Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe extreem is de FPÖ?

  •  
01-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-01-om-13.39.51
Afgelopen zondag won Norbert Hofer van de rechts-populistische FPÖ met een enorme voorsprong de eerste ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen. De kandidaten van de sociaaldemocratische SPÖ en de christendemocratische ÖVP werden volledig buitenspel gezet. Waarom is Hofer zo populair, waarom is er zo weinig tegenspel? En wat betekent het voor Europa als Hofer over 4 weken tot president gekozen wordt? In Buitenhof een gesprek met Christian Rainer, hoofdredacteur van het Oostenrijkse weekblad Profil. 
"Er wordt vaak gezegd dat er in Oostenrijk veel fascisten zijn, maar slechts 5 procent van de stemmers op Hofer zijn zelf rechtsextremistisch. Maar de achterliggende ideologie (van de FPÖ, red.) is gevaarlijk en vreemd. En de partijleider – Hofer is niet de partijleider – de opvolger van Jörg Haider, dat is Christian Strache, die heeft zijn jeugd doorgebracht tussen de neo-nazi’s die allerlei vreemde spelletjes speelden. Dus hij heeft wel een dubieuze en extreemrechtse achtergrond."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.