Joop

Het wordt óf linksom óf rechtsom en er staat veel op het spel

  •    •  
20-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De cruciale vraag is of de PvdA zich herstelt en de verkiezingen in durft te gaan met een duidelijke keuze voor een duurzame samenleving
Enkele uren nadat het vierde Kabinet Balkenende gevallen is, tekent de ravage zich af. De verhoudingen tussen PvdA en CDA zijn inmiddels dusdanig verziekt dat een nieuw kabinet ‘over het midden’ voorlopig niet mogelijk lijkt. Naar de huidige peilingen kijkend ligt een nieuw rechts tot zeer rechts kabinet voor de hand. Zowel een CDA-VVD-D66 kabinet als een CDA-VVD-PVV kabinet zouden mogelijk zijn.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

JoopSchouten
JoopSchouten20 feb. 2010 - 10:33

Exact, zo zie ik het ook, Brechtje. Laten we hopen dat mensen de goedkope retoriek kunnen scheiden van de werkelijkheid. Ik heb drie kinderen...

fjacobse
fjacobse20 feb. 2010 - 10:33

Allereerst denk ik dat de klimaat-crisis na afgelopen week een plaats of 12 gezakt is op de prioriteitenlijst. We gaan een rechts decennium tegemoet, of u dat nu leuk vind of niet. Ten tweede denk ik dat de kans heel erg groot is dat Nederland, zeker nu Obama groen licht heeft gegeven voor deze variant, het CO2-probleem met kerncentrales gaat oplossen en niet meer met windmolens of spaarlampen. Het enige lichtpuntje is dat Groen Links misschien mag aanschuiven als CDA-VVD-D'66 een paar zetels tekort komen. Maar dan wel als 4e partij, dus reken er niet op dat Femke & Co erg veel in de melk te brokkelen zullen hebben. En om af te sluiten met slecht nieuws, D'66 en Groen Links gaan zeer waarschijnlijk zetels in leveren nu Bos Hamer gaat vervangen als fractievoorzitter in de 2e Kamer. Dus de invloed van Groen in het volgende kabinet zal alleen maar afnemen nu de PvdA het Kabinet heeft opgeblazen. Helaas, het is niet anders.

fjacobse
fjacobse20 feb. 2010 - 10:33

--- De cruciale vraag is dus of de PvdA zich herstelt.---- Nee, de PvdA doet er even niet toe. Vraag maar aan Halsema. Citaat uit Telegraaf De PvdA is moedig om uit het kabinet-Balkenende te stappen. Zo luidde de eerste reactie van Femke Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks, zaterdagmorgen. "Maar het zal de partij ook van de macht vervreemden. Een PvdA/CDA-coalitie lijkt voor lange tijd van de baan. Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst", aldus Halsema. Hard maar waar.

Yggdrasil
Yggdrasil20 feb. 2010 - 10:33

Het is niet voor het eerst dat me opvalt dat het CDA vaak benoemd wordt als een middenpartij. Het verbaasde mij een paar jaar geleden dat de PVDA met het CDA in zee ging want het midden bij het CDA is ver te zoeken. Sinds Balkenende met zijn toverstokje loopt te zwaaien is de partij ernstig verrechtst, qua rechtse standpunten is het CDA de VVD inmiddels al voorbij en zal zich ongetwijfeld goed kunnen vinden in de PVV standpunten. Het CDA heeft geen sociale standpunten meer, ze heeft geen milieu standpunten, ze is een volger van de Amerikaanse doctrine en hoe onchristelijk dan ook ze schiet de niet welgevallige mens bij voorkeur aan flarden

Opinius
Opinius20 feb. 2010 - 10:33

Prognoses hoe dit uitpakt in de nieuwe verkiezingen,ik weet het niet. Onder het Nederlands klimaat zijn er binnen de samenleving op dit moment overwegend teveel er aan toe als "verdwaalde angstige kinderen " en als je strak kijkt in alle bevolkingslagen lagen. zowel rechts als links. Slechts het " minst verdwaalde angstige kind " behoudt de tegenwoordigheid van geest om de weg "naar huis "opnieuw nog te vinden.De rest zal verdwalen in dit gegeven,(naar mijn bescheiden mening) Iemand die een beetje massa psychologie heeft bestudeerd,voelt nu al aan zijn water waar dit wel eens heen kon gaan. Ik geloof in geen God,anders zou ik hem for the netherlands sake aanroepen. ga stemmen stem zo dat: als het de gewone man goed gaat,kán het enkel ieder ander goed gaan. ook al lijkt geen mens daar nog in te geloven .

averechts
averechts20 feb. 2010 - 10:33

" Stern schat dat de kosten van het terugbrengen, vóór 2050, van CO2 tot 60 tot 80 procent onder het niveau van 1990, ongeveer 1 procent kost van alle BNP's - het 'bruto wereld product' dus. Doen we dat niet, dan zijn de kosten van de gevolgen van klimaatverandering 5 tot 20 keer zo hoog. Meer dan oit geldt dus: regeren is vooruitzien. De klimaatcrisis is in zekere zin ook een financiële crisis" Ik zou wel eens willen weten wat er in 2050 zal geschieden als we geen geld uitgeven aan CO2-reductie? Het lijkt mij verstandig dat de aankomende regering even niet in deze hysterie mee gaat en ons belastinggeld beter zal besteden, we zitten in een kredietcrisis en laten we vooral daar beginnen en al het belastinggeld eens heel goed en slim inzetten om de problemen eens goed aan te pakken.

rgeurtsen
rgeurtsen20 feb. 2010 - 10:33

Interessant hoeveel mensen de PvdA nodig hebben voor een links kabinet. Als de PvdA zich maar aanpast. Wat een drollen. Niets van aantrekken, eigen koers bepalen. De schreeuwlijkers en coalitiezoeker moeten kiezen wat ze willen, niet vasthouden aan je oude geschreeuw en idealen, maar tonen hoe je bestuurswillig bent. SP voorop. En hoe alle zogenaamde slimme columnisten D'66 als links zien is mij een raadsel. Brechtje van jou koop ik geen paard. Je verhaal is tactische zwakheid. Flut.

doeidoei
doeidoei20 feb. 2010 - 10:33

Zal de verkiezingscampagne gaan over Uruzgan en over duurzaamheid/het klimaat? Ik geloof er helemaal niks van. Weg is weg uit Uruzgan. En de aarde warmt al niet meer op sinds 1998, als we meneer Jones mogen geloven. IPCC achtige argumenten slaan door alle IPCC-commotie bij de kiezers niet meer aan. Zeker niet als dat extra gaat kosten en de overheid voor de rest sombere berichten heeft. Bovendien lijkt het of de nieuwe realiteit nog niet is doorgedrongen tot mevrouw Paardekoper, omdat zij in de beste traditie van (G)L kiest voor het verhogen van uitgaven in de collectieve sector. Met plm 35 miljard euro aan bezuinigingen voor de boeg plus de door haar gewenste extra investeringen voor Duurzaamheid en Klimaat nog niet meegerekend, wordt dat nog een hele hachelijke operatie. Wie ben ik om te zeggen dat -35 niet te bereiken zouden zijn op de manier van (G)L. Alleen heb ik nog niet het begin van een sommetje gezien dat daarop uitkomt. Dat is ronduit gevaarljk voor de sociale cohesie, de zorg, het onderwijs en de vele terreinen waar mensen afhankelijk zijn en/of die hun een basis bieden voor de toekomst. De heer Bos heeft al toegegeven dat de hypotheekrenteaftrek & bankiersbonussen vooral als symbolisch gebaar moet worden gezien. Dat is te verdedigen, maar voegt met plm 200 miljoen amper toe. Dus dat gaat 'm ook niet worden. Dat schiet lekker op met de voorstellen van mevrouw Paardekoper. 3 van de 4 voegen niet of amper toe, of verhogen de kosten, De enige manier om van die torenhoge staatsschuld af te komen is de winstgevendheid van NL te vergroten. Dat betekent enerzijds meer verdienen, en aan de andere kant minder uitgeven in - samengevat - de collectieve sector. Minder is niet automatisch heel erg, op voorwaarde dat het slimmer is. Daar liggen opties. Dat betekent dat eindelijk gekeken kan gaan worden naar: het werkelijk benodigde aantal ambtenaren, waarmee er een fors aantal voor de primaire sector beschikbaar komt (dat is waar het geld wel verdiend wordt), de bestuurslagen, de JSF, de dankzij de bouw- en klimaatlobby tot steile wand geplande dijkverhogingen , en het vroegtijdig stoppen van mega projecten van de overheid met enorme vaste kosten voor beheer en onderhoud, waarvan de minimale of negatieve opbrengsten ook nog een inflatoir werken, zoals Rekeningrijden. En natuurlijk brengen we de ontwikkelingsgelden terug tot maximaal de helft van nu, waarmee we internationaal nog keurig in de pas lopen volgens de afspraken. En dan natuurlijk ook alleen aan landen en voor projecten die echt aan de ontwikkeling ten goede komen. Het is bovendien van de zotte dat we enorme werkeloosheidsuitkeringen betalen, terwijl we aan de andere kant nog zo rond de 100 duizend Polen en andere nationaliteiten hier 'tijdelijk' hebben rondlopen uit de tijd dat de arbeidsmarkt nog oververhit was. Wil het dus in een groter verband tot de gedroomde Linkse Coalitie komen, dan ben ik om te beginnen heel benieuwd naar het sommetje richting -35 voor al die uitdagingen.

remonzwaan
remonzwaan20 feb. 2010 - 10:33

Het hoeft niet alleen linksom of rechtsom. Er is een conservatieve brug (SP naar PVV). Denk maar aan de AOW. Veel SP-stemmers hebben inmiddels de brug al gevonden. En er is ook nog een progressieve brug (GroenLinks naar D66) Je kunt kunt best links of rechts georiënteerd zijn. Maar als je wilt verbinden dan moet je af en toe ook de andere kant op kijken.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 feb. 2010 - 10:33

Goed gezien Remon, en aangezien het liberalisme in de liberaal conservatieve VVD bijna tot nul is gereduceerd zal het conservatief worden zonder SP. CDA-VVD-PVV. Dat lijkt dan toch weer erg op Balkenende I, een omen van wat ons te wachten staat.

ArieBombarie2
ArieBombarie220 feb. 2010 - 10:33

Klimaatcrisis? Lees je soms geen kranten Brechtje? Speelt er zich niet al sinds november van het afgelopen jaar een Climate Gate af? Weet je niet dat er van alle kanten steeds meer kritiek komt op de "Man Made Global Warming" these?

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 feb. 2010 - 10:33

Het feit dat er kritiek is op de "Man made Global Warming" these betekent niet dat er geen klimaatcrisis is waar iets mee gedaan moet worden. We helpen toch ook mensen die slachtoffer zijn van natuurrampen, en niet allen slachtoffers van menselijk geweld?

Klaas2
Klaas220 feb. 2010 - 10:33

Het klopt niet echt wat je zegt. Er is kritiek op het IPCC, en terecht, zoals blijkt, maar nog steeds zijn 95% van de wetenschappers ervan overtuigd dat CO2 een broeikasgas is.

[verwijderd]
[verwijderd]20 feb. 2010 - 10:33

PvdA D66 VVD GL Volgens Synovate samen 81 zetels.

1 Reactie
BrechtjePaardekooper
BrechtjePaardekooper20 feb. 2010 - 10:33

Dat kan, maar daar reken ik niet op: de VVD gaat het CDA stevig vasthouden. Zou anders teveel concurrentie krijgen: ook nog van de PVV

Pjotrs
Pjotrs20 feb. 2010 - 10:33

De cruciale vraag is dus of de PvdA zich herstelt? Hoezo? Is die partij onmisbaar? Kunnen we van de PvdA op het gebied van "duurzaamheid en kwaliteit van leven" iets anders verwachten dan een nog verdere herverdeling van inkomens? Alsof dat overigens geen hebzucht is, maar dan zonder tegenprestatie. Dat gezwalk rond een derde weg is helemaal lachwekkend. Dat oude verenpakket was toch al sleets en niet meer van deze tijd, dus daar moest de PvdA sowieso hoognodig vanaf. Je kunt niet eindeloos met een roos in de hand de internationale blijven zingen in het Willem Dreeshuis. Paars was een verademing, maar de miskleun was dat de PvdA zich tot het neoliberalisme bekeerde en feilloos de verkeerde keuzes wist te maken: niet de inefficiënte overheid verkleinen (die is alleen maar groter geworden, ondanks alle zogenaamde bezuinigingen) en zelfstandigheid stimuleren (haar achterban hengels geven in plaats van ze onbeperkt andermans vis te voeren) maar de publieke sector verpatsen aan de markt. Zelfs een superliberaal als Willem van Kooten sprak daar terecht schande van! En nu duidelijk is wat voor ravage ze heeft achtergelaten (zie het spoor, zie de zorg) meteen weer in de oude kramp schieten met losse flodders over 60% belasting en morrelen aan de hypotheekaftrek. Alsof dat goedkope inspelen op ressentiment kiezers terug zal brengen. Dit levert juist een geheel nieuwe variant op van de Echternachprocessie: drie stappen naar achteren en vervolgens nog maar eens twee passen terug.

1 Reactie
Simbro
Simbro20 feb. 2010 - 10:33

Jouw politieke opstelling begrijp ik niet goed. Enerzijds pleit je voor het terugdraaien van de marktwerking (spoor, zorg), je verwijt de PvdA (terecht) het meegaan met de neoliberale mode. Tegelijkertijd vind je Paars 'een verademing', maar Paars was juist de keuze voor het neoliberalisme ! Dan ben je ook weer tegen de inkomensnivellering, die de PvdA nu zegt te willen (60% belasting), maar onder Paars groeiden de de inkomens juist veel verder uit elkaar en werden de belastingen verlaagd, duidelijk een neoliberale maatregel, war je zo tegen bent. Wat wil je nu eigenlijk precies ? Een sterke overheid, die belangrijke diensten in eigen hand neemt en ook de inkomensverdeling in de gaten houdt, of een zich terugtrekkende overheid, die alles over wil laten aan de markt, met de daaarbij behorende gigantische verschillen in inkomen ? Graag een beetje duidelijkheid, waar sta je nu precies ?