Joop

Hoe de Afrikaanse varkenspest de weg vrijmaakte voor covid-19

  •  
10-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Pig farming in Heilongjiang province

© Pig farmer Yuan Changsong, who manages to bring Bama Pig, which lives in the low-latitude region to the high-latitude, feeds his pigs, Heihe city, northeast China's Heilongjiang province, 8 A

Zogeheten ‘wet markets’ waar veel verschillende soorten (wilde) dieren worden verhandeld, spelen een belangrijke rol bij nieuwe virusuitbraken. Het sars-virus uit 2003 is waarschijnlijk op zo’n markt op de mens overgesprongen. En de kans is groot dat ook sars-cov-2 dat de wereld sinds vorig jaar in zijn greep houdt, op een markt in Wuhan de overstap naar de mens heeft gemaakt.
Minder wilde dieren eten zou helpen om de risico’s te verkleinen. Maar kort voor de corona-uitbraak werd vlees van wilde dieren juist populairder in China, zo blijkt uit onderzoek van Chinese en Britse onderzoekers. De reden: na de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest gingen Chinezen massaal op zoek naar alternatieve vleesbronnen, schrijft The Guardian.
De varkensziekte hield vanaf 2018 flink huis in China en bereikte in het laatste kwartaal van 2019 zijn hoogtepunt – precies op het moment dat het nieuwe coronavirus vermoedelijk de overstap naar de mens maakte. Door de Afrikaanse varkenspest daalde het aanbod en steeg de prijs van varkensvlees. En dat leidde er weer toe dat vlees van wilde dieren opeens een stuk aantrekkelijker werd.
“Als de consumptie van wilde dieren toeneemt, of dat nou komt omdat mensen meer jagen of omdat ze meer wilde dieren kopen, dan vergroot dat de kans dat een virus bij mensen binnendringt”, verklaart hoogleraar virale genomica David Robertson van de Universiteit van Glasgow tegenover The Guardian.
De meeste mensen bij wie sars-cov-2 aan het begin van de pandemie werd vastgesteld, werkten op of waren regelmatige bezoekers van de wet market in Wuhan. Op de markt werden illegaal gevangen wilde dieren verhandeld en ter plaatse geslacht.
Het kan nog jaren duren voordat definitief wordt vastgesteld hoe sars-cov-2 de overstap naar de mens heeft gemaakt. Door de enorme gevolgen van de virusuitbraak is het onderzoek naar het ontstaan inmiddels zwaar gepolitiseerd geraakt.
Corona-onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) klagen dat China onvoldoende informatie verstrekt. De Chinese autoriteiten willen op hun beurt dat de onderzoekers ook kijken of het mogelijk is dat het virus het land is binnengekomen via geïmporteerd bevroren voedsel. De WHO-wetenschappers hebben inmiddels toegezegd die verklaring te zullen onderzoeken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

François De Baerdemaeker
François De Baerdemaeker26 mrt. 2021 - 19:00

De Islam verbied het eten van varkensvlees omdat het een besmettelijk dier . Voor het Romeinse rijk in Europa heerste was het ook verboden om in Europa varkensvlees te eten . Coronavirussen stammen af van het sars virus die van dier naar mens overgezet word

Bouwman2
Bouwman211 mrt. 2021 - 9:09

Ik wacht even op Marion Koopmans, die er goed kijk op heeft. Een rustige sympatieke mevrouw die als er tekstballonnetjes bestonden groot afgedrukt zouden worden iets laten zien in de geest van: ik lach nou wel vriendelijk, maar ik zou godverdomme eigenlijk......

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2021 - 23:22

Wat hier nodig was is een vaccin. Dat is er nog niet voor zover ik weet. Miljoenen varkens werden op gruwelijke manieren van het leven beroofd.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 mrt. 2021 - 21:53

Ik heb ooit gelezen dat men in China het eten van wild propageerde bij gebrek aan ander vlees, ik weet daarom niet zo goed wat ik van het varkenspest verhaal moet geloven, in 2003 was er bij mijn weten geen varkenspest, tijgers worden met uitsterven bedreigd vanwege volksgeloof en het interesseert ze geen reet, grondstoffen idem, ik vind china meedogenloos t.o.v. onze planeet, meedogenlozer dan wie dan ook en een gevaar voor onze planeet ten gunste van hun economische groei.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 mrt. 2021 - 21:40

De bestrijding van de varkenspest in China was een ramp op zich zelf. Schadeloosstellingen bleven achterwege, uitbraken werden niet gemeld, besmette varkens werden vervoerd, geslacht en ingevroren. Vleesproductie en -consumptie, moet je helemaal controleren in deze moderne wereld op straffe van rampen.

adamgmail
adamgmail10 mrt. 2021 - 18:23

Joe Rogan Podcast op youtube: 1616 What Started Pushback Against Wuhan "Lab Leak" Theory? Ik vind dat hier de andere theorieën best goed worden onderbouwd, ook omdat de Volksrepubliek China een groot invloed heeft binnen de WHO en heeft vanaf dag 1 van Covid pandemie alles aan gedaan om de "dier op mens" theorie door te drukken.

Pater
Pater10 mrt. 2021 - 16:57

Bij mijn weten voor het eerst dat dit verband wordt gelegd. Aannemelijk verhaal.

3 Reacties
sjaak5
sjaak510 mrt. 2021 - 18:02

Mensen op het platteland in veel landen eten sinds mensenheugenis alles wat ze kunnen vangen Logisch, want geld hebben ze niet. Het probleem is dat de plaatsen waar dit gebeurt niet meer geïsoleerd zijn van de rest van de wereld en opgedane ziektes de hele wereld over gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2021 - 20:08

In China is het eten van exotische wilde dieren juist heel chique. Het vlees van deze dieren is duur en als je dat je gasten kunt voorzetten geeft dat status.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2021 - 20:12

PS boeren verdienen geld met het vetmesten en verkopen van gevangen wilde dieren.

Buitenstaander
Buitenstaander10 mrt. 2021 - 16:28

Dat zou suggereren, dat vrijeuitloop en al die maatregelen om dieren zo veel mogelijk in hun natuurlijke omgeving te houden, minder veilig is dat zorgvuldig 'gekweekte' dieren in een streng gecontroleerde afgesloten omgeving (hok / stal)? ai daar ga je....

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot10 mrt. 2021 - 17:51

Alsof dieren in de bio-industrie niet de hele wereld over gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2021 - 21:08

Uiteraard kun je er op wachten dat er naar een dieronvriendelijke oplossing wordt gezocht.

Leontrotsky
Leontrotsky10 mrt. 2021 - 14:59

Ik geloof hier niet helemaal in zolang het niet 1 op 1 bewezen is. Men wijst graag naar Afrika als land waar de problemen vandaan komen, dit is een soort reflexbeweging van met name witte mensen of afrikanen en afrika de schuld te willen geven van alle problemen in de wereld. Ik geloof meer in de theorie (die veel plausibeler is en ook door vele virologen wordt gesteund) dat Covid juist veroorzaakt is door de witte mens en met name het feit dat de witte mens door haar consumptiegedrag een ecologische voetafdruk heeft (gemiddeld) die 13x hoger is dan die van een niet witte mens. Deze ecologische voetafdruk heeft gezorgd voor 87% afname van de biodiversiteit wereldwijd, 70% afname tropisch regenwoud en zorgt ook voor 80% van de Co2 uitstoot en 50% van de stikstofuitstoot wereldwijd. Deze afname van biodiversiteit en de klimaatsverandering zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor het ontstaan van virussen en ook voor het feit dat virussen 80% makkelijker naar mensen overspringen omdat de biodiversiteit en het aantal dieren wereldwijd sterk is afgenomen. Daarom hebben virussen steeds meer de mens als gastheer nodig om in leven te blijven en heeft het overlevingsmechanisme van virussen zich gewijzigd zodat virussen die voorheen van dier op dier oversprongen nu gekozen hebben voor de mens als nieuwe host.

6 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander10 mrt. 2021 - 16:34

@Leon Geloof jij ooit, Leon, in dingen / onderzoeken die je niet goed uitkomen, want bij andere welgevallige topics ben je toch echt vaak minder kritisch ....: De 'witte mens' en de het stellige 'feit' dat jij weet dat afname van biodiversiteit etc... de oorzaak zijn. Wat moet je nou met mensen die alleen in hun eigen 'waarheid' will blijven geloven? Zijn dat ook wappies....? Trollen......

Pater
Pater10 mrt. 2021 - 17:00

De mindere biodiversiteit als reden dat het virus eerder op mensen overgaat? Ik zie de logica niet.

ZonderNaam2
ZonderNaam210 mrt. 2021 - 17:20

@ Trotsky Ten eerste is Afrika geen land en ten tweede gaat dit artikel met name over ontwikkelingen in China. Verder snap ik de behoefte niet om een groep mensen met dezelfde huidskleur als schuldige voor Corona aan te wijzen, maar als jij zegt dat de schuld bij witte mensen dan dien ik dat volgens mij als witte man zijnde gewoon als feit te accepteren tegenwoordig. Denk je dat het Chinese regime wel openlijk betrouwbare informatie zou delen als alle witte mensen collectief schuld bekennen voor Corona?

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 mrt. 2021 - 17:59

'Deze afname van biodiversiteit en de klimaatsverandering zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor het ontstaan van virussen' Bron??

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2021 - 20:25

Ook onder rijke stadse Afrikanen is zg bushmeat populair.Af en toe wordt er ook een pakket onderschept dat opweg is naar familieleden in het buitenland. Een grote bedreiging voor de biodiversiteit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2021 - 21:34

Joe Speedboot 10 maart 2021 at 18:59 tengevolge van het smelten van de permafrost komen er wel oude virussen vrij. Die zijn ook niet ongevaarlijk.