Het Britse parlement heeft dinsdagavond tegen de Brexit-deal gestemd die premier Theresa May aan het Lagerhuis had voorgelegd. Met 432 stemmen tegen en slechts 202 stemmen voor leed May een historische nederlaag.
Vooraf waarschuwde May nog dat er wellicht helemaal geen Brexit komt als haar concept-overeenkomst met de Europese Unie zou worden afgewezen. Jeremy Corbyn, leider van oppositiepartij Labour, hekelde de dreigementen die May voorafgaand aan de stemming had geuit. Hij roept op algemene verkiezingen te houden nu May’s plan is weggestemd om “parlementsleden met het juiste mandaat te laten onderhandelen over de Brexit.”
Een nieuw referendum, om opnieuw aan de Britten te vragen of ze nog altijd voor een Brexit zijn, werd onmogelijk gemaakt door John Bercow, de voorzitter van het Lagerhuis. Bij het vaststellen van de te behandelen amendementen besloot hij dat er geen stemming zou komen over een tweede referendum. Waarschijnlijk had een nieuwe volksraadpleging, indien in stemming gebracht, het niet gehaald vanwege te weinig steun.
Een no deal-Brexit, een uittreding zonder afspraken over hoe Europa en het Verenigd Koninkrijk in de toekomst met elkaar omgaan, komt in ieder geval snel dichterbij, tenzij de Europese Unie uitstel verleent aan May om met nieuwe ideeën te komen. Nu de steun in eigen land zo summier is geworden, lijkt dat een lastige route. De huidige deadline voor een Britse exit is 29 maart aanstaande.
De voorzitter van de Eurogroep, de Portugese minister van Financiën Mário Centeno, liet eerder vandaag nog weten dat er wel degelijk kan worden gesproken over de voorwaarden van de Brexit. “Vrijwel alles is beter dan een no-deal Brexit,” stelde hij. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, sloot zich hier bij aan: “Als het mis gaat vanavond, kunnen we verder praten.” Of die uitspraken overeind blijven nu de tegenstand zo enorm is, zal in de komende dagen duidelijk worden.