In 2035 zullen we de ongekende hittegolven waar Europa dit jaar onder zuchtte, als “gemiddeld” beschouwen. Die voorspelling doet het Britse meteorologische instituut, schrijft The Independent.
De hitte brak dit jaar het ene na het andere record. Het kwik bereikte op tal van plaatsen hoogtes die nooit eerder waren gezien. Zo werd het in het Verenigd Koninkrijk in juli voor het eerst warmer dan 40 graden. In 500 jaar was de droogte in Europa niet zo erg als dit jaar.
Ook als landen besluiten om zich aan de in Parijs afgesproken klimaatafspraken te houden, zal de situatie de komende jaren alleen maar erger worden. Het weer in Europa zal nog extremer worden dan deze zomer, is de verwachting van de wetenschappers.
Op de lange termijn ziet het er evenmin goed uit. In het jaar 2100 zal de gemiddelde zomer in het midden van Europa 4 graden warmer zijn dan in het pre-industriële tijdperk.
Dergelijke temperaturen hebben grote gevolgen voor de volksgezondheid. De Europese hittegolf van 2003 kostte meer dan 70.000 mensen het leven. Ook in recente jaren worden hoge temperaturen direct vertaald in hogere sterftecijfers.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
In het Plioceen was het warmer dan nu en Europa was toen ook geen woestijn. We kunnen ons beter aanpassen aan de hetere zomers, bijvoorbeeld door meer water op te slaan. En in de tropen moet er airconditioning gecombineerd met zonnepanelen komen.
Twee hittegolven in één zomer is niet zo bijzonder. De langdurige droogte deze zomer we. Daarentegen was vorige zomer een natte.
Dus viel het met de warmte wel mee, zeker als je naar het gemiddelde van deze zomer kijkt. Het KMNI rekent voor het jaarlijkse zomergemiddelde over de periode van 1 juni-31 aug. In de periode van 1981 t/m 2010 was dat gemiddelde 17,0C˚ wat een goede graadmeter is om de huidige zomer mee te vergelijken. Deze zomer, met nog vijf dagen te gaan die niet bovengemiddeld warm zullen zijn, is het gemiddelde 17,2˚C wat dus waarschijnlijk nog iets zal zakken. Dan was dit dus een relatief normale zomer t.a.v. die periode. Vorig jaar was een natte zomer met een gemiddelde van 17,7˚C. Alleen 2019 en 2021 waren met respectievelijk gemiddelden van 18,4˚C en 18,3˚C erg warm. Dat dus.
Jouw conclusie het met de warmte wel meeviel. Ik hoor boeren, boswachters, klimatologen anders concluderen. En ik ZIE, daadwerkelijk, hoe de natuur reageert op die warmte, die volgens jou wel meeviel. De bladeren en eikels vallen al van de bomen. Jij hebt een groot manco: jij ZIET niet.
In mijn tuin is het herfst. Zelfs de brandnetels in de berm liggen voor pampus en recent werd ik door een eikel getroffen.
Vdbemt & DanielleDefoe Boeren, boswachters, en zeker klimatologen zullen zeker niet anders dan mij concluderen dat het met de warmte wel meeviel. Het is de lange periode van droogte die iedereen parten speelt zoals ik al stelde. De warmte met iets boven de 17˚C gemiddeld is gelijk aan een langjarige eerdere periode. De droogte is desastreus maar niet een in een reeks van vele of toenemende jaren. Die droogte veroorzaakt ook het vroege blad- en vruchtverlies.
De natuur c.q. de aarde reguleert zichzelf, en de mensheid is onderdeel van dat systeem. Door diverse oorzaken verandert het klimaat, niet lineair, maar exponentieel. Wie ergens woont waar niet tijdig aanpassingen zijn gedaan en daar blijft zitten, bekoopt dat met hongersnood of sterfte. Nogmaals: het systeem reguleert zichzelf.
"Wie ergens woont waar niet tijdig aanpassingen zijn gedaan en daar blijft zitten, bekoopt dat met hongersnood of sterfte. Nogmaals: het systeem reguleert zichzelf. " .... doordat die mensen hongersnood en sterfte zullen proberen te ontlopen, door massaal naar het noorden te trekken! Let wel, die volken in het zuiden zijn nauwelijks verantwoordelijk voor de oorzaken van de opwarming. Dat zijn wij in Europa en de USA ( en in toenemende mate China en bv India). Zij zijn ook niet in staat om voldoende maatregelen te nemen (bovendien: welke dat dan zouden moeten zijn tegen droogte en enorme temperatuurstijgingen is me zo ie zo al onduidelijk. Dus ja, zij zullen terecht massaal naar het noorden trekken ....
@ K. Damhof2 - U schreef een heel eigenaardig stukje. Het klinkt gewichtig, maar het is een combinatie van pseudo-wetenschap en sociaal Darwinisme. Er zit ook een cirkelredenering in. Ach, in feite doet U hetzelfde als dat wat de toonaangevende economen aan de lopende band doen. De welvarende economen zonder enig wetenschappelijk gewicht, die zijn juist de personen die niet tijdig aanpassingen doen en maar al te graag blijven zitten waar ze zitten. Ik wens hen maximaal levensgeluk toe, maar hun soort is gedoemd, dat staat vast. Zo werkt de evolutie nu eenmaal. Soms hard, maar toch nog genadig voor de hele mensheid.
Zeker. Het systeem reguleert zichzelf. Zoals je zegt, zijn wij onderdeel van dat systeem. Als wij ons nou eens anders, zoals een stuk minder vervuilend en anderszins schadelijk, zouden gedragen, wordt de uitkomst van die regulatie van dat systeem ook anders.
Niemand hoeft meer vanuit noord Europa naar het zuiden inclusief Turkije of Dubai . Zon vakantie op de veluwe voor de nederlanders, jutland voor de Denen of schotland voor alle britten scheelt enorm in co2 uitstoot en geen zwarte zaterdagen meer.Da's echte klimaat winst. Misschien kunnen onze achter kleinkinderen dan ook nog een tijd door op de aarde.
En wat denk je dat die mensen doen, die o.a. in het onleefbare Afrika wonen (let wel: onleefbaar geworden door de invloed van m.n. het geïndustrialiseerde westen!)? Juist ja: die komen massaal (en terecht!) naar het noorden om het vege lijf te redden!
Ik weet niet of je dit serieus meent: die enorme kortzichtigheid om je te beperken tot de voordelen van "zonvakanties op eigen bodem". Ga er maar vanuit dat alle volken die in onleefbaar geworden delen van de wereld leven (let wel: ten gevolge van de "klimaatvergiftiging" door de geïndustrialiseerde landen, zoals wij!), terecht massaal naar het noorden zullen trekken om hun plekje om te overleven op te eisen!
Met dit tempo, en jouw instelling als standaard, geef ik die achterkleinkinderen heel weinig kans.
Stel je voor dat alle vruchtbare gebieden van de wereld verdrogen en in woestijn veranderen. Mensen hebben dan geen eten en geen water meer om te drinken. Het begint er steeds meer op te lijken dat het die kant op gaat. Ik vind in ieder geval dat de mensheid ongelooflijke risico's neemt.
Prachtig! Kan niet wachten! Dit is echt 1 van de mooiste zomers van de afgelopen decennia dus laat maar komen. Wellicht ten overvloede wil ik opmerken dat hetzelfde instituut al jaren de horrorwinter des doods voorspelt en dat is ook nog niet uitgekomen.
Kijk een voorbeeld van de ikke, ikke en de rest kan stikken generaties. Tijd voor een goede oorlog om deze generatie te veranderen dan wel op te ruimen.
Natuurlijk is de temperatuur in het zuiden van Europa wel heel extreem. Ze zullen er zich daar dus op aan moete passen. Net als dat ze dat in andere warme delen van de wereld hebben gedaan. Hier in Nederland vind ik het tot nu toe echter een pracht zomer. Heerlijke temperaturen maar nooit te warm. Bovendien koelt het snachts redelijk af. Zelfs zo lekker dat we de meeste dagen op de green egg hebben kunnen koken. Hier wil ik wel aan wennen! Maar ook hier zullen we ons moeten aanpassen. Huizen anders bouwen zodat ze de warmte beter kwijt kunnen. en in de tuin andere beplanting die beter tegen de droogte kan bijvoorbeeld.
Het gaat er niet om dat jij een zomer als deze wel heerlijk vindt. Het gaat erom, en dat zie jij ook in, dat het nodig is dat we, met bijv. anders bouwen, ons instellen op die verandering. Maar het gaat er ook om, en dat zie ik (nog) niet bij jou, dat erkend wordt dat het nodig is dat we ons gedrag veranderen, zodat die klimaatverandering een beetje getemperd wordt.
Vdbemt, Er zal iets moeten gebeuren tegen de opwarming. Over het hoe en hoeveel is alleen nog een levendige discussie gaande. Naar mijn idee is voor Nederland de belangrijkste vraag vooral waar we ons geld op inzetten. Gaan we honderden miljarden uitgeven om de opwarming te stoppen? Of gaan we dat geld uitgeven aan het om ons klaar te maken voor de gevolgen van die opwarming. Persoonlijk denk ik dat we te laat zijn om de opwarming nog tegen te geen. Helemaal als klein land dat op wereldschaal niet het kleinste verschikkelijk gaat maken. Een klein land dat door zijn ligging uiterst kwetsbaar is voor bvb de stiiging van de zeespiegel. Aangezien we die honderden miljarden maar 1 keer kunnen uitgeven zou ik gokken op het klaar maken voor die opwarming.
Oki doki, Dan moeten we zorgen dat het er weer uit komt. Gaat in veel warmere oorden ook prima.
@Ranonkel. Als je een continue en steeds erger wordende lekkage hebt, ga je dan geld stoppen in veranderingen om dat constant stromende en toenemende water op te vangen ? Of ga je het lek zoeken en herstellen.
Het is helaas niet anders. Binnenkort eens kijken naar een airco, je moet toch wat met al die stroom van je zonnepanelen die je niet kwijt kunt aan het net, of waar je straks (zodra het salderen is afgeschaft) geen drol voor krijgt. Wel altijd een beetje moeite met de opmerkingen over de volksgezondheid. Er gaan nog steeds meer mensen dood aan kou, dan aan warmte. Bovendien, als het lekker warm is hebben we ook wat minder virussen in de lucht, de griepgolf is nooit in de zomer, zelfs corona houdt zich rustig bij deze temperaturen.
Dat het kabinet jou nog steeds niet in dienst heeft genomen als gezondheidsadviseur.
@vdbemt, ik neem aan dat het kabinet dit soort zaken wel weet, misschien dat ze me hier kunnen aannemen als factchecker ;-)
"Wel altijd een beetje moeite met de opmerkingen over de volksgezondheid. Er gaan nog steeds meer mensen dood aan kou, dan aan warmte." Er gaan meer mensen dood aan X dan Y, dus hoeven we ons geen zorgen te maken over Y...
@Volrin, we moeten ons sowieso niet zo veel zorgen maken. Maar als het hele jaar door warmer is, dus meer warmte en minder kou, dan zullen er misschien wel minder mensen dood gaan in totaal aan X en Y samen. Maar het hele verhaal vertellen klinkt gewoon minder spannend dan 70.000 doden door de hitte.
@a little bit. Als ze het zelf al weten, hebben ze geen factchecker nodig. Ik zie het kabinet echter eerder zoals ik jou zie: DENKEN het te weten. Maar feitelijk.....
Daarnaast schijnt de zon ook veel feller als pak 'm beet 100 jaar geleden.. De aarde schudt heen en weer. Het is nog maar de vraag of we als mensheid 2050, of 2100 gaan meemaken.
Is dit wel overlegd met onze forummeteoroloog?
@ LaBou - tuurlijk, maar onze eigen regenmaker is nog naarstig op zoek naar alle lijstjes die dit bericht kunnen weerleggen. Momenteel is hij heel Google aan het afstruinen. Daarna koopt hij bij de Action nieuwe spullen: een thermometer, een barometer, zo een nostalgische weerhuisje-voor-aan-de-muur, een windhaan voor op zijn schoorsteen, een nieuwe airconditioner met luchtbevochtiger, en een wereldbol voor op zijn werkbureau. Met dit alles kan hij vanmiddag weer optimaal beslagen ten ijs komen.