Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over condoomgebruik
The New York Times bracht gisteren een bericht over de uitslag van een wedstrijd die de Bill and Melinda Gates Foundation had uitgeschreven. Doel was te komen met ideeën voor een condoom voor de toekomst. Het werd tijd voor iets nieuws. Latex condooms zijn al tijden onveranderd en de vraag is wat voor werkelijke verbeteringen er mogelijk zijn, zodat condooms prettiger zitten en gemakkelijker in gebruik zijn. Er waren 812 nieuwe ideeën en 11 daarvan werden beloond met 100.000 dollar. De prijswinnaars moeten nu het idee verder uitwerken en kunnen uiteindelijk zelfs een miljoen dollar krijgen.
Ik herinner me een Engels voorlichtingsfilmpje dat in de tijd van de aidspaniek in de jaren tachtig verscheen. Een oude man vertelt over zijn jeugd en hoe hij en zijn vrouw het moesten doen met een condoom van varkensdarm, dat na gebruik netjes gewassen moest worden, dan te drogen gehangen werd (wat hebben de buren nu aan de waslijn?), met talk ingepoederd en vervolgens opgeborgen. “Untill there was a next lucky occasion” , grapte de bejaarde man dan met een glimlach. Niet zo gebruiksvriendelijk mag je wel zeggen.
Briljante spotjes Het was de tijd waarin gezondheidsautoriteiten condoomgebruik sociaal geaccepteerd probeerden te krijgen. Ik had van de WHO voor voorlichtingswerk een videoband vol soms briljante reclamespotjes gekregen. Telkens als ik een spotje gebruikte moest ik weer lachen. Een Duits spotje in een drukke supermarkt en een verlegen jongen vooraan in de rij bij de kassa, die zachtjes iets fluistert, waarop de kassière luid naar een collega roept: “Annie wo sind die Kondomen?”
Het condoom wordt inmiddels beter geaccepteerd, maar er valt volgens de Bill en Melinda Gates Foundation nog van alles te verbeteren aan het condoom zelf. Mensen ervaren het gebruik ervan helaas nog steeds als onprettig. Het materiaal zou daarom bijvoorbeeld dunner en sterker moeten, zodat het minder hindert. Er zijn voorstellen voor het gebruik van materialen zoals koeienpees of vissenhuid. Of sterke en dunne materialen waarmee je geen condooms meer maakt die je om moet doen, maar die als keukenfolie volledig passend zitten.
Liefde in het donker En voor Afrika, waar de liefde vooral in het donker bedreven wordt (is dat een vooroordeel ten aanzien van het zwarte continent of wonen de mensen werkelijk in hutjes zonder elektriciteit?) zouden condooms nodig zijn met stripjes aan de zijkanten, zodat je ze zonder zicht om kunt doen.
Ik hoop dat de New York Times te zijner tijd ook een artikel plaatst waarin wordt uitgelegd wat de grote innovatie nu geworden is.