Joop

Hoe aardgasproducent NAM Groningse gedupeerden het zwijgen oplegt

  •    •  
30-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-43648570
Vorige week was het groot nieuws: ‘ PvdA-Kamerlid gooit Shell met kop en kont de Kamer uit ‘ vanwege foute lobbypraktijken. Shell – voor vijftig procent eigenaar van gasbedrijf NAM, had in een brief door laten schemeren de schade van de aardbevingen niet te kunnen vergoeden als ze niet meer naar nieuw gas mochten boren. Dat pikte PvdA’er Henk Nijboer niet en met hem vele anderen.
Maar de slinkse lobby-truc van Shell was niet het enige. In een achtergrondartikel op de onderzoekssite Follow The Money staat vandaag te lezen hoe de NAM Groningers onder druk zet met zwijgcontracten die ze met de bewoners sluiten over het herstel van hun beschadigde huizen.
Dick Kleijer is secretaris van de belangengroep ‘De Groninger Bodem Beweging’ (GBB) en vertelt in het artikel hoe inwoners uit Groningen dit al langer meemaken in hun strijd met de NAM en moederbedrijf Shell. Kleijer tegen FTM:
"Groningers reageerden afgelopen week zo fel, omdat ze deze chantage herkennen uit hun persoonlijke situatie. Net als Shell met deze brief laat zien, denkt de NAM steeds: “We zullen ze weleens laten zien wie het voor het zeggen heeft."
Kleijer zegt dat de Groningers al jaren worden gechanteerd door de NAM met schikkingen waarin verplicht wordt dat de bewoners hun mond moeten houden. Maar geen enkele gedeputeerde wil er een boekje over opendoen. Volgens Kleijer is dat omdat ze bang zijn voor de gevolgen als ze besluiten te praten.
In het artikel zegt Kleijer dat er in meer dan tien gevallen sprake is van een zwijgcontract. Hij noemt het voorbeeld van een man die voor een groot bedrag schadeherstel zou krijgen. Dat zou de NAM vergoeden. In de overeenkomst tussen de NAM en de man stonden de volgende bedingen: “Dat deze meneer nieuwe schade niet meer mag claimen bij de NAM. En dat hij hier niet met derden over mag praten.”
Kleijer is boos omdat de NAM op deze manier een systeem van rechtsongelijkheid creëert:
"Er wordt voor gezorgd dat je niet kunt vergelijken tussen verschillende schadegevallen. Dan kan je namelijk iets afdwingen bij de NAM. Niemand weet nu wat de buren krijgen. Op het moment dat er geen vergelijking mogelijk is, kan de NAM de voorwaarden bepalen en blijft zo de controle houden."
Verbod op zwijgcontracten Zwijgcontracten komen niet alleen voor in deze situatie in Groningen. Onlangs nog, kwam het Tergooi Ziekenhuis uit Hilversum in het nieuws nadat was gebleken dat het een zwijgcontract had getekend met de moeder van een overleden patiënt, de 21-jarige hockeyer Rogier Mooij. Zij mocht geen klacht indienen bij de tuchtrechter en niet met de media praten. Naar aanleiding van dat nieuws kwamen nog 28 meldingen van soortgelijke zwijgcontracten binnen bij de Inspectie Gezondheidszorg.
Niet iedereen is het erover eens dat het een goed idee is om zwijgcontracten per definitie te verbieden, zoals minister Schippers van Volksgezondheid onlangs voorstelde. Kanttekeningen die deskundigen plaatsen bij een verbod is dat het invoeren ervan zo lang gaat duren dat je er beter in goed overleg uit kunt komen. Bovendien kan een zwijgcontract ook nuttig zijn in zakelijke overeenkomsten en advocaat Henderi Lenting zegt:
"Geheimhouding kan er ook voor zorgen dat dat partijen het geschil definitief kunnen afsluiten en dat er, ook voor een gedupeerde, weer een stabiele en rustige situatie ontstaat. Zij hoeven er dan niet voor te vrezen dat de discussie opnieuw wordt gevoerd in bijvoorbeeld de pers."
De NAM zegt in een reactie aan Follow The Money dat het om ‘maatwerkoplossingen gaat’:
"De reden dat er soms een clausule voor vertrouwelijkheid wordt opgenomen, is dat het bij complexe schadedossiers gaat om maatwerkoplossingen. Deze maatwerkoplossingen zijn niet zomaar toe te passen bij unieke situaties van andere bewoners. Dit is in enkele tientallen dossiers toegepast."
Lees het hele achtergrondverhaal bij Follow The Money: ‘ Het gedwongen zwijgen van Groningen ’.

Meer over:

politiek, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

joop69amsterdam
joop69amsterdam2 mei 2016 - 9:50

Nationale coördinator Hans Alders mag nu 50 Groningers via een loting gelukkig maken door hun huizen op te kopen. De NAM (lees Nederlandse staat) heeft 10 miljoen beschikbaar gesteld als een soort pilot om schrijnende gevallen aan te pakken. De nationale loterij aardbevingsschade is hiermee een feit. Het zoveelste bewijs van de stuitende minachting die er bij de beleidsmakers is voor de slachtoffers van de aardbevingen.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!2 mei 2016 - 7:44

De veroorzaker van de schade bepaald hoe en of het opgelost word en de gedupeerde heeft maar te zwijgen en heel blij te zijn als ze wat kruimels krijgen voordat ze van ouderdom overlijden omdat het eeuwig gerekt wordt. Dat is toch hoe de wereld werkt tegenwoordig? Zolang je maar enorm rijk persoon of bedrijf bent mag je doen en laten(belasting betalen) wat je wilt. Eigen schuld als je dat niet bent.

johannes dree
johannes dree2 mei 2016 - 4:10

[[[[[[[[[Hoe aardgasproducent NAM Groningse gedupeerden het zwijgen oplegt]]]]]]] . voor zover mijn kennis reikt lees je beter ipv NAM= de Nederlandse Staat.

Ulltrafox
Ulltrafox1 mei 2016 - 9:53

Als gedupeerde Groninger met schade ben ik helemaal klaar met de NAM. Kleijer heb ik wel eens contact mee gehad. Voor hem is de maat vol, een oprechte man die het spel al lang doorheeft. Zelf ook inmiddels een NAM expert aan de deur gehad. Scheuren in mijn plafond worden niet vergoed zei ie. Ik had mijn plafond moeten wapenen. Tja waarom krijg ik scheuren in muren dan wel vergoed? Die had ik ook kunnen wapenen net zoals de Duitsers hun bunkers bouwden zeg maar. Alles is er nu op gericht om de procedures zo lang mogelijk te rekken. Heeft als voordeel dat er ondertussen natuurlijk altijd mensen doodgaan of wegens acuut geld gebrek toch maar toehappen. En in dit deel van Nederland met de hoogste werkloosheid is dat vaak het geval kan ik je vertellen. Ook ben ik niet tevreden met de heer Alders die natuurlijk via lobbywerk is aangesteld als DE manager om dit dossier even af te werken in het Noorden. Een man met vele NAM connecties en vele bijbaantjes op energie gebied. Tja en dan krijg je problemen. Zelfde als dat je Deetman ergens op zet waar die niet had moeten zitten. Zie elders de opinie op JOOP hierover. Ik vraag mensen ook zich even te verdiepen in de aandeelhouders van de NAM. Shell.....Exxon... Onze voormalig vorstin is daarbij ook aandeelhouder. Mij zie je niet met een oranje vlaggetje zwaaien.

1 Reactie
Poezenmens
Poezenmens1 mei 2016 - 21:28

6 reacties Ulltrafox. Het interesseert de doorsnee Nederlander geen ene moer wat Shell met de provincie Groningen uitvreet.

rbakels
rbakels30 apr. 2016 - 19:46

In een rechtsstat zijn er simpele oplossingen tegen zwijgcontracten. Het is wel de vraag of een gedupeerde Shell nog aan de schandpaal wil nagelen als hij net een schadevergoeding heeft gekregen. Shell speelt het wel stom door een stel bloeddorstige advocaten in te huren. Die gierigheid is heel slecht voor de PR. Als Shell het slim had aangepakt hadden ze voor luttele miljoenen kunnen bereiken dat mensen juist met plezier naar Groningen waten gekomen om schadevergoedingen op te sttijken.

Sob Okan
Sob Okan30 apr. 2016 - 12:14

Tja, je kunt ook met 1000 boze Groningers naar het huis van directeurtje NAM gaan. Heb je een paar uur vuurwerk, de dag erna publiek excuses en de week erna het opheffen van dit soort rare constructies. Zolang de burgers dit soort zaken blijven pikken of, godbetert, op politici blijven vertrouwen om dit soort zaken op te lossen. Soms mis ik de turbulente jaren 70. Toen bestond "for the people, by the people" nog. Tegenwoordig is de macht onzichtbaar, genereren multinationals meer geld dan kleine landen, bestaat de politiek grotendeels uit lobbyisten, is werkelijk alles geprivatiseerd behalve politie en defensie en schrijven de media OF uit hun eigen idealisme OF in opdracht van politiek of bedrijfsleven. Tijd om eens te laten zien wat die "participatie" maatschappij nou eigenlijk echt waard is.

1 Reactie
Frank Lenssen2
Frank Lenssen230 apr. 2016 - 12:40

Zo mag ik het horen! MVG. F. Lenssen, activist (i.s.n.)

[verwijderd]
[verwijderd]30 apr. 2016 - 11:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Jan de Kort
Jan de Kort30 apr. 2016 - 14:56

De vertrouwelijkheid dient als toedekking voor de powerplay van het grootbedrijf tegen de individuele burger. Daarmee wordt zoals in het artikel gesteld rechtsongelijkheid gecreëerd. Kom je als burger goed beslagen te ijs, dan haal je voldoende compensatie binnen. Als dat niet zo is, heb je pech en is het natuurlijk niet de bedoeling dat je profijt hebt van het goede werk van je buurman. Ik zou zeggen laat de rechter de zaken maar behandelen. Die zijn uitstekend in staat om maatwerk te leveren en maak de vonnissen openbaar. Dat laatste gebeurt standaard en dan kan iedereen van de jurisprudentie en precedentwerking profiteren.

Aldus Mei
Aldus Mei30 apr. 2016 - 11:37

In de Aardbevingskwestie wordt gewoon alles negatief geïnterpreteerd. De NAM is een evil empire en daarmee basta. Alles wat ze doen is fout. Daarmee zeg je eigenlijk dat de NAM haar belangen niet mag verdedigen.