Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Hillen: 'Stop bezuinigingen op Defensie'

  •  
09-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Beoogd minister van Defensie accepteert het regeerakkoord, maar hierna is het genoeg
CDA-senator Hans Hillen vindt dat er te veel bezuinigd wordt op Defensie. Hillen zegt de bezuinigingen in het regeerakkoord te accepteren, maar verdere bezuinigingen te willen voorkomen. De beoogde minister van Defensie wil de politiek en samenleving overtuigen dat er echt niet meer op de post bezuinigd kan worden.
Hillen legt de vergelijking met verzekeringen:
Defensie is een verzekering. En wie de verzekering niet of voor de helft betaalt, kan ook verwachten dat er slecht wordt uitgekeerd als er echt eens brand is. Op Defensie moet je zuinig zijn.
Ook meent Hillen dat de maatschappij en de politiek zijn doorgeschoten  ijn hun verbetenheid en verharding. Hij is er van overtuigd da dit kabinet hier verandering in gaan brengen.
Eerder uitte de CDA-senator nog kritiek op Geert Wilders. Hillen vreesde voor het optreden van de PVV’er bij de demonstratie tegen een islamitisch centrum bij Ground Zero in New York. Hillen is er nu echter van overtuigd dat Wilders zich aan de afspraken zal houden.
Rutte zegt de woorden van Hillen te begrijpen en typeert de beoogde minister van Defensie als ‘iemand die staat voor zijn organisatie’. Wel benadrukt Rutte dat er nu eenmaal bezuinigd moet worden.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Yggdrasil
Yggdrasil9 okt. 2010 - 15:56

Om een goed bestuurder te zijn heb je naar ik aanneem bepaalde kwaliteiten nodig, ik wist niet dat een verregaande naïviteit één van die kwaliteiten is. Hillen stapt in een coalitie die wordt gedoogd door de PVV en verkondigt zonder enige schaamte dat dit kabinet er voor zal zorgen dat er minder verharding zal komen. Mijn beste meneer Hillen, de PVV is de enige en enkele reden dat die verharding is ontstaan, dus wat wilt u nou eigenlijk.

JAWEH
JAWEH9 okt. 2010 - 15:56

Hans hillen houdt de verkeerde volgorde aan. Eerst wordt je minister van defensie. Daarna protesteer je tegen de bezuinigen. Hij heeft voor zijn beurt gepraat. Weg met hans hillen.

Marcus2
Marcus29 okt. 2010 - 15:56

Voor vredesmissies ja, staat toch ook in onze Grondwet. Niet om oorlog te voeren. We hebben als Nederland vind ik wel een verantwoordelijkheid om te helpen als mensen ergens ter wereld in acute nood verkeren, maar een langdurige bezetting vind ik niet goed. Ik vind dat militairen wel een redelijk salaris verdienen voor hun werk, dus idd te veel bezuinigen kan niet. Als ze het takenpakket gelijk houden maar de omvang en duur van missies beperken, dan verdwijnen er ongeveer 4.000 banen. Dat vind ik wel acceptabel. Draconische reorganisaties waarbij meer dan dubbel zoveel banen verloren gaan, oplopend tot meer dan 11.000 (of ik het uiterste geval meer dan 23.000) banen, lijkt me nu geen goed plan. Als ze dat al willen doen, dan beter in tijd van hoogconjunctuur.

Bakoe
Bakoe9 okt. 2010 - 15:56

Hmm, zo te zien mag er alleen maar bezuinigt worden op WW, en ontslagrecht. Zo zie je maar , eigenlijk zijn we het wel met elkaar eens.

Coropa
Coropa9 okt. 2010 - 15:56

Mijnheer Hillen deze regering wil toch bezuinigen op ambtenaren. Daar hoort defensie ook bij.

ErnsTT2
ErnsTT29 okt. 2010 - 15:56

En zo zie je maar weer, de "bezuinigen" waren pure verkiezingsretoriek, er word straks gewoon een JSF gekocht van het belastinggeld dat de Sociaal zwakkeren word onthouden... Allemaal voor de Wapenvriendjes van Balkenende, Hillen en Wilders... kennelijk is Israel als afnemer van ons wapentuig (denk aan Vredeling in 1973, die er tenminste rond vooruit kwam) een te belangrijke handelspartner... "Eind 1973 hielp minister Vredeling Israël tijdens de Yom Kippoeroorlog zonder voorkennis van het kabinet met leveranties van materieel." "Van alle Nederlandse wapenexport naar niet-NAVO-landen gaat liefst 43 procent naar het Midden-Oosten" http://www.groene.nl/2009/3/WAPENDOORVOER_VIA_N... We hebben in 2006 zelfs een Record omzet gedraaid, met het leveren van dood en verderf zaaiend "gereedschap" Van onze verslaggever Merijn Rengers gepubliceerd op 28 december 2006 02:46, bijgewerkt op 02:46 AMSTERDAM - De Nederlandse wapenhandel floreert. In 2005 gaf het ministerie van Economische Zaken voor een 1,2 miljard euro exportvergunningen af voor Nederlandse wapens en militair materieel. Voor het eerst in de recente geschiedenis staat Nederland daardoor in de topvijf van wapen-exporterende landen

Piranesi2
Piranesi29 okt. 2010 - 15:56

Hillen moet nog heel veel leren. Eerst roepen dat jouw ministerie flink gaat bezuinigen. En je dan pas laten feteren door de lobbyisten van de defensie industrie. Hij maakt het de lobbyisten veel te makkelijk. Slechte strateeg. Alleen al Boeing heeft in de US in de eerste zes maanden van dit jaar negen miljoen dollar uitgegeven aan lobbywerk. Niet verwonderlijk bij een wereldwijd defensiebudget van minimaal 1400 miljard dollar. Wat een prutsers zijn wij dan eigenlijk met 8.5 miljard. Kom op Hillen, ga vliegdekschepen kopen! Tip: die van de Engelsen zijn voor een prikkie te krijgen. Donderdag op het bordes. En dan vrijdag een nieuwe en grote missie aankondigen. Operation Hillbilly?

a.doorgeest
a.doorgeest9 okt. 2010 - 15:56

De woorden van Hillen klinken plausibel, maar zijn dit niet. Nog één keer 650 miljoen bezuinigen, en dan moet het afgelopen zijn. Wat Hillen niet meldt, is dat een gedeelte van de "vredesmissies" in het vervolg ten laste zullen komen van ontwikkelingssamenwerking, hoewel dat volgens internationale normen niet is toegestaan. Op Defensie wordt dus helemaal niet bezuinigd. Dat mag van mij - Defensie is inderdaad een prettige en noodzakelijke levensverzekering - maar de waarheid ligt dus een slag anders dan Hillen in de gauwigheid denkt of ons wil doen geloven. Kortom: zijn eerste optreden als a.s. bewindspersoon wordt hierdoor weinig overtuigend. Ook zijn woorden over een verhard politiek/maatschappelijk bestel, snijden weinig hout: eerst grijp je samen met de VVD de macht, en daarna ga je het land een "zachtere en fatsoenlijker" politieke cultuur beloven. Kortom: hoe oprecht en integer kun je jezelf voordoen?

robheus2
robheus29 okt. 2010 - 15:56

Missies in andere landen zijn helemaal geen NATO taak, hebben niets met landverdediging te maken. En zolang het gaat (in de praktijk) om het veilig stellen van de olie belangen, moet deze militaire taak gewoon uit de olie winsten betaald worden.

ColorHugo949
ColorHugo9499 okt. 2010 - 15:56

Ik ben het eens met Hillen dat op Defensie niet eindeloos bezuinigd kan worden. Defensie moet in kredietcrisistijden wel op de kleintjes passen. Een miljarden JSF ontwikkelen op kosten en riscio van belastingbetalers past daar niet in. Evenals onderschatte missies als ISAF AFghanistan , zijn geen wonderen van strategische haalbaarheid en accountancy gebleken.

CdeVries
CdeVries9 okt. 2010 - 15:56

Defensie is een bodemloze put. Waarom zoveel geld uitgeven aan dood en verderf.

2 Reacties
Apropos
Apropos9 okt. 2010 - 15:56

Simpel; alles wat vernietigd wordt, moet ook weer worden vervangen ziedaar: de perpetuum mobile van het militair industrieel complex.

HugoSpanje
HugoSpanje9 okt. 2010 - 15:56

Defensie staat voor verdediging. Geld uitgeven om dood en verderf te voorkomen is op zich niet zo'n slechte optie.

Piranesi2
Piranesi29 okt. 2010 - 15:56

Bezuinigen op defensie: nee Opheffen van defensie: ja

1 Reactie
JoWe62
JoWe629 okt. 2010 - 15:56

Bezuinigen op defensie: nee Opheffen van defensie: ja =============== En wie staat vooraan te roepen, waar is het leger als fundamentalisten jouw belangen in gevaar brengen. Waarom niet gewoon, stop met sociale uitkeringen. Levert veel meer geld op.

[verwijderd]
[verwijderd]9 okt. 2010 - 15:56

De één na de ander die eerst tegen Wilders was likt nu zijn voeten. Gadver.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT29 okt. 2010 - 15:56

PVC, het werkelijke Tenen Kaas Imperium :-) Pecorino, Vecchio Mulino, en als bijgerecht Cabrinneti Beetje humor doet eten op zijn tijd. (voor de geinteresseerden zoek de beschrijving van de kaaskarakteristieken even... :-)

Piranesi2
Piranesi29 okt. 2010 - 15:56

jouw belangen - - - - En wat zijn mijn belangen?

1 Reactie
Piranesi2
Piranesi29 okt. 2010 - 15:56

Bij J. Wekker 20:32

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa9 okt. 2010 - 15:56

Nederland moet trouw blijven aan de Amerikkaanse wapensindustrie en politiek. Alles wat in Amerika wordt gemaakt moet Nederland het kopen en testen.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje9 okt. 2010 - 15:56

Het bekende alles of niets syndroom?

Amarinde
Amarinde9 okt. 2010 - 15:56

Het hebben van een paraat leger is nonsens. En voor degene die menen dat het veiliger is een leger te hebben kan ik alleen maar zeggen "dream on" Als er WOIII uitbreekt is het geen mannetje tegen mannetje maar knopje drukken tegen knopje drukken. Vredesmissies? Als je daar nog in geloofd voel je je zeker ook Alice in Wonderland. Alles is bedoeld om macht en wilsbeschikking van de landen waar ons leger heengaat, niet voor de mensen of wat onze regering ons wil laten geloven democratie en bevrijding. Olie, grondstoffen, macht, overheersing enz. Dat zijn de redenen en meer niet. Willen wij daar aan meedoen ten koste van projecten als ouderenzorg, ontwikkelingssamenwerking, scholing, Sociaal stelsel enz.? Ik niet, vandaar hef het leger op.

1 Reactie
tm2000
tm20009 okt. 2010 - 15:56

Toch zullen we een defensie budget moeten hebben om te zorgen dat als wij een knopje in drukken, onze Patriot raketten nog een aantal inkomende bommetjes kunnen onderscheppen. De wereld heeft de sinds er iets wordt opgeschreven in staat van oorlog geleefd met elkaar dus een beetje verdediging mag wel. En die missies, ach ja, we zitten daardoor wel bij de G20. Valt ook wat voor te zeggen. En over het algemeen vallen er minder burger doden als Nederlanders de wacht houden.