Joop

Hey, Gutmensch, hier zijn je instructies

  •    •  
04-02-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
john-hanibal-smith

© John "Hannibal" Smith, Gutmensch met een plan

Vergeet niet: u bent progressief. Dus als iemand u verwijt Nederlandse tradities te grabbel te gooien, dan gaat u niet in de verdediging, maar in de aanval
Zo, vrienden op links, nog anderhalve maand tot de verkiezingen. Als Gutmensch heeft u daar natuurlijk zin in. Fijn! U gaat van mij wat peptalk krijgen. Links zit namelijk in het defensief en dat ligt aan u. U bent te aardig. Houd daar NU mee op.
Ja, u zet natuurlijk steevast een keel op als die blonde of een van zijn laven weer een lelijke babbel heeft opgehoest. Ongehoord, niet acceptabel, roept u dan, of u bezigt in uw boosheid steviger woorden, iets met racisme of de jongste oorlog. Maar zo krijgt u het initiatief niet terug. Wie steeds in het defensief zit, kan wel terrein verliezen, maar niet winnen.
Daar gaan we wat aan doen. U gaat zich afvragen: hoe zou John “Hannibal” Smith dit aanpakken? Zitten afwachten? Eg nie. Hij zou erop afgaan, desnoods vermomd als Godzilla, maar toeslaan zou hij, nog voordat de boosaardige nitwits het doorhadden. Dat gaat u ook doen. Geniet van het spel, maar houd uw ogen strak op de knikkers.
1. Arrogant, elite, etcetera Daar begint het mee, kameraden. U krijgt een verwijt en u begint te ontkennen. Fout! Niet doen! Duik weg en sla terug. Wordt u uitgescholden, adopteer onmiddellijk die geuzennaam. Is het buiten alle proportie, negeer het en slinger – tsjakkaaaa – een volkomen ongerelateerd verwijt terug. Verwarring is uw vriend.
2. Feitenvrij Daar heeft u moeite mee en dat is terecht. Uw achterban laat zijn oren sneller naar factcheckers hangen dan die van de populitici. Dat is lullig. Het ontneemt u immers een eenvoudig retorisch instrument: lekker ongenuanceerd terugbrallen. Vergeet niet: de brulapen gaat u toch niet overtuigen. Het gaat om de twijfelaars in het midden. Houd stug vast aan de realiteit, verdedig haar met hand en tand.
3. Polarisatie U kent dat wel, u trekt net lekker van leer tegen de rechtsmalloten en dan roept iemand, soms zelfs uit eigen kring: zo versterk je de polarisatie alleen maar, we moeten samen verder in dit land. En geef toe: daardoor raak u van uw à propos. Want polariseren, dat wilt u niet. Fok it! Het verdedigen van de fundamentele waarden en vrijheden van Nederland is niet polariseren.
4. Landverraders Dit vindt u een moeilijk woord. U bent wel bang dat Poetin/Erdogan/Trump teveel invloed in Nederland verwerft als bepaalde partijen het voor het zeggen krijgen, maar u associeert ‘landverraad’ met nationalisme en daar wilt u zich verre van houden. Vrees niet, lieve Gutmensch! Ook u mag uw trots op Nederland belijden. Het is een van de beste landen ter wereld om te wonen en het zijn niet de bokkige klagers die ons daar gebracht hebben. Landverraders zijn degenen die de vrijheden van iedereen op de helling willen zetten ten behoeve van hun eigen doelen. En ja, dat mag u hun op luide toon vertellen.
5. Tradities Vergeet niet: u bent progressief. Dus als iemand u verwijt Nederlandse tradities (Zwarte Piet, Kerst, Oliebol, wat ze maar verzinnen) te grabbel te gooien, dan gaat u niet in de verdediging, maar in de aanval. Als we niet bereid waren onze tradities met de tijd mee te laten gaan, leefden we nog steeds in de middeleeuwen. Tradities hebben waarde, je hoeft ze niet overboord te zetten alleen omdat het kan. Maar tradities die niet aan de tijd getoetst worden, zijn ten dode opgeschreven. Denk Vuurwerk. Het is hard werken en er wordt tegengesparteld , maar vrije verkoop gaat eraan. Dat is niet de afschaffing van de vuurwerktraditie maar de redding ervan. Stilstand is een enkeltje naar de ratsmodee.
6. Vingertje Ok, deze heeft u aan uzelf te wijten. Ergens in de jaren zeventig bent u begonnen met mensen wijs te maken dat moraal en fatsoen vieze woorden waren. Inmiddels geloven ze dat en gaan ze er verder in dan ooit uw bedoeling was. U bent dus hypocriet als u nu toch weer met het vingertje gaat zwaaien. Dat is even slikken. Maar laat het u niet afschrikken. Het is geen schande dat u deugt. Fatsoen mag!
7. Immigratie, vluchtelingen, the whole shebang Niet wachten tot het door anderen ter sprake wordt gebracht. Meteen zelf over beginnen. Lees ter inspiratie even deze alarmkreet van de UNHCR uit juni 2015. Voedseltekort in de Libanese kampen zette de vluchtelingenstroom naar Europa goed in gang. Als het aan u gelegen had, was het benodigde geld indertijd meteen opgehoest. Dan was de opvang gewoon in de regio gebleven. De vluchtelingencrisis is veroorzaakt door autocratische oorlogszucht, versterkt door rechtse krenterigheid en uit de hand gelopen door eigen-land-eerst-sentimenten in Europa. Eat that!
8. Multiculti en zo Vergeet niet: ook u bent tegen islamisering. Maar! Het handjevol radicale moslims is tot alles in staat, edoch te marginaal om de samenleving werkelijk te veranderen. Die dreiging komt van de moslimvrezers. Het zijn er veel, ze hebben een grote bek en ze willen van ons aller vrijheid hun vrijheid maken. De multicultuur piept en kraakt, maar ze is wenselijker dan een bekrompen monocultuur die voortdurend ‘spiegeltje spiegeltje aan de wand’ mispelt. U staat voor de open blik, u staat voor de toekomst.
9. Corruptie Rusland is een maffiastaat. Turkije begon te schuiven toen kranten Erdogans zoon in een witwasschandaal noemden. In de VS weigert Donald Trump zijn bedrijf werkelijk op afstand te zetten. En de financiën van de PVV zijn ook niet heel erg transparant. Blijf erop hameren: populisten zijn de ergste zakkenvullers die er zijn. Wie graaiende bankiers zat is, stemt links en niets anders.
10. Thee drinken Ja, dat is wat u gaat doen. Thee, liters en liters, gaat u naar binnen gieten bij alle wegkijkers die het niet met u eens zijn. En als ze niet willen, dan bindt u ze vast – figuurlijk dan, hè – en drukt de rooiboswashand net zo lang op hun gezicht tot ze naar genade happen. De toekomst deugt! Die Zukunft ist GUT! Daar mag u gerust een extra kopje op nemen. Met een stukje baklava erbij.
Dat was het. Of wacht, deze nog: Hannibal blijft er altijd bij lachen. Geef ze van katoen! Maar doe het met een brede grijns.

Meer over:

satire, politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (56)

Irons
Irons6 feb. 2017 - 12:15

Tsjonge..... Je wordt er bijna stil van. "De multicultuur piept en kraakt, maar ze is wenselijker dan een bekrompen monocultuur die voortdurend ‘spiegeltje spiegeltje aan de wand’ misspelt." Nee mijn waarde Gutmensch, multicultuur is de nagel aan de doodskist van onze 'samenleving'. Met multi etnisch is niets mis. Maar multiculti en het gedogen ervan is oorzaak nummer 1 van de segregatie die nu zo genadeloos komt bovendrijven. Het gedogen van multiculti is er de oorzaak van dat in onze westerse beschaving niet alle jongens en meisjes in de praktijk kunnen genieten van alle rechten en vrijheden die de UNHR ons doen toekomen. Het gedogen van multiculti is er de oorzaak van dat een deel van de bevolking quat kauwend vegeteert in plaats van naar verhouding een bijdrage levert. Het gedogen van multiculti is er de oorzaak van dat er in ons land vrouwen zijn die niet zelfstandig hun huis mogen verlaten. Het gedogen van multiculti is er de oorzaak van dat er ook in ons land nog meisjes 'besneden' worden. Hoe dik is die plaat voor de (groen)linkse koppen toch??

rbakels
rbakels6 feb. 2017 - 10:35

Alleen van het woord "Gutmensch" word ik al misselijk. Is dat iemand die verzuimt om egoïstisch te zijn? En dan de belediging zulke mensen als "links" neer te zetten. "Links" betekent "socialistisch", een sociaal-economische stroming. Mensen die grondrechten en verdragen willen nakomen als halfzacht neer te zetten is werkelijk schandalig. Concreet: echte vluchtelingen verdienen asiel. Nee, natuurlijk geen economische migranten. Maar we hebben ons verplicht om echte vluchtelingen wel op te vangen. Dat zijn we internationaal overeengekomen na de Tweede Wereldoorlog, waarin miljoenen joden en zigeuners de dood vonden die overal vergeefs aanklopten voor asiel. Gisteren zat ik in de trein naast een viertal Afghanen. Vier beeldige vrouwen met een schattig zoontje van een jaar op 12. Ze spraken perfect Nederlands en Farsi door elkaar. Nee, geen hoofddoeken. Ik had de indruk dat het artsen waren. Zulke mensen zijn een verrijking voor onze cultuur. .

wouterw2
wouterw25 feb. 2017 - 11:44

Natuurlijk heeft Trump een visie. Mischien geen goede en een verwerpelijke, maar ontkennen dat hij een visie heeft is kop in zand. Die visie is : " America first". Het gaat alleen om ons en de rest kan ons geen ene bal meer schelen. Hoodzaak : wij moeten er beter van worden. En ja, dat is een visie. Natuurlijk heeft Wilders een visie. Geen goede en een verwerpelijke, maar wel een visie. Geen uitbreiding van de Islam en daarom moet de grens dicht. Uit de EU want dan stijgt onze welvaart. Minder subsidies uitgeven, want dan stijgt onze welvaart. Dat is een visie. U moet het afwijzen van een visie niet verwarren met het hebben van een visie. Groen zijn (GL), is geen visie. Meer geld naar onderwijs (D'66) is geen visie, maar een maatregel van een eventuele visie.

remmerik2
remmerik25 feb. 2017 - 8:24

Wat een Verlichting dat iemand zichzelf analyseert!

M4
M45 feb. 2017 - 7:44

Dit stuk is het voorbeeld waarom links de verkiezingen gaat verliezen. 1) Grote werkdruk in zorg en onderwijs, een nieuwe generatie arbeidsongeschikten is onder onze ogen aan het ontstaan. 2) De sociale woningbouw/huurmarkt is onder onze ogen aan het verzieken. 3) Door onder andere een rigide ziektewet worden de ziektekosten de eerste 2 jaar voornamelijk bij de werkgever gelegd, hoofdoorzaak voor het gebrek aan vaste contracten bij het MKB. 4) Doorgeslagen regel en controledrift in zorg en onderwijs, overbodige managementlagen. 5) Verkorting WW, later met pensioen. Er is een nieuw onderklasse aan het ontstaan die naar hun gevoel moet concurreren met arbeidsmigranten van binnen en buiten Europa en wat krijgen zij van dit kaderlid, 10 punten geneuzel.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin5 feb. 2017 - 11:11

@ M (08:44u) - wat een prachtige opsomming van misstanden schrijf je daar! Kort, en ter zake doend. Er zit maar één minpuntje in je betoog. Die problemen zijn niet door links veroorzaakt, En ook niet door gedegen, conservatief, en tegelijk sociaal rechts (zo iets bestaat, het is wel zeldzaam geworden). In de late jaren zeventig, en de vroege jaren tachtig hadden de west-europese landen een mooi niveau bereikt in hun streven naar een goede verzorgingsstaat. Dat kon gebeuren omdat de politieke polarisatie indertijd aanmerkelijk kleiner was dan nu het geval is. Ik schrijf dat met 'the benefit of hindsight', hoor. Want toen waren woorden als 'polarisatie' en 'verdeeldheid' juist bijzonder frequent in het politieke debat. Ze hadden in mijn optiek betrekking op de verschillen in inzicht tussen de sociaal-democraten (het toenmalige 'links' - het stond voor het Rijnlandse overlegmodel in de economie) en de liberalen (het toenmalige 'rechts', dat een Angelsaksische inrichting van de volkshuishouding nastreefde). Links anno toen stond garant voor een sterke bescherming tegen de ellende die je zo helder uiteenzet. Rechts wilde zich sterk maken voor meer bescherming van ondernemers, het belonen van individuele moed tot risico (bijvoorbeeld inzake het oprichten van een eigen bedrijf). De woorden 'links' en 'rechts' hadden toen vastomlijnde betekenissen. 'Rechts' wilde niet zeggen: genadeloos inzetten op het recht van de sterkste, en het negeren van de belangen van hen die het arm hadden, of werkeloos waren. 'Links' wilde niet zeggen: we willen Nederland hervormen tot een satellietstaat van de DDR of de Sovjet-Unie. (Oh ja, er waren aan beide zijden zeker meer extreem geörienteerde politici en andere bestuurders - er zal altijd een 'lunatic fringe' zijn, bij welke maatschappelijke (en/of godsdienstige overtuiging dan ook.) ------- Ik hou het eenvoudig, en dit is dan mijn heel persoonlijke opinie: mensen kunnen, als het een aanmerkelijk lange tijd vreedzaam en materiëel goed gaat, bezocht worden door, en in de ban raken van verleidingen. Die verleidingen heetten in de eerste helft van die jaren tachtig: materialisme, uitbreiding van de eigen welstand, een behoefte om de eigen vrijheden steeds verder op te rekken, ook in het persoonlijke vlak, en ook het idee dat het voortaan altijd beter, sneller, méér overdadig, en gewoon: rijker zou kunnen worden, in alle opzichten. De bomen leken tot in de hemel te kunnen groeien. Dit beeld wordt in politieke zin altijd gebruikt als het om welvaart gaat, teneinde 'noodzakelijke' bezuinigingen aan te kondigen Ik denk dat die gedroomde bomen álle levensgebieden omvatten: niet alleen inkomen, maar ook leefruimte (huis, tuin, zwembad, auto's voor de deur), vermaak, seks, reizen, eten en drinken, alles wat 'prettig en leuk voor de mensen is', kortom. Daarom was de toen opkomende verzoeking bij de mensen: ach, als we allerlei regels, die ons zo beklemmend voorkomen, nu eens verzachten of afschaffen? Dan kunnen we met zijn allen nóg rijker worden, en nog meer gemak en comfort verwerven, en nóg individueler worden, en nóg meer al onze eigen particuliere wensen vervullen, en dat alles nóg veel sneller dan dat nu het geval is, nietwaar? Deze verleidingen, daar bezweken zowel de rechtse als de linkse politici en bestuurders van die jaren voor. De gevolgen zie je nu: de VVD is zijn sociale gezicht geheel kwijtgeraakt. Jonge mensen van nu kennen de partij in haar oude gedaante niet meer, en dat is jammer. De PvdA (c.q. de west-europese sociaal-democraten) vielen ook voor die verzoeking. Binnen korte tijd lieten die dat wat hun eigen 'raison d'être' uitmaakte, geheel en gedeeltelijk aan 'de markt' over - de gemeenschappelijke voorzieningen op de gebieden van wonen, zorg, onderwijs, en andere voorzieningen van het algemene nut. Dat heeft bijzonder slecht uitgepakt. Het zou veel te ver voeren om alle negatieve effecten van deze revolutie op politiek-economisch gebied in detail uiteen te zetten: ik volsta met te melden dat het de problemen zijn die jij anno 2017 treffend verwoordt. (Mijn mening: zorg, onderwijs, sociale huisvesting: op geen van deze gebieden moet je een louter bedrijfsmatige bestuurlijke aanpak loslaten, met het winstmotief als eerste beginsel - als je dat tóch doet, dan krijg je de noden die we nu overal zien, over heel de wereld.) ------- Ik moet afsluiten. Je eigen punten van bezorgdheid zijn volgens mij de gevolgen van die verleidingen die ik schetste. Die zijn zeker niet de schuld van wat dertig jaren geleden 'links' was: dat links is vanaf medio jaren tachtig vrij snel gemuteerd in een machteloze dienaar van het late kapitalisme. Het 'oude rechts' bestaat in de politiek ook niet meer. Het is gedeeltelijk ontaard in wat je nu VVD en PVV noemt (ik bedoel ook: de VVD van nu zou zich, teneinde iets van eerlijkheid te laten zien, anders moeten noemen: de Liefdeloze Partij Van En Voor Het Geld zou een passende naam zijn, hoewel dat moeilijk bekt en geen fraai acroniem opleveren kan; dus in onze tijden kun je er geen kant mee op). Het oude rechts (cultureel conservatief, met een sociaal gezicht), dat bestaat nog wel. Maar niet in de wereld van politici en economen. Het is jammer dat door al deze aardverschuivingen in betekenis de termen 'links' en 'rechts' een groot verlies aan betekenis ondergaan hebben. Ik pleit dan voor eerherstel voor het begrip: 'sociaal-democratie'. Dat moeten we daarom weer inhoud gaan geven. Trumps Amerika vind ik noch sociaal, noch democratisch. Voor Nederland heb ik grote zorgen. Dat is dan mijn wijdlopige en voor menigeen tot gapen stemmend antwoord op je.

ahlmann
ahlmann5 feb. 2017 - 14:32

@ Cliff Clavin Als je in de column links vervangt voor sociaal dan heb je wat hij bedoelt en jij al begreep. Het winstmotief zoals je zegt moet genuanceerd worden. Jij bekijkt het denk ik louter als monetair gewin, terwijl de gebruikte rekenmodellen door betreffende instituties niet de lange termijnwinst voor goed onderwijs bijvoorbeeld mee (kunnen) nemen. Dat is simpelweg te complex om zinvol te kunnen gebruiken in rekenmodellen. Winst kan véél breder gedefineerd worden dan geld verdienen, in plaats daarvan lijkt het (zeker in socialistische kringen) een negatieve connotatie te krijgen. Moet verlies dan als positief geherdefineerd worden om deze cognitieve dissonantie recht te trekken? Dan lijkt mij dat ons land écht verloren is. "Trumps Amerika vind ik noch sociaal, noch democratisch. Voor Nederland heb ik grote zorgen." Kom op man, heb je net voornamelijk zinnige dingen gezegd, kom je met dit. Tegelijkertijd zeg je vast ook dat "het nog moet blijken wat de effecten van Trump zijn", zoals zovaak al gezegd is door prominenten terwijl ze hun conclusies al maanden geleden in hun hoofd in steen hebben uitgehouwen. Je kunt je zorgen beter inzetten voor je eigen invloedssfeer is mijn advies, of zeg je het omdat het een bepaalde overtuigende indruk achter laat?

wouterw2
wouterw24 feb. 2017 - 17:31

Wat denkt u ervan om een visie te vormen? Trump heeft een visie. Wilders, Le Pen heeft een visie. FvD heeft een visie. De Pvdd heeft een visie. De rest heeft geen visie. Reageert op incidenten en gebeurtenissen, maar geen visie. Ook niet op deelgebieden (economie, bevolking, wetenschap, welvaart). Het zou de herkenbaarheid verhogen en het zou mensen kunnen overtuigen. Nee, progressief is geen visie enkel een uiting en een "geuzennaam". Wat denk U, meneer Jongeneel, zou dat helpen? Ik denk het wel, maar daar is het nu veel te laat voor. En dus wat nu...? Ik denk gewoon het verlies nemen en goed voorbereid over 4 jaar aan de start verschijnen.

7 Reacties
Sonic2
Sonic24 feb. 2017 - 23:53

PVV onzin. Wilders heeft geen visie. Alleen op de islam. Daar strijdt hij tegen. Voor de rest zegt hij de ene keer dat hij geen EU wilt en de andere keer minder EU. Hij was economisch rechts en doet zich links voor, maar bij stemmingen is hij economisch rechts. Klaver is pro eu, voor vergroening en tegen ongelijkheid. D66 ook een beetje, maar voor meer hervormingen en onderwijs. De SP is voor een grote overheid, een uitgebreide verzorgingsstaat. Een goed werkende collectieve sector. VVD is voor financiële degelijkheid en voor een kleine verzorgingsstaat. Het CDA is de normen en waarden partij. PvdA en PVV hebben de minste visie. Ik weet ook niet hoe de PVV van de islam af wilt. Ze roepen een slogan, maar hoe willen ze dat doen? Zonder vijf grondwet artikelen te schenden en meerdere Europese verdragen.

Piet de Geus
Piet de Geus5 feb. 2017 - 2:48

"Wat denkt u ervan om een visie te vormen? Trump heeft een visie. Wilders, Le Pen heeft een visie. FvD heeft een visie. De Pvdd heeft een visie. De rest heeft geen visie." Dus alleen wie primitief is en eendimensionaal denkt heeft een visie? Zalig de armen van geest.

DaanOuwens
DaanOuwens5 feb. 2017 - 7:25

@ wouterw Een verbijsterende bijdrage. Trump visie? Wilders? Geen sprake van zelf. Als voorbeeld: Trump zegt intrekken boycot Rusland, al maanden. Zijn VN ambassadeur in eerste speech bij VN zegt: handhaven boycot tenzij Rusland Krim terug geeft aan Oekraïne. Een van de problemen in de discussie met extreem recht, waar jij kennelijk toe behoord, is dat het verzinnen van de eigen feiten normaal is. Als je de informatie uit de normale nieuwsmedia niet wil geloven en dus via Facebook met extreme types als jezelf verzonnen nieuwsfeiten met elkaar deelt ga je na verloop van tijd in je eigen wereld leven. Dat blijkt uit je bijdrage en ik kan mij er niets eens vrolijk om maken, inmiddels leeft namelijk een aanzienlijk deel van de kiezers in de eigen werkelijkheid met als gevolg dat polarisatie onvermijdelijk is en discussie zinloos.

pieterkamper
pieterkamper5 feb. 2017 - 8:00

Groenlinks heeft zeker visies. Helaas zie ik die visies als visioenen, fata morgana's. Het is vast leuk als hoogopgeleiden, met een redelijk inkomen, wat te filosoferen over een utopische wereld, zeker vanuit een Amsterdams grachtenhuis. Hoewel, de erfpacht realiteit zal wel rauw op het dak zijn gevallen. Het beste voorbeeld op dit gebied is Eickhout 'groene energie brengt banen'; in gewone mensen taal 'groene energie gaat ons veel meer kosten'.

Zandb
Zandb5 feb. 2017 - 8:25

wouterw: Het valt niet mee, geloof ik, om de betekenis die in het algemeen aan "het hebben van een visie" toegekend wordt, te doorgronden en die wetenschap toe te passen op de werkelijkheid. En wie zich dat realiseert, die begrijpt dat wanneer wouterw gelijk krijgt, er over vier haar niets meer te starten valt.

Vuurrood
Vuurrood5 feb. 2017 - 9:09

Uw opvatting wat een visie is en wie er een hebben is hoogst eigenaardig!

Willem100
Willem1005 feb. 2017 - 12:55

Daar zit een grote kern van waarheid in Wouterw! Een belangrijke oorzaak waarom het linker politieke deel alleen maar blijft slinken is het ontbreken van een heldere visie, of op z'n hoogst flinterdun is. Als er dan al een poging wordt ondernomen een visie te vormen blijkt deze dan gestoeld te worden op enerzijds anti-rechtse sentimenten en anderzijds op sterk versleten ideologische dogma's welke al lang zijn ingehaald door de werkelijkheid van alledag. Er rest dan maar 1 ding dat is dat links voor een gedeelte ongelijk moet bekennen en haar visies en standpunten moet herzien en vernieuwen naar de praktijk. En dat nu precies blijkt een volkomen onmogelijke opgave voor links. Wat vervolgens gebeurt zien we voor onze ogen gebeuren. De linkse dogma's worden nog dieper ingegraven maar vooral wordt geprobeerd alles wat maar rechts is op een totaal overdreven manier te bestrijden. Schuimbekkend wordt alles op dat gebied op een totaal overspannen wijze verketterd. Voorheen was het met linkse mensen nog wel aardig discussiëren maar tegenwoordig heb je ze op basis van argumenten in een mum van tijd in de hoek. Je ziet het om je heen, op het werk, op een feestje en ook op fora als dit kan links op basis van argumentatie geen discussie meer winnen. Het gevolg is een lachwekkend getier en geraas naar alles wat maar een beetje naar rechts ruikt. Vermakelijk, dat wel. Maar bijdragen doet het niet veel. We kijken een beetje meewarig en soms ook smalend naar hoe links scheldend steeds verder in het moeras wegzakt. Discussies en elections winnen wordt steeds zeldzamer. Niet doorhebbende dat zij zelf door haar starre dogma's en strijd tegen anders denkenden haar eigen ondergang heeft bewerkstelligd. Blijf vooral zo doorgaan. Volhouden dat je altijd gelijk hebt en de ander alles wat maar slecht is vertegenwoordigd. Lekker simpel wereldbeeld. Het zijn immer maar peilingen. Toch?

korheiden2
korheiden24 feb. 2017 - 17:17

Leuk stuk. Christian weet meer dan ik : vrije verkoop van vuurwerk wordt afgeschaft. Ik hoop het, maar moet het nog zien. Blijkbaar vinden nogal wat mensen het nog niet zo beroerd gaan na talloze jaren centrumrechts beleid. We scoren steevast in de toptien van allerlei welzijnslijstjes. Er is gewoonweg te weinig electoraat voor links, een behoorlijke meerderheid wil toch graag houden wat we hebben. De winst die Klaver in de peilingen haalt komt van de andere linkse broeders. Met de al uitgesproken uitsluitingen - niet met de PVV samenwerken, de SP sluit dan ook nog de VVD uit - zal alleen een zeer brede coalitie resteren. Daarin worden dan, net zoals dat in het huidige kabinet is gebeurd, allerlei niets met elkaar te maken hebbende zaken tegen elkaar worden uitgeruild. We polderen maar weer verder.

Zandf
Zandf4 feb. 2017 - 17:14

“Blijf erop hameren: populisten zijn de ergste zakkenvullers die er zijn. Wie graaiende bankiers zat is, stemt links en niets anders.” Ik geloof dat je bij de PvdA gebakken zit met je carriere in goedbetaalde gesubsidieerde baantjes. En sinds wanneer is rechts voorstander van zakkenvullende bankiers?

1 Reactie
Kobus3
Kobus34 feb. 2017 - 21:01

Sinds Trump de Amerikaanse banken weer de vrije hand geeft.

Richard555
Richard5554 feb. 2017 - 16:53

Christian, ik heb altijd al schijt gehad aan die jankende rechtspopulistische burgers. Ik interesseer mij ook niet voor hun problemen. Wat kan mij het nou schelen dat ze last (menen) te hebben van multiculti, de elite etc. Moet eens weten waar ik allemaal last van heb. Leer er maar mee leven. En die gevonden argumenten van die lui ook. Ik heb altijd de indruk, dat er sprake is van enige bewustzijnsvernauwing bij deze geestelijk gemankeerde groep. Ze een beetje jennen is wel leuk. Als door horzels gestoken gaan ze dan tekeer, prachtig. Ze zijn hier op deze site volop actief en wie ze denken te overtuigen is mij een raadsel. De domme praat die daar uitkomt jaagt juiste iedereen die die onzin leest de andere kant uit. Dus leuk advies maar ik denk niet dat wij die nodig hebben.

Buzzer
Buzzer4 feb. 2017 - 16:07

"Blijf erop hameren: populisten zijn de ergste zakkenvullers die er zijn. Wie graaiende bankiers zat is, stemt links en niets anders." Er zijn flink wat VVD zakkenvullers, de PvdA heeft ook zijn zwarte schapen, corruptie komt in alle lagen voor, kijk je naar Roemenië waar de "socialisten"corruptie nu legitiem maken dan durft u zo iets niet meer neer te pennen.

Uitgekleed
Uitgekleed4 feb. 2017 - 16:06

Ik wordt weer links

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer4 feb. 2017 - 17:05

Dat gaat zo maar niet.

Piet de Geus
Piet de Geus5 feb. 2017 - 2:49

Dan moet je om te beginnen iets hebben dat je met anderen wilt delen.

Okke2
Okke25 feb. 2017 - 13:48

Piet, afgunst en medelijden zijn favorieten.

Buzzer
Buzzer4 feb. 2017 - 16:01

"8. Multiculti en zo"Verwacht de schrijver een complete zuivering van alles wat anders is? Ik denk het niet vrijwel iedereen in Nederland accepteert een smeltpot cultuur. Wanneer er een religie in het spel komt die zichzelf de enige ware religie noemt houdt bij mij de acceptatie op.

4 Reacties
GerritHoltland
GerritHoltland4 feb. 2017 - 16:39

"Wanneer er een religie in het spel komt die zichzelf de enige ware religie noemt houdt bij mij de acceptatie op. " Of zoals Theo Maasen al zei: "Ik oordeel niet over mensen, maar dan moeten ze wel normaal doen".

Tom Meijer
Tom Meijer4 feb. 2017 - 17:05

De religie, ja. En de mensen met die religie?

Buzzer
Buzzer5 feb. 2017 - 7:53

@TomMeijer Geen religie zonder gelovigen, dus ook bij die mensen met hun ideeën uit sprookjesboeken van een paar duizend jaar geleden en 1400 jaar geleden houdt het voor mij op wanneer die hun ideeën dwingend onze maatschappij op willen leggen.

Arie Roos
Arie Roos6 feb. 2017 - 7:41

Je bedoelt dat jij ernstige bezwaren hebt tegen de SGP ?

[verwijderd]
[verwijderd]4 feb. 2017 - 16:00

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
PaPinkelman2
PaPinkelman25 feb. 2017 - 8:41

Dat doen ze dan met vuurwerk wat reeds verboden is en op tijden dat het ook al verboden is. Dus de we gaan nu vuurwerk verbieden wat toch al niet mag en we verbieden het opsteken ervan wat toch al bijna helemaal niet mag. Ondertussen kost de wetgeving weer een paar ton en zel er wederom geen of nauwelijks sprake zijn van handhaving.

TruusB2
TruusB24 feb. 2017 - 15:40

Teun van de Keuken geeft in Trouw vandaag een mooie analyse over de goedmens.

rbakels
rbakels4 feb. 2017 - 14:55

Zelfs de VVD is een bedreiging van de klassieke rechtsstaat. Ik ga hier geen college staatsrecht geven, maar VVD ers volgen hierin blindelings de corrupte professor Cliteur. Is Cliteur wel een Nederlandse naam? Baudet is dat zeker niet. Terug naar eigen land! Frankrijk is inmiddels echt wel een veilig land, afgezien van Marine Le Pen maar die is in die kringen juist populair. En wie nog meer verlangt naar "eigen volk eerst" wijs ik erop dat Limburg inclusief blonde Geert er echt niet bij hoort. We hebben 80 jaar gevochten tegen een Roomse overheerser, en Limburg alleen maar aangekocht omdat er ooit steenkool in de grond zat, helaas met wat extreem-rechts gespuis erbij. Geef Holland terug aan de Hollanders en stuur Limburgers en andere Papen het bos in, want die passen niet bij onze cultuur. Dat zeiden mijn ouders al toen ik met een Brabantse vriendin thuis kwam. Zodat ik nu als oude vrijgezel mijn tijd dood op JOOP.NL

3 Reacties
Richard555
Richard5554 feb. 2017 - 16:45

Hoho Frits, de Brabo's niet op een hoop gooien met de Limbo's want dat is een verschil van dag en nacht. Nou zit je met de gebakken peren geen leuke brabantse vrouw voor jou. Je moet niet altijd naar je ouders luisteren. Dus Limland afstoten nou vooruit dan maar de rest wel behouden. Het is goed toeven in het bourgondische brabant. Ik kom er graag.

Tom Meijer
Tom Meijer4 feb. 2017 - 17:07

Je wilt toch niet beweren dat je naar je ouders geluisterd hebt?

Piet de Geus
Piet de Geus5 feb. 2017 - 2:53

"de Brabo’s niet op een hoop gooien met de Limbo’s want dat is een verschil van dag en nacht" Zo groot is het verschil tussen SP en PVV nu ook weer niet. Als je er tenminste van een afstandje naar kijkt. Zit je in dat wereldje opgesloten dan meen je dat ze in het naburige dorp maar een raar dialect spreken, zoom je uit dan zie je alleen maar overeenkomsten.

Brave Hendrik3
Brave Hendrik34 feb. 2017 - 13:25

Het is een begin, het jolige toontje van dit putenplan niet tegenstaande. Maar wij, de linksige sybarieten hier bij Joop, zeg maar, de gretige sensualisten, gaan al jaren veul verder dan wat hier wordt gepropageerd. Het gaat, uiteraard, om gaslighting. Gaslighting we must, gaslighting first.

4 Reacties
Brave Hendrik3
Brave Hendrik34 feb. 2017 - 13:26

puntenplan

rbakels
rbakels4 feb. 2017 - 14:56

Putinplan?

Jo4Hanna
Jo4Hanna4 feb. 2017 - 16:17

Is 'gaslighting' niet een vorm van pathologische manipulatie met als doel twijfel te zaaien bij individuen e/o groepen door consequent aantijgingen te ontkennen; jezelf tegen te spreken en te liegen in de hoop dat men de eigen perceptie gaat wantrouwen - en door die leugens glashard te blíjven ontkennen & herhalen - men de eigen aanknopingspunten wie of wat te geloven- wegvallen? Zoals 1388 Trump stemmers de foto's van de inauguratie van Trump voorgelegd kregen naast die van Obama - en 40% van die stemmers ondanks het voorliggende harde bewijs van het tegendeel - bléven beweren dat dat niét zo was?

Brave Hendrik3
Brave Hendrik34 feb. 2017 - 17:38

Zo is het, Jo4Hanna. Het is a-logica ten dienste van een ideologie, waarbij het 'tertium non datur' wordt opgeheven. Het enige wat je daartegenover kunt stellen, is een vorm van a-logica, t.w.: emo-logica.

bakkwast
bakkwast4 feb. 2017 - 12:54

komt toch een beetje als een zandbergje over,dat gewapper met dat vingertje. ik stem maar es vvd voor de verandering

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer4 feb. 2017 - 17:08

Het maakt niks uit?

bakkwast
bakkwast5 feb. 2017 - 8:51

nee ,het maakt wel uit.Ik ben zeer te spreken over de laatste regeerperiode

Poezenmens
Poezenmens4 feb. 2017 - 12:49

Het verwrongen beeld dat extreem rechts heeft van mensen die verdraagzaamheid, nuance en rede verkiezen (de Gutmensch) boven haat, xenofobe standpunten en onredelijkheid behoort ook tot hun zondebokkenpolitiek, want in hun ogen maakt de Gutmensch Nederland kapot. Extreem rechts groeit en bloeit bij het creëren van zondebokken, want ook voor de mensen die vertrouwen hebben in de medemens inplaats van het constante wantrouwen in de etnische medemens tot zondebok worden verklaard. Zij horen, volgens extreem rechts, niet thuis in een land waar de fascistische levenswijze de norm moet worden. Ik woon in een wijk met 120 verschillend nationaliteiten, waar het goed toeven is en waar iedereen door elkaar woont, waar de scholen gevuld zijn met kinderen met veel verschillende achtergronden, waar zich ook problemen voordoen, maar veelal niet met kinderen met een etnische achtergrond, maar meer met kinderen die opgroeien in armoede en verpauperde gezinnen. Dat we niet hoeven te verwachten dat extreem rechts met oplossingen en maatregelen komt om van Nederland een land te maken waar armoede tot het verleden behoort, lijkt me evident, want dat heeft niet hun prioriteit. Hun verkiezingsprogramma dat op een A4tje is geplempt en dat bestaat uit nihilistische en xenofobe prietpraat is het bewijs. Ik blijf me dan ook met alles wat ik in me heb verzetten tegen de opkomst en uitzichtloosheid van het fascisme. En het zal met een zorg zijn dat ik politiek correct ben of een Gutmensch genoemd word. Dat samen wonen met vele nationaliteiten geen probleem is, dat het goed toeven is in mijn wijk, is het bewijs.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus5 feb. 2017 - 2:57

"Dat samen wonen met vele nationaliteiten geen probleem is, dat het goed toeven is in mijn wijk, is het bewijs." Maar mensen die niet in staat zijn om met anderen samen te leven zullen zich met iedere vezel verzetten tegen welk bewijs dan ook.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 feb. 2017 - 12:11

[Zo, vrienden op links,..... Vergeet niet: u bent progressief.] Wie spreek je nu eigenlijk aan? De 20 zetels van de D66 aanhang? Of de 25 conservatieve zetels van links zonder of de 50 zetels van conservatief links met PVV?

Hertog Jan2
Hertog Jan24 feb. 2017 - 11:51

Het is niet zo moeilijk, de politiek maakt het ons moeilijk. Blijkbaar komen er weer verkiezingen, het gaat weer beter met de economie. Dus komen de sinterklazen weer uit hun boomhut en beloven ons weer allerlei cadeaus. Zullen wij om te beginnen eens gaan sparen, staatsschuld omlaag, zodat wij bij de volgende crisis niet weer in de stress schieten via bezuinigingen.

1 Reactie
Jo4Hanna
Jo4Hanna4 feb. 2017 - 15:48

Naar verluidt ( gisteren in FD) beslaat de particuliere spaarpot E 340 miljard en is deze in 2016 met 5,3 miljard gestegen. Eh? Dat is dan wél informatie die van de banken komt. M.i. moet dat 'spaargeld' zijn die niet van de middeninkomens komt - die houden niets over om opzij te zetten. M.i,. is dit 'spaargeld' het box-3 vermogens % van de 20% rijken die weinig tot geen belasting betalen en waar VVD haar z.g. 'welvaart' op baseert

Bram braam
Bram braam4 feb. 2017 - 11:50

En daar gaat links de verkiezingen mee winnen? Good luck with that!

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer4 feb. 2017 - 17:10

Met jouw hulp lukt het zeker niet.

Tom Meijer
Tom Meijer4 feb. 2017 - 11:41

Goed stuk. Ik ben het er volledig mee eens en heb geen aansporing nodig om de genoemde punten over te nemen want die had ik al. Het zijn overigens bepaald niet de enige belangrijke punten waarbij je in het offensief zou moeten gaan. De hele idioterie omtrent onze plaats in de wereld, in Europa, in de EU zou fel bestreden moeten worden. De onzin die hierover wordt gespuit is enorm. Omdat je dit niet noemt laat ik het even voor wat het is: leugenachtige bulshit. Het is waar, we zijn te aardig voor de wegkijkers geweest. Ik houd niet van het woord maar wel voor wat het aanduid: multiculti is wat Nederland 'groot' gemaakt heeft, multiculti is nodig, hard nodig. En ja, ik ben tegen de islam, net zoals ik tegen welke vorm van christendom, jodendom en welke van de 100.000 andere religies dan ook ben. Ze zijn stuk voor stuk schadelijk. Maar tegen de mensen kun je niet zijn. En dat onderscheid, het onderscheid tussen de mensen en hun religie wordt door de wegkijkers niet gemaakt. Dat is smerig. Ik ben dus tegen elke religie maar tegelijk moet ieder voor zichzelf uitmaken of hij zich in het moeras begeeft. Dat mag in Nederland. Gelukkig maar. De meeste 'tradities' zijn het sop niet waard. Het zijn niet echte tradities. Leven en laten leven: dat is een Nederlandse traditie, en die moeten we niet kwijt. De wegkijkers zijn bezig die cruciale traditie te slopen. Zooi op daarmee, afblijven. Wijzen op de (im)moraliteit van iets is niet slecht, integendeel. Het is één van de basale dingen die de wegkijkers consequent vermijden. Zij hebben de gulden regel verdrongen om niet ongemakkelijke gedachten te krijgen over wat ze aan het doen zijn. O ja, landverrader. Zou ik zijn. Tragisch dat misverstand: degeen die Nederland afbreekt verwijt mij een landverrader te zijn. Het ligt voor de hand dat het omgekeerde het geval is. Niet degeen die verdedigt maar degeen die afbreekt is de verrader: de wegkijker dus. Als je de feiten, de waarheid aan je kant hebt dan ben je elitair, dan behoor je tot de elite. Dat is geen verwijt, dat is een compliment en zo heb ik het altijd gezien. Arrogantie is een perceptiekwestie. Iemand zonder argumenten, zonder kennis, zonder de feiten en da waarheid aan zijn kant moet de ander die dat allemaal wel heeft naar beneden halen. En dat doet hij, ironisch genoeg, met de ergste term die hij kent: die ander behoort tot de elite! Arrogantie heb ik helemaal niet nodig om bij de elite te behoren. Ach ik heb niet alle puntjes gehad maar ik denk dat wel duidelijk is waar ik sta.

1 Reactie
FrankvN
FrankvN5 feb. 2017 - 11:36

U verwerpt religies maar claimt wel de waarheid?

RU486
RU4864 feb. 2017 - 11:24

Eens helemaal goed doorgelezen. Helaas herken ik mij niet in die 10 punten. Kennelijk ben ik geen Gutmensch. Als ik dan toch in een hokje moet. Doe dan maar de kwalificatie sociaal mensch

2 Reacties
Jo4Hanna
Jo4Hanna4 feb. 2017 - 13:19

Nog een keer lezen

Okke2
Okke24 feb. 2017 - 13:37

Je hoeft je er ook niet in te herkennen, je moet gewoon de 10 stappen van het plan volgen, opdat Jeroen dan straks kan zeggen:'I love it when a plan comes together' Goede leiders, zoals Hannibal, die weten wat voor vlees ze in de kuip hebben, en zouden nooit zo'n verwarrend plan maken natuurlijk. Het zijn types he, murdock is er niks bij, je zou beter gewoon een gek mutsje kunnen breien, zeggen van die man is stom, is bah, is nazi, ga daar maar staan schreeuwen met je mutsje, dat is jouw taak, dan doen wij de rest.