Joop

Hoe de Rijksoverheid milieubescherming stelselmatig afbreekt

  •  
25-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
onkruid
De overheid heeft het onderzoeken, maken en controleren van degelijk milieubeleid afgestoten, waardoor het rijk, de provincies en gemeenten tegenwoordig half blind vergunningen verstrekken. Milieubescherming wordt de facto overgelaten aan burgers en activisten, die niet opgewassen zijn tegen de budgetten van grote bedrijven en overheden. Overheden die instemmen met grote projecten zonder te weten wat de milieueffecten zullen zijn. Dat onthult De Groene Amsterdammer in samenwerking met onderzoeksplatform Investica en Tubantia.
De Groene schrijft dat mechanismen als de milieueffectrapportage, die ooit in het leven werden geroepen om het milieu te beschermen, door diezelfde overheid stelselmatig zijn afgebroken:
"De milieueffectrapportage (mer), die het milieu in Nederland bijna dertig jaar beschermde tegen te smerige industrie of vervuilende landbouw, werd de afgelopen tien jaar grotendeels in stilte afgebroken. Het aantal milieueffectrapportages – studies die zijn bedoeld om gevolgen voor milieu, gezondheid en natuur te onderzoeken – is in tien jaar meer dan gehalveerd. En van de Commissie voor de milieueffectrapportage, die de kwaliteit van de milieustudies moet controleren en overheden helpt om goede besluiten te nemen, is vrijwel niets meer over."
In het stuk wordt uitgelegd hoe het kan dat Nederland al jaren nationale en internationale normen overschrijdt:
"Terwijl milieuproblemen zoals klimaatverandering en luchtvervuiling alleen maar nijpender worden, zijn landelijke milieunormen afgezwakt en worden verantwoordelijkheden afgeschoven op lokale overheden. Hiervan zijn er veel niet capabel of niet bereid om milieueffecten goed in kaart te brengen. Burgers of milieuorganisaties kunnen ook bij de rechter weinig uithalen, omdat de mogelijkheden om tegen milieubesluiten in bezwaar te gaan flink zijn ingeperkt."
De Groene spreekt van ‘de stille dood van een milieuwet’ en laat zien dat grote vervuilers als een nieuwe raffinaderij van Shell in Pernis, een vergistingsinstallatie voor kippenmest in het Drentse Wijster en een fabriek voor verwerking van kwikhoudende afvalstoffen in Beverwijk werden gebouwd zonder dat er ook maar een milieustudie aan te pas kwam. Tegelijkertijd holt de kwaliteit van de studies die nog wél gedaan worden achteruit: “In bijna zeventig procent van de milieueffectrapporten die vorig jaar door de expertcommissie werden beoordeeld zitten belangrijke tekortkomingen.” Een ambtenaar die al dertig jaar in het vak zit en gespecialiseerd is in omgevingsvergunningen deelt zijn frustraties:
"Het hele idee is: wij willen bedrijven niet dwarszitten. We adviseren bedrijven met: “Als je het zo opschrijft, is het niet in strijd met het bestemmingsplan. Als je dit wat anders meet, blijft het binnen de normen.” Milieueffectrapportages worden als een verplicht nummertje gezien. Er komt een dikker rapport, met extra kosten, maar het maakt voor de vergunning niet uit. Van tevoren staat toch al vast dat die verleend gaat worden. Als we bezwaren ontvangen gaan we elk argument onderuit halen. Mensen ontvangen een keurig antwoord, maar de conclusie staat al vast: de bezwaren zijn ongegrond. En als er een inwoner aan de gemeentebalie komt, stuur je ’m weg met een blablabla-verhaal."
Lees het hele verhaal hier.
Cc-foto: Pxhere
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

johannn2
johannn227 jul. 2019 - 16:34

Ik zou er heel blij van worden als De Groene - of een ander medium - een dergelijk overzichtsartikel zou schrijven over de recente ( ca. 30 jaar) geschiedenis van de afbraak van de sociale voorzieningen, zekerheid, zorg, incl. de afbraak van de rechtspositie van werkenden. .

1 Reactie
Karingin
Karingin27 jul. 2019 - 17:33

Goeie suggestie! Dat moet dan een serie worden, want de lijst is lang. Ik ga eens kijken of ik daar iets mee kan. Mijn artikelen verschijnen op sargasso.nl en hoevrouwendenken.nl

Martin108
Martin10826 jul. 2019 - 10:40

Tijdje geleden is er een verbod gekomen op het aanbieden van gratis plastic zakjes door winkels, om zwerfafval tegen te gaan.. Gemeente Gulpen-Wittem heeft in al haar wijsheid een campagne gestart waarbij gratis plastic zakjes worden aangeboden aan recreanten, om zwerfafval tegen te gaan. Waar kan je die zakjes krijgen? Bij de plaatselijke supermarkt...

1 Reactie
adriek
adriek27 jul. 2019 - 16:26

Op veel plaatsen worden gratis poepzakjes aan hondenbezitters aangeboden. Sommige idioten (excusez le mot, ik kan het niet anders uitdrukken (pun intended)) vinden het een goed idee om de poep van hun hond in zo'n zakje in de bosjes te flikkeren waardoor een drol die normaal gezien na een paar dagen weg is zowat het eeuwige leven krijgt. Wat bezielt iemand die dat doet? Waarom zit zo iemand niet opgesloten? Ik vrees dat de enige conclusie die rest is dat de mensheid gek geworden is en het verdient uit te sterven.

Mohawk2
Mohawk226 jul. 2019 - 10:14

Ja, de toekomst van jullie nageslacht heeft beduidend minder VVD nodig! Ondertussen tikt de tijd sneller & sneller weg: Nog slechts 18 maanden (en niet tot 2030) om significante maatregelen te nemen om de opwarming rond de 1,5 graad te houden in 2100. https://www.bbc.com/news/science-environment-48964736

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jul. 2019 - 4:33

Dat is al lang bekend, tenminste als je het wilde weten!

JanB2
JanB226 jul. 2019 - 0:35

Rechts moet écht weg. Dit gaat zo niet langer.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt26 jul. 2019 - 8:13

Jan, ze zijn nog niet helemaal klaar met de afbraak van de gemeenschap. Dat zou dan een onvoltooide taak opleveren. Dat willen Rutte cs niet.

Karingin
Karingin25 jul. 2019 - 22:37

Het is een trieste constatering, dat jarenlang rechts beleid, via gegoochel met cijfers en rekenmodellen, onze samenleving en onze leefomgeving naar de galemiezen heeft geleid. Ik verwijs voor het gemak even naar de column van Karin Spaink: https://sargasso.nl/stop-met-pappen-en-nathouden/

Tom Meijer
Tom Meijer25 jul. 2019 - 19:14

Er is maar één manier die echt werkt: nooit meer VVD stemmen. Je stemt bij de VVD altijd tegen je eigen belang.

2 Reacties
JanB2
JanB226 jul. 2019 - 0:35

Raak!

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jul. 2019 - 10:24

VVD stemmen zou nooit bij me opkomen en ik stem toch al heel lang.

Tom Meijer
Tom Meijer25 jul. 2019 - 19:12

Waarom verbaast me dat nou niet van regeringen waar de VVD altijd deel van uitmaakt.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jul. 2019 - 10:31

Vergeet het CDA niet! Denk alleen maar aan de boeren!

Bert de Vries
Bert de Vries25 jul. 2019 - 17:14

De mens is tot op heden de enige soort die zijn eigen biotoop vernietigt. En, in één adem door, ook de biotoop van tal van andere soorten. Als het evolutieproces een corrigerend mechanisme kent, en er is voldoende reden om dat aan te nemen, dan zou eliminatie of marginalisering van de menselijke soort een uitkomst kunnen zijn. Dat biedt de VVD weer tal van nieuwe kansen.

Dehnus
Dehnus25 jul. 2019 - 15:40

Ja jongens VVD en lekker afgunst onder de armen kweken. Kan je alles doen wat je wilt, en maar een grote bek over de VS, maar zelf is die club zo corrupt dat ze zelfs in de VS met hun oren zouden flapperen bij de Republikeinen. Maar goed Henk haat nu Achmed, Achmed haat nu Homoseksueel Harry, Homoseksueel Harry maakt zich druk over Zwarte Piet protestant Anthony en Anthony is weer boos op Henk die keihard "Piraatje Hannie met alleen maar Casio orgel begeleid Nederlands talig muziek speelt". Terwijl Henk Jan Appeldoorn de Derde er met de dikke taart er vandoor gaat, en nog eventjes bij het wisselen van de Popi wacht "ach Geert je deed het goed hoor, maar soms wil je een nieuwer modelletje hè. Hier mag je een kersje van de Taart en nu opsodemieteren."

1 Reactie
vdbemt
vdbemt25 jul. 2019 - 17:25

Ja, It's life. Maar we mogen toch wel blijven proberen dat rechtse, egoïstische gedoe eens een keer te doen keren.

vdbemt
vdbemt25 jul. 2019 - 15:14

Zo gaat het ook met Europese aanbestedingen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jul. 2019 - 3:42

vdBemt Stil nou.... dat mag je niet zeggen!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 jul. 2019 - 15:10

Het is hetzelfde mechanisme waarmee het rijk taken heeft afgestoten naar lokale overheden, jeugdzorg etc., de doctrine van de vvd, kleinere overheid mede tot stand gebracht door te korten op het budget, dat het milieu de vroem vroem partij geen reet interesseert is een bekend gegeven, het cda komt traditie getrouw op voor de agrarische sector, je hebt als burger Q koorts voor lief te nemen, die taak is overgenomen door boerendochter Schouten die ons een rad voor de ogen draait met haar kringlooplandbouw, in feite zou de burger behalve de direct belanghebbenden moedeloos moeten worden, niets is minder waar, al jaren voeren we lijsten aan door een boycot, de plicht het milieu in acht te nemen.

2 Reacties
Oranje2
Oranje225 jul. 2019 - 20:46

Dat kringloopgedoe is schattig maar zet geen zoden aan de dijk. In Nederland leven 17 miljoen mensen en 180 miljoen dieren waarvan de meeste bestemd zijn voor de slacht. Breng dat aantal van 180 miljoen dieren nu eens terug naar de helft. Dan staat de stikstofboekhouding er een stuk gunstiger voor. Dan kunnen er weer wegen aangelegd worden, kan er weer gebouwd worden. Exporteer onze kennis van landbouw met hoog rendement. Niet alleen naar derde wereldlanden maar ook naar Frankrijk. Dan bestaat de kans dat die vermaledijde landbouwsubsidies een keer beëindigd kunnen worden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 jul. 2019 - 6:36

“Dan staat de stikstofboekhouding er een stuk gunstiger voor. Dan kunnen er weer wegen aangelegd worden, kan er weer gebouwd worden.” Methaan is anders ook niet kinderachtig, ik vermoed dat halvering van de veestapel ook het dierenwelzijn ten goede komt.