Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe Frits Wester het voor de dappere vrouwen uit Iran verpest

  •  
08-10-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5347 keer bekeken
  •  
ANP-455883464

Voortaan moet iedere vrouw met een zekere bekendheid vrezen dat een of andere lul haar triomfantelijk een schaar voorhoudt.

Sigrid Kaag deed deze week de vrijdagse persconferentie na de Ministerraad. Opeens haalde Frits Wester van RTL4 een schaar te voorschijn. Of de bewindsvrouwe bij wijze van solidariteit met de Iranese vrouwen hier en nu een haarlok wilde afknippen.

Dat weigerde mevrouw Kaag. Volgens de Linda antwoordde zij: "Ik heb zeer veel waardering voor mensen die dat doen, maar ik kijk ook naar welk effect we kunnen bereiken. En als ik mijn haar ga knippen doe ik dat op een door mij gekozen moment".

Waarom zulke bewoordingen? Sigrid Kaag is een dame pur sang. Zij is een vrouw van de wereld. Zij blijft altijd diplomatiek. 

Dit was een stuk adequater geweest: "Wie denk je wel dat je bent, verlopen fallocraat? Hoe durf je ónze strijd te bezoedelen? Waar haal je de treurige moed vandaan? Bemoei je met je eigen zaken".

Dat althans had ik gezegd, want ik ben géén dame. Ik ben een heer. Een heer houdt zichzelf in de plooi maar soms komen er momenten dat hij een ogenblik afdaalt tot het niveau van zijn gesprekspartner. Dat is om zijn visie des te scherper onder woorden te brengen ten overstaan van iemand bij wie zijn mededeling anders niet zou binnen komen.

De schaar is een machtig wapen gebleken in de handen van de Iranese vrouwen. Elke lok die zij van hun haar knippen, is een slag in het gezicht van de ayatollahs. Om hen moed in te spreken en om hun solidariteit te betuigen volgen vrouwen overal ter wereld hun voorbeeld. Onder hen bevinden zich nogal wat opinieleiders, persoonlijkheden van theater of witte doek en influencers. Des te beter.

Frits Wester staat niet bekend als iemand die de emancipatiestrijd van de vrouw altijd met woord en daad heeft gesteund. Het is dan ook moeilijk voorstelbaar dat hij door het Iranees verzet in één nacht van Saulus Paulus is geworden. Nee, hij wilde Sigrid Kaag voor het blok zetten. Hij wilde haar de máát nemen. Haat zij de ayatollahs wel voldoende? 

In de tijd van keizer Decius (derde eeuw na Christus) moesten christenen hun loyaliteit bewijzen door te offeren aan de heidense goden. Wester stelt zich op als een Decius van deze tijd. Voor we naar U luisteren, wilt U eerst wél even een haarlok afknippen? Anders wordt U gecancelled. Dan staat U voortaan te boek als onbetrouwbaar. Wilt U wel even offeren. 

Wester heeft de schaar van de Iranese vrouwen en hun bondgenotes gestolen. Hij heeft het voor hen verpest. Voortaan moet iedere vrouw met een zekere bekendheid vrezen dat een of andere lul haar triomfantelijk een schaar voorhoudt. Meestal niet letterlijk maar in de vorm van gejouw op de sociale media. Als je dan karakter hebt, knip je niet. Dat heeft die Wester dan bereikt. Laat hij zijn  schaar steken waar de zon niet schijnt en zich dan melden bij de eerste hulp.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke opinie mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin. 

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (83)

dirk den boer
dirk den boer13 okt. 2022 - 10:19

Gisteren hierover in de nrc: Plukje haar afknippen is onsmakelijke symboliek, van Hassnae Bouazza Hier zal Satya het zonder twijfel helemaal mee eens zijn.....

wittecisnoot
wittecisnoot9 okt. 2022 - 8:34

Ik ben er een enorme tegenstander van om mensen voor het blok te zetten om ergens aan mee te doen. Dus minpunten voor Frits Heel leuk, die knipactie in Nederland maar geloof maar niet dat er één Ayatollah een nacht wakker van heeft gelegen. Maar bovenal kunnen mensen weer laten zien dat ze aan de juiste kant staan en lui Nederland vergeten (Die Lale Gül is natuurlijk iets unieks en rechts Nederland wil dit op de agenda). Wat wel bij die Ayatollahs aankomt zijn diplomaten die weigeren mee te doen. Maar als je buitenlandse diplomaten in vrije landen naar je wil kan buigen, dan moet dat prima met je eigen volk lukken. Kaag kon zich met daden uitspreken maar zweeg en stemde toe (Ook toen was het slecht voor Iraanse vrouwen). Kaag heeft zichzelf gecanceled, een botte boodschapper van dit feit en een nieuwe zooi ‘nieuw leiderschap’ woorden doen niets af aan dit feit. De laatse die dit ‘onze strijd’ mag noemen is Kaag wel.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2022 - 11:04

Iran is het enige land dat de hoofddoek oplegt aan buitenlandse bezoekers. Het is een lose-lose situatie waarin je als vrouw het niet goed kan doen. De Zweedse minister van handel Ann Linde kreeg in 2017 dezelfde kritiek als Kaag. Ann LInde verdedigde de keuze voor wel een hoofddoek omdat ze de Iraanse wetten niet wilde/kon overtreden en het alternatief van een volledig mannelijke delegatie erger was.

wittecisnoot
wittecisnoot9 okt. 2022 - 8:34

"Dit was een stuk adequater geweest: "Wie denk je wel dat je bent, verlopen fallocraat? Hoe durf je ónze strijd te bezoedelen? " Wat is dit voor bizarre cultural aprrpopriation? Ineens roept Han dit dit een puur vrouwenstrijd uit waar je jezelf als man niet mee mag bemoeien (mogen mannen wel steun betuigen). Maar er is geen reden om dat te vinden: hij maakt er de klassieke feministische westerse strijd van waar, volgens veel westerse feministen, dé man dé onderdrukker is. Dit zonder enige Iraanse vrouw dit te vragen. De strijd is ook voor mannen. Ja, mannen hebben het daar stukken makkelijker. Echter zijn mannen daar ook niet vrij: te westers kapsel, wederzijds gezellig praatje met een vrouw die je kent en een lijst van zaken die de ayatollahs niet leuk vinden: fout. Het zal niet de eerste keer zijn dat een onderdrukker op één plek een stap terug moet nemen en ook andere vrijheden volgen. Maar bovenal zullen een hoop liefhebbende mannen daar heel droef zijn dat vrouwen deze shit mee moeten maken.

Abdu
Abdu9 okt. 2022 - 7:53

“De schaar is een machtig wapen gebleken in de handen van de Iranese vrouwen. Elke lok die zij van hun haar knippen, is een slag in het gezicht van de ayatollahs.” In sjiitische (Iraanse) tradities betekent het knippen van haar niet vechten, maar eerder de nederlaag en gevangenschap van vrouwen. Dit is de meest gunstige boodschap van het knippen van haar onder vrouwen!

3 Reacties
JasDon
JasDon9 okt. 2022 - 9:41

Een dag dat Abdu de legitimiteit van deze protesten niet kan ondermijnen is een dacht niet geleefd. Aldus, zo lijkt het.

Abdu
Abdu9 okt. 2022 - 19:14

@Jasdon “Een dag dat Abdu de legitimiteit van deze protesten niet kan ondermijnen…” Dat jij het gebruik van Iraanse tradities door iraniers in hun protesten als ondermijning ziet zegt over wat jij zelf voor hetzelfde Iraniers wenst: mosad en cia! Toch?

Mokker
Mokker9 okt. 2022 - 20:36

Deze reactie is verwijderd

Jan Wijn
Jan Wijn8 okt. 2022 - 22:37

Ik krijg de indruk dat Westers weer eens poosje in therapie moet in Zuid-Afrika. De eerste keer heeft hem weinig geholpen.

oproerkraaier
oproerkraaier8 okt. 2022 - 19:51

Hoe langer ik er over nadenk, hoe bozer ik wordt op die pisvlek Frits Wester.

HenryHansen
HenryHansen8 okt. 2022 - 19:46

Plaatsvervangende schaamte idd dat optreden van Wester. Kaag mag zelf bepalen hoe en wat zij doet. Beter was om te vragen waarom Kaag een hoofddoek droeg bij haar bezoek aan Iran in 2018 en waarom het zo angstvallig stil is aan D66 zijde tav deze moedige vrouwen in Iran, want D66 is toch sterk atheistisch en strijdt tegen conservatieve waarden?

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier8 okt. 2022 - 23:01

Echt een lasterlijke post. Wat kun jij liegen zeg!

oproerkraaier
oproerkraaier8 okt. 2022 - 23:02

Jou anti-D66 posts worden echt hinderlijk.

wittecisnoot
wittecisnoot9 okt. 2022 - 8:44

@oproerkraaier: wil jij stellen dat Kaag daar niet met hoofddoek kwam? Door dat te doen gaf Kaag boodschappen af. De eerste is dat het Westen die hoofddoeken niet belangrijk vind: eigenlijk prima en hoogstens wisselgeld. Dan kom je ook met die homo-hijskranen weg. Ten tweede, als je een vrije Westerse vrouw zo kan temmen, wat zegt dat over je eigen bevolking?

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2022 - 10:16

Voor de manier waarop Kaag toen haar hoofddoek droeg zou ze nu waarschijnlijk gearresteerd worden.

dirk den boer
dirk den boer10 okt. 2022 - 14:42

Als ik de foto zie, witte cis, was het geen hoofddoek, maar meer iets sluierachtigs, iets meer in de trant van wat Mohammed bedoeld had toen hij in sura 24, 31 het had over: - en laten zij haar sluiers over haar boezem slaan...en haar tooi niet tonen, behalve aan haar echtgenoot (en nog wat anderen die vrij zijn van aandrift). Ze had daar dus echt geen hoofddoek op.....

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2022 - 16:18

Heb Wester altijd een blaaskaak gevonden.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal8 okt. 2022 - 16:01

Ik begrijp de demonstratie niet helemaal. Het slachtoffer werd gearresteerd vanwege een scheefzittende hoofddoek. Dan weet ik nog wel wat aansprekender demonstraties dan een lok te knippen.

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier8 okt. 2022 - 19:53

Het schijnt een symbolisch iets te zijn daar. Misschien is het te vergelijken met het gooien van een schoen.

Gio Servas
Gio Servas9 okt. 2022 - 6:06

Ik weet het niet zeker, maar volgens mij knippen Iraanse vrouwen vaker hun haar of om te voorkomen dat ze worden aangehouden. B.v. bij het autorijden, dan zien ze er in 1 oogopslag niet uit als vrouw maar als man. Omdat het haar van een Iraanse vrouw een belangrijk onderdeel is van haar identiteit is dit best wel een zwaar gebaar.

Abdu
Abdu9 okt. 2022 - 19:18

@Gio Wat een fantezie! Hoe moet men zich voorstellen hoe lang die haar onder hidjab is?

dirk den boer
dirk den boer10 okt. 2022 - 14:47

Het is geen fantezie, Abdu, maar Fantasie, en niet -die haar- ( dus ook niet - die meisje-, maar - dat haar, en - dat meisje-, let daar even wel op, want dat kunnen sommige nederlanders je zeer kwalijk nemen hoor....

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 okt. 2022 - 17:40

@Dirk een handige tip voor worstelaars met grammaticaal geslacht: verkleinwoorden waar het Nederlands zo dol op is zijn onzijdig. Het meisje, dat koninkje, het biertje, het boompje etc. Voor andere zelfstandige naamwoorden zijn er wel regels maar dat zijn er helaas heel veel.

Wie o Wie
Wie o Wie8 okt. 2022 - 15:54

“ Dit was een stuk adequater geweest: "Wie denk je wel dat je bent” Wat een onzin. Door de reactie die ze heeft gegeven, heeft ze 1) zichzelf niet verlaagd tot het niveau van Frits en 2) ervoor gezorgd dat frits bakken kritiek over zich heen krijgt. Gelukkig heeft ze geen reactie gegeven zoals meneer van der horst adviseert.

Greendutch
Greendutch8 okt. 2022 - 15:52

haar reactie was wel om het terug te spelen, je kon haar horen zeggen ‘maar u heeft geen haar’! sterk en netjes van mw. Kaag want anders had zij wéér een jaar / jaren het gezeik van wilders aan moeten horen dat zij pro-moslima’s is de manier waarop creatiefloos rechts -ook ON werkt zo- te werk gaat, steeds dezelfde herhalen en slechts 2 onderwerpen gebruiken, er zit geen enkele variatie in. ik snap niet dat er mensen zijn die dat leuk kunnen vinden.

Antonie de Man
Antonie de Man8 okt. 2022 - 14:30

Uitingen van solidariteit zijn natuurlijk geweldig maar het regime in Iran zal er niet van onder de indruk zijn. Iran is een theocratie waar de raad van geestelijken het in alle overheidsinstellingen voor het zeggen heeft en een vergelijking met communistisch Rusland of fascistisch Duitsland is dan ook niet vergezocht. De sancties die werden opgeheven nadat in 2015 de Iran-deal werd gesloten werden door de VS onder Trump weer ingevoerd. Het is de vraag of dit instrument werkt want het lijkt de rancune jegens het Westen en waar het voor staat alleen maar aan te wakkeren, en de religieuze scherpslijpers zien die sancties als een bevestiging van hun gelijk.

oproerkraaier
oproerkraaier8 okt. 2022 - 14:18

Wat een ranzige kerel is die Wester.

Olav Meijer
Olav Meijer8 okt. 2022 - 13:29

Deze reactie is verwijderd

Martin108
Martin1088 okt. 2022 - 12:52

Vrouwen (en mannen) in Iran zijn aan t strijden om zelf te mogen bepalen wat ze met hun haar doen ipv een paar mannen. En Mhr. Wester gaat gewoon doodleuk proberen te bepalen wat Mevr Kaag met haar haar doet.

dirk den boer
dirk den boer8 okt. 2022 - 12:23

Wat heeft het afknippen van vrouwenhaar in NL (je bent er vrij in kledij en haardracht) met solidariteit elders (waar dit niet zo is, maar ze wel voor een islamitische staat gekozen hebben, met grote meerderheid zelfs) te maken?

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2022 - 23:41

Het heeft symboolwaarde zeker als invloedrijke vrouwen zich in het openbaar knippen. Maar niks is verplicht.

dirk den boer
dirk den boer9 okt. 2022 - 9:47

Symboolwaarde: zoals de sluier waarin Kaag zich hulde voor de ayatollah, haar zwaar aangerekend door Wilders en Lale Gul, in haar strijd tegen de "kritieklozen en rigide gelovigen". Want Kaag vertegenwoordigde daar wel de natie waar ze een belangrijke post in had.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 okt. 2022 - 11:42

Een heer zou ook diplomatisch blijven, want je wil niet dat de hele situatie in de goot beland. Maar een mannelijk persoon reageert soms als plaatsvervangend verdediger. In de beste gevallen om de veiligheid en eer van de vrouw te verdedigen, maar soms gewoon omdat hij zichzelf en zijn hormonen niet in de hand heeft. Het lijkt me niet dat Han zo'n personage zou zijn, woorden naderhand zijn iets anders en niet letterlijk optenemen.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier8 okt. 2022 - 23:06

Onbegrijpelijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 okt. 2022 - 11:52

Geen touw aan vast te knopen.

Ivan61
Ivan618 okt. 2022 - 11:05

Frits kan naar Teheran gaan en de mannen in de jurken aanspreken als hij het verschil wil maken maar dat durft hij niet. Net als ik denk dat het niet ranziger kan komt een journalist met zijn stunt.

vdbemt
vdbemt8 okt. 2022 - 10:54

Ik heb nooit de blangstelling voor Wester als politiek duider begrepen. De man heeft weinig inhoud.

3 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk1398 okt. 2022 - 15:03

Wester is geen politiek duider. Wester is campagneleider van Jan Peter Balkenende geweest en daarom vooral promotor van het zieltogende CDA. Elke zin die hij zegt, is vóór libeeraal beleid (CDA) en tégen het welzijn van de burger.

oproerkraaier
oproerkraaier8 okt. 2022 - 23:07

Pietje, thanks for the heads up!

Frans Akkermans3
Frans Akkermans39 okt. 2022 - 8:10

@Pietje Over Wester valt weinig positiefs te zeggen maar campagneleider van Balkenende is hij niet geweest.

GeenProbleem
GeenProbleem8 okt. 2022 - 10:47

'Waarom zulke bewoordingen? Sigrid Kaag is een dame pur sang. Zij is een vrouw van de wereld. Zij blijft altijd diplomatiek. ' Denk dat het voor Kaag veel beter was geweest als ze ook diplomaat was gebleven..

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk8 okt. 2022 - 13:02

De financiële beschouwingen waren ook tenenkrommend. Hoe onzorgvuldig er met de staatshuishouding om wordt gegaan is zorgelijk. Dat vermeldde ook een rapport van de Rekenkamer.

oproerkraaier
oproerkraaier8 okt. 2022 - 14:19

Gelukkig is het niet zo relevant wat jij denkt.

TeeJee2
TeeJee28 okt. 2022 - 10:41

Alsof het Iraanse ayatollahs iets kan schelen als een Nederlandse vrouw haar haren af knipt? In hun ogen is tenslotte ons hele land verderfelijk, dus dat heeft nul impact.

4 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer8 okt. 2022 - 13:33

De boodschap is niet zozeer aan de ayatollah's, maar aan de Iraanse vrouwen gericht, als teken van solidariteit .

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 okt. 2022 - 11:57

Een Zweedse politica knipte een stuk haar af tijdens een debat in het Europees Parlement om haar solidariteit te tonen met de demonstrerende vrouwen in Iran.

dirk den boer
dirk den boer10 okt. 2022 - 15:31

Ja hoor, die Zweden, altijd in voor de arme mensen elders in de wereld, we zijn immers allemaal ,wereldwijd, gelijk, maar daar krijgen ze nu wel ineens (en helemaal niet gewend aan zoiets, want geen kolonies gehad, zoals wij wel dus!!) de kous over aan de kop, zie Malmoe.... Sodeju nog eraan toe het zal je maar gebeuren, terwijl je alleen maar goedwillend en gastvrij denkt t zijn, ja zo gaat het in de grote wereld......

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 okt. 2022 - 18:02

Tsja, 3 schietincidenten met dodelijke afloop binnen een week in een provincienest als Södertälje. Maar daar waren ze al het nodige gewend als het gaat om bendeoorlogen.

Joop  den Uil
Joop den Uil8 okt. 2022 - 10:41

Ondanks dat ik het vaak / altyd niet eens ben met Kaag vond ik haar reactie op de brutalietit van Wester prima. Ook dat ze schaartje aannam en naast zich legde. Goede en snelle reactie. Dit deed me denken aan de onbeschoftheid van die journalist van pow tegenover Ella Vogelaar. Als nu (zelfs?) Wester zich gaat bedienen van respectloos toneelstuk zegt dat heel veel over niveau van Kabinet OF media ?

2 Reacties
Sven Stevin
Sven Stevin8 okt. 2022 - 15:42

Ja erg hé? Dat nadat al zoveel decennia eerder zo veel gebeurde door brutale confronterende journalisten van linkse media tegenover rechtse politici moet men niet denken dat dat acceptabel is als andersom gebeurt. Quelle horreur!

oproerkraaier
oproerkraaier8 okt. 2022 - 17:11

Sven, je loopt te bazelen. Geef anders eens een voorbeeld?

Sven Stevin
Sven Stevin8 okt. 2022 - 10:41

De haarafknip-actie, gebracht als solidariteitsgebaar met de door de islam onderdrukte vrouwen is inderdaad gratuit en zelfs idioot zoals Han maar ook Wilders al aangaf. Wester verdiende ook wat mij betreft een harder antwoord maar het diplomatieke van Kaag was misschien wel sterker., Als iemand neerbuigend kan zijn dan Kaag tenslotte, ook als het onterecht is zoals zo vaak. Buiten dat kennen we Kaag zelf met haar afkeurenswaardige dragen van deze dwingelandij zogenaamd uit "respect" bij haar bezoek aan zo'n regime.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier8 okt. 2022 - 13:00

Je haat haar heel erg he?! Zielig hoor.

oproerkraaier
oproerkraaier8 okt. 2022 - 14:21

Dat je meent hier nog even je instemming met de fascistische Geert W. te moeten betuigen, maakt je commentaar van nul en generlei waarde.

Karingin
Karingin8 okt. 2022 - 20:21

Voor iemand die zo wijdlopig en nietszeggend schrijft heb je verbluffend weinig begrip voor diplomatiek

Vervatte
Vervatte8 okt. 2022 - 9:30

Aan de ene kant heb je gelijk over Frits Wester en het waarom hij het doet. Aan de andere kant van het verhaal heb je uiteraard alleen de mensen die belijden in het woord. Altijd geschokt en aangedaan en begripvol, maar gewoon op de oude voet verder gaan en politiek zien als een opstap naar het grotere geld.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier8 okt. 2022 - 14:23

Wat een dom gezwatel. Fritz die van een vrouw vraagt dat ze een haarlok afknipt. Is dat jouw idee van normaal met elkaar omgaan? Ik noem het paternalistisch en seksistisch. Geen haar beter dan de ayatollahs.

Vervatte
Vervatte8 okt. 2022 - 18:19

@oproerkraaier 6

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2022 - 9:20

Prima antwoord van Kaag!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout8 okt. 2022 - 9:10

Die Wester met zijn kale knesterd is gewoon jaloers.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2022 - 13:01

Dat zou zomaar kunnen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2022 - 8:55

Kan er iets bedacht worden waardoor mannen hun solidariteit met onderukte vrouwen tonen? Haarknippen zal voor velen niet werken.

22 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2022 - 9:24

"Kan er iets bedacht worden waardoor mannen hun solidariteit met onderukte vrouwen tonen? " Heb je het nu over mannen of horken? Wester is een opgewonden standje, nog steeds. Als wijsheid met de jaren komt dan zie ik het uitermate somber in!

Karingin
Karingin8 okt. 2022 - 9:46

Ik stel voor dat ze een hijab omdoen

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna8 okt. 2022 - 9:51

DanielleDefoe, 8 okt. 2022 - 10:55 "Kan er iets bedacht worden waardoor mannen hun solidariteit met onderukte vrouwen tonen?..." - Mannen, tenzij fundamentalistisch joods, moslim of christen met penisnijd, gaan over het algemeen pal achter de onderdrukte vrouwen staan en steunen hen onvoorwaardelijk. En wat Frits Wester betreft, zou ik ANDRIES JAN SMIT aan willen halen: "Het vermogen tot oordelen lost op in alcohol, maar het oordeel over het oplossend vermogen van alcohol is niet eensluidend." TX

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2022 - 10:10

Daar dacht ik ook aan. Dan kom je er snel achter wat een hinderlijk kledingstuk het is.

Satya
Satya8 okt. 2022 - 10:36

Want vrouwenonderdrukking komt alleen binnen islam voor? Laat ze stoppen hun vrouwen als ezels op het land te laten werken. Hun dochters scholing te gunnen. In Nederland luisteren naar vrouwen die wel een hoofddoek willen dragen. Zich niet bemoeien met keuzes die zij niet begrijpen. Poeh Fidan heeft een haarlok afgeknipt ik denk dat de Ayatollah wakker liggen. Als dit is wat men solidariteit noemt? Laat haar dag in dag uit bij de ambassade staan, illegale netwerken financieren, brieven schrijven en vluchtelingen welkom heten. Inhoudsloze solidariteit is geen solidariteit.

GeenProbleem
GeenProbleem8 okt. 2022 - 10:47

@Karingin Alleen hoeft dat dus niet van de Islam, vrouwen wél mannen niet.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 okt. 2022 - 10:54

Danielle, ik herinner mij nu een verhaal dat ik een jaar of twintig geleden hoorde van iemand uit mijn kennissenkring. Zij was nog in de tijd van de Sjah bij een Iranese vriendin in Teheran gaan logeren. Dat waren andere tijden. Toch gebruikten ze soms de hijab, namelijk om soms in pyama naar de bakker om de hoek te lopen voor vers brood. Dan was, zei ze, zo´n hijab wel handig.

Ivan61
Ivan618 okt. 2022 - 11:09

Karingin, Nu raak ik het beeld niet meer kwijt. Frits onder hijab. Dank je. Danielle, De mannen moeten stoppen met onderdrukken. Daarover praten kan iedereen net zoals haren knippen. Daden moeten tellen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2022 - 12:50

@Satya het gaat nu even over solidariteit met Iraanse vrouwen vanwege het onrecht dat hen wordt aangedaan. @Han ik ga ook wel eens in pijama naar buiten om een vuiniszak naar de container te brengen of glas naar de glasbak. Maar dan met een regenjas er over heen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2022 - 13:57

Ivan61 haarafknippen als teken van solidariteit is voor veel mannen niet mogelijk, vandaar mijn reactie.

Karingin
Karingin8 okt. 2022 - 20:13

Joodse vrouwen horen ook hun haar te bedekken, maar die hebben het anders aangepakt; gewoon een pruik opzetten - slimme meiden!

Satya
Satya8 okt. 2022 - 22:05

Danielle wanneer niet? Die andere vrouwen tellen nooit! Echt nooit is er aandacht voor hen. Maar goed knip allemaal een haarlok af, dat is solidariteit hoor

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2022 - 11:35

Karingin Weet ik. Een bizarre gewoonte, temeer daar een dure pruik niet van echt te onderscheiden is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2022 - 14:08

Alleen vrouwen kunnen lijden aan "penisnijd". terwijl mannen last kunnen hebben van "castratieangst". Volgens Freud cs.

dirk den boer
dirk den boer10 okt. 2022 - 15:46

Wat bedoel je met cs, Danielle? je weet toch dat hij met zijn theorie en therapieen (niet meer zijn preciese vormen, OK) de mensheid op een heel goed spoor in de goede richting gezet heeft? Ook hier liet NL (bij ons gaat het altijd om doe maar gewoon) het weer helemaal afweten.....

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 okt. 2022 - 8:08

dirk den boer obsoleet

dirk den boer
dirk den boer11 okt. 2022 - 15:33

Ik heb pas geleden zijn Treumdeuting maar eens gekocht, geweldig boek,analytisch en systematische studie dus niet zomaar wat hij zelf dacht en fantaseerde, maar systematisch gerangschikt uit materiaal van anderen (weer geen NLers natuurlijk, want die zijn er nooit als het over iets gaat). De drie meest voorkomende dromen die hij opsomt(examenangst, ergens naakt aanwezig zonder dat iemand er aanstoot aan neemt, nog iets anders ook) ken ik allemaal terug, droom ik zelf ook regelmatig, dus Freud kan bij mij niet meer kapot. Ik was ook in zijn huis in Wenen, vol parafernalia, en verbaasd hoeveel hij ook in vreemde culturen en religies (Afrika) geinteresseerd was....

dirk den boer
dirk den boer11 okt. 2022 - 15:37

Vrouwenonderdrukking komt ook buiten de islam voor, Satya, maar daar is het niet institutioneel, zoals o.a. in de sharia wetten...en in de bebaarde koppen van de ayatollahs, lees de Koran ook eens beter, en overtuig jezelf....

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 okt. 2022 - 9:15

Dirk de Traumdeuting is pseudo-wetenschap. Wel leuk om te lezen. Freud is een uitnemende prozaschrijver.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 okt. 2022 - 9:18

Traumdeutung

dirk den boer
dirk den boer13 okt. 2022 - 10:32

Het is idd geen harde natuurwetenschap, koningin der weendschappen, maar als je Freud onder pseudo-wetenschap rekent, moet je dat ook doen met alle maatschappij wetenschappen, sociologie, culturele antropologie, en misschien ook met medische, voedings wetnschap (elke 20 jr horen we weer iets anders, dan is twee glazen rode wijn juist heel goed, dan weer levensgevaarlijk), en economie. Dan hou je alleen nog de beta over. En zo zag Wittgenstein het ook, allemaal dingen waarover we eigenlijk beter kunnen zwijgen. Maar daar doe ik niet aan mee dus....

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2022 - 12:29

dirk den boer De sociale wetenschappen doen aan empirische onderbouwing van hun beweringen. Daar had Freud geen kaas van gegeten. Dit is niet de plaats voor een verhandeling over onderzoeksmethoden. Dus laat ik het hierbij.

MG1968-2
MG1968-28 okt. 2022 - 8:55

Frits Wester heeft niets met moslims, vrouwen en niet met de combinatie. Hij neemt inderdaad Kaag de maat: haat zij moslims, vrouwen en de combinatie wel genoeg om de poorten van Nederland dicht te zetten voor mensen die in een inderdaad onleefbare wereld leven. Het gaat Wester niet om het verbeteren van het onleefbare maar om alleen om die poort. Wester neemt haar inderdaad de maat en toont dat hij iedereen die niet andermans onleefbaarheid wil exploiteren voor eigen doel veracht. Zijn maat.

2 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem8 okt. 2022 - 14:18

Heb je ook quotes oid om te onderbouwen wat je zegt?

Sonic2
Sonic28 okt. 2022 - 16:24

Ik denk dat Wester vooral op zoek was naar een momentje wat het leuk op TV doet. En dat we er niet super veel achter moeten zoeken. Het was een erg stom media momentje. Maar ik heb niet de indruk dat Wester het perse vrouw onvriendelijk bedoeld. Ik zag in de reactie van Kaag vooral een reactie op het skateboard moment van Balkenende. Een aantal jaar geleden wilde Rutte niet op de fiets stappen omdat hij bang was voor een Balkenende moment. En ik vind dit in dezelfde categorie vallen. Kaag loste het aardig op hoor, maar zowel Kaag als Wester waren bezig met media momentjes en beeldvorming. Vond het niet zo boeiend schouwspel.

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 okt. 2022 - 8:45

Beste Frits, voordat je mij uitdaagt: heb je zelf al een lok afgeknipt? Waarom niet? Omdat je niet solidair bent? En dan kom je mij vertellen hoe ik solidair moet zijn? Doe je vaker aan mansplaining?