Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe door de oorlog tegen Oekraïne in buurland Polen de gure rechtse wind gaat liggen

  •  
13-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2508 keer bekeken
  •  

Na dat Rusland buurland Oekraïne is binnengevallen zijn ruim 1,5 miljoen naar Polen gevlucht. Daar zijn ze warm ontvangen, talloze mensen stelden zelfs hun eigen huizen open om de ontheemden te verwelkomen. Dat was ook uniek omdat Polen tot dat moment een zeer harde houding aannam ten opzichte van vluchtelingen. Zo weigerde het land om ook maar een enkele Syrische vluchteling op te nemen, ondanks de pleidooien van de EU om de opvang over de hele unie te spreiden. Het land volgde de harde, uiterst rechtse lijn van de regering. Zoals gewoonlijk bij dergelijke politiek worden er altijd zondebokken gezocht en dat zijn voor de Poolse regering vluchtelingen, homo's of andere minderheden.

De komst van de Oekraïners heeft het land veranderd, constateren waarnemers. Het verzet tegen het rechtse beleid, gericht tegen onder meer de positie van lhbtqi-minderheden maar ook vrouwenrechten als abortus, neemt toe. Door de komst van de Oekraïners zijn de Polen zich meer open gaan stellen, constateert deze reportage van de Canadese publieke omroep CBC.

In het najaar zijn er verkiezingen. In de peilingen maken tot nu zowel links als rechts kans op een zege. De vraag is hoe dat gaat uitpakken, ook al omdat de rechtse regering de publieke omroep heeft veranderd in een propagandakanaal voor de eigen politiek. Als er de huidige EU-vijandige regering opnieuw wint, komt de positie van Polen binnen de EU in gevaar.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.