Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het zijn helemaal geen kinkels in Albergen

  •  
18-08-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
10296 keer bekeken
  •  
albergen

Ze kennen de wereld. Ze voelen de tijdgeest aan. Ze weten wat ze willen

Het jonge volk van Albergen liep met steun van de oudere generatie te hoop voor de deur van landhotel ’t Elshuys omdat Den Haag er een asielzoekerscentrum wil huisvesten. Men stak vuurwerk af. Men dronk bier. Men schreef leuzen op borden. De Volkskrant citeerde ene Bart Klaassen (28) die ’s middags al iets had verzonnen maar dat  achteraf toch verwierp omdat het hem nog niet helemaal was. “Wel jagers, geen negers”. Hij is er bang voor dat  straks allemaal asielzoekers met hun boodschappen blijven hangen op het bankje voor de supermarkt.

Kapitaalkrachtige inwoners van het dorp sloegen de handen ineen om het hotel voor de neus van staatssecretaris Eric van der Burg weg te kapen. Helaas de eigenaresse had het verkoopcontract al getekend. Nu wordt zij bedreigd. Op aanraden van de politie heeft zij het dorp verlaten.

Bij Op1 verscheen drs. Hennie de Haan, een walkure van middelbare leeftijd, die als organisatieadviseur behoort tot de dorpelingen met genoeg geld om tegen het rijk op te bieden. Zij prees het Albergense nabuurschap dat in haag ogen blijkbaar geen netwerk is om nieuwkomers op te vangen maar eerder om ze buiten te sluiten. Zij vertelde ook dat Albergen voor asielzoekers ongeschikt is omdat er niets te doen valt. Blijkbaar had zij die waarschuwing niet zelf ter harte genomen want uit niets bleek dat zij van plan was dit oord van grauwheid en verveling te verlaten. Geen wonder, zij gebruikte de gewone uit ernstige hypocrisie voort komende huicheltaal die zogenaamde beschaafde Nederlanders altijd gebruiken als ze buitenstaanders uit hun buurt willen houden: ze zullen onder ons niet gelukkig worden. Het is in hun eigen belang elders onderdak te zoeken. Echt, vluchteling, we zeggen het voor je bestwil. Kom hier niet. Je kwijnt weg. Je gaat te gronde. Luister toch naar onze vriendenraad. Ja, drs. De Haan beheerste deze kunst tot in grote perfectie, beter dan de dorpeling die unverfroren in de camera zei: ¨Kssst. Wégwezen¨.

De diagnose ligt voor de hand. Dat Albergen wordt bewoond door kinkels die maar een keer per jaar het dorp uitkomen om in Almelo een nieuwe boks te kopen bij het Werkmanspaleis of de Boerenvreugde of een winkel met een vergelijkbare naam. Ik verzin maar wat hier in de Rijnmond. Zij krijgen een rolberoerte als ze iemand tegenkomen die niet zoals zij hun adolescentie hebben beleefd in een zuipkeet achter het erf, laat staan als het mensen zijn uit verre landen die andere dingen koken dan humkessoep. Zulke kinkels weten niet beter. Als ze een beetje worden opgevoed, dan komt het allemaal goed.

Dit is  een volstrekt valse diagnose die geheel en al is gebaseerd op hetzelfde soort vooroordelen dat de bewoners van Albergen wordt verweten. Dit Twentse dorp leeft middenin de moderne tijd. Gelikte grote steden als Munster en Düsseldorf, daar rijd je zo naar toe als de Twentse stedenband je niet genoeg  te bieden heeft. Albergers voelen zich in Duitsland net zo op hun gemak als in Nederland. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen was in 2021 €327.739. Ter vergelijking: die waren voor de buurgemeente Almelo €181.440 en voor heel Nederland €290.000. De etnische samenstelling is eenzijdig: Albergers zijn bijna allemaal hemelsblank. 23% van de dorpelingen in de leeftijd van 15 tot 75 jaar is hoog opgeleid, 52,5% middelbaar en 34.3% laag. Dat spoort aardig met de gegevens voor heel Nederland. Hun gemiddeld bruto jaarinkomen was in 2020 €25.900. Dat is wel aanzienlijk lager dan het nationale gemiddelde (€43.600). Het is wel iets hoger dan dat in Almelo (€25.400), Enschedé (€23.300), Oldenzaal (€24.992), Rotterdam (€25.953). Even ter vergelijking: deze cijfers bedragen voor Wassenaar €52.600, voor Bloemendaal €44.300 en voor Rozendaal bij Arnhem €50.300. Let wel: het gaat steeds om personen, niet om gezinnen.

Ondanks de welgestelde minderheid is Albergen dus geen elitedorp. De meeste gezinnen kunnen er aardig van komen al zullen er de nodige in de gevarenzone raken als straks de gasrekening in de bus ligt.

Van een geestelijk isolement blijkt weinig. Albergen is net zo aangesloten op de wereld als de Randstad. iPhone, computers en ouderwetse media als radio of televisie dragen daar zorg voor. Zonvakanties verruimen de horizon. Je hoeft er niet eens voor naar Schiphol. Grote Duitse vliegvelden zijn nabij. Albergers zijn geen kinkels maar – om een woord van vlak bij hen over de grens te gebruiken weltoffen. Religie beperkt hun denken niet. De Sint Pancratiuskerk getuigt van een voormalig rijk rooms leven maar die is aan de eredienst onttrokken. Er kwam haast niemand meer.

Waarom lopen dan zoveel mensen te hoop voor een hotel waar asielzoekers worden ondergebracht? Het is geen kwestie van “Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet”.

Het is gewoon afkeer van mensen die er niet zo uitzien als de Albergers zelf. Daar willen ze zich graag door laten bedienen als zij op zonvakantie zijn. Ze bestellen bij hen grif gerechten met couscous, gebakken rijst of  scherpe kruiden maar in hun wereldbeeld past het niet als de brengers van al dit lekkers  zich een plaatsje veroveren in hun eigen straat thuis in Albergen. Er is lang gedacht dat internet en moderne media mensen uit de hele wereld bij elkaar zouden brengen. Dat is maar gedeeltelijk het geval. Veel gebruikers willen niet de ontmoeting maar de mijding. Leeftijd of opleidingsniveau doet er niet toe. Het is geen onwetendheid die de Albergers drijft. Het is overtuiging. Zij willen alleen ruimte voor zichzelf en de rest kan de pleuris krijgen. Zij hebben de tijdgeest perfect opgesnoven. Zij zijn moderne Nederlanders en zij handelen er naar.

“Houd Albergen schoon”, staat er bij een dorpeling thuis op een plakkaat achter het raam. Dit getuigt van de volgende overtuiging: het kwaad schuilt niet in toestanden, het kwaad schuilt bij de anderen. Wat in Albergen gebeurt, is het zaaien van het soort mosterdzaadjes dat uiteindelijk leidt tot  etnische schoonmaak.

Geloof me, dat is geen dorps idee, dat is een stads idee. Ze zijn onder ons gekomen, opnieuw, en ze maken zich klaar.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (288)

Nira Shalom
Nira Shalom7 dec. 2022 - 15:20

Deze reactie is verwijderd

Ewout Pool
Ewout Pool20 aug. 2022 - 8:09

Ik denk dat de oplossing zit bij het COA. Die willen namelijk grote AZC’s omdat dat efficiënt is. Dat leidt er weer toe dat er protest komt uit gemeenschappen omdat in 1x de bevolking meer dan verdubbeld. Als het COA nu eens die eis laat vallen en in gaat zetten op meer kleinere opvangplaatsen? Dat is beter voor de spreiding en voor het draagvlak. Ik zou persoonlijk 100 personen als bovengrens stellen. Deze kun je dan verdelen over heel Nederland.

1 Reactie
Volrin
Volrin20 aug. 2022 - 12:25

"Ik denk dat de oplossing zit bij het COA. Die willen namelijk grote AZC’s omdat dat efficiënt is." En wie wil dat het COA zo efficiënt mogelijke is? Juist, de VVD regering.

Rode Diesel
Rode Diesel19 aug. 2022 - 20:26

Han van der Horst suggereert een aantal kwalijke zaken. Dat blanke autochtonen, d.i. de combinatie van hun huidskleur, etniciteit, en een aantal hen toegedichte neerbuigend generaliserende gewoonten, ten grondslag liggen aan de weerstand tegen de opgelegde vestiging van een in hun leefgemeenschap relatief grote diverse groep mensen met heel andere achtergronden. Daarmee suggereert hij dat Nederlandse minderheden met een niet autochtone achtergrond niet even negatief zouden reageren op een dergelijke gebeurtenis in hun leefomgeving zoals een stadswijk. Drie grote wetenschappelijke onderzoeken (Dagevos e.a. SCP), tonen dat Nederlandse minderheden net zo afwijzend reageren op een zich vestigen van een relatief grote groep mensen in korte tijd me andere achtergrond dan die al in een stadswijk of andersoortige kleine woongemeenschap woonden. Geconstateerd werd dat ook in grootstedelijke wijken waar al veel en diverse minderheden wonen men zo reageert op een relatief grote groep vreemdelingen, en zelfs het onderlinge contact tussen oud groepen verslechterd.. https://www.researchgate.net/publication/306359860_Uit_elkaars_buurt_De_invloed_van_etnische_concentratie_op_integratie_en_beeldvorming https://repository.scp.nl/bitstream/handle/publications/749/Maakt%20de%20buurt%20verschil_web.pdf?sequence=1&isAllowed=y https://adoc.pub/dichter-bij-elkaar-de-sociaal-culturele-positie-van-niet-wes.html

11 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 aug. 2022 - 7:54

Kwalijk he? Ik suggereer van alles over de inwoners van albergen. Ik zal je nog eens wat vertellen: ik ben er nog nooit geweest. Ik heb van mijn levensdagen geen alberger ontmoet en dat zal zeker wel zo blijven. Ik heb het een en ander over dat dorp uitgezocht en mijn conclusies getrokken. Ik heb exact datgene gedaan wat die Albergers deden met asielzoekers: op grond van aannames en een beetje gekloot op het internet een oordeel over die mensen vellen. Maar als die Albergers en hun bondgenoten dan een proefje krijgen van eigen medicjn, dan is de verontwaardiging niet van de lucht. Dan merken jullie zelf eens hoe het voelt. Dat is goed voor jullie. Verdomd goed.

Wie o Wie
Wie o Wie20 aug. 2022 - 9:42

Wat kwalijk is, is dat mensen uit Schiedam net als de albergers hun lippen stijf op elkaar hielden al die maanden. Terwijl er leegstand genoeg is. Niemand droeg bij de gemeente of rijk een pand aan. Het bleef stil. Wat mij betreft prima. Het toont alleen wel de gelijkenis aan.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 aug. 2022 - 10:14

Maar Han, Zie je dan niet dat deze weerstand in heel Nederland plaatsvind? Afgeven op provincialen is van tijd tot tijd grappig - zeker. Echter, ik zie hetzelfde afspelen in de randstad en in rijke buurten. Sure het taalgebruik, de woordkeuze en de manier van protest is verschilt. Maar bijna niemand wil dit bij hem of haar in de buurt hebben. Er is geen draagvlak meer.

Rode Diesel
Rode Diesel20 aug. 2022 - 10:27

"Ik heb exact datgene gedaan wat die Albergers deden met asielzoekers: op grond van aannames en een beetje gekloot op het internet een oordeel over die mensen vellen." Kwalijk ja om een reden die je nog steeds ontgaat. Je onderscheidt "die Albergers" in wat "ze" doen en zijn naar blanke huidskleur en autochtone etniciteit terwijl ik je aantoon dat alle Nederlanders, inclusief die met een minderheden achtergrond van allerlei kleur en etniciteit, in reactie op een zich in korte tijd in hun dorp, kleine gemeente, of stadswijk, dus ook multiculturele net zo negatief op een zich in zeer korte tijd vestigen van nieuwelingen met andere achtergrond. Han van der Horst wijst verwijtend uitsluitend op blanke autochtonen. Dat het misschien wel begrijpelijk iis dat gemeenschappen van mensen zo reageren, ook wanneer die in de bestaande leefomgeving al zeer divers is zoals in randstedelijke multiculturele wijken, is blijkbaar niet te bevatten laat staan als bepaald niet kwalijk te zien door mensen als Han van der Horst.

Zandb
Zandb20 aug. 2022 - 11:08

Diesel Ik vind dat een domme opmerking: "Han van der Horst suggereert een aantal kwalijke zaken." Han van der Horst vindt een aantal zaken, Albergen en zijn inwoners betreffende, kwalijk. Hij suggereert niets want zijn kritiek laat niets aan onduidelijkheid over. Misschien dat het volgende voorbeeld u duidelijk kan maken welke onzin u beweert: Wanneer inwoners van Zwolle zich misdragen en daar vindt iemand wat van, dan zegt hij niets over de inwoners van Amersfoort die in theorie nog wel veel erger kunnen zijn.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 aug. 2022 - 11:23

Wieowie, je probeert weer het onderwerp te veranderen, valsspeler dat je bent. Je bent wel je focus kwijt. Want je vervalt in herhalingen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 aug. 2022 - 11:27

Dat je ook mensen met een andere huidskleur hebt dan de karnemelkteint van de Albergers is voorhet betoog van geen enkele relevantie. Het gaat om de Albergers. Dat ze qua kleur lijken op ouderwetse flessen melk, doeter niet toe.

Rode Diesel
Rode Diesel20 aug. 2022 - 19:29

Het klare punt dat willekeurig welke Nederlandse groep burgers, met welke huidskleur of etniciteit ook, wanneer geconfronteerd met in korte tijd een relatief grote groep nieuwelingen met totaal andere achtergrond op vergelijkbare weerstand stuit en zelfs een achteruitgang in bestaande onderlinge verhoudingen, m.a.w. sociaal ontwrichtend werkt, zoals de onderzoeken van Dagevos e.a. (SCP) aantonen blijft staan.

DaanOuwens
DaanOuwens21 aug. 2022 - 14:14

@ Rode Diesel Jij schrijft: .... en zelfs een achteruitgang in bestaande onderlinge verhoudingen, m.a.w. sociaal ontwrichtend werkt ..... En wat is het probleem daarvan? Overigens betreft het hier slechts een tijdelijk verblijf. Dus die impact zal nihil zijn. Maar stel dat die homogene gemeenschap ontwricht wordt. Dan ontstaat er weer weer een nieuwe balans. Met een meer gedifferentieerde bevolking en vermoedelijk minder cohesie maar verjonging, meer verandering en meer individuele vrijheid. Een even groot probleem is namelijk ook het vergrijzen en uitsterven van die homogene naar binnen gekeerde gemeenschappen en het daardoor instorten van het hele voorzieningen niveau. Een proces dat in veel van die dorpen loopt en nu enigszins stagneert vanwege het landelijk tekort aan woonruimte. Verder mogen wat mij betreft mensen hun eigen toekomst kiezen. Albergen kiest voor vergrijzen en uitsterven. En ik heb geen moeite met die keuze. Maar jij probeert te schetsen dat het weigeren van buitenstaanders de toekomst veilig stelt. Dat is dus onzin.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 aug. 2022 - 9:52

Mensen zijn mensen, daar komt Rode Diesel wat later achter dan veel anderen, maar dat mag de pret niet drukken. Wat daaruit zou moeten volgen volgens Rode Diesel is mij onduidelijk maar het belooft niet veel goeds, want hij durft het nooit te zeggen.

Deckard1
Deckard124 aug. 2022 - 9:13

https://nos.nl/artikel/2441807-inwoners-albergen-kleiner-aantal-asielzoekers-welkom-wij-zijn-sociaal Vooral die racist in dit filmpje van de NOS maakt het wel erg bont.

zeeman aan wal
zeeman aan wal19 aug. 2022 - 18:18

Er zijn echt mensen die vinden dat Nl uit de vluchtelingenverdragen moet stappen en het recht op asiel(aanvraag) moet inperken. Zij vinden ook dat een naturalisatie veel minder vanzelfsprekend moet zijn. Dit zijn echt geen domme, xenofobe, racistische mensen hoor.

3 Reacties
Beisser
Beisser20 aug. 2022 - 8:55

Niet racistisch. Dat klopt. Maar wel dom en xenofoob.

Volrin
Volrin20 aug. 2022 - 12:27

@Beisser "Niet racistisch. Dat klopt. Maar wel dom en xenofoob." Daar zit vrij veel overlap in, tussen die drie groepen.

Beisser
Beisser20 aug. 2022 - 13:53

Volrin20 aug. 2022 - 14:27 [‘Daar zit vrij veel overlap in, tussen die drie groepen.’] Hangt van de definities af, maar we raken off topic als we daarop doorgaan.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands19 aug. 2022 - 14:21

Deze mensen moeten ergens geplaatst worden, dus het zal sowieso impact hebben. Maar waarom nu juist in deze dorpjes en met deze verhoudingen? Beter kijk je naar gebieden waar politiek gezien het draagvlak groot is en plaats je de mensen daar. Win-Win situatie.

3 Reacties
dordtenaar2
dordtenaar219 aug. 2022 - 16:38

En waar in Nederland denk je dat er nog gejuicht gaat worden als er in hun buurt een asielzoekerscentrum komt?

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands19 aug. 2022 - 21:04

@dordtenaar2 Als je je realiseert dat bijv. GroenLinks en D66 achter de huidige asiel benadering staat, dan zou je kunnen kijken naar gemeentes / wijken waar deze partijen groot zijn. Ook dat is win-win: de asielzoekers zijn geholpen en de betreffende partijen kunnen hun idealen direct in de praktijk brengen

Beisser
Beisser19 aug. 2022 - 22:00

Àlle nederlandse gemeenten is dringend gevraagd mee te werken aan een oplossing van de asielcrisis. ALLE gemeenten! Overal een muur van onwil. Albergen was de eerst ingreep. Een voorbeeld. 'Gemeenten, pas op als je je niet wat positiever opstelt krijgen jullie ook zo'n crisisopvang door de strop gedouwd en dan is er geen gejamaar os gewehadden andere plannen meer. Eindelijk wat daadkracht van die laffe bende daar in Den Haag.

Ivan61
Ivan6119 aug. 2022 - 12:16

Han, Ik heb hieronder mijn persoonlijke ervaring als ex asielzoeker geplaatst. Volgens mij hoefde jij nooit een nacht in AZC door te brengen. Misschien zijn alle inwoners van Albergen xenofoben dat weet ik niet. Stel eens voor dat zo is. Wil jij dan asielzoekers dan plaatsen? Wat heeft een asielzoeker daar te zoeken? Bed,bad en brood is genoeg voor een week kan ik je uit de eerste hand vertellen. Wat voor perspectief hebben asielzoekers in Albergen? Voor de overige ben ik van mening dat jij een weekend in Albergen moet doorbrengen en jouw ervaringen met ons delen. En volgende weekend in Ter Apel. Nog een keer: Er zijn heel weinig asielzoekers die naar zo een dorp willen.

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 aug. 2022 - 14:43

@ Ivan61 Geen onterechte reactie van je. Toch snap ik de tekst van Van der Horst wel. Zijn idee is dat mensen die hier opgevangen worden of een status krijgen overal in Nederland welkom zijn of moeten zijn. Jouw reactie laat zien dat dit niet de werkelijkheid is. De tekst van Van der Horst gaat over hoe het zou moeten zijn die van jou over hoe het is. Het verschil tussen ideaal en werkelijkheid. Maar je weet inmiddels vermoedelijk wel dat in Nederland heel veel mensen liever geloven in het ideaal dan in de realiteit. Daarom wordt hier het falen van de overheid en samenleving vaak toegedekt. Het kan best dat immigranten nodig en noodzakelijk om die oogkleppen van autochtoon Nederland te verwijderen. Ik zou trouwens ook niet naar zo'n dorp willen.

Beisser
Beisser19 aug. 2022 - 22:13

DaanOuwens 19 aug. 2022 - 16:43 ['Zijn idee is dat mensen die hier opgevangen worden of een status krijgen overal in Nederland welkom zijn of moeten zijn.'] Nee Daan, Van der Horst wijst een beschamende realiteit aan: Het bekrompen egoïsme, het kortzichtige vooroordeel, het ongenuanceerd generaliseren, het met wantrouwen benaderen van alles dat en iedereen die vreemd, niet eigen is waar het overgrote deel van de Nederlandse bevolking mee behept is. En de lafheid van de lokale politiek die daarin meegaat.

Ivan61
Ivan6120 aug. 2022 - 7:21

@ Daan Ouwens, Han maakt gebruik van deze situatie om een dorp te oordelen volgens zijn eigen maatstaf. Dat vind ik kortzichtig en brutaal. Hij kent die mensen niet eens. In mijn werk zie ik hoe de integratie vertraagd wordt. Niet alleen van nieuwkomers maar van de mensen die aan de onderkant zich bevinden in het algemeen. Onze regering speelt ranzige vorm van catenaccio en bijna alle burgers trappen met open ogen in. Telkens weer. Mensen slapen gedwongen in open lucht in Ter Apel en onze regering doet niks. Zo een dorp dwingen is geen oplossing maar gewoon nieuwe ellende veroorzaken. Dat doen ze met alles. Nooit iets oplossen maar steeds weer probleem erger maken. Nu hebben wij over Albergen morgen over andere dorp of stad. Wij moeten over onvermogende regering hebben volgens mij.

DaanOuwens
DaanOuwens20 aug. 2022 - 8:44

@ Beisser Jij schrijft: Van der Horst wijst een beschamende realiteit aan: En dat doet hij vanuit het vertrekpunt dat mensen zich open moeten kunnen stellen voor elkaar en mensen in nood willen helpen. En vervolgens laat hij zien dat men dat in Albergen niet wil. En dan volgt de beschrijving. Ik kijk er dus op een andere manier naar als jij. Ik vind het vetrekpunt van Van der Horst belangrijker dan Albergen. Dat komt omdat ik geen enkel geloof heb in de inwoners van Albergen. Er is geen enkel argument dat hen ertoe kan brengen asielzoekers te tolereren. Dus moet je kijken naar de abstractie daarover de aanname dat mensen welkom zouden moeten zijn. Dat zijn ze in Albergen niet. Voor mij is dat de essentie van het betoog van Van der Horst, de rest is bijzaak.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2022 - 8:52

In Zweden mogen asielzoekers zelf onderdak zoeken bij vrienden of familie. Kan dat niet dan zorgt de overheid voor accommodatie. Ze trekken uiteraard per omgaande naar de overvolle migrantenwijken in de grote steden. Ze moeten wel een adres achterlaten waar de afwijzing van hun asielverzoek naartoe kan worden verzonden.

DaanOuwens
DaanOuwens20 aug. 2022 - 8:56

@ Ivan61 Jij schrijft: Dat vind ik kortzichtig en brutaal. Hij kent die mensen niet eens. Ik heb daar geen probleem mee. In keuzes die mensen in dit soort situaties maken zie je de normen en waarden waar van it ze handelen. Dus de beschrijving van Van der Horst is correct. Daar is niets brutaals aan. Daarna zeg je: Wij moeten over onvermogende regering hebben volgens mij. Ik proef onder je laatste regels dat je uitgaat van het idee dat iedereen op dezelfde manier naar het falen van de regering kijkt. Ik denk dat een kleine meerderheid positief is, anders een grote minderheid. Dus ik kies er voor om naar het concrete probleem te kijken en het daar over te hebben. Daar liggen de kansen zaken te verbeteren. Als je zegt dat de regering slecht is en weg moet heb je zelf de mogelijkheden om te verbeteren weggegooid. Je hebt geen argument waarmee je anderen kan overtuigen. Het concrete probleem is nu dat er geen opvangplekken zijn. Volgens mij moeten die in de Randstad komen. In gesloten oude schoolgebouwen, oude bejaardenwoningen of andere zorginstellingen of leegstaande kantoren. Dan kan er snel goede ruimte komen, is er capaciteit om aanvragen te verwerken en wordt asielzoekers het dorp Albergen bespaard. Dan werk je aan een oplossing.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2022 - 11:56

[Het concrete probleem is nu dat er geen opvangplekken zijn. ] Dat klopt. De om te bouwen lege kantoren en bejaardentehuizen staan niet in de provincie.

Beisser
Beisser20 aug. 2022 - 14:36

DaanOuwens 20 aug. 2022 - 10:44 Jij schrijft: ‘En dat doet hij vanuit het vertrekpunt dat mensen zich open moeten kunnen stellen voor elkaar en mensen in nood willen helpen. En vervolgens laat hij zien dat men dat in Albergen niet wil’ Maar hij zet boven zijn collumn ‘Het zijn helemaal geen kinkels in Albergen’ M.a.w. Het zijn doodgewone Nederlandse burgers, daar in Albergen. En hun reactie is de doodgewone eerste reactie overal in Nederland. Dat is de beschamende realiteit die Han van der Horst aankaart. Dat is zijn vertrekpunt. Hij beschrijft daarvoor eerst in 3 alinea’s de reacties van de Albergers, dan in 1 alinea de voor de hand liggende diagnose m.b.t. die reactie en tot slot in de rest van zijn stuk hoe en waarom die diagnose ‘volstrekt vals’ is (zijn woorden) en dat de reactie van de Albergers de standaardreactie is waar het COA overal in Nederland de kop tegen stoot. Hij eindigt met: ’Geloof me, dat is geen dorps idee, dat is een stads idee. Ze zijn onder ons gekomen, opnieuw, en ze maken zich klaar’. Een behoorlijk pessimistische gedachte. Ik hoop maar dat hij ongelijk heeft.

DaanOuwens
DaanOuwens20 aug. 2022 - 18:13

@ Beisser Jij schrijft: ... en dat de reactie van de Albergers de standaardreactie is waar het COA overal in Nederland de kop tegen stoot. Dat is jouw conclusie maar volgens mij heeft Van der Horst dat niet zo bedoeld. Hij schrijft namelijk ook: Het is gewoon afkeer van mensen die er niet zo uitzien als de Albergers zelf. Daar willen ze zich graag door laten bedienen als zij op zonvakantie zijn. Dus hij maakt het specifiek. Het betreft de Albergers. Ik heb hem hier in deze discussie ook zien opschrijven dat hij in zijn woonomgeving wel diversiteit ziet. Daar zegt hij niet mee dat daar geen discriminatie is. Dus volgens ga je te ver met je conclusies. Maar wellicht reageert hij zelf nog. En ben ik het uiteindelijk niet met hem eens. Ik ben niet zo van het verklaren van teksten die een ander heeft geschreven. Dat kunnen ze beter zelf doen. Ik denk wel dat er een fundamenteel verschil is tussen dit soort zaken in de Randstad en de regio. Die Albergers streven naar iets wat hier allang verdwenen is namelijk een homogene samenleving. Met betrekking tot de toekomst ben ik niet somber. Voor veel jongeren is dit een belachelijke discussie. Wat volgens mij het grootste probleem is dat er wordt gedacht dat er één Nederland is waarin iedereen gelijk is. Daar moeten we vanaf we zijn niet gelijk en moeten beleid gaan maken vanuit het besef dat we niet dezelfde normen en waarden delen. Dan komt het wel goed.

JaapdeGrote
JaapdeGrote19 aug. 2022 - 11:25

Jozias 2: Jij schrijft "Omdat als je kijkt naar de grote steden die al voldoende op hun bordje hebben qua sociale problematiek, integratie etc." Ah dat is een goeie opsteker voor de inwoners van Tubbergen. Misschien hebben ze dan toch gelijk.

7 Reacties
Jozias2
Jozias219 aug. 2022 - 11:57

@Jaap, SCP: "Rotterdam had het hoogste aandeel arme inwoners (10,9%), direct gevolgd door Amsterdam (10,5%) en Den Haag (10,3%). Deze hoge armoedepercentages hangen samen met de bevolkingssamenstelling in de drie steden. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben ook het grootste aantal uitkeringsontvangers en het grootste aantal inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze kenmerken verhogen het risico op armoede" Dat zijn de feiten, maar dat iets een nadelige invloed heeft betekend niet dat je deze invloed niet met elkaar moet dragen. Ik vind dat iedereen die in aanmerking komt voor asiel hier opgevangen moet worden en een plek moet kunnen krijgen. Hoe beter je dat verdeelt hoe beter dat is voor het draagvlak en het absorptievermogen van de samenleving. Je kunt twisten of 350 mensen in een klein dorp passend is en of je dat niet met wat meer kleinere locaties meer moet spreiden over meer dorpen maar het is geen reden om mensen niet in Tubbergen op te vangen. Dat is meer een discussie tussen enerzijds draagvlak en anderzijds een efficiënte bedrijfsvoering van het COA. Volgens mij is het grootste probleem de mensen uit veilige landen die geen kans maken op asiel. Dit zijn de mensen die vaak zorgen voor overlast en deze mensen snel onderkennen en scheiden van de kansrijke asielzoekers is goed voor het draagvlak en de uitvoerbaarheid in de asielketen.

Gimli1955
Gimli195519 aug. 2022 - 12:31

Neen, Jaap. Die argumenten gelden alleen voor de Randstad. Iedereen is gelijk, maar in de Randstad zijn ze een beetje meer gelijk dan de anderen. Als de gaswinning in de randstad was geweest, was er al lang een oplossing geweest. In de Randstad hebben ze last van die integratie en sociale problematiek, dat geldt natuurlijk niet als er verhoudingsgewijs grote groepen komen die moeten integreren buiten de Randstad. Daan is gewoon zichzelf en met een tunnelvisie brengt hij alles terug tot voor hem begrijpelijke brokken informatie, die dan weer al mening wordt geloosd. Inhoudelijk is het niet, maar hij is wel goed in wijzen naar anderen. Anderen moeten zich altijd aanpassen aan zijn denkbeelden, waarbij het hoofdzakelijk gaat dat de ander het fout heeft. Dan lijkt het alsof hij gelijk heeft, maar dat is geen logische conclusie.

Jozias2
Jozias219 aug. 2022 - 14:16

@gimli De Groningers hebben het gas en de aardbevingen. Maar als je in Pernis woont met alle uitstoot en gevaarlijke stoffen van de Rotterdamse haven? Of naast kijfhoek een rangeerterrein met wagons met gevaarlijke stoffen wat nog wel eens mis gaat. Of als je in IJmuiden woont met tata steel Of in Dordrecht bij chemours met alle gezondheidsschade. Vlakbij schiphol , Etc etc er is veel aandacht voor de Groningers maar in heel veel delen van het land waaronder zeker ook de randstad is er gezondheidsschade of risico’s door de activiteiten.

DaanOuwens
DaanOuwens19 aug. 2022 - 14:35

@ Gimli1955 Jij schrijft: Anderen moeten zich altijd aanpassen aan zijn denkbeelden, waarbij het hoofdzakelijk gaat dat de ander het fout heeft. Niemand hoeft zich aan te passen aan mijn denkbeelden. Ik heb zelfs nooit iemand zoiets gevraagd. Ook jou niet. Het enige dat ik je heb gevraagd is je inhoudsloze ondoordachte teksten eens te onderbouwen. Probeer eens te onderbouwen waar ik van jou heb gevraagd dat jij mijn mening moet overnemen. Dit soort teksten van jou zijn zo laf en smakeloos. Ver onder de maat.

Zandb
Zandb20 aug. 2022 - 11:19

Gimli Geldt wat u tegen Daan zegt, niet nog veel uitdrukkelijker voor u zelf; ik citeer: "Daan is gewoon zichzelf en met een tunnelvisie brengt hij alles terug tot voor hem begrijpelijke brokken informatie, die dan weer al mening wordt geloosd. Inhoudelijk is het niet, maar hij is wel goed in wijzen naar anderen. Anderen moeten zich altijd aanpassen aan zijn denkbeelden, waarbij het hoofdzakelijk gaat dat de ander het fout heeft. Dan lijkt het alsof hij gelijk heeft, maar dat is geen logische conclusie." Betreft het hier niet een gevalletje "eigen tekortkomingen projecteren op een ander"?

Wie o Wie
Wie o Wie20 aug. 2022 - 12:11

Hoi Daan, jij bent juist altijd degene die anderen de woorden in de mond legt of onwaarheden verkondigd. Als men dat doorheeft, geef je niet thuis. Gimli en velen anderen zien dat.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 aug. 2022 - 10:18

Interessant dat Ginli denkt dat hij oooit iets onderbouwt. Ouwens heeft gelijk, Gimli gaat lekker mee in het 'Randstad tegen de rest' frame. Onderbouwing: citaat van Gimli : 'Die argumenten gelden alleen voor de Randstad. Iedereen is gelijk, maar in de Randstad zijn ze een beetje meer gelijk dan de anderen.' Onderbouwing van Gimli dat de Randstad een streepje voor heeft op de rest van Nederland: 'In de Randstad hebben ze last van die integratie en sociale problematiek, dat geldt natuurlijk niet als er verhoudingsgewijs grote groepen komen die moeten integreren buiten de Randstad' Hier tapt Gimli uit een wel heel vies vaatje: alsof iemand heeft ontkend dat er integratieproblemen kunnen zijn (alhoewel ik niet weet of integratie een rol speelt omdat ik niet weet of als die AZC bewoners wel mogen blijven). Enzovoort. Zandb slaat de spijker op de kop. het recht je buren te kiezen bestaat nergens in Nederland, ook niet in Albergen. PS het moet voor vluchtelingen wel een teleurstelling zijn van Albergen geen heeft.

JaapdeGrote
JaapdeGrote19 aug. 2022 - 11:04

Daan jij schrijft: "Vergeet dat soort dorpen, laat ze vergrijzen en doodbloeden, focus op de Randstad." Hm je praat in koloniale woorden. Het verstedelijkte westen in de persoon van Daan heeft een substitutie gevonden voor de vroegere koloniën. Nu is het de plattelander waar Daan zich ver verheven boven voelt en wel even zal zeggen hoe het hoort. De randstad wat zich verrijkt heeft aan oa het aardgas in de "moderne" koloniën exporteert nu het liefst de eigen problemen naar die gebieden. En dat minderwaardig volk heeft dat maar te accepteren. Focus op de Randstad. Meer woningen, meer wegen etc. etc. De milieu prijs leggen we wel neer bij die domme boeren uit die achterlijke "koloniën". Ah zo kennen we die superieure randstedeling weer. (De vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken)

12 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 aug. 2022 - 12:22

@ JaapdeGrote Jij schrijft: Nu is het de plattelander waar Daan zich ver verheven boven voelt en wel even zal zeggen hoe het hoort. Je moet eens wat beter lezen. Het boeit mij helemaal niet hoe anderen het doen en ik ga ze zeker niet vertellen hoe ze het moeten doen. Ik wil zo weinig mogelijk met ze te maken hebben en vind hun opvattingen en manier van leven primitief en kortzichtig. Met welke motieven wil jij mij het recht ontzeggen die mening te hebben? En waarom ben jij niet in staat je reactie gewoon onder mijn tekst te zetten? Te moeilijk voor je?

Jonathan2
Jonathan219 aug. 2022 - 13:49

Het probleem is niet de verheven randstedeling maar de misplaatste morele superioriteit van vele op het platteland die zichzelf buiten de rechtstaat plaatsten. De meest bedreigende vorm van morele superioriteit voor een democratische rechtstaat. Ze menen op basis van hun zelfverzonnen morele blanke superioriteit niet-blanken hun recht op opvang te kunnen ontzeggen. Volstrekt bespottelijk dat ze denken dat dat in een normaal werkende democratie mogelijk moet zijn. Ze beginnen te janken en te zeuren als kleine kinderen als anderen ook een moreel oordeel over hun hebben zoals zelf natuurlijk wel ieder moreel oordeel over anderen mogen uiten. Overigens heb je net een stukje getypt waarin je probeert aan te tonen hoe verwerpelijk de moraal van de randsteling is en jezelf als de echte verheven moraalridder op het paard gehesen.

JaapdeGrote
JaapdeGrote19 aug. 2022 - 14:54

@Daan Jij schrijft: -"Met welke motieven wil jij mij het recht ontzeggen die mening te hebben? " Geen enkel motief. Dat doe ik ook niet. Ik geef alleen mijn mening, Net als jij. -"Ik wil zo weinig mogelijk met ze te maken hebben en vind hun opvattingen en manier van leven primitief en kortzichtig. " Dat bedoel ik dus. Je kijkt in de spiegel maar ziet niet dat je het zelf bent. - "Te moeilijk voor je?" Yep ik ben net zo dom als alle anderen die er een iets andere mening dan jij op na houden. @Jonathan2 Jij schrijft: " en jezelf als de echte verheven moraalridder op het paard gehesen." Yep inderdaad en neem mijn mening ter harte, kun je nog wat van leren.

DaanOuwens
DaanOuwens19 aug. 2022 - 17:43

@ JaapdeGrote Jij schrijft: Geen enkel motief. Dat doe ik ook niet. Ik geef alleen mijn mening, Net als jij. Nee jij geeft niet je mening, je neemt mij kwalijk dat ik mijn mening geef. Dat is iets anders. En je schrijft: Dat bedoel ik dus. Je kijkt in de spiegel maar ziet niet dat je het zelf bent. Ik veroordeel de bewezen kortzichtigheid van de Albergers. De Albergers veroordelen mensen waar ze niets van weten. En je schrijft: Yep ik ben net zo dom als alle anderen die er een iets andere mening dan jij op na houden. Ik spreek je niet vanwege je afwijkende mening maar vanwege de inhoud van je mening en je gedrag. Je spreekt mij aan alleen op het feit dat ik mijn mening geef en het feit dat je niet de moeite neemt om onder mijn oorspronkelijke tekst je reactie te geven. Ik stel daarom de simpele vraag, is het moeilijk? Of was het bewust? Ook je eerste reactie raakte al kant nog wal. Je verweet mij dat ik de problemen bij de domme boeren uit de koloniën exporteerde terwijl ik overduidelijk aangaf geen asielzoekers in de provincie wil huisvesten. Je schrijft dus een hysterische Calimero tekst over het onbegrip en de onderwaardering voor de mensen in de provincie en vervolgens laat je met je bijdrage zien dat alle verwijten aan de domme boeren helemaal terecht zijn. Het kleinzielige gejank vanuit de provincie vindt ik nogal misplaatst en kan er ook geen enkel respect voor opbrengen. Het soort tekstjes dat jij schrijft verdient dat ook niet.

michellekepen
michellekepen19 aug. 2022 - 23:50

DaanOuwens, Dat van alle reageerders hier, uitgerekend jij degene bent die anderen aanspreekt op het plaatsen van reacties op de daarvoor niet geëigende plek, doet wel heel cynisch aan. Want als er één was die daar kennelijk een sport van maakte, dan was jij dat wel. Zo heb ik zelf meerdere keren kunnen constateren. En zelfs ervaren. Zo vaak dat ik op een gegeven moment zelfs schreef: > (24 apr. 2021 - 13:05)

JaapdeGrote
JaapdeGrote20 aug. 2022 - 5:27

@Daan. Jij schrijft: "je neemt mij kwalijk dat ik mijn mening geef". Hoezo? Waar schrijf ik dat dan. Ik reageer op jouw opmerking. "Vergeet dat soort dorpen, laat ze vergrijzen en doodbloeden, focus op de Randstad." Dat hoogmoedige van jouw als randstedeling. Maar wellicht begrijp je je eigen tekst niet. In je laatste reactie haal je van alles door elkaar. Ook dat zou kunnen komen door dat je moeite hebt met begrijpend lezen maar ik denk eerder je tunnelvisie. Op die verwarde reactie van jou ga ik dan ook verder niet in. Wel wil ik in het kort iets dieper ingaan op de oorspronkelijk zin waarop ik reageerde. Je hebt twee soorten mensen. Je eigen soort ( de westerse witte) en die daar niet toe behoren. Je voelt je (naar ik aanneem onbewust) ver boven die laatste groep verheven. Die moet je dus als deugdmens beschermen. Die eigen soort die anders denkt dan jij had beter moeten weten en had moeten zijn zoals jij. Die moet dus aangevallen worden. Een dubbele moraal voortkomend uit een dubbel superioriteits gevoel. Dit ligt waarschijnlijk ook ten grondslag aan mensen die bijvoorbeeld zo tolerant zijn ten opzichte van de islam, maar zo haatdragend tov het Christendom. (even terzijde: 'vindt ik' schrijf je zonder t, maar ik neem aan dat dat een typefoutje was.

DaanOuwens
DaanOuwens20 aug. 2022 - 16:26

@ michellekepen Jij schrijft: Want als er één was die daar kennelijk een sport van maakte, dan was jij dat wel. Dan heb je daar niet goed naar gekeken.

DaanOuwens
DaanOuwens20 aug. 2022 - 16:41

@ JaapdeGrote Jij schrijft: Ik reageer op jouw opmerking. "Vergeet dat soort dorpen, laat ze vergrijzen en doodbloeden, focus op de Randstad." Er is niets hoogmoedigs aan die zin. Het is simpel dat wat volgens mij verstandig beleid is. En je schrijft: Je hebt twee soorten mensen. Je eigen soort ( de westerse witte) .. tot maar zo haatdragend tov het Christendom. Dit is nou het Calimero gedrag waar ik eerder naar verwees. Deze tekst komt voort en is gebouwd op basis van wat jij denkt dat ik vind van de boeren en hun aanhang. Het idee dat ik op hen neerkijk. De werkelijkheid is dat ik geen enkele belangstelling voor ze heb. Ik kijk dan ook niet op ze neer. Ik wil geen last van ze hebben en ik zorg dat ik hen niet in de weg loop. Maar van neerkijken op is geen sprake. Wat je beschrijft lees ik in talloze reacties van mensen uit den provincie. Ook de boeren beweren het. Wij voeden Nederland. Wij willen respect voor wat we doen. Ik ben niet iedere inwoner van de Randstad. Die zijn er in alle soorten en maten. Maar ik heb alleen respect voor mensen die iets bijzonders doen of hebben gedaan. Niet voor een boer die het milieu verziekt en niet voor een dorpsbewoner die zijn dorp wit wil houden. Meer is er niet. Het minderwaardigheidscomplex is een kenmerk van de provincie. Het klinkt door naar kritiek op politiek en op andere Nederlandse groepen. Maar de anderen zijn niet bezig met het dorp, het dorp is bezig met zichzelf. En dat laat jouw tekst ook zien.

michellekepen
michellekepen21 aug. 2022 - 1:35

Kennelijk is een citaat weggevallen. Daarom bij deze alsnog: "DaanOuwens, Voor de zoveelste keer dat je op iemand reageert. Maar nalaat dat daar te doen, waar dat hoort, namelijk ONDER iemands reactie. Omdat je dit zo vaak doet, kan het bijna niet anders zijn dan dat er sprake is van opzet. (temeer daar je hier volgens mij al eerder op gewezen bent!)" Citaat van Michellekepen, 24 apr. 2021 - 13:05, op Joop. Blijft opvallend dat uitgerekend diezelfde Daanouwens, nu schrijft: "En waarom ben jij niet in staat je reactie gewoon onder mijn tekst te zetten? Te moeilijk voor je?"

DaanOuwens
DaanOuwens21 aug. 2022 - 10:30

@ michellekepen Jij schrijft: Omdat je dit zo vaak doet, kan het bijna niet anders zijn dan dat er sprake is van opzet. (temeer daar je hier volgens mij al eerder op gewezen bent!)" Dat verwijt was toen al onterecht en misplaatst en nu is dat nog steeds zo.

michellekepen
michellekepen21 aug. 2022 - 23:04

DaanOuwens, Helaas voor jou: mijn constatering was toen gebaseerd: - op het feit dat ik je dat meerdere keren bij anderen zag doen - én dat ik dat zelf meerdere keren heb mogen ondervinden. Maar voor mensen die beweren dat het feit dat iemand gepromoveerd is, helemaal niets over het iq zegt, voor mensen die gedurende een discussie plotseling beweren dat term antisemitisme helemaal niets met jodenhaat van doen heeft, en dat alles om tegen beter weter in zijn gelijk proberen te halen, die is niet gestikt in zijn eerste leugen.....

DaanOuwens
DaanOuwens22 aug. 2022 - 8:10

@ michellekepen Jij schrijft: die is niet gestikt in zijn eerste leugen..... Ik lieg niet. Jij verkondigt wel onzin.

Bouwman2
Bouwman219 aug. 2022 - 9:04

Deze burgers van Tubbergen leggen zich niet zo maar neer bij wat de Overheid wenst. Dat is echt Nederlands. Nederland is groot Tubbergen.

14 Reacties
Norsemen
Norsemen19 aug. 2022 - 11:07

Dat zou betekenen dat Nederland het grootste kutland ter wereld is.

oproerkraaier
oproerkraaier19 aug. 2022 - 13:35

Het volk wat hier woont is uiterst onaangenaam in elk geval.

Beisser
Beisser20 aug. 2022 - 9:05

Hou toch eens op met dat ge-wegmetons! De Tubbergers roepen luidop wat de rest van de wereldbevolking denkt. Wi-zijdenken is een algemeen menselijke natuurlijke, instinctieve, zelfs kuddedierlijke houding die de proto-mens al had toen hij nog naakt over de savannen van Afrika zwierf. De opgave is: Als beschaafd 21e eeuwse mens herken en erken je dat bij jezelf en probeer je het onder controle te krijgen / houden.

Norsemen
Norsemen20 aug. 2022 - 15:51

“ Wi-zijdenken is een algemeen menselijke natuurlijke, instinctieve, zelfs kuddedierlijke houding” Wij blank, en zij niet blank? Dat is niet instinctief, dat is aangeleerd.

Beisser
Beisser20 aug. 2022 - 21:36

Norsemen 20 aug. 2022 - 17:51 [‘“Wij blank, en zij niet blank?”’ Dat is niet instinctief, dat is aangeleerd’.} Nee, niet Wij blank, en zij niet blank. “Wij, eigen groep" vs "zij, alle anderen, niet eigen groep". Dat kan bij gelegenheid inderdaad blank vs niet-blank zijn, maar ook het tegenovergestelde, niet-blank vs blank. En ook ’wij mannen’ vs ‘zij vrouwen’ en omgekeerd en ‘wij hetero’s vs zij homo’s (…LBTQ+)’ en omgekeerd. ‘Wij plattelanders vd zij stedelingen’ en omgekeerd of … enz. enz. De lijst is eindeloos. Wat wèl aangeleerd is : “Wij van het boreale blanke ‘ras’ ("wij Noord-Europeanen") staan met ons christelijke geloof en normen en waarden boven alle andere “rassen” en wij zijn voorbestemd om dezen te overheersen en we hebben het recht deze "rassen" uit te buiten en als vee te behandelen". Dat heet racisme. (Ik heb ‘ras’ en ‘rassen’ tussen haakjes gezet want homo sapiens (de mens) is één enkele homogene soort met verschillende variaties in huidskleur en lichaamsbouw. Er zijn geen ondersoorten en “rassen” zijn er al helemaal niet.)

Mokker
Mokker20 aug. 2022 - 21:51

Wow, Norsemen en kraaiert vinden dat je altijd braaf moet doen wat de overheid zegt. Mark Rutte zal blij zijn met jullie als slaafse volgelingen.

Norsemen
Norsemen21 aug. 2022 - 8:24

@Mokker Je doet alsof die Tubbergers een verzetsdaad plegen. Maar het tegenovergestelde is waar.

Norsemen
Norsemen21 aug. 2022 - 8:31

@Beisser En wat is er in Tubbergen het geval denk je? Waarom is het voor veel mensen, het soort Tubbergers, geen probleem om blanke Oekrainers op te vangen, maar als er niet blanke Syriers komen is de wereld te klein.

Beisser
Beisser21 aug. 2022 - 11:38

Norsemen 21 aug. 2022 - 10:31 Niet de huidskleur is doorslaggevend. Wèl allerlei andere overwegingen, namelijk: Syrië = de Arabische wereld = moslims = andere cultuur = andere normen en waarden = ver weg = vreemd = zij-groep. Wilders riep ooit: ‘Vluchtelingen opvangen in de regio!’ dat is tekenend voor het denken Hier tegenover: Oekraïne = Europa = christelijk = vergelijkbare cultuur = gelijke normen en waarden = eigen regio = is eigen = is wij-groep Wilders riep het eens: ‘Vluchtelingen opvangen in de regio! Voor Oekraïne is Europa (lees Nederland) de regio!’ Niet dat deze overwegingen een bewuste gedachtenlijn vormen. Het blijft een onderbuikreactie, maar zo werkt het onbewustzijn wel: selecteren, generaliseren, etiketteren, reageren. Dit is de reflex. Die gaat langs de kortste weg, via de ruggegraat. van waarneming naar reactie. De bewuste weg met argumenten voor en tegen via het brein duurt langer Racisme is aangeleerd, de bewuste weg, de langere weg. De weg die Apartheid, slavernij en kolonialisme faciliteert. Die “argumenten” aanvoert om culturen en beschavingen uit te roeien. Bewust!

Norsemen
Norsemen21 aug. 2022 - 17:35

De Oekraïnse cultuur is net zo verschillend van Nederlandse als de Syrische. Alleen omdat Oekraïners blank zijn denken mensen dat het hetzelfde is. Huidskleur is verreweg de belangrijkste rede waarom mensen als anders worden gezien. Al die onzin die ze erbij verzinnen zoals ‘opvang in de regio’ is alleen maar om de werkelijke rede te verbloemen. Mocht et een keer iets in Turkije gebeuren, wat op dezelfde manier onze regio is, zal de weerstand weer veel groter worden. Of wat dacht je van hulp aan de Antillen, ons koninkrijk notabene.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 aug. 2022 - 10:31

het boek 'Behave' van Sapolsky gaat voor een deel over deze vraag, 'Nature' or 'Nurture' (in het algemeen). Het antwoord is Narture. Maar wij leven in een beschaafde wereld waar 99% van wat natuurlijk gedrag is (of liever: was) op de een of andere manier is bijgeschaafd. Waarom je bij nieuwkomers met een bord weg met nieuwkomers zou mogen rondloopen is mij niet duidelijk. Beetje hetzelfde als bij iemand in de woonkamer pissen met een beroep op 'vroeger was alles beter'.

Beisser
Beisser22 aug. 2022 - 14:20

stokkickhuysen 22 aug. 2022 - 12:31 [‘het boek 'Behave' van Sapolsky gaat voor een deel over deze vraag, 'Nature' or 'Nurture' (in het algemeen). Het antwoord is Narture’.] Leuk antwoord van deze Sapolsky: Narture. Maar wat bedoelt hij nou eigenlijk? ‘Nature’ of ‘Nurture’ Of bedoelt hij misschien dat het een mengelmoes van beide gedragsvormen is? Ik persoonlijk denk dat nature nog steeds de basis is van al ons gedrag en dat nurture een dun vernislaagje is, dat op heel veel plaatsen behoorlijk sleets begint te worden, gezien o.a. de vele extreme reacties op de sociale media en de keuzes in het stemhokje. Los daarvan: de mens is van nature, net als de kat, de hond, het konijn en heel veel andere holbewonende dieren, een zindelijk dier dat altijd ergens in of in de buurt van zijn “hol” een plek reserveert om zijn behoeften te doen

Beisser
Beisser22 aug. 2022 - 15:01

Norsemen21 aug. 2022 - 19:35 Huidskleur is de verreweg meest opvallende redeN dat mensen als anders worden gezien. Daarnaast tellen andere lichamelijke kenmerken, afwijkend gedrag, imago en taal, zelfs accent en ook een “vreemde” naam mee en ook de geloofsrichting. Zo worden vluchtelingen uit de Arabische landen en Afrika allemaal over één kam geschoren: ‘het zijn allemaal moslims dús terroristen en verkrachters en dieven. Dit is geen opvatting, dit is een automatische reflexmatge, instinctieve reactie. Een opvatting hebben is het resultaat van een denkproces. Dat komt later. Maar dat is geen racisme. Het wordt pas racisme als er een raciale hiërarchie aan gekoppeld wordt zo van: ‘Ik behoor bij het "blanke ras" en ben daarom dus superieur aan die “zwarten” Dit is het resultaat van een denkproces, aangeleerd, een opvatting dus. Reken er maar niet op dat ooit één enkele Tubberger zal toegeven zo te denken. [‘Al die onzin die ze erbij verzinnen zoals ‘opvang in de regio’ is alleen maar om de werkelijke rede(…) te verbloemen’] Klopt, maar de werkelijke reden is niet racisme maar een rechtvaardiging achteraf van de reflex. Dat doen wij mensen altijd, bij al onze instinctieve, impulsieve, reflexmatige reacties. Turkije is niet onze regio. Turkije is het Midden Oosten. In reistijd misschien niet verder dan Oekraïne, maar etnisch, cultureel, relgieus en ook mentaal wel veel verder. Van de Antillen weet ik te weinig om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 aug. 2022 - 16:19

@Beisser Dat woord heb ik zelf verzoennen. Maar het boek gaat over hoe de buitenwereld de natuur beinvloedt, en maakt voor mij duidelijk dat de keuze voor het een of het ander niet de juiste keuze is op basis van wat we nu weten over hoe een en ander werkt. De vraag nature OR nurture is niet de juiste, het gaat om de wisselwerking tussen beide.

Jozias2
Jozias219 aug. 2022 - 8:42

Zou men niet meer moeten kijken naar oranje? Ook daar waren er van tevoren ontevredenheid over het proces, het aantal en het feit zelf. Achteraf is het prima gegaan. Ik vind het prima dat hier een azc komt maar neem het besluit en gebruik de tijd om met de buurt in gesprek te gaan, zorgen weg te nemen en de schrik (ook al is deze niet terecht) te laten zakken. Dit soort stukjes waarbij het dorp wordt weggezet als een stelletje bekrompen xenofoben draagt daar niet aan bij ook al geeft het gedrag van deze bewoners daar wel aanleiding toe. Als deze gemeenschap een draai moet maken de komende weken dan zou men zich daar op moeten richten en niet met het wegzetten uitvergroten en polariseren. https://www.rtvdrenthe.nl/amp/nieuws/122184/oranje-blikt-terug-op-azc-tijd-leuke-periode-gehad

2 Reacties
Vim Schuurmans
Vim Schuurmans19 aug. 2022 - 10:00

Ja want als de vluchtelingen komen worden ze kwaad maar als ze weer weggaan ook. Dus het maakt niet uit wat je doet,kwaad worden ze toch. En daar moet je dan rekening mee houden anders voelen ze zich gepasseerd.De tere gevoelens in dat anders zo vriendelijke dorp. Ik hoop dat er een paar flink verliefd op elkaar worden en wat nieuw bloed in het dorp brengen.

Beisser
Beisser19 aug. 2022 - 13:08

Han noemt Albergen, maar heeft het over de algemene reactie van de hele Nederlandse samenleving. In Tubbergen na maandenlang tegen een muur van onwil botsen eindelijk de eerste (maar niet de laatste) keer "Nu is het afgelopen. Zo niet goedschiks, dan wel kwaadschiks. Dit is een voorbeeld voor andere gemeenten: Stel je je niet wat positiever op dan douw ik je een crisisopvang door de strot' En gelijk heeft hij. Groot gelijk. hij had dit al veel eerder moeten doen.

Wie o Wie
Wie o Wie19 aug. 2022 - 8:38

Bij dit soort situaties gaat het altijd hetzelfde. Men houdt allemaal in afwachting van de aanwijzing de lippen bibberend stijf op elkaar (niemand komt in de tussentijd tijd met een goede plek aan in de eigen stad). Als dan blijkt dat de aanwijzing in een ander dorp heeft plaatsgevonden dan staan de deugmensen van de andere steden ineens van de daken te roepen dat de mensen van dat dorp niet moeten klagen. Hoe wit ze zijn. In de tussentijd ken ik niemand die in zijn eigen wijk een mooi gebouw heeft aangedragen bij de overheid. Je zou toch zeggen dat er genoeg kantoren of bedrijven leeg staan om Aan te dragen. Maar die leegstand is nooit in de eigen wijk. Maar wel roepen naar anderen dat ze niet moeten zeuren.

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 aug. 2022 - 10:51

Inderdaad . En als ze willen douchen dan bellen ze gewoon even bij de buren aan? 'de eigen stad': wiens stad is dat nou?

Hanvander Horst
Hanvander Horst19 aug. 2022 - 10:59

Ja hoor!

JohnVKR
JohnVKR19 aug. 2022 - 12:54

"Je zou toch zeggen dat er genoeg kantoren of bedrijven leeg staan om aan te dragen. Maar die leegstand is nooit in de eigen wijk. Maar wel roepen naar anderen dat ze niet moeten zeuren." Hieronder zomaar 3 berichten van vandaag uit mijn regio. Maar ik weet dat er in mijn regio ook op verschillende plekken boten liggen waar niet-Oekraïense vluchtelingen tijdelijk zijn gehuisvest. https://www.ad.nl/gouda/42-vluchtelingen-al-sinds-juli-opgevangen-in-van-der-valk-hotel-gemeente-weet-van-niets~a0a3808f/ https://www.ad.nl/rotterdam/vluchtelingen-slapen-in-voormalig-viersterrenhotel-bijna-alle-kamers-hebben-jacuzzi-en-regendouche~a5a056d3/ https://www.ad.nl/rotterdam/opvang-oekrainers-in-capelle-nog-lang-niet-vol-straks-zelfs-plek-voor-250-vluchtelingen~a6a3d7f6/

Wie o Wie
Wie o Wie19 aug. 2022 - 13:37

Ja hoor, dat is zo. Van de mensen die nu afgeven op Albergen, heeft de afgelopen maanden niemand gezegd dat er in zijn dorp wel een gebouw leeg staat. Terwijl er mensen op straat moesten slapen. Allemaal de lippen op elkaar. En nu Albergen uit de hoed is gekomen, ineens weer geluid maken.

Miss Piggy
Miss Piggy19 aug. 2022 - 7:45

Tuurlijk speelt Nimby een rol in dit nare gebeuren. Maar wees eerlijk, wie zou er wel staan te springen als de bevolking in je dorp opeens verdubbelt? Want het gaat om een buurtschap van ongeveer 300 inwoners. Dat hotel heeft plaats voor max 80 man, hou het daar dan ook bij, dat zal voor bewoners ook makkelijker te accepteren zijn. En zoals die mevrouw uit dat dorp ook al aangaf op OP1, het is 1 van de vele druppels die er nog bijkomt. Met alles wat er nog meer speelt in dit land.

1 Reactie
Beisser
Beisser19 aug. 2022 - 12:56

Albergen (gemeente Tubbergen) telt 3.595 inwoners. Dat is ± 12 x zoveel als jij beweert De gemeente Tubbergen in zijn geheel telt 21.367 inwoners *waarvan dus bijna 4.000 in Albergen. Het is ook de gemeente met het laagste percentage (1,4%) inwoners met een niet-westerse achtergrond. Maar daar gaat het allemaal niet over. Het gaat over de onwil, het benepen egoïsme, het onverdraagzame wij-zijdenken, de discriminatie, het uitsluiten, kortom de standaardreactie van de Nederlander (nee dat is niet eerlijk –van de mens–) op alles wat vreemd / onbekend is. Dit is het "racisme" waar die luidruchtige activisten het steeds over hebben. Maar nu houden ze zich oorverdovend stil. Zit daar niet iets van hypocrisie in?

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans19 aug. 2022 - 7:05

“Houd Albergen schoon” alsof het over vuil gaat.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen19 aug. 2022 - 8:40

Asielzoekers worden als onmens gezien, als een lagere vorm van onszelf. Voor dat PVV/FvD volk is er niet veel nodig om zo over mensen te denken. Mensen waarvan ze helemaal niets weten, anders dan dat ze misschien op het bankje voor de supermarkt gaan zitten.

JaapdeGrote
JaapdeGrote19 aug. 2022 - 11:09

@Norseman: "Mensen waarvan ze helemaal niets weten" Jij komt en spreekt die mensen vaak in Tubbergen?

MichielV2
MichielV219 aug. 2022 - 12:15

Jaap. Er kwam gisteren een protest bordje in Albergen voorbij waarop stond "Met 300 AZCERS van kleur, binnenkort in Albergen verkrachting, beroving en terreur" M.a.w. PVV/FvD volk is niet zo ver gezocht. Puur racisme.

Norsemen
Norsemen20 aug. 2022 - 10:46

@Jaap Bijzondere reactie van je. Waarom zou ik ze moeten spreken? Ze laten vrij duidelijk weten hoe ze hierin staan.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...19 aug. 2022 - 7:05

Doorzichtig frame Han, provincialen blieven geen mensen met een kleurtje. Dat nimby-gedrag is niet iets dat exclusief in rurale gebieden speelt. Volgens mij zijn er in welgestelde gemeenten in de Randstad ook wel eens soortgelijke initiatieven geweest, in mijn buurgemeente Vught is dit al in de jaren 90 aan de hand geweest. En weet je nog die windturbines bij IJburg? Staatssecretaris 'Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht' van der Burg kon nog wel eens de deksel op de neus krijgen. Ik las zojuist dat ondernemers in Albergen alle juridische procedures gaan aangrijpen om de komst van een opvangcentrum in het hotel te frustreren. Ik acht dit best kansrijk, ze kunnen 'All the way "gaan tot aan de RvS. Niet alleen planologisch zijn er voldoende aanknopingspunten, ook de gemeente moet medewerking verlenen met vergunningen voor brandveiligheid e.d.. Gevalletje Pyrrusoverwinning Han.

10 Reacties
Gimli1955
Gimli195519 aug. 2022 - 8:56

De provincialen wijzen op het feit dat de plaatsing altijd in de periferie gebeurt. Net als de plaatsing van het enige aanmeldcentrum in Ter Apel ligt. Zijn er al opvangplekken in Wassenaar, Bloemendaal, en nog een reeks woonplaatsen in de Randstad. In dat hotel is plaats voor 80 gasten en dan wordt er verondersteld dat er 300 asielzoekers kunnen worden gehuisvest, in een dorp met 2000 inwoners. Gebruik je hersens en kruip onder die steen vandaan en dan snap je dat dat niet werkt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 aug. 2022 - 10:53

In Oisterwijk staat een AZC. Ik heb nog niet van problemen gehoord.

Mohawk2
Mohawk219 aug. 2022 - 12:45

@Stok Dat klopt inderdaad, al ruim 30 jaar. Het gemor was groot destijds onder sommige inwoners met bepaalde overtuigingen, vooroordelen en/of politieke voorkeuren. Verhalen deden zich de ronde zoals dat je fiets nergens meer veilig zou zijn en dat je dochters niet meer naar buiten zouden kunnen - en meer van die gebruikelijke riedels. Maar behoudens incidenten (nagenoeg alleen onder asielzoekers onder elkaar op het AZC) eens in de zoveel tijd is er hier verder al die tijd eigenlijk niets aan de hand. De komst van het AZC heeft de huizenprijzen hier in ieder geval niet doen dalen (ook altijd zo'n fabel waar Nimby's mee schermen). Integendeel! De huizenprijzen in Oisterwijk behoren al minstens 4 decennia tot de hoogste van het land... en het AZC ligt nota bene aan de rand van de bossen, waar de duurste huizen liggen, zodat als asielzoekers naar het dorp willen om boodschappen te doen ze dus eerst door de villawijken moeten heen lopen of fietsen. Maar huizen - ook de villa's - gaan hier altijd als warme broodjes over de toonbank. Iedereen wil hier wel wonen, zeg maar. Daar heeft het AZC geen enkele invloed op, en nooit gehad ook.

Beisser
Beisser19 aug. 2022 - 13:01

[' Ik las zojuist dat ondernemers in Albergen alle juridische procedures gaan aangrijpen om de komst van een opvangcentrum in het hotel te frustreren.'] Dit zegt meer over de xenofobie van de Tubbergers (en over jou) dan over de staatssecretaris.

Mohawk2
Mohawk219 aug. 2022 - 13:01

Waar we in Oisterwijk overigens al wel jaren last van hebben is stikstof, megastallen en een achteruithollende natuur! Een petitie om een megastal voor 19.000 varkens van een naar uitbreiding zoekende industrieboer, die letterlijk naast de Kampina moet komen te liggen, tegen te houden haalde dit voorjaar in Oisterwijk en omgeving 23.000 handtekeningen op! https://www.bd.nl/meierij/gevecht-rond-megastal-bij-kampina-gaat-door~ae7c2849/

Deckard1
Deckard119 aug. 2022 - 15:59

Toch blijkt dat (helaas) niet helemaal waar. https://www.oisterwijknieuws.nl/2021/06/azc-oisterwijk-landelijk-in-het-nieuws-vanwege-aanhoudende-overlast/ https://nos.nl/artikel/2235372-minder-jonge-asielzoekers-in-azc-oisterwijk-na-overlast

Mohawk2
Mohawk219 aug. 2022 - 20:14

@Deckard Zeker, er is een periode geweest met af en aan overlast van asieljongeren, voornamelijk op het AZC zelf - zoals ik hierboven al schreef. Daar wordt van alles aan gedaan, maar ook Oisterwijk loopt er tegenaan dat er elders in het land nauwelijks ruimte of welwillendheid is om deze jongeren te spreiden. Bezien over een een historie van ruim dertig jaar AZC in Oisterwijk valt de hoeveelheid overlast erg mee en zijn de problemen niet groter of erger dan die we met de eigen bevolking hebben. Vandaar ook dat het AZC van de bevolking mag blijven als er iets aan (de oorzaken van) die problemen wordt gedaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2022 - 11:00

Ook in 1990 vond een operatie ‘Eerst plaatsen, dan praten’ plaats. Daar heeft Oisterwijk zijn AZC aan te denken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 aug. 2022 - 13:13

@Danielle geef mij nou eens een voorbeeld waar 'er gaat iets veranderen' de handen op elkaar kreeg? Ik heb veel familie in Oisterwijk, daar zitten ook sceptische mensen tussen, maar concrete voorbeelden als het gaat om overlast, ho maar. De inwoners van het AZC zelf zijn de grootste slachtofferes van de overlast. je moet natuurlijk mensen die jij TIJDELIJK in een AZC zet niet eeuwig laten verpieteren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 aug. 2022 - 10:07

@Stock Het AZC in mijn gemeente komt nooit in het nieuws maar is ongelukkig gelegen, pal tegen een Natura2000 gebied. In het dorp is niets te beleven en goedkope huizen zijn er niet.

tinekea2
tinekea219 aug. 2022 - 6:32

Daar laat Han weer zien dat ook hij het gevoel met de normale Nederlander volledig verloren is, net als D66 en de rest van mailstreampolitiek in Nederland. En ik maak me er hele grote zorgen om. De houding van: laat alle asielzoekers maar ongelimiteerd binnen en iedereen die daar bezwaar tegen maakt is een asociaal, gaat er voor zorgen dat heel erg veel gewone Nederlanders zich gedreven voelen naar de idioten als Wilders en Baudet of de licht mildere idioten, die wel aan immigratiebeperking willen doen. Ik maak me grote zorgen om deze houding, we zullen het zien met de eerst komende verkiezingen

16 Reacties
Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 8:29

Ik snap dat je bezwaren hebt tegen dit artikel, maar dat betekent niet dat je zelf dan maar met stropoppen mag gooien als deze: "De houding van: laat alle asielzoekers maar ongelimiteerd binnen"

LaBou
LaBou 19 aug. 2022 - 10:09

https://www.nu.nl/binnenland/6218429/asielzoeker-meestal-echte-vluchteling-een-op-vijf-moet-terug.html. Hoezo "laat alle asielzoekers maar ongelimiteerd binnen en iedereen die daar bezwaar tegen maakt is een asociaal".

GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 10:37

@volrin ‘ "De houding van: laat alle asielzoekers maar ongelimiteerd binnen"’ Die houding heeft het kabinet toch ook?

Mohawk2
Mohawk219 aug. 2022 - 12:48

Probleem, "Die houding heeft het kabinet toch ook?" Wie stelt bewijst. Dus kom maar op met een uitspraak van het Kabinet die jouw reactie ondersteunt...

tinekea2
tinekea219 aug. 2022 - 12:56

het is toch ongelimiteerd? En ik waarschuw er alleen maar voor dat ik doodsbang ben dat daardoor de verkiezingen massaal door die idioten gewonnen gaan worden, die er wel een limiet op zetten.

Wie o Wie
Wie o Wie19 aug. 2022 - 13:59

Labou, vertel je er ook even bij hoe lang die 1/5 eerst in Nederland mag blijven wonen voordat ze daadwerkelijk worden uitgewezen? Wat vind jij eigenlijk van die 1/5? Hadden die niet mogen blijven?

Deckard1
Deckard119 aug. 2022 - 16:08

@ tineke "heel erg veel gewone Nederlanders zich gedreven voelen naar de idioten als Wilders en Baudet" Daar heeft u mijns inziens wel gelijk in. Tel daarbij op dat er weinig beweging in zit m.b.t. tot de inflatie/koopkracht en er steeds militantere groepering in Nederland opduiken... Ik wil niet zeggen dat een regering zich volledig moet schikken naar wat de bevolking wil (want daar komt eigenlijk nooit iets goeds uit), maar dit kabinet speelt toch wel een beetje met vuur.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 20:26

@GeenProbleem "@volrin ‘ "De houding van: laat alle asielzoekers maar ongelimiteerd binnen"’ Die houding heeft het kabinet toch ook?" 1. Nee. 2. Dit gaat over het artikel van Han van der Horst, die nergens ook maar insinueert dat we asielzoekers ongelimiteerd moeten laten binnen komen.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 20:27

@tinekea2 "het is toch ongelimiteerd? En ik waarschuw er alleen maar voor dat ik doodsbang ben dat daardoor de verkiezingen massaal door die idioten gewonnen gaan worden, die er wel een limiet op zetten." Han insinueert dat nergens, laat staan dat hij het verdedigd. De regering laat het ook niet ongelimiteerd toe.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 20:28

@Wie o Wie "Labou, vertel je er ook even bij hoe lang die 1/5 eerst in Nederland mag blijven wonen voordat ze daadwerkelijk worden uitgewezen? Wat vind jij eigenlijk van die 1/5? Hadden die niet mogen blijven?" Jij snapt blijkbaar niet dat asielprocedures niet een dagje klaar zijn.

Sachs
Sachs19 aug. 2022 - 21:43

@ Tineke [... met de normale Nederlander ...] Ik hoop niet dat we gedrag als in Tubbergen normaal gaan vinden. [... idioten, die wel aan immigratiebeperking willen doen.] Die optie hebben ze helemaal niet.

GeenProbleem
GeenProbleem20 aug. 2022 - 0:21

@mohawk en vilein Ze zeggen letterlijk dat ze de verdragen niet op kunnen zeggen, met andere woorden: ongelimiteerd.

LaBou
LaBou 20 aug. 2022 - 5:27

"Wat vind jij eigenlijk van die 1/5? Hadden die niet mogen blijven?" Nee, de vraag moet zijn: "wat vindt wie daarvan". Begin daar maar eens mee.

Beisser
Beisser20 aug. 2022 - 9:16

tinekea2 19 aug. 2022 - 14:56 ['het is toch ongelimiteerd?'] Nee de EU-afspraak is dat het eerste land waar asielzoekers zich melden ze tijdelijk opvangt (dat doe in ons land het COA in Ter Apel), terwijl onderzocht wordt (in ons land door de IND) of hun aanvraag gerechtvaardigd is. Daarna kunnen ze een verblijfsvergunning krijgen (ze worden dan"statushouders") of anders teruggestuurd worden. In beginsel een goed en menswaardig systeem. In de praktijk faalt het om allerlei redenen aan alle kanten.

Wie o Wie
Wie o Wie20 aug. 2022 - 12:13

Volrin, de 1/5 is welkom en mag in Nederland komen wonen. Die 1/5 is daarnaast enorm laag. Kijk maar naar andere landen.

Volrin
Volrin20 aug. 2022 - 12:31

@GeenProbleem "Ze zeggen letterlijk dat ze de verdragen niet op kunnen zeggen, met andere woorden: ongelimiteerd. " Domme non-sequitur. Die verdragen hebben allerlei eisen en voorwaarden. Er zijn geen verdragen over het ongelimiteerd toelaten van asielzoekers.

TheBigLebowski
TheBigLebowski19 aug. 2022 - 5:08

Allemaal xenofoben.

pahan
pahan19 aug. 2022 - 5:01

Han beschrijft zonder het zich te beseffen zichzelf. En zet daar geen prettig beeld mee neer. Het blijft wel bijzonder dat het recht om ergens voor of tegen te zijn in zijn ogen onmiddellijk vervalt als je geen randstedeling bent. En dan eigenlijk ook niet, want je moet wel in een bepaalde wijk wonen. Slegs vir een select groepje.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst19 aug. 2022 - 8:12

Begrijpend lezen is aan jou niet besteed blijkbaar. Slegs vier een select groepje? Is dat niet juist wat ze in Albergen willen? En in wat voor soort randstedelijke wijk moet je dan volgens jou wonen?

Norsemen
Norsemen19 aug. 2022 - 8:47

@pahan Aangesproken worden op domme en verwerpelijke standpunten is echt wat anders dan iemand het recht willen ontnemen die standpunten te hebben/uit te spreken.

pahan
pahan19 aug. 2022 - 10:35

@Norsemen, Dat recht wil ik Han absoluut niet ontnemen. Dat maakt de standpunten niet minder verwerpelijk natuurlijk.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 aug. 2022 - 11:10

Deze reactie is verwijderd

Norsemen
Norsemen19 aug. 2022 - 11:15

Grappig pahan.

Gio Servas
Gio Servas19 aug. 2022 - 4:45

Dit is weer typisch zo'n VVD geluid. Heleboel argumenten die zijn gegeven worden compleet genegeerd en alleen de argumenten die geuit worden uit frustratie, die dus een stuk minder genuanceerd zijn worden gebruikt om de mensen te framen. Echt Han, je ontkent het wel, maar je begint steeds meer op een VVDer te lijken. Aanvankelijk was het probleem niet dat er asielzoekers worden geplaatst, maar deze mensen worden met 300 man opgehokt in een ruimte voor 80 man. Dat zal voor deze mensen frustratie met zich meebrengen en dat zullen ze uiten. Dit wordt dan geuit in een gemeenschap waar deze mensen plotseling 9% van uit gaan maken waardoor de gemeenschap redelijk wordt ontwricht. Deze argumenten zijn compleet genegeerd door de regering en jij doet daar lekker aan mee. Verdient dat nog een beetje? Bij de VVD horen?

1 Reactie
Zandb
Zandb19 aug. 2022 - 5:59

Gio Is dat een argument? Dat wanneer je bij de VVD hoort, je bepaalde argumenten negeert en andere niet en dat je daarom bv niet serieus genomen hoeft te worden? Vindt wat u vindt maar hou het wel een béétje zakelijk.

GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 3:05

Grappig, nimby’s die andere mensen nimby’s noemen.

Backtobasics
Backtobasics19 aug. 2022 - 1:37

Gatverdamme,.............. ik zie langzamerhand steeds meer gemeenschappen in de handen van het uiterst rechtse gedachtengoed vallen. Een egoistische en bekrompen tijdsgeest in combinatie met knullige bestuurders die niet in staat zijn tot goede communicatie is natuurlijk heerlijk voor rechtse ophitsers. Helaas zijn de ouderen die nog bewust de opkomst van het fascisme en de daaruit voorvloeiende ellende hebben meegemaakt langzamerhand uitgestorven.

Jonathan2
Jonathan218 aug. 2022 - 22:35

Hier wordt mensen een tijdelijke opvang aangeboden om hun asielaanvraag af te wachten. Eigenlijk gewoon iets wat onze overheid verplicht is via allerlei afspraken dat een beperkte groep mensen dat hier kan doen. Maar bewoners menen het recht te hebben dat zij het lot van deze mensen mede kunnen bepalen en dat zij hier geen recht op hebben op die plaats. Waarom? De redenen die voorbij komen. Ze delen niet hun normen en waarden. Opmerkelijk, omdat ze ze niet kennen en uit uiteenlopende landen en culturen komen met verschillende religieuze achtergronden en waar verschillende ideologische opvattingen heersen die ook nogeens verschillend geïnterpreteerd kunnen worden. Er zijn weleens asielzoekers die voor overlast zorgen. Nog vreemder omdat hier voor asielzoekers een collectieve verantwoordelijkheid wordt verzonnen waardoor zij schuldig zouden zijn aan daden welke ze niet begaan hebben. Is er eentje of een paar over de scheef gegaan, dan kun je van ze allemaal de rechten wegnemen. Dus de meeste vreemde nepredenaties worden verzonnen om weg te moffelen dat hier mensen puur omdat ze niet blank zijn, zelfs de meest verwesterse Afghaan die Nederland had geholpen om de Taliban te bestrijden, zouden ze ook niet moeten hoor, hun recht op een asielaanvraag zouden moeten verliezen door ze collectief te koppelen aan relschoppers, profiteurs, criminaliteit, en achterlijke opvattingen. De meest diepe vorm van racisme dus.

5 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 10:44

Heb jij een AZC in de straat Jonathan?

Norsemen
Norsemen19 aug. 2022 - 11:17

@GeenProbleem Nee, maar ik heb wel een FvD’er in straat. Dat is veel erger.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 aug. 2022 - 11:20

@Geen Verweet jij mij nou dat ik 'low expectations' had van de arme bevolking in de VS omdat ik zou denken dat ze geen legimatiebewijs zouden hebben? Dat is feitelijk te checken. (en is gedaan en blijkt een hindernis te zijn voor mensen om te stemmen, maar vooruit). Wat voor expectations zitten er in jouw vraag?

GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 12:41

@stock Het is een gesloten vraag, zit er een AZC bij hem in de straat. Ja of nee. Maar ja, ik verwijt je inderdaad racism of low expectations.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 aug. 2022 - 13:16

GeenProbleem ja het is een gesloten vraag, de vraag is alleen waarom je nu juist deze vraag herhaaldelijk stelt. Net zoals mijn voornaam noemen in siommigve van je berichten als je echt niks meer te zeggen hebt. Het is schaven GeenProbleem, schaven en schuren en daardoor laten zien uit welk hout je gesneden bent.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 aug. 2022 - 22:16

"Zij hebben de tijdgeest perfect opgesnoven." Maar de tijdsgeest is nu net relatief zeer open grenzen laat ze het maar uitzoeken. Dit kan je niet vergelijken met oorlogs vluchtelingen uit buurlanden waarop men ooit doelde of de situatie van voor de EU. Of men dat een verijking vind of dat her het is ligt er aan. Hoe veel, bijvoorbeeld. Of als je soort erop achteruitgaat, of of je fabriek of zo die werkers wel wil. Natuurlijk zijn de ideetjes die mensen dan krijgen soms bot. Mensen zijn geen perfecte wijsgeren. De een ziet immigratie als een walhalla eeuwige revolutie van verbroedering de ander praat in kenmerken. Dat is een resultaat van het beleid.

Jantje Beton2
Jantje Beton218 aug. 2022 - 22:10

Het punt is niet dat er weerstand is. Dit is veel vaker het geval geweest bij het opzetten van AZC's in plattelandsgemeenten. Toen werd er gepraat, zorgen weggenomen, garanties gegeven en die AZC's kwamen er gewoon. Het punt is dat het Rijk dit afdwingt. Gemeente, Provincie, Veiligheidsregio, Vervoersregio weten van niets en de burger al helemaal niet. Het maakt niet uit wat je wel of niet vindt, het gaat gewoon door. En waarom stoppen bij AZC's? Crissisen genoeg! Verstandige mensen zouden zich wat vaker af moeten vragen of een FVD / PVV / BBB kabinet dit soort bevoegdheden zou moeten hebben.

6 Reacties
Beisser
Beisser19 aug. 2022 - 9:00

['Het punt is dat het Rijk dit afdwingt. Gemeente, Provincie, Veiligheidsregio, Vervoersregio weten van niets en de burger al helemaal niet.'] Het rijk was al maanden in onderhandeling met de Gemeente Tubbergen maar botste voortdurend tegen een muur van onwil.

GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 10:44

@beisser Zit er een AZC in de wijk van Beisser?

Beisser
Beisser19 aug. 2022 - 11:01

GeenProbleem 19 aug. 2022 - 12:44 @beisser ['Zit er een AZC in de wijk van Beisser? '] In mijn woonwijk toevallig niet. In mijn woonstad toevallig wel. Sinds het jaar 2000 een AZC voor 800 asielzoekers met een contract voor onbepaalde tijd met het COA. En bij de eerste noodkreet van de regering een klein jaar geleden een crisisopvang voor nog eens 400 asielzoekers. Geen enkel probleem. Geen enkel bezwaar vanuit de bevolking. (behalve wat hol geblaat van de PVV) Geeft me een hee; tevreden gevoel over de stad waar ik woon. Ik heb het al eerder gezegd: een zwaar ondergewaardeerde maar unieke stad voor Nederlandse begrippen.

GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 12:42

@beisser ‘ In mijn woonwijk toevallig niet. ’ Goh, is dat even toevallig!

Beisser
Beisser19 aug. 2022 - 15:37

Niet toevallig. Het is een woonwijk. ±3000 huizen van alle soorten (appartementen, rijtjeshuizen, vrijstaande) in alle prijsklassen, van sociale huur tot en met villa's met eigen aanlegsteiger in de ruime achtertuin. Vele etnische groepen uit alle hoeken van de wereld. "Ons" blok: wijzelf Indo plus auto. verder: een afro-Surinaams gezin, een Hindostaans gezin, een "wit" homostel, twee "normale witte" gezinnen, nog een afro-Surinaams stel, een huis vol Polen en een Chinees gezin. Om de hoek: Nog 3 Chinese gezinnen, een Antilliaans gezin, een Haags-Tjechisch stel en nog wat "witte" gezinnen. Dit is min of meer het gemiddelde van mijn woonwijk. Verder 3 scholen in één gebouw, een paar kinderdagverblijven een centrum voor eerstelijns gezondheidszorg en 1 supermarkt. Geen leegstaande panden, geen braakliggend veldje waar barakken of containers geplaatst kunnen worden. Het AZC ligt naast een sportveldencomplex bijna midden in de stad en de bewoners zijn vrij te gaan en te staan waar en wanneer ze willen. Ook naar mijn woonwijk. De stad in zijn geheel telt ± 160 nationaliteiten en tegen de 200 etnische groepen. Bijna 30% van de bevolking is van niet-westerse afkomst. En alles leeft vreedzaam en met heel weinig interetnische problemen naast en door elkaar. Het interesseert niemand of die donker gekleurde persoon die daar loopt wel of niet een asielzoeker is.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 20:31

@GeenProbleem "@beisser ‘ In mijn woonwijk toevallig niet. ’ Goh, is dat even toevallig!" Snap jij nu werkelijk niet dat, of er wel of geen AZC in iemands wijk zit, niks te maken heeft met de steekhoudendheid van iemands argumenten of de feiten die worden benoemd?

EenMening3
EenMening318 aug. 2022 - 21:44

AZC's bevinden zich vaak in dorpen en middelgrote steden (tot 60.000 inwoners). Waarom zou het COA juist hier voor kiezen? De vier grote steden beschikken in totaal over 540 permanente opvangplekken (450 in Utrecht en 90 in Amsterdam). https://www.coa.nl/nl/locatiezoeker Opvangplaatsen per AZC: Katwijk 570 Harderwijk 800 Winterswijk 500 Baexem 600 Echt 420 Budel 1.500 Balk 500 Ter Apel 2.000 Musselkanaal 428 Zweelo 450 Hardenberg 750 Luttelgeest 1.000 Gilze 1.200 Dronten 800 Delfzij 620 Sint-Anna Parochie 400 Burgum 450

3 Reacties
Jozias2
Jozias219 aug. 2022 - 8:28

@een mening Omdat als je kijkt naar de grote steden die al voldoende op hun bordje hebben qua sociale problematiek, integratie etc

Gimli1955
Gimli195519 aug. 2022 - 9:14

Plak daar geen mening of conclusie aan vast, want dan ben je racist, fascist en populistisch. Daar zit Hoogeveen niets eens bij met 1000 plekken en een speciale afdeling oproerkraaiers. TerApel en Musselkanaal liggen vrijwel naast elkaar, alleen Ter Apelkanaal ligt er tussen met een inwonersaantal van 1020. Ter Apel 9690 en Musselkanaal 7130 inwoners. Op een bevolking van 17.840 inwoners zitten 2 AZC's met 2428 asielzoekers incluis het enige aanmeldcentrum van Nederland, dat ligt 250 km van Den Haag, 3 uur rijden zonder files. Dit zijn feiten, zonder oordeel. Al zullen de aanhangers van het systeem er wel raad mee weten om wat krom is, recht te praten. Vast cursus gehad van Rutte met zijn Rutte doctrine. Vanaf Ter Apel is het 2 stappen en dan sta je in Duitsland, zo ver als mogelijk weg van de Randstad. Als het mogelijk was geweest, hadden ze het aanmeldcentrum in Delfzijl willen plaatsen, verder weg van de Randstad is niet mogelijk.

Beisser
Beisser19 aug. 2022 - 9:17

Leuk lijstje. Maar dat zijn wel de Positieve Uitzonderingen. Deze collumn gaat over het Negatieve Normaal ['Het zijn helemaal geen kinkels in Albergen.'] zoals Han dat boven zijn stukje heeft gezet En die lijst is een heel stuk langer. Te lang om hier te noteren.

Norsemen
Norsemen18 aug. 2022 - 21:24

De angst die deze mensen hebben komt voort uit de opvatting dat asielzoekers een soort onmensen zijn.

4 Reacties
Beisser
Beisser20 aug. 2022 - 21:53

De angst komt voort uit het (evolutionair ontwikkelde) generaliserende vooroordeel dat "De Ander" weleens gevaarlijk zou kunnen zijn: luierende profiteur, dief, verkrachter, moordenaar en nog zo wat slechte eigenschappen.

Norsemen
Norsemen21 aug. 2022 - 8:56

Evolutionair ontwikkeld? Wat mensen denken heeft niets met evolutie te maken. Het idee dat ‘anderen’ anders zijn is een bedacht concept.

Beisser
Beisser21 aug. 2022 - 14:01

Norsemen 21 aug. 2022 - 10:56 Denken, of liever gezegd denkvermogen, is ook een evolutionair ontwikkelde eigenschap van de mens. Maar angst heeft niets met denken te maken. Angst is emotie. Een gevoel dat allerlei lichamelijke reacties veroorzaakt, zoals o.a. de aanmaak van adrenaline, waardoor je denken naar de achtergrond wordt geschoven en je reflexen versneld worden. En wat in Albergen (en overal elders waar asielzoekerscentra moeten komen) gebeurt is zo'n reflex. En het idee dat anderen anders zijn is geen bedacht concept. De mens is als kuddedier geëvolueerd. Dat was (en is) een basisvoorwaarde om als soort én het individu te overleven. Zonder dit kuddeinstinct zou Homo Sapiens een dood geboren kindje zijn. De kudde (groep) is de veilige plek. Álles daarbuiten inclusief mensen die tot andere kuddes (groepen) behoren is potentieel gevaarlijk en moet dus voorzichtig, met argwaan benaderd worden totdat aangetoond is dat de situatie veilig is. Dat is ook wat je steeds ziet: Eerst groot misbaar tegen de komst van… Daarna acceptatie en tenslotte soms omarming (denk aan Oranje en Oisterwijk bijv.)

Norsemen
Norsemen21 aug. 2022 - 17:44

Je haalt in je verhaal wat mensen denken, en hoe mensen denken door elkaar. Alles wat een mens denkt is aangeleerd.

Westen2
Westen218 aug. 2022 - 21:12

Han kijkt met een blik vanuit de Randstad naar een dorp als Tubbergen en heeft zijn oordeel klaar. Dat hij geen voeling heeft met de situatie blijkt oa. uit zijn interpretatie van Noaberschap: het is in zijn ogen een netwerk is om nieuwkomers op te vangen. Of zou dat moeten zijn want dat is zijn interpretatie ervan. Dat is het dus pertinent niet. Zelf heb ik een tijdje in de Achterhoek gewoond (tegenwoordig in Rotterdam) en mij is duidelijk geworden dat de verschillen op alle gebied (denken, voelen, beleven) heel groot zijn. Noaberschap is een concept dat bestaat uit de *wil* om elkaar te helpen als een zelfstandige buur tijdelijk hulp nodig heeft. Wederzijds is een kernwoord. Het bestaat voor mensen die zich daar aan conformeren, meestal naaste buren die al lang buren zijn. Nieuwkomers kunnen daar in opgenomen worden maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Men is voorzichtig, de wil om mee te doen moet van twee kanten komen en niemand moet het gevoel krijgen dat hij of zij overrompeld wordt, of gedwongen wordt om iemand toe te laten. Bovendien zijn grote culturele verschillen geen aanbeveling. Aan deze voorwaarden wordt niet voldaan: 150 tot 300 nieuwkomers in één klap is gewoon teveel. En het wordt door Den Haag opgelegd. Geen naober die daar mee akkoord gaat.

11 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst19 aug. 2022 - 8:15

Noaberschap is dus volgens jou eerder uitsluitend dan insluitend. Dat heb ik dan niet zo gek gezien.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 8:31

"Noaberschap is een concept dat bestaat uit de *wil* om elkaar te helpen als een zelfstandige buur tijdelijk hulp nodig heeft." Onzin. Noaberschap behelst alle buren, niet alleen zij die zelfstandig zijn.

Gimli1955
Gimli195519 aug. 2022 - 9:34

@Han Dat heb je verkeerd gezien. Het heeft te maken met je als nieuwkomer aan willen sluiten bij een positief systeem. Juist noaberschap is een samenleving gebouwd op vertrouwen, voer wantrouwen in en ja dan zal dat je deel zijn. Het werkt met gesloten beurs, weinig toezicht door de overheid en het meedoen is een kwestie van vertrouwen en verdiensten. Ik heb een paar jaar in Valthermond gewoond, als er op de lokale school bestraat moest worden, werd ik 's avonds gebeld en mijn vraag was dan: zal ik een kratje bier meenemen. Als er verhuisd moest worden, werd er geholpen. Toen ik er kwam wonen en er verbouwd werd, kwamen er onbekende mensen binnenlopen om te kijken, gewoon nieuwsgierig en ik wees naar de keuken dat er koffie klaar stond. Ze zagen dat ik een lokale vakman in dienst had en toen was het goed. Ik mocht een fiets lenen bij de fietsenwinkel en weer terugbrengen als ik verhuist was en weer mijn eigen fiets had. Het enige wat ik hoefde te zeggen was dat ik nieuw op de Kavelingen naast het plantencentrum kwam wonen. Het is juist een kwestie van insluiting en van vertrouwen, maar is niet vrijblijvend en dat is noodzakelijk om het systeem voort te zetten. Juist het wantrouwen zal de uitsluiting bewerkstelligen, en dan heb jij gelijk. De persoon die mijn boerderij van mij kocht, heeft de heel tent verbouwd door westerlingen en ook de essentie van de boerderij gesloopt. Heeft zich nooit aangesloten bij het noaberschap en heeft er ook niet lang gewoond.

Gimli1955
Gimli195519 aug. 2022 - 9:38

Vervolg: Het is van welke kant je het bekijkt, is er wantrouwen dan oogst je wantrouwen. Wil je als burger investeren in een gemeenschap, iets wat in de Randstad vervlogen is, dan creëer je noaberschap, dan krijg je ook een hoop terug, maar dat is niet vrijblijvend. Het vergt ook inzet en interesse in elkaar. Het is maar hoe je als burger opstelt naar anderen, ga je uit van uitsluiting dan ontvang je uitsluiting.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 aug. 2022 - 11:26

Soms wordt de gemeente geholpen, soms krijgt ze hulp. Wat begrijp ik nou niet aan dat 'elkaar helpen'? In welke kerk wordt gepredikt dat je alleen die anderen moet helpen die later iets voor jou kunnen betekenen?

DaanOuwens
DaanOuwens19 aug. 2022 - 13:11

@ Gimli1955 Jij schrijft: Het is juist een kwestie van insluiting en van vertrouwen, maar is niet vrijblijvend en dat is noodzakelijk om het systeem voort te zetten. En exact die houding is de oorzaak van de uitsluiting van een groep asielzoekers. Het maakt de gemeenschap onderling verbonden en naar binnen gekeerd, homogeen van samenstelling en ons kent ons. De keerzijde van de medaille van burenhulp is inperking van individuele vrijheid, onderlinge verplichtingen, geen tolerantie en groepsdruk. Dat zijn nou net de zaken waaraan grote groepen in de samenleving zich aan ontworstelt hebben. Je herkent weer niet dat er heel veel mensen zijn die jouw ideale samenleving helemaal niet hebben. Jouw norm is wet. En die gemeenschappen vergrijzen niet voor niets zo snel. Jongeren en mensen die andere keuzes willen maken vertrekken uit dat soort gemeenschappen. En dan volgt een traject van scholen sluiten, spoed eisende hulp sluiten, winkels sluiten, banken sluiten en leegstand. Dat is waarover dat soort dorpen klagen of gaan klagen. Het zal mij een zorg zijn hoe deze mensen leven of jij wil leven. Ik wil echter niet te horen krijgen dat iedereen op die manier moet leven.

Gimli1955
Gimli195519 aug. 2022 - 14:27

@Daan Het is precies hoe jij oordeelt over het onderwerp. Als je uitgaat van uitsluiting, is dat hetgene wat je zal ervaren. Selffullfilling provicy wordt je ervaring. Wat je zaait, oogst je zelf. Exact hetzelfde wat deze overheid zaait, wantrouwen en controle zucht, dan oogst je wantrouwen en uiteraard de uitkomsten van die controle, want dat is wat er altijd is. Je bent het grote voorbeeld van het grenzeloze wantrouwen ten opzichte van andersdenkenden, van andere meningen en/of standpunten. Die zijn ten principale fout, daarmee heb jij geen gelijk, maar wordt je wantrouwen onderbouwd. Je veronderstelling dat mijn norm leidend moet zijn, is fout. Ik wijs op het falen van het systeem, op de fundamentele fouten die het neoliberalisme niet repareert. Gezien de gang van zaken de laatste 12 jaar kloppen mijn conclusies, en daar kan ik een reeks van voorbeelden voor geven. Die zijn ontstaan door gebrek aan visie, het wantrouwen in de burger, de grote controle zucht en informatie verzameling van de staat. de bovenmatige bureaucratie, die daardoor ontstaan is. incluis alle moeite om alles onder de pet te houden. Eigenlijk vergelijkbaar hoe kinderen met hun fouten omgaan, het ligt altijd aan anderen, het is niet zo erg, en een hoop herrie. Wil je de problemen oplossen, of wil je alleen maar gelijk krijgen. Gezien de glas, plas en was politiek is het het laatste, want er is in 12 jaar niets fundamenteels opgelost, en daar blijf ik op wijzen.

Gimli1955
Gimli195519 aug. 2022 - 15:35

@Daan Je beschrijft de werkelijkheid, en je hebt een kromme redenatie dat statushouders de leegloop op het platteland gaat oplossen. Dat los je op door geen OV weg te saneren, door geen EHBO posten te sluiten, door geen kraam afdelingen en kinder afdelingen te sluiten. Dat doe je door te investeren in oplossingen. Als statushouders de oplossingen zijn, incluis asielzoekers, dan kun je die toch beter in de Randstad plaatsen. Dan lossen ze net als op het platteland de problemen op. Het gaat om het feit dat de Randstad de rest van Nederland al jaren uitsluit, de inkomsten van de gaswinning is voor 95 % in de Randstad gespendeerd. Daar zijn nog goede OV, genoeg ziekenhuizen en andere faciliteiten. Het voordeel is dat het platteland het uitstekend oplost met noaberschap, ook al besproken op dit onderwerp. Dan gaat het juist niet om uitsluiten, maar de westerlingen die moeite doen insluiten, en laten meegenieten van de voordelen. Uiteraard zie je dat het wantrouwen van de Randstad toeslaat, maar dat is inherent aan hun volksaard. Ze wantrouwen iedereen en denken negatief over andersdenkenden en afwijkende meningen en standpunten. Wat je zaait, oogst je ook.

DaanOuwens
DaanOuwens19 aug. 2022 - 17:57

@ Gimli1955 Jij schrijft: en je hebt een kromme redenatie dat statushouders de leegloop op het platteland gaat oplossen. Ik heb nergens de redenatie dat statushouders de leegloop van het platteland gaan oplossen. Ik wil die mensen helemaal niet op het platteland plaatsen. Laat die gebieden maar leeglopen. Ik vind dit weer zo'n typisch voorbeeld van jouw onvermogen en onwil om gewoon te lezen wat er staat. Ik heb in deze discussie al 4 keer glashelder opgeschreven ook aan jou dat ik dit beleid dom vind. En toch beweer jij weer dat ik het tegenovergestelde heb beweert. Dat zegt toch veel negatiefs over jouw wil en vermogen om te lezen en te begrijpen. En je schrijft: Je bent het grote voorbeeld van het grenzeloze wantrouwen ten opzichte van andersdenkenden, Als je mijn verwijt wantrouwen naar andersdenkenden te hebben moet je eens beginnen met dat te onderbouwen. En weer kom je niet verder dan een verwijt maken. Er zijn opvattingen die ik niet in mijn omgeving wil hebben maar dat is geen wantrouwen dat is gewoon een keuze gebaseerd op dat wat mensen uitspreken. Probeer eens dit soort verwijten te onderbouwen. En dan schrijf je ook nog eens: Uiteraard zie je dat het wantrouwen van de Randstad toeslaat, maar dat is inherent aan hun volksaard. Hun volksaard? Een volk heeft een aard? Je tekst wordt dommer en dommer. Ik neem maar even aan dat je niet beseft wat je hier beweert. Met dit soort uitspraken ben je echt de weg kwijt.

Beisser
Beisser19 aug. 2022 - 18:56

Noaberschap is wij-denken in de praktijk. Alleen: wij-denken houdt automatisch ook zij-denken in. Buitenstaanders worden in eerste instantie met reserve of zelfs argwaan benaderd. zij moeten het vertrouwen van de groep winnen voordat zij als groepslid toegelaten worden en kunnen meegenieten van dit noabeschap. Voor buitenstaanders die uit een heel andere wereld komen, de taal niet spreken, heel andere normen en waarden hebben en de mores niet begrijpen is dit zonder hulp een onmogelijke opgave.

Zandb
Zandb20 aug. 2022 - 11:12

Gimli Dat is toch het kenmerk van een dictatuur: Alleen die zich conformeren mogen meedoen!

JasDon
JasDon18 aug. 2022 - 21:08

Ik denk dat een paar kritische commentaren hier wel bijval verdienen, laat gemeenten met veel GL, D66, Bij1 , etc. vooral asielzoekers opvangen in de lokale hotels. Immers krijgen daar asielzoekers het warme ontvangst wat we eigenlijk voor ze wensen. Dat het stemgedrag in de gemeentes bij de eerstvolgende verkiezingen wellicht verandert moeten we maar op de koop toenemen, niet?

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 10:47

‘Ja ja, nee, nee hier is geen plek.. kunnen die *windmolens* niet iets verder weg worden geplaatst? Het liefst uit het zicht zodat we er geen last van hebben? Maar we nemen wel groene stroom af hè, want we hebben het beste voor met de natuur’

Norsemen
Norsemen18 aug. 2022 - 20:59

Dit is weer Nederland op z’n ergst. Die mevrouw De Haan gisteren bij Op1 was zo vreselijk, zo’n schande voor Nederland.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout18 aug. 2022 - 20:37

Ik begrijp dat de xenofobische gemeenschap in Albergen de omgekeerde vlag halfstok heeft uitgehangen.

Rode Diesel
Rode Diesel18 aug. 2022 - 20:28

"De etnische samenstelling is eenzijdig: Albergers zijn bijna allemaal hemelsblank." Wat hen, met dat volgens jou spelende verband met de blanke huidskleur of etniciteit verklaar je wat hen beweegt met: ""Het is gewoon afkeer van mensen die er niet zo uitzien als de Albergers zelf." Je bekrachtigt dat met:: "Zij krijgen een rolberoerte als ze iemand tegenkomen die niet zoals zij hun adolescentie hebben beleefd in een zuipkeet achter het erf, laat staan als het mensen zijn uit verre landen die andere dingen koken dan humkessoep. Zulke kinkels weten niet beter. Als ze een beetje worden opgevoed, dan komt het allemaal goed. Dit is een volstrekt valse diagnose die geheel en al is gebaseerd op hetzelfde soort vooroordelen dat de bewoners van Albergen wordt verweten." Maar hoe verklaar je dan dat uit onderzoek blijkt dat van Nederlandse minderheden met een andere huidskleur en etniciteit precies een vergelijkbaar deel dezelfde kritische mening heeft als een grote groep temidden van hun omgeving gehuisvest wordt in relatief korte tijd, laat staan zo plotseling? Dat was met Turkse Nederlanders in een onderzoek van 2010 al een voor sommigen verassende uitkomst: "Turkse Nederlanders wijzen andere migranten af. Meer Turkse Nederlanders dan autochtonen vinden dat er te veel migranten wonen in Nederland. Van de Turkse Nederlanders vindt een ruime meerderheid (58 procent) dat, tegenover 44 procent van de autochtonen." (Volkskrant 24 maart 2010).

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst19 aug. 2022 - 8:16

Eerst definieer ik het begrip kinkel. Dan schrijf ik omstandig dat Albergers geen kinkels zijn. Maar nee hoor, dat kwartje valt niet.

Rode Diesel
Rode Diesel19 aug. 2022 - 15:54

Beste Han. Bijzonder dat je denkt dat ik val over de aanduiding "kinkels". Ik maak toch het duidelijk wat ik je verwijt en dat is wel wat ernstiger. Je discrimineert op huidskleur en etniciteit. Met een verwijzen naar je eigen woorden wijs ik op je verband leggen met blanke huidskleur en autochtone etniciteit van de bevolking in een afwijzende houding waar zij overvallen worden met een door de overheid onder dwant plotseling vestigen van een relatief grote groep mensen met heel diverse en zeer andere achtergronden. Ik stel, en kan dat staven met drie grote wetenschappelijke onderzoeken door Dagevos e.a. (SCP), dat Nederlandse minderheden precies zo afwijzend reageren op een zich vestigen van een relatief grote groep mensen in korte tijd me andere achtergrond dan die al in een stadswijk of andersoortige kleine woongemeenschap woonden. Zo is dat ook geconstateerd in grootstedelijke wijken waar al veel en diverse minderheden wonen. Komt er dan in korte tijd een grote nieuw groep stuit dat op dezelfde onvrede en weerstand en heeft dat een negatief effect op onderlinge omgang tussen verschillende groepen, zelfs die er al waren. https://www.researchgate.net/publication/306359860_Uit_elkaars_buurt_De_invloed_van_etnische_concentratie_op_integratie_en_beeldvorming https://repository.scp.nl/bitstream/handle/publications/749/Maakt%20de%20buurt%20verschil_web.pdf?sequence=1&isAllowed=y https://adoc.pub/dichter-bij-elkaar-de-sociaal-culturele-positie-van-niet-wes.html

zeeman aan wal
zeeman aan wal18 aug. 2022 - 19:46

Gewoon geen vreemdelingen met een andere culturele achtergrond in je dorp willen, omdat je het wil houden zoals het is omdat je je fijn voelt zo, lijkt een verboden standpunt te zijn. Je moet het accepteren of zelfs willen. Maar dat doen ze niet. De realiteit is dat de veel mensen dit niet willen. Daarom stemmen ook zo weinig mensen nog links, terwijl ze best socialistische idealen hebben.

17 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst18 aug. 2022 - 20:05

Nee die hebben ze niet. Je bent een paar lettergrepen voor socialistische vergeten.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist218 aug. 2022 - 20:14

@ Han vd Horst Bedoelt u som het woord “National”? Ich bin empört!

GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 3:05

@han Gratuit.

TheBigLebowski
TheBigLebowski19 aug. 2022 - 5:09

Je bedoelt nationaal socialistische denk ik.

Zandb
Zandb19 aug. 2022 - 6:06

zeeman Iets als "geen vreemdelingen in je dorp willen", dat is voor mij net zo iets als een zak snoep liever niet willen delen. Dat is heel begrijpelijk maar zet je daar in godsnaam overheen. Wanneer je socialistische idealen hebt maar niet links stemt, dan ben je iemand die, ondanks dat ie vindt dat ie moet delen, de zak snoep voor zichzelf houdt; een schijnheilige.

zeeman aan wal
zeeman aan wal19 aug. 2022 - 7:28

Dhr. Vdhorst legt het goed uit. Ideologie gaat makkelijk samen met intolerantie. Als je geen voorstander bent van de huidige massale immigratiestroom, ben je gewoon een fascist of een natiinaal socialist of racist, vanuit links ideologisch denken. Overigens geldt voor 'rechtse" ideologie hetzelfde. Mensen willen dit gewoon niet. Punt.

Norsemen
Norsemen19 aug. 2022 - 8:52

@zandb Geen vreemdelingen in je dorp willen is voor mij net zoiets als geen nieuw boek willen lezen, geen nieuwe serie willen kijken. Het heeft vooral te maken met heel dom zijn, heel simpel denken.

Beisser
Beisser19 aug. 2022 - 9:31

zeeman aan wal 19 aug. 2022 - 9:28 ['Dhr. Vdhorst legt het goed uit. Ideologie gaat makkelijk samen met intolerantie.'] Ideologie gaat ALTIJD samen met intolerantie. Intolerantie is inherent aan elke ideologie. Maar dat is niet wat hier speelt. Hier gaat het om wij-zijdenken in zijn zuiverste vorm. Om schijterigheid, Om bekrompen egoïsme Om discriminatie. Om uitsluiting. Dit is in zijn meest basale staat waar die 'Racisme Racisme' roepende activisten het steeds over hebben. Maar ik hoor ze niet

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 20:34

@Beisser "Dit is in zijn meest basale staat waar die 'Racisme Racisme' roepende activisten het steeds over hebben. Maar ik hoor ze niet" Hoe bedoel je?

Beisser
Beisser19 aug. 2022 - 21:54

Volrin 19 aug. 2022 - 22:34 Ik bedoel dit: Zodra een tv-presentator een stomme rotmop maakt over een gekleurde medemens is het huis te klein. Het staat te schudden op zijn grondvesten van ‘Racisme! Racisme!’ Als een politieagent in een split second-beslissing etnisch profileert idem dito. ‘racisme! racisme!’ Als je de vrolijke kindertraditie over zwartepiet verdedigt nog erger. ‘racisme! racisme! racisme!’ Het hele “witte” deel van de samenleving geniet bewust of onbewust van “white privilege”. ’Racisme! racisme! Alle “witten” zijn racisten!’ Ik persoonlijk vind deze houding van deze activisten exact hetzelfde als wat zij de dominante ("witte") groep in de samenleving verwijten. Alleen noem ik het geen racisme. Dat is de verkeerde diagnose (maar dat heb ik in andere draadjes al uitgelegd) De houding van die Albergers (en al die anderen die net zo denken) is een uitvergroting van diezelfde houding: vooroordeel, generaliseren, wantrouwen, discrimineren, uitsluiten, de houding die die activisten zo luidruchtig als ‘racisme! racisme!’ aanvallen. Alleen nu, nu het asielzoekers betreft inplaats van deze afro-nederlanders hoor je ze niet. Ik vind dat eerlijk gezegd nogal hypocriet.

Norsemen
Norsemen20 aug. 2022 - 10:52

@Beisser Het grote probleem in deze discussie is dat mensen zoals jij het verschil niet snappen.

Volrin
Volrin20 aug. 2022 - 12:35

@Beisser " Alleen nu, nu het asielzoekers betreft inplaats van deze afro-nederlanders hoor je ze niet. Ik vind dat eerlijk gezegd nogal hypocriet." Maar dan heb je dus over alle commentaren heen gelezen in dit draadje die dat dus wel doen.

Beisser
Beisser20 aug. 2022 - 21:57

Norsemen 20 aug. 2022 - 12:52 @Beisser ['Het grote probleem in deze discussie is dat mensen zoals jij het verschil niet snappen'] Welk verschil?

Beisser
Beisser20 aug. 2022 - 22:04

Volrin 20 aug. 2022 - 14:35 @Beisser ['" Alleen nu, nu het asielzoekers betreft inplaats van deze afro-nederlanders hoor je ze niet. Ik vind dat eerlijk gezegd nogal hypocriet." Maar dan heb je dus over alle commentaren heen gelezen in dit draadje die dat dus wel doen.'] Best mogelijk, ik heb inderdaad niet alle commentaren uitentreuren bestudeerd. Maar ik begin me nu wel af te vragen of jij mijn bedoeling wel begrijpt.

Norsemen
Norsemen21 aug. 2022 - 9:01

@Beisser Het verschil van de overheersende groep die iets zegt over de onderdrukte groep, of andersom. Het verschil of Wilders een grap maakt over moslims, of Peter Pannekoek. Dat soort verschillen.

Beisser
Beisser21 aug. 2022 - 14:10

Norsemen 21 aug. 2022 - 11:01 ['Het verschil van de overheersende groep die iets zegt over de onderdrukte groep, of andersom. Het verschil of Wilders een grap maakt over moslims, of Peter Pannekoek. Dat soort verschillen.'] Dat zijn geen verschillen. Dat zijn allemaal uitingen van hetzelfde mentale mechanisme: Wij-zijdenken, generaliseren, vooroordeel. Dat ze verschillend gewaardeerd worden is een andere zaak.

Norsemen
Norsemen21 aug. 2022 - 17:54

Een bepaalde opvatting wij- zijdenken vinden is ook een waardering.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman18 aug. 2022 - 18:28

Ik heb tientallen jaren met "vluchtelingen" met verblijfsstatus gewerkt, zonder begeleiding slaagt nul procent in het participeren, met begeleiding een 35%, dan hebben ze een minimumloon baantje met toeslagen met veel geluk. Verder ga eens praten met de mensen uit Ter Apel, Budel en meer oorden met van die parelkwekerijen. Ik wens niemand kwaad toe, maar als ik mijn AOW en pensioen krijg zal ik dit eens mooie land verlaten. Veel geluk met de nieuwe aanwinst. Groeten van een kinkel.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst18 aug. 2022 - 20:05

Goed plan. Komt er een huis vrij.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 aug. 2022 - 22:21

Han, je praat als een VVDer. Die legt ook liever de verantwoordlijkheid voor de afbraak van de sociale woningbouw terug bij de burger, waar ook geboren, die er de pinuet van is. Of bedoel je dat burgers kunnen rotten voor nieuwe werkkrachten van elders? Uit een pamflettje van een multinationale firma voor de plaatselijke rijke aandeelhouders of zo.

michellekepen
michellekepen19 aug. 2022 - 1:42

Hanvander Horst, Je "Goed plan. Komt er een huis vrij", als reactie op iemand die (jou kennelijke onwelgevallige) ervaringen openbaart, kan ik alleen maar als stuitend omschrijven. Doomsdayshaman, oprotten! Je ervaringen doen er niet toe. Sterker nog, het is overduidelijk dat jouw delen daarvan, beloond wordt met nog een trap na....

TheBigLebowski
TheBigLebowski19 aug. 2022 - 5:10

Ah weer een xenofoob weg uit dit land. Doei!

Zandb
Zandb19 aug. 2022 - 6:11

Doomsdayhaman Waar wilt u naar toe dan? Een land waar geen plaats is voor kanslozen? Een land waarin 100% van de mensen (zonder begeleiding?) slaagt in het leven?

de passie preker
de passie preker18 aug. 2022 - 18:27

Het Randstedelijke dedain voor het platteland spat er bij Han en de overige commentaren weer vanaf. Deze “achterlijke racistische boerenkinkels” hebben ook een mobiel en zien daarop ook de overlast die er in het AZC in Ter Apel is. Ik vraag me trouwens af of de reacties anders zouden zijn geweest als er een hotel voor asielzoekers zou zijn gekocht in pak hem beet Bussum, Breukelen of IJburg.

6 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 aug. 2022 - 19:07

Ik kan wel een paar mooie voorbeelden van het verleden voor de geest halen. Ten eerste de salonsocialisten van 'de samenwerking' in Amsterdam: https://www.ad.nl/amsterdam/rel-woningcooperatie-geeft-statushouders-voorrang~a2bd46b1/ Bedoel, dat statushouders voorrang krijgen op gewone mensen is normaal, maar toch niet bij 'ons'. Dat kan toch niet. (dat is overduidelijk hun denkwijze in ieder geval). https://www.nhnieuws.nl/nieuws/261871/vvd-wethouder-bloemendaal-wil-huizen-statushouders-niet-bij-cricketclub (statushouders, bij onze cricket club - kan toch niet!) https://www.ad.nl/binnenland/bewoners-chique-wijk-kopen-villa-op-voordat-er-asielzoekers-komen~a1c7afee/ Asielzoekers in onze villawijk? Hell no! Mijn inziens is dit niet Han's sterkste betoog. Het verzet tegen statushouders en asielzoekers is iets wat zowel rijk als arm en dorp en stad doen. Het enige verschil is dat het verzet bij armere buurten bijna altijd kansloos is.

Mr Ed
Mr Ed18 aug. 2022 - 19:29

Dit dus. Ik woon in Rotterdam en kan me niet herinneren hier ooit een AZC gezien te hebben. Ik weet dat er in Beverwaard een kleine geweest is en nu schijnt er op kleine schaal noodopvang te zijn op schepen. In ieder geval staat het in geen verhouding tot wat er in dorpen buiten de randstad gebeurt. Lekker makkelijk praten dan.

Hanvander Horst
Hanvander Horst18 aug. 2022 - 20:19

Als die hete aardappels in de keel uit Bloemendaal iets doen, is dat geen argument om ze na te volgen.

Zandb
Zandb19 aug. 2022 - 6:17

passiespreker Echt, denkt u dat Han anders zou reageren dan wanneer mensen in Schiedam op dezelfde wijze zouden proberen om vluchtelingen te weren? Ik ben het met u eens, dat de stedelijke gebieden min of meer ontzien worden in de vluchtelingenopvang. Maar ik ben het niet met u eens, dat Han hier, in dit artikel , probeert duidelijk te maken dat op het platteland "achterlijke racistische boerenkinkels" wonen en dat mensen uit steden beter zouden zijn.

de passie preker
de passie preker19 aug. 2022 - 9:33

“Waarom lopen dan zoveel mensen te hoop voor een hotel waar asielzoekers worden ondergebracht? Het is gewoon afkeer van mensen die er niet zo uitzien als de Albergers zelf “ Hier slaat Han, vanuit zijn dedain naar provincialen, de plank mis. Als er geleidelijk en in overleg 300 asielzoekers zouden komen die een serieuze kans zouden maken om goed te integreren of hier desnoods tijdelijk zouden blijven dan zouden zelfs die Albergers, die alleen bij iemand met ander kleurtje couscous hebben besteld, hier waarschijnlijk nog minder problemen mee hebben dan hypocriete Randstedelingen, die naast couscous bestellen ook een handjevol hoogopgeleide en goed geïntegreerde vrienden en collega’s hebben met een kleurtje. “Houd Albergen schoon”, getuigd van een door 99% van ALLE Nederlanders gekoesterde wens dat er rondom hun huis en backyard geen overlast plaatsvind, maar Han suggereert dat het de opmaat is naar een nieuwe Holocaust.

Zandb
Zandb19 aug. 2022 - 12:26

passiepreker Feitelijk komt uw hele redenering er op neer, dat niemand vluchtelingen wil. Alsof 'het leven' is als het partijtje kiezen waarbij ruzie gemaakt wordt over diegene die als laatste overblijft.

Flix
Flix18 aug. 2022 - 17:43

Het kabinet rolt weer over de grond van het lachen. Ze hadden elke stad van de Randstad tot de Twente steden of voor mijn part de mijnstreek kunnen verplichten asielzoekers op te nemen , maar ze gaan es ff tubbergen /albergen ermee voor het blok zetten. 300 man in een 80 persoons hotel dan weet je dat er shit van komt in een gemeenschap van +/- 3500 inwoners A. Je weet dat de locals met steun van vies rechts over de rooie gaan. B. Je weet dat woke en links ertegen in gaan lopen gillen , dan is er weer ff reuring en wanneer het stof van alle ellende die het veroorzaakt is gaan liggen heb je nog geen oplossing hoeven te bedenken voor al die sloebers die in Ter Apel in de regen (want die komt ook weer) buiten mogen wachten op een plek in dit ooit Fantastiche land. De hufters en kinkels zitten op het binnenhof En het is de hoogste tijd om ze eruit te sleuren , desnoods met een tractor. En nog ff voor de duidelijkheid het is al vaker gezegd , zo,n dorp krijgt in ene 10 % mensen er bij , in een dorp als amsterdam heb je het dan over meer dan 100.000 mensen ,gaan ze wel mee akkoord daar denk ik maarres.

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman18 aug. 2022 - 19:38

We spreken wel over 3595 inwoners in Albergen, maar feitelijk ligt de locatie die VVD-staatssecretaris Eric van der Burg en CDA-minister Hugo de Jonge stiekem lieten aankopen voor het asielzoekerscentrum in een buurtschap tussen het dorp Albergen en Mariaparochie. In dat buurtschap wonen, ruim genomen 200 mensen. Daar komt 300 man (inclusief een enkele vrouw) bij. Een stijging van 150 procent. Solidariteit verplicht nu om in de volgende VVD plaatsen de volgende quota op te leggen. 1977 asielzoekers voor Bloemendaal. 2270 asielzoekers voor Wassenaar 146 asielzoekers voor Rozendaal 964 asielzoekers voor Laren

Hanvander Horst
Hanvander Horst19 aug. 2022 - 8:21

Als je dit wil proberen moet je ook de hele gemeente Tubbergen nemen. Anders zit je de boel te belazeren. Tubbergen heeft 21.367 inwoners. Detail: volgens wikipedia is Tubbergen de gemeente met het kleinste percentage allochtone inwoners, namelijk 1,5%.

DaanOuwens
DaanOuwens18 aug. 2022 - 17:38

Prima verhaal, maar Van der Horst slaat wat over. Dit is natuurlijk heel dom beleid van de minister. Deze hele respons was te verwachten. Van der Horst had het hele dorp vorige week moeten beschrijven in een privé sessie voor de minister en de minister had moeten concluderen; dan gaan die 300 toch naar Rotterdam of Schiedam. Daar gaat het niemand opvallen. De steden in Rijnmond zijn al divers. Die 300 extra gaat hier niemand opvallen. Ruim 1 van de 50 oude verzorgingshuizen leeg en er is een prima locatie voor 300 asielzoekers en er is capaciteit om die mensen snel door de procedure te halen en een verblijfstatus te geven of uit te zetten. Het moet niet gebeuren in dichtgetimmerde dorpen. Het is al moeilijk genoeg in bijvoorbeeld Rotterdam waar Aboutaleb door een oudere autochtone Rotterdammer werd verweten kinderen te misbruiken omdat hij moslim is. Het is hier al moeilijk genoeg. Vergeet dat soort dorpen, laat ze vergrijzen en doodbloeden, focus op de Randstad. En ga aan de slag om de waardeloze kwaliteit en dienstverlening van het COA en de IND eens op orde te brengen. Deze aanpak leidt slechts tot meer gezeik en helpt geen asielzoeker ook maar een stap verder. Nederland is niet één land. Er zijn gebieden waar je als overheid gewoon weg moet blijven. Zorg dat de Randstad zich economisch, sociaal en cultureel blijft ontwikkelen laat nieuwe mensen hier participeren. Laat de mensen in de dorpen leven zoals ze willen. Een eeuwige stilstand.

4 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski19 aug. 2022 - 5:11

Misschien heb je wel gelijk.

Paul250371
Paul25037119 aug. 2022 - 9:04

Wellicht heb je een punt maar het voelt toch een beetje als voor de druk bezwijken.

DaanOuwens
DaanOuwens19 aug. 2022 - 9:34

@ TheBigLebowski/Paul250371 Het is niet winnen of verliezen. Lees de reacties hier. Mensen leven in hun eigen bubbel en dat willen ze zo houden. Dat hoor je ook de dorpsbewoners uitspreken. Waar je wellicht tegenop ziet is de constatering dat de Nederlander niet bestaat en dat er heel veel mensen hier wonen waar je niets gemeenschappelijks mee hebt. Dat is inderdaad een wat cynische werkelijkheid. Maar laten we vooral voorkomen dat de normen van deze bekrompen mensen ons opgelegd worden en laten we niet de illusie hebben dat we de onze aan hen kunnen opleggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 aug. 2022 - 9:58

Migranten zelf geven zo ongeveer overal in de wereld de voorkeur aan grote steden.

Wie o Wie
Wie o Wie18 aug. 2022 - 16:56

Schiedam is vele malen groter dan Albergen. Ik had daarom wel verwacht dag meneer van der horst zou komen met een mooie locatie voor de vluchtelingen in Schiedam. Maar in plaats daarvan is het een prima idee om het in Schiedam bij een luttel aantal te houden en het prima te vinden om in een klein dorp er 200 te plaatsen. Maar goed, wat weet je in Schiedam nou van de opvang van vluchtelingen.

6 Reacties
JohnVKR
JohnVKR18 aug. 2022 - 19:37

Als het COA een geschikte locatie in Rotterdam of Schiedam vindt, zal men heus niet aarzelen die locatie ook te kopen. Los daarvan zie ik in Schiedam en Rotterdam geregeld 'asielboten' zien liggen, dus de gedachte dat er daar geen asielzoekers worden opgevangen is natuurlijk totale onzin. Ook zien we in Rotterdam en Schiedam steeds vaker winkels, eethuisjes en andere ondernemingen die worden gerund door mensen die hier als vluchteling zijn gekomen. Dat er in een wit dorp als Albergen dus ook asielzoekers worden gehuisvest, is dus niet zo raar.

Hanvander Horst
Hanvander Horst18 aug. 2022 - 21:06

Zou je eens voor de verandering willen ingaan op het onderwerp van mijn bijdrage? Heb je niet in de gaten dat jij en de jouwen dat zijn?

Wie o Wie
Wie o Wie18 aug. 2022 - 22:19

Ik ga dus exact in op het onderwerp. Maar een schiedammer weet helaas niets van asielopvang.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 aug. 2022 - 22:31

"jij en de jouwen" Man, je trapt er in. Een open markt voor mensenvlees betekent dat het volk tegen elkaar stechelt, inplaats van dat ze een sociaal land willen behouden en dat van de regering eisen. 'Wie' heeft gelijk dat dat de mogenlijkheid of het behoud van zo'n land ligt aan het aantal en het traject en de relatieve plek met andere, locale belangen. De meeste mensen hier zien dat. Kleine plek, minder mensen, en NIET meer mensen. Grote plek, meer mensen, maar niet te veel, enz.

Hanvander Horst
Hanvander Horst19 aug. 2022 - 8:27

Wie o Wie, je gaat helemaal niet in op het onderwerp. Je probeert met valse vergelijkingen het onderwerp te verschuiven. Het is zoals JOHNVKR terecht zegt wel zo dat wij in Schiedam gewend zijn om samen te leven met heel veel mensen die hun wortels in andere delen van de wereld hebben, dit in tegenstelling tot Tubbergen, dat de gemeente is met de minste allochtone inwoners. Maar ook daar gaat het stuk niet over. Het gaat over een mentaliteit, over een houding en wat daaruit voortkomt. Wie vindt dat asielzoekers beter over het land verspreid moeten worden (ik heb het daar in mijn stuk helemaal niet over maar een aantal deelnemers aan de discussie wel) zal het er mee eens zijn dat Tubbergen bovenaan de lijst staat.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 20:36

@Wie o Wie "Maar een schiedammer weet helaas niets van asielopvang." Wat een ondoordachte domme opmerking.

Marcus A.2
Marcus A.218 aug. 2022 - 16:37

Wat ik niet begrijp is dat er niet gewoon opvangplaatsen worden gerealiseerd in steden en wijken waar de bevolking qua stemgedrag daarmee in één lijn zit. Er zijn genoeg GL, d66 en cu wijken/dorpen. Daarmee creëer je een win win situatie en doe je recht aan lokale democratie.

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 aug. 2022 - 19:09

Begin maar bij de Samenwerking in Amsterdam

Zandb
Zandb19 aug. 2022 - 6:22

Marcus Dat u dat niet begrijpt waarom (eenmalig) stemgedrag niet in overeenstemming is met wat er op dergelijke plekken gebeurt, is niet zo raar. Zoiets is namelijk en niet democratisch maar vooral niet te realiseren.

Paul250371
Paul25037119 aug. 2022 - 9:07

Dus als je afhankelijk bent van een uitkering moet die komen te vervallen als je VVD stemt?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 aug. 2022 - 16:32

Begrijp denk ik niet helemaal waar dit betoog van Han heen gaat. Zal vast wel een aantal kinkels tussen zitten, maar ik geef ze op zich wel gelijk. We weten allemaal dat er in ter Apel en Budel veel overlast is. Percentueel is het ook een best grote groep voor zo een klein dorp. Het zijn bovendien ook bijna alleen maar jongemannen - überhaupt vaak de meest overlast gevende demografie ongeacht de afkomst. Het is tevens ook wel verdacht dat die azc's nooit in de buurt van politici, bestuurders en welvarende buurten komen. Er is simpelweg geen draagvlak meer voor dit asielbeleid. Het eindstation is in die zin inmiddels echt bereikt.

3 Reacties
Zandb
Zandb19 aug. 2022 - 6:29

Recht door zee Zoals u het hier presenteert heeft "voldoende draagvlak" tot gevolg dat hete aardappelen alleen maar doorgeschoven worden. Dan komen we van de regen in de drup. Dan worden 'vervelende problemen' nooit 'opgelost'.

michellekepen
michellekepen19 aug. 2022 - 11:55

Zandb, Jij: > Is het ooit wel eens bij je opgekomen, dat er hier juist gigantische problemen geïmporteerd worden? Denk je ooit wel eens ééns moment aan de huidige en toekomstige slachtoffers, van die problemen? Om het concreet te maken: mag hopen dat alle bovengemiddelde ellende ("problemen") die deze import wederom met zich mee gaat brengen, die mensen (en hun naasten!) ten deel zal vallen die zich hier zo hard voor maken. Maar zeker niet die mensen die zich hier al jaren tegen verzetten. Helaas moet ik uit eigen ervaring concluderen dat het in de praktijk precies andersom is: mijn D66/GL-omgeving woont in veilige enclaves en op de 'grachtengordel'. Daar waar de mij bekende slachtoffers, midden tussen de "problemen" bivakkeren....

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 aug. 2022 - 10:17

@Zandb, Maar wat is dan de oplossing? Overal in Nederland azc's neerzetten? En dan? Er zijn geen woningen waar ze naar toe kunnen vanuit de (tijdelijke) azc's. Of moet de rest van woningzoekend Nederland nóg meer inschikken? U zal het niet uitmaken natuurlijk want zelf zit u goed. Als u een koophuis heeft dan wordt u tevens alleen maar rijker van deze misère. Zolang we ons asielbeleid niet aanpassen naar de wereld van nu dan blijft het dweilen met de kraan open. Japan heeft hetzelfde vluchtelingenverdrag ondertekend als Nederland en keurt slechts zo een 0,5% van de aanvragen goed. Als wij ook selectiever worden dan krijgen we vanzelf ook minder aanvragen.

HenryHansen
HenryHansen18 aug. 2022 - 16:30

Dus in Albergen, 3500 inwoners wil je 300 asielzoekers gaan opvangen. Gek he dat dat wat weerstand opleverd. Is nl. hetzelfde als 44,000 asielzoekers opvangen in een stad als Den Haag. Maar ja, het zijn natuurlijk allemaal racisten daar in Albergen...

3 Reacties
r v b
r v b18 aug. 2022 - 20:44

heeft albergen niet veel meer ruimte? Het is niet zo'n vreemd idee om mensen op te vangen op plaatsen waar minder mensen wonen.

GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 3:23

En straks afvragen waarom die ‘paupers’ in de provincie maar op rechtse partijen blijven stemmen..

Zandb
Zandb19 aug. 2022 - 6:37

Henry Helaas kun je pas zien of mensen racisten zijn, als ze zich als zodanig bekend maken. Het ligt inderdaad voor de hand, dat wanneer asielzoekers in Den Haag opgenomen moeten worden, de mensen zich op vergelijkbare wijze gaan uiten. Maar zijn misdaden dan minder erg, wanneer ze massaal gepleegd worden? Mijn vader zaliger merkt in mijn jeugd cynisch op: Jongen, het enige dat ons er hier van weerhoudt om negers te discrimineren, dat is omdat er te weinig - want geen - negers zijn. (Toen waren zwarte mensen nog 'negers'. Dus spraken wij van negers. Nu weten we gelukkig beter.)

Phantom3
Phantom318 aug. 2022 - 16:24

Overigens betaal ik rijkelijk mee aan de opvang van asielzoekers, dus ik vind het wel goed om te zien dat ze er van dat geld lekker bij zitten in dat hotel.

Joop  den Uil
Joop den Uil18 aug. 2022 - 16:24

ik heb begrepen dat er in het hotel al enkele families (een Syrisch gezin bv al 6 maanden) verblijven. Tot nu toe in zekere harmonie. (hoewel dat natuurlijk niet tot in eeuwigheid kan duren). Het is het provocatieve van de Overheid (lees: de leuke oom Eric) die de hakken in het zand zetten. Terecht is mijn mening.

Phantom3
Phantom318 aug. 2022 - 16:20

Waarom worden er altijd gehuchten uitgekozen voor dit soort acties, waardoor de verhouding direct heel erg wordt geraakt. Zet een zelfde aantal in een van de grote steden en men heeft het niet eens door. En daar zijn ook genoeg hotels te vinden.

Jozias2
Jozias218 aug. 2022 - 16:13

Goede zaak dat deze gemeente is aangewezen. De problematiek speelt al maanden en als het vrijwillig niet lukt dan maar op deze manier. De gemeente (deze en anderen) hebben ruimschoots hun kans gehad hun vinger op te steken en je kunt er wel problemen mee hebben maar de situatie in de Apel is problematischer. Dat gezegd hebbende kun je nog steeds begrip hebben voor de terechte zorgen wat 300 asielzoekers vanuit oorlogsgebied voor gevolgen heeft voor een dorp met 3000 inwoners. In Amsterdam zijn er 2000 plaatsen maar dat zou er in verhouding dan 80.000 moeten worden. Ook zou je open moeten staan voor daarnaast de onterechte zorgen die naar verloop van tijd in gemeentes met een azc omslaan. Dan helpt het niet de ander weg te zetten en te polariseren.

4 Reacties
gravin2
gravin218 aug. 2022 - 19:16

Jozias, wat een tweespalt, eerst neemt u heel in orde de gemeente de maat, daarna geeft u redenen het centrum elders te vestigen. raar!

Jozias2
Jozias218 aug. 2022 - 20:28

@gravin Dat zeg ik niet. Begrip hebben voor de standpunten van een ander, begrijpen waar zorg vandaan komt en niet willen polariseren is niet hetzelfde dat je dan tot een ander besluit zou moeten komen. Het centrum moet daar zeker komen maar neem de onrust weg voor zover het kan en zet ze niet neer als halve nazi’s.

Karingin
Karingin19 aug. 2022 - 11:50

Zoals ik hieronder aangeef, heeft A'dam naast die 2000 azc-ers nog een hele grote groep ongedocumenteerden en daklozen die opvang en ondersteuning nodig hebben - die vallen min of meer in dezelfde categorie

Jozias2
Jozias219 aug. 2022 - 14:23

@karin Toch geen 80.000?

Gio Servas
Gio Servas18 aug. 2022 - 16:01

Geen probleem toch, als Amsterdam nu 81.000, Den Haag 49.000, schiedam 7155 vluchtelingen opneemt, dan is het allemaal keurig in balans.

3 Reacties
r v b
r v b18 aug. 2022 - 20:46

Voor balans moeten juist mensen worden opgevangen in dunbevolkte gebieden.

Zandb
Zandb19 aug. 2022 - 6:40

Gio Maar wanneer dat op tegenstand stuit, dan hebt u daar hetzelfde begrip voor, toch?

Karingin
Karingin19 aug. 2022 - 11:46

We zijn aardig op weg; 2000 opvangplekken voor asielzoekers en daarnaast naar schatting tussen de 10- en 30.000 ongedocumenteerden (ong. de helft van wat er in heel Nederland rondloopt - al zijn die getallen dus niet hard te maken), die we in tegenstelling tot wat Den Haag wil, hier ook een beetje menselijk proberen te behandelen. Tel daar de duizenden daklozen bij op (dat zijn dan wel geen vluchtelingen maar hebben min of meer dezelfde opvang nodig), en we zitten zo aan die 80.000

JohnVKR
JohnVKR18 aug. 2022 - 16:00

"Ze hebben mindere... eh... andere waarden en normen" hoorde ik gisteren een vrouw zeggen in één van onze TV Journaals. Ik zou zeggen: gelukkig hebben de asielzoekers andere waarden en normen dan de Albergers.

4 Reacties
Zandb
Zandb19 aug. 2022 - 6:47

John Ik snap wat u bedoelt. Maar juist daarom vind ik, dat je wel zuiver moet blijven. Want zouden Albergers echt wezenlijk anders zijn dan asielzoekers?

GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 10:42

Maakt niet uit John, bij jou in de straat zit geen AZC, dus jij kan ‘s nachts lekker slapen omdat je andere mensen in de provincie van racisme kunt betichten omdat ze geen AZC in de straat willen. Nimby’s gonna nimby

JohnVKR
JohnVKR19 aug. 2022 - 13:10

@GeenProbleem Knap dat je weet waar ik woon. Er lagen hier op loopafstand maandenland 2 boten met asielzoekers, 1 ligt er volgens mij nog steeds. Los daarvan wonen er in mijn directe woonomgeving veel statushouders. @Zand Antwoord op je vraag: de meesten waarschijnlijk niet. Maar daarmee blijf ik ouders die hun kinderen de straat op sturen met borden als ''AZC nee nee nee" immoreel vinden. Misschien moet de overheid juist deze kinderen uit huis plaatsen omdat ze worden opgevoed met normen en waarden die niet bij Nederland passen, waardoor die kinderen in de toekomst weleens een gevaar voor onze samenleving kunnen worden.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 20:38

@GeenProbleem "Maakt niet uit John, bij jou in de straat zit geen AZC, dus jij kan ‘s nachts lekker slapen omdat je andere mensen in de provincie van racisme kunt betichten omdat ze geen AZC in de straat willen. Nimby’s gonna nimby " Om NIBMY te zijn moet je er op tegen zijn dat er een AZC in je straat komt. Jij loopt hier in meerdere berichten verschillende mensen van alles en nog wat te betichten, zonder enige gegronde reden en tegelijkertijd deze mensen de les te lezen over het veroordelen van anderen. Ik zou zeggen, begin eens bij jezelf.

Ranonkel2
Ranonkel218 aug. 2022 - 15:53

Hier worden naar verhouding veel en veel te veel vluchtelingen neer gezet. Straks woont 1 op de 10 van de inwoners in het azc. Belachelijke aantallen die elk draagvlak wegvagen. Volgens de zelfde verhouding zou je bvb in Amsterdam 88,000 vluchtelingen kwijt kunnen. Hoewel daar aan het stemgedrag draagvlak voor zal zijn zie ik dit zo niet gebeuren.

2 Reacties
Zandb
Zandb19 aug. 2022 - 6:50

Ranonkel Dat is natuurlijk ook een kromme vergelijking. Alsof je, wanneer je 1000 bomen in een weiland op het platteland plaatst, dan ook 1000 bomen in een wijk in de stad moet plaatsen.

Karingin
Karingin19 aug. 2022 - 11:35

Moet je eens in Libanon of het oosten van Turkije kijken; 1 op 4 is vluchteling - dat ze daar beginnen te morren snap ik wel, aangezien het economisch niet echt geweldig gaat

Volrin
Volrin18 aug. 2022 - 15:49

"Hij is er bang voor dat straks allemaal asielzoekers met hun boodschappen blijven hangen op het bankje voor de supermarkt." Stel je voor zeg! "Helaas de eigenaresse had het verkoopcontract al getekend. Nu wordt zij bedreigd. Op aanraden van de politie heeft zij het dorp verlaten." Te triest voor woorden. ". Zij prees het Albergense nabuurschap dat in haag ogen blijkbaar geen netwerk is om nieuwkomers op te vangen maar eerder om ze buiten te sluiten." Die snapt dus niet wat noaberschap is.

Ivan61
Ivan6118 aug. 2022 - 15:22

Ik heb destijds in AZC in Luttelgeest gezeten. Mijn lotgenoot en ik wilden potje poolen en gingen naar het dorpskroeg. In onze moedertaal praten en spelen. Na een kwartier kwamen eerste biertjes onze kant op. En dat ging maar door. Zoals je kan voorstellen dat werd gezellig maar het in een dorp. Daar wou ik en wil ik niet wonen. Met alle respect. 3 minuten fietsen van mijn huis is een AZC aan het water. Mijn maag draait om als ik langs fiets. Dat gun je niemand. Toen V en D failliet ging heb ik meteen gezegd: Perfecte locatie voor een AZC. In de binnenstad, alles is op loop afstand te doen en kunnen mensen zich sneller integreren. Dat is makkelijk Han. Mensen in bepaalde hoek drukken volgens jou. Wil je asielzoekers echt helpen dan midden in het centrum van een stad plaatsen. Ter Apel dicht wat mij betreft en aanmeldcentrum in het hartje van een grote stad openen. Moet je zien hoe snel wordt opgelost.

6 Reacties
Mokker
Mokker19 aug. 2022 - 7:44

Goed punt Ivan, de IND heeft het de laatste jaren integratie juist moeilijker gemaakt, en heeft het aantal aanmeldingspunten sterk verminderd tot Den Haag, Amsterdam, Den Bosch en Zwolle. Een aantal grote steden als Rotterdam, Utrecht en Eindhoven hebben dus geen eigen IND faciliteiten.

Ivan61
Ivan6119 aug. 2022 - 10:26

Mokker, IND was mij destijds 14 maanden kwijt en ik ging elke maandag mijn stempel bij politie halen. Kwart eeuw later is dat nog steeds om te huilen. Gisteren was een rapportage op EenVaandag uit Ter Apel. Dat is kwestie van tijd wanneer gaat daar ontploffen volgens mij. Alle grote steden hebben grote evenmenten zallen. Daar kunnen wij veel mensen tijdelijk kwijt. In de plaats om omdenken en rust te creeren voor asielzoekers en plaatselijke bewolking rollen wij verder en zoeken schuldige die niet schuldig zijn. Zo een dorp is slechte keuze, want de dorpelingen willen dat niet en volgens mij de meeste asielzoekers ook niet. Lijkt op gedwongen huwelijk en iedereen kan invullen hoe dat meestal afloopt.

Karingin
Karingin19 aug. 2022 - 11:33

Nou, de V&D in de Kalverstraat lijkt me logistiek problematisch, we willen de binnenstad uiteindelijk autovrij hebben toch. Het marineterrein zou wel geschikt zijn, ruim opgezet en toch vlakbij het centrum. Maar ja, daar zijn al andere plannen voor

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 20:40

@Ivan61 "Wil je asielzoekers echt helpen dan midden in het centrum van een stad plaatsen. Ter Apel dicht wat mij betreft en aanmeldcentrum in het hartje van een grote stad openen. Moet je zien hoe snel wordt opgelost." Je projecteert jouw persoonlijke voorkeur op een grote heterogene groep.

Ivan61
Ivan6120 aug. 2022 - 7:27

Volrin, Ik was ooit onderdeel van deze heterogene groep en werk ook met deze heterogene groep.

Volrin
Volrin20 aug. 2022 - 12:38

@Ivan61 "Volrin, Ik was ooit onderdeel van deze heterogene groep en werk ook met deze heterogene groep." Dat neemt niet weg dat het een heterogene groep is, m.a.w. niet iedereen heeft dezelfde achtergrond en/of interesses. Ja jij en met jou anderen willen niet een dorp geplaatst worden, maar dat betekend niet dat dat voor iedere asielzoeker geld.

ZonderNaam2
ZonderNaam218 aug. 2022 - 15:16

Tja, voordat je je eigen geopperde eerste analyse van de hand doet om het met o.a. economische statistieken te weerleggen, ben ik toch wel benieuwd of je ook gekeken hebt naar het percentage van de huidige inwoners dat al hun hele leven in het dorp woont? Als dat vrij hoog is, dan vermoed ik dat ondanks (virtuele) recreatieve uitstapjes in de wijdere wereld, dit best nog steeds het type mensen kan zijn wiens feitelijke universum uit slechts enkele tientallen vierkante kilometer bestaat. Ik zat een paar maanden geleden nog in de trein van Groningen naar Rotterdam waarbij een aantal in Assen opgestapte 20-ers heel enthousiast waren toen ze voorbij Zwolle kwamen (zo ver was de helft van hen hun hele leven nog niet geweest). Er zijn ook in de moderne tijd nog gewoon een hoop kinkels, onderschat dat niet.

2 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.218 aug. 2022 - 16:35

"20-ers heel enthousiast waren toen ze voorbij Zwolle kwamen (zo ver was de helft van hen hun hele leven nog niet geweest). Er zijn ook in de moderne tijd nog gewoon een hoop kinkels, onderschat dat niet. " Jaja. Dus als je niet zoals de yuppen rond de grachten met je backpackie en je lonely planet de wereld bent overgeweest ben je een kinkel. Nou lang leve de kinkels dan want zij hebben een heel wat verantwoordelijkere ecologische footprint dan de hipsters uit woke Amsterdam.

ZonderNaam2
ZonderNaam218 aug. 2022 - 19:45

@ Marcus Ik gebruik het woord kinkel zoals Han dat in zijn 4e alinea definieert, en vervolgens verwerpt omdat die mensen ook internet hebben en geld om op vakantie te gaan. Ik stel daar tegenover dat die mensen daarom nog steeds wel dezelfde dorpse mentaliteit kunnen hebben die hij persifleert. Stereotypen die standhouden doen dat vaak met een reden. Zoiets kan je ook zeggen voor de enorme overschatting van onszelf die Randstedelingen als ik en Han hebben. Vandaar dat Han uiteindelijk ook tot de conclusie komt dat dit helemaal niet zomaar in een dorp kan plaatsvinden, dat moet wel ergens in de stad zijn uitgedacht: "Geloof me, dat is geen dorps idee, dat is een stads idee."

Mokker
Mokker18 aug. 2022 - 15:12

Ik lees dat Schiedam (78000 inwoners) maar liefst 50 asielzoekers opvangt, dus je kan Han niet verwijten dat hij niet weet waar hij het over heeft. Enig verschil is dat Albergen (3500 inwoners) er al 100 heeft, en met de extra opvang maart 300 asielzoekers een iets andere verhouding inwoners/asielzoekers zou hebben. Goed te horen dat Schiedammers daar geen enkel probleem mee zouden hebben.

13 Reacties
PGS
PGS18 aug. 2022 - 15:37

Het is altijd makkelijker de anderen de maat te nemen dan hand in eigen boezem te steken. Vraag mij trouwens af hoe Han reageren als de COA, gesteund door de overheid de "Room Lange Haven zou kopen, om het vervolgens om te turnen tot een AZC.

Beisser
Beisser18 aug. 2022 - 16:10

Weleens gehoord van het Drentse dorp Oranje? 150 inwoners, 700 asielzoekers een heel jaar lang. En men kijkt met plezier op dat jaar terug. Stelletje lafhartige, egoïstische nimby's daar in Albergen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 aug. 2022 - 16:35

Tenzij ik verkeerd gerekend heb zou om dezelfde verhouding in Schiedam te krijgen er 8500 asielzoekers geplaats moeten worden. Ik denk dat zelfs Han dan wel zou schrijven dat het genoeg is.

Duralex
Duralex18 aug. 2022 - 17:28

Da’s te makkelijk. Han is actief in het buurtcomité dat zich hard maakt voor een nieuwe grote locatie bij hem in de straat. Hij is zijn buren ervan aan het overtuigen. Reken maar dat dat telt want iedereen in Den Haag maakt graag gebruik van draagvlak dat er toch al is overal in den lande. Behalve dan bij die hufters van ‘Houdt Albergen schoon’. Je bent een rondje goedkoop aan het scoren Han op de Joop, had je hoger ingeschat. Er is nl ALTIJD een excuus om het ff niet te doen in je eigen straat. Of denk jij dat er honderden straten met Hans zijn waar ze staan te springen om een opvang locatie , maar dat de minister Albergen kiest om ze een lesje te leren?

DaanOuwens
DaanOuwens18 aug. 2022 - 17:47

@ Mokker Jij schrijft: Ik lees dat Schiedam (78000 inwoners) maar liefst 50 asielzoekers opvangt Zonder verder te denken of na te zoeken weet ik dat het dit jaar 50 statushouders betreft die in Schiedam gaan wonen. In Rotterdam vermoedelijk 500 tot 600. Jaar op jaar. Dus dat zijn mensen die niet weg gaan maar hier blijven. Daarnaast worden ook in deze regio mensen tijdelijk opgevangen. Je gebruikt dus met opzet een vergelijking van totaal onvergelijkbare aantallen. In Rotterdam komen trouwens in normale jaren ruim een miljoen bezoekers, ruim 2 maal het inwonertal. Om maar aan te geven dat vreemde gezichten hier normaal zijn. In Albergen dus niet. Verder heb je gelijk geen asielzoekers naar Albergen. Maar de beschrijving van Van der Horst van het dorp is inhoudelijk prima in orde. Jouw vergelijking op aantallen gaat helemaal mank.

Beisser
Beisser18 aug. 2022 - 19:37

RechtdoorZee93 Je hebt inderdaad verkeerd gerekend. 700 is 4,6667 x 150 Dat betekent op het aantal inwoners van Schiedam (±78000) rond de 364000. Juist: ±374000 asielzoekers in één stad. Ik ben het met je eens dat 'zelfs Han' dat een beetje veel zal vinden.

Hanvander Horst
Hanvander Horst18 aug. 2022 - 20:16

Jongens, jongens, toch. Leer nu eens lezen. Waar komt het dominante denken in Albergen vandaan. Tip van de meester: lees een stuk altijd tot het einde voor je vragen gaat beantwoorden.

GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 3:07

@beisser Maar jij zou het toch geen probleem vinden als er een azc naast jouw huis zou komen, toch?

Hanvander Horst
Hanvander Horst19 aug. 2022 - 8:33

De Room Lange Haven? Dat is de oude viswinkel van Bitter maar je moet echt senior zijn om dat nog te weten. Wie weet zijn de exploitanten wel blij met vaste klanten zodat ze niet meer hoeven te kloten met booking.com en zo. Ze hebben ook lekker brood.

Jozias2
Jozias219 aug. 2022 - 8:36

@beisser Daar zou je inderdaad naar moeten kijken maar deels ook anders dan wat jij aangeeft. Ook in oranje was er eerst veel weerstand (dikke bmw) en viel het later mee. Daarnaast was het een vakantiepark waar normaal gesproken ook 700 mensen verbleven. Nu was het alleen een andere doelgroep. In plaats van te polariseren zou je met oranje als voorbeeld juist het koudwatervrees moeten wegnemen in plaats van te polariseren.

Hanvander Horst
Hanvander Horst19 aug. 2022 - 8:36

Of ik het erg zou vinden als er een AZC zou komen naast mijn huis. Niks op tegen. Er staat nu een groot onderkomen voor Oost-Europese arbeiders in de kassen van het Westland. Ik denk niet dat dit te koop is maar Eric van der Burg kan altijd eens bellen.

Karingin
Karingin19 aug. 2022 - 10:56

Het is bijna hilarisch, dat eindeloze projecteren van de eigen rechtse onderbuikgevoelens op linkse mensen. Dat verwijt van hypocrisie, omdat ze het zelf niet kunnen opbrengen er principes op na te houden, gaan ze ervan uit dat anderen dat eigenlijk ook niet kunnen en er alleen maar op uit zijn om hunnie zwart te maken - zoals de waard is....

Beisser
Beisser20 aug. 2022 - 22:36

GeenProbleem 19 aug. 2022 - 5:07 @beisser ['Maar jij zou het toch geen probleem vinden als er een azc naast jouw huis zou komen, toch?'] Inderdaad. Geen probleem. Nieuwe gezichten, andere culturen, andere denkbeelden, nieuwe talen om te leren, eten dat je nog nooit geproefd hebt… Net alsof je met vakantie bent. Helaas is er geen ruimte bij ons in de straat. Alle huizen zijn permanent bewoond. Er zijn geen grote leegstaande panden. Zelfs geen kleine, zelfs geen leegstaande garagebox. En er is ook speelveldje of braak liggend veldje om een paar wooncontainers op neer te zetten.

omaoeverloos
omaoeverloos18 aug. 2022 - 14:37

Het zijn gewoon nimby's in Albergen, zoals het overgrote deel van de Nederlanders. Asielzoekers, windmolens, vliegtuigen, snelwegen, evenementen. Allemaal leuk en aardig, maar niet in de buurt. Na wat gemor went het wel en blijkt de overlast mee te vallen.

5 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 aug. 2022 - 16:36

Behalve dan in Ter Apel en Budel waar de overlast chronisch is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 aug. 2022 - 9:13

Met het asielzoekersgezin, ouders 4 kinderen, dat in het hotel verbleef had Albergen geen probleem naar ik begreep.

Karingin
Karingin19 aug. 2022 - 10:33

Als je honderden (vaak zeer getraumatiseerde) mensen maandenlang in onzekerheid laat, van hot naar her sleept en buiten laat slapen met niet eens een fatsoenlijke plee in de buurt, of als je ze jarenlang hutje mutje in slaapzalen propt zonder enige privacy, terwijl je helemaal níx mag, zelfs de taal niet leren of vrijwilligers werk doen, dan kun je verwachten dat ze op een gegeven moment niet meer heel beleefd blijven wachten op een beetje medemenselijkheid. Die chronische overlast wordt gewoon bewust aangewakkerd, want stel je voor dat mensen zich een beetje comfortabel gaan voelen. Iets met afschrikkende werking weet je wel, wat never nooit werkt, en dat weten ze in Den Haag heus wel, maar die schijten in hun broek voor het onderbuikse electoraat (en minstens de helft is net zo dom en hufterig)

omaoeverloos
omaoeverloos19 aug. 2022 - 12:42

Klopt, Karin, en dan zet je ze tot overmaat van ramp ook nog in een dorp neer waar alle voorzieningen kapotbezuinigd zijn zodat je zonder auto niets anders kunt dan jezelf kapotvervelen. Dat zie je overal, ook bij ons in de gemeente Wieringermeer, die keurig zijn plicht doet statushouders te huisvesten. Maar na een paar maanden zijn ze weer vertrokken, er is niets te beleven en zonder eigen vervoer is Den Helder, Hoorn, Alkmaar of Schagen onbereikbaar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2022 - 8:30

@omaoeverloos Opvangen in de randstad is wel zo rationeel. Schagen of Den Helder zal de jongens uit Noord-Afrika ook niet aanspreken. Mij ook niet al heb ik er op school gezeten. Redelijke kans dat de meeste asielzoekers van origine stadjers zijn, geen enkele affiniteit hebben met het platteland en daar gewoon weg willen.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist218 aug. 2022 - 14:33

Han, de mensen zijn boos omdat er géén enkel overleg met de bevolking heeft plaatsgevonden en dat men het uit de medio godbetert heeft moeten horen. Maar blijf de extreem-rechtse kaart maar trekken hoor, dat zijn we van links wel gewend.

22 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier18 aug. 2022 - 14:48

Het probleem is eerder dat de meesten niet door hebben dat ze extreem rechts- en mislukte mensen zijn.

Gimli1955
Gimli195518 aug. 2022 - 15:19

Het wordt eentonig, dat wijzen naar populisme, fascisme en racisme. Iedereen weet welke groepen de problemen veroorzaken en waar niets aan gedaan wordt. Dan wordt het eenzijdige narratief geuit, je bent populist, fascist of racist. Die houding heeft gezorgd voor een decimering van links, dat daarnaast hoofdzakelijk met woke bezig is. De oude leden en bevolkingsgroep wordt niet meer vertegenwoordigd en uiteraard zijn de nieuwe partijen extreem rechts, populistisch, fascistisch en racistisch. Geen van de beide zijden lost ook maar iets op, het blijft bij wijzen naar mekaar en de lachende Rutte met zijn doctrine loopt ermee heen. Er is een nieuwe bestuurscultuur nodig, een toekomst visie en een stip op de horizon. De 2 zijden zijn echter voornamelijk met mekaar bezig, zodat de status quo en behoud van macht bij het neoliberalisme overeind blijft. Zo rommelt de politiek al 12 jaar op dezelfde falende manier door, als een incestueuze relatie in een wurggreep. Lange debatten zonder enige verandering en verbetering, een tragikomedie volgens de glas, plas en was principe. Er worden meloenen doorgeslikt door fractievoorzitters en afscheid van mekaar genomen, maar niet heus. Het is al 12 jaar minimaal nog meer van hetzelfde en de meerderheid vindt dat best. Wat er gezaaid wordt bij verkiezingen, wordt door de maatschappij geoogst tijdens het regeren.

Volrin
Volrin18 aug. 2022 - 15:50

@Spelregeltoerist2 "Han, de mensen zijn boos omdat er géén enkel overleg met de bevolking heeft plaatsgevonden en dat men het uit de medio godbetert heeft moeten horen. " Dat gebeurt bijna nooit. Als er een nieuw voetbalstadion moet komen wordt ook niet de bevolking geraadpleegd. Daar heb je de gemeenteraad voor waar je om de 4 jaar voor stemt. De regering gaat toch ook niet voor elk nieuw verdrag met een land bijvoorbeeld, eerst de hele bevolking vragen wat ze er van vinden.

Mr Ed
Mr Ed18 aug. 2022 - 15:55

"Daar heb je de gemeenteraad voor waar je om de 4 jaar voor stemt." Gaat het er hier niet juist om dat de gemeenteraad gepasseerd is door het Rijk?

Jozias2
Jozias218 aug. 2022 - 16:07

@spelregeltourist Wat een onzin, er was al maanden overleg met de gemeente.

EUpiet
EUpiet18 aug. 2022 - 16:45

@ Volrin. De gemeenteraad had er in dit geval ook niets over te vertellen.

oproerkraaier
oproerkraaier18 aug. 2022 - 17:15

>Het wordt eentonig, dat wijzen naar populisme, fascisme en racisme. Het is me bekend dat we het daar niet over mogen hebben van jou.

DaanOuwens
DaanOuwens18 aug. 2022 - 17:16

@ Gimli1955 Jij schrijft: Iedereen weet welke groepen de problemen veroorzaken en waar niets aan gedaan wordt. O welke groepen zijn dat dan? En waarom wordt er volgens jou niets aangedaan? En zijn dit dan ook de groepen die in Albergen rond gaan lopen? Welk inhoudelijk argument heb jij nou in te brengen tegen het stukje van Van der Horst? Want hier staat helemaal niets. Geen argument geen onderbouwing een slechts een verwijzing naar Rutte die dit probleem bedacht zou hebben. Het is niet een erg sterke tekst.

Klatzook
Klatzook18 aug. 2022 - 17:48

Volrin. "Dat gebeurt bijna nooit. Als er een nieuw voetbalstadion moet komen wordt ook niet de bevolking geraadpleegd. Daar heb je de gemeenteraad voor waar je om de 4 jaar voor stemt." In dit geval had de gemeente geen toestemming gegeven i.v.m. niet passend in het bestemmingsplan. Vakkundig overruled door onze fijne overheid.

r v b
r v b18 aug. 2022 - 17:50

Wat een complete onzin over "overleg met de brvolking" omdat er mensen komen wonen. Ik heb nooit "overleg met de bevolking" moeten hebben toen ik verhuisde. U wel? Het idee alleen al is aanstootgevend.

Jozias2
Jozias218 aug. 2022 - 20:32

@rvb Als er gebouwd wordt of er wordt anderszins een vergunning verleend dan zijn er wel degelijk inspraakavonden en kun je als belanghebbende in bezwaar.

Gimli1955
Gimli195519 aug. 2022 - 5:48

@Daan De kansloze "asielzoekers" die gisteren zelfs benoemd werden door de werkelijke vluchtelingen, die groep die nooit een status krijgen, maar wel het grootste deel van de ellenden veroorzaken. Die groep waar de regering na als die jaren nog steeds niets tegen doet. Als je je hoofd onder die grote steen vandaan trekt en werkelijk kijkt, dan zul je zien dat die groep de echte vluchtelingen veel schade toebrengt. Maar, ja. Als je daar over wil praten, ben je al die dingen die ik opnoemde. Het is een eenzijdig mantra, waardoor de welwillendheid te grabbel wordt gegooid. Neem de kritiek eens serieus, het likt op al die sportbonden, waar nu allerlei misstanden worden ontdekt. Die waren er al heel lang, maar die mochten door de besturen niet bekend worden. Direct vergelijkbaar met het Toeslagschandaal en andere affaires, het is de weigering om naar terechte kritiek te luisteren en hetzelfde narratief te blijven uiten. Dat is tunnelvisie, en vooral "links" heeft daar erg veel last van.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 8:39

@Mr Ed Zoals anderen al opmerken is er gewoon overlegd met de gemeente. Daarnaast gaat de gemeente noch altijd over de bestemmingsplannen.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 8:39

@EU Piet "@ Volrin. De gemeenteraad had er in dit geval ook niets over te vertellen.' Tuurlijk wel.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 8:42

@Klatzook Het COA heeft dat hotel met toestemming van de gemeente gekocht. En al was dat niet zo, dat veranderd niets aan het feit dat zowel de gemeente als de landelijke overheid voortdurend dingen doorvoeren zonder overleg met de bevolking. Anders zou het land niet te besturen zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens19 aug. 2022 - 9:41

@ Gimli1955 Je schrijft: Die groep waar de regering na als die jaren nog steeds niets tegen doet. Dat onderwerp staat al sinds Job Cohen op de agenda bij alle kabinetten. Als je zelf eens onder die steen vandaan komt kan je dat zien. Daar wordt allang over gesproken ook door mij. En door alle partijen vanaf de SP, PvdA tot de VVD en iedere partij daar tussen in. Jij wil dat liever echter niet zien en horen omdat jij je niet onderbouwde standaard tekstjes dan niet kan afdraaien.

Karingin
Karingin19 aug. 2022 - 10:20

Voor criminele asielzoekers zijn aparte locaties. Maar men gaat er blijkbaar van uit dat álle veilige landers per definitie crimineel zijn, en dat is gewoon keihard racisme. Bovendien zou het goed zijn om na te gaan waarom die overlastgevers zich zo gedragen. Tuurlijk zullen er gewoon dieven en hufters tussen zitten, maar anderen zijn gewoon wanhopig en woedend, ze mogen nix, krijgen niet eens een bed, zelfs hun tentjes worden afgepakt, en ze wachten vaak eeuwen op de start van de procedure. Oh, en "veilig" is trouwens een relatief begrip, het komt regelmatig voor dat mensen die worden teruggestuurd in de gevangenis of in de grond eindigen - het gevaar voor het individu moet in de procedure worden beoordeeld, en zelfs dat gaat dus nog wel eens fout. Maar als het aan bepaalde mensen ligt wordt iedereen met de "verkeerde" nationaliteit linea recta het land uitgezet. En ook dat is racisme

Karingin
Karingin19 aug. 2022 - 10:23

Ik begreep trouwens dat ze ook niet zitten te wachten op Syriës en Afghanen, je weet wel, wat we "echte" vluchtelingen noemen

Jozias2
Jozias219 aug. 2022 - 12:00

@Karin Niet alle veilige landers zijn crimineel maar onevenredig deel van de overlast en problematiek is afkomstig van veilige landers en geen enkele veilige lander is asielzoeker en hoort in een AZC thuis. Volgens mij zijn dat wel de feiten toch?

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 20:48

@Jozias2 "Niet alle veilige landers zijn crimineel maar onevenredig deel van de overlast en problematiek is afkomstig van veilige landers en geen enkele veilige lander is asielzoeker en hoort in een AZC thuis. Volgens mij zijn dat wel de feiten toch?" Onjuist. De lijst met veilige landen bevat landen die onveilig zijn voor o.a. lhbti-ers.

Jozias2
Jozias219 aug. 2022 - 21:35

@volrin Veilige landers zijn mensen die geen enkele kans op asiel maken, die horen dus ook niet in de asielprocedure thuis. De groep veilige landers komen uit zogenaamde veilige landen net als een zeer beperkte mensen die wel kans op asiel maken vanwege bijvoorbeeld lhbqti. Die komen wel uit een land wat in zijn algemeenheid is aangemerkt als veilig land maar zijn geen ‘veilige landers’. Dus: alle veilige landers komen uit een veilig land maar niet iedereen uit een veilig land is een veilige lander.

Volrin
Volrin20 aug. 2022 - 12:42

@Jozias2 "Veilige landers zijn mensen die geen enkele kans op asiel maken, die horen dus ook niet in de asielprocedure thuis." Fout. Veilige landers zijn mensen die uit een land komen waarvan de overheid van te voren heeft gesteld dat het een land is waar mensen geen reden hebben om voor hun veiligheid te vrezen. In werkelijkheid klopt dat niet altijd. "De groep veilige landers komen uit zogenaamde veilige landen net als een zeer beperkte mensen die wel kans op asiel maken vanwege bijvoorbeeld lhbqti. Die komen wel uit een land wat in zijn algemeenheid is aangemerkt als veilig land maar zijn geen ‘veilige landers’. Dus: alle veilige landers komen uit een veilig land maar niet iedereen uit een veilig land is een veilige lander." Nee, zoals ik al zei, de overheid heeft, ten onrechte in sommige gevallen, landen als pertinent veilig bestempeld terwijl dat lang niet altijd zo is.