Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het Zwitser Leven-gevoel is definitief begraven

  •  
25-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5087 keer bekeken
  •  
30406757788_4f8d19b2e5_k

© cc-foto: International Vintage VW Meeting Morat / Murten

Met de huidige kennis en wetenschap over de gevolgen van de vergrijzing en de tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg staat inmiddels vast dat voor alle huidige en toekomstige gepensioneerden een onbezorgde oude dag tot het verleden behoort. Vermoedelijk realiseren weinig burgers zich dat. Mede veroorzaakt door het zelf nog niet echt geconfronteerd zijn met de al jaren bekende problematiek in de ouderenzorg. Waar het tekort aan verpleeghuizen als gevolg van een fors gebrek aan zorgmedewerkers definitief niet meer op te lossen valt. 

Alle mantelzorgers weten dat van hen het uiterste gevraagd wordt, tot de kans op een burn-out aan toe, om hun intensief zorgbehoeftige partners en familieleden bij te kunnen staan. Om voor hun dierbaren een nog enigszins menswaardige verzorging te kunnen borgen, in afwachting van ondersteuning door professionele zorg in een verpleeghuis. 

De huidige situatie is al schrijnend te noemen en met de beslissing van het kabinet om het aantal verpleeghuizen noodgedwongen niet meer uit te breiden vanwege structurele oplopende tekorten aan zorgmedewerkers, kan nu al voorspeld worden dat de situatie in de toekomst alleen maar erger zal worden. 

De hoop is bij de overheid gevestigd op innovatie om het tekort aan zorgpersoneel te kunnen compenseren. Het is maar de vraag of dat voldoende soelaas kan bieden en opvallend is dat experts in de ouderenzorg en minister Helder het woord innovatie ook met enige hoorbare wanhoop en twijfel in de stem bezigen. Wetende dat techniek bijvoorbeeld nimmer in staat zal zijn om een mens op menswaardige wijze te verschonen. Zoals bij patiënten met een ernstig incontinentie probleem. 

De data over de vergrijzing in Nederland spreekt voor zich. De samenleving zal ingrijpende keuzes moeten maken in de zorg van ouderen en het gegeven dat veel ouderen niet op hun kinderen of familieleden als mantelzorgers kunnen terugvallen als die geografisch niet in de buurt woonachtig zijn. Of het gewoon niet willen of kunnen.

Als gevolg van decennialang het accent dominant leggen op individualisering, in plaats van solidariteit als basis van onze samenleving, staat nu al vast dat we de komende decennia alle nadelen van die jarenlange individualisering zullen merken. De knop van egoïstisch, individualistisch denken en handelen zet je niet zomaar om. 

In arme landen kan iedere welvarende toerist zien en waarnemen hoe anders familie met elkaar omgaat als het gaat om het welzijn van familieleden. Waarbij vooral het respect in het omgaan van jongere generaties met ouderen opvallend is. 

In Nederland hebben we in 2022 met ouderen de situatie bereikt dat naarmate je als gepensioneerde ouder wordt en meer professionele zorg nodig hebt, je een weinig rooskleurig perspectief krijgt. Het accent ligt primair op zelfredzaamheid in eigen huis met mantelzorgers als ondersteuning. Professionele 24/7 zorg is voorbehouden aan de zwaarste categorie patiënten. Met een beetje pech kan je inmiddels zelfs als terminale patiënt op een wachtlijst geplaatst worden alvorens in een hospice waardig afscheid te kunnen nemen van het leven. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 nov. 2022 - 7:30

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/03/tot-hoever-reikt-de-zorg-in-het-verpleeghuis-light-a4147178 https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/21/voorkom-franse-toestanden-in-onze-ouderenzorg-a4148921

EUpiet
EUpiet28 nov. 2022 - 0:11

De ziekenhuizen draaien met verlies. https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/26/90-procent-van-de-ziekenhuizen-draait-volgend-jaar-verlies-a4149540 Sinds wanneer is gezondheid een verdienmodel geworden? Hoe is het mogelijk dat we spreken over winst en verliescijfers voor ziekenhuizen? Tot hoever gaat dit door? Oog operatie jawel, want winstmarge 20%, opname longontsteking nee, want winstpercentage maar 5%. Ze zijn stapelgek geworden. Wat is het doel van ziekenhuizen? Het verzorgen van zieke mensen en ze beter maken. Geen winst maken. Zekers moet je altijd opletten dat je kosten in de hand houdt, maar met winst of verlies gaan denken in gezondheidszorg. Waanzin.

Rob12342
Rob1234227 nov. 2022 - 15:46

Ach, als je de zorg prive kan betalen is er niks aan de hand dus ik maak me niet zo'n zorgen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 nov. 2022 - 9:22

Dat zal niet6. Lees de artikelen in de NRC boven maar eens, dan kom je er wel achter.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 nov. 2022 - 9:27

Veel mensen hebben dat Zwitserlevengevoel nooit gehad, ook ik niet.

Pietje Puk139
Pietje Puk13926 nov. 2022 - 16:00

De beschreven situatie is ontstaan door het stemgedrag van de ouderen waar dit verhaal over gaat. Dus? Eigen schuld, dikke bult. Wil je zelf NIET in zo'n situatie terecht komen, stem dan voortaan op een sociale partij in plaats van op een liberale partij. Liberalisme: ideologie die voorschrijft dat de overheid alleen voor politie en leger zorgt. Zie "nachtwakersstaat".

1 Reactie
LaBou
LaBou 27 nov. 2022 - 7:03

Lul niet. Kijk eerst maar eens naar je eigen generatie die alles wil en dat nú wil, liefst zonder ervoor te werken want "daar hebben ze recht op". Dramkont!

Marisja
Marisja26 nov. 2022 - 12:53

Zeer triest, veel jong mensen staan er niet bij stil dat ze zelf ook ouder worden, en dan ook goed verzorgt willen worden, we bedanken Rutte hatelijk voor het wegbezuinigen van de bejaardentehuizen het was goed!Eenzaamheid en ziekte wel of geen kinderen of mantelzorger is erg aanwezig, er wordt veel te weinig aangedaan!!Mensen met dikke portomonee kopen zelf zorg in! Maar de grootste groep heeft geen dikke portomonee!, niemand moet mensonwaardig behandeld worden, hospice voor iedereen toegankelijk! En de wijkverpleegkundige weer helemaal terug!

1 Reactie
Pietje Puk139
Pietje Puk13926 nov. 2022 - 16:01

Marisja, datmoet je vertellen tegen de 74 % die op een liberale partij stemt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 nov. 2022 - 11:05

Het percentage ouderen neemt toe omdat het percentage jongeren, mensen met kinderen afneemt. Het probleem is nl. tweeledig, het een afhankelijk van het ander.

EenMening3
EenMening326 nov. 2022 - 10:21

Nederland zorgt goed voor zijn ouderen. 3,6 miljoen mensen ontvangen AOW, 3 miljoen van hen ook pensioen. Dankzij de stijgende rente, worden de pensioenen weer verhoogd. De bouwvakkers krijgen er zelfs bijna 15% procent bij. Het is ze van hart gegund. De rente die door de ECB, ten behoeve van Zuid-Europa, jarenlang kunstmatig laag gehouden werd, zorgde ervoor dat de pensioenen niet verhoogd mochten worden.

5 Reacties
LaBou
LaBou 26 nov. 2022 - 17:34

"De rente die door de ECB, ten behoeve van Zuid-Europa, jarenlang kunstmatig laag gehouden werd," Ah, vandaar dat de vermogens van de pensioenfondsen in die tijd bijna verdubbeld zijn. Overigens is de situatie op dit moment niet zoveel anders maar ineens staan de pensioenfondsen er uitstekend voor en zijn forse verhogingen mogelijk. Eerlijk gezegd komen er dan, in ieder geval bij mij, bepaalde ideeën op. Iets met ander pensioenstelsel en naderende verkiezingen.

EenMening3
EenMening326 nov. 2022 - 20:18

@LaBou Ons pensioenstelsel behoort tot de top van de wereld. Veel ouderen hebben een koophuis dat afgelost is en wonen dus vrijwel gratis. De pensioenen én de AOW gaan volgend jaar ook nog eens omhoog. Op dit moment heeft 60 % van de mensen een eigen huis. Dat zou naar 75 a 80 % moeten groeien. De overheid kan dit faciliteren middels de HRA, startersleningen en premie-A woningen. Nog meer mensen bouwen dan bezit op en worden daardoor minder afhankelijk van de overheid, corporaties en andere verhuurders. Wat altijd goed is. Dit bezit kan na aftrek van een redelijke erfbelasting (max. 20 %), doorgegeven worden aan de volgende generatie.

LaBou
LaBou 27 nov. 2022 - 7:08

En om dat pensioenstelsel te beschermen vervangen we het door een casino-pensioen. Jouw verhaal is d66-blabla, bedoeld om mensen zoals jij in slaap te sussen. En daar zijn ze, gezien je reactie uitstek3nd in geslaagd. Wacht tot je later groot bent dan slaat de realiteit keihard toe. En dan kun je op de blaren zitten omdat je nu je gat verbrandt.

randomjooperd
randomjooperd27 nov. 2022 - 16:35

Deze reactie is verwijderd

EenMening3
EenMening327 nov. 2022 - 20:15

@LaBou Ik zit niet meer zover van de AOW-leeftijd af en heb ook pensioen opgebouwd. Voorlopig zit ik dus wel goed. Op dit moment zitten de meeste 65-plussers er redelijk goed bij. De AOW wordt met 10 % verhoogd, de pensioenfondsen verhogen hun uitkeringen. De bouwvakkers krijgen er zelfs bijna 15 % bij.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa26 nov. 2022 - 9:43

een fors gebrek aan zorgmedewerkers Omdat al het geld in die organisaties naar het management stroomt en 'de bestuurders', niet naar de zorgmedewerkers. Zorgmedewerkers verdienen bijna niets. Iedereen wilt manager zijn, want dat verdiend goed en niemand wilt het daadwerkelijke werk doen, want gek genoeg kan je daar niet van rondkomen. Maar dit mag niet gezegd worden, want dan kwets je managers en bestuurders en dat kan natuurlijk niet gebeuren. Het punt is een beetje. De zorgsector kan zonder manager. Of, in ieder geval met veel, veel minder managers/bestuurders/graaiers. Maar, de zorgsector kan niet zonder zorgmedewerkers. Zorgmedewerkers, zijn eigenlijk het hart van de zorg en zij krijgen het minste respect. Hier gebeurt dus iets heel lelijks. Ik zeg tegen zorgmedewerkers, spreek je uit, wees niet timide.

DaanOuwens
DaanOuwens26 nov. 2022 - 9:21

Volgens mij leeft Kerstholt in een eigen universum. Dit soort zinnen: Als gevolg van decennialang het accent dominant leggen op individualisering... Dit vind ik zo verschrikkelijk leeg. De individualisering is het gevolg van de sterk toegenomen individuele vrijheid bevochten in de jaren 60 van de vorige eeuw. En de keerzijde van diezelfde medaille is dat mensen hun eigen gezelschap kiezen. Dat kan familie zijn, buren of vrienden door heel Nederland of over de hele wereld. Die solidariteit van Kerstholt is het elkaar in de gaten houden van achter de gordijntjes uit de jaren 50. Als voorbeeld: Er ontstaan steeds meer woongroepen van ouderen die samen een pand kopen en dat naar eigen inzicht verbouwen. Zoals hier: https://www.lvgo.nl/ Dat is solidariteit anno 2022. Mensen geven daar samen met anderen zelf vorm aan. Verder krijgen de gepensioneerden van het ABP er 12% bij. Dus de huidige werkenden zijn heel solidair. Zeker als je weet dat hun toekomstig pensioen niet zeker is. Het personeelsprobleem in de ouderenzorg bestaat al 50 jaar. Er zijn simpelweg niet genoeg belangstellenden voor de baan. Je zoekt mensen die het leuk vinden weinig mobiele chagrijnige ouderen aandacht te geven. Die mensen zijn er en die kiezen ook met hart voor een dergelijke baan. Maar veel anderen zien er niets in. Dus de ouderenzorg zal het moeten doen met de mensen die het willen doen. Er komen er niet meer. Kortom ik vind het hele betoog niet erg sterk.

11 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 nov. 2022 - 11:01

chagrijnige, toe maar!

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa26 nov. 2022 - 12:01

Er zijn simpelweg niet genoeg belangstellenden voor de baan Dat heeft gewoon te maken met vraag en aanbod. Er zijn ook te weinig leraren, ja, hoe zou dat nou komen? Heb jij zin om voor een tientje, een klas van 58 kinderen te begeleiden, terwijl het management tien keer zo veel verdiend als jij?

Gaitj
Gaitj26 nov. 2022 - 16:14

nog zo'n vooroordeel: Oude mensen zijn chagrijnige mensen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 nov. 2022 - 16:34

@Baloe, een leraar op de basisschool kan gewoon 70K verdienen hoor (fulltime). Een schoolleider verdient niet 10x zo veel. De salarissen zijn het probleem niet. Werken in de zorg en het onderwijs is gewoon niet voor iedereen weggelegd. Er is werk zat, mensen kunnen kiezen wat ze leuk vinden. (en de baas verdient overal meer)

DaanOuwens
DaanOuwens27 nov. 2022 - 9:49

@ Minoes&tuin/Gaitj Dank voor jullie bevestiging van met stelling. Kwestie van goed om je heen kijken. En deze site helpt ook erg bij het vormen van ene goed beeld.

DaanOuwens
DaanOuwens27 nov. 2022 - 9:57

@ Baloemparoempaloempa Jij schrijft: Dat heeft gewoon te maken met vraag en aanbod. Nee dat heeft te maken met het wel of niet leuk vinden van een beroep. De beloning is maar één van de aspecten. Het combineren met privézaken, leuke collega's, loopbaan perspectief, werktijden, goede leidinggevenden, secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zeker zo belangrijk. Het salaris komt niet verder van positie 5 op de lijst van keuze motieven van werknemers. Onder jongeren die nog geen beroep hebben speelt het salaris geen rol van betekenis bij de keuze voor een opleiding.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa27 nov. 2022 - 11:29

Daan en sunshine Ik denk dat jullie jezelf voor de gek houden. Alle leraren en zorgmedewerkers die ik gesproken heb, hadden in meer of mindere maten kritiek op : het management, de werkdruk en te lage beloning Laatst nog, sprak ik bij een feestje een zorgverlener, die boos was op haar manager, de miscommunicatie, en de extreme werkdruk op haar werk. Zij was/is niet bepaalt een radicaal links type. Ik denk dat zij zelfs uit de conservatieve rechtse hoek komt oorspronkelijk, maar zelfs deze mensen beginnen het spuugzat te worden. Werk, gaat in de kern over geld. Het idee dat werk om meer gaat dan geld/beloning, is gek genoeg een communistisch idee. Che Guevara zou het met jullie eens zijn

DaanOuwens
DaanOuwens27 nov. 2022 - 15:46

@ Baloemparoempaloempa Jij schrijft: Alle leraren en zorgmedewerkers die ik gesproken heb, hadden in meer of mindere maten kritiek op : het management, de werkdruk en te lage beloning. Ik schreef: De beloning is maar één van de aspecten. Het combineren met privézaken, leuke collega's, loopbaan perspectief, werktijden, goede leidinggevenden, secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zeker zo belangrijk. Dat jij denkt dat er meer docenten voor de klas gaan staan of verpleegkundigen aan het bed als hun salaris 100 euro netto per maand omhoog gaat laat ik je graag denken. Max schaal 45 voor een verpleegkundige is 3100 bruto zonder ORT. Ik laat je graag in deze waan. Je heb immers vele mensen gesproken.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa27 nov. 2022 - 17:18

Uhmm, ja, Daan. Ik weet haast zeker, dat veel meer mensen die beroepen zouden kiezen als ze goed betaald worden.

EUpiet
EUpiet27 nov. 2022 - 18:07

@Baloemparoempaloempa Nee, werken gaat zeker niet alleen om geld. Ik heb werk gedaan in het verleden wat heel slecht betaalde maar wat ik toch leuk vond (1600 Euro netto) en werk wat heel goed betaalde maar waar ik een enorme hekel aan had. (3200 Euro netto) Beide ben ik mee gestopt. Je hebt geld nodig om te leven maar misselijk worden van je werk vanwege de totaal onnodige bureaucratie hou je ook niet vol.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2022 - 10:41

De geldelijke beloning staat voor de meeste mensen niet op plaats 1 behalve wellicht voor de onderste regionen. Dat is al tot vervelends toe uitgezocht.

Gimli1955
Gimli195526 nov. 2022 - 9:18

Dit is de uitkomst van de natte droom van het neoliberalisme, dat zijn de gevolgen van een principieel falend politiek systeem. Waar niets wordt opgelost en naar de toekomst wordt doorgeschoven. Het is de oorzaak met een hele lange reeks schandalen, affaires, mislukkingen en gebrek aan oplossingen voor de fundamentele problemen van de laatste 40 jaar. Nu weer een voorbeeld van de gevolgen en ook nu weer blijft de oorzaak buiten beeld. Je kunt elke dag reeksen voorbeelden geven en daar oeverloos over discussiëren op allerlei fora. Zo lang dit falende systeem blijft regeren, er geen nieuwe bestuurscultuur komt en de aanhangers van het systeem het debat uit de weg gaan door voorspelbare beschuldigingen aan het adres van criticasters, zal het blijven voortwoekeren als een parasiet. Tot de host het leven laat zonder gebruik te kunnen maken van het hospice. Wat er door de regering en overheid gezaaid wordt en beschermt wordt de media en de aanhangers, wordt de ellende geoogst door de kwetsbaren, een groep die steeds groter wordt.

2 Reacties
pahan
pahan26 nov. 2022 - 15:59

Alsof 100 jaar geleden de ouderen wel geweldig verzorgd werden? De schuld aan je stokpaardje proberen te geven staat je vrij natuurlijk, maar is niet in lijn met de realiteit en de geschiedenis.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2022 - 10:45

Niemand hier is erg geinteresseerd in de geschiedenis van de ouderenzorg. Dat is jammer want het was er vroeger vrij droevig mee gesteld.

Panthera
Panthera26 nov. 2022 - 8:14

Beste Antonie, Sommige maatregelen gaan ons nu lelijk opbreken, en Ik heb ook altijd gewezen als ik het over het verdwijnen van de sociale cohesie had in onze volkswijken in Amsterdam, over het feit dat er vroeger voor de senioren in de familie meer hulp voor handen was, omdat er gewoon meer familie in dezelfde buurten woonde. Als je naar Amsterdam kijkt dan weet je dat de meeste rugzakkinderen nooit meer in die volksbuurten waar hun over- grootouders en ouders zijn geboren kunnen komen te wonen, en weggebonjourd worden omdat dat zo sociaal was volgens veel kiezers naar de getto's in de buitengebieden van ons land.

Vervatte
Vervatte26 nov. 2022 - 7:34

Mensen willen alsmaar ouder worden om....de zoveelste keer het nieuws te zien, de zoveelste aardappel consumeren. Ik zit er over na te denken en heb het voornemen om mijn leven niet tot het uiterste te willen rekken. Ik zeg bewust 'voornemen' omdat daar moed voor nodig is en ik niet weet of ik dat dan genoeg heb.

pahan
pahan26 nov. 2022 - 6:35

Klagen over pensioen en verzorging is van alle tijden. De zorg voor ouderen is in elk land en elke cultuur een belasting, wat is er nieuw onder de zon?

Gio Servas
Gio Servas26 nov. 2022 - 5:04

De zorg in Nederland is alleen op papier goed. Verder heb je er niets aan en zijn we idd op elkaar aangewezen en als je dan geen kinderen hebt of die hebben de mogelijkheid niet om voor je te zorgen omdat ze of te ver wonen of dat ze het te druk hebben, dan ben je al snel de pineut. Nederlanders zijn daarnaast vergeten hoe het is om voor elkaar te zorgen en noemen iets wat in een groot deel van de wereld standaard is opeens mantelzorg en vinden dat stressvol. Dat is ook wel logisch, We betalen in Nederland een enorm bedrag elke maand dat we ontzorgt worden, echter hoe meer we nu steeds betalen, hoe minder we ontzorgt worden en hoe meer we op elkaar aangewezen zijn. Men had nooit zoveel moeten vertrouwen op de overheid en op bedrijven zoals zorgverzekeringen, dan was men in Nederland ook niet vergeten hoe je voor elkaar moest zorgen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 nov. 2022 - 9:22

Gio Servaes Dat komt omdat mensen steeds minder kinderen hebben en steeds meer met z'n allen gaan werken ( cq. moeten werken).

Gaitj
Gaitj25 nov. 2022 - 22:21

Er zit voor een oudere niets anders op dan zelf spullen in huis halen waarmee je waardig afscheid kunt nemen van het leven.

EUpiet
EUpiet25 nov. 2022 - 21:22

Ik ben oudere en mantelzorger. Wat zou het veel schelen als we ouderenzorg zouden centraliseren. Dat is veel efficiënter. Helaas hebben regeringen niet zolang geleden onder het mom van die oudere wil zo graag thuis blijven wonen de bejaardentehuizen gesloten. Wat gewoon een ordinaire bezuiniging was maar mooi verpakt in een progressieve slogan. Maar geen nood, nu nemen marktpartijen het over en de oudere kan in mooie samenlevingsvormen heerlijk oud worden. Maar wel gezond want die marktpartijen nemen namelijk niet de toenemende zorgvraag op zich. Dat moet de huisarts in de regio maar oplossen die door al het werk door de bomen het bos niet meer ziet. En gaat het dan echt niet meer dan moet die zwaar dementerende oudere toch echt verhuizen naar... oh ja dat is allemaal gesloten. Open zo snel als het kan de bejaarden huizen weer en centraliseer de zorg. ( Oh jee, de scheldpartijen als zou ik ouderwets zijn en het is niet meer 1970 roep ik nu over me af) Zoals het nu gaat is niet meer te doen. Ik begrijp dat we allemaal dor hout zijn in de ogen van Zwagerman en andere progressieve luitjes maar een ramp staat ons te wachten.

2 Reacties
EUpiet
EUpiet26 nov. 2022 - 11:51

Ter aanvulling en waarom het sluiten van de verzorgingshuizen toch niet zo een goed idee was. Ook al gaven veel ouderen aan graag langer thuis te willen wonen. Als je zorg centraliseert kan je het veel efficiënter maken. https://www.ad.nl/gezond/zorgen-bij-specialisten-over-verwaarloosde-ouderen-in-ziekenhuis-grote-crisis~a76fb4d5/

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 nov. 2022 - 9:23

EU Piet Zolang MOGELIJK is iets anders dan.....

EenMening3
EenMening325 nov. 2022 - 21:17

Op 1 januari 2022 telde Nederland 3.525.453 65-plussers, dat is ca 20 % van de bevolking. Dit aantal groeit gestadig. In 2040 zullen het er waarschijnlijk 4,7 miljoen zijn. De toenemende vergrijzing leidt onvermijdelijke tot steeds hogere uitgaven voor sociale zekerheid (AOW) en zorg. De vraag naar zorg zal gestaag toenemen, de behoefte aan nieuwe zorgmedewerkers navenant. Er wordt wel eens, enigszins hyperbolisch, gezegd dat in 2050 het hele BNP en alle werkende Nederlanders nodig zijn om adequate ouderenzorg te leveren... Ouderen zullen noodgedwongen weer terugvallen op hun kinderen, als ze die tenminste hebben, zoals dat in sommige culturen nog steeds de norm is.