Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Hoe bedrijven en lobbyisten de samenleving corrumperen

  •  
26-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Kleine investeringen, onvoorstelbaar hoge opbrengsten
In de New York Times een mooi verhaal over de manier waarop het bedrijf General Electric erin slaagt om een belastingverplichting die normaliteit 4 miljard dollar zou bedragen (gebaseerd op hun winst in 2010) wist om te zetten in een belastingvoordeel van 3,2 miljard.
Het geval GE klemt te meer om dat Jeffrey Immelt, de CEO, een van de grootste klagers was het afgelopen jaar over de onvriendelijke houding van president Obama tegenover het bedrijfsleven. Obama, pragmaat of opportunist, heeft Immelt omarmd en deel gemaakt van zijn commissie om bedrijfsbelastingen te hervormen. Reken er niet op dat GE er slechter van wordt.
Het is mooi journalistiek verhaal over een gecorrumpeerd systeem. Eerder deze week schreef ik over regulering en hoe gevaarlijke of potentieel kostbare industrieën (zoals de banken en GE met zijn grote financieringspoot) er alles aan doen om regulering te dwarsbomen. Daarvoor gebruiken ze lobbyisten. Ze zijn oneindig veel sterker dan politici ooit kunnen zijn. Ze winnen altijd. In Nederland zijn de cijfers wat lager maar ik twijfel er niet aan dat de praktijk niet zo gek veel verschilt. Laten we onszelf niet voor de gek houden.
Het verhaal suggereert ook de hervorming die nodig is – en die Reagan, ere wie ere toekomt, doorvoerde in 1988, mede geïnspireerd doordat GE ook toen al van alle aftrekposten profiteerde – namelijk het wegwerken van alle uitzonderingen regels en een simpele, relatief lage belastingvoet. Misschien gaat het gebeuren. Je weet maar nooit waar Obama en de Democraten de moed vandaan halen om Republikeinen en de Amerikaanse Chamber of Commerce te confronteren met hun schadelijke praktijken. Ik betwijfel het. En het is verstandig om de zaken in de gaten te blijven houden. Binnen tien jaar na de nieuwe regels voor GE in 1988 hadden ze het systeem opnieuw naar hun hand gezet.
Dit stuk staat ook op amerika.nl

Meer over:

opinie, economie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

grolschje2
grolschje226 mrt. 2011 - 11:45

"namelijk het wegwerken van alle uitzonderingen regels en een simpele, relatief lage belastingvoet" Prachtig plan. Scheelt een hoop gedoe.

Bakoe
Bakoe26 mrt. 2011 - 11:45

En wat te denken van het lobby circuit in onze EU. Corporatisme in deze betekenis holt de democratie uit, en is welhaast onaantastbaar.

nachtwacht2
nachtwacht226 mrt. 2011 - 11:45

Gelegenheid maakt de Dief! Lobbyisten zijn raadgevers voor politici zonder eigenkennis en wegbereider voor politieke beslissingen voor zijn opdrachtgever. Bij gevolg dat een niet zichtbare hand de politiek dirigeerd zo ook manipuleerd. Verdienen is het gevolg van dienstbaar te zijn tegen vergoeding een product of meerwaarde creeeren! Anders dan gebruik te maken van opertuniteiten welk het systeem biedt voor speculanten e.a. bevooroordeelden! Het lijkt een dramatische komedie van list en bedrog welk elk het gevoel moet geven(everything is going well even when it brings US to hell) J.k

ElChe
ElChe26 mrt. 2011 - 11:45

Ooit vertelde een docent aan mij ( 40 jaar geleden) dat een bedrijf naast de functie winstmaken ook een maatschappelijke functie had. Waarom heb ik dan al die jaren daarna alleen die eerste functie gezien?

kruidvat2
kruidvat226 mrt. 2011 - 11:45

De enige juiste oplossing: schaf politici af.

rgeurtsen
rgeurtsen26 mrt. 2011 - 11:45

Sommige mensen slagen er in bij een groot bedrijf door te dringen tot de top... anderen niet. beide groepen klagen over ander, wat dat betreft zijn ze niet de meerdere of de mindere van de maatschappij gevaarlijke Wilders en zijn kornuiten. Wat ook de verontwaardiging is, en hoe tercht het gevoel ook mag zijn, ook bij General Electric werken mensen, geen vreemd ras of zo waarvan je de leden in de knie schiet als ze iets doen wat oom agent niet bevalt. Tranen met tuiten huilen.... huillie huillie huillie... actie, is zinvoller. Maar dat betekent positie in nemen, en mogelijk welvaart opofferen, individueel en collectief. Heel onwaarschijnlijk in dit kille kikkerlandje.

RobvanderHilst1
RobvanderHilst126 mrt. 2011 - 11:45

Het was de vroegere Amerikaanse president Dwight Eisenhower - nota bene een Republikein - die waarschuwde voor het oprukken van het bedrijfsleven tot in alle haarvaten van de Amerikaanse democratie. Hij stond hierin niet alleen: al in de eerste helft van de 19de eeuw reeds waarschuwde Alexis de Tocqueville voor een manier van organiseren van de democratie in de VS waarin dit soort ontwikkelingen - in feite: regelrechte uitholling van de democratie - gemakkelijk zouden kunnen plaatsvinden. Wat Eisenhowers waarschuwing betreft: deze ontwikkeling is vrijwel geheel geslaagd. Wat zich in de Amerikaanse senaat en in het huis van afgevaardigden nestelt, zijn in de meeste gevallen multi-miljonairs die er een volstrekt eigen agenda op nahouden waarin het eigen pakket aan financiële belangen het wetgevend handelen zeer vaak bepaalt: verborgen of openlijk. Dat maakt geen ene mallemoer uit. 'Greed is good', onder dit gesternte vindt het dus allemaal plaats. En ook in de Amerikaanse regering zelf, zeker wanneer het van Republikeinse snit is, zien wij dan figuren rondlopen die buitengewoon warme banden onderhouden met bedrijven, meestal multinationals, waarin of waarvoor zij even tevoren nog in topfuncties hadden gewerkt. Kijk naar het handelen van de laatste regering van George W. Bush vanaf het uitbreken van de bankencrisis et voilà. Aangezien sinds WO2 de VS voor Europa in veel opzichten modellen heeft aangeleverd hoe in de maatschappij dingen-zijn-te-regelen, is het slechts wachten op deze vorm van corrupting democracy by law. Of toch maar niet, hopelijk.

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 mrt. 2011 - 11:45

Gisteren de film Blood in your mobiel gezien. 5miljoen mensen dood in de DRC en toch heeft het land tot voorkort ontwikkelingsgeld gehad. Bodemschatten worden geroofd en gaan via buurlanden die ook ontwikkelingsgeld krijgen(Rwanda) naar de markt. Nokia wereldspeler en in de top van de beurs verdient grof geld aan deze moordpartijen. Waar is de veiligheidsraad,VN,IMF,Wereldbank en ga maar zo door? Bij reporter,KRO gisteren op tv Almaria de plastic provincie in Spanje waar mensen zonder papieren de groenten plukken en verpakken voor Europa. Voor 4 euro per uur of minder werken zij in onmenselijke omstandigheden. De EU weet dit al 10 tot 15 jaar en het gaat maar door. Lidl en AH profiteren van deze slavenhandel. Waar zijn de vakbonden en politici,wat betekent duurzaam en groen nog in een winkel,niets het betekent slavenarbeid.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman26 mrt. 2011 - 11:45

In feite laat Frans zien hoe geld de rol van het individuele stemrecht in de democratie heeft overgenomen. Geld is niet democratisch: wat iemand te besteden heeft om de politiek te beïnvloeden is niet netjes verdeeld over iedereen. Democratie staat en valt bij stemrecht *voor iedereen*, waarbij elke stem evenveel waard is als elke andere. De democratie wordt dus door geld om zeep gebracht. Hoogste tijd om te bekijken hoe geld weer teruggebracht kan worden naar een middel om handel te kunnen drijven, in plaats van de macht in de wereld te bepalen.

max29
max2926 mrt. 2011 - 11:45

Dit gebeurt in Brussel dagelijks ..de hele Eu is op deze basis werkzaam De EU is van en voor Banken en multinationals ...vergeet dat er een onderscheid is tussen VS en Eu ....

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 mrt. 2011 - 11:45

Vandaag naar de film The devil operation geweest wat ging over mijnbouwbedrijven van de VS en GB.Politiek,geheime knokploegen en huurlingen en de multinationals spande samen om het verzet tegen de goudmijn op de berg van de boeren doorgang te laten hebben. Traangas,arrestaties,mishandeling en moord op activisten die vreedzaam demonstreerde tegen nog meer mijnbouw,vervuiling en landroof. De wereldbank is een van de investeerders en alles zou goed zijn voor het land. Nog steeds is een groot deel van de bevolking straatarm. De priester die opkwam voor de armen en tegen de vervuiling etc werd maanden achtervolgd,geintimideerd,bedreigd en ga maar zo door. De priester is door de kerk uit zijn ambt gezet en zet zich nu in voor de bevolking.Binnen de VN is er geen regelgeving voor multinationals om mensenrechten te beschermen,zij moeten ze respecteren maar dat is alles. Corruptie ,moord en criminalisering op en van burgers is enorm,met dank aan de multinationals en wereldbank. zie www.guarango.org/diablo wie weet investeren de pensioenfondsen en de ECB ook wel in de mijnen. newmont mijning VS

max29
max2926 mrt. 2011 - 11:45

Zjen Zen..uitstekende aanvullingen ... Veel midden en klein bedrijven worden door multinationals opgeslokt ...vanuit de praktijk Multinationals hebben en zijn de wet evenals Banken .. Sommige vragen nog hoe een OWG one world goverment of NWO eruit ziet .. Kijk om je heen ..en naar Brussel Die EU wordt o.a. via lobbying nu door Banken en multinatioanls bestuurd met de ambtenaar en politicus aan hun handje.. NWO verweg ...sommige menen zelfs al dat we niet zonder een Eu zouden kunnen voort leven.... Wat een multinational tot stand brengt bezie eens Monsanto en hoe de gen tech producten -aspartaam maiis soya zaden- in de EU zijn doorgeduwd... Onbeperkte macht en zij maken de wet Banken en Multinationals maken de wet..de ambtenaar stelt deze op de agent rechter past ze toe Waterdicht systeem dit NWO ...en zo gepiept Komende jaren gaan Banken en Multinationals ons leven bepalen Dat betekent alle signalen op groen voor Kwantiteit o.a. geld en nog meer geld ...... Dat betekent verlies van Kwaliteit van samenleven en leven ..moord om niets ..verloedering e.a. alleen kwantiteit blijft. Weinig of slechte gezondheids zorg... alleen pillen van de kwakzalverijen.. Zo weinig mogelijk klassieke muziek, kunst ...cultuur ..weinig ouderen..veel vaccins welk tot o.a. kanker leiden. Kwaliteit versus Kwantiteit....de strijd is al beslist . NWO wat een zegen ...voor een zeer kleine groep Über-rijken. Wat een armoede voor de grote groep... de burger....

cormol
cormol26 mrt. 2011 - 11:45

Nog zo´n fraai verhaal over hoe de banken en niet de huizenbezitters in de USA de hand boven het hoofd gehouden werden bij de uitwerking van TARP-wetgeving. http://www.nytimes.com/2011/03/30/opinion/30barofsky.html?_r=1

leeuwenvanj
leeuwenvanj26 mrt. 2011 - 11:45

http://somo.nl/events-nl/lezing-over-voortduren-van-2008-crisis-en-over-voedselspeculatie lees eens meer op de site van SOMO en je zult zien dat de arme mensen de slaven zijn voor het kleine deel rijken in de wereld. Arme mensen werken zich uit de naad om aandeelhouders tevreden te houden,om topbestuurders van multinationals van lintjes te voorzien op Koninginnendag. En dan durven politici te praten over moraal en hardwerkende Nederlanders en hun rechten.

modernliberaal
modernliberaal26 mrt. 2011 - 11:45

Tja, langzaam maar zeker gaat deze mondiale wereld aan oude en nieuwe vormen van corruptie ten onder.

1 Reactie
TimSta
TimSta26 mrt. 2011 - 11:45

Met een grote overheid komt automatisch veel corruptie. Iedereen die probeert zoveel mogelijk van de belastingpoet te bemachtigen.

TimSta
TimSta26 mrt. 2011 - 11:45

Goede zaak. Elk bedrijf of persoon dat de belastingdruk voor henzelf weet te verlagen heeft mijn zegen. Wie daarover klaagt moet niet eisen dat de anderen meer belasting moeten betalen maar juist dat men zelf net zo weinig moet betalen.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe26 mrt. 2011 - 11:45

Dit gaat dan toch niet op de manier hoe Mieses dat voor ogen had.

ErnsTT2
ErnsTT226 mrt. 2011 - 11:45

Als je als samenleving wilt overleven, moet je niet alleen aan je eigen portomonaie denken, dat had Julius maar al te goed gezien. Wanneer open jij je ogen ?

Frankkoppen
Frankkoppen26 mrt. 2011 - 11:45

Beste Rob, Helaas vergis je je, in de waarschuwing van Eisenhouwer. deze waarschuwde namelijk voor 'the rise of Military industrial complex'. En dit betrof zeker niet alleen het bedrijfsleven, maar hij waarschuwde uitdrukkelijk voor de militaire tak hiervan. En dit zeker na het overwinnen van de oorlogen welke waren gevoerd onder zijn bevel. waarna de wapen industrie explosief groeide onder de schrik die er heerste voor ´the Reds´... Hij waarschuwden hier uitdrukkelijk voor tijdens zijn afscheid speech als president. Graag als je iemands woorden gebruikt, doe dit in de context waarin ze gebruikt zijn. http://en.wikipedia.org/wiki/Military%E2%80%93industrial_complex

1 Reactie
RobvanderHilst1
RobvanderHilst126 mrt. 2011 - 11:45

Beste Frank, deze informatieverfijning van je klopt. Maar Eisenhower heeft zich meermaals over de gevaren van ondermijning van de democratie uitgelaten. En het militair-industriële complex in onderdeel van wat ik gevoegelijk 'bedrijfsleven' noem. Voor een oud-generaal die als opperbevelbaar van de geallieerde strijdkrachten het nazisme zogezegd definitief ten onder liet gaan (aan west- en zuid-Europese fronten, maarschalk Zjoekov deed dit vanuit het oosten) lag dit zogezegd in de lijn der dingen. Oorlogen vormen nu eenmaal het 'natuurlijke afzetgebied' van de wapenindustrie. De rol ervan bij het opkloppen van het conflict in Vietnam mag ik bekend veronderstellen: gevolg van een aanhoudende en indringende lobby in Washington toen.

JoopSchouten
JoopSchouten26 mrt. 2011 - 11:45

Daarom moeten bedrijven hun lobyisten in 'de wandelgangen van de politiek laten rondhangen' per direct verwijderen. Laat ze tevens een afspraak maken waarbij alle verkooppraatjes openbaar worden gemaakt. Punt. PS, Goed stuk.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten26 mrt. 2011 - 11:45

'....hun lobyisten DIE in 'de wandelgangen van de politiek....' Bedankt Joop.