Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hillen verklapt: 'Politiemissie Kunduz is toch militair'

  •  
06-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
ANP-Hillen_Kunduz300.jpg
Video: Jolande Sap reageert ... Update: GroenLinks is verbijsterd en wil debat met Hillen ... Rutte: 'Het is een misverstand'... Rosenthal garandeerde eerder politiemissie... Hillen: "Ik vind het nog steeds raar dat het geen militaire missie mag heten terwijl het bijna alleen maar militairen zijn"
Minister Hans Hillen geeft het, na alle speculaties en RTL-onthullingen, eindelijk toe: De politiemissie in Kunduz is helemaal geen politiemissie, maar ‘gewoon’ militair. Dat verklaart hij in een interview met Vrij Nederland.
Hans Hillen:
Ik heb voortdurend gezegd: we moeten oppassen dat we onze mooie Nederlandse gevoelens niet projecteren op de harde werkelijkheid in een oorlogsgebied. De Kamer kan wel zeggen: het is een civiele missie, maar het is vooral militair.
In het interview verklaart Hillen gelukkig te zijn dat de missie groen licht van de Kamer heeft gekregen. De missie kon echter alleen doorgang vinden omdat GroenLinks akkoord is gegaan, nadat de minister de partij heeft verzekerd dat de missie civiel zou zijn. Daar komt hij nu dus van terug, met de uitleg: “Ik vind het nog steeds raar dat het geen militaire missie mag heten terwijl het bijna alleen maar militairen zijn”.
De minister van Defensie zit niet helemaal op één lijn met Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken. Deze benadrukte eerder dat Kunduz wel degelijk een civiele missie is. De door Nederland opgeleide politieagenten zullen alleen voor civiele taken worden ingezet, aldus Rosenthal.
Update 13.30:
GroenLinks heeft inmiddels via een persbericht gereageerd: “Rutte moet blunder Hillen herstellen.” De partij schrijft:
GroenLinks is verbijsterd over de uitspraken van minister Hillen van Defensie in een interview met Vrij Nederland waarin hij zegt dat de politietrainingsmissie naar Afghanistan een militaire missie is. Fractievoorzitter Jolande Sap wil vandaag nog opheldering over deze uitspraken. “Dit is de zoveelste blunder van de minister van Defensie. Als de minister het verschil niet kent tussen inzet van militairen voor civiele doelen of voor militaire doelen, dan vind ik dat zijn geloofwaardigheid in het geding is. Ik wil dat premier Rutte vandaag nog hem tot de orde roept en bevestigt dat er geen wijziging van het kabinetsstandpunt is,” zegt Sap. Sap vraagt de minister president bij de Regeling van werkzaamheden om de Tweede Kamer vandaag nog te informeren en de blunder te herstellen. GroenLinks wil bovendien op korte termijn een debat hierover voeren.
Update 14.30 GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wil zo snel mogelijk in debat met Hillen. Rutte probeert de situatie intussen te sussen. Volgens hem gaat het om een misverstand. Tijdens het vragenuurtje zei hij de situatie ‘ontzettend vervelend’ te vinden.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.