Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hillary Clinton had emotionele speech voorbereid voor 2016

  •  
09-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
361 keer bekeken
  •  
hillaryclinton
Voor het eerst heeft Hillary Clinton de toespraak voorgelezen die ze had voorbereid voor een verkiezingsoverwinning in 2016. Dat deed ze voor de streamingdienst Masterclass, waar beroemdheden vertellen over hun levenslessen.
“Ik heb dit nog nooit met iemand gedeeld”, zegt Clinton in een toelichting vooraf. “Ik heb dit nog nooit hardop gelezen. Maar het helpt om samen te vatten wie ik ben, waar ik in geloof en wat mijn hoop was voor het soort land dat ik wil voor mijn kleinkinderen.”
Clinton, die bij de presidentsverkiezingen 3 miljoen stemmen meer haalde dan Donald Trump maar toch verloor door de inrichting van het Amerikaanse kiesstelsel, had een optimistische boodschap in gedachten.
“Mede-Amerikanen, vandaag hebben jullie een boodschap gegeven aan de wereld”, zo begint ze. “Onze waarden blijven in stand. Onze democratie is stevig. En ons motto blijft: e pluribus unum. Uit velen een. We zullen niet louter gedefinieerd worden door onze verschillen. We zullen geen wij-tegen-zij-land worden. De Amerikaanse droom is groot genoeg voor iedereen.”
Bij een passage over haar moeder Dorothy Howell Rodham, die een zware jeugd had en overleed in 2011, schiet Clinton vol. Ze vertelt onder meer hoe haar moeder in de steek werd gelaten door haar ouders toen ze acht jaar oud was. Dorothy moest aan de slag als dienstmeisje.
Geen video? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
Clinton zou haar zege hebben beschouwd als “een overwinning voor alle Amerikanen, mannen en vrouwen”. “Ik heb vrouwen ontmoet die geboren werden voordat vrouwen stemrecht kregen. Ze hebben honderd jaar gewacht op deze avond.”
Het zou allemaal anders lopen. Trump won, en zette vier jaar alles op alles om de democratie te ondermijnen en bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten. Clinton is dat duidelijk nog niet vergeten, zo blijkt uit een tweet die ze deze week plaatste bij het vertrek van Angela Merkel.
Een flink deel van Clintons toespraak is te zien op de site van het tv-programma Today.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.