Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

HHJHHEZ: Toekomstige leiders Marijnissen, Paternotte en Van Dijk

  •  
04-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
15599391872_9b3cf01c42_k

© cc-foto: Salvatore Vastano https://flic.kr/p/pLsXJh

David van der Wilde , politiek journalist van De Nieuws BV, sprak voor het Joop-crossmediaprogramma Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit met drie nieuwe politici die klaar staan om de toekomst te veroveren. Lilian Marijnissen, de nummer drie van de SP, Gijs van Dijk, de nummer vijf van de PvdA en Jan Paternotte, de fractieleider van D66 Amsterdam en nummer negen op de landelijke lijst.
Beluister in onderstaande podcast hoe ze in De Balie te Amsterdam van gedachten wisselen over zaken als de toekomst van de werkgelegenheid, het verloop van de verkiezingsdebatten, de tamme campagne en de voorbije samenwerking tussen VVD en PvdA. Ook te beluisteren via Radio 1 of iTunes.
Fragmenten uit het podcast-gesprek dat David leidde waren te horen in het Radio 1 programma Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit. Daarin ook reacties van luisteraars op De Vraag van de Week: Gaat de verkiezingsuitslag er heel anders uit zien dan de peilingen nu tonen? Er belden onder anderen enkele overtuigde PVV-stemmers. Francisco van Jole en Simone Dekkers gingen met hen in gesprek. Luister de uitzending hier terug.

Meer over:

d66, sp, politiek, pvda, hhjhhez, nieuws, pvv

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Puin Ruimer
Puin Ruimer4 mrt. 2017 - 23:48

Nou zeg, die Lilian Marijnissen die komt er wel. Die komt nog sterker uit de hoek als haar vader Jan. De SP heeft toekomst met haar.

1 Reactie
StHuck
StHuck5 mrt. 2017 - 10:50

Ze is dan ook naar oud-socialistisch gebruik grootgebracht: "Bij de SP heeft Jan Marijnissen eindelijk afscheid genomen. Zijn dochter wordt nu klaargestoomd voor de partijtop. Ze krijgt zelfs mediatraining bij Omroep Max." (dixit M. Rutte) De enige zorg is nu tijdig een opvolger van háár als erfopvolger in de familie Marijnissen te realiseren anders moet de pensioenleeftijd straks toch nog omhoog.

hphilippens
hphilippens4 mrt. 2017 - 20:40

Ik hoorde in het programma vannacht een vrachtwagenchauffeur uit Brunssum. Die vond het vreemd dat PVV-stemmers dom werden genoemd. Vervolgens kwam hij met de terechte klacht dat onderbetaalde chauffeurs uit Oost-Europa zijn collega's en hem wegconcurreerden. Daarom moesten de grenzen dicht, vond hij. Van Jole wierp nog tegen dat juist ook vervoer daardoor gedupeerd zou worden. Maar eigenlijk had hij moeten zeggen dat de man echt dom was. En dat dat helaas opgaat voor een massa PVV-stemmers. Niet alleen omdat ze op een mank en onvolkomen programma van een man stemmen, maar juist vanwege dit probleem. Asscher was, ik dacht eergisteren, in Nieuwsuur waar hij scherp ondervraagd werd over juist dit probleem van de verdringing. Hij erkende dat maar zei dat dat de regels waren. Toen hem werd voorgehouden dat allerlei landen eigen regelingen hebben gemaakt om alle chauffeurs gelijk te betalen, kwam hij met het probleem dat Schulz daar nu eenmaal niet aan wilde. Daarmee gaf Asscher meteen aan hoe rampzalig het was geweest om met de VVD in zee te gaan. De SP doorziet dat wel en sluit de VVD uit. Maar de PvdA die al vele jaren eerder de verkeerde afslag had genomen, al ten tijde van Kok, en in dit kabinet dat neo-liberale beleid van de extreem vrije markt had voortgezet, is daardoor in haar eigen zwaard gevallen. Dat antwoord had die chauffeur moeten krijgen. Dat had hij als belanghebbende al lang moeten uitzoeken. Dat hij dat niet deed en niet verder kijkt dan zijn neus lang is, noem ik uitgesproken dom. En als hij dan in die dommigheid op de ultra-neo-liberaal stemt, dan krijgt hij het lid op de neus.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus5 mrt. 2017 - 2:51

"Ik hoorde in het programma vannacht een vrachtwagenchauffeur uit Brunssum. Die vond het vreemd dat PVV-stemmers dom werden genoemd." Het is natuurlijk bot om te zeggen maar echt slim ben je ook weer niet als je je baan te danken hebt aan niets meer dan het bezit van een rijbewijs. Dan is de concurrentie nogal groot... "Vervolgens kwam hij met de terechte klacht dat onderbetaalde chauffeurs uit Oost-Europa zijn collega’s en hem wegconcurreerden." Wat wil je dan? Dat chauffeurs alleen tot de landsgrenzen mogen rijden en dat de lading daar moet worden overgeladen naar een vrachtwagen met een chauffeur die werkt volgens de arbeidsvoorwaarden en het salaris die in dat land gelden? En dan maar hopen dat er aan de grens een retourvrachtje staat te wachten? Voor het binnenlands vervoer ligt het anders: daar moet je de nationale arbeidsvoorwaarden handhaven. Vraag de pakketbezorgers eens hoeveel daarvan in de praktijk terecht komt. Net als bij het internationale transport geldt: je kunt de regels nog zo op orde hebben, dat betekent niet dat er niet wordt gesjoemeld als je niet voldoende controleert. Terwijl teveel controle ook weer tot klachten leidt. "Daarom moesten de grenzen dicht, vond hij." En nog wilde hij niet dom genoemd worden? Hij is zeker te jong om zich nog te herinneren wat voor gedonder chauffeurs bij de grenzen hadden met papierwerk en wachttijden. Dan hebben we het alleen over het sluiten van de grenzen voor goederen en nog niet eens voor werknemers in de transportsector. Nederland was sterk in het internationale transport omdat Nederland een distributieland is. En dat was nooit het geval geweest als andere landen hun markt hadden beschermd: dan hadden ze hun vrachtje inderdaad bij de grens af mogen leveren en had geen chauffeur een baan gehad in het internationale transport. Als de man wat minder dom was had hij bovendien heel andere zorgen gehad: over pakweg tien jaar rijden vrachtwagens zichzelf en zijn er helemaal geen chauffeurs meer nodig. Hoe denkt hij dan werkend zijn pensioen te halen met als enige kwalificatie een groot rijbewijs?

LaBou
LaBou 5 mrt. 2017 - 15:58

"Het is natuurlijk bot om te zeggen maar echt slim ben je ook weer niet als je je baan te danken hebt aan niets meer dan het bezit van een rijbewijs. Dan is de concurrentie nogal groot…" Dat had ik niet van je verwacht Piet. Dat jij nou niet weet dat een Nederlandse chauffeur na het behalen van het rijbewijs C/D nog meerdere certificaten moet behalen voordat hij daadwerkelijk als chauffeur kan gaan werken.

Windowjan
Windowjan5 mrt. 2017 - 21:34

Philippens en Piet, Jullie beiden hebben blijkbaar niet in de gaten dat Poolse/Hongaarse/Bulgaarse chauffeurs, en ga zo maar door, een lager salaris hebben als de Nederlandse chauffeurs. Waarom dan wel vraag je je af Kijk maar eens naar onderstaande link. https://www.stlwerkt.nl/Media/media/Domeinen/Opleiding%20en%20ontwikkeling/CAO-salaristabellen-voor-2014-2015-2016-(TLN).pdf Je mag dus iemand een minimumloon geven zonder de wet te over treden.

StHuck
StHuck4 mrt. 2017 - 14:25

Alleen maar van uiterst links tot midden, met vanaf linkerzijde dan ook meteen zo'n typische familie-opvolging bij het leiderschap als je wel bij meer internationaal bij socialisten van de oude stempel ziet, en dan ook alleen maar blanke autochtonen. Waar zijn de rechtse en/of kleurrijke leiders van de toekomst bij deze selectie? Een selectie die ik als niets anders dan conservatief autochtoon links kan beschouwen. Ik draag dan bij dit zo opvallende ontbreken Malik Azmani, aan Dilan Yesilgoz aan, waarvan laatste met stip op plaats 19 binnenkomend op de kandidatenlijst voor de VVD als combinatie van vrouw, haar kleurrijke identiteit, mijn waarschijnlijke keuze wordt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 mrt. 2017 - 13:26

[Toekomstige leiders Marijnissen, Paternotte en Van Dijk] Nou ja, Marijnissen dan, die partij kent stalinistische benoemingen van leiders. Van de andere twee blijft het afwachten, daar gaan de leden er over.

4 Reacties
LaBou
LaBou 4 mrt. 2017 - 17:28

En háp, zoals we dat vroeger gezegd werd. Een voorspelbare reactie bij het noemen van de SP bij onze tweeling.

msj_meijerink
msj_meijerink4 mrt. 2017 - 22:58

Precies, bij de conservatief socialisten worden de nomenklatura al bij de geboorte gelabeld, want zij zijn 'net iets meer gelijk' dan de rest van het volk.

Piet de Geus
Piet de Geus5 mrt. 2017 - 2:54

"Een voorspelbare reactie bij het noemen van de SP" En jij wilde met droge ogen beweren dat de SP het daar niet naar maakt? Marijnissen heeft toch al vanaf het begin ervoor gezorgd dat zijn gezin binnen de partij onder de pannen kwam: niet alleen zijn dochter maar ook zijn vrouw.

LaBou
LaBou 5 mrt. 2017 - 16:01

Piet, ik weet dat je, net als de tweeling, een waas voor de ogen krijgt van de lettercombinatie SP, dus je reactie is je vergeven. Je weet tenslotte niet beter. Overigens, als Lilian Marijnissen het goed doet zal het mij aan de roodkopere roesten wie haar vader is.