Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Toponderzoeker: Reken niet op vaccin tegen corona

  •  
21-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
190 keer bekeken
  •  
Nurse_administers_a_vaccine

© cc-foto: Rhoda Baer

William Haseltine, een vooraanstaande Amerikaanse onderzoeker naar HIV/AIDS en het menselijk genoom, is pessimistisch over de snelle ontwikkeling van een coronavaccin. Tegenover persbureau Reuters wijst hij erop dat een goede bescherming van de slijmvliezen in de neus telkens een groot probleem is gebleken bij de ontwikkeling van vaccins tegen andere coronavirussen. Ook nu lopen wetenschappers daar tegenaan, meldt de NOS :
"Onderzoekers die in Oxford werken aan een coronavaccin hebben tegenslag. In de neuzen van gevaccineerde resusaapjes werden evenveel virusdeeltjes aangetroffen als in niet-ingeënte dieren. Dat is precies wat een goed vaccin moet voorkomen, dat een virus het lichaam kan binnendringen."
Het Oxford-vaccin en andere experimentele vaccins voorkomen een infectie niet, maar zorgen er wel voor dat de longen het minder zwaar te verduren krijgen. Hoewel Haseltine meent dat het mogelijk is om een vaccin te ontwikkelen dat een besmetting met Covid-19 kan voorkomen, zegt hij ook: “Ik zou er niet op rekenen.”
Haseltine ziet meer in het opsporen van besmettingen, het isoleren van het patiënten, het dragen van mondkapjes, handen wassen en afstand houden. Volgens hem zijn China, Zuid-Korea en Taiwan het beste geslaagd in deze strategie. De Verenigde Staten, Rusland en Brazilië bakken er daarentegen niets van.
Parallel met AIDS-crisis In een vorige week gepubliceerd opiniestuk trekt Haseltine een parallel tussen en de coronacrisis en de AIDS-crisis van 35 jaar geleden. Bij beide pandemieën riepen politici aanvankelijk dat er geen reden tot zorg was. Het gevaar werd gebagatelliseerd, met als gevolg dat er niet op tijd maatregelen werden genomen om sterfte te voorkomen.
Door de SARS- en MERS-uitbraken van 2003 en 2012 wisten we dat een gevaarlijke corona-uitbraak mogelijk was, maar beleidsmakers deden niets met die kennis, stelt Haseltine. “Hoewel er bij SARS en MERS op het hoogtepunt van de uitbraak geld beschikbaar werd gesteld voor een oplossing, droogden de fondsen al snel weer op als de aanvankelijke paniek weer voorbij was. Veelbelovend onderzoek werd voortijdig afgebroken.”
Een vaccin voor HIV/AIDS is er nooit gekomen, maar Haseltine meent dat we wel kunnen leren van de manier waarop we het HIV-virus inmiddels onder controle kunnen krijgen: met behulp van een cocktail aan antivirale middelen. Vergelijkbare geneesmiddelen moeten volgens Haseltine worden ontwikkeld om de belangrijkste enzymen in het coronavirus af te remmen.
“Als we niet nu in actie komen om deze geneesmiddelen te ontwikkelen, schieten we tekort tegenover de meest kwetsbaren in ons midden. We schieten ook tekort tegenover toekomstige generaties, omdat het slechts een kwestie van tijd zal zijn voor er een nieuw coronavirus komt dat nog veel dodelijker en besmettelijker zal zijn.”
cc-foto: Rhoda Baer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (79)

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas27 mei 2020 - 11:50

"William Haseltine, een vooraanstaande Amerikaanse onderzoeker naar HIV/AIDS en het menselijk genoom, is pessimistisch over de snelle ontwikkeling van een coronavaccin." Pessimistisch? Ik zou eerder zeggen realistisch! Waar is de vaccin tegen de influenza virus? HIV/AIDS virus??

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2020 - 4:24

In België schijnen ze al ver te zijn met de ontwikkeling van een vaccin hoorde ik gisteren op het Belgische journaal. Ze schijnen dat al op grote groepen mensen te gaan testen. Mensen kunnen niets anders doen dan gewoon afwachten wat het zal opleveren en verder zoveel mogelijk de richtlijnen volgen. Alles onderzoeken is het enige dat erop zit. En verder gewoon gezond blijven, blijf ademhalen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2020 - 17:42

Er is nieuw bewijs dat chloroquine niet werkt tegen Covid-19. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31180-6/fulltext

Pater
Pater22 mei 2020 - 11:42

"Vergelijkbare geneesmiddelen moeten volgens Haseltine worden ontwikkeld om de belangrijkste enzymen in het coronavirus af te remmen." Precies. En de mogelijkheden daarvoor worden gunstiger ingeschat dan voor een vaccin. Dus misschien gebeurt er toch nog iets vóór 2021.

Lamkamp555
Lamkamp55522 mei 2020 - 10:33

Inmiddels hebben de gezondheidsmaatregelen rondom Corona ca 15.000 gezondheidsjaren opgeleverd en daarlaat tegenover dat er ca 400.000 gezondheidsjaren verloren zijn gegaan (door prioritering voor corona patiënten in de ziekenhuizen en uitstel/afstel van reguliere ziekenhuiszorg). Hoezo het middel erger dan de kwaal? volslagen ridicuul dat we dit hebben laten gebeuren.

1 Reactie
Jonathan2
Jonathan223 mei 2020 - 13:24

Je leugens hebben niets van doen met de werkelijkheid.

Markzelluf
Markzelluf22 mei 2020 - 9:50

Ik vind het niet zo apart dat mensen hopen dat er op korte termijn een vaccin wordt gevonden, integendeel. Dat meningen ineens veranderen, zeker van betrokkenen bij deze site (lezers, redactie, columnisten; allen vaak sterk vooringenomen) is prettig. De werkelijke wereld blijkt ineens een stuk genuanceerder en dat zet allerlei aannames op losse schroeven. Word je alleen maar beter van als mens.

Mostafa
Mostafa22 mei 2020 - 9:29

Het bericht die Nederlandse Media negeert ! ''Marokkaanse immunoloog die in België heeft gestudeerd gaat Covid-19-vaccinteam in de VS leiden De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Marokkaan Moncef Slaoui aangesteld als hoofd van operatie "Warp Speed", het project dat hij gisteren heeft voorgesteld. Trump verwacht met zijn project tegen eind dit jaar een vaccin tegen het coronavirus op de markt te brengen. Daarvoor heeft hij de hulp ingeschakeld van de Marokkaanse expert Moncef Slaoui, die in België gewoond en gestudeerd heeft'' Bron: vrt/ NWS.

Mostafa
Mostafa22 mei 2020 - 8:42

De hele kop in het zand geeft geen kans voor Corona om je lichaam te betreden. Wetenschappers die geen vaccin in handen hebben doen het goed om niets te zeggen. Zij praten veel maar zonder 1 juiste antwoord op Corona.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg22 mei 2020 - 8:36

Misschien begrijp ik het niet goed maar: een vaccin waardoor je weliswaar nog steeds geinfecteerd kunt raken, echter niet (ernstig) ziek meer zult worden - dat is toch grote winst? Om niet te zeggen: dat is toch het doel? Ik begrijp dat dit vaccin zich nog in de preklinische testfase bevindt, maar ik vind dit bericht juist heel hoopgevend!

3 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg22 mei 2020 - 8:52

Lees trouwens dat in het VK-artikel de symptomen van de geteste apen inderdaad somberder stemmen dan het artikel hierboven suggereert. Jammer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2020 - 11:19

Gewoon een mislukking kort samengevat. Ook jammer van de aapjes.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2020 - 11:34

PS de aapjes werden al bleven ze besmettelijk wel minder ziek, dus sommige experts vonden dat wel hoopgevend. Als je snel resultaten wilt kun je beter met mensen beginnen. Inmiddels zijn er ook al humane trials opgezet en een Indiaas instituut staat al klaar om de massaproductie op zich te nemen.

Bouwman2
Bouwman222 mei 2020 - 6:00

Nogal apart dat er mensen zijn die tóch hopen dat er een vaccin tegen het beruchte virus komt en wel op korte termijn. Dat is magisch, schiet es op met je toverdrank. Het ontwikkelen van een vaccin tegen virussen is buitengewoon complex en langdurig. Degenen die er aan werken behoren tot de elite en de farmaceutische industrie werd toch beschouwd als abject. In elk geval heeft het virus er voor gezorgd dat meningen gaan draaien. En dat is helemaal geen wonder, dat gebeurt wel vaker.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 10:45

Dan maar hopen dat deze crisis lang genoeg rondwaart! Die farmaceutische industrie liet het nl. eerder afweten omdat ze de oren liever naar andere wetenschappers liet hangen nl. naar die van economen. Zodra de vraag stopte was er immers geen rooie cent meer aan te verdienen. De oorspronkelijke wetenschappers hadden de verdere ontwikkeling nl. uitbesteed aan derden die toen er geen brood meer mee te verdienen leek, er gewoon maar mee stopten, waardoor het wetenschappelijk onderzoek tot dusverre verricht, gewoon in de la verdween.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 10:46

lang genoeg duurt, of dit virus lang genoeg rondwaart.

Thuiszitter
Thuiszitter22 mei 2020 - 14:49

Apart ? Waarom dan wel , vraag ik mij af . https://www.scientias.nl/eerste-experimenten-met-coronavaccin-mrna-1273-leveren-mooie-resultaten-op/

X4
X421 mei 2020 - 20:53

Elke keer weer doet Amerika het slecht. Maar het aantal slachtoffers per miljoen inwoners is hier anderhalf keer zo hoog. Ooit iets goeds gelezen over Trump in de media hier? Ik niet. Terwijl ook een slechte president weleens iets goed doet. Het wordt meer en meer propaganda.

2 Reacties
Gerrit338
Gerrit33822 mei 2020 - 11:08

Het is geen 1,5 keer zoveel, maar 1,17 keer zoveel dd 22-05-2020), dus dat valt wel mee. In Nederland is het aantal doden per miljoen nu iets hoger, maar daar staat tegenover dat bij ons een hele sterke daling te zien is, terwijl in Amerika er nog steeds een stijging is. In de komende dagen komt er dus een omslag dat Amerika meer doden heeft dan wij. Er zijn heel veel corona besmettingen in Amerika. Trump was hier echt heel trots op, want dat betekende volgens hem dat de Amerikanen heel goed kunnen testen en de rest van de wereld niet. Trump is tegen de maatregelen, en wil eigenlijk alweer gewoon doorstarten, want economie is veel belangrijker, terwijl het aantal doden in Amerika alleen maar stijgt. Ik kan daar echt, met de allerbeste bedoelingen, niet iets positiefs voor Trump in ontdekken, sorry.

Pater
Pater22 mei 2020 - 11:54

"Maar het aantal slachtoffers per miljoen inwoners is hier anderhalf keer zo hoog." Klopt helemaal niks van. NL telt 33 doden/100.000 inw., de VS 29, en dat verschil zijn ze snel aan het inlopen. Gezien de vele malen grotere bevolkingsdichtheid in NL doet NL het nu al veel beter. "Terwijl ook een slechte president weleens iets goed doet. Het wordt meer en meer propaganda." Nee, dat is niet de propaganda, dat zijn de feiten. Het is moeilijk om iets goeds te bedenken. Ik weet wel iets: het was juist om alle vrijhandelsverdragen ter discussie te stellen, en ook de positie van China daarbij. De vrijhandelsverdragen zijn veel te eenzijdig, China beschermt de eigen markt in volledige strijd met de WTO-afspraken. Alleen doet hij dat met de verkeerde motieven: eenzijdige bescherming van de eigen markt op zijn beurt is nog erger dan de eenzijdige vrijhandelsverdragen.

Thuiszitter
Thuiszitter21 mei 2020 - 17:01

Ik reken er mooi wel op, hoop doet leven. De NOS gaf al een meer uitgebreide verklaring. https://nos.nl/artikel/2334529-tegenslag-voor-tot-nu-meest-kansrijke-coronavaccin.html

1 Reactie
Ellen Schoof
Ellen Schoof22 mei 2020 - 7:19

Ja, nog beter artikel! Het is net als bij een 'gewone' ziekte: niet ontkennen, maar wel hoop blijven houden.

Ellen Schoof
Ellen Schoof21 mei 2020 - 16:24

Ik zou niet overdreven optimistisch, maar ook niet pessimistisch zijn. Ik kwam een keer bij de specialist vandaan, die op grond van een echo dacht dat ik voor 90-95% zeker kanker had. In de biopten zat niets kwaadaardigs en een week of vijf later bleek ik iets te hebben dat redelijk ongevaarlijk, maar uiterst zeldzaam is. Het is eruit gehaald en je ziet er helemaal niets meer van. Pessimistischer ben ik over het klimaat, waar ik al menig alarmgedicht over heb geschreven.

1 Reactie
Ellen Schoof
Ellen Schoof21 mei 2020 - 16:26

N.B. lees ook De Volkskrant er nog even op na! https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/oxfords-apenvaccin-stelt-teleur-spotlight-zwaait-naar-amerikaans-bedrijf-moderna~bd913aff/

Rick Hofland
Rick Hofland21 mei 2020 - 16:02

Er zit dus misschien maar één ding op en dat is accepteren dat het virus er is en zal blijven. Er zijn ondertussen dit jaar al meer 380 duizend malaria doden en toch gaan honderdduizenden ieder jaar op vakantie naar landen waar je dit op kan lopen, ook mensen met een zwakke gezondheid of op leeftijd. Kortom, we moeten er maar aan wennen dat dit virus er is en dat er soms iemand aan komt te overlijden. Niet leuk, zijn we niet meer gewend in het rijke westen, maar het is niet anders.

4 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland21 mei 2020 - 16:06

Overigens heb ik het eenvoudige norovirus ook in verpleegtehuizen binnen 2 weken de helft van de bewoners zien laten bezwijken, maar daar hoor en lees je weinig over, dus er zijn wel meer virussen onder ons die ernstige gevolgen kunnen hebben en die vinden we inmiddels ook heel normaal.

Joost Spits
Joost Spits22 mei 2020 - 5:59

Dat er zoveel slachtoffers vallen is triest en waar. Wat ook waar is, is dat er een probaat werkend middel is tegen malaria. Als jezelf naar gebieden gaat waar malaria heerst, kan je preventief middelen innemen. De antimalaria-middelen atovaquon met proguanil, of mefloquine kunnen 3 weken voor vertrek naar een malariagebied, dagelijks na de maaltijd worden ingenomen. Dan wordt je niet ziek en ben je beschermt tegen deze parasiet. Echter, tegen het covid19 -virus is geen vaccin en geen enkele bescherming. Het is een onbekend virus, dat zich bewezen heeft gevaarlijk te zijn. Hoewel ik erken dat malaria een afschuwelijke ziekte is, kan je malaria niet vergelijken met de dreiging van covid19. Het is een totaal andere invalshoek.

Joost Spits
Joost Spits22 mei 2020 - 6:20

Correctie: Dan word je...

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 10:48

Rick En handen wassen natuurlijk!

Robert Follon
Robert Follon21 mei 2020 - 13:03

Gelukkig hebben we altijd nog de mondkapjes van Jaap...

1 Reactie
Marc2406
Marc240621 mei 2020 - 20:30

Als Jaap zowel aan het begin van de crisis als nog steeds roept dat het dragen van mondkapjes niet zal werken, waarbij slechts een geval van schijnveiligheid wordt creëert, mag je er vanuit gaan dat de maatregel om mondkapjes te dragen niet bij Jaap van Dissel vandaan komt, maar dat de regering in dit geval min of meer het advies van het RIVM (of in ieder geval Jaap van Dissel) naast zich neer hebben gelegd. Oftewel het zijn Rutte & Co.'s mondkapjes, niet die van Jaap.

Gerrit338
Gerrit33821 mei 2020 - 12:38

Met dit corona virus is het net als met alle grote politieke onderwerpen. Er zijn overal wel op internet deskundigen te vinden die voor of tegen iets zijn. Met wetenschappelijke bewijzen in overvloed voor beide kampen. Zo ook met dit corona virus. De ene helft van de deskundigen voorspelt de verdoemenis en de andere helft zegt dat er snel een vaccin of medicijn gaat komen. En daar is dan opeens een 'vooraanstaand Amerikaanse' wetenschapper met een mening. Wetende dat in Amerika de mening van mensen op belangrijke posities altijd politiek gekleurd is, moeten we niet zo heel veel waarde aan dit verhaal hechten. We moeten gewoon constateren, dat niemand weet wat er de komende tijd gaat gebeuren. Alle meningen die nu ronddwarrelen zijn theoretische modellen, want praktische ervaring is er niet. Wel met andere virussen, die er op lijken, maar niet specifiek met dit virus. Uiteraard weten we over een paar jaar wie er gelijk had, maar om daar nu bij elke wetenschapper met een mening een artikel op Joop aan te wijden, dat lijkt me echt overbodig. En dat helpt alleen maar mee in het paniek schoppen. Niemand weet het op dit moment, ook de wetenschap niet.

3 Reacties
Archie Bunker
Archie Bunker21 mei 2020 - 15:07

Blijf lekker doorpitten Gerrit. Rustig afwachten en geen paniek. De wereld zou er pas echt beroerd voor staan als iedereen zoals jij achterover hangt en niemand in actie komt.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 mei 2020 - 19:17

Archie Bunker 21 mei 2020 at 17:07 [ en niemand in actie komt. ] 't ligt hem er aan wie in actie komt. Momenteel bemoeien zich hier een heleboel mensen tegenaan die echt beter een stapje terug kunnen doen. Wetenschappers en medici komen tzt heus wel met antivirale medicatie en wie weet - op langere termijn - zelfs een vaccin. De ontwikkeling daarvan heeft tijd nodig. Dat zul je inderdaad gewoon moeten afwachten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2020 - 13:36

Voor iedereen behalve voor de onderzoekers die hier mee bezig zijn is het afwachte. In de tussentijd hygiene betrachten en afstand houden. Dat werkt ook tegen andere infectieziekten.

Bert de Vries
Bert de Vries21 mei 2020 - 12:04

Er zijn twee groepen middelen tegen de corona-dreiging. In de eerste plaats de mogelijkheden om besmetting te voorkomen. In de tweede plaats geneesmiddelen, medicijnen en vaccins. De eerste groep is in handen van de overheden en hun entourage. In Nederland falen die jammerlijk. De tweede groep is in handen van het mondiale grootkapitaal en enkele vrijbuiters. De vrijbuiters beschikken niet over de mogelijkheid van miljardenproductie. Voor het grootkapitaal is maximaal financiëel voordeel de allesbepalende norm. Er is alle reden voor hoop, maar niet voor veel meer dan dat.

22 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo21 mei 2020 - 15:56

@Bert de Vries, 21 mei 2020 at 14:04, "In de tweede plaats geneesmiddelen, medicijnen en vaccins." Betreffende mogelijke medicijen. Wat vind je van de petitie van huisarts Rob Elens?: https://www.petities.com/einde_corona_crises_overheid_sta_behandeling_van_covid-19_met_hcq_en_zink_toe Is het niet raar om een middel te verbieden, dat in andere landen of voor andere ziekteproblemen wel gebruikt mag worden? Voorzorg principe. Betekent het voorzorg principe niet, dat je eventueel dit middel beter kunt gebruiken, als er geen betere alternatieven zijn? Woeki Hypo. P.S.: Ik heb deze petitie ondertekend.

Bert de Vries
Bert de Vries21 mei 2020 - 16:36

Woeki, ik heb ook ondertekemd. Omdat checken het minste is wat je in de gegeven situatie kunt doen. Maar goed, deze onwil bij 'autoriteiten' past helemaal bij het huiveringwekkend gestuntel waarmee ze de crisis aanpakken.

Juppé🎗
Juppé🎗21 mei 2020 - 18:50

« Wat vind je van de petitie van huisarts Rob Elens?:« ......Ik vreselijk, hcq remt koorts en zink versterkt immuunsysteem, c’est tout. Mijn medische kennis komt uit het ontwerpen van een zelflerend diagnose systeem 30 jaar geleden. Dat wijst meer op tekorten Vitamines D3 en B12. Vergeet dit en laten we het over gematigd liberalisme hebben....,..

Bert de Vries
Bert de Vries21 mei 2020 - 19:09

Juppé, 1 de patienten waren gediagnisticeerd met cororna; 2 ze zijn genezen. Ervaring is veel waard, wetenschap ook. Zie het raaskalcollege dat Rutte ondersteunt. Maar geiten moet je niet versmaden. De enige ontwijkingsroute is de vaststelling dat de arts in kwestie liegt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2020 - 21:17

Juppé???? 21 mei 2020 at 20:50 Ik ben geneigd u gelijk te geven. Het riekt naar kwakzalverij maar ik kan me vergissen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo21 mei 2020 - 22:17

"Het riekt naar kwakzalverij maar ik kan me vergissen." Het tegenwoordig dominante neoliberalisme is kwakzalverij, onderdeel van de huidige wetenschap (o.a. economie), en ik vergis mij niet. Woeki Hypo.

Woeki Hypo
Woeki Hypo21 mei 2020 - 22:50

@Bert de Vries, 21 mei 2020 at 18:36, Van dat gestuntel of gemanipuleer (of de onvolledigheid) werd ik mij (o.a.) bewust, toen ik het verhaal van deze huisarts op YouTube zag. Het mogelijke verloop van de ziekte volgens zijn verhaal klopt niet met het (onvolledige) advies van de overheid wat te doen bij vermoeden van het hebben van deze ziekte. Later plaatste Polletje hier op Joop een interessante verwijzing, welke dit mogelijke verloop verder bevestigde. Woeki Hypo.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2020 - 23:44

Een Duitse professor beweerde in De Gelderlander dat de Spaanse griep het gevolg was van kalkgebrek. Kwakzalvers zagen hun kans schoon om pillen en drankjes aan de man te gaan bregen. https://www.gelderlander.nl/home/honderd-jaar-geleden-vielen-er-40-000-doden-en-kwam-het-virus-in-twee-golven~a7107c3d/

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 4:03

DanielleDefoe Dan ook maar stoppen met chemotherapie bij kanker?

Gerygrr
Gerygrr22 mei 2020 - 9:09

Er wordt door veel deskundigen geacteerd op oude kennis over andere coronavirussen. Dit is een nieuw virus, men kent het niet! Pas over langere tijd kan men betere conclusies trekken over eigenschappen van het virus. Ondertussen zijn er ook steeds meer artsen en virologen, die zelf de ziekte hebben doorstaan en daarover hun bevindingen delen. Een daarvan Paul Garner schrijft erover: https://www.theguardian.com/world/2020/may/15/weird-hell-professor-advent-calendar-covid-19-symptoms-paul-garner We hebben dus een nieuw virus, waarbij sommige middelen lijken te helpen. De hydrochloroquine, die door huisarts Rob Elens werd voorgeschreven aan de zieken, die genazen bijvoorbeeld. Een belangrijke kanttekening hierbij nis, dat er natuurlijk ook talrijke mensen zijn genezen zònder dit middel. Het is een middel, dat zonder toezicht door specialisten in een ziekenhuis zou kunnen worden toegepast, het zou tot hartstilstand kunnen leiden. De huisarts heeft de tijd en mogelijkheden niet. Een ander belangrijk punt van aandacht zou het verschil ouderen vs kinderen moeten zijn. Wat hebben kinderen wèl, dat ouderen niet hebben? Ze zijn goed gevaccineerd, ouderen van voor 1970 zijn niet ingeënt tegen mazelen. Dat lijkt mij van significante betekenis voor het verloop van de ziekte en de sterftekans. Sinds begin maart tot nu ben ik ziek, mijn immuunsysteem is op hol geslagen, de huisarts is sceptisch maar ik vermoed corona. Ik ben zeer goed gevaccineerd, heb zelfs de bcg gehad en was als kind ernstig ziek door de mazelen..... Er is nu een facebookgroep langdurige coronaklachten van bijna 10.000 mensen die vergelijkbare verschijnselen hebben, waarvan een groot deel niet weet of het corona is of was, maar dat wel vermoedt. Het is belangrijk, dat het RIVM deze groep actief gaat benaderen en testen!

Gerygrr
Gerygrr22 mei 2020 - 9:29

Corr. In mijn verhaal moet natuurlijk staan: niet zonder toezicht....

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2020 - 11:03

Minoes&tuin 22 mei 2020 at 06:03 Dat heeft er niets mee te maken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 11:07

DanielleDefoe Dat heeft alles te maken met de argumentatie!

Woeki Hypo
Woeki Hypo22 mei 2020 - 12:20

@Grijsje63, 22 mei 2020 at 11:09, "Het is een middel, dat zonder toezicht door specialisten in een ziekenhuis zou kunnen worden toegepast, het zou tot hartstilstand kunnen leiden. De huisarts heeft de tijd en mogelijkheden niet." Deze opvatting met het betreffende verbod is het probleem. Vandaar de petitie van de huisarts Rob Elens. O.a. huisarts Rob Elens zag de mogelijkheden voor sommige van zijn patiënten wel. En over die tijd wil ik o.a. de huisartsen zelf wel horen. Bijvoorbeeld van medici of paramedici, die de actie inmiddels ondersteunen. Een verbod kan in die gevallen ook tot overlijden of invalideren leiden, als er geen betere alternatieven zijn, en men doorgestuurd wordt (naar het ziekenhuis) als het (eventueel) te laat is voor de huidige stand van zaken. Of niet doorgestuurd wordt. Woeki HYpo

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2020 - 13:19

Minoes&tuin 22 mei 2020 at 13:07 Volgens mij niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2020 - 13:26

PS Grijsje legt ook al uit waarom op eigen houtje experimenteren geen goed idee is.

Gerygrr
Gerygrr22 mei 2020 - 13:30

@Woeki, Lees dit eens door: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/hebben-covid-19-patienten-iets-aan-chloroquine-en-hydroxychloroquine-.htm

Woeki Hypo
Woeki Hypo22 mei 2020 - 23:42

@Grijsje63, 22 mei 2020 at 15:30, Ik heb het doorgelezen. Hier staat het huidige gezichtspunt van (medische) autoriteiten, dat jij ook verwoordt. Er is geen bezwaar tegen voorzichtigheid en rekening houden met de in het artikel genoemde bijwerkingen, speciaal bij covid-19 patiënten. Er is bezwaar tegen, dat het middel o.a. niet in de eerste lijn gebruikt mag worden. Daarvoor is de petitie van huisarts Rob Elens. Onder het artikel staan 4 reacties van 3 medici. Twee zijn voorstander van gebruik in (o.a.) de eerste lijn. Woeki Hypo.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2020 - 5:07

Woeki Inderdaad!

Gerygrr
Gerygrr23 mei 2020 - 15:00

@Woeki https://www.1limburg.nl/lancet-meijels-coronamedicijn-werkt-niet Uitgebreid onderzoek nieuste inzichten.

Gerygrr
Gerygrr23 mei 2020 - 15:03

Corr. Nieuwste

Woeki Hypo
Woeki Hypo23 mei 2020 - 22:02

@Grijsje63, 23 mei 2020 at 17:00, Dat onderzoek lijkt over de tweede fase of tweede lijn te gaan. Ik ben benieuwd naar uitleg over / kritiek op dit onderzoek. Het voorstel van Rob Elens gaat over de eerste fase of de eerste lijn. Wat heeft men met dit onderzoek dan (eventueel) gefalsificeerd? Grappig dat de krant dit niet opmerkt. Woeki Hypo. P.S.: zie ook: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/trump-middel-tegen-corona-helpt-niet-maar-is-wel-dodelijk

I am Legion
I am Legion21 mei 2020 - 10:47

Jan Terlouw, onze landelijk baken van hoop, wetenschapper, en nog steeds zeer goed van geest afgelopen zaterdag in een groot interview in de Volkskrant hierover" "Ik hoop vooral dat er snel een medicijn komt waarmee je mensen geneest of in ieder geval niet laat sterven. En dat verwacht ik ook wel. Ik denk dat er volgend jaar een vaccin is, waardoor het niet terugkomt, en dat er over een of twee maanden een medicijn is." 'Waarom verwacht u dat zo snel?' "Omdat er enorm naar gezocht wordt. En we zijn goed hoor, we kunnen veel. Als wetenschappers zich er echt op storten, kunnen we toch alles, zeg. Dus dat gaat er over enkele maanden komen." https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/jan-terlouw-jongens-pik-het-niet-meer-want-het-is-jullie-toekomst~b39cc0fc/

1 Reactie
LaBou
LaBou 22 mei 2020 - 9:47

En toch is er nog steeds geen middel tegen een ordinaire verkoudheid. Is daar naar niet gezocht of hebben we een te optimistische kijk op wat we kunnen? Zie daar de waarde van het oordeel van Terlouw.

Oki Doki
Oki Doki21 mei 2020 - 10:35

Dus het virus moet toch zo veel mogelijk ingedamd worden en als je dat dus niet doet dan kom je alleen maar steeds verder in de problemen. Voor de economie kun je er het beste nu al van uit gaan dat het coronavirus nooit meer weg gaat want dan kun je alvast beginnen met het bedenken van duurzame oplossingen. Het coronavirus moet dus zeker heel serieus genomen worden.

2 Reacties
Boreaal
Boreaal21 mei 2020 - 18:05

Nooit meer weggaat? Uiteindelijk zal die groeps immuniteit er wel komen, is het niet door middel van een vaccin dan wel door infecties. De veel ergere Spaanse Griep uit 1918 was na een paar jaar ook uitgewoed.

Oki Doki
Oki Doki21 mei 2020 - 20:23

Boreaal Ja, je hebt gelijk uiteindelijk zal het virus wel weggaan.

Phil2
Phil221 mei 2020 - 10:28

Moet je de beide Bushes dan wel nageven: Two Threats - Two Bushes. Bush Jr. in 2005: 'If we wait for a pandemic to appear, it will be too late to prepare' - ABC News - https://abcn.ws/2xKHlTr via @ABC It was Bush Sr. back in 1989 who had warned for Climate Change... before he was silenced by Big Oil.

1 Reactie
michellekepen
michellekepen21 mei 2020 - 12:24

Phil, Mooi, deze pluimen voor de beide Bushes. Maar wat heeft die tweede pluim met corona te maken? Volgens sommigen heeft klimaarverandering natuurlijk overal mee te maken, maar het directe verband met corona ontgaat mij.

Rode druppel
Rode druppel21 mei 2020 - 10:16

Hier schrik ik van.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 10:51

Rode Druppel Niet doen, gewoon handen blijven wassen!

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg22 mei 2020 - 11:02

Hoi Rode druppel, Dat één onderzoek mislukt, betekent gelukkig niet dat we gedoemd zijn. De eerste berichten over behandelingen van geinfecteerden met antilichamen was zeer zeker hoopgevend - het is alleen een arbeidsintensieve en dus dure behandelingsmethode. In het artikel in de Volkskrant werd bovendien gesteld dat, hoewel er ook gevaccineerde apen waren die tóch longproblemen kregen, dat niet betekent dat het bij mensen niet werkzamer zou zijn. En zelf als mensen wel geinfecteerd kunnen raken na vaccinatie, maar er niet ernstig ziek meer van worden, is er al enorme winst geboekt. Het vaccin levert dan misschien niet de gehoopte groepsimmuniteit, het beschermt in ieder geval wel het individu. Tot die tijd: stay safe!

Frits Jansen
Frits Jansen21 mei 2020 - 9:40

Waar kan ik nog hoop aan ontlenen? Misschien werd de urgentie bij AIDS toch minder gevoeld, omdat het als "homo-ziekte" werd beschouwd. Misschien kunnen we nog wat hebben aan de moderne biotechnologie, een vak dat de laatste decennia spectaculaire vorderingen maakt. Misschien heeft die Haseltine ook de intentie om geldschieters zo bang te maken dat ze meer geld beschikbaar stellen. Het schijnt een illusie te zijn om nu op "groepsimmuniteit" te rekenen, maar bij eerdere epidemieën (zoals MERS) trad die wel op, met de bizarre consequentie dat farmaceutische bedrijven hun investeringen in vaccins niet terug konden verdienen, iets wat ze nu nog niet vergeten zijn. Een lugubere vorm van marktfalen. Ik hoop dat ook verstokte marktdenkers beseffen dat we hier met een "public good" te maken hebben dat dus niet commercieel gefinancierd kan worden.

10 Reacties
JoostdeV
JoostdeV21 mei 2020 - 11:41

Lees even wat er over MERS op Wikipedia staat. Opbouw van groepsimmunitiet zou bij mers een paar miljard doden hebben gekost.

MountEverest
MountEverest21 mei 2020 - 11:47

@Frits We zullen gewoon moeten accepteren dat de wereld niet maakbaar is, dat als het ene probleem wordt opgelost, het andere alweer om de hoek komt kijken. Dat we voortdurend tegen onze grenzen aanlopen. Dat mensen sterfelijk zijn. Dat betekent niet dat we op onze handen moeten gaan zitten en rustig afwachten wat er gebeurt. Je moet doen wat je hand vindt om te doen, maar verwacht niet dat het hier een paradijs wordt.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 mei 2020 - 12:26

@JoostdeV Wees even wat exacter svp want een dergelijke bewering heb ik niet bevestigd gezien op wikipedia.

Bert de Vries
Bert de Vries21 mei 2020 - 13:18

Frans, wereldwijd 1879 geconstateerde gevallen, en daarvan ten minste 666 met dodelijke afloop. Sterftepercentage zo'n 35%. Doorgerekend naar de totale wereldbevolking etc. Maar uitgaan van 100% besmetting van de soort wereldwijd, is inderdaad dubieus.

JoostdeV
JoostdeV21 mei 2020 - 15:36

Inderdaad, mortaliteit van 35% bij een besmettingsgraad van 70% geeft een paar miljard doden. SARS 1 en MERS zijn via indamming van de aardbodem verdwenen, niet via groepsimmuniteit. Er is voor zover ik weet geen enkel virus alleen door de opbouw van groepsimunniteit verdwenen. Er was altijd een groot internationaal programma voor nodig om de laatste pockets op te sporen en in te dammen. Het zou mooi zijn als we voor de bestrijding van Covid ook een dergelijk programma zouden opzetten. Een vaccin is voor volledig indammen niet strikt noodzakelijk. Met een booster vol antilichaampjes die enkele weken immuniteit geeft is het ook goed mogelijk. Zelfs zonder behandelijk slagen landen erin om virusvrij te worden.

Boreaal
Boreaal21 mei 2020 - 17:58

Het grote verschil met AIDS is natuurlijk dat Corona veel besmettelijker is. Als ik dicht bij iemand met AIDS zit heb ik niks te vrezen, tenzij hij bloedende open wonden heeft. Geen mondkapjes en 1,5 meter afstand noodzakelijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2020 - 21:26

Wellicht omdat het een mannenziekte was in het westen werd er best veel geld/energie gestoken in AIDS research.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 11:05

Boreaal Maar in het begin wisten ze dat ook niet. Dat heeft tot hele taferelen geleid. In Afrika vele weduwen omdat mannen weigeren een condoom te gebruiken en zowel vader en moeder beiden overleden zijn aan aids. In Nederland neemt men het ook niet meer zo precies. Daar wordt gewoon weer condoom-vrij gevreeën 'Imdat het fijner' is, of over gezwegen, het maakt sommigen blijkbaar niet uit als ze anderen besmetten.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg22 mei 2020 - 11:06

@ JoostdV 'Met een booster vol antilichaampjes die enkele weken immuniteit geeft is het ook goed mogelijk. Zelfs zonder behandelijk slagen landen erin om virusvrij te worden.' Was het maar waar. Inmiddels zijn er gevallen van besmettingen door huisdieren en de laatst in het nieuws gekomen nertsen. Je zou hen ook allemaal passief moeten immuniseren, met alle risico's van dien (een soort-vreemd antilichaam kan heel akelige immuunresponses opleveren).

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 11:09

uiteindelijk overleden zijn