Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hevige bosbranden naderen kernreactor Tsjernobyl

  •  
14-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-04-14 om 12.11.23
In het noorden van Oekraïne woedt een hevige bosbrand die inmiddels de verlaten kernreactor van Tsjernobyl tot op een paar kilometer is genaderd. Op huiveringwekkende beelden gedeeld op Facebook, is het gebouw met daaronder de in 1986 ontplofte kernreactor te zien, gehuld in de oranje gloed van het vuur.
Greenpeace laat weten dat de omvang van de brand groter is dan de officiële lezing van de Oekraïense overheid luidt. Volgens Greenpeace beslaat het vuur inmiddels zo’n 34.000 hectare bos, maar schuilt het grootste gevaar erin dat door de brand radioactieve deeltjes vrijkomen. Die bevinden zich in de bovenste bodemlaag, in begroeiing en wortels van bomen.
Emeritus hoogleraar en atoomfysicus Wim Turkenburg laat tegenover de NOS weten dat de reactor zelf geen vlam kan vatten: “Die staat in een kaal gebied en om de reactor zit de beschermende koepel die juist moet voorkomen dat er radioactief materiaal vrijkomt.” Ook verwacht hij dat het radioactief materiaal dat door de brand vrijkomt, in het nagenoeg onbewoonde gebied zelf weer neervalt en daarom nauwelijks gezondheidsrisico’s oplevert.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.