Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe Chris Stoffer van de SGP het volkslied van Israël op NPO Radio 1 liet draaien

  •  
07-11-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5349 keer bekeken
  •  
ANP-482009742

De nieuwwsite Welingelichte Kringen gebruikte het woord dat men tegenwoordig te graag voor dit soort zaken bezigt: ongemakkelijk

Chris Stoffer, voormalig ingenieur van Rijkswaterstaat, gooit graag de beuk erin. Dit in tegenstelling tot zijn voorganger als leider van de SGP, de de vreedzaam ingestelde jurist Kees van der Staaij. Daardoor valt het des te meer op.

Dat heeft Stoffer gemeen met de  beroemde en ook wel beruchte theoloog dr. Cornelis Steenblok, een welsprekend theologisch scherpslijper die na een zoveelste conflict met collega's De Gereformeerde Gemeenten in Nederland grondvestte. Hij hield vast aan de gedachte dat de prediking van de ellende en de doodstaat voorop moest staan. Steenblok kreeg trouwens ook binnen zijn nieuwe kerk gelazer.

In dit geestelijk milieu is Stoffer opgegroeid. Hij maakt van zijn hart geen moordkuil. Hij kent de waarheid precies. En die zal hij net als wijlen Steenblok zonder aanzien des persoons naar voren brengen.

Toen het NOS Radio 1 Journaal hem vroeg in het kader van een lijsttrekkersinterview een plaat van zijn keuze aan te wijzen, aarzelde hij dan ook niet. Hij wees Hatikwa aan, het volkslied van Israël. Dat was bijna te verwachten. In kringen van de SGP menen zeer velen dat de huidige staat Israël deel uitmaakt van Gods heilsplan. Sommigen gaan zelfs zo ver dat de huidige conflicten in het Midden-Oosten een voorafschaduwing zijn van de Apocalyps, als Jezus op aarde terug zal keren om te oordelen de levenden en de doden. Daaraan gaat een verschrikkelijke eindstrijd vooraf in vele stadia en in dat kader strijdt Israël tegen het Kwaad.

Daarom greep Stoffer de kans dat volkslied te draaien. Hatikwa betekent 'De Hoop' en is veel ouder dan de staat Israël. De tekst is in 1877 al geschreven door de dichter Naphtali Herz Imber. Zijn vaderstad Zolochiv ligt nu in de Oekraïne maar maakte in zijn tijd deel uit van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. In de jaren tachtig van de negentiende eeuw zat Imber een tijd in Palestina maar hij kwam uiteindelijk in New York terecht waar hij zich dood gedronken heeft.

Hatikwa is een jeugdwerk dat het joodse verlangen naar Zion tot uitdrukking brengt zoals je dat ook aantreft in de uitspraak 'Volgend jaar in Jeruzalem' die tijdens de viering van het joodse Pasen weerklinkt. Maar je kunt het net zo goed letterlijk uitleggen. Precies wat je voor een goed volkslied nodig hebt. Al in 1870 werd er muziek op geschreven.

Toen Stoffers muziekkeuze halverwege was weggedraaid op NPO Radio 1, volgde de ophef. De nieuwssite Welingelichte Kringen gebruikte het woord dat men tegenwoordig te graag voor dit soort zaken bezigt: ongemakkelijk. Presentatrice Astrid Kerssenboom beet al tijdens het interview het spits af: ze vroeg of deze keuze wel verbindend was.

En er kwamen allemaal stukjes in de krant. Het was nieuws dat een politicus op het idee kwam het Israëlische volkslied als verzoeknummer aan te vragen. Deze dinsdag besloot Giselle van Cann, hoofdredacteur van NOS Nieuws, de muziekkeuze van Stoffer te evalueren. Het was de bedoeling dat hij iets luchtigs zou inbrengen maar nu had hij met het volkslied het hele gesprek "een andere lading" gegeven. "Het werd onderdeel van het journalistieke gesprek", klaagde mevrouw Van Cann. Een vreemde reactie van deze hoofdredacteur, die NPO Radio 1 kennelijk beschouwt als een pretkanaal.

De hele ophef is wel  een beetje raar. Geen mens had zich druk gemaakt als hij het Franse, het Braziliaanse of wel volkslied dan ook had aangevraagd, misschien met uitzondering van het Russische. Overigens kon je goed horen dat Chris Stoffer (1974) van een generatie is die de zesdaagse oorlog uit 1967 niet heeft meegemaakt. Toen veroverde en annexeerde Israël de oude stad van Jeruzalem. Juist in die tijd werd door de zangeres Shuli Nathan een nieuw lied over de stad uitgebracht Yerushala´m shel Zahaf, Jeruzalem van Goud. Het werd meteen een wereldhit en je hoorde het maandenlang elke dag een paar keer op de radio. In Israël zelf was men zo onder de indruk dat serieus werd overwogen er het officiële volkslied van te maken in plaats van Hatikwa. De tekst is tamelijk religieus in tegenstelling tot die van Hatikwa. Dat had Stoffer toch aan moeten spreken.

Nou ja: hij vroeg tenminste geen psalm op hele tonen aan. Het wachten is nu op een politicus die Al-Quds aanvraagt van de onvergelijkelijke Fairuz. Ook uit 1967. Je moet weten dat tijdens de Zesdaagse oorlog het Israëlische leger en de Jordaanse strijdkrachten hard om de oude stad van Jeruzalem gevochten hebben. Het blijft natuurlijk een open vraag of hoofdredacteur Van Cann dit lied wel luchtig genoeg vindt.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Luister naar Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de Verenigde Naties

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (85)

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 nov. 2023 - 14:18

Normaliter heb ik niets met volksliederen. Na de aanslag in juli 2011 kreeg Noorwegen een tweede volkslied: Mitt lille land. (Mijn kleine landje). Mitt lille land Et lite sted en håndfull fred Slengt ut blant vidder og fjord Mitt lille land… Maria Mena https://www.youtube.com/watch?v=tOQAVXLKq2A

Prisunic
Prisunic9 nov. 2023 - 17:00

Een pathetisch volkslied, zoals de meest nationalistische hymnen en antifonen. Indien de grefo's zulks komende zondagen als psyche kalmerende psalm in hun éigen Kerk willen zingen, vol op het orgel, middels héle noten, gun ik ze die lol. Desnoods met een gesticulerende dominee daarna, die vanaf de kansel furieus gewag maakt van de Wrake Gods omwille van Zijn Heilige Land. Ook gristenfundamentalisten hebben recht op een eigen mening, zolang ze ándersdenkenden er maar niet mee om de oren slaan..

JoostJK
JoostJK9 nov. 2023 - 0:21

https://www.youtube.com/watch?v=LNBjMRvOB5M variatie op het Russische volkslied hier zal geen enkele ophef over ontstaan, wat ook wel eens fijn is

Sachs
Sachs8 nov. 2023 - 22:21

De publieke omroep die het volkslied van een bezetter draait heeft iets uit te leggen zou je zeggen.

Bruce Stone
Bruce Stone8 nov. 2023 - 17:53

Het aantal blanke evangelische christenen neemt af, van ongeveer een kwart van de Amerikanen in 2006 tot 14% vandaag. Maar ook al daalt hun aantal, ze blijven politiek gezien de meest invloedrijke religieuze blokken. Debra Shushan, beleidsdirecteur van J Street, een groep die is opgericht om een ​​‘pro-Israël, pro-vrede’-beleid te bevorderen, waarvan uit opiniepeilingen blijkt dat het wordt gesteund door een meerderheid van de Amerikaanse Joden, zei dat invloed het Amerikaanse beleid ten aanzien van Israël heeft verstoord. “Het christelijk zionisme, vooral van de soort die de afgelopen decennia overheersend is geworden onder Amerikaanse evangelische christenen, dat Joodse controle en vestiging in het hele land Israël ziet als een vereiste voor het vervullen van hun eindtijdprofetieën, is uiterst schadelijk geweest voor de Amerikaanse politiek. en het Amerikaanse beleid ten aanzien van Israël”, zei ze. “Als je evangelische christenen in termen van hun aantal vergelijkt met Joodse Amerikanen, kun je zien waarom evangelische christenen en christelijke zionisten als groep een enorme impact kunnen hebben, vooral wanneer hun steun onevenredig ten gunste van één politieke partij komt. Een organisatie als CUFI claimt nu ruim 11 miljoen leden. Om dat in perspectief te plaatsen: CUFI heeft meer leden dan er joden in Amerika zijn.” https://www.theguardian.com/us-news/2023/mar/06/evangelical-christians-republicans-2024-israel-palestinians In de polls ligt Trump 4% voor op Biden.

android1984
android19848 nov. 2023 - 17:12

Volt straks "Alle Menschen werden Brüder" aanvragen? Zou hilarisch zijn om dilan yesilgöz te begeleiden met "the wallstreet shuffle".

antony2
antony28 nov. 2023 - 12:23

Joostjk: ''Zoals wij allen weten waren gereformeerden doorheen de geschiedenis altijd beste vriendjes met de joden, net als trouwens de katholieken, en eigenlijk alle christenen''. Ik hoop dat dit satirisch bedoeld is. In heel Europa heeft altijd een latent antisemitisch klimaat geheerst. En dat is bepaald geen hobby van de moslims alleen. Zeker de katholieken hadden hier een aandeel in.. Niet voor niets begon de victorie van Hitler in het oerconservatieve en streng katholieke Beieren. Het katholieke Oostenrijk had weinig moeite met zijn inval. Over de rol van het Vatikaan is uitleg overbodig, ondertussen. Neemt niet weg dat Israel's reactie buitensporig is. Van het meest gelouterde volk op aarde zou je enige compassie mogen verwachten bij hun, overigens gerechtvaardigde, reactie na de slachtpartij van Hamas.

6 Reacties
JoostJK
JoostJK8 nov. 2023 - 13:05

Wees gerust

Zandb
Zandb8 nov. 2023 - 16:14

antony Als we het beperken tot gereformeerden, nou, er is een tijd geweest dat gereformeerden van joden helemaal niets moesten weten. Streng gereformeerden hielden de joden verantwoordelijk voor de dood van Jezus en ze zagen de uitspraak van de joden toen, dat het bloed van Jezus over hen en hun kinderen zou komen, bewaarheid in de wijze waarop de joden over de wereld verspreid raakten en hoe ze leden. Zelfs de holocaust was voor sommige van die lieden een goddelijke daad.

Zandb
Zandb8 nov. 2023 - 16:14

antony Als we het beperken tot gereformeerden, nou, er is een tijd geweest dat gereformeerden van joden helemaal niets moesten weten. Streng gereformeerden hielden de joden verantwoordelijk voor de dood van Jezus en ze zagen de uitspraak van de joden toen, dat het bloed van Jezus over hen en hun kinderen zou komen, bewaarheid in de wijze waarop de joden over de wereld verspreid raakten en hoe ze leden. Zelfs de holocaust was voor sommige van die lieden een goddelijke daad.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans38 nov. 2023 - 18:05

@Zandbergen U weet toch ook dat onze Prins der Humanisten, ook niets van joden en moslims moest hebben? Erasmus, die we met standbeelden, prijzen, bruggen enz. geëerd hebben.

JoostJK
JoostJK8 nov. 2023 - 21:47

@Antony2 Nog een leuk betweterig feitje: Wist je dat de partij van Mussolini in de begindagen veel joodse leden had? Dat 'ie eigenlijk ,omdat ie verliefd was op Hitler, zijn fascistische ideeen heeft aangevuld met de NAZI-ideologie?

JoostJK
JoostJK9 nov. 2023 - 0:26

@A2Tony dat tweede weet ik niet zeker...

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 nov. 2023 - 12:10

Als je een politicus uitnodigt en vraagt om een lied uit te kiezen dat dicht bij zijn hart licht moet je achteraf niet lopen trutten. Ik ben atheïst en heb helemaal niets met deze club maar als je iemand de gelegenheid geeft dan doe je dat zonder restricties.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood8 nov. 2023 - 15:11

Vanmorgen de oervader van de dwazen op NPO1. Als dit schertsfiguur had gezegd "doe mij het Horst Wessellied maar" had jij dat een prima idee gevonden?

JoostJK
JoostJK8 nov. 2023 - 16:29

@Vuurrood Spot on!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 nov. 2023 - 20:36

@ Vuurrood. Natuurlijk niet, maar dan moet je het ook niet vragen! Deze meneer is gevraagd of hij een stuk muziek wil uitkiezen wat dicht bij hem is nou dan krijg je dat. Als een PVDAer de internationale wil dan krijg je die. Het is gewoon een dom plan geweest en dat doet de NPO Radio op1 wel vaker. Of dacht je dat Chris Stoffer voor ABBA was gegaan?

Ewout Pool
Ewout Pool8 nov. 2023 - 11:43

Misschien omdat ze voldoende stemmen hebben voor drie zetels. Een volksvertegenwoordiging houdt nu eenmaal in dat de mening van het volk (mits voldoende ondersteund) vertegenwoordigd wordt, hoe abject of infaam men deze ook vindt. Als de communis opinio gaat bepalen wat wel of niet gezegd mag worden is er geen sprake meer van vrijheid van meningsuiting.

1 Reactie
Zandb
Zandb9 nov. 2023 - 8:45

Ewout Doet de wet- en regelgeving er dan niet toe, wat u betreft? Die wet- en regelgeving die het onmogelijk maakt dat een partij de uitgangspunten van de bijbel, zoals gereformeerden die zien, oplegt aan de rest van het volk als zij de macht daartoe had?

Wilma3
Wilma38 nov. 2023 - 10:45

En dan vindt Omtzigt het een goed idee om oa samen met de SGP een regering te vormen. Het is ongelooflijk dat in 2023 nog steeds mensen op de SGP stemmen.

Mirzas
Mirzas8 nov. 2023 - 10:29

Religie staat al jaren erg ver van mijn bed, ik kan me er simpelweg niets meer bij voorstellen dat mensen geloof hechten aan een van de narratieven over Goddelijke almacht. Meestal is dat ver van het bed ook prima, ik word er niet veel mee geconfronteerd. Maar bij dit conflict komen ze weer vol in beeld en zie je toch ook weer overduidelijk dat religie verstand vertroebelt, of verblindt. Als je niet kunt zien dat wat Israël aan het doen is misdadig is, krachtig veroordeeld moet worden, maar wel kunt zien dat wat Hamas heeft gedaan misdadig is en krachtig veroordeeld moet worden, heb je te maken met de splinter in je oog. Deze, wel te verstaan: Wat ziet gij de splinter in het oog van uw broeder, maar de balk in uw eigen oog bemerkt gij niet? Hoe kunt gij tot uw broeder zeggen: Broeder, laat mij de splinter, die in uw oog is, wegdoen, terwijl gij de balk, die in uw eigen oog is, niet ziet? Huichelaar, doe eerst de balk weg uit uw oog en dan zult gij scherp kunnen zien om de splinter in het oog van uw broeder weg te doen. Mijn kort door de bochte conclusie van vandaag: religieuzen zijn wappies. Ergere wappies dan Willem Engel en co. En het zijn er zo fokking veel.

3 Reacties
Zandb
Zandb9 nov. 2023 - 8:23

Mirzas Ten eerste heb je te maken met de balk in oog. Maar dit terzijde. Ik weet niet hoe groot het aantal wappies is, onder gelovigen (en onder niet gelovigen). Wat u zich af mag en wat mij betreft moet vragen is 'Wat is er eerder, het kip of het ei'. Of in deze kwestie: zijn mensen wappie en zien daarom wel wat in het geloof of in Willem Engel, of zijn dat geloof of die denkbeelden van Willem Engel zo krachtig dat die mensen wappie worden? Dat een vraag als: "Wat moeten we dan aan dat grote aantal wappies doen" veel belangrijker is dan het feit dat je veroordelend vaststelt dat er zo veel zijn, dat hoef ik u hoop ik niet uit te leggen.

Mirzas
Mirzas9 nov. 2023 - 8:31

Weer een eigenaardige conclusie Zandb. Want waarom is iemand die iets constateert ook meteen verantwoordelijk voor het oplossen ervan? Dan kunnen we iedere discussie toch direct stopzetten en fora opdoeken? En als ik een splinter in mijn oog heb hoor ik graag welke dan precies, wie weet heb ik er iets aan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2023 - 18:15

De vertaling van de bijbel, met name de Statenvertaling uit 1637, heeft invloed gehad op de onwikkeling van de Nederlandse Taal. Met name omdat de commissie van vertalers Hebreeuwse en Griekse zegswijzen in Nederlands zegswijzen moesten omzetten.

Joop  den Uil
Joop den Uil8 nov. 2023 - 10:13

een mooi en subtiel statement. SGP maakt haar voorkeur op duidelijke wijze bekend zonder te provoceren of kwetsen. Dat de SP een caranvalslied laat horen en D66 het lijflied van Feyenoord , laat zien dat de joligheid heeft toegeslagen bij de verliezende partijen.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen8 nov. 2023 - 11:38

Pardon? Een strijdlied van Hamas zingen is dan ook niet provocerend.

Zandb
Zandb8 nov. 2023 - 12:00

Joop We heel erg bizar om de keuze voor bepaalde slachtoffers een keuze zonder te provoceren of te kwetsen te noemen. En verliezende partijen zijn er pas wanneer de wedstrijd gespeeld is.

Sonic2
Sonic28 nov. 2023 - 15:01

Baudet was in maart nog het meest jolig. https://www.youtube.com/watch?v=933U1EMCDYg Rond een minuut of 3. Forum was toen net gedecimeerd. Maar daar praat nep rechts Nederland liever niet over. Liever wordt er gepraat over SP, CDA, D66. Als dat BVNL, Forum en JA21 weg kwijnen.

Sonic2
Sonic28 nov. 2023 - 15:18

@ ZandB Goed betoog. Onvoorstelbaar hoe weinig democratisch vooral veel "rechtse" mensen hier zijn. Het is nu 8 november en nog geen 23 november. Dus rekenen we op basis van de 2e kamer zo. D66 heeft 24 zetels. Bijna een zesde van het electoraat CDA heeft 15 zetels dat is 10% van het electoraat. SP heeft 9 zetels en dat is 6% van het electoraat. Vooral nep rechts neemt nogal voorschotten op verliezen. En als het hun rechts radicale clown clubjes betreft voorschot op winst. Waarbij opeens ook VVD/ NSC/BBB als "rechts" worden betiteld. En zelfs het CDA. Terwijl "rechtse kenners" elke keer prediken hoe links de VVD wel niet is. En hoe links het CDA wel niet is. Dat ze eigenlijk het GL programma uitvoeren. Dat is pas echt erg. Dat sommige mensen zo erg ultra rechts zijn dat ze VVD of CDA als links zien. Dan ben je totaal geradicaliseerd

Vuurrood
Vuurrood8 nov. 2023 - 8:32

Het is mij nog steeds onduidelijk wat de SGP in de tweede kamer te zoeken heeft! De SGP erkent de democratische rechtstaat niet maar wenst eigenlijk een op haar geloofsovertuiging gebaseerde en geregeerde staat. SGP is voorstander van de doodstraf en heeft in haar statuten en partijprogramma meerdere items staan welke in conflict zijn met een democratische rechtstaat. Maar de NPO heeft wel meer rare gasten ontvangen. Vanmorgen, woensdag 8 November, mocht een zekere Baudet uitgebreid zijn idiote onzin verkondigen. Het idee dat iedereen zijn zegje moet kunnen doen slaat wel heel erg door bij de NPO!

12 Reacties
Mirzas
Mirzas8 nov. 2023 - 10:22

Geheel mee eens.

Willem D2
Willem D28 nov. 2023 - 11:38

Ik snap ook niet dat D66 en vooral Volt mogen meedoen aan de verkiezingen. Ze willen immers de soevereiniteit van Nederland overdragen aan een bovenliggende gremium. Moeten we toch niet willen dat onze democratie wordt uitgehold.

Norsemen
Norsemen8 nov. 2023 - 11:39

Deze reactie is verwijderd

Zandb
Zandb8 nov. 2023 - 12:03

Vuurrood Ook de SGP denkt dat als haar stemmer democratisch voor de dictatuur kiezen, dat dat het bewijs is dat ze democratisch is. En dat klopt als een zwerende vinger. Alleen heb je dan wel te maken met een dictatuur.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans38 nov. 2023 - 12:15

@Vuurrood "De SGP erkent de democratische rechtstaat niet maar wenst eigenlijk een op haar geloofsovertuiging gebaseerde en geregeerde staat. SGP is voorstander van de doodstraf en heeft in haar statuten en partijprogramma meerdere items staan welke in conflict zijn met een democratische rechtstaat." De SGP lijkt dus in sommige opzichten op Hamas. Alleen heeft de SGP zich nooit schuldig gemaakt aan aanslagen.

Wenlin
Wenlin8 nov. 2023 - 13:11

@ Vuurrood [De SGP erkent de democratische rechtstaat niet maar wenst eigenlijk een op haar geloofsovertuiging gebaseerde en geregeerde staat.] Een verplichte koppeling tussen nationaliteit en religieuze identiteit is een kenmerk van de Joodse staat Israël. Een uit een joodse moeder geboren atheïste die zelf een dochter op de wereld zet, weet dat de Joodse staat Israël zich haar kleinkinderen gaat toe-eigenen. Matrilineaire afstamming draagt bij aan patriarchale onderdrukking van vrouwen over generaties. In ons deel van de wereld is in het denken bovenstaande verplichte koppeling sinds de Verlichting terzijde geschoven. Maar Stoffer (SGP) cum suis, verdwaald tussen Renaissance en Verlichting, kunnen er geen afscheid van nemen.

Wenlin
Wenlin8 nov. 2023 - 13:24

@ Frans Akkermans3 [De SGP lijkt dus in sommige opzichten op Hamas] De SGP lijkt in alle opzichten op de Joodse staat Israël Joden met hoofdletter J verwijst naar het volk de Joden (al dan niet met de Israëlische nationaliteit. Joden met kleine letter J verwijst naar het joodse godsgeloof. Het wisselen tussen joden en Joden wordt al jaren gebruikt om verandering tegen te houden. Onverdoofd slachten van dieren verbieden tast de eigenheid van het joodse godsgeloof aan en in het verlengde hiervan de eigenheid van Joden. Dezelfde constructie is van toepassing als het gaat om jongensbesnijdenis pas toe te staan vanaf de leeftijd van 16 jaar.

Sonic2
Sonic28 nov. 2023 - 15:04

@ WIllem D2 VOLT en D66 willen extra bevoegdheden overhevelen. En toe naar een federaal Europa. Naar Amerikaans model. Dat u allemaal rechts radicale propaganda na kakelt is uw probleem. Maar u verwoordt niet het standpunt van VOLT en D66 in ieder geval. Dat is heel wat anders als Nederland opheffen. Dat staat niet in het programma. In zowel dat van D66 en VOLT niet. Beide programma's heeft u niet gelezen. Dat is wel duidelijk. Als we dan toch bezig zijn. Laat PVV en Forum met hun rechtstaat schendingen ook dan maar niet mee doen. En hun grondwet artikel overschrijdingen. En laat de VVD dan ook maar niet mee doen. Met de toeslag affaire Als we dan toch bezig zijn

Vuurrood
Vuurrood8 nov. 2023 - 15:14

Frans: Ik hoef jouw toch niet uit te leggen hoe misplaatst en domrechts jouw opmerking is?

Vuurrood
Vuurrood8 nov. 2023 - 15:18

Willem: Ik hoef jouw toch niet uit te leggen dat de EU ook gewoon democratisch is waar mensen in een parlement gekozen worden? Bij de SGP worden vrouwen niet geacht te stemmen maar een volmacht aan hun partner te geven. Waar gebeurt dat ook alweer meer bij? Taliban? Orthodox joods? Over democratisch gesproken.

Frederikus2
Frederikus28 nov. 2023 - 16:37

Helemaal mee eens. Een reden temeer om een kiesdrempel in te voeren van minimaal 5 of 6 Tweedekamer zetels. Dat beperkt het aantal partijen in de Tweedekamer, maakt formaties simpeler en coalities ook simpeler. Zijn we gelijk ook af van idiote partijen zoals SGP.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2023 - 18:17

Wie niet kan leven met verdoofd slachten kan natuurlijk ook vegetarisch gaan eten.

Peders
Peders8 nov. 2023 - 8:19

Neem aan dat iedereen het volkslied wel kent. Het wordt ook altijd gespeeld als Israël een interland speelt. Prima toch.

1 Reactie
Zandb
Zandb8 nov. 2023 - 12:10

Peders Als het om deze strijd gaat is het niet prima, die keuze voor dat volkslied. Ik zal uitleggen waarom, ik dat vind. Kijk, toen Nederland door Duitsland bezet was, zou het Nederlands volkslied een teken van meeleven zijn. Maar Israël; wordt niet bezet door een mogendheid, Israël is zelf de bezetter.

Khalid Bakr
Khalid Bakr8 nov. 2023 - 8:03

Ik snap niet hoe dat in een christenhoofd werkt, ook al ben je doordrenkt door islam-/moslimhaat, je ogen (hart?) gaan toch wel open wetende hoe Palestijnse christenen worden behandeld door de staat Israël, en helemaal als je ziet hoe christenen iha worden bespuugd, uitgescholden, bedreigd, etc door 'conservatief religieuze' joden in mn Jeruzalem, leef je uit op you t ube.

5 Reacties
Willem D2
Willem D28 nov. 2023 - 11:41

Als Christen heb je het ook geweldig onder het regime van Hamas. Vooral als LHBTI kan je maar beter van Tel Aviv naar Gaza verhuizen.

Khalid Bakr
Khalid Bakr8 nov. 2023 - 15:03

LHBTI-ers spelen geen rol in dit 'conflict'....en geen inhoudelijke reactie, wel weer een Whataboutism

Vuurrood
Vuurrood8 nov. 2023 - 15:21

Willem: Als LHBTI kun je ook maar beter geen burgemeester zijn van een zekere gemeente in Nederland. Als vrouw burgemeester zijn begint ook ongezond te worden! Dus wat kakel jij eigenlijk een eind in het wilde weg.

LaBou
LaBou 8 nov. 2023 - 17:55

"Als Christen heb je het ook geweldig onder het regime van Hamas." Ook in Israël wonen veel christenen. En die hebben het net zo goed als hun geloofsgenoten onder hamas. Maar dan is het ineens niet zo interessant.

Norsemen
Norsemen9 nov. 2023 - 9:29

Als er één land is waar andersgelovigen gediscrimineerd worden is het Israël wel.

Eric Minnens
Eric Minnens8 nov. 2023 - 7:56

Van Stoffer kun je hartstochtelijke steunbetuiging aan Israel verwachten. This is the SGP man! Wil je zo'n steunbetuiging niet horen, dan moet je hem niet interviewen! Wat mij betreft maakt het dan ook verder niet uit in welke vorm je die steunbetuiging hoort. In een lied of in een betoog. Je weet in elk geval wat voor vlees je in de kuip hebt, maar dat wist je al. Overifens is dat toch ook de bedoeling van zon interview? Kortom, much ado about eh... much! (Dat wel!) Dat geneuzel van Giselle van Cann vind ik gewoon beschamend.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2023 - 17:54

Iedereen weet toch wat voor soort man dat is? Stoffer gaat donderdag de "pro-life wakers” bij een abortuskliniek een handje helpen.

JoostJK
JoostJK8 nov. 2023 - 19:11

@ Eric Minnens U schrijft: "Wat mij betreft maakt het dan ook verder niet uit in welke vorm je die steunbetuiging hoort. In een lied of in een betoog" Mijn vraag aan u: Is dat zonder uitzondering? Of bent u zo een iemand die zegt dat "Er gewoon teveel mensen zijn ", maar u zelf nooit in het "teveel" gedeelte plaatst? En uw kinderen zijn waarschijnlijk nooit "de foute vrienden", waar je wel eens over leest.

Eric Minnens
Eric Minnens8 nov. 2023 - 21:27

@Joost "Of bent u zo een iemand die zegt dat..." Nee, jij wel? Je zou trouwens heel goed lid kunnen worden van het discussieclubje 'Vals dilemma'. Of anders van 'De stropop'. Nog beter misschien van 'De valse stropop.

JoostJK
JoostJK9 nov. 2023 - 1:00

@Eric Minnens Overigens, mocht ik op naam mogen kiezen , zou ik gaan voor discussieclub "De Valse Stropop" ; Heeft iets lekker stiekems, iets "Mag-Nie-Maar-Kdoet-Lekker- Toch" Je geneuzel zal mij nooit gaan vervelen

Eric Minnens
Eric Minnens9 nov. 2023 - 8:21

== Heeft iets lekker stiekems, iets "Mag-Nie-Maar-Kdoet-Lekker- Toch" == Ha! Waarmee je je eerste reactie gewoonweg sans gêne typeert. Best grappig Joost, ook jij: blijf neuzelen.

pahan
pahan8 nov. 2023 - 5:39

Het is wel wrang dat het publieke debat zo ontspoord is dat geen enkele Palestijn Hamas lid of supporter is, maar dat iedereen die ook maar een schijn van sympathie voor Israël laat blijken een terrorist. Daar zit iets grondig fout.

2 Reacties
Zandb
Zandb8 nov. 2023 - 12:15

pahan Er zit iets grondig fout bij u, wanneer u meent dat mensen niet zien dat Hamas en de Israëlische regering weinig voor elkaar onder doen. En dat burgers, hebben ze een keuze gemaakt of niet, daarvan het slachtoffer zijn. Je steun betuigen aan Israël kan niet zonder kritiek te hebben op de wijze waarop Israël dat doet en de kiezen voor de Palestijnen kan niet zonder hele grote bezwaren tegen Hamas te uiten. Daar zou ik me maar aan vasthouden, wil je mensen beoordelen op wie ze steunen. En van daaruit bezien is de keuze voor Israël zoals deze SGP-er doet, zonder meer mens- maar zeker christenonwaardig.

pahan
pahan8 nov. 2023 - 16:17

Zandb, Ik ben blij dat de fout bij mij zit, want ik kan met de beste bedoelingen niet tot de conclusie komen dat Hamas en de Israëlische regering weinig voor elkaar onder doen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen7 nov. 2023 - 23:22

"hij vroeg tenminste geen psalm op hele tonen aan." Ach ja, het zogenaamde iso-ritmisch zingen, daar begrepen we als katholieken maar weinig van. Ik heb eens wat gezocht op het internet, maar kennelijk is er in Maassluis in de 18e eeuw nog een soort van volksopstand van gekomen toen de kerkenraad aldaar besloot om anders te gaan zingen. Volgens een artikel dat ik vond liep het zo uit de hand dat de tegenstanders tenslotte het huis van de burgemeester kort en klein sloegen en enkele voorstanders mishandelden, zodat de notabelen van Maassluis uiteindelijk de hulp van de baljuw van Delft in moesten roepen om de orde te herstellen: https://www.canonvannederland.nl/nl/page/32565/psalmenoproer Wat betreft die Stoffer, ik ken hem niet goed maar er zijn in zijn partij inderdaad mensen die geloven dat Israël een onderdeel is van Gods plan met de mensheid. Sommige evangelicals in de VS hebben ook last van dat soort waanbeelden. Rare jongens, die protestanten.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2023 - 11:38

Museumpark Orientalis, dat voorheen de Heilig Land Stichting heette kan ook tot de christelijke curiosa worden gerekend.

JoostJK
JoostJK7 nov. 2023 - 23:20

De Messiah heeft gebeld, hij komt iets later https://www.youtube.com/watch?v=6g2NDNeb1rc

JoostJK
JoostJK7 nov. 2023 - 22:42

Onlangs een documentaire reeks gezien op VRT Canvas "Evangelicals : From Faith To Power" Een enge club, met enge mensen, maar wel nodig als stemmers in de V.S. Geen president schijnt zonder te kunnen, iets waar ook AIPAC dankbaar gebruik van maakt Waarschijnlijk wordt hij ook bij de NPO wel een keer vertoond Alvast een waarschuwing😱

Gualtero
Gualtero7 nov. 2023 - 22:35

Het is een mooi lied. Wie kan er iets tegen 'de hoop' hebben!? Met het volkslied van Oekraïne heeft het gemeen dat het in een mineur toonsoort staat, wat het extra diepgang geeft. Beide liederen hoor ik graag. Dat staat los van het feit dat ik wars ben van nationalisme en vlagvertoon en het Wilhelmus ook een vrij ongemakkelijk lied vind.

Olav Meijer
Olav Meijer7 nov. 2023 - 22:34

[De hele ophef is wel een beetje raar.] Helemaal niet, dunkt me. Feitelijk gaat het om een heftig politiek statement. Een onomwonden ondersteuning zonder scrupules van de gaande barbaarse Israëlische oorlogvoering in Gaza. [Geen mens had zich druk gemaakt als hij het Franse, het Braziliaanse of wel volkslied dan ook had aangevraagd, misschien met uitzondering van het Russische.] Inderdaad. Dit geeft dus juist aan hoe provocerend het draaien van het Israëlische volkslied is. De NPO-redactie had erop verdacht moeten zijn, en deze mogelijkheid tevoren moeten uitsluiten.

10 Reacties
VeganHarrie
VeganHarrie8 nov. 2023 - 5:48

Na een gruwelijke aanslag is het not done in jouw boekje om dat land te steunen? Je draaft ook behoorlijk door met de betekenis die je aan het afspelen van een volkslied toekent.

Norsemen
Norsemen8 nov. 2023 - 9:05

Deze reactie is verwijderd

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2023 - 9:31

Olav Meijer Helemaal mee eens.

Mirzas
Mirzas8 nov. 2023 - 10:22

Ook geheel mee eens. En treffend geformuleerd.

LaBou
LaBou 8 nov. 2023 - 11:08

"Na een gruwelijke aanslag is het not done in jouw boekje om dat land te steunen? " Als Israël zich uiterst terughoudend had opgesteld in zijn wraakactie was er wat voor steun te zeggen. Nu ze zich uitleven in een doorgeslagen moordpartij op vooral vrouwen en kinderen is steun op zijn zachtst gezegd nogal discutabel.

LaBou
LaBou 8 nov. 2023 - 11:11

Als Israël zich terughoudend had opgesteld met zijn wraakactie was er iets voor steun te zeggen. Maar een land dat zich zoals Israël uitleeft in een blinde moordpartij van voornamelijk vrouwen en kinderen verdient die steun niet.

VeganHarrie
VeganHarrie8 nov. 2023 - 13:26

Labou Israel doet nog enige moeite burgerslachtoffers te vermijden door te waarschuwen en een corridor aan te leggen om het gebied te ontvluchten. Deden jouw lieve vrienden van Hamas dat ook?

Vuurrood
Vuurrood8 nov. 2023 - 15:25

Vegan: Israel doet nog enige moeite burgerslachtoffers te vermijden door te waarschuwen en een corridor aan te leggen om het gebied te ontvluchten. Deden jouw lieve vrienden van Hamas dat ook? Corridor aanleggen? Leugen! Er werd gezegd naar het zuiden te gaan om daarna de mensen die naar het zuiden gingen te bombarderen! Minstens zo erg als de daden van Hamas!

LaBou
LaBou 8 nov. 2023 - 18:03

"Israel doet nog enige moeite burgerslachtoffers te vermijden door te waarschuwen " Ach ja, de beruchte "knock on the roof", bijna direct gevolgd door de bom vq. raket. Dat soort waarschuwingen kennen we inmiddels wel. En die corridors maken het wel erg gemakkelijk om mense te bestoken als hamas-leden. Overigens, de term "lieve vrienden van hamas" is tekenend voor jouw onzindelijke manier van anderen aanvallen. Ik heb daar geen vrienden, jij blijkbaar wel gezien je verdediging van het idf en zijn oorlogsmisdaden.

VeganHarrie
VeganHarrie8 nov. 2023 - 18:33

@Vuurrood Alles wat Joden enigszins menselijk kan laten lijken is niet acceptabel voor sommigen hier, wat een haat.

Olav Meijer
Olav Meijer7 nov. 2023 - 22:24

[Het werd meteen een wereldhit en je hoorde het maandenlang elke dag een paar dagen op de radio.] Zullen we het maar op een paar keer per dag houden? :)

JoostJK
JoostJK7 nov. 2023 - 22:09

Een verkapt stemadvies van Han Van der Horst. Zoals wij allen weten waren gereformeerden doorheen de geschiedenis altijd beste vriendjes met de joden, net als trouwens de katholieken, en eigenlijk alle christenen. Dus waarom niet het Israelische volkslied aanvragen, als je gevraagd wordt welk liedje je graag eens op radio-1 zou willen horen? Schandalig dat het al na een minuut werd weggedraaid door die schoften van de NPO! Moge Zij Zeven Maal Zeven Maal Door Een Brandend Braambos Kruipen

r v b
r v b7 nov. 2023 - 22:08

Werkelijk tenenkrommend dat een loflied op een genocidaal regime te horen is op de publieke radio. En dat van iemand die in een oproep tot vrijheid een oproep tot genocide ziet. Dan ben je echt volledig de weg kwijt, net als iemand die nu het Russich volkslied op de radio draait.

9 Reacties
MartinSijes
MartinSijes7 nov. 2023 - 22:22

rvb."Werkelijk tenenkrommend dat een loflied op een genocidaal regime te horen is op de publieke radio. En dat van iemand die in een oproep tot vrijheid een oproep tot genocide ziet. Dan ben je echt volledig de weg kwijt, net als iemand die nu het Russich volkslied op de radio draait." Als ik nu Hativa hoor, springen de tranen van ontroering in mijn ogen.

Parquet
Parquet8 nov. 2023 - 8:37

De bevolking van Gaza groeit de laatste jaren exponentieel.

Robbin_T
Robbin_T8 nov. 2023 - 11:45

"net als iemand die nu het Russich volkslied op de radio draait." Los van het land dat eraan vast hangt is en blijft het Russische volkslied wel met afstand het mooiste volkslied wat er is.

henk-alexander
henk-alexander8 nov. 2023 - 13:36

Parquet, Er ligt tussen 'de rivier en de zee' een tikkende demografische tijdbom die niet alleen de Palestijnse bevolking heeft gelegd, maar die ook aan de ultra orthodoxe Joodse kolonisten is toe te schrijven - ze lijken allemaal de baarmoeders in de strijd te hebben geworpen.

r v b
r v b8 nov. 2023 - 15:39

@MartinSijes: Dat heb ik eerder met "From the river to the sea, Palestine shall be free". Dat ondanks de Nakba, bezetting en etnische zuivering er geen oproep tot wraak klinkt, maar tot vrijheid. Dat is nog eens wat anders als "Hamas moet uitgeroeid worden".

Parquet
Parquet8 nov. 2023 - 16:11

@henk 'maar die ook aan de ultra orthodoxe Joodse kolonisten is toe te schrijven Ben ik 100% met je eens, verschrikkelijke lui die kolonisten; tuig wat nu hun kans grijpt om mensen weg te jagen.

Parquet
Parquet8 nov. 2023 - 16:11

@rvb 'Dat ondanks de Nakba, bezetting en etnische zuivering er geen oproep tot wraak klinkt, maar tot vrijheid. ' Die 1400 doden zijn toch het gevolg van wraak?

henk-alexander
henk-alexander8 nov. 2023 - 17:51

Robbin_T, '(...) Los van het land dat eraan vast hangt is en blijft het Russische volkslied wel met afstand het mooiste volkslied wat er is.' Qua melodie wel mooi. Met een andere tekst was het ook het volkslied van de toenmalige Sovjet Unie waar het in de sovjet-republieken bij gelegenheden werd meegezongen - destijds zelfs ook in Oekraïne.

JoostJK
JoostJK8 nov. 2023 - 19:57

@MartinSijes "Als ik nu Hativa hoor, springen de tranen van ontroering in mijn ogen" Kan je je voorstellen dat er ook mensen zijn bij wie lichaamsappen uit heel andere openingen komen?