Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hittegolven vroeger en vaker: extreme temperaturen in Spanje en Zuid-Frankrijk

  •  
13-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2852 keer bekeken
  •  
madridhitte

Spanje en het zuiden van Frankrijk worden geteisterd door een hittegolf. In sommige delen van het zuiden van Spanje werd het afgelopen weekend 43 graden. Later deze week zal het kwik in het zuidwesten van Frankrijk naar 39 graden stijgen, zo is de verwachting. Dergelijke temperaturen kwamen voorheen alleen in juli en augustus voor.

Volgens deskundigen past de nieuwe hittegolf in een trend. Door de klimaatcrisis komen extreem hoge temperaturen vaker voor. Ook beginnen de hittegolven vroeger. In Spanje begint de zomer nu tussen de 20 en 40 dagen eerder dan een halve eeuw geleden.

De nieuwe hittegolf volgt op de warmste meimaand die ooit gemeten is in Spanje en Frankrijk. Vorig jaar was het warmste en droogste jaar ooit in Spanje. In Andalusië werd vorig jaar augustus een temperatuur van 47,4 graden gemeten – een record. In Frankrijk werd de recordtemperatuur neergezet in 2019: 46 graden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.