Joop

Hoe de discussie over Afghanistan altijd de kern vermijdt: Amerikaans imperialisme

  •  
16-08-2021
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
580 keer bekeken
  •  
amerika

© Beeld: Mediamodifier

Amerika is ’s werelds grootste mensenrechtenschender. Onwetendheid is geen optie meer.
Op 20 juli bombardeerde Joe Biden Somalië en een dag geleden kondigde hij aan 5000 soldaten terug naar Afghanistan te sturen nadat hij de zogenaamde terugtrekking had aangekondigd. Het blijkt een oneindig verhaal: straatarme landen die totaal verwoest worden door de ‘grootste democratie’ van de wereld. Een wereldmacht die haar geavanceerde bommen en granaten laat vallen op landen waar mensen op blote voeten en sandalen lopen. Waarom bombardeert Amerika nu al decennialang het ene na het andere land het stenentijdperk in? Weet u het eigenlijk? Heeft u, buiten het mainstream verhaal over vrijheden, mensenrechten en de strijd tegen terreur, zich wel eens in alle rust afgevraagd waarom vaak met steun van onze politici miljoenen onschuldige mensen over heel de wereld worden afgeslacht door ’s werelds machtigste imperium?
Staat u eens bij het volgende stil. Volgens onderzoek is het aantal slachtoffers van Amerika’s Irak-oorlog opgelopen tot in de miljoenen. Ook in Afghanistan loopt het aantal doden op tot minstens een miljoen. Dan spreek ik enkel over twee van de tientallen landen waarin Amerika militair betrokken is. Andere onderzoekers geven aan dat in de afgelopen dertig jaar, Amerika minstens vier miljoen moslims heeft gedood. De Noorse professor Johan Galtung komt tot de conclusie dat Amerika na 1945 in meer dan 37 landen meer dan 20 miljoen mensen heeft gedood.
De westerling die door toedoen van een superioriteitscultuur en een eenzijdige mainstreammedia is geconditioneerd mensenrechtenschendingen enkel als een niet-westers probleem te zien, is blind voor het leed dat wordt veroorzaakt door westers imperialisme. Het wordt duidelijk wanneer we kijken naar de discussie over Afghanistan. Twintig jaar lang bekommert niemand zich om de bloedige bezetting van het land door Amerika. Echter, op het moment dat de Amerikaanse bezetter aankondigt zich zogenaamd terug te trekken, staan de kranten weer boordevol met artikelen die oreren over het gevaar van de Taliban.
Er is iets diep onsmakelijks en moreel corrupt aan het feit dat de westerling muisstil is wanneer een westerse wereldmacht decennialang mensenrechten loopt te schenden in landen waar ze niets te zoeken heeft, maar gaat steigeren over het idee dat inheemse conservatieven het eigen land weer overnemen als de bezetter zich terugtrekt. Deze koloniale vorm van denken waarbij men het als vanzelfsprekend beschouwt dat een westers land niet-westerse landen bezet en bombardeert, zonder zich af te vragen waarom dit nu daadwerkelijk is of hoeveel miljoenen onschuldige levens dit kost, is een westerse culturele stoornis. Een aandoening die ons als globale minderheid steeds verder vervreemdt van het overgrote deel van de rest van de mensheid.
Waarom is Amerika een allesvernietigend imperium geworden? Waarom vragen we ons dit niet vaker af? Iets dat u een idee zal geven zijn de woorden van een van ‘s werelds rijkste mannen, de Amerikaan Elon Musk die recentelijk op Twitter de volgende woorden uitte: “ We will coup whoever we want! Deal with it.” (vertaling: ‘Wij werpen elke overheid omver die wij omver willen werpen! Wen er maar aan’).
Dit knap staaltje eerlijkheid van een lid van de kapitalistische opperklasse is een belangrijk moment: de keizer trekt namelijk zijn kleren uit en toont zich aan eenieder naakt. Elon Musks woorden refereerden aan het Amerikaanse buitenlandbeleid in Latijns-Amerika dat zich kenmerkt door het steunen van lokale doodseskaders die inheemse socialisten uitmoorden om rechts-kapitalistische, pro-Amerikaanse regimes aan de macht te helpen (types als Jair Bolsonaro in Brazilië). Musk doelde in dit geval op Bolivia en het omverwerpen van de inheemse socialistische Morales-overheid om zo goedkoop aan het lithium van het land te komen.
De ontmaskering van Amerika Dit is een belangrijk moment, want Musk toont de wereld het imperialistische gezicht van Amerika, iets waar professor Noam Chomsky ons al decennialang voor waarschuwt. Namelijk, dat het machtigste land ter wereld arme niet-westerse landen uitbuit om goedkoop aan zijn natuurlijke bronnen te komen. Dit doet ze door in die landen pro-Amerikaanse, kapitalistische regimes (meestal lokale Europese afstammelingen van kolonisten) te installeren die de inheemse bevolking onderdrukken en winst maken op de goedkope verkoop van haar natuurlijke bronnen aan Amerikaanse bedrijven.
Echter, de inheemse bevolking in dergelijke landen wil nog wel eens roet in het eten gooien. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld zijn veel mensen – in tegenstelling tot de onwetendheid van de meeste Europeanen – zich wél bewust van de imperialistische motivaties van Amerika en stemmen daarom vaak massaal op anti-imperialistische socialisten, zoals Evo Morales in Bolivia, die de inkomsten van lokale natuurlijke bronnen willen besteden aan de eigen (vaak straatarme) inheemse bevolking om deze zo uit de armoede te helpen. Echter, iedere keer als een dergelijke socialist de verkiezingen wint grijpt Amerika in. Met behulp van onze mainstreammedia demoniseert ze het socialistische regime als ‘autoritair en ondemocratisch’ en voelt ze zich genoodzaakt ‘vrijheid en democratie’ te exporteren (lees: een rechts-kapitalistisch bewind dat de inheemse bevolking onderdrukt). Niet goedschiks? Dan wel kwaadschiks via het steunen van doodseskaders die de inheemse socialisten uitmoorden, of met bommen en granaten van haar machtige leger.
In het Midden-Oosten hetzelfde verhaal. Amerika bezet op dit moment een groot deel van Syrië, niet toevallig het gebied met de meeste natuurlijke bronnen. Sterker, een topambtenaar van het Pentagon liet in november jongstleden óók het masker vallen en gaf trots toe dat een derde van Syrië nu in het bezit is van het Amerikaanse leger. U leest dat goed, ze zei ‘ in het bezit’. Met andere woorden, eenieder die denkt dat westers kolonialisme is afgelopen, leeft in een droomwereld. In 2018 berichtte Reuters dat naar schatting een half miljoen Syriërs zijn gedood in de bloedige oorlog waarin Amerika wederom doodseskaders (aan Al-Qaeda gerelateerde extremisten) traint en financiert om te vechten tegen het Assad-regime, terwijl ze tegelijkertijd het land de Filistijnen in bombardeert.
Eenzelfde strategie gebruikte Amerika in de jaren tachtig, toen ze doodseskaders in Afghanistan trainde en met miljarden financierde om te vechten tegen de Russen. Wie waren die doodseskaders? De Mujahadeen, later omgetoverd tot de Taliban. In Libië een soortgelijk verhaal: het rijkste land van Afrika met top gezondheidszorg en educatie werd door de Obama en Clinton administratie zo totaal verwoest dat het resulteerde in een land waar op dit moment mannen, vrouwen en kinderen worden verhandeld op slavenmarkten.
Europese blindheid voor menselijk leed Kortom, de Europeaan is blind voor de totaaldestructie die Amerika, meestal met steun van Europa, organiseert over heel de wereld. Men spreekt in het westen over minderheden die in China massaal in gevangenkampen zouden worden gestopt maar zwijgt over het feit dat met maar vijf procent van de wereldbevolking en een kwart aan ’s werelds gevangenen, Amerika de meeste mensen ter wereld opsluit. Van die gevangenen is een buitenproportioneel groot aantal mensen van niet-Europese komaf zoals afro-Amerikanen en inheemse Amerikanen die voor het winstbejag van private bedrijven slavenarbeid moeten verrichten. Verder werkt Amerika actief mee aan Saudi-Arabië’s genocidale oorlog in Jemen , steunt het illegale bezettingen van Palestijns land door Israël , en bezet ze nog steeds Irak.
Dan hebben we het nog niets eens over de moordende sancties die Amerika oplegt aan niet-westerse landen die weigeren aan haar onredelijke politieke en economische eisen te voldoen. De intenties van zulke sancties zijn het dermate verhongeren van een bevolking dat ze begint te protesteren tegen haar overheid in de hoop dat deze uiteindelijk omver wordt geworpen. De volgende stap is het installeren van een pro-Amerikaans regime dat wél wil luisteren. De landen die op dit moment lijden onder Amerikaanse sancties zijn: Cuba, Haïti, Syrië, Bolivia, Nicaragua, Zimbabwe, Noord-Korea, Eritrea, Venezuela, Iran, Irak, Libië, en de Sudan. Terwijl het cultureel totaal verschillende landen zijn, hebben ze een aantal dingen gemeen: Het zijn allen niet-westerse landen die hebben geweigerd te buigen voor de economische en politieke druk om hun land te laten runnen door een kapitalistische Europese en Amerikaanse elite. Volgens voormalig VN-rapporteur, Alfred de Zayas, hebben de sancties op Venezuela alleen al geresulteerd in meer dan honderdduizend onschuldige doden. Sancties kan men dus zien als een vorm van oorlog voeren en resulteren daarom altijd in menselijk leed van een onbeschrijflijke omvang.
Het wordt al gauw duidelijk dat de vrijheid en democratie waar het westen graag mee pronkt enkel geldt voor een zeer select groepje rijke populaties in het Westen. De rest van de wereld heeft te lijden onder de terreur van westers imperialisme. Alhoewel, die zogenaamde vrijheid blijkt ook in het Westen enkel relatief te zijn wanneer we ons realiseren dat de journalist Julian Assange op dit moment in een Britse gevangenis wordt gemarteld en langzaam weg mag rotten omdat hij het moordende Amerikaanse imperialisme ongecensureerd aan ons allen durfde te tonen. Hetzelfde geldt voor alle onschuldige mensen die gemarteld en misbruikt worden in de Amerikaanse gevangenis op Guantánamo Bay.
Kortom, mijn advies aan u is om de volgende keer wanneer de effecten van een Amerikaanse oorlog in het nieuws worden besproken zonder dat de aanwezigheid van Amerika als bezettende macht wordt bevraagd, uw vraagtekens zet bij zulke berichtgeving. Ieder mediakanaal dat de Amerikaanse oorlogen bespreekt als een vanzelfsprekendheid, of het nu de NOS, BBC of CNN is, mag u per definitie als verdacht beschouwen. Wilt u de vele oorlogen waarin het Westen is betrokken beter begrijpen, dan kan ik u adviseren alternatieve media te raadplegen zoals die van het top onderzoeksjournalistenteam The Grayzone , of boeken te lezen en interviews te bekijken van wetenschappers zoals Noam Chomsky, Vijay Prashad en Michael Parenti. Onwetendheid is geen optie meer.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (180)

OlavM
OlavM18 aug. 2021 - 13:39

[Deze koloniale vorm van denken waarbij men het als vanzelfsprekend beschouwt dat een westers land niet-westerse landen bezet en bombardeert, zonder zich af te vragen waarom dit nu daadwerkelijk is of hoeveel miljoenen onschuldige levens dit kost, is een westerse culturele stoornis.] Een stoornis in denken, inderdaad, maar aan de basis daarvan ligt de kapitalistische productiewijze met al haar bijbehorende essentiële kenmerken (particuliere materiële winst als hoofddoel, verscherping van sociale tegenstellingen en verschillen, enz.) en legitimatie-ideologieën (neoliberalisme, "greed is good",enz.). Nog een aanvulling: indien mogelijk maken de Amerikanen het liefst gebruik van door hen gesteunde handlangers in de landen wier regering -gekozen of niet- ze omver willen werpen. (Denk b.v. aan Griekenland in 1967 en Chili in 1973). Maar wanneer dat niet lukt grijpen ze zelf direct militair in.

2 Reacties
EenMening
EenMening18 aug. 2021 - 18:25

@OlavM Op het kapitalisme valt wel het een en ander aan te merken, maar de alternatieven, waaronder het marxisme en zijn afgeleiden, waren ook niet zo'n succes en dat is het eufemisme van de eeuw. Het falen van het communisme is de hoofdreden dat deze seculiere religie vrijwel overal ter ziele is gegaan en vervangen is door een vorm van (staats)kapitalisme. China is hiervan het meest succesvolle voorbeeld.

Ivan61
Ivan6119 aug. 2021 - 7:58

OlavM. Als ervaringsdeskundige kan ik je vertellen dat het kapitalisme minder slechte systeem dan de andere. Durf een keer uit eigen bubbel te stappen en naar de feiten kijken,

henk-alexander
henk-alexander17 aug. 2021 - 15:53

Bettache, '(...) Ieder mediakanaal (...) of het nu de NOS, BBC of CNN is, mag u per definitie als verdacht beschouwen.' In de negentiende eeuw is al op dit fenomeen gewezen: ‘Die Gedanken der herrschenden Klasse sind in jeder Epoche die herrschenden Gedanken, d.h. die Klasse, welche die herrschende materielle Macht der Gesellschaft ist, ist zugleich ihre herrschende geistige Macht’. (Marx/Engels, Die deutsche Ideologie. 1845/46). Vandaag de dag zijn de media in handen van de klasse van oligarchen en plutocraten die ons continu en subtiel een waarheid voorspiegelen die ons moet doen inzien dat het verdelingsvraagstuk, i.e. de inkomensongelijkheid zo hoort en waar dus niet aan getornd mag worden. Vanuit het oogpunt van de mediamagnaten begrijpelijk want ze zijn vervlochten met het financierskapitaal en de monopolies die coûte que coûte de mondiale (imperialistische) verhoudingen zoals zij die wensen, willen behouden. Zo hebben bijvoorbeeld in de huidige pandemie Big Tech en Big Farma ongestoord winst kunnen maken. Ze hebben dat 'legitiem' kunnen doen omdat de met hen verbonden mainstream media - die het informatiemonopolie hebben, de publieke opinie konden beïnvloeden. Het is goed dat er nog andere media zijn zoals: 'The Grayzone, The Real News Network, Democracy Now, theAnalysis.news, Moon of Alabama etc.' (vlg. Arjan Fernhout, 17 augustus 2021 at 02:48). En vergeet de klokkenluiders Snowden, Manning, Vanunu, Trepasjkin, Spijkers, Timmerman en Assange e.v.a. niet.

4 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...17 aug. 2021 - 16:55

"Vandaag de dag zijn de media in handen van de klasse van oligarchen en plutocraten" Dat gaat niet op voor onze NPO en de gezaghebbende BBC. Zijn beiden uiterst betrouwbare nieuwsbronnen waar niets verdachts aan is.

Ed Verbeek
Ed Verbeek17 aug. 2021 - 17:39

Mooi citaat dat je geeft: “Die Gedanken der herrschenden Klasse sind in jeder Epoche die herrschenden Gedanken, d.h. die Klasse, welche die herrschende materielle Macht der Gesellschaft ist, ist zugleich ihre herrschende geistige Macht’.” Weet iemand argumenten om deze stelling te ontkrachten? Het verbaast me namelijk dat zo’n waarheid als een koe na bijna twee eeuwen nog steeds niet algemeen erkend wordt.

The Apple
The Apple17 aug. 2021 - 19:53

Ed Verbeek: "Mooi citaat dat je geeft" Een citaat van Karl Marx mooi? Foei! Je weet toch dat bij ons de media volstrekt onafhankelijk zijn? Neem nou de NOS, daar hoor je nooit iets anders dan dat Karim Bettache hier verkondigt.

henk-alexander
henk-alexander19 aug. 2021 - 8:44

Krijgen '(...) onze NPO en de gezaghebbende BBC (..)' niet subsidie van de staat - om het wat vriendelijker te zeggen de overheid (jaarlijks honderden miljoenen)? Ze kunnen tot op zekere hoogte goed journalistiek werk doen. Maar ze moeten niet al te objectief worden want dan dreigt de snoeischaar. Marx is niet 'foei', heeft alleen gepubliceerd waarvoor hij herhaaldelijk uitgewezen werd - tegenwoordig zeggen we gecanceld.

Ivan61
Ivan6117 aug. 2021 - 10:01

Onwetendheid is geen optie meer zegt Bettache. Dat klopt maar de rest van zijn column is zo eenzijdig dat bijna belachelijk is. Zal ik voor hem een korte college geven over moderne imperialisme en mensenrechten en daarvoor ga ik mijn geboortegrond als voorbeeld gebruiken want daar komen zij samen. In Bosna i Hercegovina zijn nu grote Rusland en Turkije samen met Arabieren echte bazen. Het resultaat is dat hele land straatarm is dat meeste mensen stemmen nog steeds op zelfde nationalisten omdat zij geen seconde rust hebben. Grote grap is dat het land is onder curatele van EU en deze meneer wordt gewoon uitgelachen en EU doet niks aan. Bil Clinton heeft euthanasie uitgeschreven middels het Verdrag van Dayton. In Srbija is een kleine Putin aan de macht die de lijn van Milosevic volgt en China is werkelijk grote baas daar. Crna Gora is te klein en worden binnenkort opgeslokt door China omdat zij een grote schuld hebben. Kosovo is vele malen erger maar dat is vooral schuld van VS en erfenis van Milosevic. Hrvatska is buitenwacht van EU en dankzij nieuwe generatie van socialisten en liberalen worden de nationalisten langzaam maar zeker steeds meer naar de achtergrond geduwd. Slovenija zit in een dipje omdat zij een oude communist weer macht gaven die grote vriend met Orban is, maar dat is tijdelijk. Jonge opgeleide mensen trekken weg en meer dan 80 % blijft weg. Zij gaan naar verschrikkelijke oneerlijke Westen om uitgebuit te worden voor heel hogere loon dan in geboorte land. De meeste jonge mensen weten donders goed dat VS net zo achterlijk land is zoals China en Rusland dat hebben zij geleerd. Zij hebben alle religieuze fanaten gehoord en ontmoet en hun ouders weten hoe verrot communisme was.

JohnVKR
JohnVKR17 aug. 2021 - 9:47

Uiteraard heeft Karim met zijn betoog gelijk. Maar dat betekent niet dat we onze ogen moeten sluiten voor de misstanden en misdaden van regimes waar de VS tegen vechten of hebben gevochten. Wat wel waarschijnlijk is, is dat de dood en verderf die op verschillende continenten werd gezaaid en nog steeds wordt gezaaid, zonder Amerikaanse inmenging minder vergaand zou zijn geweest. Dat de VS er een destructief buitenlandbeleid op nahouden, staat als een paal boven water. Daarbij wordt ook nog eens geregeld - en misschien onbedoeld eerlijk - aangegeven dat het de Amerikanen gaat voor 'het veiligstellen van ONZE belangen'. Hoezo 'onze belangen'. Wie geeft jou het recht om in Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Azië en Afrika met militaire macht 'onze belangen' veilig te stellen, geregeld in weerwil van de belangen van de lokale bevolking? Dit alles laat onverlet dat wat er momenteel in Afghanistan gebeurt,een grote schok is voor miljoenen Afghanen. De VS hebben opnieuw duidelijk gemaakt dat het hen uitsluitend te doen was om het eigen Amerikaanse belang, en niet om de belangen van het Afghaanse volk. Hoe vaak hebben de Amerikanen en de Europeanen de afgelopen decennia niet gesproken over 'nation building'. En nu zegt Joe Biden plompverloren dat 'nation building' nooit het doel is geweest. Waarmee hij ook impliciet zegt zegt dat alle Nederlandse ministers van Defensie die verantwoordelijk waren voor Nederlandse mlilitairen in Afghanistan, dus feitelijk hebben gelogen. En als ze niet hebben gelogen, dan zijn ze dus keihard voorgelogen door achtereenvolgende Amerikaanse regeringsleiders. Wat opnieuw pijnljk duidelijk is geworden. Handtekeningen en uitspraken van Amerikaanse presidenten, of ze nu Clinton, Bush, Obama, Trump of Biden heten, hebben geen enkele waarde. Never believe them! Oh ja, en de consequentie van wat er nu in Afghanistan gebeurt, kan uiteraard zijn: honderdduizenden en misschien wil miljoenen vluchtelingen die richting de buurlanden gaan, en een deel van hen ook richting Europa. Tot zover de solidariteit van de Verenigde Staten met Europa. Die solidariteit is uiteraard 0,0. Dat vuchtelingensvraagstuk is volgens de Amerikanen onze Europese zorg, niet de Amerikaanse. Joe Biden zegt gewoon een keihard Fuck You tegen Afghanistan, de buurlanden van Afghanistan en Europa.

1 Reactie
The Apple
The Apple17 aug. 2021 - 20:09

JohnVKR: "Uiteraard heeft Karim met zijn betoog gelijk. Maar dat betekent niet dat we onze ogen moeten sluiten voor de misstanden en misdaden van regimes waar de VS tegen vechten of hebben gevochten." Dat denkt alleen dom-rechts. JohnVKR: "Never believe them!." Of het nu om de USA gaat, China of Nederland, ALLE machthebbers liegen als ze ter verantwoording moeten afleggen. Rutte is bijvoorbeeld geen haar beter dan Biden, -hij is meer een soort "keurige" uitvoering van Trump

korheiden2
korheiden217 aug. 2021 - 8:36

De Verenigde Staten als de Grote Satan. Het is een erg overzichtelijk wereldbeeld. Zeker valt de VS het een en ander te verwijten, maar de wereld steekt ingewikkelder in elkaar.

7 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 aug. 2021 - 18:02

Aldus de (not so) silent majority.

JohnVKR
JohnVKR17 aug. 2021 - 18:29

@Arjan Fernhout Ik denk dat het imago van de VS niet zo goed vis als je denkt. Silent vof niet, ik betwijfel of @korheiden hier een meerderheidsstandpunt verkondigt. Vergis je niet. In Nederland is het positieve imago van de VS voor een groot deel geworteld in de bevrijding van de nazi-bezetters. Maar voor nieuwe generaties speelt dat al lang niet meer.

The Apple
The Apple17 aug. 2021 - 20:13

korheiden "de wereld steekt ingewikkelder in elkaar." Dat lijkt alleen maar zo, -vaak dankzij de media.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 aug. 2021 - 21:08

@JohnVKR Mijn reflex 20:02 bestond uit 3 seconden denkwerk tegen het eeuwig conservatisme van @korheiden 'tegen de draad in' als stille component van (extreem) rechtse krachten die het progressieve bij joop.nl proberen te ondermijnen. Hij herhaalt de 'ironie' van Rudy Kousbroek in NRC rond 2000 die uiteindelijk polemisch alle kanten op liep en slecht voor K. uitpakte. Geduld blijft geboden. Mijn reflex getuigt van het tegendeel. Zo leid ik mensen op een verkeerd spoor. Excuus. Wat betreft dat imago ben ik het met u eens.

Ivan61
Ivan6118 aug. 2021 - 8:12

The Apple, Jij bent een demagoog die niet verder komt dan dom rechts en zoiets. De wereld zit heel ingewikkeld in elkaar en jij voegt niks toe met jouw persoonlijke aanvallen. Ik heb boven uitgelegd hoe imperialisme anno 2021 werkt. Leer een keer iets.

Pater
Pater18 aug. 2021 - 16:58

@Apple "korheiden “de wereld steekt ingewikkelder in elkaar.” Dat lijkt alleen maar zo, -vaak dankzij de media." Nou Apple, dommer heb ik je nog zelden zien debiteren. Ik denk dat je het echt meent, dat maakt het zelfs griezelig, dat kan alleen een simplistische, zuivere dogmaat verkondigen. Marx zou zich in zijn graf omdraaien, die heeft altijd heel goed begrepen dat we maar kleine stukjes van de wereld kennen en begrijpen.

korheiden2
korheiden219 aug. 2021 - 8:52

@JohnVKR : Ik weet wel zeker dat velen de VS uiterst kritisch bejegenen. Het racisme in dit land, de miljoenen straatarme Amerikanen, maar ook de vele smerige spelletjes die door de CIA gespeeld worden in andere landen, het is heus wel bekend. Om me dan toch maar aan whataboutism schuldig te maken : wat doet Qatar met al die oliedollars? China springt in elk gat dat er is, geheel ten eigen bate. Ook voor een land als Rusland telt maar één belang : het eigen belang. De machthebbers in de wereld zijn niet altruïstisch maar handelen naar de macht die ze hebben. De wereld zit echt ingewikkelder in elkaar dan Bettache ons wil doen geloven.

HenkBos2
HenkBos217 aug. 2021 - 8:13

Een onvervalst jaren 70 stukje. Alle vooroordelen uit de kast. Zien we al RAF rotzakken in de verte? Zelfs Chomsky wordt weer op het schild gehesen terwijl die, samen met oa Marx en Lenin, daar toch al jaren geleden met redenen omkleed terecht vanaf was gegooid. Karim je bent een schoolvoorbeeld van iemand die overal en altijd alleen het eigen gelijk bevestigd ziet zonder het genuanceerde bijbehorende bewijs te leveren. En dat is een kwaal van veel ouder wordende mensenmannetjes.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 aug. 2021 - 8:01

De VS bezetting was voor de Afghanen natuurlijk veel erger dan de Islamofascisten die nu de macht grijpen. Vandaar dat ze wanhopig proberen het land te verlaten en zich aan de landingsgestellen van de vliegtuigen vastklampen. Dom volk, ze begrijpen maar niet dat ze bevrijd zijn. In elk geval kunnen de vluchtelingen volgens Bettache nu weer teruggetuurd worden.

1 Reactie
The Apple
The Apple17 aug. 2021 - 20:27

Dick Roelofsen: " De VS bezetting was voor de Afghanen natuurlijk veel erger dan de Islamofascisten die nu de macht grijpen. Vandaar dat ze wanhopig proberen het land te verlaten." Alleen degenen die in dienst van de bezetter hebben gewerkt en zelfs daarvan wist het merendeel nier hoe snel ze over moesten lopen. Of dacht je soms dat het leger had gevochten tot de laatste man?

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...17 aug. 2021 - 5:23

Wel een érg eenzijdig en incompleet beeld. Moeten we islamitische terror-clubjes en wrede dictators in alle windstreken maar vrij spel geven? De aanval in Somalië was een gerichte actie tegen Al Shabaab die daar voor dood en verderf zorgt. Dit vindt de heer Bettache kennelijk allemaal dikke prima. De aanleiding voor de inval in Afghanistan was dat de toenmalige Taliban bescherming bood aan Al Qaida. De Amerikanen hebben hun verantwoordelijkheid genomen door te trachten een sterke overheid met dito leger te creëren. Maar liefst 20 jaar aanwezigheid en het duizelingwekkende bedrag van ruim 800 miljard dollar en duizenden mensenlevens heeft de VS hieraan opgeofferd. Dit is géén imperialisme laat staan kolonialisme, welk voordeel viel hier nu precies voor de VS te behalen?

4 Reacties
LaBou
LaBou 17 aug. 2021 - 16:30

Vraag je eens af waar die 800 miljard naar toe is gegaan. En die mensenlevens zal de Ame4ikaanse bestuurselite een zorg zijn, mede gezien de 'zorg' die ze aan hun veteranen besteden. Mensenrechten als basis voor een oorlog is niets anders dan bs, anders werden ook andere staten wel aangepakt en niet alleen die landen die toevallig niet doen wat de Amerikaanse baas zegt.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...17 aug. 2021 - 16:51

Verdedigen van mensenrechten was ook niet de primaire aanleiding voor de VS om in Afghanistan te interveniëren.

RaRa17
RaRa1717 aug. 2021 - 18:20

Labou: de zorg is juist enorm verbeterd. Oa: https://www.ewmagazine.nl/americandreamers/achtergrond/2017/05/dit-is-hoe-amerikaanse-irak-veteranen-werden-opgevangen-509040/ “ Maar de opvang van veteranen is de laatste jaren enorm verbeterd.” Volgens mij ben je nog nooit in de US geweest. Anders had je het ontzag, eerbied en zorg voor veteranen wel begrepen. Dat zit verankerd in de cultuur. Een klein voorbeeld is dat nagenoeg alle ijswinkels korting geven aan veteranen, op vertoon van hun army pas. Dat zie je in geen enkel land. Je verkoopt daarom lulkoek.

LaBou
LaBou 18 aug. 2021 - 6:01

Rara is degene die uit zijn nek lult. Maar dat zijn we van onze forumblaatgeit wel gewend.

Tom Lucassen
Tom Lucassen17 aug. 2021 - 5:17

Het ging Amerika in Afghanistan vooral om Al Quaida uit te schakelen en Osama Bin laden. Het is nooit de bedoeling geweest om van Afghanistan een democratisch vrij land te maken. Dat is wel helder hoor.

6 Reacties
Starter2
Starter217 aug. 2021 - 9:47

Dan heb je blijkbaar niet goed opgelet. Er werd al heel snel ingezet op een wederopbouw van Afghanistan. Waar denk dat al die NGO's vandaan kwamen.

dirk den boer
dirk den boer17 aug. 2021 - 10:02

Dat zei Biden in zijn speech ja, never ever nation building, maar was dat wel zo? USAID heeft daar allerlei goed bedoelde ontwikkelingshulp verstrekt, dat was echt geen militaire business. Heb de indruk dat hij het zei om zichzelf schoon te pleiten.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9317 aug. 2021 - 15:16

De primaire missies waren inderdaad de taliban straffen, osama pakken of doden en al-qaida breken als interationaal gevaar. Secundaire was evident om een soort van stabiel land achter te laten. Anders hadden we al meer dan tien jaar geleden kunnen vertrekken daar. Als ik mijn secundaire doelen niet haal dan ga ik natuurlijk ook zeggen dat ik mijn primaire doelen gehaald heb en dat de secundaire doelen toch eigenlijk niet echt de doelen waren.. Je moet het ook een beetje mooi laten lijken.

The Apple
The Apple17 aug. 2021 - 18:37

Tom Lucassen - Als dat waar zou zijn, dan vergroot dat de "colleteral damage" met een veelvoud. Of hadden dan misschien 1 miljoen leden van Al Qaida daar onderdak gevonden?

dirk den boer
dirk den boer17 aug. 2021 - 18:47

Wat ik vandaag hoorde: de US hingen die humanitaire missies en die stabiliteit vooral als soort wortel de Europese landen voor, zodat ze ook in zouden stappen(in Uruzgan bijv.). Zou de PvdA en GrL mee willen werken aan een antiterrorisme programma vd US ??

Pater
Pater18 aug. 2021 - 17:02

@Apple Gut, war haal je die 1 mln vandaan? Bedoel je het aantal doden? Zeker een heel onbekende bron. Want dat is een absurd en onjuist aantal.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 aug. 2021 - 0:48

Goed artikel. The Grayzone, The Real News Network, Democracy Now, theAnalysis.news, Moon of Alabama etc. etc. volg ik al jaren als tegengif tegen de bekende 'Corporate Media,' en 'Cable News' waarvan Nederlandse outlets vaak klakkeloos artikels overnemen. De weerzin over het advies van Karim Bettache was te verwachten zonder dat velen ook maar iets weten over de rol van de media in de VS. Daarom een filosofische benadering over de ontwikkeling van het ''weten'' (savoir) in het Europese westen. Men heeft weer eens geen behoefte aan informatie om te weten hoe de wereld in elkaar steekt om daarna gelijk Karim Bettache voor propagandist uit te maken. Mooi moment om de wetenschappelijke aspecten van `wat de boer niet kent, dat vreet hij niet` toe te lichten. Spinoza lijkt me wat te lang geleden, maar deze klaagde al dat hij vast zat in zijn denken om vervolgens te constateren dat onder alle kennis dezelfde abstracte grondslag te herkennen was. Iets wat min of meer bevestigd werd door Michel Foucault met het begrip episteme (Gr. epistèmè; echte kennis): wetenschappen als L'histoire naturelle, Analyse des richesses, Grammaire générale leken meer op elkaar dan dat deze voorlopers waren van moderne wetenschappen als biologie, economie en linguïstiek. Aan het eind van dit filosofische tijdperk, dit classicisme (Foucault: de taal was almachtig) kwam Immanuel Kant tot de ontdekking dat de geest zich niet uitstrekt tot de dingen, maar andersom. Daar rolde ''Kritiek op het zuivere redeneren'' uit voort. De taal an sich (Foucault: ‘la representation’, waarmee hij een tweetermig denken bedoelde, de wereld gerepresenteerd in taal) bleek niet meer in staat om (als wetenschap) de wereld te omvatten. Goethe schrok zich rot toen Schiller over zijn ''Iphigenie auf Tauris'' stelde dat dit werk niet meer als klassiek kon worden opgevat. Aan het eind van zijn leven stelde Goethe dat hij in twee tijdperken had geleefd: "Destijds hadden alleen Schiller en ik het over de roman; tegenwoordig heeft iedereen het er over.'' Die verandering van de functionaliteit van de taal vormde onder ''het weten'' voor een revolutie (door Frits Bolkestein intellectueel bevlekt in Hollands Maandblad door te stellen dat "Sturm und Drang'' niet veel voorstelde .... voordat deze EU commissaris werd, wilde hij politiek iets met kunst doen ... daar is de kunstwereld aan ontsnapt. Mijn god, wat kan Nederland soms een boerenkermis zijn). Langzaam gingen we over van het ''Wat is het?'' - tijdperk naar het "Hoe werkt het?'' - tijdperk. Prachtig gestileerd door natuurkundige Vincent Icke in zijn column "Wat is waarheid''? :) In NRC in 2000. Een cocktail met een deel Spinoza (cognitio secundi generis: ideae communis - ratio; ''datgene wat aan alles gemeen is en wat evenzeer in een deel als in het geheel voortkomt''); een deel Kant uiteraard vanwege de onmacht de taal en een deel Newton voor zijn ''zwaartekracht'' ondanks we sinds Einstein weten dat die kracht niet bestaat. Newton zelf overigens was al ''rather philosophical'' over zijn eigen idee, schreef hij aan zijn vriend Bentley: hij kon het zich niet echt voorstellen. De column van Icke was een verzet tegen filosofen met lastige vragen, waarbij hij even vergat dat zonder die filosofen nooit met de neus in het goede spoor was gedrukt. Dat zie je veel in het ''hoe werkt het'' - tijdperk: we weten allemaal hoe het werkt, zonder iets van anderen te begrijpen of te willen weten. Bedenkelijk hoe we allen zo geregeerd worden. Krishnamurti zei het al: de wereld? Dat bent u zelf. Waarheidsvinding begint daar waar we van elkaar accepteren dat we propagandisten zijn. We ontwerpen onszelf een wereld waar we heel moeilijk iets van willen wijzigen. Foucault: de huidige mens is een uitvinding van rond 1800: een hybride transcendentaal dubbelwezen, een verschijning die weer zal verdwijnen. Dat zou maar zo kunnen gebeuren met een toekomstige sociologie op biologische basis die een Frans de Waal rond 2050 verwacht. n.b. Ik schrijf slechts over Europa. Ik zie veel in de stelling van de Franse filosoof Jean Baudrillard dat de Europese sociale en filosofische negentiende eeuw nooit de Atlantische Oceaan is overgestoken. In Amerika, aldus Baudrillard, worden de dingen nog altijd ‘bezield door de utopie en de moraal, door het concrete idee van het geluk en de leefgewoonten, allemaal zaken die de politieke ideologie in Europa, Marx voorop, uit de weg heeft geruimd voor een “objectief” begrip van de historische transformatie.’ De Amerikanen ‘sluiten in hun collectief bewustzijn eenvoudigweg veel nauwer aan bij de utopische en pragmatische denkvormen van de achttiende eeuw. Vanuit dat laatste zullen sommigen concluderen dat de VS, gezien de rampzalige ontwikkelingen all over the globe door hun toedoen gewoon de rol van het perfide Albion van destijds heeft overgenomen. Discussies over dat Engelse verleden zijn in Engeland door de elite lang onderdrukt, maar laaien de laatste jaren fel op wat o.a. in Oxford heeft geleid tot de verwijdering van de lang bewierookte imperialist Cecil Rhodes.

18 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...17 aug. 2021 - 8:27

Hoe duidt u het primitieve gedachtegoed van extremistische bewegingen als de Taliban in uw filosofische bespiegelingen?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 aug. 2021 - 11:39

@Nou ja, kijk Als een oosterse weerspiegeling van het volslagen corrupte politieke tuig dat in Washington D.C. de dienst uitmaakt inclusief hun steun aan religieuze fanatici die voor zo'n dertig procent deel uitmaken van het Amerikaanse leger: https://en.wikipedia.org/wiki/Dominion_theology Met dit verschil dat de Taliban van oorlog geen winstmodel weten te maken.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 aug. 2021 - 11:58

Overigens heeft de opmerkelijke MP Rory Stewart in Engeland gewezen op de terugkeer van de taal als wereldomvattend militair wapen: The Irresistible Illusion https://www.lrb.co.uk/the-paper/v31/n13/rory-stewart/the-irresistible-illusion

Ivan61
Ivan6117 aug. 2021 - 13:29

Arjen Fernhout, Jij zit vast in jouw eigen fuik. Lees eens wat anders Begin met deze heer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zdravko_Grebo En dan met deze: https://nl.wikipedia.org/wiki/Milovan_%C4%90ilas

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 aug. 2021 - 18:21

@Sarajlija Ja, hoor. Lees mij. Ik schrijf net een epistel over hoe mensen vastzitten in een fuik. Overigens heb ik destijds geholpen om verwanten van Joegoslavische kennissen uit een benarde situatie weg te halen tussen de kalashnikov's door voordat de pleuris uitbrak ...

Ivan61
Ivan6118 aug. 2021 - 7:09

Arjan, Nee ik ga jou niet lezen want jouw werk voegt niks toe voor mij.

Pater
Pater18 aug. 2021 - 17:07

@Arjan "Met dit verschil dat de Taliban van oorlog geen winstmodel weten te maken." De Afghanistanoorlog heeft de VS ca. 1000 miljard dollar gekost. Dat winstgevende model is bespottelijk, alleen te bedenken door complotdenkers. Natuurlijk hebben afzonderlijke bedrijven flinke oorlogswinsten gemaakt, maar dat kun je niet bedoelen, in het totaal is het een enorm verliesgevend model geweest.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 aug. 2021 - 23:17

@Pater, Ooit van het militair-industrieel complex gehoord? Eisenhower waarschuwde er niet zo lang na wo2 al voor. Wat denk dat ik hierboven met corrupt bedoel? Politici "both sides of the aisle," zoals men in Washington zegt, laten hun verkiezingskassen vullen door bedrijven waaronder wapenleveranciers. Je kunt instappen bij TYT (The Young Turks, ruim vijf miljoen betalende abonnees waaronder Nederlanders die willen weten hoe men een progressief program opstelt) die momenteel avond aan avond uitleggen dat jouw 1000 miljard dollar aan belastinggeld - het is overigens meer - voornamelijk verdwenen is in de zakken van wapenleveranciers, beveiligingsadviseurs en andere industrie die betrokken zijn bij oorlogen. Alsmede het feit dat politici meer werken voor hun donors dan voor hun kiezers. Verdiep je een keer in dit soort zaken voordat je in je hysterie aankomt met ''complotdenkers.''

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 aug. 2021 - 23:46

@Sarajlija Leest u überhaupt iets van anderen voordat u een oordeel velt? Indien u dat niet doet, zijn er in Nederland genoeg bomen om aan te krabben. Verveel anderen daar niet mee.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout19 aug. 2021 - 9:07

@Pater Exemplarisch voor mijn voorgaande reactie is een artikel van Foreign Policy, wat betreft het belastinggeld dat bedoeld was voor "Nation building" in Afghanistan waaruit een stukje: = Much of U.S. investment did not stay in Afghanistan. Because of heavy reliance on a complex ecosystem of defense contractors, Washington banditry, and aid contractors, between 80 and 90 percent of outlays actually returned to the U.S. economy. Of the 10 to 20 percent of the contracts that remained in the country, the United States rarely cared about the efficacy of the initiative. Although corruption is rife in Afghanistan, the Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction repeatedly identifies bewildering corruption by U.S. firms and individuals working in Afghanistan. = Pakistan and the United States Have Betrayed the Afghan People https://foreignpolicy.com/2021/08/16/pakistan-united-states-afghanistan-taliban/ Maar goed, voor zover ik het me goed herinner was Elizabeth Ann Warren jouw favoriete kandidaat als president. Een prima keus, maar pragmatisch stuitte dat op een groot probleem: de rol van het geld in de Amerikaanse politiek. Alleen al om senator te worden is tien miljoen dollar nodig, zo becijfert Yascha Mounk in ''The People vs. Democracy: Why Our Freedom Is in Danger and How to Save It.'' Daar waar Bernie Sanders het kon doen met miljoenen kleine donaties, was Warren halverwege genoodzaakt om zich te laten ondersteunen door bedrijven (farmaceuten vermoed ik; niet gecheckt) met 'compromissen' uiteraard. Ze zakte onmiddellijk in de peilingen. Kiezers hebben daar een instinct voor. Het gaat dieper. Ook op de bitter noodzakelijk progressieve kant in de VS ligt men met elkaar overhoop. Karim Bettache wijst terecht op de prima messcherpe onderzoeksjournalistiek van Aaron Maté, Max Blumenthal, Ben Norton e.a. maar helaas beschikken deze over onvoldoende politiek raffinement gezien hun onhaalbare eisen. Niet dat het afdoet van de kwaliteit van hun onderzoek. Karim Bettache wordt m.i. door sommigen onterecht afgewezen als radicalinski. Daar ging het me om.

Ivan61
Ivan6119 aug. 2021 - 12:14

Arjen Fernhout, Wat een bange reactie van een " wijze wereldverbeteraar". Leer jij eerst begrijpend lezen en stap uit je eigen fuik net als Bettache.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout19 aug. 2021 - 20:12

@Sarajlija Ga toch vogeltjes vangen zoals de leuke kat die onze parkeerplaats 'bewaakt.'

Ivan61
Ivan6120 aug. 2021 - 8:10

Arjen Fernhout, Ik neem jouw baantje niet over. Jij kan deze houden,

Pater
Pater26 aug. 2021 - 2:26

@Arjen Dat er bedrijven zijn die enorme oorlogswinsten hebben gemaakt ontken ik niet, sterker: dat noemde ik zelf al. Maar de VS als geheel hebben er een gigantisch verliesmodel van gemaakt. Dat willen ontkennen is onbegrijpelijk.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 aug. 2021 - 23:26

@Pater Een verlies voor de belastingbetalers in de VS zul je bedoelen. De meeste politici in volslagen corrupt Washington (uitspraak van Eelco Bosch van Rosenthal) werken eerder voor bedrijven die hun verkiezingskassen vullen dan voor hun kiezers. Verder laat ik je in je Lewis Hamilton fallacy: "I kept my line."

Pater
Pater28 aug. 2021 - 0:59

@Arjen "Daar waar Bernie Sanders het kon doen met miljoenen kleine donaties, was Warren halverwege genoodzaakt om zich te laten ondersteunen door bedrijven (farmaceuten vermoed ik; niet gecheckt) met ‘compromissen’ uiteraard." Niet gecheckt, dat kun je wel zeggen. De reden van het verlies van warren was de fanatieke oorlog die de Sanders-aanhang tegen haar voerde. Toen ze al op verlies stond hebben vrouwen een fonds voor haar gestart, gevuld door vrouwen. Schandelijke roddel.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 aug. 2021 - 14:15

@Pater 28 augustus 2021 at 02:59 Kleine correctie: Warren had veel geld overgehouden aan fondswerving toen deze nog in de race zat om senator te worden. Dat geld werd door haar in de primaries gebruikt om presidentskandidaat voor de Democrats te worden. Warren was initieel niet voor ''single-payer health care.'' (single payer = de overheid) Op vragen daarover deed ze erg moeilijk; waar Sanders' koers decennia dezelfde was: When Elizabeth Warren ducked and dodged on Medicare for All https://www.politico.com/news/2019/10/14/elizabeth-warren-medicare-for-all-sanders-044457 Hoe dat met de aanhang zat weet ik niet. Dat hou je niet in de hand. Wellicht heeft Elizabeth Warren dat zelf in de hand gewerkt, niet handig: Warren-Sanders audio leaks: 'I think you called me a liar on national TV' https://www.politico.com/news/2020/01/15/warren-sanders-audio-liar-debate-099542 Zowel in Warren als in Sanders hadden de Amerikanen een betere president gehad, die fel werden tegengewerkt door de leiding van de Democratic National Convention, die in de VS de ''corporate democrats'' worden genoemd. Voor veel sites zoals degene waar Keram Bettache naar verwijst, heeft het volgende de hoogste prioriteit: get money out of politics.

Pater
Pater31 aug. 2021 - 1:33

@Arjen Trek je nou die schandalige roddel over steun bedrijfsleven/farmaceuten voor Warren in of niet? Warren had een ander standpunt over de gezondheidszorg dan Sanders, mag dat niet? Minder radicaal, wel met meer kans op realisatie. Gezondheidszorg volledig in staatshanden is trouwens ook niet mijn voorkeur. Laat huisarten, tandartsen, fysiotherapeuten enz. vooral hun eigen winkeltjes draaien. Over de onwenselijkheid van afhankelijkheid van bedrijven voor de campagnes zijn we het eens. De Republikeinen hebben eerdere beperkingen weer opgeheven.

The Apple
The Apple16 aug. 2021 - 22:18

Pater; "Vietnam was ook een enorme blunder, maar toen hadden ze nog het schijnbaar rationale argument dat voorkomen moest worden dat landen als dominostenen in communistische handen zou vallen." Wil je een lijstje van schijnbaar rationale argumenten voor de oorlogen die hier genoemd worden? Je zult verbaasd van staan hoeveel argumenten je daarop terugvindt die jij hier dagelijks debiteert. Pater: "Het is een oorlog uit wraak, die, samen met de oorlog tegen Irak, de VS aan de rand van de financiële afgrond heeft geduwd." Who Said the War Would Pay for Itself? They Did! - https://www.thenation.com/article/archive/who-said-war-would-pay-itself-they-did/ Overigens maakte de economie van de VS in de tijd van Bush een tijd van economische groei door, die geheel op het conto kwam van de oorlogsindustrie. Wel stegen in die tijd als gevolg van die oorlogen de staatsschulden, wat tegelijk duidelijk maakt hoe de kapitalisten zichzelf financieren op kosten van de bevolking.

4 Reacties
The Apple
The Apple16 aug. 2021 - 22:23

Gezien de belangen van de industrie en betrokkenheid van de familie Bush daarbij is het me trouwens een raadsel hoe iemand dit soort onzin kan verkondigen.

The Apple
The Apple16 aug. 2021 - 22:28

Lees ook: Confessions of an Economic Hit Man - https://en.wikipedia.org/wiki/Confessions_of_an_Economic_Hit_Man Call to Action - https://www.youtube.com/watch?v=btF6nKHo2i0

Pater
Pater17 aug. 2021 - 13:29

@Apple Het artikel waarnaar Apple linkt bevat allerlei beweringen van Bush-ministers en ambtenaren dat een oorlog tegen Irak (Afgh.tan wordt niet genoemd, daar ging de discussie over, maar ja, Apple moest íets vinden) zichzelf zou betalen. Nou, die oorlog heeft duizenden miljarden dollar gekost... Het verklaren van een oorlog uit de economische belangen van de familie Bush is zelfs voor Apple wat vergezocht.

The Apple
The Apple17 aug. 2021 - 18:24

De oorlog tegen Iraq werd gevoerd op grond van dezelfde beweringen, namelijk dat Daddam Hoessein iets met Al Qaida te maken had en terroristen zou huisvesten of inzetten. Ook dat was een leugen. Een oorlog uit wraak eveneens.

Joop discrimineert
Joop discrimineert16 aug. 2021 - 20:25

Natuurlijk heb je een punt. Alleen om dat nu op dit moment over de ruggen van de Afghaanse bevolking te schrijven is toch aardig ranzig.

Nina4
Nina416 aug. 2021 - 19:53

Mensenrechten schender zeker. Valt niks tegen in te brengen. Nou ja, misschien die honderd andere despoten die her en der aan de macht zijn en met diezelfde macht die de Amerikanen bezitten, de aarde waarschijnlijk in een nog grotere hel zouden veranderen.

2 Reacties
Verdi2
Verdi217 aug. 2021 - 8:53

Dat heeft u in uw glazen bol gezien?

Nina4
Nina418 aug. 2021 - 19:01

Glazen bol of logisch nadenken?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 aug. 2021 - 18:28

Ik ben het absoluut met u eens dat Amerika zeker aan zichzelf denkt. Dat er door Amerika soms smeriger politiek bedreven is klopt absoluut. Maar zoals u het stuk schrijft is alles de schuld van Amerika. Vreedzame landen worden zomaar uit het niets aangevallen door Amerika. Onrechtmatigheden die nu gebeuren zijn allemaal de schuld van de Amerikanen die het land een tijd hebben bezet.. Het zijn allemaal lieve mensen, deden en doen niks verkeerd. Dit is geen opinie stuk, maar pure propaganda.

4 Reacties
Sonic2
Sonic216 aug. 2021 - 20:46

Biden hield een volstrekt duidelijk verhaal. Je kunt niet eeuwig in Afghanistan blijven. Hoeveel Amerikaanse mensenlevens( dochters en zonen) offer je op? Al jaren hoor en lees je overal dat Amerika zich overal bemoeid. Nu ze zich terug trekken is het ook niet goed. Saddam Hussein was een vreselijk dictator. Somalië is een land vol met rampen. Khadaffi was een ramp. Elke keer bashen op Amerika is wel erg makkelijk en ook erg simpel.

LaBou
LaBou 16 aug. 2021 - 21:08

Tijl Uilenspiegel zei het al: ik krijg altijd de schuld. En meestal klopt het nog ook.

Middenman
Middenman16 aug. 2021 - 23:04

Eens met Sonic. De laatste dagen was ik in twijfel, maar Biden heeft me overtuigd; hij hield een sterk verhaal. Alleen naar de USA wijzen is kortzichtig. In de geschiedenis van Afghanistan hebben Rusland en Engeland een minstens zo grote rol gespeeld. En voeg daar voor het Midden-Oosten Frankrijk nog maar aan toe. En Brazilië? Bolsonaro is daar toch echt aan de macht gekomen omdat de Brazilianen in grote meerderheid op hem hebben gestemd; daar is geen hulp van de USA voor nodig geweest. De linkse partijen hebben daar helaas voor hun eigen nederlaag gezorgd.

Karingin
Karingin16 aug. 2021 - 23:19

En het verwijderen van die ass holes heeft ook zo lekker uitgepakt voor de plaatselijke bevolking...oh wacht... Maar het gaat er natuurlijk om dat er puur opportunisme achter al dat oorlogsgeweld zit, en helemaal nix maar dan ook nix met mensenrechten oid te maken heeft. Sterker nog, de VS is zelf groot schender van mensenrechten (Nederland doet ook een aardige duit in het zakje)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9316 aug. 2021 - 18:16

Telkens wanneer Bettache dit soort betogen tikt krijg ik het gevoel dat hij simpelweg haat en rancune heeft naar het westen. Het kost me moeite om de samenhang tussen dit alles te zien (Somalië, Afghanistan, Irak, kolonialisme, Amerikaanse gevangenissysteem, afro-amerikanen, oeigoeren in concentratiekampen, etc). Het verdraaien van feiten helpt ook niet. In het gelinkte artikel staat bijv. iets heel anders dan dat de VS 4 miljoen moslims gedood zou hebben. Ik vind dat Karim erg makkelijk doet over de miljoen Oeigoerse moslims in concentratiekampen en dat hij Assad makkelijk laat wegkomen. Als er iemand Syrië naar de filistijnen gebombardeerd heeft dan is het natuurlijk Assad en niet de VS. De VS steunt de erg zwakke federale Somalische regering met luchtsteun. Zonder deze steun kan een dergelijke regering zeer snel instorten. Mijn vraag aan Karim is dan ook, wat moet de VS dan doen? Al-Shabaab Somalië laten innemen? Volgens Karim bombardeert de VS Syrië naar de Filistijnen. Misschien is het Karim ontgaan maar de luchtaanvallen waren deel van de oorlog tegen IS. Mijn vraag aan Karim is dan ook, wat had de VS moeten doen? IS lekker hun gang laten gaan? De regionale machten Turkije en Saudi Arabië keken er naar en haalden hun schouders op. De slachtoffers waren immers geen soennitische moslims - dus boeien. Het is jammer dat Karim telkens dit soort eenzijdige feitenvrije betogen weet te tikken. Hij heeft namelijk absoluut terechte punten. Het is schandalig en hypocriet hoe Julian Assange behandelt wordt. Het is extreem schandalig dat Bush en Blair weggekomen zijn met de 100% illegale Irak oorlog.

5 Reacties
dirk den boer
dirk den boer16 aug. 2021 - 19:47

En het is hier natuurlijk ook de vraag in hoeverre het zijn eigen ideen betreft, of voortkomt uit een algemene postmoderne , xenofile, anti westerse en anti-welke-machtsstructuur-dan-ook atmosfeer zoals gedoceerd bij politicologie, en andere zulke universitaire richtingen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 aug. 2021 - 23:47

Bettache is opgeleid in de Sociale Psychologie aan de RUG. Maar dat is al weer zo'n 10 jaar geleden. Wat ze daar toen doceerden is mij niet bekend.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...17 aug. 2021 - 8:39

Mee eens. De betogen van Bettache zijn veelal nogal repetitieve ééndimensionale en onsamenhangende tirades tegen het "Westen". Over schendingen van mensenrechten door twijfelachtige regimes in het MO of centraal Azië hoor ik hem nooit, tenzij er een link met de VS is te leggen.

dirk den boer
dirk den boer17 aug. 2021 - 10:04

Met de babyboeken van Doctor Spock in de rugzak misschien? Hahahaha....

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2021 - 12:33

???? Bettache raakte ernstig teleurgesteld toen hij terug in Nederland met een in Hong Kong behaalde doctorsgraad geen universitaire betrekking kreeg aangeboden. Niet zo vreemd, de concurrentie is moordend, en de meeste psychologen met een doctorstitel zijn gedwongen wat anders te gaan doen. Terug in Zuid-Oost Azie, inmiddels verbonden aan de Chinese Universiteit van Hong Kong, kapittelt hij gewoonlijk Nederland. Nu zijn al die vermaledijde westerlingen aan de beurt.

FromValue
FromValue16 aug. 2021 - 16:55

Het universitair niveau in Nederland gaat zo te lezen hollend achteruit. Het krachtenveld in de VS en de wereld is complex en het simpele imperialisme stempeltje is daarbij wel heel erg een dimensionaal. Veel landen die volgens u dapper weerstand bieden staan qua mensenrechten niet hoog op de ranglijst en staan nou niet bekend als fijne regimes. Dat terzijde, vaak is dat niet eens doorslaggevend. Ter illustratie, de sancties tav Cuba zijn terug te voeren op de conservatieve, machtige en omvangrijke Cubaanse diaspora in en rond Miami. Die houden dit beleid in stand. Maar goed, als het voor u werkt prima. M.b.t. de opmars van de Taliban, dat Bin Laden in Pakistan zat schept een licht op de snelle opmars van de Taliban.

1 Reactie
Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 16 aug. 2021 - 19:05

`FromValue 16 augustus 2021 at 18:55 Het universitair niveau in Nederland gaat zo te lezen hollend achteruit.' Gezien vanuit mijn empirisch waarnemingsperspektief is het profylactisch paradigma van de zelfverklaarde reactionaire predominantie metafysisch beschouwd gedoemd tot implosie.

Daniel Blank
Daniel Blank16 aug. 2021 - 16:10

Als de Verenigde Staten niet ingrijpt, dan roept men van de zijlijn...'Er zit zeker geen olie...' Op de handen zitten is het eenvoudigst en dan de ogen sluiten voor het leed wat wordt aangedaan.

Cave Canem
Cave Canem16 aug. 2021 - 15:52

Geen woord over hoe de ellende in 1979 begon met de invasie van de Russen en nog minder hoe deze invasie moet worden geduid. Geen woord over de door de Sovjets gepleegde misdaden in de tien jaar dat ze er zaten. Louter afgezaagd stalinistisch, doorgeslagen CPN-jargon waar het gaat over de - inderdaad - kwalijke rol van Amerika in diverse internationale conflicten. Ben benieuwd of deze docent vergelijkbaar vocabulaire in zijn college’s bezigt. Opgeklopte propagandataal is gewoonlijk niet de meest solide basis voor wetenschappelijke zuiverheid. Ben nog benieuwder hoe vaak door wakkere studenten met hem de vloer wordt aangeveegd.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2021 - 13:38

Hij is verbonden aan de universiteit van Hong Kong. Chinese studenten zijn niet vreselijk assertief in de collgezalen.

adriek
adriek16 aug. 2021 - 14:49

"Namelijk, dat het machtigste land ter wereld arme niet-westerse landen uitbuit om goedkoop aan zijn natuurlijke bronnen te komen." En wij profiteren volop mee, dus waarom zouden we iets willen veranderen?

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer16 aug. 2021 - 15:30

Uitbuiten is rekbaar begrip, buiten wij Bangladeshi of Chinezen uit door hun goedkope (kinderarbeid) prullaria te kopen bij de Action? Buiten wij de kippen uit door hun eieren voor 18 cntper stuk in mandje te stoppen? De boeren door goed te vinden dat de supers uien voor 1.70/kg te verkopen, terwijl de boer 12 cent krijgt? Er is niemand die niet tenminste ergens uitbuit, en ook weer ergens anders uitgebuit wordt. Het systeem heet: kapitalisme, en werkt tamelijk goed, alles bij elkaar genomen, want wat stel je ervoor in de plaats (behalve voor de kippen en varkens misschien, die kunnen zich niet verweren)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 16:04

Dat meeprofiteren valt meestal vies tegen - ja we profiteren van meer bosbranden en verstikkende hitte en overstromingen maar de enigen die steeds rijker worden zijn de mensen die al schatrijk waren . en die olie - daar moesten we 30 jaar geleden al vanaf zijn

Pater
Pater16 aug. 2021 - 14:39

Het idee dat de Amerikaanse inval in Afgh.tan een imperialistische oorlog is is lulkoek. Het is een oorlog uit wraak, die, samen met de oorlog tegen Irak, de VS aan de rand van de financiële afgrond heeft geduwd in plaats van wat voor imperialistische doel dan ook te dienen, zonder strategie laat staan een exitstrategie. Met miljoenen overbodige slachtoffers, en dat is, los van het doel, natuurlijk wel degelijk een grote schande. De VS 'bezitten' 1/3 deel van Syrië? Dat is dan bijzonder knap, met 1.000 soldaten. De VS hebben onder Bush jr de meest stompzinnige oorlogen gevoerd ooit. Vietnam was ook een enorme blunder, maar toen hadden ze nog het schijnbaar rationale argument dat voorkomen moest worden dat landen als dominostenen in communistische handen zou vallen. Sindsdien voeren de Russische federatie en China een agressievere politiek, ook met militaire middelen, dan de VS. En de tijd, dat de VS M- en Z-Amerika als hun achtertuin konden behandelen is voorbij, hoewel ze het nog wel proberen. Brazilië en Venezuela hebben in hoofdzaak hun eigen rampen veroorzaakt. In Bolivia is de socialistische partij, ondanks machtsusurpatie door voormalig leider Morales en OAS-complotten, weer op democratische wijze wijze aan het regeren. Wat is dit weer een eenzijdig propagandaverhaaltje van Bettache.

8 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman16 aug. 2021 - 15:46

[Het idee dat de Amerikaanse inval in Afgh.tan een imperialistische oorlog is is lulkoek. Het is een oorlog uit wraak…] Dat is een erg simplistische opvatting. Sinds de val van de SU is er in Centraal-Azië sprake van een machtsvacuüm dat de VS graag wil opvullen. Afghanistan is gezien de ligging van groot geopolitiek belang. Allerlei cruciale handelsroutes lopen er doorheen of vlak langs. Veruit de grootste voorraden olie en gas liggen in de ruime omgeving. Een marionettenregime in Afghanistan levert het Amerikaans imperialisme grote voordelen op. Ja, 9/11 was het excuus. Maar oorlogen worden zelden gestart zonder strategische bedoelingen. [..samen met de oorlog tegen Irak, de VS aan de rand van de financiële afgrond heeft geduwd in plaats van wat voor imperialistische doel dan ook te dienen] Het feit dat het niet succesvol is wil niet zeggen dat er geen imperialistische doelstellingen waren. [En de tijd, dat de VS M- en Z-Amerika als hun achtertuin konden behandelen is voorbij,] Dat hebben ze nooit vrijuit kunnen doen vanwege verzet. En nu nog steeds niet. Maar dat proberen ze natuurlijk wel.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 16:07

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2021/08/16/zes-zaken-die-je-moeten-weten-over-afghanistan-en-de-taliban/ [Washington eiste dat de Taliban gesprekken aangingen met de Noordelijke Alliantie voor de vorming van een coalitieregering. De gesprekken die tot eind juli 2001 duurden, mislukten. De VS waarschuwden dat ze het daar niet zouden bij laten: “Ofwel aanvaarden jullie ons aanbod van een tapijt van goud, ofwel begraven we jullie onder een tapijt van bommen”, zo luidde de boodschap van de VS-vertegenwoordigers aan de Taliban op het einde van de maand juli. De Taliban gaven niet toe. In oktober startten de bombardementen. Iets later lekte uit dat de plannen daarvoor reeds twee dagen vóór 11 september op het bureau van president Bush lagen. ]

Stheno
Stheno16 aug. 2021 - 18:09

Griezel 1807u, In hetzelfde door jou aangehaalde artikel staat dat er ong 47000 burgerdoden zijn te betreuren in de 20 jaar oorlog. In een ander stukje griezel je juist vanwege vermeende drone-doden: "U [hans-e-pans] hebt een vreemd beeld . Dit is een generatie die 20 jaar oorlog en verwoesting gezien hebben. Die bang moesten zijn voor een wolkelozen lucht omdat dan de drones kwamen. Wiens huizen, scholen, winkels in puin geschoten waren. Die hun leven niet zeker zijn geweest, die vrienden of zelfs familie verloren hebben . Die nooit de vrijheid gekend hebben om even rustig onbezorgd ergens te zitten." 47000 Slachtoffers op een bevolking van ong 40 miljoen levert nog geen 2500 burgerdoden per jaar op, nog steeds betreurenswaardig. Per miljoen inwoners is het vergelijkbaar met het aantal verkeersslachtoffers in de EU gedurende de afgelopen jaren (https://ec.europa.eu/transport/modes/road/news/2021-04-20-road-safety_en) Nog afgezien hiervan, ligt de oorzaak van de burgerdoden voornamelijk bij de Taliban en 'slechts' een 1/4 door bondgenoten/Afghaanse regeringstroepen: https://nos.nl/artikel/2273248-aantal-burgerdoden-afghanistan-stijgt-naar-recordhoogte Dus de door jou beschreven angst dat de bevolking daar bang is voor een drone-aanval bij een wolkeloze lucht is vergelijkbaar met de angst die een Europeaan heeft als hij in z'n auto naar zn werkt rijdt.. De Afghaan is banger voor zijn buurman dan voor de rit op de weg, beste griezel.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 aug. 2021 - 1:19

Ik denk ook niet dat de auteur het aantal doden juist heeft .

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2021 - 9:38

In geval van Afghanistan ontkent Biden in ieder geval verdere geopolitieke belangenbehartiging. De US heeft ook geen pogingen gedaan de bodemschatten te exploiteren. China wel inmiddels.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 aug. 2021 - 11:53

Nou maar hopen dat er geen buitenlandse mogendheid is die expres een hele hoop verkeersdoden komt veroorzaken bij ons. Wat een totaal misplaatste vergelijking, En 'misplaatst' is eigenlijk veel te eufemistisch.

Pater
Pater17 aug. 2021 - 13:13

@Huysman Toon aan dat ook maar één van die zogenaamde voordelen de Amerikanen ooit iets op heeft geleverd. De oorlog heeft de VS iets als 800 miljard dollar gekost. @Griezel Je link: een artikel dat zonder enige onderbouwing beweert, dat Carter de Russen heeft verleid tot hun inval in Afgh., kan ik niet serieus nemen. Het artikel bulkt van de niet-onderbouwde doldwaze beweringen. Er wordt volop gespeculeerd over de oliebelangen en het strategische belang van een oliepijpleiding door Afgh., toch wonderlijk dat na 20 jaar VS in Afgh. dat ding er nooit is gekomen. Maar ja, de werkelijkheid maakt niet uit als je in complotten gelooft. "Het feit dat het niet succesvol is wil niet zeggen dat er geen imperialistische doelstellingen waren." Zo kun je overal mee weg komen.

Stheno
Stheno17 aug. 2021 - 16:40

stokkickhuysen, Je bent vergeten om ook maar enige vorm van inhoud toe te voegen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 aug. 2021 - 13:49

"de westerling muisstil is wanneer een westerse wereldmacht decennialang mensenrechten loopt te schenden" Dat geldt natuurlijk niet voor alle westerlingen. Noam Chomsky wordt door de auteur zelf al genoemd, maar het geldt ironisch genoeg ook niet voor Trump, die zei in een interview: "You think our country's so innocent? I think our country does plenty of killing also, Joe, so you know" Dat was natuurlijk gemotiveerd door opportunisme (om kritiek op zijn bewondering voor Poetin te pareren), maar hij zei het wel.

5 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 aug. 2021 - 14:11

Ik kom er nu achter dat tweede zin in het citaat van Trump uit een ander interview komt, ik heb ze onterecht samen gevoegd, excuses daarvoor. De strekking is wel hetzelfde.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 14:22

ja maar als je Chomsky op tv wil zien moet je naar RT

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9316 aug. 2021 - 18:19

Trump was een van de meest uitgesproken anti-oorlog presidenten. Ik vind het jammer dat hij daar niet meer herkenning voor heeft gekregen. Natuurlijk is het een halvegare maar als een halvegare is iets goeds doet dan mag dat toch ook gewoon gezegd worden? Het is triest dat de media kritischer was op Trump dan op oorlogsmisdadiger Bush.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2021 - 21:43

Chomsky op TV voegt niets toe.

OlavM
OlavM18 aug. 2021 - 14:45

@ RechtdoorZee93: Trump was niet alleen een "halvegare", maar ook gevaarlijk, en dat maakt verschil. Denk bv. aan zijn onderdanigheid ten opzichte van Poetin (mogelijk was Trump chantabel) en de bestorming van het Capitool op 6 januari jl.

karel b
karel b16 aug. 2021 - 13:48

Als het over Afghanistan gaat verzwijgen de mainstream media de voor het Westen meeste vervelende feiten. Eens je die in rekening brengt krijg je een heel ander verhaal. Zes zaken die je moeten weten over Afghanistan en de Taliban DEWERELDMORGEN.BE Zes zaken die je moeten weten over Afghanistan en de Taliban Als het over Afghanistan gaat verzwijgen de mainstream media

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 14:31

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2021/08/16/zes-zaken-die-je-moeten-weten-over-afghanistan-en-de-taliban/

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9316 aug. 2021 - 18:31

euuh juist.... In 2001 was de Soviet unie al zo een tien jaar gevallen. Pijplijnen kunnen daardoor makkelijk via Azerbaijan, Georgië en NAVO land Turkije getrokken worden: https://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Caspian_Gas_Pipeline Het voorstel om een leiding van de kaspische zee door Afghanistan -> pakistan naar de zee te bouwen is er wel geweest maar klinkt niet heel realistisch. De route via Azerbaijan - Georgië is veel korter en doeltreffender.

Joop discrimineert
Joop discrimineert16 aug. 2021 - 20:32

Naast corona wappies is het nu tijd voor de Afghanistan wappies.

Berend22
Berend2216 aug. 2021 - 12:58

Waarom moet de Taliban iemands schuld zijn. Bedoel dit gaat toch al eeuwen zo en volgens mij we t vroeger wel een stukje extremer dan nu.

6 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 14:33

Nee dat is niet zo . De Taliban zijn voortgekomen uit de Moedjahedin die weer opgezet zijn door de VS om de Russen uit het land te verdrijven.

Starter2
Starter216 aug. 2021 - 16:01

Dat kan waar zijn. Maar dan hoef je nog steeds geen meisjes door hun hoofd te schieten omdat ze naar school gaan of homoseksuelen aan een hijskraan op te hangen. Die extreme wreedheid komt toch echt op het conto van de Taliban zelf.

LaBou
LaBou 16 aug. 2021 - 16:43

Het was niet eens de bedoeling om de Russen te verdrijven, het was de bedoeling om de Russen economisch te laten leegbloeden. En gezien hetgeen uiteindelijk met de SU gebeurde met succes.

Lopez
Lopez16 aug. 2021 - 17:02

@Griezel Voortgekomen uit de mujahedin? Dat is wel erg kort door de bocht. Er zal best enige betrokkenheid van sommige organisaties van mujahedin zijn geweest, maar de Taliban hebben vooral vorm gekregen aan de madrassa’s in Pakistan (‘taliban’ betekent ‘studenten’) die door Saudi-Arabië werden gefinancierd en waar kinderen van Afghaanse vluchtelingen gratis (religieus) onderwijs (en eten) kregen. In 1996 wiepen zij in Afghanistan het bewind van president Rabbani omver, die wordt beschouwd als de belangrijkste founding father van de mujahedin.

Eid
Eid16 aug. 2021 - 17:54

@Griezel Volgens mij zijn het twee verschillende groeperingen, immers de Noordelijke Alliantie streed tijdelang tegen de Taliban. Ieder gebied had zo z'n eigen warlords...

Lopez
Lopez16 aug. 2021 - 22:26

@Eid Er waren een heleboel mujahedin-groeperingen. De Noordelijke Alliantie bestond nog niet tijdens de Sovjet-bezetting van Afghanistan. Afzonderlijke groeperingen en personen uit de Alliantie (en allerlei andere) wel. Beste voorbeeld is Ahmad Shah Massud, die vanuit de Panjshir-vallei de Russen bevocht en de bijnaam ‘Leeuw van de Panjshir’ kreeg (‘Panjshir’ betekent overigens ‘Vijf Leeuwen’). Ieder voorjaar, als de sneeuw was gesmolten, openden de Russen met hun moderne wapentuig weer een groot offensief op de vallei, dat ieder jaar weer werd afgeslagen. Later werd Massud de politiek en militair leider van de Noordelijke Alliantie in de strijd tegen het Talibanbewind. Hij werd twee dagen voor 9/11 vermoord door twee Tunesiërs met gestolen Belgische paspoorten en banden met Al-Qaida, die zich uitgaven voor journalisten die hem kwamen interviewen. Een paar maanden later werd het Talibanbewind omver geworpen door de Alliantie en de Amerikanen. Massud is een nationale held in Afghanistan.

Joopinie
Joopinie16 aug. 2021 - 12:55

Vier miljoen moslimslachtoffers door de VS lijkt me schromelijk overdreven. Dat er door oorlog in totaal zoveel moslims slachtoffer zijn geworden is even wat anders. De schrijver kan of wil niet begrijpen dat Europa geen tweede VS is. De Westerling is een verzamelwoord voor 'blank en niet armoedig', vaak schuldig verklaard aan alles. Onterecht. De VS hebben met hùn kredietcrisis ònze Europese economie aangevallen. We hebben hier regeringen die net als in het MO en verder in Azië zich laten verleiden door de VS om hun manier van zakendoen (en daarmee hun wet- en regelgeving!) vol over te nemen. In Europa raken we onze welvaart kwijt en worden we slap en negatief. Moslimlanden reageren met woede en strijd. De VS heeft zeer actief afgedwongen dat Turkije een EU land zou moeten kunnen worden. Hoe toevallig is het dat na de kredietcrisis Turkije de rol van vakantieland Griekenland heeft overgenomen? Dat kon enkel met ontwikkelingen aangezet door de VS. Hoor je daar niet-westerlingen over klagen? Nee want tegen succes vecht je niet. Die dubbele houding naar de VS zou eens heroverwogen mogen worden want ze zullen zowel blijven verleiden als binnenvallen en internationaal sanctioneren hoe het hen uitkomt.

stokely_i
stokely_i16 aug. 2021 - 12:52

Onwetendheid is een keuze die teveel mensen in het westen al veels te lang maken. Niks wat hier wordt verteld is nieuw of onbekend.het westen kiest ervoor om het niet te zien,want dan zouden ze volgens zichzelf er wat aan moeten doen..en dat kan natuurlijk niet

Eid
Eid16 aug. 2021 - 12:51

Amerikaans imperialisme; Sovjet imperialisme; Brits imperialisme......... Macedonisch imperialisme... Opvallend dat sommigen alleen 'aanslaan' wanneer de VS in het geding is. Idd een opinie dat gefundenes fressen is voor een eenzijdige kijkende linkse lezer...

5 Reacties
Mini2
Mini216 aug. 2021 - 12:57

En Hannes Achterhout weet zelfs Israël er bij te betrekken..

Eric Minnens
Eric Minnens16 aug. 2021 - 13:13

Eiz, ik bedoel Zie. Eid op zijn stokpaardje. Oh... Die.

Lopez
Lopez16 aug. 2021 - 17:08

@Mini Ik lees in het commentaar van Hannes geen woord over Israël.

Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 16 aug. 2021 - 18:02

Mini: `En Hannes Achterhout weet zelfs Israël er bij te betrekken.' Waar staat dat dan? Overigens ben ik boos omdat een eerdere ter zake doende opmerking nav deze onderbuikse ad hominem, van ene Mini, volledig off-topic ook nog, is geweigerd door de redactie! Dat mag voor mijn part maar betekent wél dat ik daarom zomaar zou kunnen afhaken van dit forum waarop dubieuze elementen van nationaal-populistische snit, alsmaar méér leugenachtige bralruimte wordt gegund.

Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 16 aug. 2021 - 19:16

Mini: `En Hannes Achterhout weet zelfs Israël er bij te betrekken.’ Waar staat dat dan?

Verdi2
Verdi216 aug. 2021 - 12:47

Lekker recht voor de raap. Goed stuk Karim, bedankt!

Mark van S.
Mark van S.16 aug. 2021 - 12:32

Nou, het komt daar nooit meer goed. Alleen wanneer verandering van binnenuit komt, heeft Afghanistan kans van slagen. Die verandering komt er de eerste decennia niet. Inmenging van buitenaf is gedoemd te mislukken, wat de aanwezigheid van o.a. Rusland, Amerika en Europa hebben aangetoond. Zolang ze in Afghanistan zijn, is er enige mate van vrede en stabiliteit. Zodra ze vertrekken, nemen de Taliban of soortgelijke groeperingen het over. Zouden Rusland, Amerika en Europa blijven om vrede en stabiliteit te waarborgen, dan is dat voor decennia. Ze zouden dan in facto de bezettende macht worden. Hoe jammer en erg ik het voor de Afghanen vind, Rusland, Amerika en Europa moeten er wegblijven.

Kuifje3
Kuifje316 aug. 2021 - 12:28

Een universitair docent die dit soort propagandistische drek uitslaat. Bah! Eenzijdig anti-westen, anti-VS en anti-Israel. Geen woord over de misdaden van de Taliban jegens de eigen bevolking waarbij met name vrouwen en niet-hetero’s slachtoffer zijn. Waar is de kritiek op het ronduit misdadige Iran? Waarom geen kritiek op Hamas en vergelijkbare terreurgroepen in het Midden Oosten of Noordelijk Afrika, maar wel op Saudi Arabië? Dat de VS een veel te grote broek aantrekt als het de problemen overal in de wereld betreft mag duidelijk zijn, maar al die genoemde doden zijn zeker niet uitsluitend de VS aan te rekenen. Het was voormalig “bondgenoot” Irak dat indertijd Koeweit binnenviel en de VS min of meer dwong tot een oorlog. Het was Afganistan dat Bin Laden voorzag van een rovershol vanwaar hij de ene na de andere terreuraanval pleegde.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 13:54

Als ik u was zou ik nog eens goed dit stuk herlezen. Het is juist anti-propaganda.

Kuifje3
Kuifje316 aug. 2021 - 17:23

@Griezel: anti-propaganda? Grapjas. Nou ja dan is dat kennelijk ook een vorm van propaganda.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9316 aug. 2021 - 18:38

Eens en niet de eerste keer dat hij dit doet. Het is allemaal erg eenzijdig en een simplificatie. De kritiek dat de VS nog altijd in Syrië zit is terecht. Maar dat de VS Syrië naar de filistijnen gebombardeerd heeft? Eeuh nee, dat was echt Assad.. Een luchtaanval tegen al-shabaab ter ondersteuning van de zwakke Somalische regering wordt omschreven als 'bombardeert somalië'. Tja.. De 1ste golfoorlog had rechtvaardiging en Afghanistan wat mij betreft ook. Maar de tweede Irak oorlog. Ik blijf er bij, die sloeg echt nergens op. Saddam was een schurk en persoonlijk heeft hij gekregen wat hij verdiende maar op dat moment was hij grotendeels onschadelijk.

Karingin
Karingin16 aug. 2021 - 23:04

Kluif: Doe toch niet zo dom, waarom moet iemand áltijd van het slechtse volk de hele fucking wereld en z'n moeder bespreken als hij een mening hebt over maakt-niet-uit-wat-als-het-jou-maar-niet-aanstaat. Maar toch even hè, om je cognitieve dissonantie nog een zetje te geven: SA is een zwaar islamitisch land met sharia-wetgeving, wat voor jou en je vriendjes al reden genoeg zou moeten zijn, om er woedende doch afgezaagde one-liners over uit je toetsenbord te persen. Maar ze hebben ook nog een moordende prins en plegen as we speak gruweldaden jegens de Jemense bevolking. Toch vindt jij het dikke prima dat ze niet alleen de hand boven 't hoofd wordt gehouden, maar er volop zaken met ze wordt gedaan. Want net als voor de VS is voor jou geld nou eenmaal belangrijker dan mensenrechten, dus laat je hypocriete gemekker lekker voor je

Kuifje3
Kuifje317 aug. 2021 - 15:36

@Karingin: nergens stel ik dat ik Saudi Arabië zo geweldig vind. Dat land is net zo achterlijk en gevaarlijk als Iran. Jammer dat die twee de hun omringende landen gebruiken voor de onderlinge ideologische strijd. Geld belangrijker dan mensenrechten? Kom kom. Je roept maar wat. Wat deze onderwerpen betreft weet je niet half hoever je ernaast zit. Hypocriet gemekker? Kijk eerst eens naar jezelf zeg.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen16 aug. 2021 - 12:26

“Er is iets diep onsmakelijks en moreel corrupt aan het feit dat de westerling muisstil is wanneer een westerse wereldmacht decennialang mensenrechten loopt te schenden in landen waar ze niets te zoeken heeft, maar gaat steigeren over het idee dat inheemse conservatieven het eigen land weer overnemen als de bezetter zich terugtrekt.” Dit begrijp ik niet. U vindt dat we die tolken en ander personeel maar niet op moeten halen? Of denkt U dat dat tegen hun wil gebeurt?

Eric Minnens
Eric Minnens16 aug. 2021 - 12:25

Lekker fel stuk. Daar bloeit een links hart van op. Er zullen hier en daar best tegenargumenten geopperd kunnen worden tegen de uitsluitend imperialistische motieven van de USA. En ook dat wel heel eenzijdig wordt gekeken naar de USA, en niet naar bijv. China of Rusland. Maar de hoofdlijn klopt mijns inziens. Het artikel ligt eigenlijk, in radicalere bewoordingen en met meer verwijzingen, in het verlengde van het artikel van Rutger van Eijken van twee dagen terug (De Taliban en de schuld van het Westen).

6 Reacties
Eid
Eid16 aug. 2021 - 12:54

Jammer dat blijkbaar een links hart alleen opbloeit wanneer omstandigheden weer eens toegeschreven kunnen worden aan de VS. Het tekent helaas de selectiviteit van het hart...

Eric Minnens
Eric Minnens16 aug. 2021 - 13:07

@Eid Tja, bewust slecht lezen om je eigen stokpaardje te kunnen berijden. Advies: gooi je stokpaardje weg en leer echt paardrijden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 aug. 2021 - 16:46

Bettache doceert in Hong Kong. Daar moet je je niet bezig houden met kritiek op China. Ook niet op een Nederlandse discussiesite.

Eid
Eid16 aug. 2021 - 18:03

@Eric Over 'lezend begrijpen' gesproken: Iets constateren is geen stokpaardje. Het gaat om uw eenzijdig opbloeiend hart. Dat mag hoor, ieder z'n meug, maar beken dan gewoon uw voorkeur, daar is een opiniesite immers voor.

Karingin
Karingin16 aug. 2021 - 22:51

Ei: Jij hebt geen flauw idee waar meneer Minnnens hart allemaal van opbloeit, dus er is geen sprake van een constatering, wel van een stokpaardje

Eric Minnens
Eric Minnens17 aug. 2021 - 6:12

@Eid "uw eenzijdig opbloeiend hart" Hoezo 'eenzijdig'? Ik noem Rusland en China toch ook? Is het zo moeilijk voor jou om daar een relativering in te lezen? Blijkbaar, en daar komt jouw stokpaardje om de hoek kijken. Want dat stokpaardje is precies die relativering. (Zij het met een ander doel, namelijk om het gedrag van de VS minder erg te doen lijken.) Maar die wil jij graag zélf aanbrengen. Daarom las je snel over die relativering van mij heen. Om jouw punt te kunnen scoren. Dat het een stokpaardje is, blijkt daaruit, dat je ditzelfde punt in de thread bij dit topic herhaaldelijk naar voren brengt. Verschillende keren hoorde ik het al hinniken. Een irritant, houterig geluid. Je herkent een stokpaardje op kilometers afstand.

Jozias2
Jozias216 aug. 2021 - 12:03

Hoewel onwetendheid kennelijk 'geen optie meer is', doet Karim toch een bijzonder geslaagde poging.

6 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko16 aug. 2021 - 17:14

Kom maar op met je tegenargumenten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 17:38

Nee Karim schrijft eens een keer iets op dat een elke fatsoenlijke krant had moeten schrijven in plaats van die NAVO propaganda die je normaal krijgt . Dit artikel is eigenlijk veel te goed geschreven voor de maatstaven die hier normaal gelden. Want waar zegt hij hier iets dat niet waar is?? Dat u zelf het slachtoffer bent van informatie armoe daar kan Karim niks aan doen tenslotte. Het is wel verbazend hoe graag u dat kennelijk ook wilt blijven.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9316 aug. 2021 - 18:46

@ManekiNeko, Simpel. Toen in de zomer van 2014 IS bezig was met een genocide keken de regionale machten er naar. Zij zagen vervolgens dat de slachtoffers niet bij 'hun' groep hoorden, haalden de schouders op en keken vervolgens naar de andere kant. Turkije die regelmatig luchtaanvallen uitvoert op de PKK in noord-Irak stak geen vinger uit om de yeziden te helpen slechts 80km van de Turkse grens. Het is altijd de VS die moet ingrijpen en het zal daarom altijd de VS zijn die voor alles vervloekt wordt.

Karingin
Karingin16 aug. 2021 - 22:45

Slechtsdoorzee: Dank je de koekoek, dat was echt niet uit humanitaire overwegingen. Zelfs wraak voor 911 was echt niet de reden voor de oorlog in Irak, want dan zouden ze SA wel hebben gepakt. Daarbij is de VS verantwoordelijk voor de opkomst van zowel IS als de Taliban

Jozias2
Jozias216 aug. 2021 - 22:54

@karin Vertel eens wat was dan de reden? @manekineko Omdat het artikel van alles vanuit een simplistisch en eenzijdig standpunt met onjuiste feiten weer geeft. Prima om de vs overal de schuld van te geven maar er waren meer dan 50 landen in Afghanistan actief. In eerste instantie met een mandaat van de vn Veiligheidsraad en in tweede instantie op verzoek van de Afghaanse regering. Het alleen bij de vs neerleggen en het een bezettingsmacht noemen lijkt mij dan niet juist.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9317 aug. 2021 - 15:23

@Karingin, ik geef een heel specifiek voorbeeld (interventie van zomer 2014 tegen IS die begon in Noord-Irak) en jij begint weer over iets heel anders. Dus het redden van de mensen die vast zaten op berg Sinjar was niet vanwege humanitaire redenen? Vanwege welke redenen was het dan wel? De taliban was grotendeels het werk van Pakistan en Saudi-Arabië (lees de geschiedenis er maar op na). De VS heeft wel de doos van pandora geopend in Irak. Echter, hoe groot is de kans dat een Sadam regime dat leunde op een soennitische minderheid in een land met een sjiitische meerderheid de arabische lente had overleefd? De kans lijkt mij groot dat de doos van pandora vroeg of laat toch wel open gegaan zou zijn.

remiteuntje2
remiteuntje216 aug. 2021 - 11:55

Het is goed en verhelderend dat u de misstanden van de Amerikaanse bezetter beschrijft! Tegelijkertijd is er iets diep onsmakelijks en moreel corrupt aan het feit dat velen muisstil zijn wanneer homo's en/of vrouwen vernield worden in sommige Islamitische landen. Ik ben bang dat het vertrek van de imperialist Amerika uit Afghanistan voor de Karim Betaches minder erg zal zijn dan voor de homo en/of voor de vrouw.

3 Reacties
Mini2
Mini216 aug. 2021 - 12:23

We hebben meneer Bettache ook niet gehoord over de behandeling van minderheden in 'zijn' Maleisië, want meneer Bettache bijt niet in de hand die hem voedt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 17:42

@Mini Wat heeft dat nu weer te maken met dit artikel Als ik iets zou schrijven de slechte kwaliteit van de muziek van Metallica gaat u mij het dan verwijten dat ik niks over Rene Froger schrijf ?

Karingin
Karingin16 aug. 2021 - 22:40

Het is minstens zo onsmakelijk dat die homo's als ze hier asiel zoeken, glashard teruggestuurd worden naar zo'n levensgevaarlijke situatie. Daar hoor ik jou en je slechtse vriendjes dan weer nooit over. Ook niet over al die christelijke landen in bijv. Afrika waar homo's en vrouwen net zoveel gevaar lopen

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 11:50

De adviezen voor 'alternatieve media' u kunt de Belgiscge www.dewereldmorgen.be raadplegen dan heeft u het in het Nederlands - nadeel is dat ze altijd de tijd nemen zaken uit te pluizen dus als de NOS iets schrijft over iets dat in de wereld gebeurt komen zij meestal 3 dagen later met de achtergronden die u nodig heeft . Dat is het verschil natuurlijk ook tussen propaganda en nieuws - de eerste hoeft alleen maar over te nemen wat bijvoorbeeld het pentagon de wereld in stuurt .

fluffie3
fluffie316 aug. 2021 - 11:43

"Er is iets diep onsmakelijks en moreel corrupt aan het feit dat de westerling muisstil is wanneer een westerse wereldmacht decennialang mensenrechten loopt te schenden in landen waar ze niets te zoeken heeft, maar gaat steigeren over het idee dat inheemse conservatieven het eigen land weer overnemen als de bezetter zich terugtrekt." De Afghaanse bevolking probeert in blinde paniek het land te ontvluchten, net nu die mensenrechten schendende moslimmoordenaars vertrekken. En de vrome, zorgzame, conservatieve jongens de touwtjes weer in handen nemen. Het lijkt alsof ze het niet met je eens zijn Karim.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 11:37

EN zo is het precies! ! !

RaymondenJoop
RaymondenJoop16 aug. 2021 - 11:30

China gaat de rol van Amerika als imperialist gewoon overnemen, alleen uitgekookter en wel succesvol. Nu al successen genoeg. Niet alleen in Azië, maar ook in Afrika. Dat Afghanistan een zooitje is heeft niet alleen met de USA te maken, maar ook met religie. Iets waar de zachte heelmeesters zoals deze schrijver en Brussel niets negatief van willen weten.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje316 aug. 2021 - 12:33

Het zou niet onlogisch zijn als China nu ingrijpt. De Russen en Amerikanen hebben het geprobeerd, maar China heeft misschien wel het meeste te vrezen van de Taliban.

Erik B2
Erik B216 aug. 2021 - 11:18

Als ik kan kiezen tussen Amerikaans imperialisme of Chinees imperialisme dan is het een makkellijke keuze. Amerika iedere keer.

12 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 11:40

Dus u hebt liever bommen op uw hoofd dan dat uw fabriek gekocht wordt ?

Rick Hofland
Rick Hofland16 aug. 2021 - 11:49

De derde keuze en die van Karim is een wereldmacht gebaseerd op Islamitisch idealisme, fundamentalisme. Karim, je hebt een blinde vlek en je zal vast voorop lopen bij demonstraties tegen Israël en de VS, maar waar zijn de islamitische demonstranten nu dan tegen de Taliban die moslim broeders en zusters het leven tot een hel gaan maken in Afghanistan. Uiteraard is het weer eens muisstil vanuit die hoek, ik heb de Koran nooit gelezen, maar ik kan mij niet voorstellen dat er veel pagina’s in staan over zelfkritiek. Karim, er is van alles mis aan de VS en hoe zij na 9/11 te werk zijn gegaan, al weet ik ook zo snel ff niet of een democratische president nou zo veel anders te werk was gegaan na die aanslag. Maar de Taliban en hun humanitaire wreedheden tegen de menselijkheid waren in Afghanistan al flink aan het huishouden voordat de VS daar binnen viel. Het is best wel schandalig eigenlijk dat er zo een blinde vlek is bij mensen als Karim voor de werkelijke beulen waar de Afghaanse bevolking de komende tijd weer onder moet gaan leven. Wijdt daar eens wat aandacht aan, maar nee hoor, daar houd jij je mond over, schande.

Mini2
Mini216 aug. 2021 - 12:24

@Rick 'maar ik kan mij niet voorstellen dat er veel pagina’s in staan over zelfkritiek' Kritiek op de Islam is niet mogelijk, want volgens moslims is de Islam 'perfect'.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 12:31

Mag ik u er even fijntjes op wijzen dat dat islamitisch fundamentalisme daar door de VS is opgezet om de Russen te bestrijden. De Taliban is een rechtstreekse afstammeling daarvan. Miljoenen van het vrije westen zijn gebruikt om die mensen daarheen te halen uit heel de wereld en te bewapenen terwijl onze goede bondgenoot Saoedi Arabië hielp met het verspreiden van hun versie van de Islam. Die laatste zitten daar trouwens wegens de Britten die indertijd hen aan de macht hielpen op voorwaarde dat zij olie zouden krijgen. Na de val van het Britse imperium nam de VS dat over. En van de afspraken was indertijd ook met de salafisten, jullie olie maar jullie bemoeien je niet met onze religie .

Verdi2
Verdi216 aug. 2021 - 12:48

Alsof kritiek op Amerikaans imperialisme gelijk staat aan verheerlijking van Chinees imperialisme.

Verdi2
Verdi216 aug. 2021 - 12:52

@Rick Hofland Wat werkelijk schandalig is, is deze reactie van jouw hier.

Erik B2
Erik B216 aug. 2021 - 12:58

Griezel vergeet even de genocides en concentratie kampen en de talloze andere mensenrechten waar China compleet lak aan heeft.

Mini2
Mini216 aug. 2021 - 12:59

@Griezel 'Mag ik u er even fijntjes op wijzen dat dat islamitisch fundamentalisme daar door de VS is opgezet om de Russen te bestrijden. Dat is pertinente onzin, ja de VS heeft de Mujahideen gebruikt om de Sovjets te bestrijden (vijand van mijn vijand is mijn vriend), maar dat was in de jaren 80 en valt niet te vergelijken met de Taliban van nu. Verder.. is er al sinds het begin van de Islam in die regio al Islamitisch fundamentalisme geweest, alleen hebben WIJ er pas sinds een kleine 30 jaar last van.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 13:54

Mini u bent helaas verkeerd ingelicht

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 aug. 2021 - 18:40

Griezel, Langzamerhand begin je echt griezelig te worden. Volgens jou is alles is de schuld van Amerika, en fundamentalistische moslims zijn mensen die vrouwenrechten hoog in het vaandel hebben, graag theedrinken met andersdenkenden om andere inzichten tot zich te nemen. En ze organiseren elke maand een LHTBI+dag omdat ze iedereen toewensen om zichzelf te kunnen zijn zeker.

The Apple
The Apple16 aug. 2021 - 21:38

Als ik mocht kiezen tussen de ene fascist en de andere, welke fascist zou ik dan kiezen?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 aug. 2021 - 1:27

Kan er weinig aan doen dat het de schuld van de VS Wie zijn Afghanistan binnengevallen ? De marsmannetjes ?

Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 16 aug. 2021 - 11:12

Het recente zoveelste debâcle van het Amerikaans imperialisme zou me niet eens zoveel kunnen schelen, ware het niet dat rechts Nederland éiste dat we als één man achter NL missies moesten staan om Afghanistan `democratie' naar US model te gunnen. Nu zuks op een beschamend échec is uitgelopen en er ter plekke voor de US agressor geen geopolitiek gewin van betekenis meer te halen valt, wordt de geest van de goedgelovige kleinburger ongetwijfeld . rijp gemaakt voor een veldtocht tegen Iran als nieuwe bedreiging voor immorele US-republikeinse heers- en verdeelzucht. De sancties zijn er al. Trump staat weer klaar om extreem- en domrechts Amerika opnieuw op te jutten tot geweld jegens andersdenkenden. https://www.hln.be/buitenland/trump-eist-aftreden-biden-om-situatie-in-afghanistan-een-van-de-grootste-nederlagen-in-de-amerikaanse-geschiedenis~aad18715/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Durk Morrees
Durk Morrees16 aug. 2021 - 11:11

Amerikaans imperialisme en dan in een adem door terug naar het aloude verwijt van het algemenere westerse d.i. Europese blanke imperialisme cq kolonialisme. De grijsgedraaide plaat van de rudimentaire rode activistische ideologie erachter mist door een allang doorgebrande versterker haar hooguit storende potentie die zij vroeger nog wel eens had maar toen ook al ijdel was. Ingrijpen uit geopolitieke maar ook humanitaire overwegingen zoals dat door de VS dus niet in alle gevallen uit eigen belangen, maar vaker meer algemeen westerse belangen naast humanitaire, zijn daarom zeker lang niet altijd afkeurenswaardig. In tegenstelling tot de minstens al lang zo veelvoorkomende Russische en tegenwoordig niet minder ook Chinese die wel reden tot verontrusting zijn voor de landen en bevolkingen waar het dan om gaat.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 12:21

De VS doet nooit dingen uit humanitaire overwegingen dat is de propaganda die u op uw bordje krijgt . Zo werkt dat altijd met oorlogen , je wil wel de steun van de bevolking als je om je machtshonger te stillen een land aan puin gaat schieten. Of dacht je soms dat de VS als ze een land gingen kapotmaken u gingen vertellen dat hun doel was hun geopolitieke macht te vergroten en/of de grondstoffen van dat land in te pikken?

Karingin
Karingin16 aug. 2021 - 21:30

Bij jou is ook een en ander doorgebrand. Het is gewoon een feit dat de VS alleen ingrijpt in landen waar wat te halen valt. Als er ook maar een greintje humanitaire overweging meespeelde, waren ze bijv. allang in Jemen aan de slag. Dan hadden ze groot wapen-afnemer en olieleverancier (en vrouwenonderdrukker, met moordende royalty op de troon) Saoedi Arabië op zijn minst allang economisch afgeknepen. Dan hadden ze Zuid Amerikaanse volkeren niet aan hongersnood onderworpen omdat ze hun eigen grondstoffen opeisen. Om maar eens een paar akkefietjes te noemen. Rusland en China maken tenminste geen geheim van hun landjepik-activiteiten

The Apple
The Apple16 aug. 2021 - 21:34

Je kunt nou wel gewoon het tegendeel beweren, maar de feiten spreken voor zich.

Robert Follon
Robert Follon16 aug. 2021 - 10:48

[aan het feit dat de westerling muisstil is] Deze westerling laat de mening van Karim in de regel links liggen. En ik denk dat ik daarin niet de enige westerling ben.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 11:38

Gelukkig zijn er ook westerlingen die niet vrijwillig de oogkleppen opzetten :D

Karingin
Karingin16 aug. 2021 - 21:20

Faalon: je spreekt jezelf tegen, want je hebt 't stuk niet alleen gelezen, je vindt 't nodig er commentaar op te geven

ManekiNeko
ManekiNeko16 aug. 2021 - 10:43

Hulde Karim.. Maar de reacties van nah, zonder de Amerikanen hadden we duits gesproken zal wel weer als weerwoord uit de kast getrokken worden. Soms bekruipt mij het gevoel dat dat misschien wel beter was geweest.

6 Reacties
Autofiets
Autofiets16 aug. 2021 - 11:46

"Hulde Karim". Vooral hulde dat Karim zich van hetzelfde soort argumenten bedient als zijn grote spiegelbeeld Thierry Baudet door met allerlei halve complot theorieën en verdachtmakingen van mediakanalen aan te komen zetten ("of het nu de NOS, BBC of CNN is, mag u per definitie als verdacht beschouwen"). Ondanks dat meneer Bettache vermeld staat als "Universitair docent en onderzoeker", komt hij vooral toch over als "gefrustreerd activist". Zonde, want een aantal zaken die benoemt worden zijn best wel de moeite van het bespreken waard, echter lijken ze te verdrinken in een zee van frustratie en overdrijving.

lmgikke
lmgikke16 aug. 2021 - 11:48

En dan wordt voor het gemak vergeten dat de Polen een belangrijke rol speelden in onze bevrijding. Evenals de Russische bijdrage. Net alsof een goede daad uit het verleden als compensatie geldt voor misstanden later. En dat we dus tot in de eeuwigheid dankbaar moeten zijn en onze ogen sluiten. Overigens, gezien hoe we als makke schoothondjes achter de VS aanlopen, nucleaire wapens en militaire bases accepeteren, kun je je afvragen of we wel echt bevrijd zijn, of opnieuw bezet. (kom er maar in met de reacties, feit is dat de Amerikanen Nederland nooit meer verlaten hebben na 'de bevrijding'.)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 11:55

Dat was trouwens ook niet zo geweest . Zonder de Amerikanen hadden de Russen de nazi's verslagen en waren dus doorgestoten naar de zee en dan waren we een communistisch land geweest . Daar was de VS dus ook heel bang voor.

Mini2
Mini216 aug. 2021 - 12:23

Niet zo bijzonder, dat jij NoahAmber; dat gevoel hebt.

ManekiNeko
ManekiNeko16 aug. 2021 - 17:17

@Mini 16 augustus 2021 at 14:23 Niet zo bijzonder, dat jij NoahAmber; dat gevoel hebt. Zeik niet zo maxmax

ManekiNeko
ManekiNeko16 aug. 2021 - 17:18

@Autofiets 16 augustus 2021 at 13:46 “Hulde Karim”. Vooral hulde dat Karim zich van hetzelfde soort argumenten bedient als zijn grote spiegelbeeld Thierry Baudet door met allerlei halve complot theorieën en verdachtmakingen van mediakanalen aan te komen zetten Kom eens met een tegeverhaal dan. Wat Karim schrijft klopt gewoon. Doe je huiswerk en breng er maar wat tegenin

lmgikke
lmgikke16 aug. 2021 - 10:38

Heel goed en accuraat artikel. Tijd voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Ownee, een onderzoek naar Afghanistan is onder druk van de VS stop gezet. VS erkent het Internationaal Strafhof overigens niet. Nederland heeft boter op haar hoofd en is hypocriet.

4 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop16 aug. 2021 - 11:34

Machtige landen als China en de USA hebben sch*t aan het strafhof. Idealisme is mooi, maar Afghanistan is een goed voorbeeld waar dit idealisme niet werkt. Over enkele decennia is chinees verplichte kost op de middelbare school.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2021 - 12:24

Niet alleen dat de VS hebben zelfs the the Hague invasion act. Dat behelst dat onze lieve humanitaire bondgenoten den Haag gaat aanvallen als daar een Amerikaan voor het strafhof verschijnt . Reden dat we de VS ook niet als onze bondgenoot moeten zien . Dat is namelijk hoe je met vazalstaten omgaat en niet met bondgenoten.

OlavM
OlavM18 aug. 2021 - 13:44

@ Imgikke: [VS erkent het Internationaal Strafhof overigens niet.] Ze beseffen dat anders permanent Amerikanen voor dit Hof zouden worden gedaagd. Ze hebben zelfs verklaard dat, mocht een Amerikaan als verdachte in de strafgevangenis in Scheveningen belanden, zij die eigenhandig militair zouden gaan bevrijden. Wat die ook op zijn kerfstok heeft.

OlavM
OlavM18 aug. 2021 - 13:45

Sorry, ik zie nu dat Griezel enz. al hetzelfde heeft gezegd.