Joop

Hitte in zuiden Italië: tomatenplukker (27) overlijdt

  •  
28-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
thermometer

© cc-foto: Gerd Altmann

De autoriteiten in de zuid-Italiaanse regio Apulië staan het niet langer toe dat landarbeiders tijdens de warmste uren van de dag aan het werk worden gezet. De maatregel blijft van kracht tot 31 augustus en komt nadat een 27-jarige tomatenplukker afkomstig uit Mali op donderdag overleed.
Na een dienst van vier uur in de brandende zon voelde hij zich niet lekker. Op weg naar huis viel hij van zijn fiets. De man was net aangekomen in Italië. Hij woonde bij zijn broer en verdiende op het land 6 euro per uur. Er wordt geld ingezameld om zijn lichaam over te brengen naar Mali.
Migranten die in de Italiaanse tomatenindustrie werken, worden vaak slecht behandeld. Uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde bleek twee jaar geleden dat de arbeidsmigranten vaak onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Zij zijn vaak 14 uur in touw in de brandende zon.
Op de fatale donderdag liepen de temperaturen in Apulië op tot 38 graden. Door de klimaatcrisis neemt de kans op hittegolven fors toe in Zuid-Europa. De Wereldbank noemt Italië “in het bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering”.
cc-foto: Gerd Altmann
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman28 jun. 2021 - 18:57

Welkom in de EU, gelukkig is slavernij uitgebannen.

1 Reactie
Loebkesman
Loebkesman28 jun. 2021 - 22:01

Nou nee hoor. Het is hier minstens zo erg als in Congo waar kinderen werkzaam in kobalt-mijnen zorgen dat ik mijn iPhone op de Dashboard-oplader van mijn Tesla kan leggen.

Gijs Stoffel
Gijs Stoffel28 jun. 2021 - 18:04

Goed ingegrepen dus door de overheid ook al betrof het met vier uur nog maar een relatief korte werktijd en er zeer wel mogelijk een of andere verborgen aandoening bij de jongeman een oorzaak was. Buiten Italië komt het werken in de volle zon en zeer hoge temperaturen ook veel voor. Zo bevinden zich, zoals ik weet, dakdekkers in Nederland, wanneer de gemeten maximale dagtemperatuur boven de 28˚C bedraagt, ook vaak meerdere uren in een omgeving waar de 35˚C-40˚C gemakkelijk wordt gehaald en zijn er ook vijftigplussers onder hen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 jun. 2021 - 16:54

ben van mening dat mensen nergens aan het werk gestuurd mogen worden boven de 30 graden .

4 Reacties
KM2
KM228 jun. 2021 - 17:26

Dat is dan het einde van de horeca. Iedere keuken, of in ieder geval de meesten, zijn in de zomer zo rond de 40 graden of zelfs makkelijk daarboven, afhankelijk van de apparatuur, oppervlakte, ventilatie, locatie etc. "If you cant stand the heat, get the hell out of the kitchen."

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 jun. 2021 - 18:44

Dat is idioot

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2021 - 5:05

En ook niet voor 6 euro per uur!

adriek
adriek29 jun. 2021 - 7:15

Misschien het zinnetje ergens uitbreiden met de frase "in de volle zon" Bij dertig graden in de schaduw is nog best te werken. Zware lichamelijke arbeid in de zon is sterk af te raden bij temperaturen (ruim) boven de dertig graden.

Joop den Uil
Joop den Uil28 jun. 2021 - 16:53

DUS: geen tomaten meer uit Italie maar uit Kennemerland (scheelt weer een vliegreis met CO2)

7 Reacties
Mini2
Mini228 jun. 2021 - 17:32

Ik denk dat je erg goed moet zoeken als je hier in Nederland tomaten wil kopen die niet uit Nederland komen.

Ar Mansie
Ar Mansie28 jun. 2021 - 18:37

Mini Daar hoef je niet lang voor te zoeken. Liggen meer dan regelmatig bij de grote supermarkten. Uit Spanje, Marokko of Tunesië. Ik weiger die namelijk te kopen, vandaar dat ik het weet.

lmgikke
lmgikke28 jun. 2021 - 19:59

Alle tomaten in de blikjes, potjes, pakjes komen uit het Middellandse zee gebied. De Nederlandse tomaat bevat veel te veel water om te pureren (Keuringsdienst van Waarde, seizoen 1 of 2). Daarnaast worden ook veel van de gewone tomaten in de supermarkt aangevoerd vanuit het buitenland. De Duitsers, die eten onze tomaten. Niet de Nederlanders. Net zoals de gamba's die de Nederlander eet in Spanje, wordt op de Noordzee gevangen door Nederlandse vissers, zodat de Nederlander die in Spanje kan eten. Absurd hoe de voedselketen in elkaar zit. Als we die zouden reorganiseren, zodat de boeren in Nederland voor de Nederlandse markt zouden produceren. Dan zou een groot deel van het klimaat en armoede probleem op de wereld opgelost zijn. Ja je leest het goed. Als alleen al Nederland (2e voedselexporteur ter wereld, na de VS) dat zou doen, dan kunnen de boeren in de ontwikkelingslanden weer een boterham verdienen, i.p.v. dat ze door de Nederlander weggeconcurreerd worden. Dan hoeven we blikjes tomatenpuree van 30 cent niet meer dan 3000 km te vervoeren voordat ze in de supermarkt liggen..... En de Nederlandse boer? die zou gewoon ook zijn boterham kunnen verdienen.

KM2
KM229 jun. 2021 - 4:23

Imgikke, je praat onzin Gamba's komen NIET uit de Noordzee. De grootste producent van tomaat in blik is China.

Mini2
Mini229 jun. 2021 - 5:14

@Imgikke ' i.p.v. dat ze door de Nederlander weggeconcurreerd worden.' Ik vind het een enorm compliment voor de Nederlandse boeren dat ze zo efficient voedsel kunnen produceren in een piepklein landje zoals Nederland.

adriek
adriek29 jun. 2021 - 7:18

Ik denk dat tomaten gewoon per vrachtwagen vervoerd worden: vliegtomaten zouden veel te duur zijn en een vrachtwagen rijdt dat stukje gewoon in een dag. Het zou sowieso verstandig zijn om zoveel mogelijk voedsel 'van eigen bodem' te eten, maar door de krankzinnige internationalisering wordt in Nederland nauwelijks meer iets anders dan aardappelen, uien, tarwe en suikerbieten verbouwd. De rest is nu eenmaal goedkoper te importeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jun. 2021 - 18:26

Ook tomaten reizen van hot naar her en niet alleen in blik. Nederland exporteert en importeert tomaten vnl binnen de EU.