Joop

Hilarisch, VVD'ers denken dat het ontzettend goed gaat met Nederland

  •  
05-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7763 keer bekeken
  •  
rutte

Mensen die in een parallelle wereld leven en een eigen werkelijkheid creëren, baren grote zorgen. Meestal wordt dan gedacht aan zolderkamerzonderlingen die zich opsluiten in YouTube. Of aan zweefkezen die verslonden worden door Facebook. Maar het verontrustende fenomeen ontpopt ook elders. Roel Maalderink van VPRO's Plakshot bezocht dit weekend het VVD-congres en liet daar de gewone partijleden aan het woord. Die blijken allemaal in de blakende veronderstelling te verkeren dat het ontzettend goed gaat in Nederland.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (117)

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 jun. 2023 - 13:40

5.748 Volgers Zoveel volgers heeft dit left laser. Left laser is communistisch. Dit is echt ontzettend veel, voor een communistische beweging....We hadden geen communisme meer in Nederland, omdat de mensen niet vonden dat het nodig was. Ze hadden immers de sociaal democratische partijen Dit zijn niet de jongeren van Groen Links, dit is veel heftiger en militanter. Als het goed is wilt deze beweging revolutie. En zo'n Rutte wuift het weg allemaal, hij luistert niet eens naar de bezwaren van deze mensen. Totaal onverantwoordelijk. De jongeren zijn totaal geradicaliseerd, door zijn wanbeleid

Berend22
Berend226 jun. 2023 - 7:52

Je kan er veel lijstjes bij halen van landen die het meest welvarend en gelukkig zijn. En idd Nederland staat bijna altijd ergens in de top. Maar ook valt onmogelijk te ontkennen dat de top ook altijd wordt gevormd door de landen met een goed sociaal systeem en een cultuur van collectivisme. Onder Rutte wordt dat sociale aspect en collectivisme langzaam de nek omgedraaid en verruild voor individualisme en dus zal Nederland gaan dalen op de lijstjes.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 jun. 2023 - 9:42

Dat Nederland zal dalen op dat lijstje, maakt de VVD niet uit. Als hun vriendjes maar rijk worden, van dat plunderen Als mijn Ahold management vriendjes maar rijker en rijker en rijker worden En als de bevolking in opstand komt, stuur je toch gewoon de politie op ze af

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout5 jun. 2023 - 18:02

1/2 Voor de ontkenners in de reactiedraad: Nederlandse huishoudens zitten dicht op de grens van hun financiële draagkracht. Deze groep kan een levensstijl handhaven die in een welvarend westers land als Nederland voor normaal doorgaat. Maar één onverwachte rekening is genoeg om voor acute geldproblemen te zorgen. In 2015 rapporteerde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dat een vijfde van de Nederlandse huishoudens momenteel geen enkele financiële reserves heeft. Nog eens dertig procent heeft een buffer van minder dan tweeduizend euro. Ook in Nederland dreigt een kwetsbare middenklasse. Niet door te luxe uitgaven. Het zijn stijgende lasten bij dalende inkomens die veel huishoudens de das omdoen. https://www.groene.nl/artikel/schaatsen-op-dun-ijs Niet een huizentekort, maar een betaalbaarheidscrisis tart Nederland. In 2020 concludeerde De Nederlandsche Bank (DNB) al dat ‘huizenprijzen beperkt samenhangen met woningtekorten’. Zelfs toen de woningtekorten na de Tweede Wereldoorlog op hun hoogtepunt waren, waren de huizenprijzen laag omdat er simpelweg weinig geld in de markt zat. En daar ligt de kern van het probleem. Iedereen met een beginnerscursus economie is ingeprent dat een bepekt aanbod leidt tot een hogere prijs, dus lijkt de conclusie eenvoudig: er moet meer gebouwd worden.

12 Reacties
Jozias2
Jozias26 jun. 2023 - 6:12

@arjan Als het echt allemaal zo verschrikkelijk is in Nederland. In hoeveel van de 197 landen op deze wereld bent u denkt u beter af?

Roep en Toeter
Roep en Toeter6 jun. 2023 - 6:48

''Niet een huizentekort, maar een betaalbaarheidscrisis tart Nederland.'' En die betaalbaarheidscrisis raakt de VVDer niet. En de VVD gedogers, de bovenmodale D66/CDA/CU/PvdA/GL evenmin. De kloof tussen arme en rijk is door rechts VVD beleid mega gegroeid. De rijken van VVD/D66/CDA/PvdA/GL kunnen zich een eigen villa met subsidie veroorloven. En die partijen blijven er alles aan doen om hun achterban tevreden te houden. Dat er een probleem is met huisvesting van die andere helft van Nederland is sneu maar zolang die ellende niet doordringt in de villawijken niet echt interessant. Het enige dat je wat meer te horen krijgt is dat de minst rijke villaeigenaren met subsidie wat minder ruim in hun jasje zijn komen te zitten. Misschien moeten ze zelfs een luxe vakantie opgeven. Of wat meer uren in de week gaan werken. Stel je voor, het tekort aan onderwijzers opgelost.

Mark Huysman
Mark Huysman6 jun. 2023 - 7:49

[Als het echt allemaal zo verschrikkelijk is in Nederland. In hoeveel van de 197 landen op deze wereld bent u denkt u beter af?] Irrelevante vraag. Ten eerste moet je vergelijken met landen die op min of meer hetzelfde materiele niveau zijn. Dat zijn er niet zo veel. Ten tweede: als het in die landen op veel vlakken ook slecht gaat maakt dat de ellende in Nederland niet beter. In Nederland en in de meeste andere landen zijn de afgelopen decennia voorzieningen uitgehold en is het bestaan onzekerder geworden. Bovendien zijn de verschillen tussen arm en rijk bijna overal gegroeid.

EenMening3
EenMening36 jun. 2023 - 9:29

"Huizentekort" is een relatief begrip. Nederland telt 3 miljoen eenpersoonshuishoudens die zo'n 37 % van de woningen bezet houden. Dit hoge aantal is o.a. een gevolg van verregaand individualisme en het grote aantal echtscheidingen. De andere 15 (!) miljoen moeten het met 63 % van de woningen doen. Een gemiddelde bezetting van 3 mensen per woning. Mensen die alleen wonen bezetten vaak onevenredig veel woonruimte en infrastructuur. Hun CO2-uitstoot is logischerwijs ook (veel) hoger. Op de keper beschouwd is het een egocentrische manier van leven.

Jozias2
Jozias26 jun. 2023 - 12:25

@Mark Lijkt me een hele relevante vraag. Als er weinig landen zijn waar het in materiële zin vergelijkbaar goed gaat zegt dat toch ook iets? Ik snap dat iedereen streeft naar een Utopia. Maar de vraag is dan of dat realistisch is. In zijn algemeenheid gaat het bijzonder goed met Nederland. Natuurlijk niet met iedereen en dat moeten we verbeteren. Maar of het goed gaat is een relatief iets wat je moet afzetten tov je verwachtingen. Als je in 1 van de landen woont die het hoogst scoort op alle lijstjes dan moet je je afvragen of je verwachtingen wel realistisch zijn.

Berend22
Berend226 jun. 2023 - 13:27

@Jozias waarom jezelf met andere (landen) vergelijken? Dat is bijna altijd appels met peren. Vergelijk jezelf met gisteren ofwel analyseer of je er vooruit of op achteruit gaat. En bij Nederland is het overduidelijk we gaan er hard op achteruit.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout6 jun. 2023 - 15:03

@Jozias2 - 8:12 Whataboutery. Rutte ia amoreel en als dat uw reactie is op het feit dat de helft van de Nederlandse gezinnen financiële problemen kennen, dan bent u nog een graadje erger. Dat het GNI per capita, PPP (current international $) voor Nederland $60.000 bdraagt, terwijl dat wereldwijd gemiddeld op zo’n $14.000 berekend wordt is geen antwoord op hun problemen. https://wisevoter.com/country-rankings/gini-coefficient-by-country/ Huizen in Nederland zijn twee keer zo duur dan in België en = ‘In Duitsland gaan mensen niet protesteren, want als je niet kunt kopen, kun je betaalbaar huren.’ Als de mensen achter het Woonprotest hem om advies zouden vragen, zou hij ze het ‘eerlijke langetermijnverhaal’ vertellen, waar de politiek tot nu toe steeds omheen zeilt. = (alle-kraantjes-moeten-dicht) Zie verder ‘’Waarom de inkomensongelijkheid in Nederland groter is dan we denken’’ (De Correspondent). @EenMening3 Niks relatief = In juni van juni 2021 werd de acht miljoenste woning toegevoegd aan de woningvoorraad, berichtte het CBS. In 1921 was er één woning per 4,8 inwoners, intussen is er één woning voor elke 2,2 inwoners. Er is momenteel zelfs een betere verhouding huishoudens/woningen dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, schreef CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen in mei: zo’n honderd woningen voor 101,2 huishoudens. = (alle-kraantjes-enz.) = In die cijfers zitten uiteraard ook eenpersoonshuishoudens. Resteert een betaalbaarheidsprobleem.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jun. 2023 - 8:01

[Lijkt me een hele relevante vraag. Als er weinig landen zijn waar het in materiële zin vergelijkbaar goed gaat zegt dat toch ook iets?] Ja, dat zegt dat Nederland tot de selecte groep van dominante landen behoort en profiteert van een systeem van ongelijke ruil. Het heeft geen zin om Nederland te vergelijken met een land dat door Nederland en de andere dominante landen uitgebuit wordt omdat het gemiddelde niveau gewoon 4, 5, 6 keer zo hoog ligt als in de rest van de wereld. Het feit dat zelfs in een superrijk land als Nederland mensen aan de onderkant niet kunnen rondkomen, dat er woningnood is, dat het sociale stelsel uitgehold is, is tamelijk krankzinnig.

Jozias2
Jozias27 jun. 2023 - 8:35

@arjan Het is niet waar dat meer dan de helft van de Nederlandse gezinnen in de financiële problemen zitten. Voor die 60% worden tal van groepen op 1 hoop gegooid inclusief de mensen die wel rond kunnen komen. Fake News dus. En hoe komt het dan dat in de zomervakantie er zulke files richting het zuiden staan en op schiphol en dat Nederlanders heel gelukkig zijn? Als dat een minderheid betreft zou dat toch nooit zo hoog scoren.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 jun. 2023 - 13:53

@Jozias2 U bent de grip kwijt. Eerst whataboutery en ik schrijf niet ''in de problemen zitten,'' - wat zou impliceren dat men financiële hulp nodig heeft - maar ''de helft van de Nederlandse gezinnen kent financiële problemen.'' Dus geen fake news, maar een stroman van uw kant. Een buffer van minder dan e.2000,- leeft niet makkelijk komt mij voor. Dat wordt constant rekenen, dwang kan men het noemen. Vroeger werd daarover aan ''liberaal'' Hans Wiegel spottend de volgende uitspraak toebedacht: ''Is gehakt niet goed genoeg voor jullie?" Zelfs met files van 900 km op 6 twee-baans snelwegen naar het zuiden komt men net boven 1 miljoen auto's, dus dat is geen indicatie. Als eeuwige advocaat van het regeringsbeleid stelt u weinig voor.

Jozias2
Jozias28 jun. 2023 - 5:48

@arjan Nog geen 30% maakt zich zorgen over de financiën. Die trend is al jaren dalende. Alleen in 2022 is er logischerwijs een opleving post Corona en als gevolg van de daardoor ontstane inflatie. https://nos.nl/artikel/2478134-cbs-bijna-drie-op-de-tien-nederlanders-bezorgd-over-financien

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout8 jun. 2023 - 16:55

@Jozias2 Zie @Mark Huysman 5 jun. 2023 - 14:01 ''Dat soort enquêtes zegt erg weinig.'' Etc. Overigens: The presence of a strong and prosperous middle class supports healthy economies and societies. (OECD). Zowel de NOS als het CBS zijn niet de bronnen die kunnen waarschuwen voor toekomstige instabiliteit in het westen. Twee indicaties daarvoor: - Fiscus ziet ‘gelaten’ hoe superrijken steeds minder belasting betalen https://www.ftm.nl/artikelen/superrijken-betalen-in-nederland-geen-belasting?share=DaDOnjmtD%2BwaLD11Zxj399yKRb5HjyRWsofzGUzacuFFc2sNwy0IJph8rbic1w%3D%3D - ''The Global Minotaur" van Yanis Varoufakis (2011) had begin jaren '80 ook door Wim Duisenberg geschreven kunnen worden: The International Monetary Crunch: Crisis or Scandal? http://www.fondad.org/uploaded/The%20International%20Monetary%20Crunch%20Crisis%20or%20Scandal/International-Monetary-Crunch.pdf Mark Rutte beschouw ik als een hooligan van een ''gaaf'' voetbalclubje.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout5 jun. 2023 - 18:01

2/2 Deze ‘baksteenmythe’ hebben we onszelf aangepraat, vindt Dirk Schoenmaker (54), hoogleraar banking and finance aan de Erasmus Universiteit: ‘Het idee dat de wereld vergaat als we niet bouwen.’ De omarmde mantra ‘bouwen bouwen bouwen’ frustreert hem. ‘Net als met klimaatverandering ontbreekt het eerlijke langetermijnverhaal.’ https://www.groene.nl/artikel/alle-kraantjes-moeten-dicht

Left is not right
Left is not right5 jun. 2023 - 17:16

Dat gaat het toch ook? Noem eens drie landen met een socialistische of anderszins linkse regering waar het beter gaat? Is NL perfect? Nee. Gaat het goed? Zeker.

6 Reacties
Berend22
Berend226 jun. 2023 - 5:45

De Scandinavische landen hebben een sociaal kapitalistisch systeem/cultuur en staan hoger op de ranglijsten van meest welvarende en gelukkige landen dan wij.

LaBou
LaBou 6 jun. 2023 - 6:59

Beetje zielig als je als argument voor het feit dat het hier goed zou gaan moet gaan wijzen naar anderen waar het minder is.

Left is not right
Left is not right6 jun. 2023 - 7:46

@Berend: vooral Noorwegen steunt enorm op de gasopbrengsten uit het staatsfonds, ik geloof dat we dat verdienmodel inmiddels hebben laten varen. De welvaart moet wel gefinancierd worden. @Labou: zielig of niet, waar gaat het dan wel goed volgens jou?

Gimli1955
Gimli19556 jun. 2023 - 10:00

@Left is not right Noorwegen heeft alleen het rendement van hun investeringen, die verdiend zijn met de gasbaten, gebruikt voor de infra structuur en het in stand houden van het sociale systeem. In Nederland is vaak het totale bedrag besteedt aan veel te dure en financieel uit de klauwen gelopen infra structuur. Alle investeringen bleken naderhand het dubbele of zelfs een veelvoud te hebben gekost. Andere benadering met andere uitkomsten.

LaBou
LaBou 6 jun. 2023 - 10:47

Rechts probeert de discussie zo te sturen dat hij niet aan de bal hoeft te komen. En daar, beste reaguurder, daar trap ik niet in. Jouw vraag is een armoei-argument en daar probeer je onderuit te komen.

Berend22
Berend226 jun. 2023 - 13:29

@left is not right Noorwegen is natuurlijk niet het enige land in het de lijstjes. Feit blijft dat de meest welvarende en gelukkige landen landen zijn met een sterke sociale cohesie en dus niet het individualisme dat Rutte voorstaat.

Satya
Satya5 jun. 2023 - 16:32

Het gaat toch ook goed in Nederland.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen6 jun. 2023 - 7:54

Dat is maar hoe je het bekijkt.

Norsemen
Norsemen6 jun. 2023 - 7:54

Een gaaf land?

Polarisario
Polarisario5 jun. 2023 - 15:38

We wonen in een gaaf land hoor! Gemiddeld gaat het ons behoorlijk voor de wind. Maar toch… Kijk naar de mensen aan de onderkant (voor Sonic: de gewone arbeiders of mensen met een uitkering… het ultra rechtse tuig dat en zo) dan is het beeld best triest. De helft (!!!) van onze gezinnen komt niet meer uit met hun geld. Toch klotsen de miljarden over de plinten. 24 miljard voor een stikstoffonds, 28 miljard voor CO2, nog wat miljarden voor de eu aan een coronaherstelfonds. Het kan allemaal niet op. Je zou toch (vooral van linkse partijen) verwachten dat ze in ons parlement zouden pleiten voor een ietwat andere verdeling van al dat geld. Van de VVD hoef je dat natuurlijk niet te verwachten.

2 Reacties
Sonic2
Sonic25 jun. 2023 - 23:24

@ Polarisario Waarom haal je er totaal random mij bij? Weer zeer onbeschaafd van je. Rechts radicaal zeker? Het is een doel bewuste provocatie en straks weer klagen. Voor de rest verdedigen lafaards zoals u neoliberalisme, nationalisten en de rijken en helemaal niet mensen met een uitkering of een arbeider. Want dat is wat types zoals u en Gimli eigenlijk doen. Daar komt het namelijk op neer. Jullie staan aan de kanten van de nationalisten, neoliberalen, grootkapitaal, complot denkers. En jullie staan absoluut niet aan de kant van de arbeiders en mensen met een uitkering. Je staat aan de kant van de keiharde nationalistische hooligans. In plaats van dat je je dood schaamt( en met je je "rechtse vriendjes hier") loopt je er sneu en als een ware kleuter op los te provoceren. Net als een aantal andere hier. Begin jij eerst eens met SP stemmen. En eens met mij mee te doen dat "ultra rechtse tuig" te bestrijden. Want dat niet doen is mee heulen met de nationalisten, antisemieten, racisten en neoliberalen. Je denkt stoer te zijn om mij te bestrijden. En je hebt een paar kleuters die dat leuk vinden. Misschien krijg je 5 of 10 likes. Maar in feite doe je het werk voor racisten, neoliberalen, antisemieten en complot denkers. Zou me diep schamen als ik u was.

Polarisario
Polarisario6 jun. 2023 - 15:05

@Sonic: Zo random is het niet. Steeds weer roep je over arbeiders dat ze zulk vreselijk volk zijn. Wat dat neo-liberalisme of nationalisme betreft zal je toch vooral ook naar je eigen stemgedrag moeten kijken want sinds Paars is de PvdA samen met VVD66 zo ongeveer het toonbeeld van het verderfelijke neo-liberalisme. Nu beweer je SP te stemmen en die partij is dan weer behoorlijk nationalistisch ingesteld. Zo ongeveer een linkse PVV. Ook in deze reactie spuit je behoorlijk wat vuil wat vooral of eigenlijk uitsluitend iets over jezelf zegt.

Martinel
Martinel5 jun. 2023 - 14:52

Deze man, Rutte is nooit premier geweest van iedereen, slechts voor zijn eigen achterban. Je ziet het aan zijn persconferenties op de vrijdagen, soms praat hij voor het land, maar meestal als VVD-er. Herinnert men zich nog zijn pleur-ops, zijn tuig, zijn met open mond a la Zalm schuimbekkende lach, alles en iedereen wordt door hem uitgelachen. En vergeet de pers niet he, die nooit doorvraagt.

Martinel
Martinel5 jun. 2023 - 14:28

Alles wat aan de naam Rutte kleeft gaat ten onder. Rutte staat voor afbraak, teloorgang en walging. De man gaat maar niet weg met iedere keer weer nieuwe smoezen. De man is echt volledig de weg kwijt. Hopelijk komt hij binnenkort ten val. En dan graag zonder applaus. Ik walg zo van die man en alle types die door hem worden gesteund, dat ik overal waar ik hem maar tegenkom op foto's of op het televisiescherm gelijk elders zap of het geluid uitzet. De man is het vleesgeworden psychopathische syndroom van de VVD.

Roep en Toeter
Roep en Toeter5 jun. 2023 - 14:00

''Hilarisch, VVD'ers denken dat het ontzettend goed gaat met Nederland'' Dan hebben ze dus gelijk. Het gaat GEMIDDELD heel goed met Nederland. De rijen op Schiphol voor de zoveelste luxe vliegvakantie worden steeds langer. Helaas de rijen voor de voedselbanken ook. En dat weten de VVDers ook. En (hilarisch) de rijke bovenmodale rechtse VVD gedogers die de VVD steeds weer in het zadel houden en zo hypocriet meeliften met rechts eigen zakkenvullers beleid ook.

WRM
WRM5 jun. 2023 - 13:58

Wie zegt dat het niet goed gaat De vraag is alleen voor wie het niet goed gaat Inmiddels een miljoen mensen in armoede en een elitaire agenda van vvd en d66 for the happy few

J-P
J-P5 jun. 2023 - 13:33

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

korheiden
korheiden5 jun. 2023 - 12:53

Toch scoort Nederland altijd weer hoog in tevredenheidsonderzoeken.

tinekea2
tinekea25 jun. 2023 - 12:50

https://www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp Hilarisch.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen5 jun. 2023 - 12:49

Voor VVDers gaat het fantastisch in Nederland en aangezien de VVD al sinds Rutte1 door de kiezer in staat wordt gesteld VVD beleid uit te voeren lijken veel Nederlanders, dus ook de Nederlanders die op een partij stemmen waarvan men weet dat die partij bereid is samen met de VVD te regeren, of een VVD kabinet in het zadel te houden (constructieve oppositie, je zult er maar mee behept zijn), het daarmee eens te zijn.

HansKuypers
HansKuypers5 jun. 2023 - 11:58

Nu ze in de afgelopen 12 jaar alle collectieve voorzieningen naar hun hand gezet hebben en de overheid zo goed als geprivatiseerd, lijkt mij die conclusie wel kloppen. Jammer dat zoveel "gewone" mensen ook in dit sprookje zijn gaan geloven.

4 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot5 jun. 2023 - 12:54

Ja, Hans, maar deze partij heeft geen meerderheid, dus afhankelijk van andere partijen die steun betuigen aan doorslaand liberalisme, marktwerking, privatisering, egocentrisch denken, zelfredzaamheid, etc. Denk inderdaad ook aan grote steun van de PvdA vanaf Kok! Kortom: de afbraak van de zorgzame samenleving is al vanaf ruwweg 1990 een doorslaand succes: de materie slaat voor best op en moraliteit vaak zoek.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 jun. 2023 - 14:21

"overheid zo goed als geprivatiseerd" de afgelopen twaalf jaar is de overheid juist heel erg aan het uitbreiden en wil veel meer de maatschappij sturen. Juist het tegenovergestelde van privatisering.

Martinel
Martinel5 jun. 2023 - 14:33

En bedenk, dat die Tweede Kamer hem slapend gedoogt.

LaBou
LaBou 6 jun. 2023 - 7:02

"de afgelopen twaalf jaar is de overheid juist heel erg aan het uitbreiden en wil veel meer de maatschappij sturen. Juist het tegenovergestelde van privatisering." Het gaat niet om dat aansturen an sich maar over de manier waarop. En daar heeft rutte een dieptriest trackrecord.

Break on through
Break on through5 jun. 2023 - 11:55

VVDers kijken aleen naar geld en economie. En daarvan kunnen ze moeilijk zeggen dat het slecht gaat. Hoe graag ze dat ook willen. Dus andere zondebok gezocht ==> vluchtelingen/asielzoekers/alles waar de gemiddelde dombo op aanslaat. VVD is immers een veronderstelde interne vijand nodig..... Zolang de VVD nog bestaat in Nederland gaat het sowieso heel erg slecht met Nederland.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 jun. 2023 - 13:16

"Zolang de VVD nog bestaat in Nederland gaat het sowieso heel erg slecht met Nederland. " Gezien de huidige peilingen zullen de linkse partijen niet om de VVD heen kunnen, willen ze deelnemen aan een coalitie.

Jan Wijn
Jan Wijn5 jun. 2023 - 11:44

Het gaat goed op de golfbanen, zo goed dat ze uit verveling naar Can en Monaco gaan: waar moet je anders blijven met je geld.

WillemdeGroot
WillemdeGroot5 jun. 2023 - 11:27

Laten we oppassen om niet te veralgemeniseren. Ook de VVD bestaat uit diverse stromingen op het terrein van asiel, klimaat, e.d. Maar inderdaad, het is wel de liberale partij natuurlijk. Daartoe voelen zich vaak mensen aangetrokken die het ego, zowel persoonlijk als maatschappelijk (zelfredzaamheid, vanuit een behaaglijke fauteuil) voorstaan, niet de sociale cohesie en het begrip 'mededogen'. Vandaar de zachte landing jaren geleden van het neoliberalisme ook in dit o zo gave landje. Inderdaad, gaaf voor degenen die door allerlei oorzaken zichzelf relatief best kunnen redden, minder gaaf voor degenen die dat niet lukt.

12 Reacties
Gimli1955
Gimli19555 jun. 2023 - 11:45

Gelden die argumenten ook niet voor de aanhangers van de woke en gender religie, waarbij iedereen die een afwijkende mening heeft gecanceld dient te worden of in ieder geval beschuldigd te worden van de meest vreselijke overtredingen. Het gaat om de overtuigingen van het gelijk en het verschil met de echte wereld.

Norsemen
Norsemen5 jun. 2023 - 11:48

Er is nog vrij weinig liberaal aan de VVD.

WillemdeGroot
WillemdeGroot5 jun. 2023 - 13:01

Gimli. De geschiedenis herhaalt zich nooit op dezelfde wijze, maar als je even achterom kijkt, zul je zien dat om allerlei redenen maatschappelijke veranderingen altijd op (grote) weerstand stuiten. Een zekere groep, zeker ook in deze tijden, keert zich om diverse oorzaken tegen wat jij in je 'woke' en 'cancel' bubbel zo zeker meent te weten. Zoek een keer naar de relativiteit van het leven, Gim, en bezie iemand die anders denkt en handelt dan jij ook eens als mens. Trouwens, jij kunt me vast de definitie van het begrip 'woke' wel geven? Dank je wel.

oproerkraaier
oproerkraaier5 jun. 2023 - 13:05

Gimli, jongen, er bestaat geen woke en gender religie. Het gebruik van dat woord verraad je extreemrechtse gedachtengoed.

WillemdeGroot
WillemdeGroot5 jun. 2023 - 13:05

Norsemen. Het lastige is dat veel mensen divers denken over wat liberalisme inhoudt. Grofweg kun je D66, Volt en een bepaalde vleugel binnen de VVD zo noemen? Inderdaad, al snel kom je dan in de conservatieve hoek terecht. Maar ja, wat is dan weer conservatief? En op welke maatschappelijke terreinen? Ingewikkeld, hoor.

Sonic2
Sonic25 jun. 2023 - 13:22

De VVD bestaat helemaal niet meer. Het is de partij van Rutte geworden. Er is in de basis 1 stroming en dat is een macht stroming. Met alle winden mee waaien. In Nederland bestaat liberalisme al helemaal niet meer. En helemaal niet op "rechts". Liberalisme heb ik ook trouwens nog nooit ergens echt goed zien werken. Wel voor een boven laag, maar nog nooit voor een maatschappij als geheel

vdbemt
vdbemt5 jun. 2023 - 14:39

@Norsemen. Ja, zo zie ik dat ook. Ik kwam eens een goed stuk tegen over de oorsprong en de oorspronkelijke ideeën van het liberalisme. Ik wist niet wat ik las. Zo sociaal. Da liberalisme is inmiddels al geruime tijd voorbij en vervangen door het neo-libealisme: ikke - ikke. Sociaal? Medemenselijkheid? Nooit van gehoord.

Norsemen
Norsemen5 jun. 2023 - 15:03

@Sonic2 Liberalisme is hier in Nederland de enige grote politieke stroming die (in principe) vanuit een algemeen belang denkt.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 jun. 2023 - 15:44

Het neoliberalisme van de VVD, is ook anders dan het 19de eeuwse liberalisme. Het is een ordo liberalisme, een liberalisme gemengd met veel staatsinmenging en eindeloos veel burreaucratie

Berend22
Berend226 jun. 2023 - 7:35

Bij echt liberalisme is de regel dat jouw vrijheid ophoudt daar waar je de vrijheid van anderen inperkt. Bij het neo liberalisme is deze regel weg gevallen en gaat jouw vrijheid boeven alles ook als het ten koste gaat van

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 jun. 2023 - 9:41

Berend Ja, zo zou je dat wel kunnen zien Klassiek liberale theorie ging over individuen Neoliberalisme gaat over grote bedrijven

Norsemen
Norsemen6 jun. 2023 - 11:35

"aanhangers van de woke en gender religie" Mensen die dit soort termen gebruiken maken zichzelf volledig belachelijk en zijn verder niet serieus te nemen.

Markzelluf
Markzelluf5 jun. 2023 - 11:22

Kijk gewoon even naar de statistieken en je ziet dan dat veel Nederlanders (heel) tevreden zijn met hun leven. Cijfers van het CBS (https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/82634NED) maken duidelijk dat de afgelopen 10 jaar de mening hieromtrent stabiel is. Ongeveer 3,5% van de mensen is (zeer) ontevreden, rond 13% tevreden noch ontevreden en circa 85% is (zeer) tevreden. Kijken we of mensen gelukkig zijn, dan zijn de uitkomsten zelfs nog gunstiger. Ook het werkklimaat bevalt mensen goed; nergens werkt men liever dan hier (bron: https://boommanagement.nl/artikel/nederlanders-meest-tevreden-over-hun-werk/). Natuurlijk betekent prettig leven niet alleen maar prettig werken, ook vrije tijd is belangrijk. Ruim 87 van de Nederlanders beoordeelt de kwaliteit van hun vrije tijd met een 7 of meer (bron: https://www.nritmedia.nl/kennisbank/42449/hoe-tevreden-zijn-nederlanders-met-hun-vrije-tijd/?topicsid=). Vanzelfsprekend zijn er ook minder goede dingen, zoals eenzaamheid. Maar ook die is de afgelopen 10 jaar niet opgelopen. Bron: https://digitaal.scp.nl/ssn2020/kwaliteit-van-leven/ Eigenlijk is het juist hilarisch dat de betrouwbare bronnen voor het oprapen liggen die aangeven dat we met elkaar toch tevreden zijn en dat sommige mensen/journalisten dan toch precies het tegengestelde gaan beweren. Wat zou daarvan de reden zijn en waarom zoeken zij een podium om hun gal te spuwen?

10 Reacties
Norsemen
Norsemen5 jun. 2023 - 11:50

Wat jij zegt hier is precies het probleem met die VVD'ers. Ik ben tevreden met mijn leven, dus het gaat goed met het land.

Mark Huysman
Mark Huysman5 jun. 2023 - 12:01

Dat soort enquetes zegt erg weinig. Mensen zeggen nu eenmaal niet graag dat het niet goed gaat. Als je zegt dat je ontevreden bent met je leven zeg je eigenlijk dat je mislukt bent en dat wil niemand.

TinoZ
TinoZ5 jun. 2023 - 12:08

Er zijn genoeg min- en minderpuntjes te vinden als je wat meer in detail gaat kijken: https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/brede-welvaart-en-de-sustainable-development-goals/monitor-brede-welvaart-en-de-sustainable-development-goals-2023 Met dit soort zaken kan je sowieso nooit zeggen dat een bepaald percentage goed genoeg is, en je dan op je lauweren kan gaan rusten.

Selecterized
Selecterized5 jun. 2023 - 12:25

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Berend22
Berend225 jun. 2023 - 12:43

Als je echt zoveel waarde hecht aan dit soort lijstjes zou je juist voor het sociaal kapitalisme moeten kiezen itt het neoliberalisme dus. Sociaal kapitalistische landen vormen immers al jaren de top van de meest welvarende en gelukkigste landen.

Markzelluf
Markzelluf5 jun. 2023 - 14:24

Tino, daar heb je natuurlijk gelijk in; ik vind ook dat we niet op onze lauweren moeten rusten. En inderdaad, meer streven naar brede welvaart - bijvoorbeeld door financiële welvaart in te ruilen voor natuur, kunst en ontwikkelingshulp, is onontkoombaar. En ja, daar zullen de lagere inkomens relatief veel van gaan merken, als is duurzaamheid helemaal niet slecht voor de economie. Maar laten we niet doen alsof we op dit moment allemaal diep ongelukkig zijn. De cijfers én het straatbeeld geven een heel ander signaal. Tenzij je je omgeeft door die 3,5% mensen die echt ongelukkig zijn. Maar probeer dan toch ook de zonnige kant op te zoeken.

vdbemt
vdbemt5 jun. 2023 - 14:50

" ....dat we met elkaar toch tevreden zijn ." Ik weet niet hoor: tienduizenden onterechte slachtoffers van de toeslagenaffaire, duizenden van de bevingen in Groningen, enorme wachtlijsten in de zorg, omwonenden van Schiphol die al decennialang geschiphold worden. Nou ja, heel Nederland wordt door Schiphol geschiphold. De talloze woningzoekenden. De studenten die met het, inmiddels wederom herziene, studiestelsel een flinke financiële seperd gehaald hebben of gestopt zijn met hun studie. En er is nog wel meer te noemen. Die zijn niet zo heel tevreden. Als je daar geen last van hebt, en ook geen last van medeleven, wat een eigenschap is van een VVDer, dan kun je zelf vinden dat je tevreden bent.

Satya
Satya5 jun. 2023 - 16:35

"Ik ben tevreden met mijn leven, dus het gaat goed met het land. " Nee hoor. Het gaat toch eigenlijk erg goed in Nederland? Kun jij landen opnoemen die het betreft niet werkenden beter voor elkaar hebben? Natuurlijk kan het altijd beter maar dan moet je oplossingen gaan denken ipv problemen.

Berend22
Berend225 jun. 2023 - 18:24

Als je zo van de statistieken bent en lijstjes met meest welvarende landen. De landen met een sociaal kapitalistisch systeem staan steevast aan de top van die lijstjes. Je zal het dus met mij eens zijn dat het jammer is dat Nederland, onder leiding van de VVD, dit sociaal kapitalistisch systeem meer en meer verlaat.

Norsemen
Norsemen6 jun. 2023 - 8:04

@Satya Je lijkt niet te snappen wat ik zeg. Veel VVD'ers vinden dat het goed gaat met het land omdat het goed gaat met henzelf. En er zijn tig definities van of het goed gaat met een land.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal5 jun. 2023 - 10:57

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

11 Reacties
Volrin
Volrin5 jun. 2023 - 11:41

"- ruime sociale voorzieningen" Met ellenlange wachtlijsten en misbruik. "- vrijheid meningsuiting" En blijkbaar ook voor haatzaaien. "- niemand hoeft van honger te sterven of dakloos te zijn" Vandaar dat steeds meer mensen de voedselbank nodig hebben. "- betrekkelijke veiligheid" Een relativeringsdrogredenatie dus. "- school voor iedereen (tot 1k gratis voor hobbies)" Het eerste is waar, wat tussen haakjes staat is loze onzin. U leeft werkelijk in een bubbel als u de door uw genoemde punten geloofd.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 jun. 2023 - 11:41

Niemand hoeft dakloos te zijn ? https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/34/aantal-daklozen-sinds-2009-meer-dan-verdubbeld In wat voor gaaf landje woon jij ? Vrijheid van meningsuiting? Leraren worden ontslagen, omdat ze een andere opvatting hadden omtrent gender terminologie Oproepen worden verboden. Zogenaamd 'nepnieuws' moet bevochten worden Mensen met een andere mening omtrent de corona politiek, worden belachelijk gemaakt en/of geïntimideerd en/of ontslagen Betrekkelijk veilig. Ja, dat ligt eraan in welke wijk je woont. School voor iedereen. Van wat voor kwaliteit is die school? Mensen willen niet meer? Nee, veel mensen willen terug naar het Nederland voordat het neoliberaal/corrupt werd. Het sociaal democratische Nederland. Of dat mogelijk is, is een andere vraag. Maar het is begrijpelijk dat men hiernaar verlangt, na tien jaar VVD puinzooi beleid

Norsemen
Norsemen5 jun. 2023 - 11:53

Alleen de allersimpelste mensen zullen zeggen 'het IS gewoon zo'.

HansKuypers
HansKuypers5 jun. 2023 - 12:00

Pardon?!!#€&!!??

Markzelluf
Markzelluf5 jun. 2023 - 12:21

Volrin, kijk je naar de voedselbanken, dan zie je de laatste tijd juist een daling van de gebruikers, in elk geval in Gelderland: https://www.rn7.nl/44452-weer-minder-gelderse-gebruikers-van-voedselbank. Natuurlijk moet het streven zijn geen voedselbanken te hebben, maar toch. En dat online haatzaaien? Ook vreselijk, natuurlijk. Las dat Nederlanders vrezen dat groepen steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Maar dat haatzaaien is ook een (negatief) gevolg van onze vrijheid van meningsuiting en afkeer van autoriteiten: we vinden nauwelijks een rem om maar te roepen wat we denken, vermoeden, vrezen. Dat is slecht, maar ook een gevolg van emancipatie en juist de vrijheid van meningsuiting. En door onze anonimiteit op social media en bijvoorbeeld alhier, is de drempel op redeloze uitspraken laag. We moeten echter oppassen dat we het kind niet met het badwater weggooien en alles gaan verbieden. Wel moeten we alerter zijn op wat we schrijven. Neem de kop van dit artikel: apert onjuiste stelling dat Nederlanders in zak en as zitten en de VVD zich van de domme houdt. Tja, dat is olie op het vuur van het ontevreden smaldeel in Nederland (zo'n beetje 3,5%) die dan meteen roept hoe dom 'ultrarechtse' politici zijn en een deel gaat zelfs op zoek naar het 'gele hesje'. Of, zoals jij stelt, verwijt je dat Rechtse Bal in een bubbel zit. Is wellicht zo. Maar zit jij (of zit ik) ook niet in een bubbel en doen we moeite om eruit te komen door begrip te zoeken voor anderen?

Selecterized
Selecterized5 jun. 2023 - 12:27

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Volrin
Volrin5 jun. 2023 - 13:33

@Baloem " Leraren worden ontslagen, omdat ze een andere opvatting hadden omtrent gender terminologie " Bron?

Volrin
Volrin5 jun. 2023 - 13:36

@Marzelluf "Volrin, kijk je naar de voedselbanken, dan zie je de laatste tijd juist een daling van de gebruikers, in elk geval in Gelderland: https://www.rn7.nl/44452-weer-minder-gelderse-gebruikers-van-voedselbank. Natuurlijk moet het streven zijn geen voedselbanken te hebben, maar toch." We hebben het over Nederland als geheel en u komt aan met een artikel over Gelderland. Zie hier: https://www.distrifood.nl/164097/voedselbank-en-drukterecord-cijfers-zijn-schrijnend Daarnaat, notabene in Gelderland: https://www.gelderlander.nl/overbetuwe/armoede-groeit-voedselbank-moet-naar-grotere-ruimte-mensen-moesten-soms-in-de-regen-wachten~aceb885f/

Volrin
Volrin5 jun. 2023 - 13:39

@Markzelluf "En dat online haatzaaien? Ook vreselijk, natuurlijk. Las dat Nederlanders vrezen dat groepen steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Maar dat haatzaaien is ook een (negatief) gevolg van onze vrijheid van meningsuiting en afkeer van autoriteiten: we vinden nauwelijks een rem om maar te roepen wat we denken, vermoeden, vrezen. Dat is slecht, maar ook een gevolg van emancipatie en juist de vrijheid van meningsuiting. En door onze anonimiteit op social media en bijvoorbeeld alhier, is de drempel op redeloze uitspraken laag. We moeten echter oppassen dat we het kind niet met het badwater weggooien en alles gaan verbieden." U steekt weer een heel relaas af over een standpunt dat ik niet heb ingenomen. Voel u vrij te reageren op wat ik daadwerkelijk plaats. " Wel moeten we alerter zijn op wat we schrijven. Neem de kop van dit artikel: apert onjuiste stelling dat Nederlanders in zak en as zitten en de VVD zich van de domme houdt." Dan kan u dat makkelijk aantonen als dat zo 'apert' is. Toch doet u daar geen enkele poging toe. "Of, zoals jij stelt, verwijt je dat Rechtse Bal in een bubbel zit. Is wellicht zo." Zeker zo, gezien het verdraaide beeld dat hij van NL schetst. " Maar zit jij (of zit ik) ook niet in een bubbel en doen we moeite om eruit te komen door begrip te zoeken voor anderen?" Ik heb er zeker begrip voor, daarom wijs ik er juist op dat hij in een bubbel zit, in plaats van hem uit te schelden of op van de hand te wijzen.

Volrin
Volrin5 jun. 2023 - 13:39

@Selecterized "@Volrin, heeft u hulp nodig?" Heeft u moeite met reageren op de inhoud van andermans reacties?

Satya
Satya5 jun. 2023 - 16:44

"Leraren worden ontslagen, omdat ze een andere opvatting hadden omtrent gender terminologie " In Nederland? "Mensen met een andere mening omtrent de corona politiek, worden belachelijk gemaakt en/of geïntimideerd en/of ontslagen" Ik geloof eigenlijk dat het vooral de 'andersdenkenden' waren die intimideerden. Belachelijk? Streef jij een humorloze maatschappij na? "Betrekkelijk veilig. Ja, dat ligt eraan in welke wijk je woont." Communist? Ik stel deze vragen omdat ik probeer jouw perspectief te vinden. "Het sociaal democratische Nederland. Of dat mogelijk is, is een andere vraag." Natuurlijk is dat mogelijk, de economie weer in dienst van de mensen zitten. Dat is losgelaten voor meer materiële welvaart. Wat voor nog steeds veel mensen de belangrijkste behoefte is gezien het stemgedrag. Wel belangrijk om te beseffen dat er een hele basis van mensen is die een ander doel nastreven als jij doet.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen5 jun. 2023 - 10:34

Echte VVD'ers, ze voldoen aan het stereotype. Vooral de stem van die mevrouw op 0:45 past helemaal. Het gaat goed met mij, met mijn zaak, met mijn vrienden en familie, dus gaat het goed met het land. Als je slachtoffers van de toeslagenaffaire vraagt hoe het gaat zul je wel iets anders te horen krijgen. Overigens zouden die dan ook hun eigen situatie op het land projecteren, maar er valt wat voor te zeggen om de onderkant als maatgevender te zien dan borrelende VVD leden op een congres. Ik hoor trouwens geen dixieland, dat is een misser. Het zou interessant zijn om dit ook eens te doen op een CDA congres, die leden zullen over er in het algemeen ook warmpjes bij zitten maar hebben toch minder reden tot optimisme.

3 Reacties
Sonic2
Sonic25 jun. 2023 - 16:50

Het CDA heeft de fout gemaakt om zich al sinds de jaren 80 inhoudelijk vast te klinken aan de VVD. Dat zal uiteraard gedaan worden op basis van kiezersonderzoek. CDA en VVD wisselen veel zetels uit, vooral ook in het verleden. Je zult niet een heel afwijkend beeld krijgen dus. Een iets minder optimistisch juich verhaal. Voor de rest hoef je maar in een VVD nieuwbouw wijk te komen in een stad en je ziet dat het de mensen daar goed gaat. Aan die kant van de kloof leven is prima in Nederland. Het gaat dus met een bepaald deel van Nederland ook goed.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen5 jun. 2023 - 19:52

Sonic, Het gaat met die partij aanzienlijk minder goed dan met de VVD, daar doelde ik op. Maar je hebt gelijk, met veel mensen gaat het goed. En het deel waar het niet goed mee gaat verdeelt zich over een hoop partijen die deels ook nog eens onderling niet door één deur kunnen. Zolang dat het geval blijft hoeft de VVD niets te vrezen.

Sonic2
Sonic25 jun. 2023 - 23:27

@ Kees van Bemmelen Er is inderdaad een onderscheid, maar VVD en CDA stemmen alles op elkaar. En trekken ook gelijk op. Wat je in de jaren 80 en de jaren 00 zag dat was dat het CDA met de eer ging strijken en nu is dat de VVD. In het wielrennen moet je nooit met de snelste sprinter naar een eindsprint rijden, want die sprinter legt je er in de eindsprint er op. Zoals dat zo mooi in wielertermen heet. En daar doelde ik dus meer op. Het CDA volgt het wiel van de VVD en eindigt dus ook achterop de VVD. Lijkt me geen handige strategie

TheunT
TheunT5 jun. 2023 - 10:27

Het besef dat gezien de ecologische draagkracht het met hen te goed gaat zal nog lang duren.

1 Reactie
Markzelluf
Markzelluf5 jun. 2023 - 12:23

Helemaal eens, en dat is zeer verontrustend.

KC1
KC15 jun. 2023 - 10:22

Het gaat ook ontzettend goed in NL...kan het (nog) beter? Zeker!

Panthera
Panthera5 jun. 2023 - 9:41

Welke partijen en zijn adepten zijn er in dit land waar het zo goed zou gaan, nou verantwoordelijk voor de huidige tweedeling die er ontstaan is!

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier5 jun. 2023 - 10:14

VVD, CDA, D66 en de PVV.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 jun. 2023 - 11:29

PvdA/GL houdt Rutte-IV maar al te graag in het zadel. Dat hebben we onlangs nog gezien bij de stemming over de pensioenwetgeving en de wet publieke gezondheid.

oproerkraaier
oproerkraaier5 jun. 2023 - 12:12

IHAG: geeft links de schuld van rechts beleid en noemt de grootste steuner van het neoliberale beleid in de 2e kamer, de PVV, bewust niet. Nogal doorzichtig.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen5 jun. 2023 - 13:02

@Oproerkraaier: u schrijft: IHAG: geeft links de schuld van rechts beleid en noemt de grootste steuner van het neoliberale beleid in de 2e kamer, de PVV, bewust niet. Nogal doorzichtig. En daar hebt u gelijk in. Maar als voormalig PvdA lid reken ik GroenLinks en de PvdA toch anders af als de PVV. Van een club waar ik op stem verwacht ik goed gevoerde oppositie in plaats van een kabinet in het zadel houden.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 jun. 2023 - 13:19

"geeft links de schuld van beleid" Tja links steunt Rutte-IV liever dan dat ze verkiezingen willen, want dan raken ze hun huidige steunpilaar D66 kwijt en kunnen ze niet meer het delen in het beleid van D66. Bovendien zal bij nieuwe verkiezingen links niet om de VVD heen kunnen, gezien de huidige peilingen.

Proletarier
Proletarier5 jun. 2023 - 9:41

Tja dit zijn de egoisten van dit land. Ik heb een zeer diepgrondige aan haat grenzende afkeer van dit volk. Deze mensen zijn rijk, hun vrinden zijn rijk, iedereen de ze kennen in Aerdenhout is rijk. De mensen op de golfclub zijn rijk. Ze kennen geen toeslagen ouders, hebben geen last van de groningen bevingen, geen last van de inflatie en een zeeeeeer zeeeeeeeer elementair gebrek aan inlevingsvermogen met elke levensvorm waarbij zij niet de hoofdrol spelen.

8 Reacties
itsme3
itsme35 jun. 2023 - 10:18

En wie zijn die andere 99% van de VVD stemmers?

Gerygrr
Gerygrr5 jun. 2023 - 11:17

Ik ben bang, dat het ernstiger is! Ze weten dat alles donders goed. Het zijn meesters in manipuleren. Zie hoe de oude heer Remkes het doet…. Ze gaan met een doel onderweg. Het maakt niet uit, wat ze aanhoren. Ze gaan er een mooi verhaal vol sympathieke uitspraken van maken. Ze zetten in hun plannen ook de zorgen van degenen die iets moeten leveren in en gaan aan het he4vormen of afbreken of wat er gewenst is. Aan het eind blijft de afbraak en de loze beloften en de verwijten dat een beroepsgroep het zélf heeft laten versloffen. En de volgende ronde begint. Natuurlijk gaat dit goed. Het gaat altijd goed! Ze hebben succes, je ziet toch dat het ze goed gaat! En de rest? Ja, die mogen toch meeprofiteren? Trickle down immers! Het is psychologisch sterk. En de slachtoffers zien ze niet als slachtoffers, eerder als daders. Nu te zien met het rampzalige gokken en staatsgokbedrijven. Verleiden, verkopen, problemen? Eigen schuld….

Norsemen
Norsemen5 jun. 2023 - 12:00

De tijd dat (de echt) rijke mensen op de VVD stemden is al lang voorbij. VVD stemmers van tegenwoordig zijn figuren die bang zijn dat ze hun Audi leasebak kwijt raken.

Norsemen
Norsemen5 jun. 2023 - 12:02

@Proletarier Er is niets mis met rijk zijn of al die andere dingen die je noemt. Op het gebrek aan inlevingsvermogen na dan natuurlijk. Iets wat wel echt kenmerkend is voor een hoop VVD stemmers.

Gerygrr
Gerygrr5 jun. 2023 - 12:25

Inflatie, jazeker! We gaan de lonen verhogen. Hoeveel procent? Oké iedereen er 5 % bij. Hebben we ons wel gerealiseerd, dat een topinkomen, zeg 200.000 euro jaarlijks er dan 10.000 bij krijgt? Tegen de leerkracht pakweg 2.500? Jaarlijks voor de boodschappen en energie. En de belastingen? Voor beide komt dat neer op 50% en je hebt de helft in je zak. Lachen, man!

EenMening3
EenMening35 jun. 2023 - 13:32

@Proletarier Toch komt verreweg het meeste geld voor goede doelen van rechtse mensen. Hetzelfde geldt voor het vrijwilligerswerk. In kerken, met name de behoudende wordt, wekelijks gecollecteerd, voor projecten in binnen- en buitenland. Er worden mensen uitgezonden, die vaak geen salaris krijgen maar gesponsord worden. Er wordt veel gedaan aan jeugdwerk en voor ouderen en dat niet alleen voor "eigen mensen". Maar ook de VVD'ers zijn niet allemaal zoals jij veronderstelt. Het voedsel voor de voedselbank komt immers hoofdzakelijk van supermarkten en de groothandel. Er is filantropie waarin tientallen miljoenen omgaan, er zijn de Rotaries en de talloze besturen waar mensen belangeloos zitting nemen. Er zijn de fondsen, de legaten en de kunstcollecties die geschonken worden aan musea. En nu zelfs een beeld op het Stationsplein. Het is niet toevallig dat Urk, Bunschoten-Spakenburg en het VVD-bolwerk Roozendaal (Gld.) veruit de hoogste opbrengst hebben bij deurcollectes.

Satya
Satya5 jun. 2023 - 16:50

Ik vind dat het in Nederland goed gaat. Jouw afgeven op de rijken klinkt gefrustreerd. Hoeveel mensen heb jij in dienst? Er zijn genoeg rijkere mensen met een sociaal hart. Of moet ik mijn geld met jou delen?

Norsemen
Norsemen6 jun. 2023 - 11:38

"Toch komt verreweg het meeste geld voor goede doelen van rechtse mensen. Hetzelfde geldt voor het vrijwilligerswerk." Haha Praat toch geen onzin

Robbin_T
Robbin_T5 jun. 2023 - 9:05

De mening dat het ontzettend goed gaat in Nederland wordt om te beginnen geponeerd door de vragensteller maar dat mag natuurlijk. Overigens ben ik het wel eens met de mening dat het goed gaat in Nederland. Ja er zijn problemen en die moeten worden aangepakt maar als je je blik iets over de grens werpt zal je al snel zien dat het in Nederland eigenlijk gewoon goed gaat.

8 Reacties
EenMening3
EenMening35 jun. 2023 - 10:16

De economie draait goed, er is zeer veel werk en je kunt goed verdienen. Voor onze ouderen wordt goed gezorgd, vrijwel iedereen boven de 66 jaar heeft AOW, en 85 % ook pensioen. In de pensioenpotten zit ca 1,5 triljoen euro. Daarnaast zijn er nog 1,5 miljoen andere uitkeringen. Ongeveer 35 % (!) van alle volwassenen heeft een uitkering. We hebben natuurlijk problemen, maar die zijn van een first-world level. Neem bijvoorbeeld de wooncrisis. We komen 300.000 woningen tekort. Nederland heeft ruim 8 miljoen woningen. Op en bevolking van ca 18 miljoen. Dat is 1 woning per 2,2 inwoners. Dat zou ruim voldoende moeten zijn, maar er is een probleempje: ruim 3 miljoen mensen wonen alleen. Als slechts 300.000 alleenwonenden iemand in huis nemen, is het probleem opgelost. Je zou dit ook kunnen afdwingen. Iedereen onder de 65, die alleen woont en meer dan 75 m2 woonruimte heeft, kan verplicht worden om iemand in huis te nemen. Ook kunnen we iets aan de instroom doen, door bijvoorbeeld het aantal buitenlandse studenten flink terug te brengen en minder arbeidsmigranten toelaten. Ondertussen kan er flink doorgebouwd worden. etc. etc.

Pindaklaas
Pindaklaas5 jun. 2023 - 10:30

Als iemand je vraagt of het goed gaat in Nederland, of de stelling aan je voorlegt waarom het zo goed gaat in Nederland, kun je altijd ontkennen. Je hoeft het niet eens te zijn met de vraagsteller omdat er een cameraman met camera bijstaat. Het gaat verder helemaal niet goed in Nederland. En als je een blik over de grens werpt zal je ook al snel zien dat het eigenlijk overal niet goed gaat. Nu is enige nuance natuurlijk wel op z'n plaats. Als je genoeg geld hebt gaat het goed. Als je een woning hebt en je kunt alles betalen, gaat het goed. Maar verder? Verder gaat het gewoon harstikke slecht met Nederland. We zitten met een regering die terug kwam nadat zij opstapte vanwege het toelsagenschandaal. De poppetjes zitten min of meer weer in de kamer. De toeslagenouders zijn nog steeds niet geholpen. Verder zitten er ongeveer 4k mensen in de bijstand die ziek zijn en nooit meer kunnen werken, en de bijstand daar wordt op bezuinigd. Het gaat gewoon niet goed in Nederland.

Volrin
Volrin5 jun. 2023 - 10:45

Dat is een drogredenatie. Dat het ergens anders slechter is, betekend niet dat het hier goed gaat.

Robbin_T
Robbin_T5 jun. 2023 - 11:05

@Volrin Of iets goed of slecht gaat is toch vooral in verhouding tot hoe het elders gaat. Waar anders zou je dit op beoordelen? Een land waar iedereen rijk, gezond en gelukkig is en waar bij de overheid nooit iets fout gaat en alles eigenlijk vanzelf lukt gaat er waarschijnlijk nooit komen.

Volrin
Volrin5 jun. 2023 - 11:46

@Robbin_T "@Volrin Of iets goed of slecht gaat is toch vooral in verhouding tot hoe het elders gaat." Onjuist. Het is op basis van een definitie met parameters. Als in de straat naast de uwe mensen worden vermoord terwijl er in uw straat mensen 'alleen maar' worden verwond, gaat het in beide straten niet goed. Ondanks dat het in de andere straat slechter gaat dan in de uwe. " Waar anders zou je dit op beoordelen?" Dat zeg ik: concrete definities en parameters. Voorbeelden daarvan kunnen zijn: - Leven er mensen in armoede. - Is er (veel) geweld. - Is er (goede) gezondheidszorg. Etc, etc. "Een land waar iedereen rijk, gezond en gelukkig is en waar bij de overheid nooit iets fout gaat en alles eigenlijk vanzelf lukt gaat er waarschijnlijk nooit komen." Er is een verschil tussen menselijke fouten die gemaakt worden en het moedwillig traineren en frustreren van allerlei overheidstaken.

Gerygrr
Gerygrr5 jun. 2023 - 12:27

Een mening! Iemand erbijnemen, graag! Maar dan moet de kostdelerskorting af van de a.o.w.

EenMening3
EenMening35 jun. 2023 - 13:39

"Of iets goed of slecht gaat is toch vooral in verhouding tot hoe het elders gaat. Waar anders zou je dit op beoordelen? Een land waar iedereen rijk, gezond en gelukkig is en waar bij de overheid nooit iets fout gaat en alles eigenlijk vanzelf lukt gaat er waarschijnlijk nooit komen. " Extreem-linkse mensen streven bijna altijd naar Utopia, Nergenland..

Norsemen
Norsemen7 jun. 2023 - 7:31

@EenMening "Extreem-linkse mensen streven bijna altijd naar Utopia, Nergenland.." Wie hier in Nederland vind jij dan extreem-links? Welke opvattingen zijn extreem-linkse opvattingen? Maar iedereen streeft uiteindelijk naar een Utopia, wel als het goed is met het besef dat het nooit haalbaar is. Voor jou is dat wellicht een blank Nederland zonder natuur en waar alleen hetero mannen rechten hebben. Voor meer links georiënteerden ligt dat wat anders.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen5 jun. 2023 - 8:59

De parallelle wereld op deze web site denkt dat het uitsluitend kommer en kwel in dit tranendal. Vreemd genoeg is de werkloosheid nog nooit zo laag geweest in de laatste decennia. In welke parallelle wereld wilt u zitten?

7 Reacties
Vuurrood
Vuurrood5 jun. 2023 - 10:06

Werkloosheid is ontzettend laag? De lonen zijn wel ontzettend laag! Voor veel mensen is de maand langer dan het salaris.

Pindaklaas
Pindaklaas5 jun. 2023 - 10:31

Werkloosheid is niet alles bepalend of het goed of slecht gaat in dit land.

Gerygrr
Gerygrr5 jun. 2023 - 11:20

Long covid? Juist in ondersteunende opvoedende taken en de gezondheidszorg is de uitval van professionals gigantisch. Niet bij det kantoorpersoneel en de managers.

Volrin
Volrin5 jun. 2023 - 11:51

Want alleen werkeloosheid bepaalt of het goed gaat met een land.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 jun. 2023 - 11:59

Ja, je hebt werk ! Zegt de VVDer dan. Het gaat goed met je, want je hebt werk Nadenken is altijd moeilijk voor ze. Wát voor werk heb je? Kan je daar de boodschappen mee betalen? Is je rug verbrijzeld, op je vijftigste ? Komt jou arbeid, jou ook ten goede? Of slechts 'de ondernemers' en 'bestuurders'? Slaven hadden ook werk.

Daslief
Daslief5 jun. 2023 - 12:55

Werkloosheid laag? Welke definitie van werkloosheid hanteert u? Iemand die 4 uur per week werkt tegen minimumloon telt niet als 'werkloos' https://www.cbs.nl/nl-nl/corporate/2015/18/cbs-stapt-over-op-internationale-definitie-van-werkloosheid. Vindt men in uw parallelle wereld dat zo iemand voldoende inkomen heeft?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 jun. 2023 - 9:48

Mensen hebben wel 'werk' maar kunnen zonder toeslagen niet rondkomen. Daarnaast zijn er mensen met 'werk' die in hun auto moeten slapen, of geen huisvesting kunnen vinden en dus op de bank slapen bij iemand Gaaf landje

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine5 jun. 2023 - 8:55

De terrassen zitten hier elke dag overvol, ik denk dat er heel veel mensen zijn die denken dat het ontzettend goed gaat.

4 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 jun. 2023 - 11:59

Dus dan is het zo. Als veel mensen iets denken,dan is het zo ?

Gerygrr
Gerygrr5 jun. 2023 - 13:40

Waar vroeger het terrasje om de hoek inderdaad overvol was, is er nu genoeg ruimte. Maar wild in parken met eigen spullen feestjes bouwen is daarentegen explosief toegenomen. En ja de zooi moet opgeruimd worden door gemeentereiniging. En de lasten voor de burger moeten ook weer omhoog….

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine5 jun. 2023 - 18:11

@Baloe, en als mensen denken dat het slecht gaat, dan is het wel zo? Bij allerlei indexen over welvaart / geluk / gezondheidszorg / sociaal stelsel staat Nl nog steeds mee bovenaan. Blijkbaar zijn er heel veel mensen die denken dat het goed gaat, zowel binnen als buiten Nederland. Zelfs mensen die dit soort zaken onderzoeken denken het. Toch zijn er mensen die denken dat het slecht(er) gaat, en die denken dan dat dat de waarheid is. En ja, er kan heel veel beter, maar dat geldt helaas voor heel veel landen op deze wereldbol.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 jun. 2023 - 13:30

Sunshine Het gaat in die zin goed, dat we geen fascistische of communistische bloedige dictatuur zijn. Toch vind ik dat Rutte de bezwaren van deze jongen veel te makkelijk wegwuift. Voor heel veel Nederlanders is Nederland helemaal niet zo gaaf. De werkende die geen huisvesting kunnen vinden, bijvoorbeeld. De mensen met studieschulden van 50,000 die nooit meer iets zullen kunnen opbouwen, met zo'n strop. Als die kansenongelijkheid aanblijft, dan leid dat tot radicalisering en kan je uiteindelijk wél in een communistische staat belanden. Deze mensen van left laser zijn bijvoorbeeld al geradicaliseerd tot communisten. Dat is ook het gave land van Rutte. En Rutte heeft hier geen realistische kijk op. Er is niets mis zijn met positief zijn, zoals Rutte is, maar bij hem is het niet meer realistisch. Nee, we zijn geen dictatuur en ja het is elders erger, daar moet ik je gelijk in geven Maar, door de incompetentie van Rutte en de VVD kunnen we wel afglijden richting dictatuur. Hoe minder bevolking hechting heeft met het systeem, hoe meer ze zullen vallen voor autoritair radicalisme, zoals communisme en/of fascisme. En zoiets kan heel snel gaan. Een democratie is kwetsbaar.

Berend22
Berend225 jun. 2023 - 8:44

Niet verbazingwekkend toch? VVD’er denken ook dat iedereen een homo economicus is en dezelfde drijfveren heeft als zij. Dat er mensen zijn die helemaal niet stinkend rijk willen worden (ten kosten van) komt niet in ze op.

1 Reactie
Ejoth
Ejoth5 jun. 2023 - 11:11

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ole Kamans
Ole Kamans5 jun. 2023 - 8:25

Ondanks dat er veel zaken niet deugen, zich zelfs niet te tolereren ergerniswekkend voortslepen waarbij de politiek het bestuur veel te verwijten valt, is het ook zo dat het Nederland en de Nederlanders zeer goed gaat. Noem anders eens een land en volk wat het serieus beter gaat.

3 Reacties
Volrin
Volrin5 jun. 2023 - 10:47

Zelfs al zou het in alle andere landen slechter gaan, dan bewijst dat noch niet dat het in Nederland goed gaat.

Ejoth
Ejoth5 jun. 2023 - 11:11

Zelfs al zou het in vele landen goed gaan bewijst dat nog niet dat het hier slecht gaat.

Volrin
Volrin5 jun. 2023 - 11:47

@Ejoth "Zelfs al zou het in vele landen goed gaan bewijst dat nog niet dat het hier slecht gaat." U bewijst mijn punt.