Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

H&M sluit Zuid-Afrikaanse vestigingen na woede om 'coolest monkey in the jungle'-trui

  •  
15-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
577 keer bekeken
  •  
monkeyexpert
Het Zweedse kledingconcern Hennes & Mauritz heeft dit weekend al zijn winkels in Zuid-Afrika gesloten , nadat aanhangers van de Economische Vrijheidsstrijders (EFF) geleid door Julius Malema, enkele filialen hadden bestormd en kledingrekken omver smeten. Eerder had de partij al geëist dat H&M al zijn activiteiten in Zuid-Afrika staakt. Reden voor de woede was een advertentie van H&M waarin een zwart jongetje gefotografeerd werd met een trui waarop stond: ‘Coolest monkey in the jungle’. In dezelfde lijn van truien droeg een wit jongetje een exemplaar met de opdruk: ‘Official survival expert – Junior tour guide’.
Op sociale media was al de hele week veel verontwaardiging over de keuze van H&M, aangezien aap-vergelijkingen vaak worden toegepast door racisten. Zo werd de Italiaanse minister van Immigratie Cecile Kyenge in 2013 door haar collega-politici van het extreemrechtse Lega Nord voor ‘aap’ uitgescholden. Een burgemeesterskandidaat van Front National plaatste later dat jaar een foto op Facebook waarop de zwarte minister van justitie Christiane Taubira naast een aangeklede aap was gemonteerd met daarbij de tekst ‘ziet u het verschil? De Morgen kwam in 2016 in de problemen nadat het een foto had geplaatst waarin de Amerikaanse president Barack Obama en first lady Michelle Obama als apen werden afgebeeld. In datzelfde jaar kwam ook in directeur van een non-profit in opspraak omdat ze Michelle Obama een ‘ aap op hakken ‘ had genoemd. Het kan dus geen nieuws zijn geweest dat aap-vergelijkingen nogal gevoelig liggen.
Beroemdheden onder wie de Amerikaanse topbasketballer LeBron James, rapper The Weeknd en voetballer Romelu Lukaku spraken hun afschuw uit en riepen op tot een boycot. The Weeknd besloot uit protest zijn zakelijke banden met het modemerk te verbreken. Het kledingmerk bood daarop haar verontschuldigingen aan, haalde de gewraakte foto offline en de sweater uit de handel, maar het leed was al geschied.
Afbeelding: bewerkt screenshot H&M
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.