Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Hoe Allahu Akbar in de achtbaan ons voor een keuze tussen barbarisme en beschaving stelt

  •  
13-05-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_ajouad.jpg
Wanneer de Telegraaf de PVV rechts inhaalt
Afgelopen week werd er door de KRO-NCRV een reportage uitgezonden van presentator Ajouad voor het programma Willem Wever. Daarin was te zien hoe hij doodsbang in de Python stapte omdat een kijker een vraag had gesteld over achtbanen. Als jongen met hoogtevrees riep Ajouad meerdere keren Allahu Akbar (God is de grootste). Tot zover weinig bijzonders. Tot de Telegraaf met een ‘artikel’ kwam waarin Allah Akbar als omstreden werd gebracht en dat er ‘zoveel jeugdige kijkers geconfronteerd werden met de controversiële kreet’.
Het is de omgekeerde wereld: vrijheid van geloof in het leven en de reflectie ervan bij de NPO is een groot goed maar volgens de Telegraaf valt de islam daar dus klaarblijkelijk buiten. Daarmee wordt vrij direct de oproep gedaan aan Nederland om moslims te wantrouwen. Want wie weet wat een moslim wel niet ‘echt’ bedoelt wanneer hij Allahu Akbar roept? De zaadjes voor twijfel blijven gestrooid worden tot het moment dat het zich definitief wortelt in de samenleving. Waar de Telegraph in het Verenigd Koninkrijk aan lezers de directe oproep deed om op de Conservatieven te stemmen paste de Telegraaf dezelfde techniek toe: ga voor vrijheid maar wantrouw islamitische uitlatingen.
Controversieel?
Aan de term Allahu Akbar is niets controversieels. Ik heb tot nu toe geen enkele gelovige meegemaakt die aangaf in een god te geloven maar dat een andere god toch groter, beter, barmhartiger of ‘echter’ was. Is dat niet de kern van geloven? Dat je gelooft dat er een Opperwezen is dat ‘in control’ is over je leven of jou mee heeft gegeven wat de kern van het bestaan is en dat je die trouw blijft? Volgens de Telegraaf (en vele twitteraars) komt het controversiële voort uit de term die terroristen bezigen wanneer ze weer een bus met burgers opblazen of journalisten in Syrië of Irak de keel doorsnijden of zelfs levend verbranden. Die mensen bezigen inderdaad dezelfde term: Allahu Akbar. Maar God/Allah heeft die mensen allang verlaten. Met een beperkte levensvisie en een geïndoctrineerde sadisme zijn die terroristen blijkbaar voorbijgegaan aan het begin van elke koranvers: ‘bismAllah el Rahman el Rahiem’: In naam van God, de Erbarmer, de Barmhartige. Ik moet de eerste moslim nog tegenkomen die verdedigt dat het doorsnijden van die kelen barmhartig is. Maar om het verhaal vanuit het Midden-Oosten te importeren zoals we jihadstrijders vanuit Nederland juist exporteren lijkt mij geen recht doen aan de context van het islamitische geloof tussen de dijken. Immers, de suggestie die de Telegraaf maar ook de vele gure twitteraars wekken is dat elke moslim een wolf in schaapskleding is. ‘Ze doen zich wel zo lief voor maar er komt een moment dat ze hun ware aard zullen laten zien.’ Datzelfde kreeg ik ook virtueel naar mijn hoofd geslingerd naar aanleiding van een tweet van mijn hand over de kwestie. Want hoe durf ik te zeggen dat Ajouad gewoon een schietgebed deed omdat hij hoogtevrees heeft wanneer met dezelfde woorden mensen worden afgeslacht? Ajouad kreeg nog ergere reacties op Facebook te verstouwen. Het lijkt gemeengoed te worden om mensen verantwoordelijk te houden voor de daden van anderen waar je niets mee te schaften hebt. Toch is dat wel wat we dag in en dag afvuren op islamitische Nederlanders. Je bent niet een van ons tenzij…
Feest en treurnis Allahu Akbar kan op vrijwel alle manieren van geluk, dankbaarheid of pijn worden beleefd. Bij de geboorte van een kind, het horen van het overlijden van een dierbare, het horen dat je kind geslaagd is voor de eindexamens of wanneer je dus doodsbang de achtbaan betreedt. Het is dus een vrijwel persoonlijke invulling die aan de woorden wordt gegeven. Net zoals Oh my God waarmee je zelfs Gordon bij RTL wordt doodgegooid. En ik hoor je al bijna denken: ja maar dat is anders Abdellah. Want dat is ontdaan van de religieuze lading. Maar dat is nu net de kern waarvoor de Telegraaf vlucht en de politiek zich angstvallig stilhoudt: mag een Nederlander ook moslim zijn, dat praktiseren en zelfs (en dat is niet in het geval van Ajouad) denkbeelden hebben die niet strafbaar zijn maar wel haaks staan op ‘onze’ opvattingen? De wet zegt dat die ruimte er is. Een groot gedeelte van de samenleving lijkt steeds harder en vaker te roepen dat die ruimte er niet is. En daardoor wordt een grote groep in Nederland in een hoek gedrukt totdat ze zich van hun geloof hebben ontdaan ‘want dan pas zijn ze een van ons’ en kunnen we een biertje drinken, lachen om hoe gek we al die tijd over elkaar dachten en vervolgens elkaar de hand schudden. 
Gelijkwaardig Nu Nederland zich door haatzaaiers laat gijzelen (de extremisten uit alle hoeken) is het belangrijk dat zij die dat niet doen op zoek gaan naar de medemenselijkheid. De een gaat voor de liberale/vrijzinnige benadering van de levensvragen en de ander zegt dat alles dat niet vanuit ‘zijn/haar God’ is goedgekeurd automatisch slecht is. Maar mag er nog ruimte zijn voor interpretatie voor de Nederlander of moeten we met zijn allen naar een uniformiteit waardoor we geen oprecht bange presentator meer zien die Allahu Akbar roept in een reportage van de NPO? Vrijheid is een ander gunnen wat wij zelf zeggen belangrijk te vinden in onze beschaving. Laten we dus niet doen wat we het Midden-Oosten verwijten: een barbaars onderscheid maken op basis van religieuze overtuiging.
Foto: screenshot Facebook/Twitter Ajouad

Meer over:

opinie, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

NicoSchouten
NicoSchouten13 mei 2015 - 16:22

'Halleluja' zeggen allerlei christenen vaak.

RoBru
RoBru13 mei 2015 - 16:22

Tja, Sieg Heil, Blut und Boden en Gerard Joling zijn in de grond van de zaak ook onschuldige uitdrukkingen. Maar in de loop van de tijd kunnen dat soort kreten een contextuele gelaagdheid krijgen die meerdere interpretaties mogelijk maakt. Desalniettemin, beetje goedkoop scoren door de telegraaf.

keestukker
keestukker13 mei 2015 - 16:22

God Allemachtig Abdellah, goed stuk!

pietdeg2
pietdeg213 mei 2015 - 16:22

Ajouad had toch moeten weten dat reclame maken voor Allah's Hakkenbar ongepast is in de achtbaan en ook in de achtbaan voor mensen met hoogtevrees. Had hij het geroepen in het spookhuis dan had er geen haan naar gekraaid.

Mark Gh
Mark Gh13 mei 2015 - 16:22

Op zichzelf is met de woorden Allahu Akbar niets mis, maar net als met zo veel symbolen en kreten is het aangetast door mensen die het ge- danwel misbruiken tijdens hun misdaden. Wat eens een neutraal of positief symbool was kan nu vooral negatieve reacties oproepen - het meest voor de hand liggende voorbeeld daarvan is de swastika. Wanneer de Telegraaf de term controversieel noemt heeft ze dan ook gewoon gelijk in. Voor veel mensen is het immers veel meer de krachtterm die moslimterroristen uitten tijdens de aanvallen in Parijs en het koppensnellen in het Midden-Oosten dan een uiting van geloof.

neutralist
neutralist13 mei 2015 - 16:22

Ik zie een parallel met 'Wir haben es nicht gewust van Simonis.' De wereld was te klein en terecht. Een grote vergissing. Mensen associeren die uitspraak met verschrikkelijke gebeurtenissen uit het verleden. En sorry, dat geldt ook voor de uitspraak Allahu Akbar. De woorden die vaak worden uitgesproken vlak voor gruweldaden zoals zelfmoordaanslagen. Dus het is niet vreemd dat die kreet een angstige lading krijgt die we mogen wantrouwen. Als we Simonis aanpakken over die verbale uitglijder, dan mogen we ook deze wantrouwen. Ja, het is spijtig dat een zuiver religieuze uitspraak deze lading krijgt maar moslimfundamentalisten hebben dat gedaan. Niet de Telegraaf. Ik krijg ook de rillingen als ik het hoor uitroepen. Ik associeer het met dood en verderf.

Freeman2
Freeman213 mei 2015 - 16:22

Duidelijk betoog die de asymmetrische etnische oorlog gestart door Wilders (VVD) en gevoed door rechts-populistische media in de juiste perspectief probeert te plaatsen.

Sveon
Sveon13 mei 2015 - 16:22

Het is overigens niet de eerste keer dat de PVV van dit soort muggen olifanten probeert te maken. 6 jaar geleden trok Bosma al van leer tegen een Kinderen-voor-Kinderen liedje uit 1993 dat "Nederlanders beledigt". (dat liedje bevestigt overigens wel dat Allahu Akbar inderdaad een allerdaags gezegde is en niet alleen door koppensnellers wordt gebruikt) http://www.telegraaf.nl/binnenland/20513187/__PVV_boos_op_Kinderen_voor_Kinderen__.html Bosma en z'n baas doen me denken aan die doorgeslagen geloofsfanaten in de VS die ieder jaar van leer trekken over de "war on Christmas" omdat bepaalde mensen "Happy Holidays" zeggen in plaats van "Merry Christmas". Ik ben blij dat mijn belastingcenten goed benut worden door deze pipo's.

LoLiTa2
LoLiTa213 mei 2015 - 16:22

Ik begin mijn dag steevast met drie godverdommes. Na het ontbijt gooi ik er een 'Allahu Akbar' uit, waarna ik mezelf, onder het aanroepen van Jupiter, Jove, en wat Furiën, gratiën en Walküren, beken in de badkamer. Niemand kijkt daarvan op, of schrikt daarvan. Het is comme toujours. In de provincie in geheime, verborgen dorpen wonen Pavlovs honden die verlekkerd kwijlend naar youtube-filmpjes kijken.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 mei 2015 - 16:22

Een ding is zeker: voor PVV-ers is ''wilders Akbar'' voor moslims is ''Allaho Akbar''.

Donkerwoud
Donkerwoud13 mei 2015 - 16:22

Alsof niet iedereen woorden zoekt bij gebeurtenissen, die, om wat voor reden dan ook, overweldigend zijn. Voor deze Marokkaanse jongen is dat Allahu Akbar. Meer gebeurt er niet. Meer hoeven we er dus ook niet achter te zoeken.

Ratelaar
Ratelaar13 mei 2015 - 16:22

Het is inderdaad huilen met de pet op dat allah akhbar in deze context leidt tot controversie. Mijn god! Pun intended. Ik ben het verder volledig eens met de conclusie van de schrijver. De islam wordt gegijzeld door militante islamisten. De media boodschap van deze groepen is zo sterk dat de islam en alles dat daarmee te maken heeft wordt geassocieerd met barbarisme en geweld. Daarom wordt het hoog tijd dat moslims de media boodschap gaan weerleggen en ontkrachten. Zij kennen de islam, zij kennen de stromingen binnen de islam en zij kennen hun geloofsbeleving. Daarom denk ik dat het initiatief om de gijzeling te beëindigen primair bij vrijheidminnende moslims ligt. Bij vrijheidminnende niet- moslims ligt de verantwoordelijkheid om 'onze' Nedermoslims te steunen. Samen kunnen we de radicalen verslaan.

123456zeven
123456zeven13 mei 2015 - 16:22

Zo is er ook helemaal niets aan de hand als mensen Sieg Heil roepen. Op een gegeven moment is zijn al je symbolen overgenomen door het foute volk binnen je gelederen. En daarna is het afgelopen met het gebruik van die symbolen door gewone mensen. Iedereen die het symbool gebruikt wordt geacht fout te zijn. De moslimsymbolen zijn nu in het jaren-30 stadium aangekomen. Maar ja, niemand wil afstand nemen en dus gebeurt er dit.

BlowingBubbles
BlowingBubbles13 mei 2015 - 16:22

Niet helemaal eens met de schrijver. Hij stelt bijvoorbeeld "Ik moet de eerste moslim nog tegenkomen die verdedigt dat het doorsnijden van die kelen barmhartig is." Ja, dank je de koekoek. Daar is het afsnijden van halsen dan ook niet voor bedoeld. Dat is om 'ongelovigen' uit naam van Allah te straffen. Er zijn althans moslims die denken dat ze de hand van God op aarde zijn. En nou a.u.b. niet roepen dat dit dan ook geen echte moslims zijn. Dat bepalen van wie nu wel een echte moslim is kost erg veel doden op het moment en ik denk dat God het wel bepaalt, als hij/zij het uberhaupt al belangrijk vindt. De daders vinden zich zelf wel heel erg moslim, zoals Rooms Katholieke inquisiteurs zich zelf waarschijnlijk ook heel Christelijk vonden. Persoonlijk begint het hele debat rondom Islam me danig uit de keel te hangen. Het verziekt de hele samenleving grondig, maar helaas is er wel aanleiding tot debat. Dat de kreet Allahu Akbar bij vele niet moslims door merg en been gaat, dat is gezien wat we over ons uitgestort krijgen niet zo verwonderlijk. Zij het wel zeer vervelend voor hen die het niet zo 'explosief' bedoelen. Dat begrijp ik dan ook wel weer. Het wantrouwen zit erg diep en wat mij betreft wordt dat bevorderd door gekke moskeeen en islamitische organisaties die blijven volharden in het uitnodigen van buitenlandse predikers die een ronduit agressief en discriminerend gedachtengoed verspreiden. Kennelijk zijn er vele Nederlandse moslims die interesse hebben dit soort lui aan te horen. Niemand ook die roept dat het wellicht erg onverstandig is dat deze lui maar uitgenodigd blijven worden. In tegendeel, meneer Elforkani van het CMO probeert nog een lans te breken voor dergelijke lui ook. Allemaal olie op het vuur dat onze samenleving inmiddels al zo intens verschroeit. Bah.

2 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose13 mei 2015 - 16:22

Je reactie is grappig. Het wantrouwen komt voor mij vooral door de "messias" uit Venlo. Hij en zijn partij zijn degenen die het wantrouwen en haat blijven voeden.

SuziQ
SuziQ13 mei 2015 - 16:22

Dat je niet op hebt met de Islam, moet jezelf weten. Inhoudelijk klopt je betoog nergens.

JandeBoer2
JandeBoer213 mei 2015 - 16:22

In het Arabisch is "God zij mij ons" vast ook een controversiele kreet. In het Nederlands staat die kreet op de rand van elke Nederlands 2 euro muntstuk.

1 Reactie
ton14024
ton1402413 mei 2015 - 16:22

Minstens een arabier heeft dat ooit gezien, maar om het dan een controversiele kreet te noemen, gaat mij te ver. Ik sta niet gek te kijken als een doorsnee Nederlander Allah Akbar roept, of fuck, mij om het even. Overigens denk ik wel dat je in nood eerder iets in je moerstaal zal roepen.

JandeBoer2
JandeBoer213 mei 2015 - 16:22

"Vrijheid" is een veel controversiëlere kreet. Hitler en alle presidenten vanaf Kennedy gebruikte hem ter rechtvaardiging en permanente begeleiding van de goorste, gruwelijkste, vuilste oorlogen en het plegen van de grootste oorlogsmisdaden ooit gepleegd.

1 Reactie
MarkHuisman
MarkHuisman13 mei 2015 - 16:22

Vergeet Truman niet!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 mei 2015 - 16:22

Toon een beetje begrip voor Nederlanders meneer Dami, Nederlanders die de Islam niet kennen en willen niets mee te maken hebben en toch horen en zien zij van alles en nog wat, toon begrip hier. Als moslim kan ik het best voorstellen dat Veel Nederlanders zorgen over maken, niet bang hoor, maar echt bezorgd, bang zijn waren en zijn echte Nederlanders niet, nou, laat die Duitsers maar komen hoor! Ik ken Nederlanders als zelfstandige dappere mensen, ik heb het niet over de niet westerse Nederlander wilders hoor. Meneer, ''Allahou akbar'' naast tijdens de mooie momenten wordt ook bij de alle barbaarse moment misbruikt, koppen hakken namens hun Islam en roepen ''Allahou akbar'', moeten Nederlanders op die avond lekker gaan slapen en niet zo zeuren? Meneer, las ik op staar loop en ik hoor iemand zomaar schreeuwend ''Allahou akbar'' roept, ben ik de eerst die de benen neemt, laat staan een Nederland. Moslims en niet moslims moeten hand in hand tegen die criminele roeptoeters te strijden, zijn horen eigenlijk niet in democratie leven. Waaroom Mostafa. Simpel: deze gore gare criminelen eigen rechters horen niet in democratie te leven, deze krijgen in moslims landen en fles fanta in hun kont-gat en het is geen grap ook. Autoriteiten daar haten deze gelovige criminelen , waaom? omdat zij kennen ze heel goed, zelfde taal en geloof !! En nu komt meneer Dami hier alleen met de koekjes en de eitjes ? Meneer Dami, Saoudi Arabi hakt de hoofden af van homo's bijvoorbeeld met het zwaard, de hoofd-snijder roept alleen 1 keer ''Allahou Akbar''. Hoe kunt u dit uitleggen aan Nederlanders? ''Allahou Akbar'' tijdens het afsnijden van het hoofd van een levende mensen? Gelukkig ben ik moslim op mijn eigen manier, waar iemand iets te zoeken heeft. Zo.

1 Reactie
SuziQ
SuziQ13 mei 2015 - 16:22

Moet ik dan een paniekaanval krijgen of iedere christelijke van onwelriekende gedachten verdenken , wanneer ik hoor in naam van God : God Bless ? Of God zij met ons ? Gott mit uns ? Heel wat afslachtingen zijn gepaard gegaan met die leuzen, betekent niet dat elke christelijke ook in de oorlog modus zit, als die die term gebruikt. Dat wanneer ze een van de bovenstaande termen bezigen, dat dat een waarschuwingssignaal is op gevaar, want ontmanteling van een potentiele strijder of heimelijke aanbidder van afslachting ? Het is belachelijk, om letterlijk de miljarden christelijken verdacht te maken, wanneer zij God Bless, God zij met ons, Gott mit uns niet in die betekenis gebruiken als de afslachters dat deden en doen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mei 2015 - 16:22

Ik weet het niet hoor. Als ik weer eens op een drukke markt in Aghanistan ben en iemand roept keihard "Allahuh Akbar" dan trek ik voor de zekerheid een sprintje. Waar hij eigenlijk iets over zou moeten schrijven zijn al die buitenlandse imams die de laatste tijd de toegang geweigerd wordt. Wat bezielt moskeebesturen om dit soort controversiele figuren te vragen voor een praatje? En vindt hij het een goed idee van geenstijl om dit soort haat-predikers onder de aandacht te brengen?

1 Reactie
Robles
Robles13 mei 2015 - 16:22

Ja Piet dat is ook onbegrijpelijk wat die moskee besturen bezield maar waarom moet Ajouad zich daar dan verantwoordelijk voor voelen? De beste man doet gewoon z'n werk en dat doet hij erg goed. Ik hoef toch ook niet elke keer dat ik bij de Turkse supermarkt wat spullen haal mij te verontschuldigen voor uitspraken van Wilders? Kijk ook eens op de Twitter van Ajouad wat onze fraaie landgenoten hem allemaal toewensen. Heeft hij dat dan verdient?

Robles
Robles13 mei 2015 - 16:22

We kunnen stellen dat met name de propaganda filmpjes van IS z'n doel heeft bereikt. Het roepen van Allahu Akbar is niet meer zonder lading. Jammer want ik ben er voor de volle 100% van overtuigd dat Ajouad het gewoon dun door de broek liep en hier echt niets anders mee bedoelde dan het uiten van zijn emotie.

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose13 mei 2015 - 16:22

Dus zijn het de narrow minded people die door de knieën gaan voor IS.

Le Chat Botté
Le Chat Botté13 mei 2015 - 16:22

Ik begrijp het wel. Door de ervaringen van mijn familie in het katholieke zuiden kan ik bij de uitroep 'helig, heilig, heilig' het beeld van een misbruikt koorknaapje met geen mogelijkheid onderdrukken. Maar gelukkig wint bij mij de rede het dan weer snel van de emotie en besef ik dat de ene katholiek de andere niet is. #dehuidigepauslijktbestwelmeetevallen

1 Reactie
BlowingBubbles
BlowingBubbles13 mei 2015 - 16:22

Heel begrijpelijk, miljoenen met u waarschijnlijk.

Sardar2
Sardar213 mei 2015 - 16:22

“Ik moet de eerste moslim nog tegenkomen die verdedigt dat het doorsnijden van die kelen barmhartig is.” Nou dan heb je duizenden en duizenden moslims gemist. Misschien dat jij een verkeerde afslag heeft genomen om er een tegenkomen; de afslag van Al Holland. Waar de islamitische politiek de dienst uitmaakt, of dat in Teheran is of Riyad, in Kaboel of in hoofdstad van kalifaat, de principe van islamitische rechtbanken is wie tegen is hardstraffen, als er een fout begaan wordt krijgt de gestrafte een hoge beloning van god in hiernamaals, want god is groot en barmhartig, anders heeft de goddelijke recht gewoon zijn gang gevonden. Tientallen duizenden intellectuelen en vrijheidsstrijders zijn in die manier de dood gevonden zonder enige recht op verdediging. Allemaal om de goddelijke paradijs op aarde te vestigen, van god barmhartige. En tijdens oorlog is dat gewoon regel, ieder die niet bekend is als vriend gewoon afslachten, kind, oud, vrouw maakt niet uit, de onschuldige zal beloond worden door barmhartige god met paradijs. Ik laat het hier bij en ga ik niet verder met uitleg over het verkrachten van maagden die ter dood veroordeeld zijn omdat in de islam mag geen maagd gedood worden! Elke islamitische roep, o.a. Allahu akbar, roept bij mij en bij miljoenen gevluchte burgers uit islamitische landen, de moslims die in de naam van barmhartige god de kelen doorsneden en doorsnijden om de barmhartigheid van grote god op aarde te vestigen. En jij zoekt nog steeds naar die ene moslim! De vredelievende en in vrede levende moslims zijn geen vrije brief om de werkelijkheden van keel snijdende moslims anders laten zien. Ook het bestaan van die keelsnijders mag niet belemmering vormen om de vrijheden van andere moslims te ontkennen. In plaats van het spelen met worden, zoals de populisten en telegraaf dat doen, doe je best de feiten aankondigen. Mensen, in Holland of in MO zijn genoeg bewust om het verschil tussen barmhartigheid in praktijk en in boeken te begrijpen.

2 Reacties
Haastig
Haastig13 mei 2015 - 16:22

Volgens mij is het ook een kwestie van "C'est le ton qui fait la musique". Bij de bange man in de kermis attractie denk ik (als 8baan liefhebber): ach, stel je niet aan, schietgebedje niet nodig, het is juist leuk! (Ach ja, ieder z'n angst) Bij demonstraties met boze islamitische mannen die in koor en en masse "Allah Akbar" roepen denk ik "griezels, hou es op", zeker als het gepaard gaat met oproepen tot sharia, of vergezeld met IS-vlag. Bij TV- beelden van mensen die beschoten of gebombardeerd worden, denk ik "dat had ik kunnen zijn; hoe gelovig zouden zij zijn?". Want, als atheïst valt het me op hoe gelovige termen verweven zijn in het (en mijn) leven. Bij de beelden van bv de twintowers, kerst 2004 of sendei dacht ik "Jezus, godallemachtig". Dat terwijl ik niet in god geloof en als ik al in hem zou geloven hem op dat abdoluut niet almachtig zou vinden. In sommige gevallen is de Allah Akbar ook gewoon een kreet....(van afschuw).

SuziQ
SuziQ13 mei 2015 - 16:22

=Waar de islamitische politiek de dienst uitmaakt, of dat in Teheran is of Riyad, in Kaboel of in hoofdstad van kalifaat, de principe van islamitische rechtbanken is wie tegen is hardstraffen als er een fout begaan wordt krijgt de gestrafte een hoge beloning van god in hiernamaals, want god is groot en barmhartig, anders heeft de goddelijke recht gewoon zijn gang gevonden= Jij hebt duidelijk over een totalitaire, met met de Sharia op geheel eigen wijze invullend voor de macht en heerschappij. De wijze van in naam van God verzonnen onmenselijke wetten, heeft niets met God te maken, meer dezieke machtswellustige regerende zielen. Vele mensen, ook moslims en andere gelovigen ofongelovigen lijden onder zo een totalitaire theocratie. =Tientallen duizenden intellectuelen en vrijheidsstrijders zijn in die manier de dood gevonden zonder enige recht op verdediging.= Een duidelijke feit van een totalitair systeem, wat sowieso losstaat van de religie zelf ! Meer in de naam van. =En tijdens oorlog is dat gewoon regel, ieder die niet bekend is als vriend gewoon afslachten, kind, oud, vrouw maakt niet uit, de onschuldige zal beloond worden door barmhartige god met paradijs.= Dit heeft niets met de religie te maken en zekerniet met individueel gelovende miljoenen zonietmiljarden moslims, die uit eigen vrije wil hun geloof vreedzaam belijden. Gelukkig ben ik niet in die regio geboren in Irak of tussen de arabieren, heb ze nimmer oprecht gelovig gevonden, in de zin van spiritueel gelovig. De onderdrukking van de bevolking is niets anders dan macht, onderdrukking en hypocrisie. Alles dat tegen de principes van de Islam indruist.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mei 2015 - 16:22

Natuurlijk zijn er veel vredelievende moslims, maar helaas delven die het onderspit.

1 Reactie
Windowjan
Windowjan13 mei 2015 - 16:22

Niets aan toe te voegen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mei 2015 - 16:22

Ik denk dat het allemaal om bewustwording gaat. Wie was Mohammed, wat heeft hij allemaal gedaan, wil ik daar echt nog achter staan? Zomaar vragen. Vragen die tot heel veel besef kunnen leiden.

1 Reactie
SuziQ
SuziQ13 mei 2015 - 16:22

Juist moslims weten, dat hij bescheiden, eerlijk, rechtvaardig en altruistisch was. Vandaar dat ze achter hem staan. Karen Armstrong heeft een boek over hem : Muhammad: A Prophet for Our Time Paperback – August 28, 2007 Muhammad presents a fascinating portrait of the founder of a religion that continues to change the course of world history. Muhammad's story is more relevant than ever because it offers crucial insight into the true origins of an increasingly radicalized Islam. Countering those who dismiss Islam as fanatical and violent, Armstrong offers a clear, accessible, and balanced portrait of the central figure of one of the world's great religions.

Sveon
Sveon13 mei 2015 - 16:22

Een christen met soortgelijke hoogtevrees had waarschijnlijk "Jezus Christus!" geroepen en had alleen de bond tegen het vloeken achter zich aan gekregen, die vervolgens door het gros van de Nederlanders zou zijn weggehoond. Snap niet waarom nu over de moslimvariant zo'n ophef gemaakt wordt. Wat contextgewijs denken zou duidelijk voor een hoop mensen geen overbodige luxe zijn.

1 Reactie
neutralist
neutralist13 mei 2015 - 16:22

[Wat contextgewijs denken zou duidelijk voor een hoop mensen geen overbodige luxe zijn.] Dan moet u dat ook doen want Jezus Christus wordt niet geroepen bij een aanslag maar als iemand schrikt of boos is. Appels en peren. Wie niet tot de Islam behoort, hoort en leest deze kreet alleen in de context van aanslagen en gruweldaden. Dus is het niet vreemd dat we er huiverig van worden. Dat kun je de mensen niet kwalijk nemen.

peterh2
peterh213 mei 2015 - 16:22

Als je nu op een drukke openbare plek iemand opeens 'Allah Akbar' hoort schreeuwen, wat doe je dan? Ga je politiek correct denken dat het iemand is die zijn teen stoot of duik je in een reflex weg omdat er genoeg voorbeelden zijn dat een paar seconden later er een explosie of een regen van kogels volgt? De schrijver van dit betoog vergeet volledig dat deze kreeg gekaapt is door de extremisten. Zoek eens op YouTube op deze uitspraak en er is zoveel ellende te vinden. Ook uitspraken als 'Sieg Heil', 'Voor Volk en Vaderland', 'Minder Minder Minder' zijn gewoon zinnen maar de historische context heeft ze beladen gemaakt. IS en andere groepen zijn onder ons en zullen toch proberen om ons ongelovigen aan te vallen waar dat kan. Daar moeten we niet naïef over zijn, we moeten ons niet bang laten maken maar tegelijk heeft dit natuurlijk invloed op ons handelen bij dit soort uitspraken.

3 Reacties
Sveon
Sveon13 mei 2015 - 16:22

We zouden ook kunnen proberen om de rest van de moslims te helpen de uitspraak terug te kapen naar z'n oorspronkelijke context. Wilders en z'n kliek willen graag tekeningen van Mohammed blijven maken totdat alle moslims ongevoelig zijn geworden voor spotprenten van hun profeet...dan mogen de moslims op hun beurt best "Alluha Akbar" als krachtterm blijven gebruiken totdat wij ongevoelig zijn geworden voor die term. Geen hypocrisie en eerlijk oversteken. Wat contextgevoeligheid is hier op z'n plek. Als iemand plotseling luidkeels "Alluha Akbar" roept, dan is het misschien slim om op je hoede te zijn. Als iemand het zegt zoals Ajouad (ik moest het filmpje meerdere keren kijken voordat ik het moment gevonden had waarop hij het zei) of als iemand het sist nadat hij zijn teen gestoten heeft, dan denk ik dat we onze hysterie achterwege kunnen laten.

mordicant
mordicant13 mei 2015 - 16:22

Helaas heb je volkomen gelijk. Om toch enigszins zaken te vergoelijken, ik heb een gelijke hekel aan christenfundamentalisten die te pas en te onpas overal God en Halleluja bijhalen maar daar schiet je niet automatisch in een associatieve reflex van bebaarde mannen met messen of AK47's.

Nuanimo
Nuanimo13 mei 2015 - 16:22

Het gaat om een uitroep van een jongetje in een achtbaan. Als u vindt dat de schrijver de opgeklopte reacties niet tot enige realiteitszin mag terugbrengen en daarom meent te moeten opmerken: " Daar moeten we niet naïef over zijn, we moeten ons niet bang laten maken maar tegelijk heeft dit natuurlijk invloed op ons handelen bij dit soort uitspraken" dan doet u m.i. niets anders dan dat u mensen bang maakt.

kapitanlaipose
kapitanlaipose13 mei 2015 - 16:22

Als Allah Akhabar een controversiele kreet is voor sommigen. Moeten we de term dan maar verbieden? Boetes uitdelen of misschien degenen arresteren die zich op die manier uitlaten? Iets in de trant van het verstoren van de openbare orde. Zou dat autochtonen en niet-moslims meer gerust stellen?

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh13 mei 2015 - 16:22

Nee, natuurlijk niet. Je mag zeggen wat je wilt. Maar dat geldt voor iedereen, dus als iemand er aanstoot aan neemt dat jij je god aanroept als je bang bent, dan mag hij dat ook zeggen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mei 2015 - 16:22

"Insha'Allah" mag niet, "Se Deus quiser" mag wel. Wat het betekent? God mag het weten.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh13 mei 2015 - 16:22

Het mag gelukkig allebei.

JohnV12
JohnV1213 mei 2015 - 16:22

Ik vind dit stuk wat overdreven . Inderdaad , en mijn overtuiging is dat het roepen van Allahu Akbar beslist geen bewijs is van goed of kwaad in de zin hebben, maar alles wat geroepen kan worden , zoals vooraf aan een daad , is feitelijk een teken van zwakte (getoont) , daarom is het niet aan mij besteed . Mensen die zo gedrogredeneerd worden kunnen met Allahu Akbar in de mond een meineed plegen .. omdat ze niet geleerd hebben over een zaak/opvatting van orde en recht zelf na te denken . Verder leeg van ratio is het dat mensen die niet meer bij de Islam willen horen , als een afvallige en dus eed verbreker te beschouwen . Trouwens, de eed aan God is voor christenen verboden en de eed aan een religie / als de ware vorm om voor leven is dat ook omdat er altijd ruimte blijven dat mensen de vrijheid , en dus ruimte moeten krijgen om extremisme als overtuiging met argumenten te bestrijden . Zelfs als dat argument uiteindelijk een uittreding uit hun overtuiging moet inhouden als een feit voor iedereen openlijk neergezet .

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo13 mei 2015 - 16:22

Zo vind ik uw reactie wat overdreven. En de reactie in De Telegraaf ook.