Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Het zware geschut begon terwijl ik aan mijn grootvader dacht

  •  
16-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
duif

© cc-foto: michel kwan

Mijn ademhaling versnelde. Er ontstond een knoop in mijn maag.
Afgelopen weekend keek ik naar het Nationaal Monument op de Dam. Ik zat op een uitklapbare stoel tijdens de Nationale Indië Herdenking, terwijl ik de slachtoffers van een zwarte bladzijde uit de Nederlandse en Indonesische geschiedenis herdacht. Mijn ademhaling versnelde. Er ontstond een knoop in mijn maag als resultaat van het besef dat het kabinet tegelijkertijd met de oogkleppen op toekeek aan de andere kant van de wereld, waar een stortvloed aan nieuwe trauma’s tot stand kwam.
Een traan kroop onder mijn zonnebril weg richting mijn wang, Ank. Waren de smeekbeden niet geldig genoeg om gelijk actie te ondernemen. Nee, hè? Je zat comfortabel in de stoel van de lokale bioscoop met een bak vol popcorn op je schoot. De familie-fotoalbums van Nederlandse bewoners met een Afghaanse afkomst werden ondertussen bespetterd met bloed. Defensie besloot pas een dag later een militair vliegtuig te sturen om ambassademedewerkers, lokaal personeel en tolken op te halen uit Afghanistan, zo las ik bij thuiskomen in het liveblog van de Volkskrant. Het is te ziek voor woorden.
Laat mij even duidelijk wezen, Ank: je kan de keuzes in je leven niet meer zoals in een film terugspoelen. Kabul, de Afghaanse hoofdstad, was al omsingeld door de Taliban voordat Nederland er was. Het is beter om te vroeg dan te laat te zijn, maar dat heb jij waarschijnlijk tijdens je opvoeding nooit meegekregen. President Ashraf Ghani had zijn volk inmiddels al aan zijn lot overgelaten. Hij koos liever voor zijn eigen ‘veiligheid’.
‘Je hebt ons teleurgesteld, Bijleveld’, zou hetgene zijn wat ze in je oren zouden ‘ drammen ’ in het leger. We dachten dat jij onze veiligheid wel zou waarborgen. Helaas: je hebt gefaald. ‘Mama’, schreeuwden de jongens en meisjes die nog een lange toekomst voor zich hadden. Kan je de woorden al horen alsof het je eigen kinderen waren, Ank? Oh, nee. Laat maar. Jij bent ook nog eens ‘ toondoof ’. Sorry. Ik dacht laat ik het eens proberen.
Zal ik je nog wat vertellen? Ik heb zelf de uiterst gewelddadige periode van de Bersiap niet fysiek meegemaakt. Maar dankzij mijn oprechte interesse en het empatisch vermogen dat ik bezit, hebben vele ouderlingen mij verteld wat hun ervaringen waren. Veel aanwezigen op de Nationale Indië Herdenking waren er ook omdat ze zich nooit gehoord voelden door Nederland, evenals hun voorouders die zich in de steek gelaten voelen. Datzelfde gevoel heeft Afghanistan nu ook. Niet alleen door jou. Maar door alle regeringen uit de Westerse wereld.
Bidden wordt hem niet meer, Ank. Ik hoorde het geschut al toen ik aan mijn grootvader dacht. Zondagmiddag rond 16:28 gingen de strijders van de Taliban Kabul binnen. De kogels vlogen als vogels door de lucht. Die kan de rooms-katholieke biechtstoel niet meer voor je terughalen uit de lichamen van de doden.
Ik hoop dat je dit ter harte zult nemen, Ank.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Peter75
Peter7517 aug. 2021 - 12:52

Prachtig haatvol stukje met afsluitend mooie persoonsgerichte beschuldigingen. En toch gevoelig met die ene traan. Die vergelijking van kogels met vogels; echt 'treffend'. Een standbeeld voor jouw aangedane leed. Ohhh, wat deug je toch. Het niveau stijgt naar eenzame hoogte bij Joop BNN.

2 Reacties
Karingin
Karingin17 aug. 2021 - 17:13

O want het is natuurlijk heel liefdevol om mensen die ons hebben bijgestaan met gevaar voor eigen leven, in de stront te laten zakken... Dat jij niet wil deugen moet je zelf weten, maar ga dat dan ff lekker op GS doen of zo

Zandb
Zandb18 aug. 2021 - 8:54

Peter U zult toch nog eens het artikel moeten lezen, wil u dan kunnen opvallen, dat de schrijver nu juist niet ZIJN persoonlijk leed (als dat er al is!) tot hoofdgedachte maakt. Misschien moet u het nog eens lezen, wil u opvallen, dat dit artikel; nu juist gaat over het onnodige leed dat nu op dit moment mensen aangedaan wordt. Graag zie ik uw verontschuldigende reactie tegemoet.

Bouwman2
Bouwman217 aug. 2021 - 9:32

Onze grootvader woont bij ons in - of wij bij hem -hier op de pastorie. Wij wonen beneden, hij boven. Hij heeft daar meters aan boekenkasten staan, wij hebben dat niet. Grooytvader weet meer en altijd alles beter dan mijn vriendin en ik, bij elkaar W lezen de bijbel, hij grwut ervan. Er is is dusom kort te gaan nogal wat aan iveauverschil. Dat komt de conversatie niet ten goede. . Meest komen we niet veel verder dan: Môge Oop, en een kort " Doom "terug als ik naar boven ga om hem de kranten en de koffie aan te reiken. Die koffie is altijd precies passend in zijn kop, nooit te veel of te weinig en altijd met precies 'eén mariakoekje erbij. Nooit twee of geen. Nooit een weespermop of een Arnhemse deern. Grootvader is daar heel porecies in. Grootvader ontvangt niet veel bezoek, dat snap je natuurlijk wel. Alleen zijn broer, onze oud ome Roon komt wel regelmatig. Dan is het boven dus niet stil. . En een enkele keer een jpurnalist van een krant waarop we niet geabonnerd zijn voor een pittige discussie. Dan is het wél stil, en houdt Opa eindelijk zijn mond. . . aar wat zit ik nou te zeuren over mijn familie. Kom zelf maar kijken, de espresso machine staat paraat en net belde de patissier aan om de taartjes en de canapeetjes af te leveren waar grootvader altijd voor naar beneden komt. Tja, de lieve vrede bewaren daar hebben we wel wat voor over.

Hallo4
Hallo417 aug. 2021 - 8:59

Slachtoffers van WO2 herdenken we elk jaar weer op 4 mei. Helemaal terecht herdenken we daarbij ook de WO2 slachtoffers die onze Japanse vrienden (dezelfde als die JP Coen hebben geholpen om genocide te plegen op de Molukken) in Nederlands-Indië gemaakt hebben. Prima natuurlijk dat vervolgens nog als uitsmijter elk jaar weer op 15 augustus de slachtoffers van ruim 300 jaar koloniale (oorlogs) (slaven) (verkrachting) (uitbuiting) (etc. etc.) misdaden worden herdacht. Het is in de mode. Dan mag best een traan onder je zonnebril richting je wang kruipen als je op een klapstoel naar het nationaal monument op de Dam zit te kijken. De vraag dringt zich echter op of de nazaten van de kolonialen en hun Indische NSBers die altijd in de voorste rijen staan dat wel met de juiste motieven doen. Altijd maar weer over die Bersiap, die vreselijke paar maanden dat een koekje van eigen deeg werd gepresenteerd. Laten we blij zijn dat de Japanners de Indonesische bevolking bevrijd hebben van ruim 300 jaar koloniale ellende. Ook al was het dan niet de intentie van de Jap dat het allemaal zo zou verlopen.

2 Reacties
Indisch4ever
Indisch4ever17 aug. 2021 - 12:51

Beste hallo Ik heb familie verloren in die bersiap. Gedood door opstandelingen Twee broertjes onder de 12 jaar, Als jij begint met "koekje van eigen deeg" dan verklaar je hen tot moordenaars. Of je verklaart hun ouders tot moordenaars.... Je kent hen niet eens Het zijn valse beschuldigingen. De motieven van velen om familie omgekomen in 1941-1949 te herdenken, hun geschiedenissen, de eigen geschiedenissen zijn normale menselijke juiste motieven. Je kunt aanvoeren dat mensen niet open willen staan voor de rechtvaardige verlangens van Indonesiérs en dat wegwuiven door de daden van extremisten naar voren te schuiven. Dan heb je wel een punt met 'zijn dat de juiste motieven'

Hallo4
Hallo417 aug. 2021 - 18:04

Je hebt helemaal gelijk Ever dat er de in ruim 300 jaar (tot en met 1949 dus) koloniale bezetting van Nederlands-Indië heel veel persoonlijk leed zoals je dat blijkbaar zelf ook hebt moeten ervaren is gepasseerd. Daar wil ik helemaal niets aan af doen. Daarbij maakt het ook helemaal niet uit aan welke kant de slachtoffers staan. aan die van de bezetter of aan de kant van de onderdrukte Indische bevolking. Het maakt mij dus ook niet uit aan welke kant jij en je familie hebben gestaan en mogelijk nog steeds staan. Dat hoef en wil ik eigenlijk ook niet weten. Dat weet je zelf het beste en daar zal je het mee moeten doen.

Indisch4ever
Indisch4ever16 aug. 2021 - 23:32

Durk Morrees, je bent niet duidelijk. Wie zijn gewetenloos en waarom? Je bedoelt dat er mensen zijn die vinden dat men op 15 augustus ook niet-Nederlandse doden die stierven te Indië in 41-45 moeten herdenken ? Deze mening kun je afwijzen, maar het is niet gewetenloos van wie dat vind. Overigens wordt al jaren openlijk of minder openlijk ook niet-Nederlanders medeherdacht op 15 augustusherdenkingen.

Durk Morrees
Durk Morrees16 aug. 2021 - 16:35

De inmiddels al herhaalde inspanningen van ideologisch radicaal links c.s. om de Indiëherdenking, net als de Nationale Dodenherdenking, waar het sec gaat om een herdenken van gevallen Nederlanders, en haar medestanders in geval van Indië, is gewetenloos en illustratief voor degenen die erachter zitten. Ten bewijze is de zekerheid dat dezelfden vanaf nu in geen geval bereid zouden zijn bij de Herdenking afschaffing slavernij en Keti Koti de inheems zwarte Afrikaanse en Arabische slavernij mee te nemen terwijl die onvergelijkbaar cultureel meer vast ingebakken was allang voor enig schuldig maken daaraan door westerse daders en dat nog steeds is waar dat in Europa nooit onderdeel is geweest van de samenlevingen als cultuur.

9 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot16 aug. 2021 - 18:51

Probeer eens fatsoenlijk Nederlands schrijven. Er is nauwelijks een touw vast te knopen aan deze woordenbrij. 'waar het sec gaat om een herdenken van gevallen Nederlanders, en haar medestanders in geval van Indië' Volkomen flauwekul. Die herdenkingen gaan over alle slachtoffers van die gebeurtenissen, inclusief tweede, derde etc generatie. Ik raad je van harte aan Zomergasten van gisteren terug te kijken. Wellicht dat je dan iets van de materie gaat begrijpen want dit lijkt werkelijk nergens op!

Miss Piggy
Miss Piggy16 aug. 2021 - 21:58

Ik heb het ook 3 keer gelezen, maar ik snap ook niets van dit verhaal. Wat is precies je punt, Durk Morrees?

Zandb
Zandb17 aug. 2021 - 6:55

Durk In eenvoudiger Nederlands beweert u de volgende on zin onzin: 'Inspanningen om de herdenking is gewetenloos.' Verder is het 'ten bewijze van' wanneer u dan om welke reden ook versteend Nederlands wilt gebruiken. En een zekerheid aanvoeren als bewijs, dat lijkt mij een riskante actie. Want waarom zou voor iedereen een een zekerheid zeker moeten zijn? En hoe zou het kunnen zijn, dat "ideologisch radicaal links (de cs niet te vergeten!)" als niet gedefinieerde (dus willekeurige) groep 'zeker' geen aandacht wil besteden aan andere vormen van slavernij, dan die waar Europa niet bij betrokken is of zou zijn. Kortom, u levert weer eens een zwak inhoudelijk gereutel, in perfecte on-zinnen, die na enige moeite alleen maar te herleiden vallen tot de zoveelste kwalijke beschuldiging van onduidelijk wie. ps: Dat Brenda zich maar meldt om mij de les te lezen. Joe De aanhouder zit nooit zonder werk.

Durk Morrees
Durk Morrees17 aug. 2021 - 9:19

@Joe Je hebt gelijk waar je me corrigeert dat het bij de Indië-herdenking, net als de herdenking van de afschaffing slavernij, behalve om de dodelijke slachtoffers ervan niet minder gaat om de gebeurtenissen an sich en het lijden daarbij door overlevenden en nazaten. In het geval van Indië gaat het dus niet minder om de ontheemding van Indiërs, Molukkers, e.a. en daarmee niet te vergeten ook die van totoks. Bij de nationale dodenherdenking gaat het om alle dodelijke slachtoffers t.g.v. WOII waaronder dus ook in Indië en daarnaast alle andere oorlogs- en conflictsituaties daarna waar Nederlanders omkwamen. Maar die correctie m.b.t. de betekenis van de Indië-herdenking naast die van de Nationale Dodenherdenking doet niets af aan mijn punt en dat van anderen. Daarmee bedoel ik de radicaal activistische inspanningen van jaar en dag op en in de aanloop naar deze voor veel mensen zo belangrijke momenten die als zeer kwalijk worden ervaren. Het gaat dan om inspanningen er allerlei andere slachtoffers bij te halen, zoals in het geval van de Indië-herdenking en de Nationale Herdenking die door toedoen van Nederlandse zijde aan Indonesische kant en ook slachtoffers in allerlei andere gevallen. Deze activisten, met niet anders dan ideologisch gedreven motieven in plaats van eninge empathische, zouden dat in geen geval doen bij de nationale herdenking van de slavernij of Keti Koti.

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 aug. 2021 - 11:06

'Daarmee bedoel ik de radicaal activistische inspanningen van jaar en dag op en in de aanloop naar deze voor veel mensen zo belangrijke momenten die als zeer kwalijk worden ervaren. ' Kom eens met wat (recente) voorbeelden. Ik kan ze niet bedenken en heb mijn ouders (beide Jappenkamp slachtoffers) er ook nooit over gehoord en heb het zelf ook nooit ervaren. Wat er wel aan de hand is, is dat er nog zoveel onverwerkt trauma bij sommige oud Indiëgangers zit dat iedere uiting die niet direct in hun straatje past als kritiek wordt ervaren. Zie ook hun (onterechte) kritiek op de uitstekende film 'De Oost'. Nog steeds wil die groep er niet aan dat ze als militairen zijn ingezet in een volkomen nutteloze oorlog waarin het er zoals in elke oorlog niet altijd even fris aan toe ging. En dan druk ik me zachtjes uit. Waar ik me behoorlijk aan stoor is dat jij dit delicate onderwerp misbruikt om je politieke waanideeën uit te venten. Mocht je het levensverhaal van mijn moeder willen lezen. Dat kan in dit boek: https://www.bol.com/nl/nl/p/bamboe-buigt-maar-breekt-niet/9300000000788164/?bltgh=hI8fzaypVADS-xGGSYNMsw.2_9.12.ProductPage

Karingin
Karingin17 aug. 2021 - 14:48

Haaaahahahaaa...Lego maakt zulke onzinnig ingewikkelde zinnen dat ie 't zelf niet meer kan volgen en ze vergeet af te maken

Durk Morrees
Durk Morrees17 aug. 2021 - 20:53

@Joe "Kom eens met wat (recente) voorbeelden." Die je niet hoeft te bedenken hoor. Het zijn gewoon feiten. M.b.t. de Indië-herdenking gaat het om de activistische inspanningen dit met een gedenken van het kolonialisme te willen vermengen waar de Indisch Nederlandse ontheemden en nabestaanden zich daar enorm gekwetst door voelen. https://www.federatie-indo.nl/21-08-03/ https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5177345/indisch-monument-den-haag-bekladding M.b.t. de Nationale Dodenherdenking is het al niet anders. https://nos.nl/artikel/2228797-activisten-willen-lawaai-maken-tijdens-nationale-dodenherdenking

Indisch4ever
Indisch4ever18 aug. 2021 - 9:07

Durk Moorrees, Wbt het Indië-monument te Ede Er waren geen activisten die dit monument met anti-koloniale symboliek wilden vermengen. https://indisch4ever.nu/2021/08/05/15-aug-nieuw-indie-monument-in-ede/

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 aug. 2021 - 10:35

'M.b.t. de Indië-herdenking gaat het om de activistische inspanningen dit met een gedenken van het kolonialisme te willen vermengen' Dat is wel heel erg kort door de bocht. Ze stellen letterlijk: 'Enkel mensen met een Europese status worden tijdens deze herdenking herdacht, terwijl 4 miljoen inheemse mensen stelselmatig uitgewist worden. Volgens Nederland waren ook zij Nederlandse onderdanen' https://www.facebook.com/aliansimerahputih/posts/142906307478131 Daarmee keur ik dat bekladden zeker niet goed, maar ze hebben wel een punt waar ze stellen dat 'indigenous volken stelselmatig worden uitgewist'. Ik snap die frustratie wel want over dat leed wordt nauwelijks gepraat. Het zou goed zij als er meer oog zou komen voor die mensen.

Geen3
Geen316 aug. 2021 - 15:08

Die rooms-katholieke biechtstoel? Ank Bijleveld is NIET rooms katholiek hoor!