Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Hier zit een luchtje aan: de bizarre wet- en regelgeving rondom stankoverlast van veebedrijven

  •  
31-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
631 keer bekeken
  •  
8067118457_51c7d86010_o

© cc-foto: Roel Wijnants

Vier maanden lang deden Zembla-journalisten Ton van der Ham, Suzan Borst en Annette Schätzle onderzoek naar stankoverlast in Nederland, en specifiek in het Brabantse Deurne. Ze vielen daarbij van de ene verbijstering in de andere: het probleem wordt gebagatelliseerd, de wet die burgers moet beschermen, deugt niet, geldende geurnormen zijn amper te meten en worden überhaupt niet nageleefd.

In Nederland hebben honderdduizenden mensen te maken met ernstige stankoverlast door veehouderijen. “In 1994 heeft onze overheid al bepaald dat er geen ernstige stankoverlast meer mag zijn in Nederland in 2010. Het is nu 2022 en het is op sommige plekken alleen maar erger geworden,” zegt Ton van der Ham. “Wij hebben geprobeerd dat te ontrafelen en het is eigenlijk een grote kafkaëske mindfuck. Het probleem is zo complex geworden, daar worden mensen gek van.” 

Neem bijvoorbeeld de Wet geurhinder en veehouderij. Die zou burgers juist moeten beschermen tegen ernstige stankoverlast. “Normaal vind ik het niet zo belangrijk wat journalisten ergens van vinden.” zegt Ton van der Ham. “Maar nu durven wij toch echt wel te stellen: deze wet functioneert gewoon niet. De wet beschermt burgers niet tegen stankoverlast.” 

In zowel 2016 als in 2019 werden staatssecretarissen Dijksma en Van Veldhoven al geadviseerd om de wet aan te passen, maar dat bleef uit. Tegenover Zembla zegt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen nu de wet opnieuw onder de loep nemen. “Op het moment dat die aangepast moet worden dan gaan we hem ook aanpassen.”

Beluister de podcast via Spotify:

cc-foto: Roel Wijnants

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

youppie
youppie1 jun. 2022 - 6:58

Het gaat mis zodra stadsmensen zich op het platteland vestigen. Koeien moet ook poepen en dat geeft wat stank. Natuurlijke mest wordt over het land uitgereden. Ook bij bioboeren gebeurt dat. Hun vegan-food wordt ook op natuurlijke mest geteeld. Daar moeten stadsmensen maar aan wennen. In de Gemeente Zaanstad hangen ook overal luchtjes (of is het stank?). Cacao De Zaan, Duyvis, Cargill, Farm Frites, Maggi, Forbo etc. stoten ook allemaal hun eigenaardige luchtjes uit. Wat de denken van wonen naast een Coffeeshop?

2 Reacties
r v b
r v b1 jun. 2022 - 7:24

Al die bedrijven moeten hun overlast beperken, waarom de agrarische industrie niet?

Galois
Galois1 jun. 2022 - 18:53

Dat is wel een erg makkelijke manier om al dit soort klachten weg te wuiven. Mijn vader woont al ruim 45 jaar in een agrarisch gebied, maar heeft pas last van de stank de laatste (pak 'm beet) 15 jaar. Hij is niet beter gaan ruiken. Er is sprake geweest van ontzettende schaalvergroting zonder daarbij de omgdving op de juiste manier in acht te nemen. Wat ook niet helpt (anekdotisch maar toch): boeren in de buurt hebben hun bedrijf verkocht en de nieuwe boeren wonen niet bij hun bedrijf. Hebben dan ook veel minder binding met hun buurt en ervaren zelf minder de negatieve gevolgen.

vdbemt
vdbemt31 mei 2022 - 15:34

Zowat alles moet wijken en/of staat ten dienste van het boerenbedrijf in Nederland. Het grootste deel van NK is boerenland. Ten koste van natuur, biodiversiteit, schone lucht (stank, uitstoot, klimaat). Bij het waterbeheer in NL is het boerenbedrijf bepalend. Het bizarre is dan ook nog eens dat de boer daar zelf het minst van profiteert, maar vooral de bedrijven eromheen (voer, gewas- en ziektebestrijding, supermarkten, etc.)

1 Reactie
vdbemt
vdbemt2 jun. 2022 - 9:17

NK = NL

Pietje Puk139
Pietje Puk13931 mei 2022 - 12:17

Die vele burgers die te maken hebben met stankoverlast van het idioot grote aantal giga veebedrijven. Op welke politiek partij zouden die stemmen? Zelfs een ezel schijnt zich niet 2 x aan dezelfde steen te stoten. Maar de Nederlandse bevolking doet dat al meer dan 40 jaar. Wat zegt dat over de verstandelijke vermogens van de ezel en van het Nederlandse volk?