Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hij had niet veel, Poetin

  •  
09-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3167 keer bekeken
  •  
vladimirpoetin

Hij hield zich groot maar volgens mij voelde hij zich beroerd. Hij leek Rusland zelf wel.

Na al het speculeren van de afgelopen dagen bleek de toespraak van Vladirmir Poetin tijdens de overwinningsparade op 9 mei een anticlimax. De president had niets nieuws te melden. Hij plaatste de heldenmoed van het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en die van zijn soldaten in de Donbas op één lijn. Hij beloofde dat er voor de nabestaanden van de gesneuvelden gezorgd zou worden. Hij stelde vast dat Rusland geen enkele keus had nu de Navo probeerde het in een hoek te drijven en al sinds jaar en dag elk vergelijk afwees. Poetin noemde eenmaal Stepan Bandera, een Oekraïense ultranationalist die in de Tweede Wereldoorlog gemene zaak maakte met de Nazi’s. Omdat hij zich niet als marionet gedroeg, stopten de Duitsers hem toch in een luxe afdeling van het concentratiekamp Sachsenhausen. In 1944 lieten ze hem weer los waarna hij ging samenwerken met de Amerikanen. Bandera is in 1959 door Russische geheime agenten vermoord. In 2010 heeft de toenmalige president Yuschenko hem uitgeroepen tot held van de Oekraïne. Uiteraard gebruikte Poetin dit voorbeeld om nog eens te benadrukken dat het Westen oude en nieuwe nazi’s beschermt. Dat was al bijna sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog een steeds terugkerend thema in de propaganda van de Sovjet Unie en haar satellietstaten. Als voormalig agent van de KGB kost het Poetin geen moeite om die traditie voort te zetten. Hij gebruikt haar om het Russische volk aan te zetten tot waakzaamheid en strijdvaardigheid.

De strijders van nu volgen het voorbeeld van de helden uit de Tweede Wereldoorlog – Poetin noemde er enkele bij name –  en ook aan hen zal de overwinning zijn. Poetin vertelde niets over de aard van die zegepraal. Hij had het over de Donbas. Hij impliceerde dat de strijd tegen de neonazi’s ging maar hij formuleerde geen oorlogsdoel. Liever keerde hij terug naar het veilige terrein van de herdenking.

Na de parade volgde een kranslegging. Vervolgens legde Poetin rode anjers op de grote gedenkstenen die zijn opgericht voor de heldensteden uit de Tweede Wereldoorlog. De Russische televisie bracht nadrukkelijk in beeld hoe Sebastopol op de Krim en Odessa in deze rij werden opgenomen.

En dat was het. Heel mager eigenlijk. Plichtmatig. Niet wat je verwacht van een oorlogsleider. Vladimir Poetin zag er slecht uit. Hij had iets wankels in zijn gang. Hij gaf nu en dan een generaal een slap handje. Hij had een rood hoofd. Tijdens zijn speech raakte hij eenmaal bijna de draad kwijt. Hij hield zich groot maar volgens mij voelde hij zich beroerd. Hij leek Rusland zélf wel.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke opinie mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podvast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

Sonic2
Sonic29 mei 2022 - 20:29

Dat is een veelgemaakte fout door bijna iedereen. Poetin is net als Trump een diep onzekere man. Die met veel bravoure en machtsvertoon die onzekerheid probeert te verbergen. Er zit een grote denkfout in het denken van veel mensen. Of het nu Trump/ Orban/Poetin/ Wilders of Baudet zijn. Het zijn diep onzekere leiders. En ook zwakke mannen en alleen in hun haat tegen alles wat goed is, lijken ze dat ze sterk ogen. Poetin is bang voor een niet bestaand spook. Poetin geloof dat het Westen Rusland binnenvalt. Dat Rusland in de hoek wordt geduwd door het Westen.

Wie o Wie
Wie o Wie9 mei 2022 - 18:25

“ Na al het speculeren van de afgelopen dagen bleek de toespraak van Vladirmir Poetin tijdens de overwinningsparade op 9 mei een anticlimax.” De speculaties van de auteur eindigen vaak ook altijd in een anti climax. De voorspelling was “ De ring rond Kiev wordt gesloten. Dan volgt een beleg dat veel trekken gemeen heeft met dat van Berlijn in 1945 Het is een nare vergelijking maar het moet toch: in maart 1945 was al duidelijk dat Berlijn niet te behouden viel. “ https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/oekraine-mag-het-zelf-uitzoeken-want-u-en-ik-willen-niet-dood In werkelijkheid zijn de Russen met gierende banden weggegaan. Met de val van Berlijn heeft het niets te maken.

Kikkerts
Kikkerts9 mei 2022 - 18:24

''Na al het speculeren van de afgelopen dagen bleek de toespraak van Vladirmir Poetin tijdens de overwinningsparade op 9 mei een anticlimax. De president had niets nieuws te melden.'' Inderdaad nogal teleurstellende gang van zaken daar in Rusland voor Westerse helden. Putin is geen draaikont. Het komt er feitelijk op neer dat de Russen vasthouden aan de waarschuwing die ze 10 jaar geleden al hebben afgegeven aan Westerse helden. Stop met wapentuig naar de Russische grens verschepen want Rusland ziet dat als een bedreiging. Stop als EU en NAVO met het uitbreiden van de eigen invloedssfeer in Oostelijke richting want Rusland ziet dat als een bedreiging. Helden zijn niettemin willens en wetens doorgegaan met de Russen te bedreigen. En niet alleen met wapentuig maar ook door te proberen ze financieel/economisch onderuit te halen. Biden en medeplichtigen hadden gelijk hun kapitale vergissing moeten toegeven op het moment dat met het eerste schot duidelijk was dat de Russen zich niet verder laten bedreigen. Het is al de slachtoffers, verwoesting en kans op atoomoorlog niet waard. Waar is die staatsman als je er 1 nodig hebt. Zo treurig al die helden die paraderen op het Maidanplein e.d. nu het nog kan.

3 Reacties
Sonic2
Sonic29 mei 2022 - 20:37

Rusland ziet het als een bedreiging ja. Met de nadruk op ziet. Hitler zag ook Roosevelt als bedreiging. Voor de rest is Biden een groot staatsman vergeleke bij tiran Poetin . Dat mensen zo enorm laf zijn dat ze nu nog steeds Poetin uit de wind houden en zich maar op Biden richten. Biden heeft die krankzinnige Trump van een 2e termijn afgehouden. En dat alleen al maakt hem een goede president.

DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2022 - 20:52

@ Kikkerts Jij schrijft: Stop als EU en NAVO met het uitbreiden van de eigen invloedssfeer in Oostelijke richting want Rusland ziet dat als een bedreiging. Dat het Russisch fascisme van mening is dat de omringende landen gehoorzaam moeten zijn aan de Russische leider is geen nieuws. Dat er Nederlanders zijn die van mening zijn dat doodgewone burgers in Oekraïne geen recht hebben op de vrijheid die ze zelf claimen is wel nieuws. Al met al is er geen enkele goede reden te bedenken om jouw vrijheid van meningsuiting niet te beperken. Waarom zou jij rechten hebben die burgers in Oekraïne en ook in Rusland niet mogen hebben van jou?

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 mei 2022 - 3:40

Je wil dus dat Rusland ongehindert crimineel oorlog en annexatie van kan blijven voeren, en dat buurlanden maar niet moeten tegenstribbellen en zeker niet vrij denken te mogen blijven.

Martin van der Linde
Martin van der Linde9 mei 2022 - 17:30

In bijbelse termen heeft de kleine Joodse David de bruut Goliath een pak slaag gegeven. Kan me voorstellen dat Poetin zich op de vlakte houdt.

Ivan61
Ivan619 mei 2022 - 15:47

Poetin is zielig, gek, gevaarlijk, noem maar op. Hij is een gewenteloze dictator en nu ziet hij zijn plan mislukken. Tussenstand 2:0 voor China.

Uilenspiegel
Uilenspiegel9 mei 2022 - 15:03

Het speculeren van de afgelopen dagen op de inhoud van de speech van Poetin, was niets meer en minder dan het maken van nieuws. Men had gewoon kunnen wachten tot hij de speech hield.

Deugkeizer
Deugkeizer9 mei 2022 - 11:13

Tja uiteindelijk gaat dit er allemaal om wie de eer krijgt toebedeeld dat de nazi’s zijn verslagen de Russen of het Westen? Volgens de Russen was Stalin een hele en is holodomor de schuld van anderen of nooit gebeurd. De Russen vinden blijkbaar nog steeds dat ze buiten de geschiedenis zijn geplaatst door het westen. Ze zijn de enige niet en dat maakt het allemaal heel crux en hopeloos.

Martin van der Linde
Martin van der Linde9 mei 2022 - 10:59

Rusland spande nota bene samen met Hitler. Tijdens en na de oorlog ontvoerden ze Duitse geleerden die eerder voor Hitler werkten om mee te werken aan het Russische atoomprogramma. Over boter op het hoofd gesproken. Er gaan al een tijdje geruchten rond over Poetins gezondheid, The Sun, New York Post, maar ook de Indiase RT zender Wion kwamen met berichten over kanker. Maagkanker die operatief zou worden verwijderd en waarvoor Poetins macht tijdelijk over zou gaan naar Nikolai Patrushev, een soort nationale veiligheidsadviseur. Oud KGB, FSB en volgens Politico een echte havik.

8 Reacties
Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker9 mei 2022 - 14:14

Over die boter en niet om iets goed te praten. De Engelsen en Fransen sloten in 1938 een 'Peace in our Lifetime' akkoord met dezelfde Duitser en offerden daarbij Tsjechoslowakije op. En tijdens en na dezelfde Tweede Wereldoorlog werd menig wetenschapper naar de VS afgevoerd en kon daar ongestoord aan een nieuwe carrière beginnen. Denk aan Wernher von Braun die een belangrijke bijdrage leverde aan de Apollo raketten. Dit met de kennis van de door hem ontwikkelde V2raket. Zoek maar eens op operatie Paperclip.

Ivan61
Ivan619 mei 2022 - 15:52

Martin, Ben jij toevallig vergeten dat Hitler grote vijfde colonne had in Nederland, Frankrijk, Engeland en nog paar landen? Als je over WO2 hebt moet je wel eerlijk zijn. Duitse wetenschappers waren gewilde prooi van overwinnars niet alleen van SU.

Martin van der Linde
Martin van der Linde9 mei 2022 - 17:16

Dat zal best maar het gaat nu over Rusland en hun strijd tegen nazi's. Waarbij overigens 40% van alle Russische doden uit Oekraïne kwam. Pronken met andermans veren noemen we dat. Het is blijkbaar Ruslands enige wapenfeit van betekenis. Daarom vieren ze het met zoveel militair machtsvertoon. Ter compensatie.

Martin van der Linde
Martin van der Linde9 mei 2022 - 17:18

Ballondoorprikker, er is een groot verschil tussen beide verdragen. Het verdrag van 1938 was er om een wereldoorlog te voorkomen. Het Duits-Russische pact om er een te beginnen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst9 mei 2022 - 17:33

Volgens Lou de Jong viel dat met die vijfde kolonne wel mee. Hij schreef er zijn proefschrift over. Nog steeds relevant en interessant om te lezen. Het staat hier: https://www.dbnl.org/tekst/jong038duit01_01/index.php

Sonic2
Sonic29 mei 2022 - 22:38

De haat richting Rusland droop er vanaf bij Hitler. In Mein Kampf( en dan praten we over 1924) werd Rusland al aan de schandpaal genageld. Dat hele pact had vooral als doel tot een gezamenlijk grens met Rusland te komen zodat hij het daarna naar de middeleeuwen kon terug bombarderen. Ik weet dat u niet (ultra) rechts is, maar het is vooral een "rechts" ding over het algemeen. Hitler moet als links worden aangeduid en de "vriendschap" met Stalin duidt in die zin op het socialisme van Hitler. Althans dat is de "denkwijze'. Rusland spande absoluut niet samen met Hitler. Laat je in die zin niet in slaap sussen met het Molotov- Ribbentrop pact. Hitler prees Stalin het graf in.

Martin van der Linde
Martin van der Linde10 mei 2022 - 13:19

Sonic, Beiden hadden voordeel bij het pact. Rusland omdat het daarmee de dreiging van een Duitse invasie voorkwam. Hitler omdat hij geen aanval in de rug kon verwachten. Rusland wist dat dat Duitsland de mogelijkheid gaf om west Europa binnen te vallen en te verzwakken. Iets dat Rusland zelf nooit voor elkaar zou krijgen. Bovendien hadden beide landen een verdeling van Europa afgesproken. Te beginnen bij Polen. Hier wat info over het waarom van WO2. https://youtu.be/7eA4ZN0BpP0

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker10 mei 2022 - 13:52

Beste Martin van der Linde, Of die twee verdragen zo anders zijn, hangt helemaal af van je gezichtspunt. Bij beide verdragen werd 'vrede' gehandhaafd ten kosten van een ander land.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout9 mei 2022 - 10:57

Poetin en Biden verschillen in versnelde aftakeling niet zoveel van elkaar.

4 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert9 mei 2022 - 15:13

@ Hannes Achterhout (11:57u) - dat is een volstrekt ongepaste opmerking. Je presenteert alleen giswerk, en een smalend afserveren. Medestanders zul je hier niet mee winnen; afkeer wel.

Sonic2
Sonic29 mei 2022 - 22:43

Poetin is een gestoorde psychopaat. Waarbij je aan de mensen die hem steunen al kunt zien in welke foute hoek hij zit. Biden wordt vooral onder vuur genomen door mensen die liever Trump hadden. Mijn oma is trouwens dement geweest en het zegt veel over mensen dat ze willen scoren via deze vreselijke ziekte. Dementie is geen ziekte om mee te spotten. Bij Biden is er trouwens een wezenlijk verschil tussen hoe hij voor 2015 was en er na. Veel van Biden zijn "aftakeling" komt ook door het verlies van zijn zoon. Maar dat wordt nooit benoemd, omdat velen hier heimelijk terug verlangen naar Trump. Dat wordt altijd verpakt onder een klaagzang over de Democraten. Terwijl het niet zo ingewikkeld hoef te zijn. Trump was en is een gestoorde psychopaat. En Biden is het betere alternatief. Snap niet waarom mensen zo moeilijk doen. En zoveel energie steken in Biden afkraken. We weten toch wat de keuze in 2020 was? Kennelijk is er een 2e bestorming van het Capitool nodig om mensen wakker te maken. Het is weer de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw all over again. Weer niets geleerd en zelfs op het linkse Joop stikt het van de mensen goed en fout niet meer uit elkaar halen. Erg zorgelijk

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout10 mei 2022 - 8:26

Excuses. Een zeer foute opmerking mijnerzijds.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 mei 2022 - 17:07

@ Hannes Achterhout (9:26u) - sportief en grootmoedig, en daarom heel graag aanvaard.

CeesRotteveel
CeesRotteveel9 mei 2022 - 10:25

'Hij had niet veel!' Een stukje opvoeding. Er zijn mensen waarvan het hoofd bij de geboorte een kwartslag gedraaid is. Het gezicht is dan breder dan de lengte van de schedel. Of ze worden het zonnetje in huis, of het worden aangeboren dwarsliggers. En kijk nou eens goed: Poetin, Erdogan, Kim Jong-un, Xi Jinping, Trump..... Toeval? Of humor?

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert9 mei 2022 - 15:30

@ Cees Rotteveel (11:25u) - alleen maar toeval, geen enkele humor. Weet je: de era van de frenologie ligt al lang achter ons; de tijden van Lombroso en Kretschmer zijn passé. Tempus Fugit.

Paul14
Paul149 mei 2022 - 10:14

Dus Putin is nu zielig? Het moet niet gekker worden. Hij is de absolute leider van een land dat keer op keer zijn macht op ongelofelijke manier misbruikt. Dat lijstje hebben we al eens opgelepeld, dat hoeft niet nog een keer. Rusland liegt intern haar burgers voor en naar verspreid naar buiten toe een eindeloze stroom drek in een beoorlijk geslaagde poging om zoveel mogelijk destabiliteit te veroorzaken over de hele wereld. Ik kan met een hoop mensen medelijden voelen, maar niet met miljardairs die over de rug van een heel land en de rest van het continent alleen maar proberen zoveel mogelijk macht en geld te verzamelen.