Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het zwarte kerstgat: waarom hebben we dat?

  •  
28-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
983 keer bekeken
  •  
kerstblues

© cc-foto: Malachi Witt

Je hebt drie soorten mensen. Twee soorten die lijnrecht tegenover elkaar staan en een die eruit voortvloeit (ik heb het spreekwoordelijk over de kleine messiah natuurlijk). Degenen die stevig uitpakken, nog een derde kerstdag eraan vastplakken of zij, die opgeslokt worden door het kerstvacuüm. Categorie drie vindt altijd een middenweg. Ik val onder categorie twee, of nee, eigenlijk wankel ik nog op anderhalf been, het ene vastberaden om zich los te maken van oude patronen en de ander die tegen zichzelf vecht. Is het niet weer zo een gevoel van zingeving, het gat dat je vult met je morele tegenhanger?

Vroeger, was mijn held de morbide kerstman met zijn rode blosjes in een Coca Cola-campagne. Vandaag de dag is het Koning Charles die foie gras in koninklijke residenties verbiedt.

Sommigen voelen zich verongelijkt, anderen gezegend met deze vrijheid. Trouwens, ik ben echt niet de enige die in het vagevuur van twee verschillende wereldbeelden leeft. Mijn beste vriend die altijd goed uitpakt rond de feestdagen heeft dit jaar zijn koffer ingepakt om zich terug te trekken in de bergen. Hij heeft de navelstreng der lage landen doorgeknipt. 

Gisteren kreeg ik nog zo'n appje van een andere vriend dat ons diner niet doorgaat. Het wordt tijd dat ik aan mezelf ga denken.

Vriendin nummer drie houdt haar telefoon stand-by voor het geval dat de bom barst. Al bellend praten we elkaar door de kerstdagen heen, alsof we een 24/7 intake bij de psycholoog hebben. Wat heb jij gegeten? vraagt ze op een toon van ik-heb-je-wel-door-jij-zondaar.

Soms kunnen dingen anders gaan dan je verwacht. Geen verandering zonder ongemak, geen ongemak zonder verandering. In die ogenschijnlijke chaos is er toch vaak een teken van een onvervalste belofte en hoop. Het zijn de dagen dat oorlog en vrede op hetzelfde moment kunnen plaatsvinden. Een avond als deze, die zo donker leek plaatst de wereld in een ander daglicht.

cc-foto: Malachi Witt

Meer over:

kerst, opinie, feestdagen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Kwartje59
Kwartje5929 dec. 2022 - 7:49

Je kunt problemen ookzelf maken natuurlijk. Ik vier kerstmis al jaren zoals ik dat zelf wil. Oud en nieue trouwens ook. Tot nu toe zonder psychische problemen.

Doris Otten
Doris Otten28 dec. 2022 - 23:51

"Het zwarte kerstgat: waarom hebben we dat?" "We"??? Nou Désiré, ik heb het niet en heel veel andere mensen ook niet maar jij dus wel. Waarom heb jíj́ dat dus? Dat is de vraag. Ik heb wel een idee. Mensen als ik, en dat geldt voor de meesten, ervaren Kerst naar eigen wens en vullen dat ook zo in. Ze moeten dus eigenlijk helemaal niks. De een vind het als christelijk een belangrijk feest, de ander als een vooral hedonistische traditie in relatie tot de zonnewende, en zo meer. Geen probleem als je er geen probleem van maakt zoals mensen als jij voor jezelf. En heb niet de illusie dat je, zoals anderen dat ook proberen, er een probleem van kunt maken voor anderen dan jezelf. Zoals ook b.v. (schoon)ouders die verlangens kunnen hebben hieromtrent die jezelf niet deelt m.b.t. Kerst hoeft niemand zich iets aan te trekken van andermans, en dus ook jouw, naar anderen opgedrongen opvattingen van wat en hoe rondom Kerst. Er zijn dus niet twee soorten mensen die lijnrecht tegenover elkaar staan omdat je naar eigen vrijheid niets met elkaar te maken hebt als je dat niet wilt. Moet jij ook eens proberen.

Rob12342
Rob1234228 dec. 2022 - 17:08

Desiree, dat klinkt als het leven van alledag.. soms zit het mee, soms zit het tegen.. mooi toch?

Vervatte
Vervatte28 dec. 2022 - 9:30

Mwah...geen Kerstgat, heerlijke tijd weer, die maanden na december. Langzaam weer de ontluikende natuur, dagen worden weer langer. etc.