© cc-foto: WikiImages
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
De beste garantie voor vrede biedt een sterk militair apparaat, één waarbij de ander het wel uit z'n hoofd laat om je aan te vallen. Ik vind oorlog en geweld ook vreselijk, maar de realiteit is, dat toch weer telkens partijen opduiken die daarvoor kiezen. Vrede en vrijheid zijn nooit vanzelfsprekend. Bij verstoppertje kun je nog 'buut vrij' roepen, maar in de grote mensen wereld werkt dat niet. In 1939 riep Nederland 'buut vrij' ('wij zijn neutraal'), maar dat voorkwam niet dat de realiteit, in de vorm van Nazi Duitsland, in enkele dagen ons land onder de voet liep. Zelfs je 'bondgenoten' kun je niet altijd vertrouwen. Kijk naar het Turkije van Erdogan: om één of andere reden het één na grootste leger binnen de NAVO, 'heimwee naar het glorierijke Ottomaanse rijk', maakt 'plagerige' verwijzingen naar het getal 1683 (het jaar waarin het Ottomaanse leger, voor de tweede keer, tevergeefs Wenen probeerde in te nemen), militaire avonturen in Syrië. Nu bevinden we ons toevallig in een crisis vanwege een virus, een volgende keer is dat mogelijk weer door een gewapend conflict. Kortom, we hebben geen enkele reden om onze defensie te laten verslonzen.
Je ziet over het hoofd dat in dit geval "wij", de VS en de NAVO, de bezetters en de agressors zijn.
@Polletje, Nederland is piepklein en voor zijn veiligheid afhankelijk van met name de VS. Tevens heeft de VS ons gered van Nazi Duitsland. Vandaar dat we ons regelmatig verplicht voelen de VS te helpen bij allerlei, ook mijns inziens, discutabele interventies. Weer zo'n vervelende realiteit! En het is nog steeds geen reden om te bezuinigen op defensie.
Wendela de Vries pleit niet voor afschaffing van het leger, ze pleit voor een koers waarin de wapenindustrie geen voordeel haalt uit de coronacrisis en voor een vermindering van de wapens. "De NAVO moet (...) investeren in nieuwe ontwapeningsverdragen zoals een opvolging van het Amerikaans-Russische INF-verdrag tegen kernwapens, dit keer met China aan boord." Lijkt me heel verstandig, jou niet ?
Er wordt hier met wat bedragen gesmeten en dan gemeld dat daarmee automatisch alle problemen in de wereld verholpen zouden zijn. Er wordt gesproken over enkele miljarden gesproken die de EU in wapentechnologie investeert en dat zou dan de klimaatplannen dwarsbomen. Mind you, die klimaatplannen staan voor 500 miljard op de rol en dat zal bij lange na niet genoeg zijn waarschijnlijk. Ik snap best dat mensen tegen wapenindustrie zijn en tegen ook tegen instituten als de NAVO. Prima, zijn best argumenten voor te verzinnen. Maar doe nu niet alsof dankzij het leger er geen geld is voor andere zaken, dat is pertinente onzin. Er wordt in heel Europa vele malen meer uitgegeven aan de gezondheidszorg als aan het leger. Er wordt ook meer geld uitgetrokken voor klimaatmaatregelen als voor het leger. Mijn persoonlijke standpunt is dat veiligheid goed is voor welvaart in de breedste zin van het woord. Helaas is voor veiligheid nu eenmaal een legermacht nodig en die kost geld. Echter een oorlog kost veel meer geld en een atoombom die op West Europa valt is nog veel nadeliger voor de volksgezondheid als een corona virus. Het afschaffen van kernwapens en legers is een leuk ideaal, wie is daar nu op tegen, maar heeft alleen zin als het overal ter wereld gebeurt. China wil niet mee doen aan het INF, dat heeft zij altijd gezegd, dus is het vrij zinloos.
'Mind you, die klimaatplannen staan voor 500 miljard op de rol' Om dat bedrag even in perspectief te zetten. De VS spendeert dit jaar 738 miljard USD aan defensie. Ruim 2 miljard per dag. https://www.defensenews.com/congress/2019/12/19/pentagon-finally-gets-its-2020-budget-from-congress/
Tsja, we hebben het toch over de EU? Wat de VS doen moeten ze zelf weten. In de EU is het leger zeker geen grote kostenpost. Het is in de begrotingen van landen een dwerg tov zorg, sociale zekerheid en klimaat
Het lijkt me dat we nu en in de nabije toekomst ons geld wel beter kunnen gebruiken.
Er is nog iets dat zich niet aangrenzen houdt: atoomwapens. Met een paar goed geplaatste atoombommen kan het leven in ons land nog veel erger ontregeld worden dan nu. Daarbij komt dat onze strijdmacht effectief opereert als hulptroepen voor de grote baas. Daarom, Wendela, ook al ben je misschien een roepende in de woestijn, blijf roepen. Juist nu zal het besef komen dat we het niet moeten hebben van nog meer wapens om onze postzegel op aarde te verdedigen. Laat de missie van de Karel Doorman duidelijk zijn, die brengt hulp, vrede.
De defensie industrie zorgt voor enorm veel innovaties die ook op andere terreinen goed toepasbaar zijn, ook in de gezondheidszorg. We leven niet in de utopische wereld en defensie is en blijft noodzakelijk. Ik heb er geen enkel probleem mee dat we vanuit die hoek dus prima innovaties krijgen. Dat geldt ook voor de bouw van duikboten; innovaties en werkgelegenheid. Prima dus.
De ene keer is het kapitalisme de drijvende motor achter alle innovaties en nu is het weer de defensie-industrie: make up your mind. Voorlopig maakt het corona-virus wel genoeg doden, daar hebben we al die defensie-innovaties niet voor nodig.
De toon van dit stuk is dat het niet mogelijk is om én een goede gezondheidszorg te hebben en een sterke defensie. Is dat zo? De waarde van verdragen verschilt. Verdragen waarin afgesproken wordt, om niet agressief te zijn, blijken niet erg betrouwbaar te zijn. Mensen die oorlogen willen beginnen, zijn niet bepaald het redelijke type dat zich door afspraken laten stoppen. Defensieve afspraken, een aanval op één van ons, is een aanval op ons allemaal, werken wel. Mits men samen een sterk blok vormt. De NATO blijkt prima te werken en heeft gezorgd voor de langste periode van vrede in West Europa ooit. Gezien de kosten van een echte oorlog, vreemde overheersing en diepe ellende, was en is het een prima investering. Dus waarom een beproeft concept, dat zijn geld waard is, laten versloffen? Conclusie: je hebt en een goede gezondheidszorg en een sterke defensie nodig.
Het is de hoogste tijd om die geldverslindende oorlogsmachine aan banden te leggen, want ze geven meer uit dan de hele rest van de wereld bij elkaar.