Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
In de binnenstad waar ik woon is het autoluw , alleen de bewoners en leveranciers mogen daar autorijden. Was het voorheen uitkijken voor het snelverkeer moet je nu dubbel ze goed uitkijken voor de koeriers. Razend snel scheuren ze door de stad , maaltijd en boodschappen bezorgers. Het gemak dient de mens .
Flitsbezorgers lijken wel wat op vakkenvullers. Ik kan me geen saaiere baan voorstellen dan vakkenvullen maar het is enorm populair bij de jeugd, terwijl er wel andere baantjes te vinden zijn.
Zoals ik eerder al zei: ik geloof niet in sloofjes. Schrob je eigen plee, doe zelf je boodschappen. Voor wie dat niet kan: daar hebben we onze gezondheidszorg voor bekostigd met ons opgebracht belastinggeld. Het lijkt wel of iedereen z'n eigen manager is geworden. Tijd vrijmaken voor de zaken buiten je werk om lijkt wel tijdverspilling bij hen: boodschappenjongens, hondenuitlaters, werksters, afvalbakreinigingsbedrijven, alles om je huishouden niet te hoeven doen. Het kost steeds opnieuw geld. Heb je dan echt geld te over, moet je te hard werken, of voelt de verwennerij zo goed? Voor de potentiële bezorgers heb ik maar één raad: begin er niet aan. Ieder uur dat je daar voor weinig geld werkt, studeer je niet en ben je niet bezig met een serieuze baan of een bijbaantje dat past bij jouw studie en ambities. Ook als schoolverlater is het een type baan dat je laat verzanden in dit soort werk. Er is een grote kans dat door het immense geconcurreer straks de lonen en arbeidsvoorwaarden kelderen bij deze bedrijven. Dan kun je niet meer terug. Dit werk wordt bij sollicitaties niet gewaardeerd. De kans is groot dat je daarom niet verder zal komen op de arbeidsmarkt, ook omdat je diplomering steeds ouder wordt. Gemeenten mopperen wel over de binnensteden wat deze dienstverlening betreft, maar ze lachen zich rot dat jonge gezonde mensen geen aanspraak maken op voorzieningen tot ze een passende baan gevonden hebben. Sterker nog, gemeenten zullen je dwingen om er te blijven werken.
"Zoals ik eerder al zei: ik geloof niet in sloofjes. Schrob je eigen plee, doe zelf je boodschappen" Ik en ik denk vele met mij weten wel leukere dingen te doen in je vrije tijd. Waarom dit soort dingen zelf doen als een ander het voor een paar euro voor je wil doen. Zei hebben een inkomen en ik heb veel meer tijd leuke dingen te doen. Win win situatie.
@Joopinie, Niet elke student heeft de luxe om een papa en mama te hebben die ervoor kunnen zorgen dat je tijdens je studie geen bijbaan nodig hebt om in je kosten voor je levensonderhoud te voorzien. En als je dit werk vergelijkt met de meeste baantjes in de top 10 van meest voorkomende studenten banen is het helemaal zo slecht nog niet (mits er geen storm over het land raast). https://student-inhuren.nl/10-populairste-bijbanen-studenten/ w.b.t.schoolverlaters heeft u echter wel gelijk. Dit is leuk als tijdelijk bijbaantje, maar niet iets wat je full time zou moeten willen doen
@Joop "Voor de potentiële bezorgers heb ik maar één raad: begin er niet aan. Ieder uur dat je daar voor weinig geld werkt, studeer je niet en ben je niet bezig met een serieuze baan of een bijbaantje dat past bij jouw studie en ambities. " Bezorger als beroep lijkt me geen goede zaak, maar het is een prima bijbaan voor studenten. Hetzelfde geldt trouwens voor werken in de horeca, de detailhandel en in supermarkten. Maar je kunt ook denken aan schoonmaken of. oppassen. De meeste mensen hebben als scholier of student wel een of meer bijbanen gehad. Het begint vaak met kranten bezorgen of vakkenvullen. Wat later kun je overstappen naar de horeca, bezorger worden, in een winkel gaan werken of bijles geven. Niemand schaamt zich er later voor dat hij of zij een bijbaan heeft gehad. Behalve de financiële kant leer je ook nuttige vaardigheden zoals op tijd komen, aanpakken, plannen en met klanten omgaan.
Mooi dat hier allemaal mensen reageren die totaal niet tot de doelgroep behoren. Ja de bezorgers zijn jonge mensen maar de afnemers ook. We gaan ook niet meer naar de kruidenier en we bellen ook niet meer met een telefoonkaart in een telefooncel. Ik begrijp uit het filmpje dat de arbeidsvoorwaarden prima zijn en dat er een CAO is. Moet ook wel, er zijn voor deze jonge mensen heel veel alternatieven om te gaan werken dus waarom zouden ze blijven hangen bij een bedrijf met slechte arbeidsomstandigheden?
Jozias Uw reactie lezend trek ik de conclusie dat u waarschijnlijk niet in de straat of in de buurt woont van een overlastgevende dark store woont.
Joepie, alles is (in ieder geval op papier) prima geregeld. Nou alleen de praktijk nog.
Labou, de praktijk is ook prima geregeld. Flexibel, zoals de jongeren willen. Alternatief is om vakken te vullen. Willen ze niet.
@merel Volgens mij ging het over een fenomeen als geheel. Als er bij u een discotheek of autogarage komt zal dat ook tot overlast leiden. Daarom is het de taak van de gemeente om dat te reguleren. Als ondernemers binnen de kaders willen voorzien in een behoefte is daar op zich niets mis mee. De bewoonster in het filmpje was ook niet ontevreden. @labou De nos liet hier een medewerker over aan het woord. Waar baseert u op dat het alleen op papier is?
Op de praktijk jozias. Het feit dat dingen op papier prima geregeld zijn wil niet zeggen dat het ook echt zo is. Alleen regelneukers denken dat.
@labou U kent de praktijk beter dan die medewerker die aan het woord kwam? Die medewerker en de nos liegt? Dan moet u toch echt beter onderbouwen.
5ja, als jozias zo begint moet hij maar eens waarmaken dat één geinterviewde medewerker bepalend is voor de gang van zaken in die branche. Aangezien jozias aangeeft dat op basis daarvan alles ok is mag hij de dans openen. Ik heb trouwens dan die via social media ontslagen koerier die iets heel anders zegt. Of wil jozias zeggen dat die ex-medewerker liegt.
Labou, heb jij enig bewijs dat het bij gorilla’s er niet goed aan toe gaat?
@labou Afgelopen weekend in de Volkskrant een heel artikel over de problemen bij kranten die een heel groot tekort hebben aan krantenbezorgers omdat Jongeren liever kiezen voor een baan als flitsbezorger omdat het beter betaald en omdat het flexibeler is. Dus als er in deze arbeidsmarkt, waar ook heel veel horeca ondernemers niet aan personeel kunnen komen, er genoeg mensen bij deze bedrijven willen werken, dan wil dat wel wat zeggen. Flitsbezorger is een bijbaan voor bijvoorbeeld studenten netzoals bij een strandtent werken, huiswerkbegeleiding, vakken vullen, pizza bezorgen, kranten abonnementen op straat verkopen etc etc. Je moet het inderdaad niet gaan doen als je als 45 jarige een gezin moet onderhouden.
Sinds kort is er een vakbond, begonnen door een fietskoerier zelf, na ontslag bij de 'baas'. Dus daar kunnen fietskoeriers terecht als dat nodig is. De naam van de vakbond is "Radical Riders". Dus als jonge mensen meer duidelijkheid willen hebben over hun rechten door het 'werk' wat ze doen, dan kan dat. Zelf maak ik omdat het om een moderne vorm van 'slavernij' gaat, geen gebruik van dit soort jeugdarbeid. Maar er zijn veel jongeren die het geld wel degelijk nodig hebben, ook als je er zo keiveel voor moet doen. Supermarkten zijn al zoveel uren open op een dag en zelfs in het weekend, dan kunnen mensen toch wel zelf hun boodschappen doen.
Ja het is voor so.mige mensen niet goed te begrijpen dat niet iedereen een 9 tot 5 partime kantoorbaan heeft, altijd bij dezelfde werkgever. De wereld verandert, en fietskoerier is intussen ook werk, jammer dat daar op neer wordt gekeken ('werk'). Flitsbezorgers voorzien in een behoefte, net zoals openingstijden op zondag dat ook doen. Er is werk zat in NL, dus niemand hoeft tegen zijn of haar zin op een fiets te stappen om spullen te bezorgen. Als je dat niet bevalt kun je altijd nog raamambtenaar worden.
"Flitsbezorgers voorzien in een behoefte, net zoals openingstijden op zondag dat ook doen. Er is werk zat in NL, dus niemand hoeft tegen zijn of haar zin op een fiets te stappen om spullen te bezorgen" Onzin. Als je eerst de mogelijkheid creëert krijg achteraf de vraag. En die dan als reden voor die mogelijkheid gebruiken is een cirkelredenering. "Als je dat niet bevalt kun je altijd nog raamambtenaar worden." En als je dan toch grof wilt worden bij gebrek aan argumenten mag je het beestje wel bij zijn naam noemen. Gezien andere reacties van hansje weten we wel wat er bedoeld wordt
“Ja het is voor so.mige mensen niet goed te begrijpen dat niet iedereen een 9 tot 5 partime kantoorbaan heeft, altijd bij dezelfde werkgever.” Het is voor velen niet goed te begrijpen dat in de loop van de laatste 40 jaar de verzorgingsstaat en de bestaanszekerheid zo goed als naar de gallemiezen zijn geholpen. Terug naar de tijd toen er nog geen vakbonden waren, geen sociaal democratische partij was en solidariteit: daar had nog niemand ooit van gehoord.
Labou is duidelijk geen ondernemer. Elke ondernemer maakt namelijk een plan met d vraag of er een behoefte is en wat de risico’s van en bedreigingen zijn.
“Flitsbezorgers voorzien in een behoefte,” Behoeftes worden gekweekt. Ik kan me niet voorstellen dat jij zat te springen om een flitsbezorger. Toen ze nog niet bestonden was deze shitbaan zonder perspectief nog nooit bij je opgekomen. De sportschool vaart er wel bij, want je zult deze shit/chips/Colaboodsxhppen er toch een keer weer af moeten trainen, want even naar de winkel lopen/fietsenwinkel is te vermoeiend.
'Flitsbezorgers voorzien in een behoefte' Een gecreëerde behoefte. Ooit van marketing gehoord?
De flitsbezorgers passen in een trend die begonnen is met de langere openingstijden voor supermarkten en de zondagsopenstelling. Daarna begonnen supermarkten boodschappen aan huis te bezorgen en ontstonden bedrijven als PicNic. Weer wat later volgden de maaltijdbezorgers en nu dus de flitsbezorgers. @Merel "Behoeftes worden gekweekt. Ik kan me niet voorstellen dat jij zat te springen om een flitsbezorger. Toen ze nog niet bestonden was deze shitbaan zonder perspectief nog nooit bij je opgekomen. " Maar dat geldt voor alle nieuwe ontwikkelingen en producten. Toen de auto nog niet bestond dacht niemand aan dat voertuig. Toen Edisons phonograph nog niet bestond, dacht niemand aan deze vorm van geluidsvastlegging. Toen de gsm nog niet bestond dacht niemand aan zo'n draagbaar geval maar belde men gewoon met de grijze draaischijftelefoon. Maar toen deze producten er eenmaal waren, werden ze al snel razend populair. Zo is het ook met diensten. Als ze er niet zijn mist niemand ze, maar als iemand op het idee komt, worden sommige razend populair terwijl andere weer snel verdwijnen. Het is maar net hoe je kijkt: als een ondernemer die mogelijkheden ziet of als een ambtenaar die alleen maar moeilijkheden ziet. De wereld verandert nu eenmaal. Wie dat niet kan accepteren blijft in een nostalgisch verleden hangen. Er zijn minder vaste banen dan 40 jaar geleden. De PvdA was ooit een belangrijk regeringspartij maar is nu irrelevant geworden. De invloed van de vakbonden is sterk afgenomen. Er is kennelijk geen behoefte meer aan een sterke sociaaldemocratisch partij. Hetzelfde geldt voor het vakbondslidmaatschap. Of is dit uiteindelijk ook een kwestie marketing?
Acedia: de Latijnse benaming voor luiheid, een van de zeven hoofdzonden.
@ Merel - ik denk nu aan "Se7en", en de zeven doodzonden. Aan (Markies de) Sade, door Brad Pitt abusievelijk en komisch uitgesproken als: 'Sharday' (de fonetische uitvoering van de naam van Sade, de soulzangeres. Aan "La Divina Commedia" van Dante Alighieri. En aan het lot dat zondaars te wachten staat.
“Aan (Markies de) Sade, door Brad Pitt abusievelijk en komisch uitgesproken als: ‘Sharday’ (de fonetische uitvoering van de naam van Sade, de soulzangeres.” Komt bij de Engels sprekenden nogal eens voor. Ik herinner me nog dat Engelsen in Frankrijk de Franse badplaats Hyères de plaats uitspraken als Hyeries (fonetisch). Ook heel komisch een camping met de naam les Pinèdes als the Pineddies. En zo kan ik nog wel een paar noemen en ze hebben geen idee dat het heel komisch klinkt. Ze denken dat ze heel goed Frans spreken.
Bij mij in de buurt zit ook zo'n met kranten dichtgeplakte 'magazijn' en nogal wat jonge mensen die op bestellingen wachten. Dat alles in een nauwe straat. Ik mag blijkbaar niet zien wat er zich in de 'winkel' afspeelt. Het doet mij een beetje denken aan een illegaal drugshol of zoiets. Nu gun ik iedereen een verdienmodel maar ik vraag mij oprecht af wat de meerwaarde is van 'binnen 10 minuten heb je het in huis' en dat doet mij dan wederom aan een drugshol denken want een verslaving gaat snel. In die 10 minuten kan ik naar een grote en kleine supermarkt en nog tientallen winkels want ik woon midden in het centrum. Het kost dan natuurlijk wel 'veel' tijd om zelf (ja echt) die boodschappen te verzamelen en helemaal naar huis te sjouwen. Het is een internationale trend. Zou het te maken kunnen hebben met de coronatijd van de afgelopen twee jaar? Isolatie en dan binnen 10 minuten een fles cola en een broodje dinges thuis bezorgd? Bezorgers zijn (hele) jonge mensen. Wie zijn eigenlijk de 'werkgevers'? Is er controle op kwaliteit, arbeidsomstandigheden en andere wettelijke verplichtingen waaraan de winkels in dezelfde straat wel aan moeten voldoen?
Ik heb nog nooit iets besteld via dit soort koeriers, ook niet via Deliveroo of Übereats o.i.d. Ik ga dat ook nooit doen, denk ik, het zit niet in mijn genen. Ik begrijp overigens niet hoe het qua infrastructuur technisch realiseerbaar is... binnen 10 minuten overal in de stad je spullen geleverd te krijgen. Vergt heel veel orderpickers, koeriers en vestigingen (hier in Amsterdam zie ik ze wel her en der). Zo omvangrijk, voor €1.80 per levering? (= per 20 minuten, want voor die prijs moet zo'n koerier heen en weer). Hoe dan?
Ik heb ook geen idee hoe ze dat doen maar misschien dat de supermarkten flink geld investeren. Zou voor een deel de stijgende prijzen in supermarkten kunnen verklaren.
@ Eric Minnens (19/1, 21:25u) - zelfde hier: nog nooit gebruik gemaakt van deze koeriers. Ik ben tegen deze 'dienstverlening'. Veelal steunt ze op uitbuiting. Rechteloze jongeren begeven zich in gevaar om meestal aartsluie 'consumenten' (saaie bankhangers, 'couch potatoes') nog dikker te maken dan die toch al zijn. De steden verloederen verder, richting onleefbaarheid (voor veel mensen is dat punt al bereikt). We moeten helaas ook echte ongelukken in de echte buitenwereld van echte mensen optekenen; niet dat de 'bestellende consument' thuis nog veel van die wereld meekrijgt, hoor. Geesteman (net boven me) kan gelijk hebben: ik zie ook die snel stijgende prijzen in de grote supermarkten. Het zal toch niet zo zijn dat wij, die de moeite nemen om naar een echte winkel in de reëel bestaande wereld van de grote mensen te gaan, ook nog eens meer betalen om die vadsige bestellers thuis en de mafiose uitbuiters van de fietskoeriers aan hun gerief te helpen? Je hebt ook een leefregel: stel dat iedereen zich net zo gedraagt als jij zelf, hoe gaat de wereld er dan uitzien? Nou, gaat iedereen vanuit zijn eigen zitbank of bed alleen nog maar bestellen, en niet meer winkelen en daarna zelf koken, afwassen, enzovoort - dan is de ellende niet meer te overzien. Het zal een afstotelijk gekkenhuis worden, overal, wat ik je brom. Gemak, snelheid, en een uiterst primitief gevoel van macht en contrôle, dat zijn de obsessies van het late kapitalisme, en hier zie je maar weer: dit is een fatale doctrine die met hoge versnelling zijn eigen vernietiging aan het verwerkelijken is. Een doodscultus, dus. Oh, voordat ik het vergeet: Jozias, wil je weer eens een lucide exposé schrijven, waarin je mijn ongelijk op alle punten wil aantonen? Verrassen zul je me geenszins, want ik weet al wat je gaat schrijven, jongen.
@Eric Minnens, Die 1,80 is natuurlijk maar een deel van de inkomsten. Men heeft daarnaast ook natuurlijk nog de normale inkomsten uit de omzet van de producten die verkocht worden. Waarbij die 1,80 natuurlijk wel helpt om ervoor te zorgen dat mensen niet 3 keer op een avond 1 zak chips bestellen maar gelijk wat meer (net zoals het starttarief van een taxi ervoor zorgt dat niemand een taxi neemt voor een ritje van 500 m) Daarnaast hebben ze nog wat voordelen t.a.v. normale supermarkten. Het assortiment kan beperkt worden tot de hardlopers, ruimte kan efficiënter gebruikt worden en je bent minder tijd (en dus geld) kwijt aan het vullen en spiegelen van de schappen. En ook moet er niet vergeten worden dat voor dit type van bedrijven winstgevendheid op de korte termijn niet het belangrijkste doel is. Eerst marktaandeel veroveren en daarna de gemaakte verliezen terguverdienen
@jandebakker Oké, het is een investering in de toekomst, waarin flitsfietsers van allerlei komaf hun diensten en producten aan de samenleving aanbieden. (De ideale gorilla-wereld!) En de kosten (investeringen) gaan voor de baat uit. Wat ik me eigenlijk nog meer afvroeg was de aard van de logistiek van deze operaties. Hoeveel vestigingen heeft zo'n bedrijf nodig om een gehele stad te bestrijken? Ik heb er nu wat eenvoudig rekenwerk op losgelaten, en kom tot de conclusie dat dat eigenlijk best meevalt, heel anders dan mijn onderbuik eerst dacht... (????) Als je een stad als Amsterdam, met een oppervlakte van 225 vierkante kilometer, namelijk verdeelt in blokjes van 25 vierkante kilometer, heb je aan slechts 11 vestigingen genoeg. En een blokje van 5x5 km is voldoende om door een flitsfietser binnen tien minuten te kunnen worden verhapstukt. Vanuit het centrum van het blokje geredeneerd, hoeft hij (zij) maar 2,5 km horizontaal en 3,5 km diagonaal te fietsen om bij de klant te komen. En als e-fietser rijdt hij natuurlijk makkelijk met een snelheid van 25 km/h. Diagonaal is hij dus max. 25/3,5=7 minuten (+7 min. terugweg) kwijt = 14 minuten. Dus kan hij 4 klanten per uur bedienen. Maar in de praktijk zullen dat er meer zijn, want niet iedereen woont op 3,5 km afstand. En natuurlijk is dit een globale berekening, want het wegennet is kriskras en loopt niet precies volgens de stelling van Pythagoras (5 kwadraat + 5 kwadraat = 7 kwadraat.) Maar goed, logistiek is het volgens deze rekenschets, lijkt mij, dus heel goed te doen. En anders maak je er 15 vestigingen van. @Uw Psychiator Een somber toekomstbeeld inderdaad, dat ben ik met je eens. ????
PS Wat zeg ik? 11 vestigingen? Nee: 9 vestigingen. (225/25=9) En anders maak je er geen 15, maar 12 van...
@ Eric Minnens - schitterende rekenexercities, jongen! Je moet wel de beste van je klas zijn. Wat wil je graag? Een groen stempeltje met 'Excellent!' erop? Of een mooie vulpen van Shaeffer? (Haha, die Eric, ik plaag je niet hoor; dit is geen ironie ten koste van je.)
@UP, Haha. Je mag me best in de maling nemen hoor... ik kan wel tegen een stootje, zeker als het met humor gebracht wordt.