Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het zijn juist de politici die niet normaal doen

  •  
09-03-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
ANP-50094916
Een van de hoogstaande Westerse waarden is het zoeken naar waarheid. Maar zie, juist de politici lijken daar weinig respect voor te hebben.
De hele verkiezingscampagne gaat het over normen en waarden, mede dankzij Mark Rutte die in januari een open brief schreef aan de burgers:
"We werken hard, helpen elkaar en vinden Nederland best een gaaf land. Maar we maken ons wel grote zorgen over hoe we met elkaar omgaan. Soms lijkt het wel alsof niemand meer normaal doet."
Let op dat ‘lijkt’. Rutte kijkt wel uit dat hij zegt dat het echt zo is. Want dat is niet het geval, en dat weet hij waarschijnlijk zelf ook wel. Het CBS concludeert nu op basis van uitgebreid onderzoek dat er sprake is van het tegendeel. Het normaal doen neemt alleen maar toe.
"Het deel van de Nederlanders van 15 jaar en ouder dat aangeeft wel eens respectloos behandeld te zijn door onbekenden is de afgelopen jaren afgenomen. Was in 2008 nog 25 procent de dupe van respectloos gedrag op straat, in 2016 is dit gedaald naar 21 procent. Respectloze behandeling door personeel van winkels of bedrijven is het sterkst afgenomen, van 23 procent in 2008 naar 14 procent in 2016. Ook ervaren minder mensen respectloos gedrag van overheidspersoneel en van onbekenden in het openbaar vervoer."
Rutte is niet de enige die probeert Nederland en Nederlanders slechter af te schilderen dan de praktijk uitwijst. Er zijn er meer. CDA-leider Buma bijvoorbeeld springt er ook bovenop, alsof het weer helemaal 2010 is. Volgens hem zijn de joods-christelijke waarden in gevaar.
Afgezien van het feit dat er geen jood is die zal spreken van ‘joods-christelijke’ waarden, daarvoor zijn hun ervaringen met christenen de afgelopen eeuwen toch net wat te onplezierig geweest, voedt dit soort taal precies wat Buma beweert te bestrijden. Deze week merkte een oud-CIA directeur op dat Trump met zijn moslimban terreurbewegingen à la IS juist in de kaart speelt. Het zijn immers de radicalen die beweren dat moslims in het Westen niet geaccepteerd worden en dat het idee van vreedzaam samenleven dus een illusie is.
Buma stimuleert dat extremistische idee net zo goed door godsdienstvrijheid en -respect vooral van toepassing te vinden op het christendom. De eerste sympathieke opmerking tegen Nederlandse moslims moet hij nog maken. Toen hem in een debat, na het zoveelste pleidooi voor respect, gevraagd werd hoe het dan zit met al die jongeren die een baan geweigerd wordt op grond van hun afkomst, ontweek hij zelfs het antwoord. Dus: heeft Buma wel voldoende respect voor artikel 1 van de Nederlandse Grondwet? Iemand zou het hem eens moeten vragen.
Het gaat in het debat ook altijd over de gevaren van radicalisering. Niet geheel onterecht want dat is inderdaad een gif dat geesten bedreigt en veel ellende veroorzaakt, Maar op de een of andere manier lijken politici als Buma en Rutte maar één smaak van dat gif te kennen: de islamistische variant. Terwijl overal verhalen opduiken dat jongeren op grote schaal PVV gaan stemmen. Noem dat maar geen radicalisering.
De rechts-radicale jongeren zoeken in Nederland met hun stem aansluiting bij een leider die net veroordeeld is. Hij handelt niet louter tegen de Nederlandse waarden in maar overtreedt gewoon de wet. Ik moet er de eerste opmerking nog over horen in de debatten. Waar is de trouw van politici aan de Nederlandse wet? Verdedigen ze het recht alleen maar als het hen goed uitkomt? Zoals godsdienstvrijheid steeds meer iets exclusief lijkt te worden voor zeg maar  ‘joods-christelijke’ religies?
Een van de hoogstaande Westerse waarden is het zoeken naar waarheid. Maar zie, juist de politici lijken daar weinig respect voor te hebben. Buma begint weer over de schoolklassen waar de Holocaust niet ter sprake gebracht kan worden. Dat wordt al jaren beweerd maar niemand weet of die wel bestaan en hoeveel dat er zijn. Het wordt gebracht als een ernstige dreiging. Terwijl het mij een uitgelezen taak van het onderwijs lijkt: kinderen iets leren waarvan ze niet weten dat het bestaat. En dan nog, als je een schoolklas al niet tot de orde kan roepen, hoe wil je dan de rest van de samenleving besturen?
De hele campagne wordt tot nu toe beheerst door het zogenaamde identiteitsdebat. Het is het meest onzinnige debat dat je kunt voeren. Vrijwel nooit ontstijgt dat het niveau van de borreltafel. Je kunt er van alles over beweren en iedereen heeft er verstand van. Wat dat betreft is het net als voetbal. Waarschijnlijk is het daarom ook zo populair. Politici gaan er in mee, in plaats van die nep-discussie te bestrijden. Het zijn politici van het type ‘ik moet ze wel volgen want ik ben hun leider’.
Hoe anders is dat met echte problemen als de zorg, de klimaatcrisis, Europese samenwerking en nog wat van die dingetjes? Voor dat je daar wat over kunt beweren moet je verstand van zaken hebben, dus daar hebben we het liever niet over. Respect voor kennis is immers een van de zaken waar populisten een broertje dood aan hebben. Check de diarree van tweets maar die dagelijks uit het Witte Huis komt.  Trump is wat dat betreft een grotere bedreiging voor de waarden van de Verlichting dan IS. IS kunnen we militair verslaan, Trump en zijn kornuiten zitten al in onze haarvaten.
In 2011 beloofde Mark Rutte tijdens een verkiezingsavond: “We gaan dat prachtige Nederland teruggegeven aan de Nederlanders!”
Rutte, die duizend euro mag je houden, en je hoeft me niks terug te geven, maar ik zou het op prijs stellen als je ophoudt met alles wat voor ons waarde heeft en niet in euro’s valt uit te drukken, weg te geven aan de populisten. En dat geldt ook voor jou, Buma.
 

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.