Joop

Historische dag Libië

  •    •  
21-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De EU moet nu snel en duidelijk haar steun aanbieden bij de opbouw van de Libische rechtsstaat en bij het herstellen en versterken van de Libische economie
‘Dit is pas het einde van het begin’, zei VN Secretaris-Generaal Ban-Ki-Moon over de situatie in Libië na de dood van kolonel Gadhafi. Zo is het maar net. Want gisteren beleefden Libië en de Arabische wereld een historische dag. Een dag waarop een definitief einde kwam aan de wurggreep waarmee Gadhafi meer dan veertig jaar lang zijn land en zijn volk in bedwang hield. Geen familie of er is wel minstens een slachtoffer te vinden van Gadhafi’s terreur. Zeseneenhalf miljoen mensen leefden in terreur, terwijl hij en zijn entourage baadden in luxe.
Libië krijgt nu de unieke kans en democratische rechtsstaat op te bouwen. Dat is een uitdaging zonder weerga voor een land dat geen enkele ervaring daarmee heeft, waarvan de weinige instituties die bestaan geheel werden aangestuurd door Gadhafi en waar vele, vele clans en stammen met vaak tegenstrijdige belangen en onderling wantrouwen, moeten proberen samen het land vorm te geven. Er is niets om mee te beginnen, behalve de wetenschap dat de olie- en gasexport een goed financiële basis kunnen vormen.
Het gaat er dus om dat de Libiërs er in slagen in gezamenlijkheid en met respect voor de vele, vele onderlinge verschillen, een werkende rechtsstaat op te bouwen. Hierbij staat niet alleen de toekomst van Libië op het spel, maar ook de toekomst van de wijde Arabische regio, waar vele volkeren zich een ander bestuur toewensen dan de (semi-)dictaturen waarin zij leven. Als Libië vervalt in chaos en burgeroorlog, zal dit de zaak van democratie en menselijke waardigheid verzwakken en de positie van de dictators versterken.
Maar het zal ook instabiliteit aan de grenzen van Europa verhogen en daarmee problemen voor de lidstaten van de EU opleveren, zoals grote vluchtelingenstromen, onrust op de energiemarkt en bovenal de kans op nieuw islamitisch terrorisme. Er staat dus ook voor ons veel op het spel.
Om al deze redenen zal de EU ook snel en duidelijk haar steun moeten aanbieden bij de opbouw van de Libische rechtsstaat en bij het herstellen en versterken van de Libische economie. Nederland mag daarbij niet achterblijven.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

pieterpan2
pieterpan221 okt. 2011 - 11:11

Frans, we hebben zonet de Lybische economie helemaal kapot geschoten, zogenaamd om de burgerbevolking te beschermen (wel gecshat 50.000 burgerdoden, maar ach, we deden onze best). Water, electriciteit, de hele infrastructuur is kapot. Want dat waren natuurlijk allemaal militair-strategiche doelwitten. Ghadaffi was een dictator, maar wel een die voor gratis onderwijs en gezondheidszorg voor zijn volk zorgde. Men had een goed leven in Lybie, maar wij weten het weer eens beter natuurlijk. Wanneer komt de waarheid over deze illegale oorlog boven water, meneer Timmermans?

JoopSchouten
JoopSchouten21 okt. 2011 - 11:11

Zolang ze maar geen 'Derde Weg' kiezen. Hè Frans?

Petertje2
Petertje221 okt. 2011 - 11:11

Grappig, iedereen sprak schande over Bush en Saddam, maar nu de Amerikanen en Fransen hun oliebelangen in Libie hebben veilig gesteld en het de zegen heeft van Obama en de PvdA, is het koek en ei...

Antigone1952
Antigone195221 okt. 2011 - 11:11

Dit is het begin van de Arabische nachtmerrie.

jimdavis
jimdavis21 okt. 2011 - 11:11

Ja Frans, dit lijkt me inderdaad een uitgelezen kans om dit land weer eens lekker opportunistisch uit te laten buiten door iedereen die wel weet hoe het moet. Misschien is het een idee om je gewoon eens nergens mee te bemoeien. Lybiers weten zelf wel wat ze willen, dunkt me.

denmol
denmol21 okt. 2011 - 11:11

Wat een flauwekul en eigenlijk cynisch verhaal van de heer Timmermans om meteen te denken in belangen voor ons terwijl de rook van de strijd nog niet eens opgetrokken is. Doe normaal man!!

karuna2
karuna221 okt. 2011 - 11:11

Tjonge, wat is dat toch met de reageerders op berichten rondom Libie? Heel veel mensen in Libie zijn uitzinnig van vreugde hoor! Ik ben het er overigens mee eens dat de EU iets voor Libie kan betekenen. Zolang we het ze niet opdringen, maar het gaat op verzoek lijkt het mij voor iedereen helpend. Een goed werkend rechtssysteem is in het voordeel van de mensen daar. Het geeft zekerheid en maakt dat er minder snel problemen gaan komen met de verschillen die er natuurlijk zijn onder de verschillende groepen die nog nooit iets te zeggen gehad hebben onder Khadaffi.

vanessa2
vanessa221 okt. 2011 - 11:11

Een land waar ze hun eerdere machthebber, die ondanks zijn ongetwijfeld keiharde repressie wel de centen redelijk verdeelde onder het volk, als een hond afmaken, heeft meer behoefte aan een team filosofen die ze de Verlichting bij gaan brengen.

Artois
Artois21 okt. 2011 - 11:11

Frans Timmermans spreekt mooie woorden en hij getuigt wellicht van een mooi staaltje voortschrijdend inzicht. Want was de Libische roerganger niet zo lang geleden, ook in de tijd dat Frans minister was, niet een vriend van het westen? Het goed dat Frans nu wel in het openbaar de inmiddels ex-dictator moreel afrekent. Ik heb neiging om meer aan hypocriet dan aan voortschrijdend inzicht te denken. Voor westerse bestuurders gaat olie boven moraal, daar zou Frans eens een moraal oordeel moeten geven, is interessanter dan achteraf veroordelen van een geëxecuteerde dictator.

leeuwenvanj
leeuwenvanj21 okt. 2011 - 11:11

In 2010 is er nog een Euro/Afrika top in Libie geweest, we hebben de foto's nog. Westerse leiders die goed bevriend waren en daarmee de onderdrukking in stand hielden. Veel geld ging er naar de gezellige dictator en veel werk werd er voor hem verricht en geld aan hem verdient. Ook Frans Timmermans weet dit.

FritsGuevara
FritsGuevara21 okt. 2011 - 11:11

U heeft die Libische rebellen in het begin toch duidelijk horen zeggen op het nieuws dat ze geen WEsterlingen op de grond wouden? We mochten bij de gratie Gods met vliegtuigen vliegen maar geen troepen. Die mensen zitten absoluut niet te wachten op onze "hulp" en zo ja dan krijg je er weer een Afghanistan bij.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai21 okt. 2011 - 11:11

Geachte heer Frans Timmermans PvdA Kamerlid, Bent u nu werkelijk zo naïef of heeft dat te maken dat er weer een een socialistische heilstaat is omgelegd. Ik persoonlijk vrees met grote vrezen dat de bevolking van de regen in de drup zal geraken en we op korte termijn een streng Islamitische staat krijgen als Iran. En dat is nu bepaald niet waarom de heer Gadhafi geliquideerd is. Kijken of de Europese politieke leiders net zo lekker gaan zoenen met de nieuwe leiders als ze me Gadhafi deden.

BasVV
BasVV21 okt. 2011 - 11:11

Meneer Timmermans. U wordt op uw wenken bediend. Geheel "democratisch" is al aangekondigd dat de sharia ingevoerd gaat worden. En gaan we daar als het Westen nu ook bij helpen.

[verwijderd]
[verwijderd]21 okt. 2011 - 11:11

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Fgcd1ghag5Y

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer21 okt. 2011 - 11:11

ja lekker fris ook nog er om lachen