Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hij weet het niet

  •  
20-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rutte_300_05.jpg
Rutte vergist zich voortdurend, brengt steun euro in gevaar ... Cohen: 'Rutte is een mooiprater, steeds halve waarheden'
Premier Rutte vergiste zich weer eens. Hij dacht dat de Finnen als onderpand voor de leningen aan Griekenland ‘een eiland’ hadden bedongen. Het blijkt een miljard in contanten te zijn. Op te brengen door landen als Nederland.
De methode Rutte – ieder probleem counteren met een succesverhaal – begint spaak te lopen nu zijn zogenaamde successen zelf problemen blijken te zijn. De ‘harde afspraken’ die hij heeft bedongen in de EU bijvoorbeeld. Hij blijkt de afspraken zelf keer op keer niet te kennen.
Zonder dat iemand in Den Haag het wist slaagde Finland er in meer uit de onderhandelingen te slepen door een onderpand te bedingen. Rutte ging er vanuit dat zo’n onderpand ‘een Grieks eiland of een vliegveld’ of zo zou zijn. Hij vond dat geen goed idee maar de Finnen er in zouden slagen dan wilde hij dat voor Nederland ook. Waarom hij iets wil wat hij geen goed idee vindt, blijft onduidelijk. Gedoogpartner en pseudo-oppositie partij PVV rook publicitaire winst. ‘Bijzonder pijnlijk dat het kabinet erg slecht geïnformeerd was,’ schreef Wilders in een pers-sms. Pijnlijker is echter dat de echte oppositie nu ook steeds minder trek in de plannen van Rutte heeft.
Het AD schrijft: 
Het kabinet dreigt de steun in de Kamer te verliezen voor de maatregelen om de euro te redden. (…) Pogingen van Rutte gisteren om helderheid te verschaffen, hadden een averechts effect. PvdA’er Plasterk schreef in een mail naar de financiële experts van de Kamer dat de premier ‘een idiote positie’ inneemt. De Kamer eist voor maandagmiddag duidelijkheid.
In een interview met NRC haalt oppositieleider Job Cohen hard uit naar Rutte. Hij noemt de premier een mooiprater die bitter weinig voor elkaar krijgt.
“Drieduizend agenten erbij? Nul. Twaalfduizend mensen extra in de zorg? Nul. Investeren in hoger onderwijs? Niets. Het openbaar vervoer verbeteren door uitbesteding? Komt helemaal niets van terecht.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (100)

Gerald2
Gerald220 aug. 2011 - 8:29

Had héél goed kunnen fungeren als meneer Kweetniet in de meneer Kaktus show

Joop den Uil
Joop den Uil20 aug. 2011 - 8:29

ik popel dat Adriaan weer terug is ! wat een materiaal krijgt hij voorgeschoteld met dat gestuntel van de afgelopen maand ! het kabinets reces van 2011 wordt in de geschiedenis boeken opgetekend als een piramide van blunders en ministeriele kreten

Gerald2
Gerald220 aug. 2011 - 8:29

Mooie foto trouwens, die krampachtige smile zegt alles!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 aug. 2011 - 8:29

Tot aan de provinciale statenverkiezingen en de uiteindelijke uitslag in de Eerste kamer was het voor het kabinet een beetje een '100-dagen-toer'. Nu gaat het werkelijk over de uitvoering en binnen een paar maanden loopt de kar al vast. Die vergissing van Rutte kwam ook weer door de neiging snel ergens op te reageren. Terwijl menigeen het plan van de Finnen al in de krant had gelezen was Rutte van alle hijgerigheid niet in staat even rustig te lezen en een belletje te plegen. Zijn 'ik zit goed in de cijfers' wordt het ' no new taxes' van Rutte. En we weten hoe het Bush senior is afgelopen. Maar goed, het kabinet doet best goed werk hoor met de dierenpolitie en het verbod op de burqa, of burqa-dragende dieren of zoiets.

hoolahop73
hoolahop7320 aug. 2011 - 8:29

Blij dat ons geld in betrouwbare handen is.....

Bakoe
Bakoe20 aug. 2011 - 8:29

/Het kabinet dreigt de steun in de Kamer te verliezen voor de maatregelen om de euro te redden. (...) Pogingen van Rutte gisteren om helderheid te verschaffen, hadden een averechts effect. PvdA'er Plasterk schreef in een mail naar de financiële experts van de Kamer dat de premier 'een idiote positie' inneemt. De Kamer eist voor maandagmiddag duidelijkheid/ - Laat me gokken, na een dag debateren komen de heren Cohen/Pechtold en mevrouw Sap na veel bestraffende woorden met de motie dat het kabinet Nog eerlijker moet zijn. Zo dat zal die Rutte leren.

meijerlahn
meijerlahn20 aug. 2011 - 8:29

Een premier die helemaal nergens iets vanaf weet en op het journaal onder meer de volgende uitspraak doet: "Volgens mij hebben we alles nu wel gehad. We wachten de kranten van morgen maaf af." Een premier die premier wil zijn voor de fun. Het zware weer dat nu over Europa raast is een beetje te hoog gegrepen voor hem. Van aanpakken en doorpakken heeft dit kabinet geen kaas gegeten. De angst voor de PVV kun je er met scheppen vanaf halen. We mogen van geluk spreken dat dit stuntelkabinet er niet zat tijdens de bankencrisis.

wvdstraat
wvdstraat20 aug. 2011 - 8:29

Rutte is de resultante van maatschappelijke ontwikkelingen van de ca laatste 15 jaar: "De moderne manager". Weet niks, kan niks, doet niks. Heeft zich zonder werkelijke competenties op die plek geslijmd en gefoefeld. Doet uitspraken als "alles gaat goed, ik heb gelijk, want ik mag de 'baas' spelen". Exemplarisch voor het 'soort' dat de wereld - op veel gebieden - naar de knoppen heeft geholpen. Met dank aan de centen die bespaard zijn op goed onderwijs, anders zou iedereen het doorhebben.

rgeurtsen
rgeurtsen20 aug. 2011 - 8:29

"Hij weet het niet" Briljant gekozen kop, niet vergeten, kunnen we vaker gebruiken. laten we hopen dat het een zinnig ondermijnend mantra kan worden.

zegmaarmark
zegmaarmark20 aug. 2011 - 8:29

En laat me raden: Job Yes We Can weet t wel?? lol

peterh2
peterh220 aug. 2011 - 8:29

Volgens mij is dit een veel te belangrijke ontwikkeling om er een 'wat wist Rutte en hoe was de presentatie' gekissebis van te maken. Dit gaat ook over alle redelijke partijen in ons parlement gezamelijk: het moment lijkt aangebroken dat de eurozone, en daarmee europa, definitief uit elkaar lijkt te vallen... Deze coup van de finnen is echt van historisch belang, het is nu duidelijk dat het 'iedereen voor zichzelf' is in europa. Alle mooie woorden uit brussel zijn vergelijkbaar met de libische staats tv: 'we hebben alles onder controle, alleen wat schermutselingen her en der.' Terwijl iedereen ziet dat de tegenstanders met de dag sterker worden en bouwwerk met de dag instabieler wordt... De vraag is echt hoe we nu verder moeten, Rutte heeft denk ik geen idee, maar het redelijke deel van de oppositie ook niet. Eigenlijk zijn de standpunten van heel het politieke 'midden' hier gelijk. Hier nu binnenlandse politiek gaan bedrijven is onverstandig en niet handig, iedereen weet dat een premier Cohen, Pechtold of Sap nu precies hetzelde ervoor hadden gestaan. Sterker nog: ik denk dat nederland echt geen bal te vertellen heeft in het huidige politieke eindspel rond de euro, en dat is erg zorgelijk...

Michiel Online
Michiel Online20 aug. 2011 - 8:29

goed ik stond op vanochtend, pc aan (ontbijt kwam later) om even te checken of de volgende crisis alweer was aangeland. en wat zie ik? wat een humor. vooruit, ernstige humor.

Michiel Online
Michiel Online20 aug. 2011 - 8:29

ik moet eerlijk zeggen dat toen ik het debat over die afluisterpraktijken in engeland zag ik dacht van.. goh wat zijn ze toch goed inhoudelijk bezig. het is goed dat er nu op de man wordt gespeeld want ik begin het gevoel te krijgen dat het werk binnen het kabinet helemaal niet gedaan wordt en ik denk dat dat ook niet gaat veranderen als dat zo is. het duurt al veel te lang.

wvdstraat
wvdstraat20 aug. 2011 - 8:29

....... en toen sprak 'de premier van alle nederlanders' de legendarische woorden: ........ (trompetgeschal en tromgeroffel) ..... " HÛH ? " .....

ColorHugo949
ColorHugo94920 aug. 2011 - 8:29

Wel onderpand of geen ( bilateraal ) onderpand vragen aan Griekenland? Rutte weet het niet. Ondertussen wel een aflossingsvrije groeihypotheek afsluiten op de euro-schulden over de ruggen van de burgers, zonder raadpleging. Of die extra schulden De lusten van de euro worden te rooskleurig voorgespiegeld, de lasten angstvallig verzwegen. Een kleine schakel die omvalt in het dominostelsel van kredietverlening is genoeg om hele grote schade aan te richten.De bank en overheidrisico's zijn te vervlochten met de echte economie , bedrijven en burgers. Niemand durft de risico's in te schatten, dus er lijkt maar een optie: meer schulden scheppen. Nederland is al kampioen schulden, volgens belegger en econoom Jaap van Duijn ( Robeco ), NRC 19-8-2011. Hij noemt de euro een mislukt experiment. Hij komt met 8 punten van aanpak voor schuldsanering met extra strenge eisen voor de fin. markten en banken en hypotheek rente aftrek afbouwen.in de papieren krant. Een echte banken en overheden stresstest kan je de reddingsactie van de euro wel noemen. De kans dat Europa uit de schulden berg groeit is gering. Alle bedrijven zetten in op de groeimarkt Azië. Euro speculanten zijn koning in Europa.Beleggers negatief, EU politici positief. Wie zal er verliezen? Burgers. Parlementaire enquete over de invoering van de euro lijkt mij op zijn plaats.

FrenkMahon
FrenkMahon20 aug. 2011 - 8:29

Gelukkig heeft Rutte Wilders anders was het snel met hem afgelopen.

Radius
Radius20 aug. 2011 - 8:29

Dat Rutte een gladde prater is, die internationaal nog geen deukje in een pakje boter kan slaan weten we toch al jaren? Door zich te verlagen tot afhankelijkheid van de reactionaire anti-Europeaan Wilders en de rechtse CDA gluiperds Verhagen-Hillen heeft hij zichzelf in de nesten gewerkt en dat zal hem nog lelijk opbreken. Rutte is een maatje te klein voor een goede Nederlandse premier, laat staan voor een vooraanstaande rol tussen figuren als Merkel en Sarkozy. JPB was op dat gebied drie klassen beter,maar die is afgeserveerd door Judas Verhagen en zijn handlanger Hillen. Waarom ook al weer? Weet iemand het nog? Nee niet die Afghanistan kwestie, maar door de greep van rechts in het CDA en de hang naar het pluche om tot elke prijs maar te kunnen blijven regeren, ook met afhankelijkheid van een door velen veracht figuur als Wilders. Na de a.s. miljoenennota als alle keiharde bezuinigingen echt bekend worden begint het gemor in de PVV en het CDA. Het worden nog een interessant najaar.

Florian2
Florian220 aug. 2011 - 8:29

Er ging een siddering door Mark Rutte toen hij hoorde dat Joop! hem alweer aanpakte en aangaf tegen dit kabinet te zijn!

nog1weblog
nog1weblog20 aug. 2011 - 8:29

Als wij nou eens een berg als onderpand nemen. Heeft die Zonneveld ook zijn berg. Maar wat belangrijker is; bij die rekenfout van 50 miljard dacht ik nog dat deze opzettelijk was, om de PVV-ers gunstiger te stemmen. Nu Rutte met een eilandverhaal aankomt, geloof ik toch in een rekenfout. De economie is niet helemaal zijn ding, geloof ik.

peterh2
peterh220 aug. 2011 - 8:29

Her lijkt erop dat Griekenland nu door de individuele landen leeggehaald mag worden, de vraag is meer: wat van waarde is er nog momenteel? Zou Turkije niet alsnog die eilanden voor zijn kust willen hebben? Als de prijs maar goed genoeg is lijkt me dat heus wel een optie... Als je ziet hoe Griekenland nu leeggezogen wordt waarom dan niet het land zelf verkopen? De finnen zien het in ieder geval al zo...

Yggdrasil
Yggdrasil20 aug. 2011 - 8:29

Rutte toont met zijn optreden aan dat de parlementaire democratie zoals we die nu kennen wel eens op de schop kan en moet en dat we weer terug moeten naar democratische waarden. Rutte toont met zijn optredens ook aan dat hij zo niet op zijn plaats is als Minister-President, hij is op afstand de meest beroerde en de meest incompetente MP sinds de tweede wereldoorlog.

ErnsTT2
ErnsTT220 aug. 2011 - 8:29

Nou hij heeft toch 1 ding goed voor elkar een slaafs volgende Kamer, te schijterig om de kiezers kwijt te raken lopen ze met Wilders mee steeds dieper het financiële moeras in... En hij komt telkens weer weg met de leugens die hij Cohen op de mouw speld, maar ook Cohen en Sap zitten aan het infuus van de Bank/Verzekeraars, en durven niet meer zelfstandig de stekker eruit te trekken.

ElChe
ElChe20 aug. 2011 - 8:29

Take another shot of courage Wonder why the right words never come You just get numb It’s another tequila sunrise,this old world Still looks the same, Another frame, mm...

ErnsTT2
ErnsTT220 aug. 2011 - 8:29

[De 'harde afspraken' die hij heeft bedongen in de EU bijvoorbeeld. Hij blijkt de afspraken zelf keer op keer niet te kennen.] En nog veel gevaarlijker, *zelf* niet na te kunnen komen, want de staatschuld is volgens Eurostat alweer opgelopen deze maand :-((( En hij maar in dekamer roepen dat de bezuinigingen hun vruchten beginnen af te werpen... De enige vruchten die ik zie vallen zijn die van de granaatappelboom van Wapenfelt :-( En helaas is bijna de gehele kamer in de ban van Afzette rije, met D66 voorop bij de anti-oppositie :-(

denmol
denmol20 aug. 2011 - 8:29

De premier spelen en de premier zijn zijn twee verschillende dingen. Het spelen gaat hem gemakkelijk en losjes af maar op het moment dat hij de premier moet zijn laat hij het lelijk afweten.

ColorHugo949
ColorHugo94920 aug. 2011 - 8:29

De spagaat blijft: snel een EU regering optuigen is onhaalbaar en sancties afdwingen in begrotingsdiscipline zonder EU regering ook. Banken blijven buiten schot om een gezonde balans, gezonde producten en genoeg eigen vermogen in huis te hebben. Dit onvermogen zal bestraft worden op de financiële markten. Een eindeloze buffer in EU obligaties of andere leenvormen moet uiteindelijk wel opgebracht of gedekt worden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 aug. 2011 - 8:29

Rutte rekent zich rijk, zit nu eenmaal in de aard van het beestje, alleen zit het beestje nu gevangen in de realiteit, dat wordt een afgang, vroeg of laat, hoe je het wendt of keert.

JoopSchouten
JoopSchouten20 aug. 2011 - 8:29

Geheime updates moeten politieke onrust bezweren Het kabinet gaat de Tweede Kamer wekelijks vertrouwelijk informeren over de stand van zaken rond de Europese hulp aan het noodlijdende Griekenland. Het kabinet hoopt daarmee verwarring over het nog uit te werken hulpplan verder te voorkomen. De SP wil ondanks de brief opnieuw een Kamerdebat met premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager van Financiën over de Europese leningen aan Griekenland. SP-Kamerlid Ewout Irrgang: 'De rook van de blunder van 50 miljard euro is nog niet opgetrokken of Rutte trekt nieuwe rookgordijnen op over onderpand op de Griekse leningen.' Irrgang vindt de manoeuvres van het kabinet 'niet meer te volgen'. Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/2858948/2011/08/22/Geheime-updates-moeten-politieke-onrust-bezweren.dhtml

Patrick Faas
Patrick Faas20 aug. 2011 - 8:29

Complimenten aan Tijs van den Brink, want als Cohen zich bij de EO weer eens veel te keurig uitdrukt, door de leugens van Rutte eufemistisch 'mooipraterij' te noemen, vraagt Tijs van den Brink, in even beleefde termen: "Maar de eerst volgende keer dat hij weer mooi praat krijgt hij een motie van wantrouwen?"

JoopSchouten
JoopSchouten20 aug. 2011 - 8:29

Ik weet het wel. We beginnen opnieuw met andere formules. - Als de vraag stijgt gaat daalt de prijs. - Als de vraag afneemt stijgt de prijs. - Winstmaximalisatie wordt verboden. - Alleen aandeelhouders uit de regio die goed bekend zijn met een bedrijf mogen ondersteuning bieden. - Na aftrek van alle kosten en voldoende financiële buffer (1x de totale omzet) gaat de rest van de winst naar de staat. (Wij allemaal dus.) - 'Het bedrijfsleven' krijgt ruimhartig onderzoeks- en innovatiegeld. - Mee geld vergaren dan noodzakelijk is wordt verboden. : )

JoopSchouten
JoopSchouten20 aug. 2011 - 8:29

Rutte wist het wél ! : ANP/Redactie − 25/08/11, 14:30 'Finland wijkt niet in aanpak Griekenland' 'Volgens de bewindsvrouw weten de overige eurolanden sinds juli van de Finse eisen en is het 'aan alle EU-lidstaten om een werkend model te bedenken dat door alle partijen wordt goedgekeurd'. '

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2011 - 8:29

Tja. Alweer een kras in het teflonlaagje. Dat is veel voor een premier die tot nu toe niet veel meer heeft gedaan dan recht proberen te lullen wat krom is. In de krijgsmacht heeft men een commando voor hem: Niet lullen maar poetsen.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny20 aug. 2011 - 8:29

als Rutte net zo poets als dat ie lult dan is zijn huis zwaar vervuilt.

Bouwman2
Bouwman220 aug. 2011 - 8:29

Wie zijn vingers aflikt krijgt uiteraard natte vingerwerk.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat20 aug. 2011 - 8:29

Minstens een nominatie voor "Tweet van de dag" !

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2011 - 8:29

Dat van dat eiland vind ik echt hilarisch, hoor! Heeft hij dat serieus gedacht? Wat moeten we in hemelsnaam met een Grieks eiland? Ik moet mijn oordeel over Rutte nog verder naar beneden bijstellen dan ik al dacht. Goeie hemel wat een kluns.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat20 aug. 2011 - 8:29

Nou, het zet je wel aan het denken: Wat zou Brazilië bij voorbeeld overhebben voor Vlieland ?...... :-D

TempleofDoom
TempleofDoom20 aug. 2011 - 8:29

Wat mijns inziens teveel over het hoofd wordt gezien(of wordt doodgezwegen) is het feit dat Finland de Bijl aan de Wortel van de Eu heeft gezet. Er IS geen solidariteit met elkaar laat staan dat er ooit een politieke unie komt. Roemer twitterde gisteren dit: https://twitter.com/#!/emileroemer/status/104580850158538753 Als de Finnen hun zin niet krijgen stemmen ze tegen het reddingsplan. De EU kennende gaan ze dan verder zonder Finland en ligt de Europese Droom in duigen. Krijgen ze die deal WEL dan kunnen andere landen niet achterblijven. geen enkele bevolking zal dit langer pikken. Dan gaat het reddingsplan ook niet door. Het mooiste vind ik dat het keizerlijk paar Merkozy voor paal staat. Zij zouden wel even het voortouw nemen en ondertussen hebben de Finnen een deal bekokstoofd achter de rug van Merkozy om. Ik vind het een schitterende en terecht actie van de Finnen. Dit gaat Rutte de kop niet kosten, maar zijn geloofwaardigheid is weg. Onder de ambtenaren gaan koppen rollen..dat kan niet anders.

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen1720 aug. 2011 - 8:29

"'Het mooiste vind ik dat het keizerlijk paar Merkozy voor paal staat"" Het zegt ook iets over Griekenland. Er moet toch iets van op papier hebben gestaan vóórdat het reddingsplan door de EU werd goedgekeurd. Heeft de rest zitten slapen of is er op geniepige wijze handel gedreven tussen de Finnen en Griekenland, en is dit bewust tegenover de andere EU landen stil gehouden? Dit zijn toch vragen die naar boven zijn gekomen, dáágs nadat de MP zich heeft moeten verantwoorden tegenover de oppositie die hem verwijten niet eerlijk te zijn geweest. Of hij heeft zitten slapen òf hij heeft (opnieuw) verzuimd de kamer voor te lichten. Mocht diot het geval zijn dan geven beide aan dat dhr. Rutte niet de geschikte persoon is als MP èn Nederland vertegenwoordigt bij de EU. En inderdaad de Finnen hebben, samen met Griekenland, de EU iets uit te leggen!!!!

Joop den Uil
Joop den Uil20 aug. 2011 - 8:29

politiek is het sluiten van compromissen, binnen de marges van de kabinetsplannen en begroting die opgesteld is aan het begin van het regeringsjaar. door de internationale ambities van de regering wordt er gefocused op de Europese problemen: euro, immigraties , leningen , internationale militaire hulp, enz. Deze problemen worden alleen maar veroorzaakt door de immense verschillen tussen de diverse lidstaten. het gezwalk van dit kabinet is alleen op deze Europese agenda's, en daardoor (en alleen daardoor) wordt het binnenlandse beleid volledig verontachtaamd. Cohen (ea) hebben volkomen gelijk dat het kabinet (en waarom alleen Rutte daarover aanspreken ???) zich op verkeerde zaken werpt. Het bizarre nu is dat Cohen (ea) zich op die manier volledig achter de PVV uitgangspunten schaart (en verdedigd !) Een soort gedogen van de gedoogpartij. Ik hoop dat Cohen zich dat realiseert (en Roemer, sap en Pechtold hebben niet het niveau om zich dat uberhaupt te realiseren)

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen1720 aug. 2011 - 8:29

""Het bizarre nu is dat Cohen (ea) zich op die manier volledig achter de PVV uitgangspunten schaart (en verdedigd !) '"" Met het levensgrote en essentiële verschil dat het bij Job Cohen en de PVDA om de inhoud gaat, en niet, zoals u suggereert, om de PVV te ondersteunen!!!! Het valt nu éénmaal niet te ontkennen dat de PVV linkse standpunten heeft, en juist daarom vind ik het wel een uitdaging tussen de sociaal democraten en het Populisme van dhr. Wilders, die voordurend de confrontatie zoekt. Maar,...... gelukkig wordt de handschoen niet opgenomen. Integendeel zelfs, ten aanzien van het pensioenakkoord zet Job Cohen dhr. Wilders en de PVV een vergulde spiegel voor!!!

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2011 - 8:29

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
robertvdheide
robertvdheide20 aug. 2011 - 8:29

als linkse kiezers naar d66 overstappen ,,gaan ze niet naar het midden ,maar naar rechts pvda is al langs niet links meer ,,maar begeeft zich daar waar vroeger het midden was vergeet niet dat we een ruk naar rechts hebben gemaakt

JanJansen9
JanJansen920 aug. 2011 - 8:29

Cohen heeft het eindelijk door. Al tijdens de afgelopen TK verkiezingsdebatten hebben wij hem omgedoopt tot Aalgladde Mooiprater. Nu de mouwen opstropen en deze Gladjakker laten vallen. Mijn oproep: torpedeer alle, maar dan ook alle, voorstellen van dit kabinet. Moet de Grote leider/lijder GW met de regering meestemmen en maakt hij dus vuile handen. Nu zal hij bij de volgende verkiezingsdebatten van de zijlijn kunnen kwetteren: maar wij waren tegen de steun en EU. Laat dit rariteitenkabinet als de sodemieter hun biezen pakken en gaan kantklossen, houtkloven, leerlooien, piskruien, rietbinden, scharenslijpen of turfsteken.

3 Reacties
kingfishererik
kingfishererik20 aug. 2011 - 8:29

Ik vrees dat zelfs dat net werkt. De PVV stemmers zullen het meestemmen van Wilders goedpraten omdat ze zo de PvdA een nederlaag laten leiden. Politiek correct zijn is al lang niet meer belangrijk, aan de macht blijven/ links van de macht afhouden wel.

MichelReiziger
MichelReiziger20 aug. 2011 - 8:29

@Jan Jansen: het is het slechtste moment voor de oppositie om te gaan voor nieuwe verkiezingen. Laat de 'regering' de rotzooi nu maar even opruimen, later recyclen we dat wel weer.

eeweew
eeweew20 aug. 2011 - 8:29

Rutte heeft de oppositie nodig op het gebied van Europa, hoe jammer hij dat ook vindt. Het creëert zoals u zegt nogal een onwenselijke situatie, maar alles van dit kabinet niet steunen is geen optie, de gevolgen daarvan zullen te groot zijn. Rutte weet dat de oppositie dit weet en daarom kan hij op deze niet erg charmante manier met halve waarheden zijn achterban voor de gek proberen te houden. De oppositie moet hem toch wel steunen, wat hij ook zegt en doet. De wereldeconomie is (gelukkig) belangrijker dan dit interne gekibbel.

MichelReiziger
MichelReiziger20 aug. 2011 - 8:29

Je kunt het Rutte in zo verre ook niet kwalijk nemen, omdat niemand het weet...iemand die geschiedenis heeft gestudeerd, overkomt als een tweede hands auto verkoper en zo besluiteloos is als een worm kun je ook niet heel veel van verwachten, sluit prima aan bij dit wrange jokerkabinet. Andere regeringsleider proberen nog wel via allerlei wanhoops overleggen en aan Napoleon grenzende ideeën zich eruit te draaien. Onze premier bljift glimlachen ... Het grote gevaar is dat hij het aan de 'markt' wil overlaten, de markt heeft juist deze crisis veroorzaakt.

1 Reactie
JanJansen9
JanJansen920 aug. 2011 - 8:29

Wat je dus wel kunt verwijten is de overmoed. Hij wist zelf toch ook wel dat hij niet de capaciteiten bezat om een regering te leiden. Zijn ambitie had eerder moeten liggen op het vlak van hoofd der basisschool, filiaalhouder brunawinkel en/of activiteitenbegeleider zwakzinnigen. De VVD en de kiezer hebben deze malloot op het schild geheven.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2011 - 8:29

Best wel grappig: de oppositie vraagt Rutte om tien keer hetzelfde vraagje te beantwoorden en als één antwoord een beetje afwijkt, pakken ze hem daarop. Als ze het zelf beter weten, waarom stellen ze dan die vraag constant opnieuw?

3 Reacties
Zjenny
Zjenny20 aug. 2011 - 8:29

een som is een som is een som.

Vrijheidsmening
Vrijheidsmening20 aug. 2011 - 8:29

Tja Aert, dat is het probleem met jullie. Jullie zijn zo gewend aan al die leugens dat je ze gewoon voor waarheid aanneemt. Je kunt geen scheiding meer maken tussen wel of iet waar zodat je dus maar alles gelooft. Oh nee toch niet! Alles wat de oppositie vertelt zijn leugens en/of onwaarheden. Stel je voor zeg, ze mochten eens gelijk hebben!

rgeurtsen
rgeurtsen20 aug. 2011 - 8:29

Aert, je bijt je in je eigen staart. De oppositie heeft gezegd dat ze het niet wisten, maar net als de journalisten zagen dat de 109 en de andere getallen niet gingen over appels tot 114, maar over appels tot 144 (mar niet alle appels) en wat peren tot na 114. Je grote leider stond gewoon te liegen met ze schuimige lach toen hij de journalisten zei dat hij wel 8 uur binnen had gezeten en dat zij nog maar even moesten inwerken. Het argument van de oppositie is tweeledig: Rutte ga staan voor het beleid dat pro-Europa is, volmondig en duidelijk. Rutte als je iets met ons wil, moeten wij je kunnen vertrouwen. Je bijdrage is weer flut. je negeert de werkelijkheid die je zou kunnen kennen, tenzij er iets met je cognitieve capaciteiten aan de hand is. Indien dat niet het geval is ben je gewoon een suffige liberaal. Erken toch het dreigende falen en het gebrek aan vertrouwen dat langzaam lijkt te onstaan in de 2e kamer. Vandaag zei een vooraanstaand VVD-lid spontaan tegen mij: het is niet goed voor het land in deze tijd als het kabinet af moet treden, hoooooor. Ha ha dacht ik, denken jullie daarover na? Ik was niet zover, zeker niet na de erkenning van de PVV dat het hen er slechts om gaat om links uit de regering te houden. dat was tenslotte de deal van rutte en wilders - enige jaren geleden. conservatief heeft in nederland meestal een geringe meerderheid... dat is de realiteit, en dat heeft voor ons niets met Rutte te maken, maar hij heeft er wel mee te maken.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2011 - 8:29

Wie 'het' wel weet mag het zeggen. Eerst maken 'we' 'het' zo ingewikkeld mogelijk opdat niemand er een touw aan vast kan knopen om vervolgens te gaan klagen dat het touw los zit?

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen20 aug. 2011 - 8:29

evert je kletst. Het is heel simpel - als je accepteert dat de boodschap er één is waar men elkaar niet van durft te overtuigen. De realiteit is dat wij baat hebben bij Europa - de realiteit zou moeten zijn dat we ophouden met zeiken en zeuren en dat onze stem in opbouwende zin in brussel niet steeds kleiner en irrelevanter wordt. Het is niet ingewikkeld als je je realiseert dat de voordelen groter zijn dan de zogenaamde nadelen die liggen in het persoonlijke, slecht gefundeerde kakelbonte, geklaag van menig hollander en limburger.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2011 - 8:29

Pechtold( zo de wind waait waait mijn jasje) zal a.s. maandag wel weer dapper van achter uit zijn keeltje staan kwekken tegen rutte. En vervolgens met staart tussen pootjes toch maar weer meestemmen. Tja. D66, hé? Zelfde zal ongetwijfeld gelden voor Cohen en Sap. Je vraagt je af waarom ze rutte überhaupt naar de kamer roepen om zich te verantwoorden. Ze laten zich een paar fraaie, ronkende beloftes en garanties aansmeren, doen net of ze die geloven, en gaan opgelucht terug naar hun * oppositiebankjes*. Tot ook die beloftes en garanties gebakken lucht blijken te zijn. Dan sputteren ze weer wat, komen weer allemaal even voor de TV in een debatje, en zo rolt de karavaan voort. Richting afgrond. En nog steeds worden diegenen die waarschuwen en tot voorzichtigheid manen weggehoond. Tja.

1 Reactie
mees.
mees.20 aug. 2011 - 8:29

Bij mijn weten is het maandag wachten op een brief met uitleg van het kabinet...dacht niet dat ze maandag in de kamer zijn...als de brief geen duidelijkheid geeft zal ongetwijfeld in de dagen er na de kamer bijeen worden geroepen

BATikker
BATikker20 aug. 2011 - 8:29

Rutte een mooiprater volgens Cohen? Rutte is juist releastisch en in sommige zaken vrij negatief. Als hij bezuinigingen uitlegt, bijvoorbeeld. Een verademing vergleken bij het zoet/zuur verhaal van de vorige jaren.

1 Reactie
maclofty
maclofty20 aug. 2011 - 8:29

Droomland, droomland, jij gaat maar lekker naar Droomland. Ogen dicht en snaveltjes toe, slaap lekker.

mees.
mees.20 aug. 2011 - 8:29

En daar heeft Cohen gelijk in....Rutte is een pipo. Qua level intelligentie scoort hij erg laag....hij verdoezelt de weinige inhoud door veel uiterlijk vertoon,het opblazen van zijn imago....kijk maar naar de houding en de lach die hij steeds aanneemt,het lijkt wel ingestudeerd.........ondertussen is hij volslagen afwezig en niet bij de les. Veel bombarie en tegelijkertijd dus totaal inhoudsloos

1 Reactie
denmol
denmol20 aug. 2011 - 8:29

"totaal inhoudsloos" Dat is volgens mij een treffende typering voor Rutte en dat vond zijn toenmalig fractiegenoot Aren Jan Boekestijn ook. Deze man gaat als hem dat toegestaan wordt nog vele brokken maken let maar op.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2011 - 8:29

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra20 aug. 2011 - 8:29

== Noord Zuid Lijn...! == Geert Dales, VVD.

kraai21
kraai2120 aug. 2011 - 8:29

Rutte speelt extreem rechts in de kaart met zijn dommigheid. Tijd voor de VVD intern om zich af te vragen waar ze mee bezig zijn.

1 Reactie
HenkDaalder2
HenkDaalder220 aug. 2011 - 8:29

Wat wil je, Rutte heeft extreem recht nodig als gedoogpartner

fjacobse
fjacobse20 aug. 2011 - 8:29

1. Eerder deze week heb ik gezegd dat Plasterk my man was in het debat. Hij raakt de kern van de zaak toen hij het Kabinet/de Jager verweet het slechte nieuws steeds met plakjes salami te brengen. Daar heeft hij gelijk in. Je komt er 1 keer mee weg, je komt er 2 keer mee weg, en de derde keer ben je je kostbaarste bezit als Minister kwijt, te weten je geloofwaardigheid. En dat moment is nu aangebroken. Dat probleem is groter dan alle financiële ellende bij elkaar. De Jager is niet de enige met dit probleem, de complete EU heeft exact hetzelfde probleem. Door de eindeloze stroom van mooi weer-verhalen is men de geloofwaardigheid kwijt. En dat is killing. Wouter Bos heeft deze fout juist absoluut niet gemaakt bij de vorige crisis. Door al het slechte nieuws in een keer op tafel te gooien en ook gelijk de oplossing er bij te geven schoot zijn populariteit omhoog ondanks de enorme hoop slecht nieuws die ook hij moest brengen. Dus Wouter snapt dit wel. 2. Briljante geesten op dit forum hebben de oplossing bedacht in de vorm van een federatie. Ik ben het daar mee eens want men zegt daarmee hetzelfde als Wilders al jaren roept, maar dan in iets andere bewoordingen. Regel op Europees niveau de dingen die dingen die je het best gemeenschappelijk kan doen zoals buitenlands beleid, defensie, economische samenwerking. Maar ga niet alles naar Brussel toe trekken zoals de Sophie in 't Velds van deze wereld zo graag willen. Je holt de democratie daarmee op een ongelofelijke manier uit. Met alle gevolgen van dien. De kiezer heeft ook nooit ja of nee mogen zeggen tegen de enorme overdracht van bevoegdheden naar Brussel, die is steeds voor het blok gezet. Op de korte termijn heeft dat voordelen dat je snel meters kunt maken. Maar het nadeel zien we nu, als het mis gaat is het wel jouw feestje en voelt de kiezer zich op geen enkele manier mede-verantwoordelijk. 3. Bij de EU en al haar instituten zien we voor de zoveelste keer dat er een bovengrens zit aan schaalvergroting. We hebben het mis zien gaan in de zorg, het onderwijs, het bedrijfsleven, de banken en ga zo maar door. Schaalvergroting is op papier altijd een geweldige oplossing, maar voer je het te ver door dan worden de lijnen tussen werkvloer en de top te lang. En dan zie je het vanzelf misgaan. Steeds volgens hetzelfde principe. Te lange lijnen tussen top en werkvloer, te veel tussenlagen, te veel dure managers, te weinig invloed van de werkvloer waardoor de top inhoudelijk de verkeerde besluiten neemt. En een afnemend verantwoordelijkheidsgevoel op de werkvloer. Steeds gaat het volgens deze principes mis. De gevallen waarbij het goed gaat zijn de uitzonderingen op de regel. 4. Ik ben het nooit eens met socialisten die uitgaan van het principe dat de mens een mier is die zijn wekker op 6 uur zet om weer een dagje keihard er tegenaan te gaan in het algemeen belang. Zo werkt dat niet, zie Cuba, zie de val van de muur. Inkomensverschillen dragen bij aan vergroting van het BNP. Dat wil zeggen, tot op bepaalde hoogte. De fout die wordt gemaakt is a. dat Rutte en co dit als een absolute waarheid brengen en b. dat Cohen & co dit verhaal niet kunnen doorprikken in simpele bewoordingen. Wat ik graag zou zien is dat de PvdA zich op het standpunt gaat stellen dat men elke belastingmaatregel en/of inkomensverschil steunt waarvan redelijkerwijs kan worden aangetoond dat het bijdraagt aan de vergroting van het BNP. En alle inkomensverschillen of belastingmaatregelen die niets toevoegen aan de verhoging van de BNP maar die eigenlijk zijn bedoelt omdat de rijken recht hebben op rijkdom van tafel veegt. Op die manier trek je een heldere grens, die je kan uitleggen aan de kiezer en die een prima leidraad kunnen vormen bij toekomstige formatiebesprekingen. Dit voorkomt extreme uitwassen zoals in Amerika maar laat wel alle inkomensverschillen in tact die bijdragen aan een groter BNP. Daarnaast kan je je profileren ten opzichte van de SP die juist weer ideologische motieven heeft om tegen inkomensverschillen te zijn, ook als die juist bijdragen aan de vergroting van de taart. En sleep Warren Buffet er tot vervelens toe aan de haren bij, daar lult Rutte zich nooit onderuit, 5. Thieme heeft groot gelijk dat het onbegrijpelijk is dat de Euro geen promotie/degradatie-regeling kent. Dat is een ernstige systeemfout die slecht gedrag beloont en goed gedrag ontmoedigt. 6. Verder is de huidige crisis dermate groot en complex dat het mij te ver gaat om even te zeggen hoe we op korte termijn de zaak weer enigszins op de rit krijgen. Maar ik neig er toch de voorkeur aan te geven te kiezen voor 2 of meerdere aparte eurozones vanuit het idee "Hoe eet je een meloen, door hem in stukken te snijden". En ik word helemaal gek van die van Rompuy. Dus alle oplossingen die die onbenul meer bevoegdheden geven doen mij de koude rillingen over de rug lopen. Het is de meest overbetaalde persoon in de EU en omstreken. Die man heeft een totale wanprestatie geleverd in tijde van crisis.

1 Reactie
kraai21
kraai2120 aug. 2011 - 8:29

""Hoe eet je een meloen, door hem in stukken te snijden". " Als de crisis groot en complex is, waarom probeer je hem dan in one-liners op te lossen?

msj_meijerink
msj_meijerink20 aug. 2011 - 8:29

Als Job en Alexander maandag 'ballen tonen', en het wordt tijd dat dit gebeurt, ben ik heel benieuwd naar de reactie van de grote gedoger GBL! Dan maar een moeilijk bestuurbaar land (door een demissionair kabinet), want Markje en Maxime dienen terstond het veld te ruimen. Wat ee nstelletje runderen. Ze gaan hun rechtse vingertjes maar elders aflikken, ergens op een moeilij bereikbaar plekje waar ons land verder geen last van ze heeft!

2 Reacties
BATikker
BATikker20 aug. 2011 - 8:29

Wilders heeft de laatste weken getoond dat landsbelang voor partijpolitiek gaat, dus dit is allemaal niet erg aannemelijk.

Bakoe
Bakoe20 aug. 2011 - 8:29

/Als Job en Alexander maandag 'ballen tonen',/ - Huh.. leest nog een keer... Geweldig, dat is nu echt het ultieme wishfull thinking. Nee, Job/Alexnder/Jolande spreken Rutte vermanend toe, dienen een motie in dat het nog meer eerlijker moet, en dat was het. Daarom ook die prachtige afleidings manouvre van Job inzake landelijke aangelegenheden waarmee hij nu Rutte gaat bestoken. Je moet je toch ergens mee profileren. Over 2 en een half jaar willen Job/Alexander/Jolande weer aanschuiven om mee te kunnen regeren, en dan kan je nu niet teveel anti VVD zijn. Mocht het kabinet nu vallen, dan kunnen ze ook niet zonder de VVD. Dus de messen worden niet geslepen. Andere partijen die wel wat fermere taal uiten zijn daarom ook populisten volgens Job/Alexander/Jolande.

Frank Straathoff
Frank Straathoff20 aug. 2011 - 8:29

Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat velen dit spelletje van de oppositie zo langzamerhand flauw beginnen in te vinden. Niet hier op Joop natuurlijk, die hopen bij elke scheet dat dit uitstekende kabinet valt. Sterker nog het vallen van dit kabinet is belangrijker dan het oplossen van de financiële problemen. Enfin, zo denk ik erover.

3 Reacties
eeweew
eeweew20 aug. 2011 - 8:29

Deze reactie gaat er totaal aan voorbij dat het juist de oppositie is (op de SP na dan) die toe durft te geven dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn. Rutte ziet en weet dit, maar durft het niet te zeggen, vandaar al dat gehakkel en die "vergissingen". De oppositie (op de SP na dan) is niet bezig dit kabinet om ver te werpen, maar wil gewoon dat Rutte zegt waar het op staat. Ja er moet goed naar Griekenland, ja dat is meer dan we allemaal willen. En ja, om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen moeten we misschien meer macht geven aan de EU, dit ziet bijna de voltallige oppositie (op de SP na dan), en ook Rutte heeft dit door. Maar Rutte lijkt nachtmerries te hebben waarin zijn achterban (en die van Wilders) met hooivorken op hem af komt rennen. Als Rutte nou gewoon direct zou zeggen wat er aan de hand is, en wat er moet gebeuren om dat op te lossen hadden we dit hele probleem niet gehad.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 aug. 2011 - 8:29

[het oplossen van de financiële problemen] Ja, dat is maar hoe je die financiele problemen bekijkt. Rutte lost de problemen niet op door te liegen over de hoogte van de bezuinigingen, die zijn uiteindelijk maar 9 miljard. En werkelijk hervormen doen ze niet. De JSF weg, de HRA afbouwen.

robertvdheide
robertvdheide20 aug. 2011 - 8:29

ja sommige mensen zijn stug en hebben geen realiteitszin zalig zijn de armen van geest

JoWe62
JoWe6220 aug. 2011 - 8:29

Het wordt tijd dat politici gewoon datgene dat het volk hen opdraagt, uitvoeren. Het volk wil de Euro niet, heeft het nooit gewild en wil er zeker niet voor betalen om andere bedreigende landen te redden. Dat geld dat daarmee gemoeid is had eenvoudig besteed kunnen worden aan ouderen, zieken die daar recht op hebben maar zeker niet aan allerlei economische vluchtelingen.

5 Reacties
MrOoijer
MrOoijer20 aug. 2011 - 8:29

"Het Volk" bestaat niet. En als je daarmee alle Nederlandse kiezers bedoeld: die zijn dan dom en zien kennelijk niet wat de euro ook allemaal heeft opgeleverd. Zo is Nederland één van de welvarendste landen ter wereld. Wij zijn een handelsnatie, meer dan menig ander land in de EU profiteren wij van open grenzen en van één munt. De crisis heeft bij ons ook minder hard toegeslagen dan elders in de EU. Kortom, uit de euro stappen gaat ons miljarden kosten. Per jaar.

JanB2
JanB220 aug. 2011 - 8:29

De Euro is nu niet meer terug te draaien, of althans zeer moeilijk. Het gaat, mede doordat de dollar onder druk staat ook helemaal niet zo slecht met de Euro. De echte prijs voor de eurocrisis tot nu toe betalen de Zwitsers. Hun Frank is met ongeveer 25% gestegen en de detailhandel in de grensstreken kan de deuren sluiten als deze situatie voort blijft duren. Of de Euro op de lange termijn in goede handen is bij deze kneuzen is welhaast geen vraag maar een zekerheid. CDA en (met name) de VVD in de persoon van Rutte geven hier een bewijs van onvermogen en onkunde af om u tegen te zeggen.

maclofty
maclofty20 aug. 2011 - 8:29

Het wordt tijd dat politici gewoon datgene dat het volk hen opdraagt === Praat a.u.b. voor U zelf en niet voor mij en vele met mij, want ik ben zeer content met de euro. Laat hem maar lekker blijven dat scheelt ons heen heel stuk welvaart, of wil U weer terug naar een maandloon van f.198.= wat ik kreeg toen ik was getrouwd met 1 kind??? Het is maar wat je wilt. !!! voor je het weet zitten we weer op het niveau van 1957.

Tom Meijer
Tom Meijer20 aug. 2011 - 8:29

"Het wordt tijd dat politici gewoon datgene dat het volk hen opdraagt, uitvoeren. Het volk wil de Euro niet, heeft het nooit gewild en wil er zeker niet voor betalen om andere bedreigende landen te redden. Dat geld dat daarmee gemoeid is had eenvoudig besteed kunnen worden aan ouderen, zieken die daar recht op hebben maar zeker niet aan allerlei economische vluchtelingen." Waar heb ik dat toch eerder gehoord: "het volk", de volkswil. Alles komt blijkbaar weer terug als men vergeten is wat een beroep op de wil van het volk allemaal niet voor elkaar kan krijgen. Het volk wil helemaal niks. Het volk heeft namelijk geen wil. Afgezien bestaat 'het volk' in deze betekenis trouwens niet, het volk is geen persoon. Verder laat deze opmerking zien dat U niet weet of niet begrijpt hoe onze democratie werkt. Ga daar nou eerst eens wat boekjes over lezen, dat kan nooit kwaad.

eeweew
eeweew20 aug. 2011 - 8:29

U wilt echt dat politici altijd zonder zelf na te denken datgene doen wat het volk hun opdraagt. Lekkere samenleving wordt dat, hele goede voorzieningen maar geen belastingen. Winkels vervangen door weggeefposten. En een heel groot hek om het land, zodat niets dat ook maar een klein beetje anders is erin komt. Ik vraag me af hoe lang we dan nog te eten hebben...

ElChe
ElChe20 aug. 2011 - 8:29

Ben net terug in het kneuterige nederland. Er is werkelijk niets veranderd. Rutte kletst uit zijn nek en komt er nog steeds mee weg

1 Reactie
JanB2
JanB220 aug. 2011 - 8:29

Mijn advies: was elders gebleven Che (waar dat ook wezen mag). Het wordt hier in Nederland met de dag minder gezellig. Het besef dat we door louter incompetente idioten worden geregeerd begint steeds verder door te dringen. Nieuwsuur red ik alleen nog met zware rode wijn om het gevoel van onbehagen weg te spoelen.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2011 - 8:29

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
.2
.220 aug. 2011 - 8:29

Daar heb je een punt nu ik er zo even over nadenk.

Winston2
Winston220 aug. 2011 - 8:29

Jan van Rongen, za 20 augustus 2011 16:51 schreef: "...wat de euro ook allemaal heeft opgeleverd." en "Kortom, uit de euro stappen gaat ons miljarden kosten. Per jaar." De Euro levert ons geld op. De Euro afschaffen gaat geld kosten. Jan staat niet alleen in deze overtuiging. Een overtuiging die wat mij betreft kant noch wal raakt. De Euro levert ons geld op. Dan zeg je dus dat de munteenheid geld oplevert... Hoe stompzinnig. En als het WEL zo werkt dan is dat natuurlijk nog stompzinniger, want geld behoort een ruilmiddel te zijn, geen machtsmiddel. "Geld levert geld op," zo zou je het ook kunnen vertalen, en dat is waar. Maar lever de Euro meer op dan de Gulden? Lijkt me sterk. En dat geld geld oplevert is natuurlijk sowieso een gotspe; arbeid en productie horen geld op te leveren. Het feit dat geld geld oplevert is de oorzaak van de ellende nu. Het is heerlijk voor degenen die al geld hebben natuurlijk, maar voor de arbeider, de schepper van de werkelijke waarde, blijft er steeds minder geld over. Daardoor levert arbeid minder op dan geld... Van welke kant ik dit ook bekijk, de stelling dat de Euro en Europa ons geld opleveren is niet hard te maken. Graag zou ik van iemand die de mening van Jan van Rongen deelt horen hoe zij kunnen aantonen dat de Euro, Europa ons meer geld oplevert dan wanneer we nog gewoon de gulden en "gesloten" grenzen zouden hebben gehad.

1 Reactie
Ryder
Ryder20 aug. 2011 - 8:29

Geld dat geld oplevert is een gotspe. --- Er zijn inderdaad mensen die tegen rente zijn, zoals moslims. Maar daar ging het niet echt over. Een gemeenschappelijke valuta is in elk geval kostenbesparend in de handelsbetrekkingen tussen de betreffende landen en levert dus geld op. Je hoeft o.a. geen valutarisico's af te dekken.

wvdstraat
wvdstraat20 aug. 2011 - 8:29

Februari voorbereid: Zoo ‘ne licht hebben wij nog niet gewicht Houdt de uitgestoken handen liever dicht Schrok heel erg van elke lastige rekensom Natelvingers door het likken trokken krom Gebrek aan kennis maakte hem een jokkebrok Hemd bij delen was veel nader dan de rok Gelukkig voor hem werd hij dan wel gedoogd Alhoewel ‘ie anderzijds niet werd gemoogd Refrein: Zoo ‘ne licht…. etc…

1 Reactie
steventenbrinke
steventenbrinke20 aug. 2011 - 8:29

Leg svp uit wat je met 'Februari voorbereid' - de titel (?) van je inspirerende gedicht - bedoelt!

JoopSchouten
JoopSchouten20 aug. 2011 - 8:29

'Rutte blijkt de afspraken keer op keer niet te kennen'. ? Dit geloof ik niet.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online20 aug. 2011 - 8:29

"'Rutte blijkt de afspraken keer op keer niet te kennen'. ? Dit geloof ik niet." ja dat is inderdaad wel vreemd. maar ik denk dat het kabinet waar hij voor heeft gekozen daar net zo goed voor zorgt.

MrOoijer
MrOoijer20 aug. 2011 - 8:29

"Graag zou ik van iemand die de mening van Jan van Rongen deelt horen hoe zij kunnen aantonen dat de Euro, Europa ons meer geld oplevert dan wanneer we nog gewoon de gulden en "gesloten" grenzen zouden hebben gehad." Je maakt nog veel meer opmerkingen, maar daar kan ik weinig mee, omdat je daar geen eigen argumentatie bij geeft, en iets alleen maar "stompzinnig" noemen, dat nodigt niet uit tot een discussie. Wel met de uitdaging die je hier boven neerlegt, nou ja, "uitdaging", ik schrijf niet zo maar iets. Het Centraal Plan Bureau heeft dat in 2008 al een keer uitgerekend voor je. De Europese interne markt levert de Nederlandse burger jaarlijks zo'n 2000 euro op (per persoon). Keer 16,6 miljoen Nederlanders is dat dus 33 miljard per jaar. Nederland heeft veel meer voordeel van de EU dan andere EU-landen: de interne markt draagt ongeveer 3 procent bij aan het BBP in de EU, maar 6 procent in Nederland. http://www.cpb.nl/persbericht/328872/de-europese-interne-markt-levert-de-nederlandse-burger-jaarlijks-zon-2000-euro-op

1 Reactie
Centurion2
Centurion220 aug. 2011 - 8:29

Ik moest even teruglezen wie je hier citeerde, maar natuurlijk.. Die leeft nog een beetje in de tijd Chroetsjov. Allergisch voor alle vorm van vrije handel en ziet het liefst iedereen in blauwe overalls lopen. Nederland is een handelsland pur sang. Nederlandse ondernemingen doen vooral zaken met bedrijven in landen net over de grens, zoals Duitsland, Frankrijk, Spanje, enz. De Europese interne markt is voor NL zeker een succes. Ik kan daar uit eigen ervaringen een redelijk goede inschatting over geven. Goeie link trouwens. "Het is heerlijk voor degenen die al geld hebben natuurlijk, maar voor de arbeider, de schepper van de werkelijke waarde, blijft er steeds minder geld over. Daardoor levert arbeid minder op dan geld..." -------------- Schepper van de werkelijke waarde? Wat verta jij onder een arbeider? Ik krijg dan altijd een beetje dit idee: http://rpmn.files.wordpress.com/2008/04/sov003the-republic-of-social-soviet-union-for-country-and-urban-worker-posters.jpg Bepaal jij wat werkelijke waarde is? Of is een briljant idee creëren niet waardevol? Of een revolutionair materiaal ontwikkelen? Of een talent te bezitten om meer te kunnen verkopen dan wat een gebruikelijke standaard is? Wat is waarde? Wanneer dringt het tot jouw stuk beton door dat ieder voor zichzelf bepaalt wat waarde is en dat daar dus verschillende beloningen tegenover kunnen staan. Mensen zijn niet gelijk en gaan dus ook niet blauwe overalls lopen. Daarvoor leef je 50 jaar te laat.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2011 - 8:29

We hebben dadelijk nog 2 partijen om op te stemmen, als je een volksvertegenwoordiger wenst. Partij van de Dieren of SP. Erg triest allemaal. Beide partijen (PVDD en SP) ben ik het niet 100% mee eens. Nu is het natuurlijk zo, wanneer je de partij programma's in je opneemt van alle partijen er geen 1 100% matched met hoe je er zelf in staat. Dat is ook onmogelijk denk ik. Wanneer ik ga stemmen probeer ik dan ook altijd de partij te vinden waarvan ik met het actuele persoonlijke wereldbeeld het , het best kan vinden, of het makkelijkst mij mee kan verenigen. Ook kijk ik naar balans. Elke partij (dus niet de PVV, dat is geen partij en zou niet mogen bestaan in de tweede kamer)....Elke partij heeft zo zijn goede inzichten (m.i.) en minder goede inzichten (m.i.). Ook realiseer ik mij zeer terdege dat ik de helicopter view mis die nodig is om op de juiste wijze te wegen. (wat overigens voor iedereen geld die niet binnen de politiek actief is). Dit neemt niet weg, dat we wel degelijk een menig kunnen vormen vanuit de onze wereld beleving. En daar dient ter dege rekening mee gehouden te worden. Sterker, het dient het kader te zijn van onze volksvertegenwoordigers (het woord zegt het al, volks-vertegenwoordiger.....vertegenwoordiger!) Wij leven in de samenleving, wij bouwen deze, wij houden het draaiende, het zijn de onderste lagen van de pyramide die de pyramide staande houden. Ik heb het al eerder gezegd, maar zeg het weer.....resource gebaseerde samenleving, is waar we naartoe moeten......dan kunnen we als mensheid evolueren (m.i.). Maar goed, terug naar de enige 2 partijen die de titel volksvertegenwoordiger eer aan doen. Kijk, PVV is m.i. een sateliet partij van de VVD. Zonder deze satelietpartij had "rechts" geen schijn van kans gehad om te regeren. En nu staat "onze" MP (tis niet de mijne) zichzelf in de voeten te schieten, keer op keer, om deze positie te handhaven. Een beschamende vertoning, er zijn kabinetten om minder gevallen. Dat maakt deze hele tocht ook zo naar ruiken. Het is net alsof er een doel behaald moet worden....kosten wat het kost, of we het nou willen of niet. Persoonlijk denk i k dat notulen (als die bestaan) van de Bilderberg group een hoop duidelijkheid zouden verschaffen m.b.t. waarom. Of een trilateral commissie, of de wereld bank. Ik heb slechts 1 troost.... Het zijn de onderste lagen van de pyramide die de pyramide staande houden. Wanneer de onderste lagen weigeren of het simpelweg begeven, stort de hele boel in elkaar. Het kapitalisme is inherent zelfvernietigend. Het gaat uit van onuitputtelijke resources. Iedereen weet dat resources niet onuitputtelijk zijn. kapitalisme kan alleen bestaan door cyclisch consumeren. Het kan niet anders als tot een halt komen. De vraag is alleen, hoe gaat dit gebeuren, stappen we over naar een resource gebaseerde samenleving in vrede, of vanuit een oorlog. Ik hoop het eerste, ik hoop dat we een moment gaan zien waarin we collectief, of in ieder geval de onderste lagen van de pyramide, stopppen met deze waanzin en weer willen evolueren als mensheid. Jacque Fresco was een bijzonder man, en er zijn er vele meer die zijn werk voort gaan zetten, je hoort het steeds vaker, steeds vaker hoor ik mensen zeggen, laten we stoppen met deze waanzin... Het zijn mensen als deze Rutte, die in dit soort optredens, m.i. de resource gebaseerde samenleving sneller dichterbij brengt. Het opent ogen, het versterkt de vermoeidheid van het kapitalisme.... m.i. Veel liefde toegewenst, mede Jopers! (Voormalig fruitvlieg mandarijn)

1 Reactie
dboomen
dboomen20 aug. 2011 - 8:29

Beste mandarijn fruitvlieg, Ik ben het geheel met je eens. Ik vertaal de oorzaak van de problemen in andere bewoordingen, maar jouw reactie komt daar volledig mee overeen. En dat met een hele mooie, beleefde, 'eenvoudige' maar ware analyse van de oorzaak van de problematiek. Vooral je metafoor vond ik treffend. "Wij leven in de samenleving, wij bouwen deze, wij houden het draaiende, het zijn de onderste lagen van de pyramide die de pyramide staande houden." En dat moeten de beleidsmakers, directeuren van financiele instellingen en de groot-industrielen met al hun lobbyisten beseffen. Wij kunnen ze maken, maar ook breken.

Winston2
Winston220 aug. 2011 - 8:29

Jan van Rongen, za 20 augustus 2011 23:34 schreef: "De Europese interne markt levert de Nederlandse burger jaarlijks zo'n 2000 euro op (per persoon)." Kijk dat vind ik nu geestig. Of droevig eigenlijk... Als iets het land geld oplevert wordt dat maar al te graag uitgedrukt in een bedrag per persoon, zonder onderscheid te maken tussen die personen. De waarheid is natuurlijk anders. De gemiddelde burger heeft niets gezien wat daarop lijkt, of heb jij de afgelopen jaren je inkomen jaarlijks met 2000 euro zien stijgen? De interne markt heeft het bedrijfsleven, en dan vooral het groot bedrijfsleven veel geld opgeleverd. De personen naar wie het geld is gegaan zijn dus vooral rechtspersonen en de enkele honderden of duizenden individuen die daarachter schuilgaan. De Euro heeft jou en mij geen cent opgeleverd. De crisis die door datzelfde bedrijfsleven, met de banken als grote aanstichter is veroorzaakt, wordt ook nog eens door ons betaald. De verandering van de valuta, de samensmelting van steeds meer geconcentreerde macht is niet door of voor jou en mij georganiseerd, noch is deze globalisering, want daar hebben we het uiteindelijk over, een natuurlijk proces. Europa is niets anders dan een door het bedrijfsleven gewenste volgende stap in een wereld waarin het geld, niet de mensen maar het geld steeds meer vrijheid krijgt. En omdat wij allemaal zijn opgevoed in een vaste overtuiging dat we in een zogenaamde "trickle down economy" leven, waarin het met de arbeider en de burger beter gaat wanneer het met de werkgevers beter gaat, dat de welvaart van boven op ons neder daalt. Zo werkt het dus niet. Het werkt andersom. De markt werkt andersom, het is een "suck up economy" waarin welvaart op constante basis van onder naar boven wordt gezogen. Kapitalisme draait op boom-bust cycli, waarin de lasten van de bust nooit worden gedragen door degenen die 90% van de winst van de boom hebben opgestreken. Als je in deze tijden nog niet ziet dat het zo werkt, en dat de door de markt afgedwongen eenwording van Europa slechts een katalyserend onderdeel is van deze ontwikkelingen, dan heb je niet echt goed opgelet. Het de kop opstekende rechts nationalisme en fascisme zijn in mijn ogen natuurlijke reacties zijn op deze onnatuurlijke ontwikkelingen. Maar goed, ik dwaal af. De interne markt zal de B.V. Nederland best geld opleveren. Ook zal het de mensen die al geld hebben geld op hebben geleverd. Maar wij hebben er niets van gezien. Sterker nog, wij hebben bijgedragen aan hun gewin en in deze crisis gaan we nog harder bijdragen aan hun rijkdom. Arbeiders hebben er niets van gezien. De gezondheidszorg en de zorg voor de ouderen hebben er niets van gezien. Het onderwijs heeft er niets van gezien. De kinderopvang heeft er niets van gezien... Nee, die hebben allemaal bijgedragen en leveren allemaal in. Net als jij en ik. Zoals ik al stelde: de bewering dat de Euro of een politiek verenigd Europa ons welvaart zou opleveren is kul. Net zo goed als dat het kul is dat wanneer de beursindex goed gaat het met de gemiddelde Nederlander goed gaat. Wake up.

1 Reactie
MrOoijer
MrOoijer20 aug. 2011 - 8:29

"De waarheid is natuurlijk anders. De gemiddelde burger heeft niets gezien wat daarop lijkt, of heb jij de afgelopen jaren je inkomen jaarlijks met 2000 euro zien stijgen? " Tja, dat zeg ik natuurlijk niet. Ik zeg dat 33 miljard van het BBP te danken is aan de EU en de euro (volgens het CPB). Ik zeg nergens dat het inkomen daardoor voor elke burger 2000 euro zou moeten stijgen (en zeker niet _jaarlijks_, dat is natuurlijk helemaal onzin). Waar het om gaat is dat als het BBP keldert, dat de staat dat merkt, want de staat vangt dan minder belastingen. Net als bij de huidige crisis, waarbij het BBP flink inzakte en de staatsschuld in korte tijd opliep van 40% naar 65% van het BBP. Ook hier hebben hele groepen Nederlanders het in hun eigen portemonnee niet gemerkt: de klappen vielen vooral bij de lagere inkomens en de gepensioneerden, maar midden- en hogere inkomens (de meerderheid) bleven buiten schot. De rest van je verhaal is zonder meer flauwe kul. De EU heeft Nederland en de meeste aangesloten landen ontzettend veel welvaart opgeleverd. De introductie van de euro heeft helemaal niet zo veel kwaad gedaan als wel wordt beweerd (zie hierboven over die vermeende inflatie). Dat er mensen zijn die er meer van profiteerden dan de gewone man zal ik niet ontkennen, maar die tijd van 85 gulden schoon per week als modaal inkomen, die tijd is toch echt voorbij. Misschien moet je eens een cursusje economie doen? Want net als Henk en Ingrid die denken dat de crisis aan de PvdA ligt, en die alle onzin die VVD en PVV nu vertellen over de economie grif geloven, ja net als die Henk en Ingrid snap je er eigenlijk helemaal niets van.

pietdevries2
pietdevries220 aug. 2011 - 8:29

Het kan best zijn dat onze export is toegenomen door de euro. Tegelijkertijd heeft die euro gezorgd voor een geweldige inflatie, was zo rond 1980 een jaarsalaris van f 125.000 nog best veel, tegenwoordig is E 175.000 voor een beetje functie niets bijzonders. Omgerekend is dat F 385.000, daaruit zou je een inflatie 300 % kunnen afleiden. Wie voor de invoering van de euro een schuld had, b.v. een hypotheek, voer daar wel bij. Tegelijkertijd daalde uiteraard de koopkracht van het latere pensioen gigantisch. En nu is de euro ten opzichte van b.v. de Zwitserse frank sterk in waarde gedaald, die frank staat op 140 %, over welke periode weet ik niet. Ook de Japanse yen is ten opzichte van de dollar van de ook failliete VS nog nooit zo veel waard geweest. Wij zien dat niet zo omdat dollar en euro vrijwel gelijk in waarde zijn gedaald. Hoe een verdere crisis vermeden kan worden zie ik niet, de Franse linkse partijen hebben zich net tegen begrotingsevenwicht uitgesproken. Dus òf het failliet van de euro, of die euro maar weer opheffen. Dit laatste zal ons ook duur komen te staan. Ik heb nooit begrepen welk voordeel wij van de EU zouden hebben, de EEG functioneerde zonder financiële rampen.

1 Reactie
MrOoijer
MrOoijer20 aug. 2011 - 8:29

"Tegelijkertijd heeft die euro gezorgd voor een geweldige inflatie". Dat is een hardnekkig verhaal, maar pertinent onjuist. Er zijn diverse manieren om inflatie te meten, maar laten we eerst eens naar de prijsindex kijken. De CPI (Consumentenprijsindex) kun je vinden bij onderstaande link. Sinds 1983 is er een vrij rustig beeld met ongeveer 2,5% jaarlijks (met fluctuaties plus of min 2%). Van 1963-1982 zijn er echter enorme schommelingen ver boven de 6% en rond 1975 zelfs ruim 10% inflatie. Er is laat uitschieter van 5% rond 2001-2003 bij de invoering van de Euro. (http://nl.global-rates.com/economische-statistieken/inflatie/consumentenprijzen/cpi/nederland.aspx ) Conclusie: de inflatie de laatste 30 jaar is zeer stabiel en ook veel lager dan de jaren daarvoor. Bij de invoering van de euro is er even een piek, maar die is allang weg. Vergelijken met 1980 is een valkuil. 30 jaar keer 2,5 % cumulatief is al meer dan 100%. Dat is dus heel normaal. Het is pertinent onjuist dat dat verschil de laatste jaren pas door de euro is ontstaan. Een tweede manier om deze stelling te ontkrachten is om te kijken naar de historisch rente, bijvoorbeeld die op hypotheken. Rente kan nooit veel onder de inflatie zitten, omdat dan geld van vandaag geleend in de toekomst meer waard zou worden, en veel lenen een geheide manier zou zijn om slapend rijk te worden. Dat kan dus niet. Maar de rente is al jaren heel erg laag, dus kan er nooit een geweldige inflatie zijn. Ter illustratie: de hypotheekrente was in de jaren zeventig en begin jaren 80 zo'n 14-15%. Toen was er echt inflatie.

JoopSchouten
JoopSchouten20 aug. 2011 - 8:29

Tweespalt in de regering? Had Rutte of De Jager gelijk? De kamer moet kiezen uit onzin. 'Eilandje Nederland hoefde zo'n onderpand volgens De Jager 'niet per se' te hebben, want voor het kabinet was vooral de privatesectorbetrokkenheid van het grootste belang. Er is in de onderhandelingen wel gevraagd naar de onderpandregeling, aldus De Jager, maar nergens maakte hij duidelijk dat is afgedwongen dat de Finse regeling ook voor Nederland zal gelden. Bovendien, zo zei De Jager later vorige week, was het het kabinet niet duidelijk dat het om geld ging. Eerder werd gedacht aan een luchthaven of een eilandje. 'Maar Rutte zei afgelopen vrijdag: 'Wat Finland krijgt, dat willen wij ook'. Hij zei dat Nederland dezelfde behandeling had geclaimd. Dat is een heel andere, veel stelliger lezing, dan die van De Jager tijdens het Kamerdebat.' 'De vraag is nu: wie van de twee had het bij het juiste eind? Rutte of De Jager?' Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/2858913/2011/08/22/Kabinet-moet-kiezen-had-Rutte-of-De-Jager-gelijk.dhtml ... Ik zie het als 'lood om oud ijzer'. Het financieel-economische systeem staat op omvallen en deze mensen zeiken over onzinnige details. Onzin in alle opzichten. 'Rookgordijnen'. Wat een .... !

1 Reactie
Gerald2
Gerald220 aug. 2011 - 8:29

Joop, ik sprak vandaag een collega van mijn werk, net terug van vakantie. Hij was in Griekenland geweest op het eiland Xamos, een redelijk groot eiland. Was dat het eiland wat Rutte bedoelde? Aangezien hij ook wat van deze discussie meekreeg, moesten we allebei lachen.