Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Hillen: CDA moet conservatief zijn

  •  
27-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cda_300_04.jpg
Minister en ideoloog: 'Stop de lokroep van het progressieve denken' ... 'PVV is buitengewoon positief'
Het CDA is een conservatieve partij die ten onrechte ‘de lokroep is gaan volgen van het progressieve denken’. Dit zegt CDA-minister en partij-ideoloog Hans Hillen in de Volkskrant. Vandaag houden de christendemocraten hun partijcongres. Belangrijke critici van de huidige koers als Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin zijn afwezig.
In de Volkskrant zegt Hillen:
 ‘In bijna alle landen waar ze bestaan, behoren christen-democratische partijen tot de conservatieve partijen. Logisch, want christelijke waarden zijn gebaseerd op een boek dat minstens 2.000 jaar oud is. Wij komen als CDA nu uit waar de CDU/CSU in Duitsland al jaren zit en daar horen wij ook. Als wij dit eerder hadden gedaan, hadden wij veel minder malheur gehad.’
Over de samenwerking met de PVV is hij zeer te spreken. ‘Die partij stelt zich buitengewoon positief op tegenover het kabinet.’ Principiële tegenstanders van die samenwerking zoals Hannie van Leeuwen, oud-verzetstrijdster en ‘moeder’ van het CDA, zet hij weg als mensen die ‘geïnvesteerd hebben in evangelisch radicalisme’.
Het CDA-congres behandelt vandaag onder meer het rapport-Frissen over de verkiezingsnederlaag van 9 juni. De partij raakte daarbij vooral veel kiezers kwijt aan de VVD.
In NRC Handelsblad zegt voorzitter Liesbeth Spies dat het CDA nog een jaar nodig heeft om te herstellen.
Update 16:15
CDA-leider Maxime Verhagen viel Hillen op het congres bij, meldt de Volkskrant : “Volgens Verhagen heeft CDA-minister Hans Hillen er in een interview met de Volkskrant terecht op gewezen dat christelijke partijen in het buitenland, zoals CDU/CSU in Duitsland, zich beter onder de mensen hebben begeven de afgelopen tijd. Dat Hillen ook stelt dat het CDA meer de conservatieve koers moet varen, noemde de Verhagen een goede start van de discussie.”
Trouw meldt de ontboezeming van Verhagen dat hij dit kabinet van VVD’er Rutte verkiest boven het vorige onder CDA-premier Balkenende:
„Als vicepremier ben ik buitengewoon te spreken over de onderlinge verhoudingen en kameraadschappelijkheid binnen dit kabinet. Niet dat ik terugkijk in wrok op het vorige kabinet. Dat niet. Maar als ik eerlijk ben en de twee kabinetten met elkaar vergelijk, verkies ik het huidige kabinet.”
Tegen de zin van het partijbestuur werd een resolutie aangenomen om een adviescommissie in te stellen die bestaat uit partijprominenten. “De indieners van het voorstel vinden dat de partijcoryfeeën beter moeten worden benut. Nu is er geen ‘gestructureerde raadpleging van afgezwaaide vaandeldragers van het CDA’, stellen zij,” schrijft de Volkskrant. Tijdens de afgelopen formatieperiode werden critici van samenwerking met de extremistische PVV, veelal op botte wijze, afgeserveerd door de hardliners rond Maxime Verhagen die koste wat kost met de extremistische PVV willen samenwerken.
RTEmagicC_cda_620_377.jpg
cc-foto: Jan Willemsen , ansichtkaart uit Zeeland

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (89)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 nov. 2010 - 9:21

Is de Kruistocht echt verleden tijd?!

Hanvander Horst
Hanvander Horst27 nov. 2010 - 9:21

Geweldig. Dan kunnen de leden en de parlementariërs die een ander beeld hebben van christen-democratie, zich maandag afscheiden. Daarna beginnen dan de nieuwe tijden. Eens kijken of het dan nog wat wordt met een rechtse meerderheid in Nederland.. Mijn man, die Hillen!

Pollux2
Pollux227 nov. 2010 - 9:21

''zegt voorzitter Liesbeth Spies dat het CDA nog een jaar nodig heeft om te herstellen''. En hoelang hebben wij nodig om te herstellen van het Conservatief Demagogisch Appel?

Yggdrasil
Yggdrasil27 nov. 2010 - 9:21

De Christendemocraten, ook al zo'n verfoeilijke term, houden vandaag een partijcongres. Gaan ze een dag lang recht lullen wat bijzonder krom is.

peterh2
peterh227 nov. 2010 - 9:21

Met deze ontwikkeling is het alleen maar belangrijker dat links nu een blok gaat vormen... Als het CDA nu expliciet voor rechts kiest dan zal in de toekomst links beleid alleen nog maar mogelijk zijn als de SP, CU, GL, PvdA, D66 een gezamenlijk alternatief bieden. Gezien de huidige onmacht op dat vlak heb daar eerlijk gezegd een hard hoofd in...

Sjiekismigdat
Sjiekismigdat27 nov. 2010 - 9:21

Hillen vergelijkt het CDA met de CDU. De CDU was echter nooit in zee gegaan met de PVV. Die hebben hun lesje geleerd. Hillen kennelijk niet.

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag27 nov. 2010 - 9:21

Hillen is grenzeloos dom. Maar ja wat wil je met zo'n oude man. Als zulke mensen de richting bepalen bij het CDA, dan weten we wel waar de reis naar toe gaat: De afgrond. Die man is 1950 blijven steken. En ja de samenwerking met Geert en zijn reclasseringsclubje loopt fantastisch. Normen en waarden? Ik dacht dat dit ook bij de Christen Democraten hoorde. Hillen go go go!

maclofty
maclofty27 nov. 2010 - 9:21

Met snelle tred op naar een vernieuwende partij (kan er best nog eentje bij) dat zou deze regering, als progressieve zich tenminste zich afscheiden, terug naar af moeten. Zou mij heel wat waard zijn. Conservatisme in zijn zuiverste vorm is de doodklap voor de vooruitgang en blijft de wereld stilstaan in gedachte en ideeën. Vandaar wellicht het hakken in de kunst en cultuur ??? ===== Hoewel er geen Nederlandse conservatieve partijen bestaan, zijn conservatieve standpunten doorgaans terug te vinden bij partijen die zichzelf confessioneel of liberaal noemen. Het CDA en de ChristenUnie hebben beide een christelijk-conservatieve maar ook een christelijk-sociale vleugel; de SGP is orthodox-protestants en staatkundig gereformeerd en kan met enige creativiteit betiteld worden als christelijk-conservatief; de VVD is een liberale partij, met conservatief-liberale elementen; de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders is een VVD-afsplitsing die een conservatievere koers voert dan de VVD zelf. Bron: Wikipedia

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 nov. 2010 - 9:21

"Logisch, want christelijke waarden zijn gebaseerd op een boek dat minstens 2.000 jaar oud is." Laten we dan maar 2.000 jaar teruggaan ja, toen was alles beter. Dat is niet conservatief, dat is reactionair. Maar ja leuk vooruitzicht, dijken doorsteken, malariamuggen terug in de Nederlandse moerassen, de aardappel en de tomaat het land uit, leven in plaggenhutten, en gehoorzamen aan romeinen. Lekker ding die Hille.

Klaas2
Klaas227 nov. 2010 - 9:21

---[Over de samenwerking met de PVV is hij zeer te spreken. 'Die partij stelt zich buitengewoon positief op tegenover het kabinet.' ]--- Een doorzichtige poging om de weggelopen CDA-kiezer terug te winnen. Hillen denkt dat hij de klok kan terugdraaien, en dat de weggelopen kiezer terug te vangen is door zich rechts conservatief op te stellen. Ik denk eerder dat hij het laatste groepje CDA-kiezers ook kwijt raakt daardoor. Het CDA kan als middenpartij niet bestaan in een polariserende wereld. Dat is logica. Hij kan niet terug naar een politiek bestel waar ruimte was voor het midden. Het CDA zal vooruit moeten (niet terug) en een nieuwe ruimte voor een nieuw soort van midden moeten creëren. Maar ik denk dat Hillen te conservatief is om zich nieuwe ideeën eigen te maken. Het CDA zal zonder Hillen verder moeten. ---[Principiële tegenstanders van die samenwerking zoals Hannie van Leeuwen, oud-verzetstrijdster en 'moeder' van het CDA, zet hij weg als mensen die 'geïnvesteerd hebben in evangelisch radicalisme'. ]--- Ach, die verzetshelden, als dit een poging is om CDA-electoraat terug te winnen, tegen verzetshelden aanschoppen? Ik krijg het bijna met hem te doen, zoveel sullige naïviteit. http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Hillen ---[In zijn woonplaats Hilversum bemiddelde hij bij de oplossing van het verkeersprobleem aldaar.]---- Oplossing? Zijn de verkeersproblemen in Hilversum opgelost? Dan zijn het zeker imaginaire auto's die tweemaal daags de stad volledig verstoppen. http://www.rijksoverheid.nl/regering/het-kabinet/bewindspersonen/hans-hillen/cv ---[Voorzitter Vrienden van het Metropole Orkest (vanaf 2007)]---- Van je vrienden moet je het hebben.

mees.
mees.27 nov. 2010 - 9:21

za 27 nov Hillen:koers CDA maakte PVV groot CDA-minister Hillen denkt dat de PVV onder meer zo groot is geworden doordat het CDA lang te progressief is geweest. In de Volkskrant zegt hij dat de partij te veel verantwoordelijkheid bij de overheid heeft gelegd en dat de meeste mensen daar weinig van moeten hebben. Hillen is blij dat het CDA nu terecht is gekomen in de conservatieve hoek. Conservatieven hechten volgens Hillen belang aan traditie en aan de eigen verantwoordelijkheid van burgers voor elkaar.Hij noemt conservatisme voor het CDA logisch,want christelijke waarden zijn gebaseerd op een boek dat minstens 2000 jaar oud is Wat een vreselijke conservatieve man. Nu kun je begrijpen dat binnen dat CDA een grote kloof moet zijn onder haar aanhang. Tussen bijvoorbeeld een Wijffels en een Hillen gaapt een immens grote kloof. van Agt die je ook best conservatief mag noemen is super modern in vergelijking tot een Hillen. Mensen als een Amanda Kluveld en een Bart Jan Spruyt zullen zich vreselijk aangetrokken voelen tot een Hillen.

karuna2
karuna227 nov. 2010 - 9:21

Prachtige foto!! Of het CDA blij moet zijn met deze ideoloog? Lijkt mij niet! Straks gaat hij zeggen dat het condoomgebruik afgeschaft moet worden :) Altijd lachen met de CDA'ers. Jammer dat Klink zich zo afzijdig houdt. Ergens begrijp ik dat niet. Hij is toch bepaald niet bang, dus waarom?

mees.
mees.27 nov. 2010 - 9:21

Lokroep van het progressieve denken Tijdens het congres werd verschillend gereageerd op uitspraken van Hillen dat het CDA de afgelopen jaren 'de lokroep van het progressieve denken' te veel zou hebben gevolgd. Directeur Raymond Gradus van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA stelde dat de minister 'altijd wel van scherpte houdt', maar 'dit soort etiketplakken spreekt mij niet aan'. Ook oud-vakbondsvoorman van het CNV, René Paas, is kritisch. De huidig voorzitter van Divosa, de club van directeuren van sociale diensten, die zich zelf in de meer 'linkse' vleugel van de partij schaart, doet het af als provoceren. De echtgenote van oud-minister Ab Klink zegt in het vandaag verschenen blad Esta dat zij haar lidmaatschap van het CDA heeft beëindigd. Ab Klink blijft lid.

TomHendriks
TomHendriks27 nov. 2010 - 9:21

Mooi plaatje, straalt rust en harmonie, vredigheid en geluk uit. Het verleden geeft ons dikwijls wijsheid en inspiratie.

hphilippens
hphilippens27 nov. 2010 - 9:21

Hillen gebruikt het woord conservatief om aan te duiden dat hij de conservatieve ideologie aanhangt. Daarin zijn bepaalde waarden herkenbaar, zoals Gezin Hoeksteen van de Samenleving, Gezag en Orde, Ongelijkheid enz. Dat is inderdaad te onderscheiden van "conservatief" als attitude. Dat begrip staat tegenover "progressief". Dit woord schrijf ik zelf met een k: "konservatief". De Conservatief Heldring gebruikt voor hetzelfde begrip een kleine c en voor zijn ideologische plaats een hoofdletter C. In de discussies worden de twee woorden hopeloos door elkaar gebruikt. Dat leidt voortdurend tot verwarring. Hillen plaatst zijn CDA tussen liberaal en reactionair in. Dat zijn ook twee ideologieën. Al deze ideologieën (of: stromingen) kunnen progressief en konservatief zijn. Deze twee termen zeggen weinig: alleen of je wilt vernieuwen of behouden of terug naar een vroegere situatie. En dan nog zijn ze glibberig in het gebruik. Is het bijvoorbeeld progressief om iedereen te verplichten een rooie clownsneus te dragen en is het konservatief om energie op te wekken met windmolens? Of is dat laatste nu juist progressief omdat vroeger vooral water werd opgepompt met windmolens en ze nu gebruikt worden om electriciteit op te wekken? Daarom ben ik er voor dat iedereen het woord "conservatief" in de betekenis van "konservatief" vermijdt en zich net als Hillen beperkt tot een ideologische duiding van posities.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 nov. 2010 - 9:21

Ik denk dat Hillen gelijk heeft. Vreselijk mannetje maar in dit artikel was hij kraakhelder. Het CDA heeft weinig andere keus dan een positie in het midden, als conservatieve partij. Het is echter volstrekt onduidelijk wat voor soort conservatisme dit dan moet zijn, sociaal, cultureel of economisch, reactionair of toch niet. Op welke traditie wil hij zich dan baseren? Het biedt ook kansen voor links. De 'evangelische radicalen' hadden sowieso al een neiging om met GL te flirten.

mees.
mees.27 nov. 2010 - 9:21

CDA-top noemt CDA niet conservatief Vicepremier Verhagen en fractieleider Van Haersma Buma willen het CDA geen conservatieve partij noemen.Ze zeggen dat in reactie op uitlatingen van minister Hillen in de Volkskrant.Hillen zegt daarin dat het goed is dat het CDA een conservatieve partij is geworden. Verhagen en Buma spreken van een goede bijdrage aan de discussie,maar willen zelf geen etiketten plakken.Op het CDA-congres leidden Hillens uitspraken tot veel discussie.Veel leden zijn het er niet mee eens. Hillen zei onder meer dat het CDA door een te progressieve koers veel kiezers in de armen van de PVV heeft gedreven.

RonaldNijssen
RonaldNijssen27 nov. 2010 - 9:21

Ik denk dat er in Nederland niet zozeer een strijd is tussen politieke partijen maar eerder tussen twee culturen. Als zodanig zijn de "linkse" en "rechtse" politieke partijen exponenten van deze strijd. Aangezien allerlei economische en maatschappelijke tendensen de meerderheid doen sympatiseren met conservatievere partijen, is het niet onlogisch voor het CDA om die richting te benadrukken. Het CDA is altijd al een partij geweest die zijn oren laat hangen naar rechts of links van het midden, dit is dus een marginale koerswijziging.

Klaas2
Klaas227 nov. 2010 - 9:21

Richard Dawkins leest voor uit het werk van de conservatieve volgelingen van Hillen: http://www.joop.nl/show/detail/artikel/hoe_om_te_gaan_met_hatemail/

mees.
mees.27 nov. 2010 - 9:21

Ad Koppejan twittert: CDA congres is met resoluties, o.a. van het #CDJA, de weg naar politieke vernieuwing ingeslagen. Geen conservatieve partij Hans Hillen! haha.....Hillen wordt gewoon afgebrand lol

Naamhiero
Naamhiero27 nov. 2010 - 9:21

Oh wow, ik liet dit artikel eerst maar liggen. Meestal enkel CDA blabla, weinig inhoud zoals gewoonlijk. Toch maar even lezen... "Principiële tegenstanders van die samenwerking zoals Hannie van Leeuwen, oud-verzetstrijdster en 'moeder' van het CDA, zet hij weg als mensen die 'geïnvesteerd hebben in evangelisch radicalisme'." Waar haalt die mafkees het léf vandaan om mevr. van Leeuwen op zulk een wijze weg te zetten?! Ik zal maar niet typen wat ik nu denk over deze Hans Hillen. Niets fraais. Mevr. van Leeuwen verdiend meer dan respect. Meer dan deze mafkees ooit in zijn leven zal krijgen. Te triest voor woorden, dat een Atheist (moi) het voor haar opneemt.

Christiaan53
Christiaan5327 nov. 2010 - 9:21

Hillen is gewoon een pragmaticus. Zoals we die wel meer zien in mn Katholieke kringen. Ook in tijden van oorlog. Christelijke politiek is per definitie voor groei en emancipatie. Daar is niets conservatief aan. Je moet alleen je oude schoenen niet verkopen voor je nieuwe hebt. Die Hillen zit weer op het pluche. Leven de vooruitgang

listvanderede
listvanderede27 nov. 2010 - 9:21

Wat een beperkte opvatting heeft de heer Hillen van het conservatisme. Beschamend zelfs. Prat gaan op de Bijbel en tegelijkertijd geen sociaal gezicht tonen. Waar is het het CDA nu eigenlijk nog om te doen? De machtspoliticus van de machtspartij van Nederland toont met zijn visie wel een heel erg lege ideologie.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 nov. 2010 - 9:21

Nederland kent scheiding tussen kerk en staat, zeggen Nederlanders erg trots. Hou op man!

mees.
mees.27 nov. 2010 - 9:21

Hannie van leeuwen koopt niet weg,voor niemand niet...Hillen,eat your hart out,en ook jullie Verhagen en een Bleker. Jullie zijn straks de verliezers. Verhagen heeft de eindsprint ingezet naar het einde van zijn politieke carriere en die is er eerder dan hij verwacht! http://www.youtube.com/watch?v=VczMy2gD_yY&feature=related

ElChe
ElChe27 nov. 2010 - 9:21

Het rechtse gedeelte was al vertrokken naar vvd en pvv. De rest, de wat socialeren vertrekken door figuren als Hillen en Verhagen bij de volgende verkiezingen. Bij een winkel zou dit opheffingsuitverkoop heten.

Sjiekismigdat
Sjiekismigdat27 nov. 2010 - 9:21

Hans Hillen als partij-ideoloog? Hij is nooit betrapt op een originele gedachte en vertegenwoordigt ook geen stroming van betekenis binnen het CDA. Hij is toevallig aan het woord omdat hij ijdel, minister en rechts-conservatief is. Het geweten binnen het CDA knaagt en knaagt. Het duurt even voordat het geweten voldoende aan kracht en moed gewonnen heeft (totdat de PVV in de polls flink gesnoeid is en het CDA een lijn van herstel te pakken heeft). Dan is het gedaan met dit kabinet (en met Hillen).

Sjiekismigdat
Sjiekismigdat27 nov. 2010 - 9:21

Laten we even naar het heden kijken. PVC is een verstandshuwelijk. Rutte en Verhagen wekken wel de indruk dat ze happy met de PVV zijn maar dat is toneelspel. VVD noch CDA zijn islamofoob. Beide partijen beseffen dat aan de PVV een luchtje hangt. Beide zien dit als een overgangsperiode en hopen de PVV leeg te zuigen. Eea heeft tijd nodig. De stekker kan niet nu al getrokken worden. Dat zou een te groot gezichtsverlies betekenen. Daarvoor is de ambitie van zowel Rutte als Verhagen te groot. Die reikt verder dan de komende periode. De samenstelling van de ploeg bewindslieden is veelzeggend. Enerzijds een aantal mensen die aan het eind van hun carriere zijn en anderzijds een aantal mensen die aan het begin van hun politieke carriere staan. Allemaal mensen die voor Rutte en Verhagen geen bedreiging vormen als de overgangsperiode voorbij is. De stekker wordt getrokken als het moment daar is.

darkisland
darkisland27 nov. 2010 - 9:21

Een fantastisch geluid vanuit het CDA en hele wijze woorden. Dit zal het herstel inluiden van het CDA. Ook een sterk signaal naar dissidenten binnen het CDA zoals Jack Biskop Ferrier en Koppejan.

2 Reacties
JAWEH
JAWEH27 nov. 2010 - 9:21

U bent met de helm op geboren ?

Klaas2
Klaas227 nov. 2010 - 9:21

---[Ook een sterk signaal naar dissidenten binnen het CDA zoals Jack Biskop Ferrier en Koppejan.]--- Je bedoelt dat zij de opinie van Hillen nog niet kenden?

roonie
roonie27 nov. 2010 - 9:21

Het CDA is altijd een centrum partij geweest, vaak richting links Nu heeft deze partij voor een duidelijk een rechtse koers gekozen, evenals de VVD en natuurlijk de PVV. Dit is duidelijk toekomst gericht, het linkse regiem zit voorlopig in de wachtkamer. Dissidenten die deze lijn NIET volgen worden buitenspel gezet.

1 Reactie
Charta46
Charta4627 nov. 2010 - 9:21

[...Het CDA is altijd een centrum partij geweest, vaak richting links...] Het CDA neemt altijd de kleur aan van de partij waarmee ze regeren, het is net een kameleon. Dus vaak naar rechts (zoals nu) en soms naar links. Als ze regeren durft de fractie nooit hun taak uit te voeren nl het controleren van de regering. In plaats daarvan lopen ze slaafs achter de minsters aan, zonder ze te controleren. De kiezers hebben dat ook door daarom is het de afgelopen keer weer eens mis gegaan.

rgeurtsen
rgeurtsen27 nov. 2010 - 9:21

Niet de christelijke waarden druipen van Hillen af, maar het oer-conservatisme. Voordeel is dat op deze manier de christenen weer een aantrekkelijk vijandsbeeld als boegbeeld hebben gecreëerd. Heerlijk zo kan ik mijn anti-christelijke politiek weer voeden met een werkelijk heel fout mannetje. Hier wordt ik nou populistisch van. 't mag tegenwoordig.

2 Reacties
flipse2
flipse227 nov. 2010 - 9:21

Heb jij ook vrienden, of ben je je hele leven alleen maar op zoek naar vijanden?

objectivist
objectivist27 nov. 2010 - 9:21

Nou dat klinkt inderdaad Wilderiaans populistisch. Zie je hoe snel Geert erin slaagt zelfs jou in die stand te krijgen?

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2010 - 9:21

Goed gezegd door Hillen. Inderdaad: de meeste kiezers willen een meer conservatieve lijn. Want waarom al het goede wat Nederland biedt afbreken? We moeten behouden wat goed is.

4 Reacties
darkisland
darkisland27 nov. 2010 - 9:21

Beste Peet, Helemaal mee eens. Hillen geeft alleen maar het sentiment weer wat bij vele Nederlanders leeft en trouwens in heel Europa. De lokroep van het progressieve denken heeft ons naast goede zaken ook veel ellende bezorgd. Zo is ons de multiculturele samenleving omgedrongen. Uit peilingen blijkt, dat de meerderheid van de Nederlanders dit helemaal niet wil. Moet je eens kijken hoe dit in het in Belgie uit de hand aan het lopen is. Duizenden gelukszoekers die hun handje ophouden. Kijk hoe de Grieken gebukt gaan onder de constante stroom. Het is al een multiculturele ramp en al er niet iets aan gedaan wordt gaat dit echt fout.

JanB2
JanB227 nov. 2010 - 9:21

Want waarom al het goede wat Nederland biedt afbreken? Ik dacht dat dit kabinet daar nu juist aardig mee bezig was. Of zijn we hier getuige van een radicale koerswijziging van het CDA? Ik denk het overigens niet wat dat laatste betreft, de PVV reageert immers positief. Kortom: het CDA marginaliseert zich verder.

Keukenkast2
Keukenkast227 nov. 2010 - 9:21

Ik vind het raar om te stellen dat iets goed is, alleen omdat het oud is, omdat onze voorouders het kozen. Onze voorouders kozen ook voor de Inquisitie, slavernij en houten schoenen.

objectivist
objectivist27 nov. 2010 - 9:21

Ik denk dat de hang naar conservatisme het gevolg is van te snelle ontwikkelingen in d emaatschappij. Kiezers gooien de rem erop. Globalisering Europeanisering.... het tempo is veel te hoog. Europa groeit niet organisch meer, het wordt gewoon met geweld en machtsvertoon uit de grond gestampt. Ach, ik voelde me bij afgelopen verkiezingen goed thuis bij de VVD omdat ze bereid zijn drastisch puin te ruimen. Dat is weer even nodig. Ik kijk wel hoe de situatie is na deze regeerperiode. Misschien kunnen we de teugels dan wat laten vieren. Maar het CDA- conservatisme uit de tijd van Van Agt is inderderdaad verdwenen. Als het CDA daar nadrukkelijker voor kiest neem je een partij als de PVV wind uit de zeilen. Hillen heeft op dat punt denk ik gelijk. Tegelijk zijn de PVV stemmers afkomstig uit partijen te linker en rechterzijde herinner ik mij van de verkiezingsavond. Dus of het heel veel uitmaakt....

Yggdrasil
Yggdrasil27 nov. 2010 - 9:21

Ik neem aan dat Hillen inmiddels ook een warm voorstander is van het definitief verwijderen van een kleine miljoen moslims in dit land. Dat Hillen inmiddels ook beseft dat de Islam in Nederland tot de grond toe moet worden afgebroken. Dat Hillen ook vindt dat er geen Islamitische scholen meer mogen zijn Dat Hillen ook vindt dat er geen Moskee meer gebouwd mag worden. Kortom dat Hillen de Joods-Christelijke cultuur van Wilders ook omarmt. Dat Hillen zich nu ook bekeerd heeft tot het racistische en xenofobe gedachtegoed van de PVV. Want oh, oh wat is die Wilders toch positief.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje27 nov. 2010 - 9:21

Dan zou dan ongeveer hetzelfde beleid zijn zoals te doen gebruikelijk in de meeste islamitische landen.

JanB2
JanB227 nov. 2010 - 9:21

Hillen zou zich eerder zorgen moeten maken omtrent het door hem geconstateerde feit dat het CDA uitkomt daar waar de CDU/CSU zich bevindt. De laatste peilingen in Duitsland vallen immers niet goed uit voor de CDU/CSU. Rechts raakt in geheel europa eerder uit dan in.

1 Reactie
darkisland
darkisland27 nov. 2010 - 9:21

Volgens mij is dat Wishfull thinking. De peilingen wijzen duidelijk uit dat men een conservatievere en vooral maatschappelijk realistischere lijn wil. Zeker op het gebied van immigratie zijn er in Europa grote problemen. De kiezers zijn niet dom en geven massaal aan, dat ze hun buik vol hebben van de multiculturele samenleving. Rechts heeft de oplossingen. en de doortastendheid. De stemmer laat zich niet meer voor de gek houden en kiest massaal conservatief. Een zegen voor Europa

JAWEH
JAWEH27 nov. 2010 - 9:21

Volgens mij betekent conservatief dat je de christelijke waarden aanhangt. Dat betekent o.a. dat je je naast liefhebt gelijk jezelf. Je moet wel heel erg niet van jezelf houden als je de liberale koers van dit kabinet omarmt. Ik heb het van de week al meerder keren gezegd. Dat gegoochel met links, rechts, progressief, conservatief, cultuuroptimist, cultuurpessimist, linksdragend, rechtsdragend, hoogopgeleid, laagopgeleid, arm, rijk,socialist, liberaal etc. etc. moet verdorie eens afgelopen zijn. Je bent sociaal of asociaal. Dit kabinet is asociaal. Dat is niet christelijk, of is dat juist wel een christelijke traditie? Verdomme, ben ik er weer ingetrapt.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil27 nov. 2010 - 9:21

Volgens mij betekent conservatief dat je de christelijke waarden aanhangt. Dat betekent o.a. dat je je naast liefhebt gelijk jezelf. ================ Dit soort naastenliefde bedoel je http://www.nu.nl/binnenland/2201575/onderzoek-seksueel-misbruik-in-kerk.html

RosaLange
RosaLange27 nov. 2010 - 9:21

Hebben mensen hier een idee wat conservatief en progressief is? In zijn reactie heeft Peet van Velzen het over 'behouden wat goed is'. Betekent dat ook niet impliciet de progressieve formulering 'verbeteren wat niet goed is'? Dat zijn algemene nietszeggende beweringen waar iedereen zich in kan vinden. De verschillen doen zich natuurlijk voor bij de invullen van wat goed en wat niet goed is. Ikzelf denk aan conservatisme eerder aan de jaren 50 en spruitjeslucht, aan beperking van individuele vrijheden, sociale controle, aan uniform gezinsdenken, aan gedwongen huisvrouwenschap en mannelijke kostwinners, aan machtige kerken etc. Voor mij een samenleving waarin ik me niet thuis zou voelen. Ik ben benieuwd hoe anderen de tegenstelling conservatief/progressief zien.

1 Reactie
hphilippens
hphilippens27 nov. 2010 - 9:21

Om 13.59, ergens bovenaan, heb ik gereageerd op de vraag wat progressief en conservatief is en hoe die begrippen niets samenvallen met de ideologieën waaronder het Conservatisme.

José
José27 nov. 2010 - 9:21

Het CDA moet conservatief zijn want "christelijke waarden zijn gebaseerd op een boek dat minstens 2000 jaar oud is". Merkwaardige redenering. In dat boek gaat het over gerechtigheid, naastenliefde, sterke gerichtheid op en voorkeur voor zwakken, armen, vreemdelingen. Dat is in deze tijd nog net zo actueel, en m.i. een contra-indicatie tegen conservatisme. Tenzij Hillen zich identificeert met de farizeeërs uit dat boek.

3 Reacties
keck66
keck6627 nov. 2010 - 9:21

Hear hear.

ikbenhorkie
ikbenhorkie27 nov. 2010 - 9:21

"In dat boek gaat het over gerechtigheid, naastenliefde, sterke gerichtheid op en voorkeur voor zwakken, armen, vreemdelingen" Dat is alleen in het tweede deel van de bundel. Maar de logica in de opmerking van Hillen is inderdaad ver te zoeken. Het "boek" werd pas door keizer Constantijn een boek. Dat was 1670 jaar geleden. Daarvoor waren het losse geschriften enerzijds, en een reeks hoofdstukken Joodse mythische geschiedenis anderzijds. Hillen moet bedoelen dat het Christendom met absolute waarheden werkt, en geen discussie toelaat, maar alleen bij openbaring kan veranderen. Dat maakt het conservatief. Van een opportunistische partij die zijn bestaansrecht ontleent aan voortdurende deelname aan de regering, verwacht je trouwens geen andere opstelling op dit moment. Als de scheiding extreem-rechts/rechts over een jaar of acht scherper is, en er CDA-kiezers weglopen naar de PvdA/D66/GL, dan zal je van het CDA weer horen dat het progressief moet zijn.

hphilippens
hphilippens27 nov. 2010 - 9:21

Het is opvallend hoe de conservatieve CDAers waarden aanhangen die in het Oude Testament te vinden zijn, en de sociaal-democratische CDA-kant juist die waarden uit het Nieuwe Testament benadrukken. Het CDA wist meestal beide vleugels in de partij te houden met de leuze: "we buigen niet naar links en we buigen niet naar rechts" (Van Agt), maar boog vooral naar rechts. Haar afkeer van de overheid verwoordde ze in de "soevereiniteit in eigen kring" en daarom sloot de partij gemakkelijk aan bij liberalen en conservatieven. De linkervleugel kreeg af en toe een kluifje toegeworpen en ging daar kwispelend mee in haar hoekje zitten. Nu de conservatieven het gewonnen hebben en zelfs door een deur kunnen met reactionaire populisten, blijft er zelfs geen kluifje meer over. Haar linkervleugel kan het CDA maar beter naar het asiel brengen.

karuna2
karuna227 nov. 2010 - 9:21

Wie het snapt mag het zeggen. Het CDA moet conservatief blijven/worden/weet ik veel. Maarre, wat is dat dan? Behoudend? Maar ten aanzien van wat? In ieder geval niet ten aanzien van de verzorgingsstaat want die mag wel onderuit. Ook niet ten aanzien van oude gebruiken als cultuur, want die mag wel weg. Ook niet ten aanzien van normen en waarden, want die gelden wél voor henzelf, níet voor de PVV'ers en dan weer wél voor mensen in de samenleving. Uit zo'n stellingname wordt niemand meer wijs, terwijl behoudend toch zou zijn dat je behoudt. Wacht, conservatief ten aanzien van het neoliberalisme natuurlijk, dat mag blijven. En, ten aanzien van NN natuurlijk, die waren er niet en hoeven dan dus weer niet. Oh, maar wacht even, dat klopt weer niet, want ten aanzien van NN uit de EU is geen bezwaar. Zou dus de aloude godsdienststrijd weer uit de kast gehaald worden? Zo conservatief? Terug naar de strijd tussen Christenen en (in dit geval) moslims? Dan zal mijn eerdere opmerking over de condooms ook wel kloppen. Er moeten dan natuurlijk wel zoveel mogelijk Christenen zijn. Logisch ook dat de PVV'ers hier zo blij zijn met de opmerking van Hillen. Of zou dat alleen komen omdat hij zegt dat hij zo fijn samenwerkt met de PVV? Misschien zijn de PVV'ers het ermee eens omdat er vroeger, voor Klink, nooit iemand de leider tegensprak. Dat willen ze bij de PVV ook graag, dus misschien vinden ze dat leuk. Wat ik daar dan wel weer niet aan begrijp is dat ze 'allen te samen' beweren dat Wilders zó groot is omdat er niet naar hen geluisterd werd. Nu moet ieder tegengeluid tegen PVC buitenspel gezet worden. Alles dat tegenspreekt, links dus zeker, moet in de positie waarvan zij vinden dat zij gezeten hebben. Oog om oog, tand om tand dus. Nog verder terug dan de foto bij het artikel. Dat soort conservatisme?

1 Reactie
keck66
keck6627 nov. 2010 - 9:21

Hillen is veel meer een strateeg (machiavelli a la Verhagen) dan een denker (Balkenende a la Kuyper). Misschien herhaalt de geschiedenis zich in gespiegelde vorm en (met dit tijdsgewricht als spiegelas) splijt het CDA in een KVP en ARP factie.

objectivist
objectivist27 nov. 2010 - 9:21

Dat is denk een goede analyse van Hillen. Inderdaad heeft de PVV daarmee mogelijk voet aan de grond gekregen. Het conservatief gedachtegoed is niet meer binnen een grote partij te vinden (muv SGP en CU). PVV speelt daar handig op in. Het conservatisme heeft overigens zowel linkse als rechtse elementen. Ze moeten bij het CDA die balans weer vinden als echte middenpartij. Daarmee kunnen ze zowel met VVD als SP/D66/groenlinks regeren.

1 Reactie
hphilippens
hphilippens27 nov. 2010 - 9:21

Hier weer die typische verwarring: "Het conservatisme heeft zowel linkse als rechtse elementen". Deze zin is volstrekt warrig. Zo is het dus niet. Het Conservatisme van Hillen is een van de rechtse ideologieën. En net zoals iedere ideologie kunnen de ideeën daarvan progressief of conservatief zijn, het hangt er maar van af of ze in de huidige context al dan niet vernieuwend zijn.

JoopSchouten
JoopSchouten27 nov. 2010 - 9:21

Kille Hille wil met deze boude uitspraken zijn macht consolideren. 'Zijn' achterban is neoliberaal. Daar past geen emotie bij. En aangezien zij de meerderheid vertegenwoordigen zet hij met deze uitspraken het CDA voor het blok door een duidelijke keuze te eisen. De meerderheid niet zal tegenspreken voorspel ik. Zij positieve kijk op de PVV vertelde hij al eens in een intervieuw met een van de Jakhalsen uit DWDD. De man is een kille strateeg. In mijn ogen een onmens.

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik327 nov. 2010 - 9:21

Dat is nog al iets om te zeggen.

Sjiekismigdat
Sjiekismigdat27 nov. 2010 - 9:21

Hillen in de Volkskrant van december 2005: "Ik noem mijzelf ook altijd conservatief, maar meer omdat progressief een linkse term is dan dat ik de goede oude tijd weer wil zien. Je ziet een Rotterdammer toch ook geen Ajax shirt aantrekken?" http://www.vkblog.nl/bericht/20457/Hans_Hillen_weet_er_wat_van Waar staat die man dan nu voor? Gewoon voor rechts zou ik dus zeggen.

1 Reactie
Klaas2
Klaas227 nov. 2010 - 9:21

---[Waar staat die man dan nu voor? Gewoon voor rechts zou ik dus zeggen.]--- De wereld wordt weer plat, homoseksualiteit weer homofilie en een ziekte, het recht van vrouwen is het aanrecht, kijk uit voor Joden ook al spelen ze mooi viool, en de zon draait om de aarde. http://www.youtube.com/watch?v=f-TvnVRyCcY

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2010 - 9:21

Logisch dat Hillen wil dat het CDA weer rechts van het midden wordt. Want op de linkerflank zitten nu al: PvdA, SP, Partij voor de Dieren, GL, CU, D66. En op de rechterflank zitten nu: VVD, PVV, SGP. Dan is de keuze (electoraal) snel gemaakt. En de combinatie in het kabinet is ook prima: CDA: sterke bestuurspartij VVD: goede banden met waar het geld verdiend wordt PVV: ideologisch sterk ======================== + Winnende Combinatie

3 Reacties
Klaas2
Klaas227 nov. 2010 - 9:21

---[PVV: ideologisch sterk]--- Wat is de ideologie van de PVV?

JoopSchouten
JoopSchouten27 nov. 2010 - 9:21

Ik zie het anders Peet: CDA: neoliberale machtspartij met gelovigen VVD: neoliberale machtspartij met ongelovigen PVV: neoliberale machtslid met bijgelovigen.

JanvdH2
JanvdH227 nov. 2010 - 9:21

Ideologisch sterk? Totaal visie loos bedoel je.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 nov. 2010 - 9:21

Het CDA is geinspireert door de gelovige agressieve criminele Osma Bin Laden!

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 nov. 2010 - 9:21

Osama Bin Laden? Fundamentalisme en terrorisme. Hillen met sjaal omgeknoopt en een kalasjnikov in zijn hand. Een paar PVV-ers er omheen als Strijders Voor Het Kwaad. Kan een goeie film zijn Mostafa.

christiaane
christiaane27 nov. 2010 - 9:21

Als Hillen eerst stelt dat 'Christelijke waarden zijn gebaseerd op een boek dat minstens 2.000 jaar oud is', maar vervolgens beweert dat Hannie van Leeuwen behoort tot de mensen die 'geïnvesteerd hebben in evangelisch radicalisme', dan kent hij zelf kennelijk niet alle Christelijke waarden. Het Nieuwe Testament behoort immers ook tot de Bijbel en juist de sociaal-christelijke waarden zijn bij uitstek in het Nieuwe Testament terug te vinden. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij het gehele Nieuwe Testament nooit heeft gelezen of dat hij dit deel maar overslaat. Zou hij bijvoorbeeld de Christen-Unie ook als 'Evangelisch Radicaal' willen bestempelen? Die partij wil immers ook Christelijk-sociaal beleid voeren ...

1 Reactie
José
José27 nov. 2010 - 9:21

Ik krijg de indruk dat politici in toenemende mate alles waar ze het niet mee eens zijn voorzien van het label "extreem" of "radicaal".

JustMatthias
JustMatthias27 nov. 2010 - 9:21

Griezelig figuur die zijn jas al lang aan de wilgen had moeten hangen. Het plaatje dot mij denken aan Mauve.

1 Reactie
Klaas2
Klaas227 nov. 2010 - 9:21

Eerder aan Amerikaans impressionisten die einde van de 19e eeuw volop naar Nederland kwamen en het Nederlandse boerenleven geïdealiseerd weergave. Een hele mooie tentoonstelling in Laren, momenteel: 17/09/2010 t/m 16/01/2011 http://singerlaren.nl/Museum_Tentoonstellingen.html?i=35 Zo zagen ze ons graag. Maar zo waren we niet. Idyllische heide- en tulpenvelden, gelovige dorpelingen, hechte plattelandsgezinnen en robuuste boeren die traditioneel werk verrichten. Dit waren de favoriete onderwerpen van kunstenaars als William Merrit Chase, John Singer Sargent, George Hitchcock en Gari Melchers. In een tijd waarin Amerika in hoog tempo industrialiseerde keken Amerikanen met weemoed terug naar de manier waarop Nederlanders toen in hun ogen leefden.

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2010 - 9:21

Maar laten we eens eerlijk zijn. Ook nu zweeft de PVV door dit congres, alleen nu met uitgesproken voorstanders van deze coalitie. Bij het vorig congres waren er nog een paar tegenstanders, nu komt er duidelijke een ander signaal , het gaat uitstekend met de coalitie en vooral de gedoogsteun van de PVV werkt... werkt...werkt... Dat is ook een boodschap die door Hillen wordt afgegeven en vergeet niet luidkeels wordt uitgedragen. Het is toch merkbaarde invloed van de PVV, positief en goed voor het land. Goed voor de PVV, goed voor de coalitie, goed voor het land..

5 Reacties
Klaas2
Klaas227 nov. 2010 - 9:21

---[het gaat uitstekend met de coalitie en vooral de gedoogsteun van de PVV werkt... werkt...werkt...]--- Ik geloof dat het CDA iedere week een nieuw naoorlogs dieptepunt in de peilingen heeft, dan kun je toch niet zeggen dat de coalitie voor hun werkt. Deze coalitie is eigenlijk meer de doodsteek voor het CDA. Misschien moet Hillen het daar ook eens over hebben.

Klaas2
Klaas227 nov. 2010 - 9:21

---[vergeet niet luidkeels wordt uitgedragen.]--- Je bedoelt schreeuwend?

keck66
keck6627 nov. 2010 - 9:21

Welk goeds verwacht u van deze coalitie?

Yggdrasil
Yggdrasil27 nov. 2010 - 9:21

Maar laten we eens eerlijk zijn. ============ Een beetje rare uitspraak voor iemand die een partij steunt die voornamelijk uit leugens is opgebouwd

Yggdrasil
Yggdrasil27 nov. 2010 - 9:21

Het is toch merkbaarde invloed van de PVV, positief en goed voor het land. ===================== Waarschijnlijk vindt u de tamelijk vroeg invallende vorst van nu ook een teken van de merkbare invloed van de PVV.

meijerlahn
meijerlahn27 nov. 2010 - 9:21

"Logisch, want christelijke waarden zijn gebaseerd op een boek dat minstens 2.000 jaar oud is." ---------------------------------------------------- Christelijke waarden? Het gewone klootjesvolk weer terug in het hok. Terug naar de tijd dat de geestelijkheid samen met de adel en iedereen van aanzien sinds het christendom zijn intrede deed het volk kon onderdrukken en uitbuiten.

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn27 nov. 2010 - 9:21

"onderdrukken en uitbuiten." ---------------------------- In naam van dat 2000 jaar oude boek.

eagleye2
eagleye227 nov. 2010 - 9:21

Ik heb respect voor iedere mening dus ook die van u. Ik zie echter niet hoe de huidige regering goed voor dit land kan zijn. Laat staan hoe de PVV goed voor dit land kan zijn. Misschien is het een goede zaak wanneer Hillen zich aansluit bij de PVV. Kan hij daar "partij" ideoloog worden. Ik ben het totaal oneens met deze man maar hij is in ieder geval een fractie beter dan warhoofd Bosma.

1 Reactie
eagleye2
eagleye227 nov. 2010 - 9:21

Sorry. Dit was een reactie op bromberen 15:22.

keck66
keck6627 nov. 2010 - 9:21

conservatisme is geen ideologie, er is geen visie voor nodig, oude ideeën... het valt me op dat politici aan de rechterflank wat moeite hadden, of niet genoeg moeite deden, met hun (allemaal alpha-)studies,. Alleen De Jager binnen de tegenwoordige termijn, en een cum laude bedrijfseconomie. Rutte: geschiedenis, duur 9 jaar Verhagen: i.d. duur 11 jaar Wilders: geen academische opleiding, enkele hbo-certificaten Hillen: sociologie, duur 7 jaar Opstelten: recht, 6 jaar Schultz van Haegen-Maas: bestuurskunde, 6 jaar Kamp: geen academische opleiding Schippers: politicologie: 6 jaar Rostenthal: politicologie, 7 jaar doctoraal + 8 jaar promotie Donner: recht, 7 jaar De Jager: business administration, 4 jaar + sociologische bedrijfseconomie, 4 jaar + recht, 2 jaar

1 Reactie
Zibarmaa
Zibarmaa27 nov. 2010 - 9:21

De elite is niet zo bang te verhongeren of geen werk te vinden. Hoge cijfers of snel studeren is dan ook nergens voor nodig. Een lange studieduur kan overigens duiden op een studie naast een voltijdbaan.

contra
contra27 nov. 2010 - 9:21

hoe zou het met de PvdA zijn?

3 Reacties
JanB2
JanB227 nov. 2010 - 9:21

Naar omstandigheden goed.

Naamhiero
Naamhiero27 nov. 2010 - 9:21

Stuur ze een mail en vraag? Ik denk dat je dan een duidelijker antwoord zal krijgen als hier.

HugoSpanje
HugoSpanje27 nov. 2010 - 9:21

Die houden een driedaagse conferentie over het dringende vraagstuk: Weggewaaide snoeppapiertjes en verloren sigarettenpeuken.

Zibarmaa
Zibarmaa27 nov. 2010 - 9:21

Minister Hillen is een voorlichter. Daarom klinkt wat hij zegt in eerste instantie goed, en blijkt bij nader inzien toch niet te kloppen. Van Leeuwen, die weigert met de PVV-radicalen samen te gaan en ze een platform te geven, is daardoor een radicaal ? En wat is er evangelisch aan haar gedrag ?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten27 nov. 2010 - 9:21

Ex journalist.