Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Hilversums raadslid verlaat SP voor Bij1: 'Geen plaats voor antiracisme bij SP'

  •  
22-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
timmer
Rebekka Timmer, raadslid in Hilversum, heeft donderdagavond bekend gemaakt dat zij zich niet langer thuis voelt bij de SP en overstapt naar Bij1.
Timmer laat aan de Gooi en Eemlander weten:
"Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de gemeenteraad en de partij. Ik ben op het punt gekomen dat ik de partijkoers niet langer meer kan verenigen met mijn idealen en principes. En dus voel ik mij genoodzaakt om te vertrekken en te kiezen voor mijn idealen. Ik ben er niet voor om een zetel weg te jatten bij de SP Hilversum. De partijkoers is jammer, maar de afdeling is top."
Hoofdreden voor het vertrek van Timmer is het standpunt – of het gebrek daaraan – dat de partij inneemt met betrekking tot racisme en de vluchtelingenkwestie:
"Binnen de partij is er te weinig ruimte voor kritiek en discussie en hebben antiracisme en intersectionaliteit geen plaats. Ook zie ik de partijkoers opschuiven naar rechts en zie ik dat een linkse socialistische analyse ontbreekt als het aankomt op het migratie- en asielvraagstuk."
Timmer is bepaald niet het eerste lid dat de partij vaarwel zegt uit onvrede over de koers op gebied van migratie en racisme. Begin dit jaar stapte SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen op en sloot zich later aan bij GroenLinks , omdat ze zich niet kon vinden in het SP-standpunt over vluchtelingen. Twee jaar geleden stapte Kevin Levie al op als voorzitter van de SP in Rotterdam om vergelijkbare redenen. Hij schreef toen op Joop:
"Op belangrijke onderwerpen, zoals het vluchtelingendebat, verzaakt de SP op landelijk niveau haar verantwoordelijkheid als grote linkse partij. Hete hangijzers worden liever genegeerd."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (75)

Roy Batty
Roy Batty24 nov. 2018 - 11:13

"Binnen de partij is er te weinig ruimte voor kritiek en discussie en hebben antiracisme en intersectionaliteit geen plaats. Ook zie ik de partijkoers opschuiven naar rechts en zie ik dat een linkse socialistische analyse ontbreekt als het aankomt op het migratie- en asielvraagstuk" Als je anti racisme geheel wenst in te vullen naar eigen overdreven beeldvorming en totaal niet stilstaat bij de impact van grootschalige migratie dan kan ik me zo voorstellen dat je je niet kan vinden in het beleid van politieke partijen die een realistischer wereldbeeld hebben. Dan kom je vanzelf terecht bij partijen die misschien dan wel idealistisch ogen maar totaal niet realistisch en constructief zijn.

geronimo3
geronimo324 nov. 2018 - 10:14

Gelukkig zijn er nog mensen die ergens voor staan,sympathie daarvoor, tegen de stroom in blijven gaan en het hoofd afwenden zou verleden tijd moeten zijn,besef als volk dat we dingen moeten veranderen en moderniseren,het land als geheel met ons allemaal zou er groot belang bij hebben,het Oranje van de dames en nu de heren laat zien dat we in diversiteit sterk kunnen zijn!!!

Zapata
Zapata23 nov. 2018 - 20:07

Misscihen zou er eens gekeken kunnen worden hoe het echt is gegaan voordat we dit soort van berichten de wereld in gaan slingeren. Tenminste als er in Nederland zoiets bestaat als vrijheid van meningsuiting en waarheidsvinding. Rebekka Timmer,had een conflict met de eigenaresse van een restaurant in Hilversum over het hebben van een houten Butlerpop met het uiterlijk van een zwarte medemens. Daar was zij het niet mee eens en dus ontstond er een conflict tussen Rebekka Timmer,en de eigenaresse van dat restaurant. De SP de voormalige partij van Rebekka Timmer,wou zich niet in dit conflict mengen en dat is de reden waarom Rebekka Timmer uit die partij is gestapt. Aan u de afweging of dat om die reden wel of niet terecht is. Tenminste als mijn visie u ooit kan bereiken.

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt24 nov. 2018 - 14:02

Een verklaring die bij mij in elk geval het idee doet opkomen dat al die grote woorden een normaal persoonlijk conflict moeten verdoezelen. En ja, ik ben blij dat SP zich niet voor dit karretje laat spannen. Eerlijk gezegd wist ik niet dat Bij1 nog bestond. Weer wat geleerd.

Hiltermann
Hiltermann24 nov. 2018 - 19:24

Het lijkt erop dat Rebekka de SP heeft willen inzetten in een persoonlijk conflict dat is gebaseerd op vermeend racisme. In dat geval geef ik de lokale SP gelijk dat de partij zich niet laat meesleuren in een kwestie die Rebekka persoonlijk betreft. Het begint er op te lijken dat iedere relatie tussen de zwarte medemens en een beroep dat opgevat kan worden als dienstbaar zijn aan anderen als racisme moet worden opgevat. Voor de statistiek: Er zijn meer blanke dan zwarte butlers waarbij nog komt dat een butler een zeer goed betaalde functie is. Een butler is zeker geen knecht zoals gesuggereerd wordt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 nov. 2018 - 18:18

Zapata https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181122_17367310/rebekka-timmer-stapt-uit-de-sp-en-de-hilversumse-gemeenteraad En aanverwante artikelen hierover, links ionderaan het artikel.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194723 nov. 2018 - 19:02

Als je de politiek ingaat vanuit de behoefte om te getuigen van je politieke idealen moet je je niet aansluiten bij een politieke partij anders dan een getuigenispartij. Nu ook de SP zich ontwikkelt als een normale partij, geïnteresseerd in macht en invloed om wat gedaan te krijgen van haar programma, zullen meer mensen als mw. Timmer zo handelen. Maar maak je geen ilussies, alle politiek is vuile politiek.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren23 nov. 2018 - 18:33

De Socialistiese Partij bracht begin jaren 80 een brochure uit getiteld "Gastarbeid en Kapitaal" die onvriendelijk en onverdraagzaam was voor Marokkaanse en Turkse arbeiders in Nederland! De instroom van arbeidsmigranten en (economische) vluchtelingen is inderdaad nadelig voor laag-opgeleide Nederlandse arbeiders in sociale huurwoningen.

OlavM
OlavM23 nov. 2018 - 17:53

Om precies dezelfde redenen heb ik mijn SP-lidmaatschap opgezegd. Het profiel van die partij is wat betreft racisme en discriminatie, multiculturele samenleving, vluchtelingen en asielzoekers, enz. enz., uiterst bleek. Hier ga ik verder niet op details in, maar mijn beslissing heb ik niet snel en zonder moeite genomen.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt24 nov. 2018 - 14:06

Olav, maar waar gaat nu jouw voorkeur naar uit? Ben best wel nieuwgierig wat het geworden is. By the way, ik zegde uit mijn lidmaatscahp van Vogelbescherming op omdat ze voor het afschieten van ganzen zijn/waren.

OlavM
OlavM24 nov. 2018 - 23:33

@ Klaas Punt: In het verleden heb ik veel acties gevoerd. De SP is de enige politieke partij waarvan ik ooit lid ben geworden. (N.a.v. de opkomst van Fortuyn). Nu ben ik geen lid van een politieke partij. Er is er geen waarin ik me voldoende kan vinden om er lid van te worden.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen23 nov. 2018 - 17:33

De overgang van mevrouw Timmer geeft ook aan dat het haar niet gaat om de politiek maar om het activisme. Van een partij met een deugdelijk partijprogramma op alle facetten in onze samenleving stapt ze over naar een "one-trick pony" partij.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen23 nov. 2018 - 17:31

Wat een onzin wordt er hier geschreven over de SP. Het siert de partij juist dat ze niet meegaan in de hysterie.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann24 nov. 2018 - 19:26

Eens!

Satya
Satya23 nov. 2018 - 15:55

'Timmer is bepaald niet het eerste lid dat de partij vaarwel zegt uit onvrede over de koers op gebied van migratie en racisme. ' Hopen dat er nog velen volgen die de bedriegende sp de rug toekeren.

7 Reacties
JeffreyKatoen
JeffreyKatoen23 nov. 2018 - 19:42

In welk opzicht bedriegt de SP?

Bert Jansen2
Bert Jansen223 nov. 2018 - 22:17

[In welk opzicht bedriegt de SP? ] Niet op het gebied van racisme, hoewel het hier en daar ontkent wordt is dat toch ook altijd redelijk open geweest. Maar wel op het gebied van het helpen van de kansloze achterban. Daar doen ze altijd dik over, om vervolgens een verkiezingsprogramma te maken dat wanneer het uitgevoerd wordt alleen maar zorgt voor meer kansloze achterban.

koffieleut2
koffieleut223 nov. 2018 - 22:57

Want?. De SP is echt niet tegen vluchtelingen. De SP kan niet in de bres springen voor alles wat suggereert een vluchteling te zijn. Dat zijn er helaas erg veel. Zou je deze toch nog een geweldige opvang en superveel tijd geven enz, dan zijn 2 miljard dividend belasting peanuts. De SP zit dus in een spagaat. Enerzijds de onderkant van de samenleving die geen opleiding heeft, volledig van een uitkering leeft en steeds armer wordt ( en wie zijn daarin procentueel oververtegenwoordigd) en anderzijds het soort type wereld verbeteraars als hierboven. Sorry, maar de echte bedreigers zijn zij die maar blijven roepen dat er nog veel meer bij kunnen, en bovenal roepen dat de uitkeringen ook omhoog moeten, armoede niet kan en mag en de zorg veel beter moet. Dat zijn namelijk populisten.

Satya
Satya24 nov. 2018 - 7:39

Op het gebied hoe met vluchtelingen om te gaan. Marijnissen heeft daar een draai in gemaakt.

Hiltermann
Hiltermann24 nov. 2018 - 19:47

@ Koffieleut, Twee miljard is een aardige zak geld. Met die twee miljard kun je de kosten die 2500 asielzoekers met zich meebrengen 10 jaar lang bestrijden. Daarbij ga ik er van uit dat geen van de asielzoekers in staat zal zijn werk te vinden.

Bert Jansen2
Bert Jansen225 nov. 2018 - 20:15

[Want?. De SP is echt niet tegen vluchtelingen. ] Alsof racisme draait om de vraag of je vluchtelingen tegen wilt houden! Citaat Theun de Vries tijdens de presentatie van Gastarbeid en Kapitaal; {Ik wil mijn afschuw voor de islam – de leer, de dogmatiek, de verboden, de onbeweeglijkheid, de middeleeuwse achterlijkheid die is ontstaan met deze religie voor nomaden en woestijnrovers – niet onder stoelen of banken steken.} Citaat Anton Constandse uit Gastarbeid en Kapitaal; {... als we niet alleen hun gruwelijke slachtgewoonten aanvaarden, maar ook hun diskriminatie van vrouwen, hun patriarchaal-autoritaire aanmatiging, hun onderwerping van kinderen, hun stamveten. Waarom van nieuwkomers aanvaarden, wat we zelf in gewoonten en wetten hebben opgeruimd?} Citaat SP.nl jaren later {Een deel van die jongens zuipt alsof het een lieve lust is. Een tijd geleden was er sprake van Polen die spiritus dronken! … Moet je daar nu juist een groep alleenstaande mannen met weinig binding en worteling in de stad neerzetten?} En dit van sp.nl is waar wilders het polenmeldpunt jatte; {Daar zijn de Polen al. Soms met 24 in 1 huis. Stapelbedden, overbewoning, dronkenschap, uitbuiting en overlast. Heb je ook ervaring met de Polen? Kom die dan vertellen.} Durf het maar niet racistisch te noemen...

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 nov. 2018 - 10:07

Satya Je verhaal klopt niet, het is totaal uit z'n verband gerukt. https://www.sp.nl/standpunt/asielzoekers-en-vluchtelingen https://www.sp.nl/onderwerp/asielbeleid?ref=standpunt

Sonic2
Sonic223 nov. 2018 - 15:15

Het is belangrijker wat linkse partijen op immigratie doen als ze aan de macht zijn. Linkse partijen hebben gewoon 0,0 ruimte om zich op immigratie te profileren. Het is godsonmogelijk. Voor het ene deel van je achterban ben je veel te soft en voor de rest ben je een fascist als je teveel naar rechts opschuift. Als ik Lillian Marijnissen was of Lodewijk Asscher had ik me ook gedwongen gevoeld om op dit moment je rustig te houden. Ik snap heel goed met wat voor duivels dilemma ze zitten. De multiculturele samenleving zorgt bij de SP of PvdA( ook CDA trouwens) voor interne verdeeldheid. Immigratie, EU en ook versoepeling verzorgingsstaat zijn killing voor partijen die een volkspartij willen zijn. Ik denk dat vooral CDA en PvdA dat onvoldoende beseft hebben. Dat ze hun eigen graf graven met deze 3 zeer gevoelige onderwerpen. Niet dat ze snel naar 0 zetels gaan, maar het zal tot problemen gaan leiden.

4 Reacties
OlavM
OlavM23 nov. 2018 - 18:02

@ Sonic: [Linkse partijen hebben gewoon 0,0 ruimte om zich op immigratie te profileren.] Het is maar wat je precies hieronder verstaat. Een echt linkse partij mag zich nooit verloochenen als het gaat om onderwerpen als racisme, discriminatie en internationale solidariteit (waaronder opvang van vluchtelingen). Anders is ze gewoon niet meer echt links te noemen. En als zo'n partij op deze gebieden angsthazig reageert vanwege vrees voor electoraal verlies (b.v. de SP), is ze wat mij betreft eigenlijk geen knip voor de neus (meer) waard.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen23 nov. 2018 - 19:57

Nee OlavM Een partij dient ook rekening te houden met de samenleving. In die samenleving heerst angst omtrent vluchtelingen. Dat die angst onterecht is, dat is een ander verhaal. De taak van de politiek is om die angst te adresseren. Dus ook vluchtelingen bewust maken van die angst. Dat draagt bij tot een betere samenleving. Door vluchtelingen eerlijk te vertellen welke sentimenten er leven in de samenleving help je ze.

Bert Jansen2
Bert Jansen223 nov. 2018 - 22:23

[ De multiculturele samenleving zorgt bij de SP of PvdA( ook CDA trouwens) voor interne verdeeldheid.] Helemaal niet. Dat deel van de achterban dat er ooit moeite mee had is eerst van PvdA naar SP overgelopen, en toen de SP niet openlijk genoeg tegen de multi-culturele samenleving bleek naar de PVV. Daarom hebben SP en PvdA samen nu 24 zetels waar ze er samen minstens 50 zouden moeten hebben gezien de samenstelling van het electoraat. En in die PVV-contreien zal men blijven tot op het moment dat PvdA en SP gaan begrijpen dat de PVV niet meer is dan een extremere variant van wat ze zelf zijn, een links conservatieve partij. Pas wanneer ze dat begrijpen kan aanpassing en herstel beginnen.

Hiltermann
Hiltermann24 nov. 2018 - 19:40

@ Jeffrey Katoen, Die angst van gewone Nederlanders voor vluchtelingen is zeker niet ongegrond. Op dit moment wachten Nederlanders gemiddeld 9 jaar op een sociale huurwoning. De wachtenden worden rechts ingehaald door vluchtelingen die voorrang krijgen bij de toewijzing van een woning. Dat is Haags beleid waar gemeenten niets aan kunnen veranderen op straffe van een forse boete per overtreding. Dit beleid is niet uit te leggen aan mensen waarvan 9 jaar geduld gevraagd wordt. Het leidt tot spanningen waar vluchtelingen heel makkelijk de dupe van worden.

Daniel Blank
Daniel Blank23 nov. 2018 - 14:23

Laat deze een dame een voorbeeld zijn voor veel volksvertegenwoordigers. Ze geeft haar zetel af. Ooit is de heer Wilders zo in de kamer gekomen met zijn partij, idem voor de heren van DENK.

angsthaas2
angsthaas223 nov. 2018 - 14:04

Persoonlijk vind ik de sp de minst slechte partij. Enkele jaren geledeb geïnformeerd naar lidmaatschap en toen werdt me verteld dat de partij geen 'idealisten' zocht. Enigszins verbaast huiswaarts gekeerd. Aan de ene kant snap ik het. Eerst standpunten realiseren voordat je nieuww formuleerd aan de andrre kant de stroming is begonnen als een ideaal. Maat ik vindt ook dat de sp al veel te ver naar de bourgeoisie is geschoven met bv erkenning koningshuis

Proletarier
Proletarier23 nov. 2018 - 12:51

Wordt gewoon lekker lid van de internationale socialisten. Die zijn tenminste wel echt links...;-)

1 Reactie
Bert Jansen2
Bert Jansen223 nov. 2018 - 22:12

Ik zou zeggen lees hier op de site eens wat publicaties van Internationaal Socialisten. Die lui zijn niet links, die lui begrijpen niets!

Rode druppel
Rode druppel23 nov. 2018 - 12:35

Wens haar veel succes .

W-74
W-7423 nov. 2018 - 12:08

Grappig dat de meesten hier de SP conservatief noemen terwijl reactionair toch echt meer op zijn plaats is. Het is nl niet zozeer de status quo die de SP wil behouden (=conservatief) als wel terug naar de goudgerande welvaartstaat van vroeger met een bijna gratis ziekenfonds en VUT op je 45e (=reactionair). Ik snap Timmer ook wel, het jong frisse elan van Bij1 heeft meer toekomst dan het kreunende en steunende zware Van Nelle en Schültenbrau socialisme van de SP...

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann24 nov. 2018 - 19:54

Zullen we even afwachten wat activiste Timmer bij Bij1 weet te bereiken? Je kunt de SP van alles verwijten maar niet dat het een ingedutte partij is die niet langer voor idealen opkomt. De SP is eerder te star en te weinig bereid concessies te doen om door deelname aan coalities een deel van haar verkiezingsprogramma te realiseren. Nooit met de VVD samen is te prijzen in de SP. Samenwerking met de VVD heeft de PvdA bijna de kop gekost.

M7
M723 nov. 2018 - 11:42

Tov de VVD burgermeester die zijn lidmaatschap van de VVD opzegt ( maar gewoon als niet gekozen burgermeester op het pluche blijft zitten ) heb ik meer resect voor de consequente stijl van deze mevrouw. Je hoeft het niet met haar inzichten eens te zijn , om toch dat respect voor de wijze waarop zij nu handelt, te hebben.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann24 nov. 2018 - 20:10

Dat is een misvatting. Een burgemeester wordt niet namens een politieke partij benoemd. Het is wel zo dat de politieke signatuur van een aspirant burgemeester meeweegt bij de voordracht. Dat is ook mijn bezwaar tegen de manier waarop voordrachten tot stand komen. Daarbij hebben politieke partijen te veel invloed. Die invloed is te groot omdat nog geen 2% van de Nederlanders lid is van een politieke partij. Er zijn inmiddels meerdere burgemeesters benoemd die geen lid zijn van een politieke partij. Ik haal de woorden aan van wijlen Hans Gruijters, mede oprichter van D66. "Het burgemeestersambt is geen politieke functie" De kans dat de functie een sterker politiek karakter krijgt zodra burgemeesters gekozen worden is zeker aanwezig. Dat is geen goede ontwikkeling.

NicoSchouten
NicoSchouten23 nov. 2018 - 9:34

Uit de tekst wordt niet duidelijk wanneer iets racisme wordt genoemd. Mijn ervaring is dat dit in de laatste jaren vaak wordt verward met vreemdenhaat en xenofobie. En dat er ook mensen zijn die gevangen zitten in raciale interpretatieschema's, oftewel als er een etnisch aspect bijkomt in een kwestie meteen wordt verondersteld dat dit de hoofdzaak is.

msj_meijerink
msj_meijerink23 nov. 2018 - 8:46

Eindelijk beginnen de schellen voor de ogen te vallen bij de conservatief socialisten. De kameraad nr 1 (Mar Lil ian) bepaalt, de onderknuppels dienen de oekazes klakkeloos uit te voeren. Het 'beleid' is steeds meer populistisch van aard. Gisteren werd voor de zoveelste keer door nr 1 gepoogd het 'oude' bejaardenhuis terug te halen. Want volgens haar hebben de ouderen vanaf 65 jaar 'recht' op een plekje achter de geraniums in een tehuis met allemaal andere uitgerangeerde ouderen. Da's gelul van een dronken aardbei, want dat bepaalt de individuele mens zelf wel. Ik wil dat in elk geval niet, als ik alles thuis nog zelf kan bestieren!

3 Reacties
JannesJ2
JannesJ223 nov. 2018 - 8:57

" ‘recht’ op een plekje..." - Recht - Plicht Dat verschil is je vreemd? "(Mar Lil ian)" Een naam verbasteren, hoe verfrissend.

W-74
W-7423 nov. 2018 - 12:22

Jannes Recht? Plicht? Verschil... Wat bazel je nu eigenlijk? Wil je zeggen dat ouderen ipv een recht op een plekje in een bejaardentehuis een plicht hebben? Een plicht tot wat..? Wat bedoel je in godsnaam te zeggen..?

Bert Jansen2
Bert Jansen223 nov. 2018 - 22:11

[Een plicht tot wat..?] Er wordt hier de angst geuit dat het de SP gaat om een plicht tot verblijf in een bejaardentehuis gaat. Het lijkt me een overdreven angst, maar wel begrijpelijk.

Meta  Foor
Meta Foor23 nov. 2018 - 7:55

- ik wist niet dat de partijpolitiek van de SP en Denk zo dicht bij elkaar lagen. Ieder zijn principe maar zo snel wisselen is erg verwarrend.

JohnVKR
JohnVKR23 nov. 2018 - 7:48

Het is niet voor niets dat SP-politici een graag geziene gast zijn bij het rechtse Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. Politici van andere al dan niet linkse partijen worden daar nauwelijks uitgenodigd, tenzij je een anti-islam-standpunt verkondigt, zoals Khadija Arib. Want van tegenspraak houden ze bij Omroep WNL niet zo. Alle gasten die door WNL worden uitgenodigd moeten pro-Zwarte Piet en anti-islam zijn. Dat is de meelat waarlangs de redactie van Omroep WNL de gasten legt. En de SP, evenals VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam, voldoet aan deze criteria en behoort daarmee tot de politieke hofleveranciers van WNL. En soms PVV en FvD, maar die durven nauwelijks live in de uitzending met medegasten te praten dus komen meestal niet. Maar het feit dat de SP in het rijtje Leefbaar/VVD/CDA staat, zegt volgens mij al voldoende

8 Reacties
Arend Wortel
Arend Wortel23 nov. 2018 - 8:38

[..."het feit dat de SP in het rijtje Leefbaar/VVD/CDA staat"] En dat "feit" meen je te kunnen afleiden uit de gastenkeuze van een enkele, aan De Telegraaf gelieerde omroep?

Nico de Mus
Nico de Mus23 nov. 2018 - 8:57

!!Want van tegenspraak houden ze bij Omroep WNL niet zo. !! Bij de linkse omroepen anders ook niet,als daar eens een rechtse gast zit wordt die ook aangepakt, Waar je die info vandaan haalt dat die sp politici daar graag gezien zijn weet ik niet, ik heb eens in hun archief gekeken ,maar zie daar zo 123 geen sp politicus staan.vanaf oktober,of ik moet verder terugkijken.

Jordaan2
Jordaan223 nov. 2018 - 9:07

Helemaal eens!

Mark Huysman
Mark Huysman23 nov. 2018 - 11:16

[Alle gasten die door WNL worden uitgenodigd moeten pro-Zwarte Piet en anti-islam zijn. Dat is de meelat waarlangs de redactie van Omroep WNL de gasten legt. En de SP, evenals VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam, voldoet aan deze criteria en behoort daarmee tot de politieke hofleveranciers van WNL.] Heb je bronnen waaruit blijkt dat de SP ‘pro-Zwarte Piet en anti-islam’ is? Ik heb wel het idee dat de partij deze kwesties enigszins omzeild maar dat is iets anders. De jongerenorganisatie van de SP is wel tamelijk uitgesproken, zie: https://twitter.com/ROODjong/status/1064233861666807810 En ook SP-kamerlid Sadet Karabulut sprak zich duidelijk uit tegen de racistische knokploegen en voor een inclusief sinterklaasfeest. Zie: https://twitter.com/SadetKarabulut/status/1064110334053621760

Henriette3
Henriette323 nov. 2018 - 11:43

Zo zijn er voldoende programma's voor links; Pauw, DWDD etc. Zelden daar een gast aan tafel gezien die zei; zwarte piet moet blijven,. Gek, als de gasten aan tafel een afspiegeling vd maatschappij zouden zijn zou 85% vd gasten dit standpunt moeten hebben. Zo heeft ieder "zijn /haar" omroep. Dat was vroeger al zo.

JohnVKR
JohnVKR23 nov. 2018 - 11:51

@Mark Huysman "Heb je bronnen waaruit blijkt dat de SP ‘pro-Zwarte Piet en anti-islam’ is? Ik heb wel het idee dat de partij deze kwesties enigszins omzeild maar dat is iets anders." Goedemorgen Nederland wordt vrijwel dagelijks gelardeerd met nieuwsberichten over 'haatimams', IS, 'mocromafia', Zwarte Piet, 'allochtone' hangjongeren, vluchtelingenoverlast, etc. Dat is de core business van dit programma. Politici en opinieleiders die deze berichtgeving niet nuanceren of weigeren te zeggen dat deze lieden 'hard moeten worden aangepakt' voldoen niet aan het Omroep WNL-profiel. De SP-politici die aanschuiven hebben nooit het lef om dit soort berichtgeving te nuanceren of zich hardop in de uitzending af te vragen of we het misschien eens een keer over de 'allochtone ' succesverhalen kunnen hebben. Dus je hebt het antwoord inderdaad zelf al gegeven. De SP omzeilt deze kwesties uit angst voor de kiezer. En wie zwijgt stemt toe. Juist door deze laffe houding, bewerkstelligen partijen als de SP - en niet alleen de SP - dat de Nederlandse samenleving steeds rechtser wordt. En echt, het gaat de SP niets opleveren omdat de pro-Zwarte Pieten en anti-islam denkers onder ons heus voor de 'real thing' gaan en niet voor het slappe aftreksel daarvan. Wat heeft de SP woensdag bij de verkiezingen in Groningen bereikt? Je raadt het al: verlies. Het lukt de SP maar niet het grote gat te vullen dat de PvdA open laat. Dat zou de partij toch eens een keer aan het denken moeten zetten. Maar de SP blijft maar proberen de PVV-sympathisanten terug te winnen en dat is echt een kansloze missie.

Mark Huysman
Mark Huysman23 nov. 2018 - 17:29

@JohnVKR 23 november 2018 at 12:51 Omzeilen is niet hetzelfde als instemmen. De SP probeert de focus van de politieke discussie te verleggen naar sociaal-economische issues in de hoop dat dat de islamofobie en de vreemdelingenhaat naar de achtergrond zal drukken. Volgens mij een verkeerde strategie die niet gaat werken. Maar dat is nog iets anders dan instemmen met het anti-moslim en pro-ZP discours. Dat doet de partij voor zover ik weet niet. En uit de links die ik gegeven heb blijkt dat onder andere de jongerenorganisatie en Karabulut zich ook actief roeren tegen het ZP-racisme.

OlavM
OlavM24 nov. 2018 - 23:38

@ Henriette: [.....als de gasten aan tafel een afspiegeling vd maatschappij zouden zijn zou 85% vd gasten dit standpunt moeten hebben.] Dat is een gelogen percentage. Het is inmiddels gezakt tot 68 %. (De acties tegen Zwarte Piet hebben dus wel degelijk effect).

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov23 nov. 2018 - 7:35

Logisch. De SP is toch een bejaardenpartij - zo niet een sterfhuisconstructie van de gestaalde kaders - met gefossiliseerde - zo niet brakke - ideeën. De versplintering van het linksige deel van die natie die die partij veroorzaakt is een belangrijke oorzaak voor de malaise waarin we verkeren. (Dit laatste is amper waar - de malaise is universeel - maar 't klinkt lekker. Haat & spot, waar zouden we zijn zonder?) Luciditeit & rationaliteit & durven aanvaarden dat we al meer dan een eeuw stilstaan. Neo-liberalisme, neofascisme, het is treurig zat, die armoede, die geestelijke kaalslag; - amai, mijn hoofd schudt meewarig. Dus, alsjeblieft, begin niet ook het socialisme neo te maken..

Ryan2
Ryan223 nov. 2018 - 7:00

Ach ja, wat je zoal niet doet om aan de weg te timmeren..In de linkse visie bestaat racisme ook niet. Wat wel bestaat is discriminatie, en daar zijn we allemaal de dupe van.

2 Reacties
JannesJ2
JannesJ223 nov. 2018 - 9:01

"In de linkse visie bestaat racisme ook niet.." Kan je die even uitleggen? Deze (al dan niet extreem)linkse antiracist is je visie niet geheel duidelijk, zeg maar.

Bert Jansen2
Bert Jansen223 nov. 2018 - 22:14

[In de linkse visie bestaat racisme ook niet.] Ha ha! En hoe zat dat dan met "Daar hebben wij geen mening over" gevraagd naar een racistische genocide? Die reactie is puur racistisch, hoe goed bedoeld de rest van het gedrag ook is.

Hiltermann
Hiltermann23 nov. 2018 - 4:18

Lokaal is er ook nog een relletje over een "zwarte butler" Een horeca ondernemer heeft een reclame bord buiten staan waarop een zwarte butler is afgebeeld. Rebekka Timmer zag daar discriminatie in. Dat heeft in Hilversum tot flink wat ophef geleid. Een soort ZP 2.0

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann23 nov. 2018 - 4:48

Discriminatie en niet te vergeten racisme, dat ook.

Eric Minnens
Eric Minnens23 nov. 2018 - 2:10

Timmertje, Timmertje! Wat heb je gedaan? Verbazend, jouw politieke carrière. Achttien jaar en pas een half jaar raadslid. Vooral actief op het terrein van anti-racisme. KOZP-demonstrant. Bezwaar maken tegen het beeld van een zwarte butler bij een Hilversums restaurant. Daarin niet gesteund door jouw eigen SP. Tja, je bent nog piepjong en op zoek. Maar ik herken als ouwe zak jouw politieke vertwijfeling.

5 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot23 nov. 2018 - 9:24

' Bezwaar maken tegen het beeld van een zwarte butler ' Tsja hoe komt ze erop. Dat soort racistische stereotypen zijn toch juist deel van onze verheven Nederlandse cultuur..? 'als ouwe zak' Aan zelfkennis ontbreekt het je in ieder geval niet.

Daxy
Daxy23 nov. 2018 - 10:42

Ik zie niet zoveel zoeken en vertwijfeling. Ik zie vooral passie en vastbeslotenheid. Dat het maar eens over moet zijn met het negeren van wat elders al lang niet meer kan (of sinds kort zoals in België). Het is triest dat een grote partij die op sociaal-economisch gebied duidelijk sociaal-democratisch is (PvdA is dat sinds 1988 al niet meer) het verdomt om de niet-witte, niet-racistische "arrrebeijer" serieus te nemen. Een keuze voor SP is een keuze voor wit socialisme (en dat ook nog eens super light)

Gerygrr
Gerygrr23 nov. 2018 - 11:35

Daxy, Dit is toch geen “witte fractie?” https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/fracties/sp

Eric Minnens
Eric Minnens23 nov. 2018 - 19:58

@Speedboot Ik begrijp de strekking van jouw boodschap niet. Als onaardig bedoeld ad hominem istie hoe dan ook mislukt. Volgende keer iets intelligenter svp. Kan ik er misschien nog om lachen... O ja, om jezelf als ouwe zak te typeren, hoef je echt geen zelfkennis te hebben hoor, slimmerik. Je hoeft daarvoor alleen maar een zekere leeftijd te hebben bereikt, snap je?

Joe Speedboot
Joe Speedboot25 nov. 2018 - 14:17

'Ik begrijp de strekking van jouw boodschap niet. ' Wat is er niet duidelijk aan het feit dat die butler een nogal achterhaald racistisch stereotype is? 'O ja, om jezelf als ouwe zak te typeren, hoef je echt geen zelfkennis te hebben ' Je hebt er die op 20ste al een oude zak zijn, er zijn er ook die, hoe oud ze ook zijn, nooit een oude zak zullen worden.

Ecclesia
Ecclesia22 nov. 2018 - 23:30

Sociaal-economisch links vs. sociaal-cultureel links. Het is maar net wat je als belangrijker ervaart. Voor het eerste kun je prima terecht bij de SP, voor het laatste ben je beter af bij GL.

4 Reacties
JohnVKR
JohnVKR23 nov. 2018 - 7:51

Goed verwoord. Ik zou de SP willen omschrijven als sociaal-economisch links en sociaal-cultureel rechts-van-het-midden, wat dat laatste betreft dus een beetje CDA-achtig.

Daxy
Daxy23 nov. 2018 - 10:45

En geen van beide accepteren ze een intersectionele analyse en politiek. Beide zullen ze dus falen. Ook Groen Links Amsterdam met twee antikapitalistische kopstukken. Maar goed, de revolutie kan ook niet uit de instituties komen, daar kun je hooguit een beperkt aantal goede dingen doen voor gemarginaliseerde mensen

PetervdB2
PetervdB223 nov. 2018 - 11:58

Leg de PVV en de SP eens serieus langs de meetlat. Je zult verbaasd zijn hoe vaak ze het met elkaar eens zijn. Wanneer komt er een fusie van de SP en de PVV?

Erwin3
Erwin323 nov. 2018 - 13:42

Maar PVV en SP liggen bij sommige zaken mijlen ver uit elkaar. Dat zal nooit samen gaan....

tempest
tempest22 nov. 2018 - 23:14

Die hele intersectionele beweging heeft ook best wel enge kanten, of op zijn minst hoogst onlogische, mede door de sterke focus op de situatie in de VS. Blij te zien dat binnen de SP er momenteel nog kritisch naar gekeken wordt. Er zijn genoeg andere partijen die helemaal “woke” zijn: BIJ1, GroenLinks en in mindere mate ook D66 en PvdA . Maar ondanks dat moet ik zeggen: petje af voor deze dame. Kiezen voor je idealen, iets opgeven en overstappen van partij zie je niet zo vaak. Helemaal omdat haar verschil van inzicht eerder de landelijke politieke lijn betreft dan de lokale gemeente politiek. Hoop dat ze bij Bij1 betere aansluiting vindt.

1 Reactie
Daxy
Daxy23 nov. 2018 - 10:48

Enerzijds is het nodig om de lokale situatie als uitgangspunt te nemen van je analyse want problemen liggen overal net iets anders en niet alles komt overal voor. Tegelijk zie je dat een hoop verschijnselen die in de VS zeer duidelijk zijn, hier langzaamaan komen. Door nationaal beleid van Rutte c.s. dan wel door EU-beleid van de EU Commissie en de grote bedrijvenlobby. Rebekka is van harte welkom bij BIJ1 :)

Erwin3
Erwin322 nov. 2018 - 23:07

"Ook zie ik de partijkoers opschuiven naar rechts..." die vat ik niet helemaal want als iets niet rechts is en er zelfs wars van is, is het de SP wel. Jammer dat ze vertrekt, maar eerlijk is eerlijk. BIJ1 is ook bijna SP op bijna alle standpunten na waar de SP ook achter staat.

3 Reacties
Oki Doki
Oki Doki23 nov. 2018 - 7:08

De SP lijkt me toch echt wel een conservatieve partij eerlijk gezegd.

Pindaklaas
Pindaklaas23 nov. 2018 - 9:06

De SP schuift zeer zeker wel op. Ik ben zelf jaren lid en jaren actief en begin vanwege die zelfde koersverschuiving ook langzaam af te haken. Voor de buitenwereld is het mss nog niet zo heel duidelijk maar het is wel degelijk aan de hand. Het vluchtelingenstandpunt van de SP stoot veel mensen binnen de partij tegen de borst, en het gebrek om een duidelijk standpunt in te nemen tegen racisme ook. Veel mensen binnen het kader laten zich echter nog meenemen met die verschuiving en verdedigen die verschuiving ook.

Daxy
Daxy23 nov. 2018 - 10:53

De SP heeft altijd een probleem gehad met analyse van en politiek jegens racialiteit en racisme. Het boekje over gastarbeid is nooit teruggetrokken en ze zijn schijtbenauwd om witte leden te verliezen en weten grotendeels niet wat ze aanmoeten met mensen die de belangen van migranten, vluchtelingen, (nakomelingen van) gastarbeiders aanmoeten. Behalve waar het gaat om wonen en werken en zorg. Daar is de SP kei in. Maar zodra het gaat om "cultuur" die ten nadele werkt van de nieuwe arbeiders laten ze het afweten. Triest.

michellekepen
michellekepen22 nov. 2018 - 22:44

Ik ga me niet uitlaten over de SP en Bij1. Maar wil wel mijn respect uitspreken voor het gegeven dat Timmer haar zetel opgeeft. In tegenstelling tot velen die haar voorgingen tijdens een 'overstapproces'. ("Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de gemeenteraad en de partij.....Ik ben er niet voor om een zetel weg te jatten bij de SP Hilversum")