Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hittegolf in Zuid-Europa vrijwel onmogelijk zonder door mensen veroorzaakte klimaatcrisis

  •  
25-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1786 keer bekeken
  •  
ANP-473840544

De extreme hitte in Zuid-Europa zou zonder de klimaatcrisis "vrijwel onmogelijk zijn geweest". Dat concluderen wetenschappers van de World Weather Attribution (WWA). Inmiddels is dit soort hittegolven niet eens meer ongebruikelijk, Zuid-Europa kan een dergelijke hitte nu eens per tien jaar verwachten. Dat gemiddelde loopt op naarmate de crisis verergert.

Ook de extreme hittegolven in Noord-Amerika en China zijn een rechtstreeks gevolg van de opwarming van de aarde, aldus de WWA. In China kwam zo'n hittegolf voor het industriële tijdperk ongeveer eens in de 250 jaar voor, nu is dat naar verwachting eens in de vijf jaar. In Zuid-Europa en Noord-Amerika kwamen deze hittegolven in het pre-industriële tijdperk helemaal niet voor. 

"Hitte is een van de dodelijkste soorten rampen", zegt directeur Julie Arrighi van het klimaatcentrum van het Rode Kruis tegen ANP. Hoeveel levens deze hittegolven geëist hebben is nog niet goed zichtbaar. Het duurt weken of maanden voor de sterfgevallen geanalyseerd zijn. De WWA wijst erop dat het aantal doden dan mogelijk nog steeds een onderschatting is. Dat komt omdat hittegerelateerde sterfte niet overal in de wereld goed geregistreerd wordt.

De WWA waarschuwt dat wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk moet stoppen. "Anders zullen deze gebeurtenissen nog vaker voorkomen en worden de hittegolven nog heter en langer", schrijven de wetenschappers in de studie. De onderzoekers van de WWA gebruiken weerdata en klimaatmodellen om vast te stellen hoe waarschijnlijk extreme weersverschijnselen zijn en of die zeldzamer zouden zijn als de aarde sinds 1800 niet was opgewarmd. Dit onderzoek naar de hittegolven in juli is bewust zo snel mogelijk uitgevoerd, om meteen aan te kunnen tonen dat de warmte veroorzaakt werd door klimaatverandering.

De maand juni was in Nederland erg warm. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dat er toen ook meer mensen overleden dan verwacht voor de tijd van het jaar. Het CBS noemde de warmte als een belangrijke oorzaak.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.