Joop

Hittegolven vroeger en vaker: extreme temperaturen in Spanje en Zuid-Frankrijk

  •    •  
13-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2655 keer bekeken
  •  
madridhitte

Spanje en het zuiden van Frankrijk worden geteisterd door een hittegolf. In sommige delen van het zuiden van Spanje werd het afgelopen weekend 43 graden. Later deze week zal het kwik in het zuidwesten van Frankrijk naar 39 graden stijgen, zo is de verwachting. Dergelijke temperaturen kwamen voorheen alleen in juli en augustus voor.

Volgens deskundigen past de nieuwe hittegolf in een trend. Door de klimaatcrisis komen extreem hoge temperaturen vaker voor. Ook beginnen de hittegolven vroeger. In Spanje begint de zomer nu tussen de 20 en 40 dagen eerder dan een halve eeuw geleden.

De nieuwe hittegolf volgt op de warmste meimaand die ooit gemeten is in Spanje en Frankrijk. Vorig jaar was het warmste en droogste jaar ooit in Spanje. In Andalusië werd vorig jaar augustus een temperatuur van 47,4 graden gemeten – een record. In Frankrijk werd de recordtemperatuur neergezet in 2019: 46 graden.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Mokker
Mokker14 jun. 2022 - 5:47

Het klimaat verandert, dat moeten we maar accepteren. Is het de moeite waard is om miljarden in te zetten om te proberen de natuur tegen te houden, of kun je dat geld beter gebruiken om je aan te passen aan de veranderende omstandigheden?

3 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine14 jun. 2022 - 7:46

@mokker, inderdaad, ontkenners zijn er weinig in Nederland. Persoonlijk denk ik niet dat we de boel kunnen stoppen, dus we kunnen ons maar beter aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid.

vdbemt
vdbemt14 jun. 2022 - 9:21

1 - Dat tegenhouden van de natuur doet de mens al sinds haar bestaan. Daarom zitten we nu zo zwaar in de problemen. De natuur moet eens vrijgehouden worden van de smerige troep die wij erop loslaten. Zodat het in haar oorspronkelijke, rijke variatie verder kan. 2 - We kunnen dat ook laten. En ons aanpassen aan de veranderende omstandigheden. En net als in Tokyo, Peking, al VOOR de pandemie, allemaal met mondkapjes rond gaan lopen om niet fauw te vallen door de smog. We zijn immers gek op mondkapjes.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert14 jun. 2022 - 12:55

@ Vdbemt - ...dat is het enig juiste antwoord. Aanpassen aan de veranderingen binnen een traject dat met exponentiële snelheidstoename tot het eind van het leven op aarde leiden zal? Dat is opgeven, en doodgaan. Dus: waanzin. Omdat deze realiteit onacceptabel is, is er zoveel escapisme op de markten, vandaag de dag. Geo-engineering, de malle sprookjes van Maarten Boudry, de fake-wetenschappen van het trans- en het posthumanisme... de occulte sektes schieten als paddestoelen uit de grond; ze vermenigvuldigen zichzelf als konijnen, geef het maar een naam. Dit om de definitieve catastrofe op nette manieren te ontlopen. Dat is menselijk en begrijpelijk, maar tevens dodelijk. Er zal niets meer zijn. Als het gedaan is, dan zal er ook geen aarde, geen zonnestelsel, geen Melkweg, geen universum meer zijn. Want het kan niet meer waargenomen worden, door geen sterveling. *) Alles is dan uitgewist. Alle opgetekende menselijke geschiedenis, alle voortbrengselen van humane culturen, dus alle wetenschap, alle muziek, alle literatuur, alle verhalen, alle herinneringen, alle vreugde, verdriet, hoop... ...geen licht, geen geluid, geen geur, geen smaak, geen gevoel, alle schermen op zwart, en geen Joop. *) ...ik ga met bisschop George Berkeley: alleen God zal er zijn om de ruïnes van een eens mooie planeet te aanschouwen. Is dat 'alles' er dan toch nog? Ja, maar zonder de mens, dus vanuit onze eigen ervaringskennis: tóch is het er niet meer. (wordt niet vervolgd)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout13 jun. 2022 - 20:32

Het rechts rassemblement ziet het 45 graden Celcius perspektief als een verdienmodel voor handelaren in airco's en handige horecaffers van neoliberale snit.

Wie o Wie
Wie o Wie13 jun. 2022 - 17:50

Grappig, afgelopen winter en voorjaar was het juist super koud. https://inspanje.nl/algemeen/17634/spanje-beleeft-dit-weekend-koudste-periode-van-2022/ Maar daar hoor je dan weer weinig over.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt13 jun. 2022 - 18:52

Ten eerste is dat laatste niet waar. Ten 2e bevestig je met dit bericht het feit dat we met steeds grotere extremen te maken krijgen. Klimaatverandering. Lachen, niet?

Wie o Wie
Wie o Wie13 jun. 2022 - 20:03

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert13 jun. 2022 - 14:11

Het wachten is zoals vaker op de reacties vanuit Joops rechtse bunker - 'ja maar dertig miljoen jaar geleden waren er ook hittegolven waarbij de mussen dood van het dak vielen en die waren langer en erger en toen waren er geen vliegtuigen, auto's, kerncentrales, computers, en pornokanalen, dus waar praten we eigenlijk over?' of ook: 'kan zijn maar in Amerika heb je Death Valley in Californië en Nevada en daar is het zo lang zo abnormaal heet en dat is toch niet omdat het klimaat nu verandert? In juli en augustus wordt het daar 50 graden en meer en ooit zelfs 56,7 graden Celsius in 1913? Zeg nou eens, waar hebben we het eigenlijk over?' 'Laat die Spanjolen en Fransozen nou es goeie airconditioners kopen. Ze moeten niet zo zeuren; ze moeten de economie aanzwengelen, weet je? Dat's een win-win situatie, zo heet dat op de universiteit, ja toch, niet dan?' Ecce Dexter Joopis.

10 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9313 jun. 2022 - 14:52

Ontkennen wordt steeds moeilijker en moeilijker. Ikzelf ben nog niet eens dertig maar maar naar mijn gevoel waren de winters in mijn kindertijd toch wel degelijk kouder en de zomers milder.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert13 jun. 2022 - 15:51

@ RechtdoorZee93 - dank voor je bemoedigende reactie! Ik ben ouder dan jij, en heb mij vaak afgevraagd hoe mensen van zeg 25, 30 jaar naar de klimaatveranderingen kijken. Hoe is het als ze uit eigen ervaringen putten? Ik vermoed dat het ontkennen en bagatelliseren vooral van jongeren in het algemeen komt - waarschijnlijk zitten ze niet te wachten op grote sociaal-culturele veranderingen die nodig zijn om het tij nog te keren. Op grond van je antwoord keek ik eens naar dagboeken uit de vroege jaren negentig. Milieuzorg en duurzaamheid waren toen ook thema's van belang; maar ernst en omvang van de schade aan ons aller klimaat waren nog geen middelpunt van verhitte discussies en ruzies in de media. Nu is dat anders. Wel kon ik teruglezen over zware stormen en windstoten in 1990/1991, en grote overstromingen in de riviergebieden (de Maas in mijn geval), midden jaren '90. Toch waren die in onze perceptie meer incidenteel, niet de voorbodes van iets veel ergers. Tot zover mijn aantekeningen uit die tijd. Ik denk dat je gevoel juist is. Zou iemand een nauwkeurig onderzoek doen naar weersextremen in ons land, of in Europa, over de voorbije vijftig jaar, dan zou daar best uit kunnen komen dat de uitzonderingen in de tijd exponentiëel toenamen; en daarmee ophielden nog uitzonderingen te zijn. Daarom vind ik je berichtje bemoedigend en hoopgevend.

vdbemt
vdbemt13 jun. 2022 - 15:59

Ik hoor ook bij de wat ouderen. Mijn perceptie is niet dat het ontkennen vooral bij de jongeren ligt. Kijk naar de klimaatmarsen. Die ontkenning ligt ook zeker bij ouderen. Vooral uit gemakzucht. Te beroerd om hun levenshouding en gedrag een beetje aan te passen. Wat betreft de praktische situatie. Hoe uitzonderlijk is tegenwoordig een schaatswinter? Komt bijna niet meer voor. In mijn jeugd was dat bijna jaarlijks.

Ranonkel2
Ranonkel213 jun. 2022 - 16:07

Rechtdoorzee, Zelf halverwege de 30 en herinner mij nog dat we door een pak sneeuw van 50 cm naar school moesten ploegen. Ook konden we elk jaar eigenlijk wel de ijsbaan op hier. Nu heeft mijn nichtje van 13 nog nooit een dik pak sneeuw mee gemaakt en is schaatsen lang niet elk jaar meer mogelijk. Staat natuurlijk wel tegen over dat de zomers wat warmer zijn en we dus meer van de tuin kunnen genieten. Persoonlijk vind ik het lekkerder zo.

Andre6
Andre613 jun. 2022 - 17:34

@ drs. H.C. Queyncken Tollaert Gewoon redelijke vragen/reacties (afgezien van de 3e) waar niemand het antwoord op kan geven. Ook u niet. U heeft het over 30 miljoen jaar geleden maar in de middeleeuwen waren de temperaturen ook hoger dan nu. En inderdaad waren er toen geen auto's, bio industrie, fabrieken, vliegtuigen enz. https://www.nationalgeographic.nl/geschiedenis-en-cultuur/2019/06/klimaatverandering-in-de-middeleeuwen

vdbemt
vdbemt13 jun. 2022 - 18:28

@Andre6. Op zichzelf kunnen het oprechte vragen zijn, ware het niet dat de antwoorden toch al regelmatig door weerkundigen en andere wetenschappers gegeven zijn. Je moet er wel naar willen luisteren. De 3e is een scherts die goed de dwarse dommigheid van de die-hard ontkenners weergeeft.

Halas
Halas13 jun. 2022 - 18:33

Ik geloof het Drs. H.C. het probleem is, dat we nogal selectief vissen hiwr: Dat het voorjaar in Spanje extreem nat was, dat komt dan blijkbaar weer niet uit.... Beetje Ongehoord.

vdbemt
vdbemt13 jun. 2022 - 20:50

@Halas . Net als wie-o-wie bevestig jij het voorkomen van extremen. Die steeds grotere extremen en het vaker plaatsvinden, zijn juist de signalen van de klimaatverandering. Dank je.

Mokker
Mokker14 jun. 2022 - 5:52

Het aantal klimaatontkenners is klein, maar net geheel onterecht zijn er veel kritische geluiden over draconische maatregelen waarvan het onzeker is of ze gaan helpen. Zelf denk ik dat alleen minder mensen en minder consumptie echt wat zou bijdragen, maar onze politici zetten liever in op de dure energietransitie, wellicht omdat in dat kapitalistische model de economie niet wordt geremd.

vdbemt
vdbemt14 jun. 2022 - 9:27

@Mokker. Minder mensen en minder consumpte zou zeker helpen. Maar dat 'minder mensen' , zie jij dat gebeuren? ALS er al beleid met resultaat op mogelijk is, denk je dan dat dat snel effect heeft? Dat duurt decennia. Veel te lang dus. Je zou er niettemin zeker beleid op kunnen voeren. Maar daarnaast moeten er alsnog veel andere dingen gebeuren. MInder consumeren, is een goede. Daar kunnen we meteen mee beginnen. Bijvoorbeeld minder vlees. Dan hebben we ook minder boeren nodig. Dat heeft geweldige effecten op de natuur, de biodiversiteit, op het waterbeheer, op het klimaat.