Kleine investeringen, onvoorstelbaar hoge opbrengsten
In de New York Times een mooi verhaal over de manier waarop het bedrijf General Electric erin slaagt om een belastingverplichting die normaliteit 4 miljard dollar zou bedragen (gebaseerd op hun winst in 2010) wist om te zetten in een belastingvoordeel van 3,2 miljard.
Het geval GE klemt te meer om dat Jeffrey Immelt, de CEO, een van de grootste klagers was het afgelopen jaar over de onvriendelijke houding van president Obama tegenover het bedrijfsleven. Obama, pragmaat of opportunist, heeft Immelt omarmd en deel gemaakt van zijn commissie om bedrijfsbelastingen te hervormen. Reken er niet op dat GE er slechter van wordt.
Het is mooi journalistiek verhaal over een gecorrumpeerd systeem. Eerder deze week schreef ik over regulering en hoe gevaarlijke of potentieel kostbare industrieën (zoals de banken en GE met zijn grote financieringspoot) er alles aan doen om regulering te dwarsbomen. Daarvoor gebruiken ze lobbyisten. Ze zijn oneindig veel sterker dan politici ooit kunnen zijn. Ze winnen altijd. In Nederland zijn de cijfers wat lager maar ik twijfel er niet aan dat de praktijk niet zo gek veel verschilt. Laten we onszelf niet voor de gek houden.
Het verhaal suggereert ook de hervorming die nodig is – en die Reagan, ere wie ere toekomt, doorvoerde in 1988, mede geïnspireerd doordat GE ook toen al van alle aftrekposten profiteerde – namelijk het wegwerken van alle uitzonderingen regels en een simpele, relatief lage belastingvoet. Misschien gaat het gebeuren. Je weet maar nooit waar Obama en de Democraten de moed vandaan halen om Republikeinen en de Amerikaanse Chamber of Commerce te confronteren met hun schadelijke praktijken. Ik betwijfel het. En het is verstandig om de zaken in de gaten te blijven houden. Binnen tien jaar na de nieuwe regels voor GE in 1988 hadden ze het systeem opnieuw naar hun hand gezet.