Joop

Hoe de politie haar buitenwettelijke surveillancenetwerk uitbreidt

  •    •  
01-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
cameratoezicht

© cc-foto: Photo Mix

In plaats van zich aan de wetgeving te houden die onze publieke ruimte moet beschermen tegen onrechtmatig geplaatste camera’s subsidieert het ministerie het optuigen van een buitenwettelijk surveillancenetwerk.
Eerder schreef ik over ‘Camera in Beeld’, het buitenwettelijke surveillancenetwerk van de politie. Inmiddels is het tijd voor een update, want er lijkt een versie 3.0 te ontstaan.
Een buitenwettelijk surveillancenetwerk: ‘Camera in Beeld’ Een korte opfrisser over hoe de politie het buitenwettelijke surveillancenetwerk optuigt, dat gaat zo: Zelf heeft de politie toestemming van de burgemeester nodig om camera’s in de publieke ruimte te mogen plaatsen. Particulieren die camera’s ophangen om hun bedrijf of huis te beveiligen hoeven dat niet. We zien steeds meer van deze camera’s om ons heen, denk aan beveiligingscamera’s en zogenaamde ‘slimme’ of digitale deurbellen. Deze camera’s mogen in principe de openbare weg niet filmen, maar dit gebeurt vaak wel en daar wordt slecht op toegezien.
De politie heeft een databank aangelegd waarin zij bijhouden waar deze camera’s hangen, wat die filmen, en bij wie zij de beelden kunnen vorderen. Zo heeft de politie toegang tot al die door private camera’s onrechtmatig gefilmde stukjes van de publieke ruimte, zonder dat zij toestemming van de burgemeester nodig heeft. De naam van deze databank is ‘Camera in Beeld’ en bevat onderhand 230.000 camera’s, waarvan er 87,6% de openbare weg filmen.
Versie 2.0: ‘De Digitale Deurbel’ Bovenop de dubieuze databank komt nu een bedenkelijke pilot: de ‘ Digitale Deurbel ’. De pilot is een samenwerking tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, de politie en gemeenten. Er wordt subsidie verstrekt door het ministerie aan gemeenten om digitale deurbellen uit te delen, en sommige gemeenten subsidiëren de aankoop van digitale deurbellen door burgers zelf. Zo zijn er al meer dan 360 camera’s uitgedeeld en heeft het ministerie er anderhalve ton in gestopt. In sommige gemeenten worden deze gesubsidieerde camera’s automatisch aangemeld bij ‘Camera in Beeld’.
In plaats van zich aan de wetgeving te houden die onze publieke ruimte moet beschermen tegen onrechtmatig geplaatste camera’s subsidieert het ministerie op deze manier een samenwerking van gemeenten en de politie om een buitenwettelijk surveillancenetwerk op te tuigen. Ondertussen strijken de leveranciers van deze camera’s de winst op. In Nieuwsuur noemt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens het filmen van de openbare weg zonder goede reden illegaal. Dat is duidelijke taal, maar gaat de Autoriteit Persoonsgegevens dan ook iets doen?
Versie 3.0: Gezichtsherkenning En dan de kers op de taart. De politie maakt al sinds 2016 gebruik van CATCH, gezichtsherkenningssoftware waarmee gezichten uit beelden kunnen worden vergeleken met gezichten die voorkomen in de strafrechtdatabank van de politie. Hiervoor kunnen allerlei soorten beelden worden gebruikt, ook beelden van beveiligingscamera’s en digitale deurbellen. Op dit moment is de politie aan het experimenteren met gezichtsherkenning die direct op videobeelden, in plaats van op stills daaruit, kan worden toegepast. De enorme hoeveelheid beschikbaar beeldmateriaal samen met de mogelijkheid om personen geautomatiseerd te analyseren levert een enorme surveillancecapaciteit op, die een grote potentiële inbreuk maakt op onze vrijheden.
De publieke ruimte is een ruimte waarin we ons vrij moeten kunnen bewegen. De politie hoeft niet mee te kunnen kijken wie er welke kerk, synagoge of moskee bezoekt, wie er naar wat voor soort sauna of bar gaat, of wie er aan welke demonstratie deelneemt.
Overheden en de politie moeten zich aan de wetgeving houden die onze rechten en vrijheden beschermen. Het ministerie zou hier op moeten toezien in plaats van het omzeilen ervan te subsidiëren. De Autoriteit Persoonsgegevens is de aangewezen instantie om illegale, privacyschendende praktijken te stoppen, maar van handhaving lijkt nog weinig te komen. Hoe ver moet dit buitenwettelijke surveillancenetwerk nog worden uitgebreid voordat de autoriteiten het een halt toe roepen? Wat ons betreft is die grens al bereikt. Om onze vrijheden in de publieke ruimte te beschermen, moet het optuigen van dit surveillancenetwerk stoppen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Katootje2
Katootje22 feb. 2020 - 16:13

"One of my favorite stories about the Cold War concerns a group of Russian journalists who were touring the United States. On the final day of their visit, they were asked by the host for their impressions. "I have to tell you," said the spokesman, "that we were astonished to find after reading all the newspapers and watching TV day after day that all the opinions on all the vital issues are the same. To get that result in our country we send journalists to the gulag. We even tear out their fingernails. Here you don't have to do any of that. What is the secret?" - http://johnpilger.com/articles/the-invisible-government Geef ze de illusie dat ze zelf de keuze hebben en vraag om hun medewerking. Het is immers in het belang van ons allemaal.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2020 - 17:20

The smart city! Als je mensen waarschuwt dan lachen ze je vierkant uit, de goedgelovigen!

johannn2
johannn22 feb. 2020 - 12:17

Onrechtmatig verkregen bewijs. De politie wist/weet immers van tevóren, dat wat die camera's filmen onrechtmatig is! Wat hen werkelijk te doen zou staan is die cámera's aanpakken. .

johannn2
johannn22 feb. 2020 - 11:56

Big Brother rukt op. .

dickser
dickser2 feb. 2020 - 10:25

Gisteren liep ik in de avond over het station van Den Bosch waar mij bij het opgaan van de roltrap een bordje opviel, er staat daar vermeld dat er aan WiFi tracking gedaan wordt, betekend dat dan dat ik er toestemming voor geef dat ze mogen registreren dat ik daar gelopen heb op basis an het feit dat ik daar heb gelopen met mijn telefoon, en dat ik dus ook maar meteen als verdachte kan worden gezien als er daar op die locatie een misdrijf plaats vind? Veel erger dan camera’s, als ik normaal in een supermarkt loop volg ik al geen logische paden omdat daar iedere beweging gemonitord wordt en dan al dan niet met de zelfscan een profiel wordt aangemaakt en je gelokt wordt met “persoonlijke aanbiedingen” en de inrichting door slimme koppen wordt gemaakt op basis van deze gegevens

quatsch
quatsch2 feb. 2020 - 10:17

Camera's in China: foei, foei ! Camera's in NL: hoi, hoi! Onze nationale sport: hypocrisie!

NL2019
NL20192 feb. 2020 - 8:36

Perfect toch? Wie niks uitvreet hoeft ook niet bang te zijn voor camera's. Gezien de enorme toename van criminaliteit op straat en aan de voordeur lijkt het me een perfecte oplossing om het tuig dat anderen berooft, mishandeld, neersteekt en aan de voordeur overvalt, sneller te kunnen opsporen. Camera's zijn helaas keihard nodig in de diverse hellholes waar onze grote en inmiddels kleinere steden in veranderd zijn. Ik zat deze week weer eens in de metro in Rotterdam, rond 22 uur. Ik kan je vertellen dat dit niet fijn was. Gillende en schreeuwende mensen, dreigend kijkende agressievelingen en nog meer gezelligs. Op mijn telefoon kijken en de rit uitzitten was de enige optie. Als je weet hoeveel incidenten er op staat en in het OV zijn, is het maar goed dat er steeds meer camera's komen, ook privé geïnstalleerd. Ik ben voor!

7 Reacties
Katootje2
Katootje22 feb. 2020 - 11:27

Is China misschien iets voor jou?

johannn2
johannn22 feb. 2020 - 12:01

NL2019, Ik kan me gezien je ervaringen voorstellen, dat je voor camera's in het OV bent. Maar overal camera's? Ook als je niets onwettigs doet, kan je iets 'verkeerds' doen. En ook als je dat niet doet, kan er bemoeienis met je privacy uit voortkomen. Dat wil je echt niet meemaken. .

adriek
adriek2 feb. 2020 - 12:36

Voor de tweede wereldoorlog hadden joden in Nederland niets te vrezen. Toen vielen de Duitsers binnen en die waren maar wat blij dat wij zo'n nette burgeradministratie hadden. Er wordt een netwerk opgetuigd waarmee in potentie iedereen, overal, altijd in de gaten gehouden kan worden. Als er op wat voor manier ook iemand aan de macht komt die links, rechts, zwart, wit, geel, joods, homofiel of lbgtq 'wil aanpakken' hoeft hij/zij alleen maar de juiste filters in te stellen en dat is best wel een enge gedachte.

NL2019
NL20193 feb. 2020 - 5:50

@Eirda. Dus omdat er 80 jaar geleden een Duitse inval was, moeten we nu maar geen maatregelen nemen tegen de gigantische straatterreur van nu? Dat is wel een vreemde gedachte. Ik neem liever het risico op een nieuwe dictatuur die misschien ooit wel eens misbruik van die camera's kan gebruiken dan dat ik slachtoffer wordt van straatratten die niet op te sporen zijn. De kans dat je slachtoffer wordt van de laatste is vele malen groter dan het eerste.

NL2019
NL20193 feb. 2020 - 5:51

@Katootje. Neen, China is niets voor mij. maar daar weet men in ieder geval wél raad met straartratten die mensen beroven en zomaar in elkaar trappen. Ik geloof niet dat er veel woningovervallen zijn in China, terwijl dat hier inmiddels dagelijkse kost is.

johannn2
johannn23 feb. 2020 - 20:37

NL2019 3 februari 2020 at 06:50, Misschien zouden we beter iets kunnen doen aan de oorzaken. Misschien - nee, zeker - zouden we beter iets kunnen doen tegen de desintegratie van de samenleving. Iets aan het sociaal-economisch beleid, waarin de rijken rijker, en de armen armer worden, waarin iedereen rechten heeft maar ze niet kan betalen, waar onderwijs en zorg kapot worden bezuinigd, maar grote bedrijven geen of weinig belasting hoeven te betalen en de dividendbelasting volgend jaar wordt afgeschaft. Iets aan een maatschappij van wederzijds respect; een gelijkere samenleving met gelijkere kansen en mogelijkheden en de concrete inzet om iedereen daarbij zoveel mogelijk te laten deelnemen en delen.

johannn2
johannn24 feb. 2020 - 13:34

aanvulling op johannn 3 februari 2020 at 21:37 Deze desintegratie van de samenleving gaat gepaard met de opkomst van populistische leiderstypen, de hang van een groot deel van de bevolking naar een leider die ons uit de huidige situatie leidt, die bovendien steeds verslechterd. Jammer genoeg kiezen veel mensen voor 'leiders' die niets anders te bieden hebben dan het aanwijzen van 'schuldigen', zondebokken, in plaats van oplossingen te bieden, een goed uitgewerkte analyse van oorzaken en de mogelijke aanpak daarvan. "Schuldigen" aanwijzen zoals de schuld geven aan een "tsunami aan vluchtelingen"; dat terwijl Nederland zelfs niet eens het EU-quotum aan vluchtelingen opvangt. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2020 - 7:56

Ik kan je nu al zeggen; die Autoriteit persoonsgegevens gaat helemaal niets doen. Het enige wat ze doen is monitoren en eens per jaar daar een verslag van schrijven met wat cijfertjes. Er staat geen enkele maatregel tegenover. Moet je maar eens naar een jaarverslag kijken, stelt helemaal niets voor. Een mooie statistiek van wat men allemaal nalaat te doen.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos2 feb. 2020 - 7:11

De camera's en ook de opsporingsmethfen zijn er namens de almachtige en boven de wet staande Belastingdienst. Die heeft daar de bevoegdheid toe. Voor andere misdaden mag de politie deze gebruiken.

P Haan
P Haan2 feb. 2020 - 6:39

Je hebt wat te verbergen? Ik vind het te zot voor woorden dat met de huidige stand van techniek wat korrelige beelden verspreid worden als er weer eens een verdachte gezocht wordt. Kom maar door met een landelijk gedekt netwerk van hoge kwaliteit camerabewaking. Dat scheelt een hoop gedoe als er weer eens een jong meisje meegenomen wordt, misschien zijn we dan eens op tijd.

1 Reactie
adriek
adriek2 feb. 2020 - 12:38

Ik heb niet veel te verbergen, denk ik. Maar ik ken lui die als ze eenmaal de alleenheerschappij in Nederland hebben weleens iets tegen (onder andere) Joop reageerders zouden kunnen hebben.

Frits Jansen
Frits Jansen2 feb. 2020 - 6:05

BoF is een sympathieke organisatie, maar dit verhaal is toch te eenzijdig juridisch. Intuïtief bevordert cameratoezicht de veiligheid, ook al kunnen organisaties als BoF uitleggen dat je daar geen overtrokken verwachtingen van moet hebben. Ik ben een keer door een junk in elkaar geslagen (gelukkig niet in Nederland) in een stille straat in een middeleeuwse stad. Had hij dat ook gedurfd als er cameratoezicht was geweest? Net zou meer overtuigen als BoF gevallen zou presenteren waarin cameratoezicht inderdaad verkeerd uitpakt. Bij voorbeeld als onschuldige mensen op basis van vage camerabeelden worden vervolgd. In het flatgebouw waar ik woon hingen beneden in de hang plotseling camera's. Omdat ik ook een privacybewuste burger ben sprak ik de beheerder aan. Hoe durven ze cameracontrole te installeren in MIJN flatgebouw? Toen kwam het hoge woord eruit: die camera's waren nep. Al leken ze net echt door het rode knipperlichtje - dat door een simpel batterijtje werd gevoed. Nep-camera's bevorderen de veiligheid zonder de privacy daadwerkelijk aan te tasten. Of toch? Privacy-regels zijn er om te voorkomen dat je je voortdurend bespied voelt. Of er dat ook echt zo is speelt dan geen rol meer. Ook een nep-camera kan ertoe leiden dat je je bespied voelt (al is dat niet zo).

Tom7
Tom72 feb. 2020 - 0:18

"Op dit moment is de politie aan het experimenteren met gezichtsherkenning die direct op videobeelden, in plaats van op stills daaruit, kan worden toegepast. " En dat doen ze dus in opdracht van, want het sluiten van politiebureaus in wijken of dorpen en het enorme gebied wat een paar politiemensen hierdoor ondertussen moeten bestrijken is niet te bevatten, en wordt onder de noemer van bezuinigingsdruk op deze manier ingevuld. - Ontmenselijking - Er zijn gebieden, waar als een twee politiemensen ergens in de problemen komen meer als een half uur zullen moeten wachten op ondersteuning. Misschien dat dat in de nabije toekomst met bewapende drones, aangestuurd vanuit een centraal commando centrum "opgelost" kan gaan worden, en zoals we kunnen weten, wordt collateral damage in welke hoedanigheid dan ook, daarbij voor lief genomen. Maar ja who cares, "ikke hep niks te verbergen, nee ikke nie hoor."

MrOoijer
MrOoijer1 feb. 2020 - 15:27

Is "buitenwettig" niet gewoon een eufemisme voor onwettig? Zo ka, zullen we dan het beestje bij zijn naam blijven noemen en aangeven welke wet wordt overtreden? Zoniet, wat is dan het verschil?

wegmetons
wegmetons1 feb. 2020 - 14:53

De schrijver doet voorkomen alsof de politie dag en nacht op die camera's mee kijkt. Dat is niet zo, ze vragen alleen bij misdaden camerabeelden op bij de eigenaren. Als er iemand in de straat is beroofd of als iemand in een parkeergarage is doodgeschoten. Als ik beroofd zou worden dan vind ik het toch wel fijn als de politie de dader kan pakken, die kans is een stuk groter als er een camera staat.

8 Reacties
Katootje2
Katootje21 feb. 2020 - 15:45

Het politiebureau in Arnhem draagt heel toepasselijk de naam: "De Grote Broer" - https://www.gelderlander.nl/arnhem/politie-arnhem-heeft-primeur-met-kaart-van-alle-3800-bewakingscamera-s-in-stad~a7294b07/?referrer=https://www.google.nl/

Linkse Rico
Linkse Rico1 feb. 2020 - 21:00

Wat een enorm probleem zeg dat de politie op camera's zit te koekeloeren wat ik allemaal wel niet doe of juist niet. Als ik allerlei rottigheid zou uithalen, zou ik me inderdaad niet zo comfortabel voelen daarbij. Aangezien ik dat niet doe, zal het me ergens roesten.

Katootje2
Katootje22 feb. 2020 - 0:08

Als iemand die dom-rechts is en een dom-rechts commentaar plaatst zich "Linkse Rico" noemt, kan dat alleen maar zijn om "links" in een kwaad daglicht te stellen.

Frits Jansen
Frits Jansen2 feb. 2020 - 6:07

Ik herinner me verhalen over verveelde bewakers in meldkamers die inzoomden op lekkere wijven. Of ze zich daarbij ook af en toe afrukten vermeldt het verhaal niet.

wegmetons
wegmetons2 feb. 2020 - 13:57

De politie zit dus juist niet de hele tijd op die camera's te koekeloeren. Ze hebben helemaal geen live toegang tot die beelden. Ze vragen ze alleen op als er een misdaad is gepleegd. Dat is het verschil met China, waar daadwerkelijk tienduizenden mensen alleen maar de hele godsganse dag naar de camera's kijken die overal hangen daar.

Katootje2
Katootje22 feb. 2020 - 16:55

Het zal een jaar of 30 geleden zijn dat ik op een dag om ca 22:00 uur over de Rijnbrug Arnhem binnen kwam rijden met een auto met een kapot achterlichtje, die nogal zwaar beladen was, zodat hij lichtelijk achterover hing. Tenminste dat beweerde de politie, want die hadden dat gezien op hun camera, bleek uit het PV. Nadat ik een paar vrienden had opgehaald om me een handje te helpen zag ik een paar koplampen in mijn spiegels en dacht: "Nou, dat hebben ze ook snel gedaan." Maar het was de politie die even in mijn achterbak wilde kijken. Net op dat moment kwamen mijn vrienden aanrijden en ik vroeg dus of er bezwaar tegen was als we eerst even de boodschappen in die andere auto zouden overladen, voordat mijn auto afgesleept zou worden naar het bureau voor een "technische controle", vanwege dat kapotte achterlichtje. Waarop we met zijn allen werden afgevoerd naar het politiebureau op verdenking van het plegen van een inbraak. Niet dat één van ons een strafblad had dat dit virtuele vermoeden van schuld zou rechtvaardigen, maar je moet tenslotte wat verzinnen en de fantasie van de Arnhemse politie is beperkt. Ze hadden natuurlijk ook kunnen aanvoeren dat ze dachten dat ik met 300 kilo hasj in een slooprijpe auto 's nachts door Arnhem op stap ben, maar dat gelooft natuurlijk geen mens. De heren waren niet tevreden met de verklaring die ik aflegde en wilde ondertekenen, want ze wilden dat ik iets zou verklaren en ondertekenen dat al die heisa zou rechtvaardigen en dus ben ik nog de hele verdere dag lang verhoord, alsof ze niet al lang wisten wat in die achterbak lag. Nu wil ik niet met die ene camera daar op de brug het vermoeden rechtvaardigen dat we in een politiestaat leven, want daar is méér voor nodig. Maar aan de andere kant denk ik niet dat het beter wordt als er méér camera's worden opgehangen. Temeer dat je tegenwoordig alleen nog maar de keuze lijkt te hebben of die beelden ook door de NSA bekeken zullen worden of door de Chinezen. Met 5G, in HD en met gezichtsherkenning, dat spreekt vanzelf. Die prijs voor de vrijheid is me wat al te hoog.

wegmetons
wegmetons3 feb. 2020 - 5:49

Goed verhaal Katootje, u bent echt een uitzonderlijk iemand. Auto weg gesleept vanwege een kapot achterlicht, u bent daarmee echt de eerste. Op zijn best krijg je daar een boete voor, meestal een waarschuwing dat u even langs de garage moet. En dat allemaal omdat ze het 30 jaar geleden op een camera gezien hadden? Klinkt niet bepaald geloofwaardig zullen we maar zeggen

Katootje2
Katootje23 feb. 2020 - 13:01

wegmetons - Ik heb nu eenmaal een rijke fantasie. Zoiets gebeurt alleen maar in China, waar daadwerkelijk tienduizenden mensen alleen maar de hele godsganse dag naar de camera’s kijken die overal hangen daar.

MountEverest
MountEverest1 feb. 2020 - 14:20

"We zien steeds meer van deze camera’s om ons heen, denk aan beveiligingscamera’s en zogenaamde ‘slimme’ of digitale deurbellen. " In veel gevallen is het zeer verstandig om een deurspion of digitale deurbel te installeren. Dat geldt zeker voor oude mensen en alleenstaande vrouwen. Het kan soms letterlijk het verschil maken tussen leven en dood.

7 Reacties
Katootje2
Katootje21 feb. 2020 - 14:53

En we kunnen niet achterblijven in de race met China.

MountEverest
MountEverest1 feb. 2020 - 14:59

Dat geldt uiteraard niet voor "Kameraüberwachung" in de publieke ruimte, daar moet je heel voorzichtig mee zijn.

Karingin
Karingin1 feb. 2020 - 16:12

Ik heb ook een videobel, maar die neemt nix op. Alleen als er aangebeld wordt zie ik wie er voor de deur staat. En dat is meer dan voldoende.

MountEverest
MountEverest1 feb. 2020 - 16:19

@Karingin Je hebt gelijk, opnames maken is (meestal) niet nodig.

madbako
madbako1 feb. 2020 - 16:39

@MountEverest 1 februari 2020 at 15:20 In veel gevallen is het zeer verstandig om een deurspion of digitale deurbel te installeren. Dat geldt zeker voor oude mensen en alleenstaande vrouwen. Het kan soms letterlijk het verschil maken tussen leven en dood. Wat een vergezochte kutreden. Ze kunnen ook gewoon door een analoog spionnetje zien wie er wel of niet voor de deur staan En dat verschil tussen leven en dood is helemaal zwakzinnig gelul

Frits Jansen
Frits Jansen2 feb. 2020 - 6:15

@madbako Bij mij stonden opeens twee politieagenten voor de deur. Dat was al niet in de haak want we hebben in de flat een tussendeur, en die had ik niet geopend. Overrompeld stond ik ze te woord. Ze hadden een dagvaarding bij zich, en of ik maar wilde tekenen. Wat ik - nog steeds geschrokken - maar deed. De dagvaarding - voor een zaak die ik zelf had laten voorkomen - was voor een zitting meteen de volgende dag. Dat is normaal gesproken volkomen in strijd met de wet, maar het bleek dat ik niet alleen voor ontvangst had getekend maar ook afstand had gedaan van alle termijnen. De volgende dag ging ik toch maar naar de rechtszitting, en gelukkig accepteerde de Officier van Justitie mijn verweer, en kreeg alsnog voldoende tijd (een paar weken) om mijn verdediging voor te bereiden. Maar wat een gedoe! En wat een schandalig optreden van de politie!

MountEverest
MountEverest3 feb. 2020 - 19:00

"En dat verschil tussen leven en dood is helemaal zwakzinnig gelul " Aldus madbako. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die zomaar iemand binnen lieten en door die persoon beroofd, mishandeld, verkracht en zelfs vermoord zijn. Een goede dievenketting is ook niet verkeerd.