Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Journalistiek dilemma: hoe om te gaan met het probleem Geert Wilders?

  •  
08-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
In de Verenigde Staten is president-elect Donald Trump er inmiddels beroemd (of is het berucht) om geworden, dichter bij huis doet PVV-leider Geert Wilders niet anders: al twitterend de media halen. Het gaat zelfs zo ver dat Wilders doorgaans media weigert te woord te staan. Aan tafel schuiven in één van de vele talkshows? Wilders weigert pertinent. Hoor- en wederhoor plegen is lastig, daar Wilders alleen reageert wanneer het hem uitkomt.
Wat moet je als krant met die 140-tekens? Zeker aangezien die 140-tekens zo’n beetje het enige is waartoe de man in staat lijkt. Aandacht voor iedere tweet is te veel van het goede, zeker wanneer daar verder geen context aan gegeven kan worden. Kranten zitten kennelijk zo met de handen in het haar, dat dagblad Trouw onlangs zelfs een fictief interview met Geert Wilders publiceerde – met antwoorden die hij eerder al eens heeft gegeven. De insteek: wat Wilders met Nederland wil.
In het tv-programma Buitenhof schuiven zondag Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque en publicist en columnist Hubert Smeets (onder meer NRC) aan. Zo legt Remarque bijvoorbeeld uit welke keuzes hij als hoofdredacteur maakt om een stem te geven aan populisme, en tegelijkertijd polarisatie uit de weg te gaan. Terugkijken doe je vanaf 37:50
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.