Joop

Hoe een vos een konijn vangt

  •  
16-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
311 keer bekeken
  •  
Het zijn beelden die je anders alleen maar ziet van jachtluipaarden die onder het toeziend oog van sir David Attenborough antilopes achtervolgen op verre Afrikaanse velden. Siebren van der Wal legde vast hoe een vos in de vroege ochtenduren de achtervolging van een konijn in zet. Het slachtoffer heeft eerst nog een ruime voorsprong maar de jager blijkt toch sneller. Als de vos het konijn eenmaal te pakken heeft komt er nog een ander exemplaar aanstormen. Een vergissing of een wanhopige reddingsactie? De vos lijkt even te twijfelen of de jacht voor de tweede keer ingezet moet worden…
Meer natuurvideo’s vind je bij Vroege Vogels.
Geen video te zien? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Michiel Korthals
Michiel Korthals17 mei 2021 - 9:51

Kennelijk is het vrij eenvoudig dit soort jachtpartijen te filmen; Attenbourough doet het ook zo. Het beperkt ten zeerste je beeld van natuur: eten en gegeten worden zou de kern ervan zijn. Daarmee wordt een rechtvaardiging gegeven van vlees eten door mensen. Maar de natuur heeft ook een heel andere kant, die veel moeilijker te filmen is: samenwerking, vooral onder de grond. Samenwerkingsprocessen betekenen eten delen, eten geven, andere dieren (soorten) laten eten. Denk aan de stikstof en koolstof cycli met schimmels, bacteriën, boomwortels etc. of aan bestuiving. Meer hierover in mijn boek Eetbare Natuur. De essentie van landbouw en voeding.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mei 2021 - 6:14

Die lijkt me zich geen zorgen te maken over de ethische kwesties. Gewoon doen.

2 Reacties
adriek
adriek17 mei 2021 - 6:58

Een fokprogramma met veganistische vossen opzetten?

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 mei 2021 - 10:50

Laat de natuur zoveel mogelijk met rust en houd de kat 's nachts binnen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 mei 2021 - 22:28

Ik kan niet begrijpen wat mensen aantrekt naar een dergelijke moordscene te kijken, ik heb dan ook niet gekeken, ik heb geen behoefte aan de doodstrijd van een levend wezen, ik begrijp dat vossen ook willen leven maar daar gaat het mij niet om, per slot van rekening eet ook ik vlees, is zwak omdat ik een ander het vuile werk laat opknappen, als dat aan mij zou liggen was het gauw bekeken, met het klimmen der jaren wordt leven steeds heiliger voor me, wie weet dat ik nog eens vegetariër word omdat al dat moorden heiligschennis is al word ik niet goed van het idee de hele dag groenten en andersoortig vegetarisch spul te moeten nassen, enfin wie zonder zonden is werpe de eerste steen. https://www.youtube.com/watch?v=m88kgA7rGsU

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mei 2021 - 7:54

Ik red ook beestjes als mijn kat ze vangt. En vind ik het belachelijk hoe de naderende dood een verklaring voortelt dat het leven veel minder betekent dan we ons zouden voorstellen. Ik voel me al rot als een boom word gerooit. En toch geen leven zonder de dood van ander leven. Dus ik denk dat hoewel ik het niet zo aankan, het in principe vanuit een gezichtpunt met meer waarheid, allemaal niet zo erg is. Dank je voor de link.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin17 mei 2021 - 16:25

Paul, vergankelijkheid is onontkoombaar, de mensheid worstelt ermee vandaar dat veel religies een soort eeuwig leven beloven na de dood en ik geloof daar geen barst van.

KM2
KM216 mei 2021 - 13:17

Als dit al bijzonder is vraag ik mij af hoe vervreemd mensen zijn van de natuur. Voor de mensen in de betonnen natuur die de hele dag op hun "smartphone" kijken kan ik me nog begrijpen dat dit bijzonder is vanuit hun bekrompen randstad omgeving.

6 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens16 mei 2021 - 16:05

Mensen die op hun smartphone kijken, zien tenminste nog eens wat! Hoe een vos een haas vangt. Hoe een pelikaan een duif vangt. Hoe een wesp een vlieg vangt. Een hele reeks van dat soort filmpjes. Maar ik geef het toe, soms zie je ook in de natuur wat. Bij toeval. Zoals ik laatst een reiger, die een muis te grazen nam. Ik zie het beestje nog tegenspartelen. Maar ga niet naar de natuur in de verwachting dat je zo'n jachtpartij ziet, want dan zie je natuurlijk niks.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mei 2021 - 6:12

Mischien wel als je een beetje met een streek bekend bent. Dat kan een hele tijd duren natuurlijk. Ik heb nu naar jaren het geluk een stuw in de buurt te kunnen vinden, waar elke dag wel een Grote Zilvereiger, een Kleine Zwarte Aalscholver, een Visarend en een Slangenhals Vogel visjes achterna duiken, met klauwen grijpen, met snavel spietsen, opgooien en achterover werken of vliegend mee wegnemen. Vaak binnen hetzelfde uur.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mei 2021 - 6:17

En een Gestreepte Reiger.

adriek
adriek17 mei 2021 - 7:00

Het is niet bijzonder, maar niet veel mensen zien het daadwerkelijk gebeuren (en hebben dan ook nog eens een smartphone paraat)

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 mei 2021 - 7:55

'vanuit hun bekrompen randstad omgeving.' De vraag is wie er hier bekrompen is. Als je bijvoorbeeld vanuit het centrum van Amsterdam een minuut of twintig richting stad uit fietst kan je ook ringslangen, vossen t/m lepelaars aan toe in het wild bekijken. https://youtu.be/ulA4neqxqFA?t=414

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 mei 2021 - 10:46

De reiger die recent mijn jaren 30 vijver bezocht kwam voor niets. Mijn camera's laten wel nachtelijke beelden zien van uilen en ander muisetend "gespuis". Zag ooit hoe een libelle in volle vlucht een wesp ving.

Greendutch
Greendutch16 mei 2021 - 12:55

variant op " hoe een koe een haas vangt"?!????

kwielbekje
kwielbekje16 mei 2021 - 11:57

Mooi stukje natuur, alleen jammer dat in mijn rurale omgeving er nauwelijks nog weidevogels over zijn vanwege extreme predatie.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mei 2021 - 14:27

Minder aanpassen aan menselijke behoeftes zou de rurale natuur ook verbeteren. Er zijn diverse plannen om de weidegebieden geschikter te maken voor de vogels.

adriek
adriek16 mei 2021 - 20:48

De vraag is of je natuur 'geschikt moet maken' of gewoon zijn gang moet laten gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mei 2021 - 22:25

.In Noorwegen wordt de natuur inderdaad niet "onderhouden" resp geschikt gemaakt maar voor liefhebbers van weidevogels zit er niks anders op..