Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het wordt nu tijd op stations te klappen en te scanderen voor vrijlating van de gijzelaars

  •  
27-01-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5717 keer bekeken
  •  
sitinstation

De BDS-beweging moet Hamas onder druk zetten om ze zonder voorwaarden te laten gaan.

De opdracht van het Internationaal Gerechtshof aan Hamas is duidelijk: laat onmiddellijk en zonder voorwaarden alle  gijzelaars vrij:

The Court deems it necessary to emphasize that all parties to the conflict in the Gaza Strip are bound by international humanitarian law. It is gravely concerned about the fate of the hostages abducted during the attack in Israel on 7 October 2023 and held since then by Hamas and other armed groups, and calls for their immediate and unconditional release”

Vooralsnog zijn er geen tekenen dat Hamas zich iets van het tussenvonnis aantrekt, dat het Internationaal Gerechtshof vrijdag velde in het geding tussen Zuid-Afrika en Israël.

De houding van Hamas heeft in het Westen weinig aandacht getrokken. De berichtgeving concentreert zich op de verplichtingen die aan Israël zijn opgelegd. Die komen erop neer dat het de oorlog onder eerbiediging van de internationale verdragen moet voeren en de burgerbevolking veel meer dient te ontzien. Hef Hof wil de aanpak van de IDF niet genocidaal noemen, maar acht wel genoeg belastend materiaal aanwezig om dit nader te onderzoeken. Bij elkaar gaat om de volgende opdrachten:

*The State of Israel shall, in accordance with its obligations under the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, in relation to Palestinians in Gaza, take all measures within its power to prevent the commission of all acts within the scope of Article II of this Convention, in particular: - 25 - (a) killing members of the group; (b) causing serious bodily or mental harm to members of the group; (c) deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part; and (d) imposing measures intended to prevent births within the group

*The State of Israel shall ensure with immediate effect that its military does not commit any acts described in point 1 above;

*The State of Israel shall take all measures within its power to prevent and punish the direct and public incitement to commit genocide in relation to members of the Palestinian group in the Gaza Strip

*The State of Israel shall take immediate and effective measures to enable the provision of urgently needed basic services and humanitarian assistance to address the adverse conditions of life faced by Palestinians in the Gaza Strip;

*The State of Israel shall take effective measures to prevent the destruction and ensure the preservation of evidence related to allegations of acts within the scope of Article II and Article III of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide against members of the Palestinian group in the Gaza Strip;

*The State of Israel shall submit a report to the Court on all measures taken to give effect to this Order within one month as from the date of this Order.

Netanyahu heeft zich al schamper uitgelaten over de uitspraak. Dat het Internationaal Hof Israël in het verdachtenbankje zet als mogelijk genocidaal land, gaat volgens hem alle perken te buiten. Minister van veiligheid Itamar Ben-Svir meent dat Israël juist oorlog voert om genocide tegen te gaan.

Inmiddels oefenen de bondgenoten onder leiding van de Verenigde Staten zware druk uit op Israël zich wel aan de uitspraak te houden. Ongetwijfeld hoopt men in vele hoofdsteden dat zo de weg naar een wapenstilstand zal worden geopend al leek dat al te optimistisch gezien het zware geweld in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De Palestijnse positie zou versterkt worden als Hamas wél ernst maakte met de uitspraak van het Hof en onmiddellijk alle gijzelaars zonder voorwaarden vrij laat. Het nemen van gijzelaars uit de burgerij om bij de vijand concessies af te dwingen, is zonder meer een misdadige praktijk waarvoor geen enkel excuus bestaat. Dat geldt trouwens net zo goed voor de pogrom op 7 oktober in het kader waarvan  honderden leden van Hamas-milities beestachtigheden begingen die elke beschrijving tarten. Het is triest dat ook werknemers van de UNWRRA deel uitmaakten van dit gezelschap frisse jongens, zodat deze organisaties voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen peilloos diep in diskrediet is geraakt.

Het is nu aan de activisten van de BDS-beweging en andere organisaties die zich de zaak van de Palestijnen aantrekken, van hun kant Hamas onder druk te zetten. En stevig ook. Het kan niet meer bij terloopse en plichtmatige veroordelingen van 7 oktober blijven. Het wordt nu tijd  op de stations te klappen en te scanderen voor vrijlating van de gijzelaars. Als Hamas dat weigert laat de organisatie zien dat zij lak heeft aan het internationaal recht. Dat geeft Israël een argument in handen om zich evenmin iets van de Haagse rechters aan te trekken. De halsstarrigheid van Hamas en het blatante gebrek aan respect voor de internationale rechtsorde en de rechters die uit naam daarvan spreken, schaden de Palestijnse zaak in hoge mate.

Het zou ook de geloofwaardigheid van de solidariteitsbewegingen zelf ten goede komen als zij zich rond deze zaak het woord van Jezus zouden herinneren: “Kom, ik zal die splinter wel even uit uw oog halen, terwijl je de balk in je eigen oog niet eens ziet? Huichelaar! Haal eerst die balk uit je eigen oog.”

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: what the WEF?

Meer over:

opinie, hamas, israël, gaza
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (174)

dirk den boer
dirk den boer30 jan. 2024 - 16:57

En inmiddels hebben we de Auschwitzherdenking ook weer gehad. Ja, wat nu? Hoe moet het verder, want wat blijkt? Er zijn geen schurken (Nazis) en goede verschoppelingen meer, maar de verschoppelingen van ooit vertonen soms ook verschijnselen van genocidale inslag. He, wat jammer nou, want we hadden van Hollywood en de strips (Donald Duck, wolfje tegen zijn boze vader, de neefjes tegen de boeven met masker op) geleerd dat het altijd goed tegen fout was. In Utrecht, Hogeschool, werd een overlever van de holocaust geweigerd om nog een lezing te geven... bizar dat een overlever van een genocide dat hier nog gewoon mag gaan doen. Want...we moeten de holocaust in een breder perspectief gaan zien...te gek voor woorden allemaal, dus mensen kunnen niet langer ingedeeld worden in goed en fout??hoe moet dit verder??

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer30 jan. 2024 - 23:40

Inmiddels is dat verbod vd Hogeschool Utrecht al weer teruggedraaid. Per slot leven we in het land van de windvanen...

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2024 - 5:26

Hoe zit het met het vrijlaten en niet verder meer maken van vele Palestijnse gijzelaars iedere dag weer Han? Nooit over gehoord? Mensen meeslepen naar Israëlische militaire gevangenissen en zonder vorm van proces vasthouden soms jaren soms nog maar kinderen ( en martelen) is voor mij niet anders dan het maken van gijzelaars. Een fotograaf net terug uit Gaza vroeg zich af: What's wrong with the world? Woorden mij uit het hart gegrepen. Verder ga ik nu maar niet meer in op een voor mij totaal onbegrijpelijk en onverenigbaar met de mensenrechten standpunt van Han van der Horst als geschiedkundige die m.i. zijn ogen wenst te sluiten voor zowel een deel van de geschiedenis als het heden dat de geschiedenis van morgen schrijft. Mij hart bloedt voor de Palestijnen.. He bewust vermoorden, ontheemden en uithongeren, (martelen!) van tienduizenden m.n. vrouwen en kinderen is geen zelfverdediging. Voor mij is dat brute moord.

Mark Huysman
Mark Huysman29 jan. 2024 - 9:39

Volkskrant: “Secretaris-generaal Agnès Callamard van Amnesty International heeft het intrekken van donaties aan UNRWA‘walgelijk’ genoemd. Op X had Callamard het over een ‘harteloze beslissing’ van enkele van de rijkste landen ter wereld ‘om de meest kwetsbare bevolking op aarde te straffen vanwege de vermeende misdaden van twaalf mensen’. En: ‘Direct na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof waarin het risico op genocide werd vastgesteld. Walgelijk." Volgens mij is de actie van de rijke landen een directe reactie op de uitspraak van het ICJ. De uitspraak van het hof is niet alleen een klap voor Israël maar ook voor de rijke landen die de genocide steunen. De rijke landen nemen wraak met het stopzetten van hulp zodat de genocide in een nog rapper tempo kan plaatsvinden.

6 Reacties
JaapBo
JaapBo29 jan. 2024 - 13:26

Helaas moet ik constateren het helemaal eens te zijn met Calamard

Bert van der Neut
Bert van der Neut29 jan. 2024 - 15:02

Misschien heeft dit er mee te maken? https://www.wsj.com/world/middle-east/at-least-12-u-n-agency-employees-involved-in-oct-7-attacks-intelligence-reports-say-a7de8f36

NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts29 jan. 2024 - 17:53

In The Wall Street Journal, New York Times, etc etc etc kun je lezen dat minstens 10% van UNRWA betrokken is bij hamas. Voor zover nu bekend. Dus dat zal het topje van de ijsberg zijn. En het zal nu eerst weer ontkend worden, totdat het niet meer te ontkennen valt. Dus volledig terecht dat elke steun aan deze organisatie per direct wordt stopgezet. Opheffen en vervangen door een organisatie met schone handen.

Pater
Pater30 jan. 2024 - 4:21

"Volgens mij is de actie van de rijke landen een directe reactie op de uitspraak van het ICJ." De actie van een paar rijke landen is natuurlijk een directe reactie op de bevindingen over relaties tussen UNRWA en Hamas. "De rijke landen nemen wraak met het stopzetten van hulp zodat de genocide in een nog rapper tempo kan plaatsvinden." Beetje een paranoïde gedachte van Huysman. "De rijke landen nemen wraak met het stopzetten van hulp zodat de genocide in een nog rapper tempo kan plaatsvinden." Beetje erg paranoïde van Huysman. Zullen we trouwens de term genocide reserveren voor de uiteindelijke uitspraak van het Hof? Voor het moment lijkt 'oorlogsmisdaden' me de juiste term. Overigens, ook als mocht blijken dat het om meer dan 12 mensen van de UNWRA gaat die heulen met de gewelddadige onderdrukkers van Hamas, is het stoppen van de steun door die rijke landen buitensporig. De bevolking van Gaza heeft al te veel te lijden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2024 - 5:31

Mark Huysman De rijke landen maken zich schuldig aan bewuste genocide. Overigens deed Israël er vandaag nog een extra schepje bovenop met de bombardementen. Over Rutte praat ik maar niet meer. Die man heeft geen hart is al meermaals gebleken. Denk aan het toeslagenschandaal.

Mark Huysman
Mark Huysman30 jan. 2024 - 9:40

[In The Wall Street Journal, New York Times, etc etc etc kun je lezen dat minstens 10% van UNRWA betrokken is bij hamas] Goh wat erg, Hamas-leden blijken volgens genocide-ondersteunde publicaties een baan te hebben. Bij een organisatie met 13.000 medewerkers. Wie had dat nou kunnen denken. De persoon die het stukje in de WSJ geschreven heeft is trouwens een voormalig Israëlische leger propagandist. [De actie van een paar rijke landen is natuurlijk een directe reactie op de bevindingen over relaties tussen UNRWA en Hamas.] Nu is het al ‘relaties’ tussen UNRWA en Hamas. Sommige leden van Hamas blijken een baan te hebben bij UNRWA. Niet zo vreemd als UNRWA 13.000 medewerkers heeft. [“De rijke landen nemen wraak met het stopzetten van hulp zodat de genocide in een nog rapper tempo kan plaatsvinden." Beetje erg paranoïde van Huysman.] Jij denkt dat het compleet toevallig is dat op de dag van de uitspraak van het ICJ Israël de beschuldiging maakt en dat vervolgens de rijke landen die de Israëlische genocide steunen, geen onderzoek of wat dan ook afwachten, maar onmiddellijk de steun aan UNRWA opzeggen. [Zullen we trouwens de term genocide reserveren voor de uiteindelijke uitspraak van het Hof? Voor het moment lijkt 'oorlogsmisdaden' me de juiste term.] Het is overduidelijk een genocide. Het hof denkt dat dat ‘plausibel’ is maar heeft tijd nodig om dat te onderzoeken. Dat wil niet zeggen dat gewone mensen het beestje niet bij de naam mogen noemen.

Lopez
Lopez29 jan. 2024 - 2:11

Lees en huiver: 12 MINISTERS CALL TO RESETTLE GAZA, ENCOURAGE GAZANS TO LEAVE, AT JUBILANT CONFERENCE In front of an impassioned audience of thousands of right-wing activists, 12 government ministers and 15 coalition lawmakers pledged Sunday night to rebuild Jewish Israel settlements in the heart of the Gaza Strip and encourage the emigration of the Palestinian population after the war with Hamas is over. https://www.timesofisrael.com/12-ministers-call-to-resettle-gaza-encourage-gazans-to-leave-at-jubilant-conference/

3 Reacties
LaBou
LaBou 29 jan. 2024 - 8:07

En nog steeds zijn er die roepen: "ja maar, Hamas".

Bruce Stone
Bruce Stone29 jan. 2024 - 12:10

Bijbelse waanzin. Bijna elke Israëlische leider van de generatie van Ben-Gurion en de generatie daarna delen dezelfde bijbelse denkwijze. Moshe Dayan, de militaire held van de Zesdaagse Oorlog van 1967, rechtvaardigde zijn annexatie van nieuw grondgebied in een boek met de titel Living with the Bible (1978). Naftali Bennett, de Israëlische minister van Onderwijs, heeft de annexatie van de Westelijke Jordaanoever ook door de Bijbel gerechtvaardigd.*) Zionisten kunnen in de Bijbel alle rechtvaardigingen vinden die ze nodig hebben: voor Gaza hebben ze Richteren 1:18-19: “En Juda nam Gaza met zijn grondgebied in… Nu was Yahweh bij Juda, en zij namen bezit van het heuvelland.” Er zijn nu openlijke Bijbelfreaks in de Israëlische regering, zoals de minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, die elke dag Bijbelcitaten schieten. “God gaf het land Israël aan het Joodse volk” is de alfa en de omega van het zionisme, niet alleen voor de Israëli’s, maar voor de christenen die sinds 1917 de Joodse claim hebben gesteund en Israël vandaag de dag steunen. *) Israeli minister: The Bible says West Bank is ours https://youtu.be/Png17wB_omA?si=wKldwY8SIAT5kbqS&t=455

Pater
Pater30 jan. 2024 - 4:26

@Bruce Stone Als je de Tenach (het joodse geloof kent geen bijbel) serieus neemt hebben de joden, komend uit Egypte, Judea, Galilea en Gaza gewoon veroverd op de volken die daar al leefden. Die hadden echt oudere rechten.

Lopez
Lopez29 jan. 2024 - 1:57

The Times of Israel, 29 december 2023 ISRAEL HOPING TO PUSH UNRWA OUT OF GAZA POST-WAR — REPORT Israel is hoping to push the UN agency for Palestinian refugees, UNRWA, out of the Gaza Strip post-war, Channel 12 reported, citing a high-level, classified Foreign Ministry report. According to the report, the document recommends three stages to the move. The first involves a comprehensive report on alleged UNRWA cooperation with Hamas, which rules Gaza, and the entanglement of the UN body that provides welfare and humanitarian services for Palestinian refugees from the 1948 and 1967 wars and their descendants, with the terror group. Zie verder https://www.timesofisrael.com/israel-hoping-to-push-unrwa-out-of-gaza-post-war-report/

Mark Huysman
Mark Huysman28 jan. 2024 - 21:46

In the past 24 hours alone, after the ICJ ruling, Israel carried out 21 mass killings, murdering 200 and injuring 370 civilians, attacks on hospital continuing. «So Israel’s message to the Court, and the world at large, is clear: It does not care for the opinion, demands or “measures” of any international institution – legal or political. It will do as it pleases. -Dr. Mads Gilbert (arts die lange tijd in Gaza-ziekenhuizen gewerkt heeft) Het is duidelijk dat de acties tegen het genocidale apartheidsregime van Tel Aviv opgevoerd moeten worden. Meer demonstraties en sit-ins, meer blokkades, isoleer de Israëlische massamoordenaars en hun handlangers!

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jan. 2024 - 19:51

Mads Gilbert is overigens sinds 2014 niet langer als arts actief in Gaza. Ook gezien zijn leeftijd (76) begrijpelijk. In 1967 werd hij er op het laatse ogenblik van weerhouden om te gaan helpen aan de kant van Israël door een vriendin van zijn zus die lid was van het Noorse Palestinacomité. Hij is sindsdien een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij heeft in het verleden oa in het al-Shifa Hospital gewerkt. Medeoprichter van de humanitaire organisatie NOWAC die actief is in diverse oorlogsgebieden.

Mark Huysman
Mark Huysman30 jan. 2024 - 11:26

Noorwegen blijft UNRWA steunen en noemt de intrekking van de financiële steun door andere westerse staten een ‘collectieve straf’.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jan. 2024 - 13:47

Klopt. Noorwegen dringt aan op een onderzoek&volledige openbaarheid. Maar wijst collectieve verantwoordelijkheid af. "Norge ønsker UNRWAs etterforskning velkommen og forventer full åpenhet fra organisasjonen. Vi har fordømt angrepet 7. oktober på det sterkeste." https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/uttalelse-fra-utenriksminister-espen-barth-eide-om-fns-hjelpeorganisasjon-for-palestinske-flyktninger-unrwa/id3023172/

Joop  den Uil
Joop den Uil28 jan. 2024 - 19:18

Welk land zal Hamas aanklagen bij het Int Gerechtshof wegens marteling en gijzeling ? Of kan ik dat als individu doen ?

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman28 jan. 2024 - 21:50

[Of kan ik dat als individu doen ?] Probeer maar. Jij lijkt me echt een iemand om serieus te nemen /s

Pater
Pater29 jan. 2024 - 3:49

Hamas is al lang aangeklaagd, maar dan bij het Int. Strafhof. Het Gerechtshof behandelt staten.

JaapBo
JaapBo28 jan. 2024 - 17:54

De BDS beweging heeft niks te bewijzen. Zij is tegen alle vormen van racisme. Dit itt Israel en haar verdedigers: die zijn voor discriminatie van Palestijnen. Het is ongepast eisen te stellen aan BDS terwijl Israel degene is die in overtreding is (en ook de oorzaak van het gedrag van Hamas)

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2024 - 21:25

Sodeju, ongepast!

VeganHarrie
VeganHarrie29 jan. 2024 - 7:53

Als je met BDS meedoet ben je in slecht gezelschap.

LaBou
LaBou 29 jan. 2024 - 8:11

"Sodeju, ongepast!" Wow, dát is pas een verstandige bijdrage aan een discussie. Vooropgesteld dan natuurlijk dat je net hebt leren praten en nog niet nadenkt. Blijkbaar is normaal reageren teveel gevraagd voor deze columnist.

Vuurrood
Vuurrood29 jan. 2024 - 8:35

van der Horst en harrie: heerlijk onderbouwde en van intelligentie getuigende reactie. Weer!

Mark Huysman
Mark Huysman29 jan. 2024 - 9:42

Als je nu, midden in de genocide, nog steeds de apartheidsstaat steunt, ben je in een misdadig gezelschap.

dirk den boer
dirk den boer28 jan. 2024 - 16:06

..The Jury was gravely concerned... doet me sterk denken aan de Jurie uit de Alice in Wonderland books, ...where shall I begin your majesty?? Begin at the beginning, the King said gravely, go on to the end, then stop". There was dead silence in the Court....

Folkward
Folkward28 jan. 2024 - 15:23

Het is tragisch dat een historicus met zo veel moeite de huidige gebeurtenissen toch niet kan duiden. Zijn reacties zijn inhoudsloos, en beneden het peil dat ik eerder van hem zag. Er ligt een uitspraak van het ICJ met een opdracht aan Israël en een oproep aan Hamas. Ik had verwacht dat een aantal westerse regeringen nu de aandrang zouden voelen om geen geldelijke of materiële (reparatie-onderdelen!) steun meer te geven aan Israël, maar in plaats daarvan werd de (waarschijnlijk terechte) beschuldiging aan het UNRWA aangegrepen om alle hulp aan de Palestijnen te stoppen. Misschien dat Han eens een post plaatst, waarin hij de andere kant van de zaken wat meer belicht: dat mag hij als historicus en columnist. Het excuus dat 'iedereen al over [dat standpunt over] Israël schrijft' is een beetje magertjes. Kom op, Han, laat zien dat je kunt reflecteren. Want tot nu toe hebben we in eerdere afleveringen van "Han Kijkt Weg" gezien: -Proportionaliteit betekent repressief overreageren (hint: juist om vetes te voorkomen was de oudtestamentische 'oog om oog' in het leven geroepen); -Er is geen sprake van genocide: er zijn te weinig mensen omgekomen, en de Palestijnen planten zich te snel voort; -De quatsch dat Hamas de oorlog heeft verklaard aan de hele Westerse cultuur door een aanval op een festival net over de grens.

Olav Meijer
Olav Meijer28 jan. 2024 - 14:28

2/1 Het betreft geen "opdracht" (laat staan een "bevel") van het ICJ aan Hamas, maar een OPROEP om de gijzelaars vrij te laten. Dat is zeker een belangrijk verschil. De zaak is aangespannen tegen Israël, en niet -voor zover dat al mogelijk zou zijn- Hamas. Verder is het Israël dat steeds maar doorgaat met geweldpleging tegen de bewoners van Gaza, en niet te vergeten de Westoever. Hamas -niet de burgers van Gaza- heeft zeker een afschuwelijke aanval gepleegd op 7 oktober-, maar nu kan het niet meer dan zich verdedigen. Het gaat wel door met het gijzelen van Israëlische burgers, en dat is op zich natuurlijk ook misdadig, zij het van minder “rücksichtslose” aard dan de bombardementen en beschietingen op alles en iedereen van Israël. [Hef Hof wil de aanpak van de IDF niet genocidaal noemen, maar acht wel genoeg belastend materiaal aanwezig om dit nader te onderzoeken.] D.w.z.: het Hof acht een redelijke kans aanwezig, dat wël sprake is van genocide door Israël, maar dat kan het niet in het kader van een voorlopige voorziening beslissen. [Netanyahu heeft zich al schamper uitgelaten over de uitspraak. Dat het Internationaal Hof Israël in het verdachtenbankje zet als mogelijk genocidaal land, gaat volgens hem alle perken te buiten. Minister van veiligheid Itamar Ben-Svir meent dat Israël juist oorlog voert om genocide tegen te gaan.] Dit tekent de grofheid, brutaliteit en arrogantie van deze regering.

Olav Meijer
Olav Meijer28 jan. 2024 - 14:27

2/2 [Het is triest dat ook werknemers van de UNRWA deel uitmaakten van dit gezelschap frisse jongens, zodat deze organisaties voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen peilloos diep in diskrediet is geraakt.] Dit is vooralsnog de verdenking, maar nog niet onomstreden bewezen, als ik het goed zie. De Israëlische hasbara acht ik tot alles in staat... Trouwens, als het bewezen wordt is ontslag van de betrokkenen uit de UNRWA natuurlijk gerechtvaardigd, maar daarmee nog niet het stopzetten van steun aan de noodzakelijke humanitaire hulp! [Het wordt nu tijd op de stations te klappen en te scanderen voor vrijlating van de gijzelaars. Als Hamas dat weigert laat de organisatie zien dat zij lak heeft aan het internationaal recht. Dat geeft Israël een argument in handen om zich evenmin iets van de Haagse rechters aan te trekken.] Israël heeft GEEN ENKEL valide argument in handen om zich niet aan het internationale recht te houden. Het is een staat met de nodige verplichtingen in dit opzicht. Hamas is geen staat, maar een militie, die op7 oktober gruwelijke misdaden heeft gepleegd, en doorgaat met de misdaad van gijzelen van burgers. Dit is een ander hoofdstuk. En wat Jezus betreft: de balk zit al tientallen jaren in het oog van Israël, de splinter nu in dat van Hamas.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman28 jan. 2024 - 22:03

[Dit is vooralsnog de verdenking, maar nog niet onomstreden bewezen, als ik het goed zie. De Israëlische hasbara acht ik tot alles in staat…] Dit stond al een maand geleden in de Times of Israel: https://www.timesofisrael.com/israel-hoping-to-push-unrwa-out-of-gaza-post-war-report/ Een document van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken hoe UNWRA buitenspel gezet kan worden: “According to the report, the document recommends three stages to the move. The first involves a comprehensive report on alleged UNRWA cooperation with Hamas, which rules Gaza, and the entanglement of the UN body that provides welfare and humanitarian services for Palestinian refugees from the 1948 and 1967 wars and their descendants, with the terror group.” En natuurlijk volgen de Westerse regeringen (waaronder die van ons land) het Israëlische draaiboek op de letter. Alle steun wordt stopgezet waardoor de Palestijnen in een nog rapper tempo doodgaan.

dirk den boer
dirk den boer29 jan. 2024 - 17:29

Maar ik snap het best wel dat sommige leden van dat UN instituut voor de Palestijnen staan te juichen bij 7 oktober en helpen met het gijzelen. Je bent als mens toch altijd, of heel vaak) partijdig en empathisch? Doe toch niet zo gek!!

Wilma3
Wilma328 jan. 2024 - 13:39

Ik ben nu 56 en stond er als kind opgroeiend in een pro-Israël gezin nooit bij stil dat het land wat Israël in 1948 kreeg al bewoners had die voor het gemak werden gedwongen dit land af te staan. Waarom werd dit niet gedaan in Duitsland of in Amerika? Ja ik snap dat het voor de Joden heilige grond is. In de loop der jaren ben ik echter kritischer geworden en verder af komen te staan van Israël en wat zij de Palestijnen aandoet. Hoe kan een volk wat zelf zo onderdrukt is geweest een ander volk opsluiten in een openlucht gevangenis en op de Westbank de Palestijnen, met steun van de politie, zoveel onrecht aandoen. Daarbij komt dat wat Israël ook doet zij altijd de onvoorwaardelijke steun weet van de VS en een groot deel van Europa vanwege een schuldgevoel over WO II. En dat was ook verschrikkelijk. Alleen wat mij steeds meer gaat irriteren is dat Israël al haar daden van de afgelopen jaren toewijst aan WO II en alle kritiek afdoet als antisemitisch. Ik heb daardoor eerlijk gezegd wel begrip voor het feit dat dit heeft geleid tot een ontlading aan haat. Verder denk ik dat het een dilemma is: als Hamas de gijzelaars vrijlaat terwijl ze opgesloten zitten hebben ze geen troefkaarten meer en als andere landen Israël niet meer steunen dan zal Iran in gaan grijpen. Ik denk dat het een grote fout was in 1948 om een staat te stichten voor het Joodse volk in een compleet vijandige omgeving.

11 Reacties
Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen28 jan. 2024 - 22:23

Tja Wilma, En zo kwam in 1948 een bijna volk dat bijna uitgeroeid was terecht in een land waar het daar wonende volk verdreven werd, achtergesteld werd en nu bijna uitgeroeid wordt. Dat land is gesticht en dat is niet meer terug te draaien en nu leven daar dus twee volken die zich in hun bestaan bedreigd weten, en die wetenschap maakt volken niet persé aardiger en vergevingsgezinder. En wij hier, in dit veilige Nederland zien geen kans om beide volken zowel als dader als als slachtoffer te zien.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jan. 2024 - 11:31

Adrienne 75 jaar wachten om de Palestijnen als dader te zien in hun ongelijke strijd tegen de even zo lange onderdrukking. En dan meteen gelijk trekken met Israel. Je lijkt de internationale gemeenschap wel als het om het straffen van de Palestijnen gaat (die niks fout hebben gedaan jegens de UN), zo snel, zo effectief degene die op de grond ligt nog eens flink schoppen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst29 jan. 2024 - 12:51

Duitsland verloor na de tweede wereldoorlog een derde van zijn grondgebied. Miljoenen Heimatvertriebene moesten het in het overgebleven kernland zien te redden. Ze gingen aan het werk en protesteerden alleen voor de vorm. Daarom rijden zij nu massaal in Mercedessen en Audis en de Palestijnen niet.

Mark Huysman
Mark Huysman29 jan. 2024 - 13:31

@Han En wat is het ‘kernland’ van de Palestijnen? Mocht je vinden dat dat de Westoever en Gaza is (22% van oorspronkelijk Palestina) dan mag je uitleggen hoe de Palestijnen daar zonder soevereiniteit en met honderdduizenden illegale kolonisten die oogsten vernietigen, pogroms houden, waterputten vergiftigen etc. een economie kunnen bouwen waar ze met z’n allen in Mercedessen en Audi’s kunnen rijden. En die kolonisten doen dat zoals bekend met steun van het bezettingsleger.

Anna R. Chist
Anna R. Chist29 jan. 2024 - 13:51

Allesnoskommersnoggantoe Han U gelooft dat echt?!

Mark Huysman
Mark Huysman29 jan. 2024 - 13:53

Overigens waren de Palestijnen geen wereldoorlog begonnen, zoals de Duitsers. Ze werden opgescheept met een koloniaal project waar ze niks over te zeggen hadden. Het zou wel heel vreemd zijn als ze hadden gezegd, ‘oké prima, nemen jullie ons land maar dan trekken wij ons terug in wat de koloniale wereld ons ‘kernland’ noemt en dan rijden we straks allemaal in Mercedessen’. Hoe je het ook wendt of keert, etnische zuiveringen, bezetting, kolonialisme en apartheid zijn misdaden tegen de menselijkheid en moeten ongedaan gemaakt worden. De (ex-) koloniale mogendheden zijn daar nog niet aan toe (hoewel nieuwe generaties er duidelijk anders instaan), maar voor mensen in het globale Zuiden (2/3 van de wereldbevolking) is dat zo klaar als een klontje.

Lopez
Lopez29 jan. 2024 - 13:58

@Han van der Horst Allejezus, de Palestijnen vergelijken met nazi-Duitsland, kun je nog dieper zinken? En de Palestijnen hadden zich gewoon moeten neerleggen bij de Israëlische overheersing, bezetting en terreur, en op de Westoever en in Oost-Jeruzalem en Gaza de handen uit de mouwen moeten steken, vooruit, aan de slag en vlug een beetje, dan hadden ze nu allemaal in Mercedessen en Audi’s gereden, echt waar! Blaming the victim in hoofdletters. Walgelijk.

dirk den boer
dirk den boer29 jan. 2024 - 16:11

Mijn voorouders werden ook uit dat Sudetenland verdreven, Anna, en deden het daarna prima (ik wat minder). En hoe komt dat nou allemaal? Ja, daar zijn boeken over volgeschreven. Maar kijk eens op een luchtfoto Gaza/grensgebied, met alle miljarden steun die ze in Gaza hebben gehad, niet een akkertje met iets eetbaars erop. De tragedie ook vd hele wereld, Afrika dat al zijn graan invoert, NL en de USA die alles uitvoert (bevroren kip, tulpen en broodgraan voor Egypte). Als je eenmaal tot slachtoffer bent gedegradeerd, ben je de lul in deze wereld.....

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen29 jan. 2024 - 16:14

Stokkickhuysen. In mijn bijdrage staat niets wat uw reactie Ik heb geen trek in uw polariserende spelletjesrechtvaardigt.en verder de groeten en tabeh er mee.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jan. 2024 - 19:26

'Ze gingen aan het werk en protesteerden alleen voor de vorm. Daarom rijden zij nu massaal in Mercedessen en Audis en de Palestijnen niet.' Kom op he, dit zou reden moeten zijn om Han's naam te zien met een welgemeend 'deze reactie is verwijderd' @adrienne 'nu leven daar dus twee volken die zich in hun bestaan bedreigd weten' Met de nuance that de onzekerheid over hun bestaan wordt veroorzaakt door het andere volk. Ik speel geen polariserende spelletjes.

Wilma3
Wilma331 jan. 2024 - 21:05

Beste Han, Wow deze mening en uw bovenstaande artikel vallen me echt van u tegen. Ik heb u heel hoog zitten maar nu toch een treetje minder. Ik heb ook nog steeds het idee dat de joden uit WO II zich dood zouden schamen als ze zien hoe hun nazaten zich gedragen in Gaza.

Marcus A.2
Marcus A.228 jan. 2024 - 13:21

Deze reactie is verwijderd

Frans Akkermans3
Frans Akkermans328 jan. 2024 - 12:21

Ik blijf het een vreemde uitspraak vinden en dat zeg ik uiteraard als leek op dit gebied. Dat Israel er alles aan moet doen om genocide te voorkomen gold natuurlijk ook voordat deze uitspraak er lag. Om genocide vast te stellen moet er sprake zijn van 'intent' om genocide te plegen, zie de toelichting van de Oegandese rechter die met geen enkele opdracht akkoord ging. Dus is de situatie nu dat het hof heeft vastgesteld dat er een risico is dat genocide wordt gepleegd. Gegeven het feit dat deze oorlog wordt uitgevochten in een dichtbevolkt gebied met een terroristische organisatie is dat risico uiteraard altijd aanwezig. Het maakt allemaal deel uit van warfare en de strategie van Hamas.

3 Reacties
Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 19:38

U blijkt het maar niet te snappen. Israël is verantwoordelijk voor haar eigen gedrag. Dat Hamas het internationaal recht niet respecteert betekend niet dat het niet meer van toepassing is of dat Israël zich er dan ook maar niet aan hoeft te houden.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans328 jan. 2024 - 21:13

@Volrin Wat ik wel begrijp van deze afstand is dat daar een oorlog aan de gang is die Hamas heeft geprovoceerd in het besef van de consequentie voor de burgerbevolking. Israel wil voorkomen dat Hamas nog een keer zoiets als 7 oktober flikt. Een oorlog in een dichtbevolkt gebied waar schuilkelders voor burgers ontbreken tegen een vijand die zich heeft begeven onder burgers. Ja dan vallen er slachtoffers. Wat ik dan weer niet begrijp is waarom de verontwaardiging, de woede en het activisme zich dan niet tegen Hamas keert.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans329 jan. 2024 - 7:57

warfaremoet zijn: lawfare

Vuurrood
Vuurrood28 jan. 2024 - 12:18

Deze reactie van mij staat onder een ander artikel maar is hier meer op zijn plaats. Twaalf medewerkers van UNRWA zijn beschuldigd van betrokkenheid bij de aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober. Als dit waar is dan is dat een buitengewoon ernstige zaak welke voor betrokkenen gevolgen moet hebben! Toch moet mij iets van het hart. De snelheid van reageren van de VS en zeker van Nederland is duizelingwekkend! Prompt worden de gelden bestemd voor UNRWA stopgezet. Ondertussen wordt de steun aan Israël gewoon voortgezet. Wat de VS doet is aan de VS maar ik, als Nederlands burger, mag toch van mijn regering verwachten dat zij minimaal onpartijdig is! Onderdelen leveren voor gevechtsvliegtuigen en het niet willen veroordelen van Israëlische misdaden tegen alle Palestijnen als volk neem ik onze regering meer dan kwalijk! Vandaag zijn vertegenwoordigers van onze regering bij de herdenking van de bevrijding van Auschwitz en het gedenken van de slachtoffers van het naziregiem. Ik ben van mening dat deze vertegenwoordigers, ook mijn vertegenwoordigers, daar niets te zoeken hebben! Herdenken is voor al die mensen welke willen herdenken en ooit hebben gezegd " dit nooit meer"! Deze oproep werd en wordt door politici maar al te gauw bij het grof vuil gezet. Onze regering wenst Israël als staat niet te veroordelen. Het wordt tijd dat deze regering verteld waarom niet. Opportunisme? Handelsbelangen? Schuldgevoel als staat?

Rs75
Rs7528 jan. 2024 - 11:48

Mooi om te zien dat hier de selectieve verontwaardiging bloot wordt gelegd. En op het moment dat dat dan gebeurt er gevraagd wordt naar argumenten en onderbouwing. De reacties die zo’n stuk oproept lijkt mij al voldoende onderbouwing

2 Reacties
Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 19:40

Uw reactie staat vol vaagheden. Dat een artikel reacties oproept zegt niks over de validiteit of steekhoudendheid van de punten die in het artikel worden gemaakt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jan. 2024 - 11:37

Dan zie je iets dat ik niet zie. Wat is die selectieve verontwaardiging waar je het over hebt?

E w T
E w T28 jan. 2024 - 11:21

Ondertussen is er in Sudan een genocide aan de gang op Afrikanen door het RSF met steun van de Golfstaten. Daar hoor je dan weinig tot niets over. Niet van de pro Palestina óf de pro Israël sympthisanten. Alle gijzelaars, Palestijns en Israëlisch moeten vrij . Israëliërs en Palestijnen moeten aan tafel gedwongen worden tot een oplossing voor dit conflict . Waarbij niemand ook maar enige claim op grond van religie of oudere rechten mag inzetten Hamas en de huidige regering van Israël worden niet betrokken in wel overleg dan ook. Voor Hen is enkel plaats bij het ICJ. Nog een slordige vijf jaar erbij en dan staat onze Tachtigjarige oorlog met Spanje er een beetje dom bij te kijken. Deze oorlog ging trouwens ook alleen over religie

7 Reacties
Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 11:55

"Deze oorlog ging trouwens ook alleen over religie" Geen van beide oorlogen gaat alleen om religie.

Anna R. Chist
Anna R. Chist28 jan. 2024 - 12:50

Dit is geen oorlog maar genocide. Het gaat niet om religie maar omdat Israël alle Palestijnen kwijt willen, de eerste nog te bouwen huizen in Gaza staan al te koop.

Wilma3
Wilma328 jan. 2024 - 13:19

Oorlogen gaan altijd over macht en wraak. Ik ben ervan overtuigd dat als er geen religie meer is er nog steeds oorlogen zijn.

E w T
E w T28 jan. 2024 - 13:27

Volrin. Inderdaad. Een volk wil een exclusieve staat waar haar religie alleenrecht heeft , een terreur beweging met steun van een concurrerende religie wil voornoemde religie uitmoorden. Een op religie gebaseert Koninkrijk wil een zooitje heikneuters 2000 km verderop naar noorden beletten om een eigen afgesplitst religieus filiaal van de zelfde religie te beginnen. Nauwelijks een verbetering overigens omdat dit nieuwe filiaal even rancuneus ,moorddadig en racistisch uitsluitend als het hoofdburo in Rome is.Het gaat Inderdaad niet alleen om religie. Het zal voor een héél klein percentage over wat andere dingen gaan.

E w T
E w T28 jan. 2024 - 19:07

@Wilma3. Ik bestrijd jouw opvatting niet.Maar dit specifieke conflict heeft alles te maken met twee religies die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. @Anna. Inderdaad landjepik door Israël om een exclusief joodse staat op te tuigen dus religieus gemotiveerd. De Palestijnen willen Israël innemen om een!islamitische staat in te richten.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 19:42

@E w T "Volrin. Inderdaad. Een volk wil een exclusieve staat waar haar religie alleenrecht heeft " Nee, haar etniciteit en dat is slechts een deel van de bevolking. Het heeft ook te maken met de angst voor antisemitisme, het kolonialisme van Israël en racisme van beide zijden. " een terreur beweging met steun van een concurrerende religie wil voornoemde religie uitmoorden. Een op religie gebaseert Koninkrijk wil een zooitje heikneuters 2000 km verderop naar noorden beletten om een eigen afgesplitst religieus filiaal van de zelfde religie te beginnen. Nauwelijks een verbetering overigens omdat dit nieuwe filiaal even rancuneus ,moorddadig en racistisch uitsluitend als het hoofdburo in Rome is.Het gaat Inderdaad niet alleen om religie. Het zal voor een héél klein percentage over wat andere dingen gaan. " Nu bent u de doelpalen aan het verplaatsen een stropop aan het insinueren. Ik zei nergens dat religie geen rol speelt. Ik corrigeerde enkel uw onjuiste bewering dat het enkel om religie gaat. Dat ging de 80-jarige opstand ook niet trouwens.

E w T
E w T28 jan. 2024 - 22:18

Volrin. Het is geen stropop. En inderdaad spelen er nog wat zaken als water en recht op land. Maar dat is ook religieus gemotiveerd. De Israëliërs met de thora in hun hand , Hamas met de koran in de hand. En dan heb je natuurlijk nog wat smerig gespuis zoals bibi de corrupte en het misdadige hamas managment die allen hun macht en verdienmodel laten prevaleren boven veiligheid of vrede in Gaza,Westbank,Israel . Overigens prima dat jij het de etniciteit van het overgrote deel van de Israëlische bevolking noemt. De overige etnische groepen in Israël hebben weinig in te brengen in de ellende die hen ook overkomt. Zeker is ook dat het grootste deel van deze grootste etnische groep in Israel met hun religie de gebeurtenissen van dit moment verdedigd. Terwijl degene die protesteren tegen al dit geweld als verraders gezien worden.

dirk den boer
dirk den boer28 jan. 2024 - 11:20

Unconditional release van die gijzelaars eisen?? Wat krijgen we nou, daar neem je geen gijzelaars voor! Mijn vader zat 3 jr in gijzelaarskamp Vught, telkens als er iets onwelgevalligs gebeurde door verzetsmensen of ondergrondsen, werd er een dood geschoten, zelfde plek, zelfde paal, tot zijn eigen dood ging hij daar jaarlijks naar de herdenking rond die paal. Wel heeft hij daarvoor een schadevergoeding van de Duitse regering gehad (die uiteindelijk toch die oorlog verloren, zoals we van school, krant, geschiedenisles of ouders weten), dat weer wel. Maar we moeten ook weer niet doen of gijzelaars nemen deel is van een soortement van ijshockey- of schaakpartijtje met strenge regels (van scheidsrechter of gerechtshof) waaraan je je moet houden, want anders?? Ja, anders wat! Bij ijshockey nog niet jarig dan...

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer28 jan. 2024 - 15:29

En als die Duitsers niet met grof geweld overwonnen zouden zijn door de geallieerden, had mijn vader dat geldbedragje natuurlijk nooit gehad. Ja zo ging dat vroeger, wel een verschil met situatie nu, met dat Gerechtshof en dat halfzachte appel, en gij geleuft dah, zeiden wij in Brabant....

Poeh, poeh
Poeh, poeh28 jan. 2024 - 11:13

Van der Horst maakt terecht een punt van het ontbreken van wat het Internationaal Gerechtshof in het tussenvonnis heeft gezegd dat Hamas zonder voorwaarden de gijzelaars dient vrij te laten. Ik begrijp zijn frustratie. Kijkend naar de aanloop naar de zitting van het Internationaal Gerechtshof is er door de zichzelf serieus noemende media geen enkele aandacht aan dat punt geschonken. Het ging alleen om de houding van Israël met een beeldvorming in de sfeer dat het Hof die krachtig moest veroordelen. Na het tussenvonnis werd vrijwel alleen aandacht geschonken aan wat van Israël werd gezegd. Het appèl aan Hamas zag je of niet, dan wel heel klein in de marge van de berichtgeving terug. Een lezer/kijker/luisteraar dient volledig te worden geïnformeerd zonder richtinggeving zodat hij met alle feiten zich een mening kan vormen.

6 Reacties
Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 11:58

"Na het tussenvonnis werd vrijwel alleen aandacht geschonken aan wat van Israël werd gezegd. Het appèl aan Hamas zag je of niet, dan wel heel klein in de marge van de berichtgeving terug." Omdat deze rechtszaak over Israël gaat. Als iemand wordt aangeklaagd voor moord, zal ook het grootste deel van de aandacht daar naar uit gaan en niet dat het slachtoffer de verdachte iets heeft aangedaan. Daarnaast, zoals al heeeel vaak aangegeven: iedereen vind dat Hamas de gijzelaars zsm moet laten gaan. Daar is geen discussie over. Er is wel heel veel weerstand tegen Israël aanspreken en aanpakken wb hun ongedescrimineerd bombarderen, afsluiten van voedsel en water etc. "Een lezer/kijker/luisteraar dient volledig te worden geïnformeerd zonder richtinggeving zodat hij met alle feiten zich een mening kan vormen." Nogmaals, deze rechtszaak gaat over de vraag of Israël genocide pleegt, niet wie het conflict is begonnen of wie er het meest schuldig is.

Marcus A.2
Marcus A.228 jan. 2024 - 12:47

@volrin "Als iemand wordt aangeklaagd voor moord, zal ook het grootste deel van de aandacht daar naar uit gaan en niet dat het slachtoffer de verdachte iets heeft aangedaan." Volledig onjuist. Ga alsjeblieft een juridische cursus volgen ergens, want ik zie je keer op keer dingen roepen die gewoon helemaal niet kloppen.

Poeh, poeh
Poeh, poeh28 jan. 2024 - 15:29

@Volrin Het feit alleen al dat het gerechtshof in ieder geval géén tunnelvisie heeft m.b.t. hamas, zegt genoeg over de ernst van hun daad.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 19:43

@Marcus "@volrin "Als iemand wordt aangeklaagd voor moord, zal ook het grootste deel van de aandacht daar naar uit gaan en niet dat het slachtoffer de verdachte iets heeft aangedaan." Volledig onjuist. Ga alsjeblieft een juridische cursus volgen ergens, want ik zie je keer op keer dingen roepen die gewoon helemaal niet kloppen. " Roept u, zonder enige feitelijke onderbouwing of bronvermelding. Of iemand schuldig is aan moord wordt niet bepaalt op basis van of het slachtoffer de dader iets heeft aangedaan.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 19:44

@Poeh, poeh "@Volrin Het feit alleen al dat het gerechtshof in ieder geval géén tunnelvisie heeft m.b.t. hamas, zegt genoeg over de ernst van hun daad. " Nergens in mijn reactie heb ik de ernst van 7 oktober ontkent of gebagatelliseerd of beweerd dat het hof dat doet, dus uw reactie is een complete non-sequitur.

Marcus A.2
Marcus A.229 jan. 2024 - 10:17

@volrin "Of iemand schuldig is aan moord wordt niet bepaalt op basis van of het slachtoffer de dader iets heeft aangedaan." Dat kan zeker wel een bepalende rol spelen bij het kwalificeren van het delict. Jij lijkt terug te willen redeneren van een kwalificatie naar de feiten. Maar het moet precies andersom. En daarbij spelen alle omstandigheden van het geval een rol en soms zelfs een essentiële schakel om te komen tot een uiteindelijk oordeel. Terwijl jij op basis van je onderbuik je oordeel al klaar hebt, en dan wat om je heen graait naar dingen die jij "feiten" noemt een die passen in het straatje richting het al bepaalde eindoordeel. En dat is kwalijk middeleeuws gedrag.

Mark Huysman
Mark Huysman28 jan. 2024 - 9:59

Han doet alsof het ICJ zowel uitspraak gedaan heeft over Israël als over Hamas. Maar dat is niet zo. De uitspraak ging over de vraag of het aannemelijk (‘plausibel’) is dat Israël genocide pleegt. Het hof was daar zeer duidelijk over. Het vindt genocide aannemelijk en heeft daarom a) besloten dat het de aanklacht van ZA accepteert en nader onderzoek gaat doen en b) een stel voorlopige maatregelen aan Israël opgelegd die genocide moeten tegengaan. Israël staat dus formeel terecht voor genocide. Zoals Lopez elders stelt doet het hof uit eigen beweging een oproep aan beide partijen om het IR te respecteren waarbij het Hamas oproept (niet ‘opdraagt’) de gijzelaars vrij te laten. Die oproep is niet omgezet in maatregelen en heeft enkel morele waarde en geen juridische. Van een totaal andere orde dus dan de maatregelen die tegen Israël afgekondigd zijn. Verder valt deze misleide zin op: “Hef Hof wil de aanpak van de IDF niet genocidaal noemen, maar acht wel genoeg belastend materiaal aanwezig om dit nader te onderzoeken” Het is geen kwestie van ‘willen’, het is een kwestie van ‘kunnen’. Het vereist diepgaand onderzoek om tot die conclusie te komen. ZA eiste dan ook geen definitieve uitspraak maar erkenning van de aannemelijkheid van genocide. Alle genocide-zaken die het Hof behandelt duren jaren. Wat wel opvalt is dat de maatregelen die het Israël oplegt uitgebreider en dringender zijn dan die het bv Myanmar opgelegd heeft nav de aanklacht over de genocide op de Rohingya.

12 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2024 - 11:38

Ben jij ff blij dat het verdomde Israël iets wordt opgedragen terwijl Hamas slechts wordt opgeroepen. Maakt dat je hart ff warm.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 12:00

@Han De zoveelste onzinnige reactie. Hamas erkent het hof en het internationaal recht niet. Het hof kan hun nergens toe bevelen. Daarnaast gaat de zaak daar helemaal niet over.

just29
just2928 jan. 2024 - 12:12

Ik begrijp Han volkomen als hij dit onnozele, aanmatigende gekwaak (Volrin, 13.00 u) verder onweersproken laat ..

Vuurrood
Vuurrood28 jan. 2024 - 12:12

van der Horst: Weet u nu echt niets beters te verzinnen?

Anna R. Chist
Anna R. Chist28 jan. 2024 - 12:28

Hoe zit het dan met al die dode Hamaskinderen @Han?

Marcus A.2
Marcus A.228 jan. 2024 - 12:51

@volrin "Hamas erkent het hof en het internationaal recht niet. Het hof kan hun nergens toe bevelen. " Wat ontzettend slim bedacht weer! Daar kun je geld mee verdienen, met dat soort briljante inzichten. Vertel misdadigers gewoon dat ze de rechtbank niet erkennen. Dan kan de rechter er ook niets meer over zeggen!! Sssst, niet doorvertellen hoor, je geniale inzicht kan criminelen op ideeën brengen!

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2024 - 13:03

Jij ook niet, Volrin, behalve als het in je kraam te pas komt.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 13:09

@Han Wederom een persoonlijke aanval die niet zal verbergen dat u niet op de inhoud in gaat.

LaBou
LaBou 28 jan. 2024 - 17:09

"Ben jij ff blij dat het verdomde Israël iets wordt opgedragen terwijl Hamas slechts wordt opgeroepen." Veel duidelijker kan die vdH zijn standpunt niet aangeven. Het gaat hem niet om de Palestijnen en niet om die gijzelaars, het gaat er om dat Israël eindelijk een draai van jewelste om de oren heeft gekregen. En dát zit hem dwars, net zoals het al die duimpjesgevers dwars zit.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 19:46

@just29 "Ik begrijp Han volkomen als hij dit onnozele, aanmatigende gekwaak (Volrin, 13.00 u) verder onweersproken laat .." Ook u slaagt er niet in te verhullen dat u totaal niet in gaat op de inhoud en alleen maar loze wegwuiven te bieden heeft.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 19:51

@Marcus " @volrin [Hamas erkent het hof en het internationaal recht niet. Het hof kan hun nergens toe bevelen.] Wat ontzettend slim bedacht weer!" Wat een onnodige poging tot kleineren. "Daar kun je geld mee verdienen, met dat soort briljante inzichten." Nu al twee zinnen die niet op de inhoud in gaan, maar op het ongevraagd en onnodig persoonlijke opmerkingen uitdraaien. Nergens heb ik ook maar geïnsinueerd dat mijn reactie briljant is. " Vertel misdadigers gewoon dat ze de rechtbank niet erkennen. Dan kan de rechter er ook niets meer over zeggen!! Sssst, niet doorvertellen hoor, je geniale inzicht kan criminelen op ideeën brengen!" U snapt het punt dus niet dat ik maak. Dat kan, maar dat maakt uw reactie niet minder knullig. Ik heb al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat wat mij betreft Hamas een verachtelijke organisatie is die gestopt moet worden en de gijzelaars vrijgelaten. Dat veranderd niks aan het feit dat zij zich niks aantrekken van het internationaal recht, i.t.t Israël dat dat wel beweert te doen. Het verander ook niks aan het feit dat deze zaak gaat over de vraag of Israël genocide pleegt of niet. Die vraag veranderd niet op basis van of Hamas de gijzelaars vrijlaat, ook al moet dat wel.

Marcus A.2
Marcus A.229 jan. 2024 - 10:43

@volrin Zucht... daar ga je weer met je "feiten" "Dat veranderd niks aan het feit dat zij zich niks aantrekken van het internationaal recht, i.t.t Israël dat dat wel beweert te doen. Het verander ook niks aan het feit dat deze zaak gaat over de vraag of Israël genocide pleegt of niet. Die vraag veranderd niet op basis van of Hamas de gijzelaars vrijlaat, ook al moet dat wel." Wat betreft jouw eerste "feit": "het" internationaal recht bestaat niet als zodanig. Islamitische landen erkennen het ook niet, hebben er een eigen versie van. Desalniettemin is Palestina wel partij bij diverse verdragen, en is hamas als de facto regerende partij daar gewoon aan gebonden. Een lidstaat die partij is wordt geacht zich daaraan te houden. Zie ook https://www.cfr.org/article/what-international-law-has-say-about-israel-hamas-war Je andere "feit": "Het verander ook niks aan het feit dat deze zaak gaat over de vraag of Israël genocide pleegt of niet. Die vraag veranderd niet op basis van of Hamas de gijzelaars vrijlaat, ook al moet dat wel." Het hof zegt daar onder meer over: "The Court deems it necessary to emphasize that all parties to the conflict in the Gaza Strip are bound by international humanitarian law. It is gravely concerned about the fate of the hostages abducted during the attack on Israel on 7 October 2023" (let op volrin, alle partijen zijn dus gebonden) "and calls for their immediate and unconditional release."

Ivan61
Ivan6128 jan. 2024 - 9:27

Alle viezigheid en hypocrisie van de wereld is in Gaza voelbaar. Kinderen gaan dood, moeten water uit zee drinken, gaan dood door ziektes of bomen en Han heeft over mensen die klapen en scanderen. Iedereen heeft eigen mening over deze ellende en kiest partij. Voor of tegen Hamas of Bibi. De slachtingen worden goed gepraat omdat de andere begonnen is. Ik ben 62 jaar jong en sinds ik me kan herinneren is nooit echte vrede geweest daar. Mijn persoonlijke mening vind ik volstrekt onbelangrijk in deze. Dat wil zeggen dat ik andere mening van mensen die in veiligheid zitten nog minder belangrijk. Enige wat ik wil is echte vrede daar en dat kinderen veilig groot worden.

korheiden
korheiden28 jan. 2024 - 9:23

Goed stuk, Han. Dapper ook. Want je krijgt de wind van voren van zo ongeveer alle reageerders. Hamas zou de gijzelaars (als ze nog leven) vrij moeten laten. Dan heeft Israël veel minder redenen om door te gaan met de oorlog. Maar ja, we hebben te maken met een terroristische organisatie die niets geeft om mensenlevens. De rijke Hamasleiders zitten in hun penthouse in Dubai. Israël is intussen zo verbitterd en meedogenloos dat er nog vele doden gaan vallen. Maar goed, ook het Gerechtshof roept op tot vrijlating van de gijzelaars. Dat zou een stap in de goede richting zijn.

2 Reacties
Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 12:01

"Hamas zou de gijzelaars (als ze nog leven) vrij moeten laten. Dan heeft Israël veel minder redenen om door te gaan met de oorlog." Netanyahu heeft al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat de oorlog niet zal stoppen met het vrijlaten van de gijzelaars. Daarnaast is deze oorlog niet op 7 oktober begonnen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jan. 2024 - 13:58

'Israël is intussen zo verbitterd' En wat dacht je van de Palestijnen? Me dunkt dat reden tot bitterheid vooral in het Palestijnse kamp te vinden is.

Markzelluf
Markzelluf28 jan. 2024 - 9:05

Een nuttige post van Van der Horst. Niet omdat zijn oproep hier gehoor vindt - ik vermoed dat hij dat zelf ook niet had verwacht - maar omdat de reacties het bewijs leveren dat ook linkse mensen uiterst selectief omgaan met begrippen als ‘sociaal’, ‘empatisch’ en ‘rechtstatelijk’.

8 Reacties
Vuurrood
Vuurrood28 jan. 2024 - 10:12

Markzellef: Jij schrijft: - maar omdat de reacties het bewijs leveren dat ook linkse mensen uiterst selectief omgaan met begrippen als ‘sociaal’, ‘empatisch’ en ‘rechtstatelijk’. Tuurlijk joh! Omdat jij het zegt. Zou je jouw bewering niet eens onderbouwen? En ook waarom jij het artikel van van der Horst een nuttige post vindt? Nu is het gewoon loos gepraat.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 11:05

Kunt u dat wat concreter maken?

Markzelluf
Markzelluf28 jan. 2024 - 11:28

Khalid bagatelliseert de gijzeling bijvoorbeeld door te stellen dat Hamas heb prima behandelt en goed te eten geeft. Anderen stellen dat Israël eerst haar politiek moet wijzigen en pas dan komen de gijzelaars vrij. Het tussenvonnis van het Hof is helder en volstrekt logisch. Zo als altijd moet voorkomen worden dat genocide wordt begaan. Die eis wordt vanzelfsprekend ook aan Israël gesteld. Hamas, die de Palestijnse regering vormt, moet onmiddellijk de gegijzelden vrijlaten. Mensen die een andere volgorde willen, stellen zich dus niet rechtstatelijk op. De empathie die je zou verwachten rond de opstelling van Israël, ontbreekt bij het linkse pro-Palestina kamp. Ik zie het in elk geval niet.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 12:06

@Markzelluf "Khalid bagatelliseert de gijzeling bijvoorbeeld door te stellen dat Hamas heb prima behandelt en goed te eten geeft." Dat bewijst niks over de reacties op het artikel. " Anderen stellen dat Israël eerst haar politiek moet wijzigen en pas dan komen de gijzelaars vrij." Wie? Noem namen in plaats van met loze beschuldigingen te strooien. Nogmaals, allebei moeten gebeuren, ongeacht van elkaar. "Het tussenvonnis van het Hof is helder en volstrekt logisch. Zo als altijd moet voorkomen worden dat genocide wordt begaan. Die eis wordt vanzelfsprekend ook aan Israël gesteld. Hamas, die de Palestijnse regering vormt," Dat doen ze niet. Alleen in Gaza en als een dictatuur. "Mensen die een andere volgorde willen, stellen zich dus niet rechtstatelijk op. " Nogmaals, wie doet dat dan? U beschuldigde een hele groep mensen en na vragen om concrete voorbeelden blijft u hangen in loze, anonieme beschuldigingen. "De empathie die je zou verwachten rond de opstelling van Israël, ontbreekt bij het linkse pro-Palestina kamp. Ik zie het in elk geval niet." QED, meer lege beschuldigingen.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 12:08

Addendum, voor de duidelijkheid: één reageerder (Khalid) is geen bewijs voor een patroon onder een grote groep.

Markzelluf
Markzelluf28 jan. 2024 - 12:34

Volrin, je wilt nog meer voorbeelden? Lees dan JaapBo eventjes (22.40 uur) En staatsrechtelijke status Hamas? Zie https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hamas#:~:text=Hamas%20(Arabisch%3A%20%D8%AD%D9%85%D8%A7%D8%B3%2C%20een,de%20al%2DQassam%2Dbrigade.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 19:54

@Mark "Volrin, je wilt nog meer voorbeelden? Lees dan JaapBo eventjes (22.40 uur)" Ik wil bewijs dat er een groep linkse mensen is die selectief omgaat met begrippen als 'sociaal, empatisch' en 'rechtstatelijk'. Twee reageerders uit meer dan 10 bewijst dat niet. "En staatsrechtelijke status Hamas? Zie https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hamas#:~:text=Hamas%20(Arabisch%3A%20%D8%AD%D9%85%D8%A7%D8%B3%2C%20een,de%20al%2DQassam%2Dbrigade." Dit deel van uw reactie gaat niet op/veranderd niks aan het punt dat ik maakte: Hamas is niet de regering van de Palestijnen. Alleen van Gaza en dat als dictatuur.

Trees2
Trees229 jan. 2024 - 2:36

Het gaat toch niet om sociaal en empatisch. Ik ben heel verbaasd dat van der Horst niet de "alternatieve feiten " kent. Lees : the Palestine Chronicle. Elke dag zult u verrast worden.

pahan
pahan28 jan. 2024 - 7:49

Dat zo veel landen acuut de steun voor de UNRWA intrekken is een teken aan de wand. Die waren alleen maar op zoek naar een excuus, en hebben al lang geweten dat het een beerput was.

7 Reacties
Markzelluf
Markzelluf28 jan. 2024 - 9:53

Zou inderdaad al bekend zijn geweest dat medewerkers van UNRWA betrokken waren bij de terreurdaad? En zouden leidinggevenden van de organisatie dat ook geweten hebben?

Middenman
Middenman28 jan. 2024 - 10:03

Israël riep het al jaren, maar die wilden we niet geloven.

Vuurrood
Vuurrood28 jan. 2024 - 10:13

Bewijs je beschuldiging of houd je mond!

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 11:05

Of staren zich blind op de beschuldigingen van Israël.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 12:07

@Markzelluf Leidende vragen stellen bewijst niks.

Markzelluf
Markzelluf28 jan. 2024 - 13:59

Volrin, jij stelt dat een vraag stellen niets bewijst. Maar zou je ook geen vraag kunnen stellen uit nieuwsgierigheid naar het antwoord? Jij ziet iets en oordeelt direct, maar bij mij zitten daar nog allerlei stappen tussen.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 19:56

@Mark "Volrin, jij stelt dat een vraag stellen niets bewijst." Klopt. "Maar zou je ook geen vraag kunnen stellen uit nieuwsgierigheid naar het antwoord?" Wanneer bent u gestopt met het slaan van uw vrouw? Betekend het stellen van die vraag dat er redelijke basis is om te vermoeden dat u niet alleen een vrouw heeft, maar die heeft geslagen? "Jij ziet iets en oordeelt direct, maar bij mij zitten daar nog allerlei stappen tussen." Knap staaltje projectie.

Pater
Pater28 jan. 2024 - 2:12

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Israël verliest de strijd om de publieke opinie, dat zit VdHorst duidelijk dwars. VdHorst 'hertaalt' de voorlopige uitspraak van het Hof. "De houding van Hamas heeft in het Westen weinig aandacht getrokken. De berichtgeving concentreert zich op de verplichtingen die aan Israël zijn opgelegd." Flauwekul. De eis om de gijzelaars los te laten is zo ongeveer in alle berichten in de pers gemeld. En de moordpartij op 7 okt. is door zo ongeveer iedereen veroordeeld. Natuurlijk is Hamas een grove schender van het oorlogsrecht, natuurlijk trekt Hamas zich niets aan van de oproep van het Hof. Maar dan maakt VdHorst een heel merkwaardige vergelijking: "Dat geeft Israël een argument in handen om zich evenmin iets van de Haagse rechters aan te trekken." Sinds wanneer rechtvaardigt wreedheid van de ene partij de moord op tienduizenden onschuldige burgers, waaronder ook duizenden kinderen? Gaan we van nu af alle terroristen zonder proces ter dood veroordelen? De schending van de mensenrechten door Israël beperkt zich niet tot Gaza, waarvoor Israël voortdurend het recht op zelfverdediging claimt (terwijl burgers worden gedood). Op de Westoever worden duizenden mensen zonder enige rechtsgrond gearresteerd, gemarteld, weggejaagd door het leger, dat alle aanvallen van kolonisten op de Palestijnen daar steunt. Ja, de actie van Hamas was moorddadig en misdadig. En ja, de reactie van Israël is totaal buiten proportie. Daarmee schaadt Israël de eigen zaak

9 Reacties
Middenman
Middenman28 jan. 2024 - 10:05

De eigen zaak van Israël is overleven als land en volk. De rest komt pas daarna.

Olav Meijer
Olav Meijer28 jan. 2024 - 15:04

@ Middenman: [".....overleven als land en volk".] Hoezo? Bombardeert Hamas nu zonder respijt en enig onderscheid Israëlische steden, waarbij tienduizenden burgers, waarvan zo'n 70 % vrouwen en kinderen, worden gedood? En worden alle mogelijkheden om normaal te overleven in Israël afgesneden? Wat hebben we gemist?

Middenman
Middenman28 jan. 2024 - 19:04

@Olav Meijer - Dat deden ze inderdaad, niet met 70% burgerslachtoffers, maar 100%. Weliswaar met minder slachtoffers omdat Israël een goed afweersysteem heeft. En ze zouden het nog steeds doen als ze de middelen daarvoor hadden en Israël niet had gereageerd. En de actie op 7 oktober had ook maar één doel: burgerslachtoffers maken. Dat is voor Hamas de hoofdzaak.

Lopez
Lopez29 jan. 2024 - 1:17

@Middenman [Dat deden ze inderdaad, niet met 70% burgerslachtoffers, maar 100%] Volgens de Israëlische pers waren onder de circa 1.170 Israëlische doden van 7 oktober ruim 360 militairen en meer dan honderd gewapende politiemensen en beveiligers. Dat betekent dat er cica 700 ongewapende burgers gedood zijn. [En de actie op 7 oktober had ook maar één doel: burgerslachtoffers maken.] Nee, het primaire doel was Israëli’s in gijzeling te nemen, bij voorkeur militairen, om vervolgens eisen te kunnen stellen, met name de vrijlating van de Palestijnse politieke gevangenen.

Pater
Pater29 jan. 2024 - 4:01

@Middenman Leg uit waarom de moordpartijen op 7 okt. de overleving van Israël in gevaar brengt. En leg ook uit waarom het gerechtvaardigd is duizenden burgers, ook kinderen, te doden. Juist omdat dat niet valt uit te leggen verliest Israël nu de goodwill die er vaal nog was en tast het zelf het bestaansrecht aan.

Pater
Pater29 jan. 2024 - 4:06

@Lopez Is moord op 700 burgers minder erg dan op 1160? Als het doel was vooral militairen in gijzeling te nemen, waarom deden ze dat dan niet? En waarom vermoordde Hamas dan honderden burgers?

Lopez
Lopez29 jan. 2024 - 13:32

@Pater Het vermoorden van burgers is hoe dan ook kwalijk, dat spreekt voor zich lijkt mij zo. Op uw vragen over wat Hamas (of, misschien logischer, Palestijnen van andere groeperingen) al dan niet heeft bewogen heb ik geen antwoord, dat heeft volgens mij nog niemand. Zie mijn reactie op Middenman als niets anders dan een nuancering op het gesmijt met onjuiste informatie, waaraan overigens menigeen zich te buiten gaat.

Middenman
Middenman29 jan. 2024 - 16:47

@Lopez en Pater - voor 7 oktober had Hamas al duizenden raketten afgevuurd op Israël.

Pater
Pater30 jan. 2024 - 4:36

@Lopez Als je erkent de motieven van Hamas niet te kennen, waarom schrijf je dan wel dat hun" primaire doel was Israëli’s in gijzeling te nemen, bij voorkeur militairen, (...)" ?

Mark Baltussen
Mark Baltussen28 jan. 2024 - 1:33

Deze reactie is verwijderd

Khalid3
Khalid328 jan. 2024 - 1:00

Typische Han met zijn dubbel moraal. Israëlische gijzelaars worden veel beter behandeld dan Palestijnen in Israëlische gevangenissen en ze krijgen ook goed te eten vergeleken met hongerlijdend Gaza bewoners. Israël houdt jaren duizenden onschuldige Palestijnen vast in gevangenissen zonder proces onder het mom van administratieve detentie. Ze worden opgesloten in erbarmelijke omstandigheden en weten niet waarom ze vastgehouden worden. Deze Palestijnen zijn ‘’gijzelaars’’ die ontvoerd zijn uit hun huizen door Israëlische overheid en onder hen zijn er ook veel kinderen en vrouwen. Gaat Han ook voor hun vrijlating klappen? Of zijn Palestijnen Üntermenschen in de ogen van Han waardoor hij niet wil klappen? Israëlische gijzelaars die tot nu toe gedood zijn is toedoen door agressie van IDF. Hamas wil gijzelaars vrijlaten maar pas wanneer er volledig staakt het vuren is afgesloten. Maar Netanyahu wil geen staakt het vuren en slacht liever iedereen in Gaza af om zijn politieke carrière te redden. Terwijl moeders van gesneuvelde Israëlische soldaten aan het rouwen zijn zit de zoon van Netanyahu veilig in Miami te feesten.

3 Reacties
ZwarteSchaap
ZwarteSchaap28 jan. 2024 - 9:30

Deze reactie is verwijderd

pahan
pahan28 jan. 2024 - 9:51

De dochter van Arafat zit op een paar miljard gestolen geld in Engeland, en de top van Hamas viert met nog veel meer westerse miljarden feest in Qatar. Niemand heeft de illusie dat hier ook maar iets gerechtvaardigd aan is, van welke kant dan ook. Een gijzelaar is een gijzelaar. Het zal mij persoonlijk een zorg zijn wie waar vastgehouden wordt, maar voor alle families is het een drama.

Marcus A.2
Marcus A.228 jan. 2024 - 10:34

"Israëlische gijzelaars worden veel beter behandeld dan Palestijnen in Israëlische gevangenissen en ze krijgen ook goed te eten vergeleken met hongerlijdend Gaza bewoners. " Hoe kom je daar bij?

Lopez
Lopez28 jan. 2024 - 0:29

Het is de hoogste tijd voor de activisten van het CIDI, CJO, NIW, PVV, Christenen voor Israël, ChristenUnie en SGP plus Han van der Horst om op de stations te klappen en te scanderen voor vrijlating van de Palestijnse gijzelaars – de duizenden Palestijnen die in Israël in administratieve detentie worden gehouden, zonder iets ten laste te zijn gelegd en zonder recht op een proces, velen van hen al jaren. Laten ze ook klappen en scanderen, hoe luider hoe beter, voor een eind aan 56 jaar wrede Israëlische militaire bezetting, een bezetting waar ze zelf nog geen 56 dagen onder zouden willen leven, maar waar ze in dit geval muisstil over zijn omdat de slachtoffers maar Palestijnen zijn – dan is 56 jaar geen probleem en horen we ook Han ‘balk & splinter’ van der Horst niet. En laten ze klappen en scanderen voor maatregelen tegen het Israëlische kolonistengajes, de joodse en christelijke landdieven die net als de bezetter allang hadden moeten worden aangepakt, maar nog altijd hun gang mogen gaan omdat de slachtoffers maar Palestijnen zijn.

5 Reacties
Pater
Pater28 jan. 2024 - 2:17

@Lopez Van harte eens: de balk in het oog van VdHorst maakt hem ziende blind. Dat is natuurlijk geen reden om niet óók een veroordeling van Hams uiy te spreken, zoals het Hof terecht deed.

tinekea2
tinekea228 jan. 2024 - 7:46

Ik zou je gelijk geven als je het woord "ook" had gebruikt. Het is niet de een of de ander, ALLE gijzelaars moeten vrij.

Olav Meijer
Olav Meijer28 jan. 2024 - 14:55

@ Pater: [Dat is natuurlijk geen reden om niet óók een veroordeling van Hams uiy te spreken, zoals het Hof terecht deed.] Nee, het ICJ deed aan het eind van zijn uitspraak een OPROEP aan Hamas. Geen veroordeling, wat ook niet eens zou kunnen, want de zaak is aangespannen tegen Israël.

Lopez
Lopez29 jan. 2024 - 0:56

@Pater, Tinekea2 Voor mij spreekt het vanzelf dat zowel alle Palestijnse politieke gevangenen als de Israëlische gevangenen van Hamas vrij moeten komen – tegelijk wat mij betreft. Zoals het ook vanzelf spreekt dat er tegelijkertijd een politieke oplossing moet worden gecreëerd c.q. afgedwongen – 7 oktober heeft de noodzaak daartoe in dikke rode lijnen onderstreept.

Pater
Pater29 jan. 2024 - 4:07

@Olav Maakt dat enig verschil? Hamas reageert uitgebreid op de voorlopige uitspraak van het hof, maar zegt nou juist niks over die oproep.

Lopez
Lopez28 jan. 2024 - 0:26

@Han van der Horst [Het is triest dat ook werknemers van de UNWRRA deel uitmaakten van dit gezelschap frisse jongens, zodat deze organisaties voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen peilloos diep in diskrediet is geraakt.] Die organisatie heet UNRWA, Han, niet UNWRRA. En over fris gesproken: kun je ons de bewijzen tonen? Heb je die gezien? Nee hè? Het enige dat we weten is dat volgens Israël twaalf van de ruim 13 duizend (minder dan 1 promille) UNRWA-medewerkers in Gaza op de een of andere wijze bij ‘7 oktober’ betrokken zouden zijn geweest. Let wel, volgens Israël, dat UNRWA al jaren zwartmaakt, dat de afgelopen maanden 152 UNRWA-medewerkers heeft vermoord (fris hè?) en dat om te beginnen het voortbestaan van UNRWA noodzakelijk maakt door nog altijd de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen tegen te houden naar de woonplaatsen waaruit ze door Israël zijn verdreven. Zullen we met veroordelen even de resultaten van het onderzoek van de VN afwachten, Han? Of vind je dat niet nodig? En zullen we meteen van Israël eisen dat het onderzoekt wie de 152 UNRWA-medewerkers heeft vermoord, en hameren op een gepaste straf?

15 Reacties
Lopez
Lopez28 jan. 2024 - 1:41

Zo kan het ook, Han: Reactie The Rights Forum op anti-UNRWA-besluit Nederlandse regering: De dag nadat het Internationaal Gerechtshof Israël beval dat er dringend humanitaire hulp in Gaza moet worden toegelaten stopt Nederland de steun aan UNRWA. Een ongekend onverantwoorde en destructieve stap. UNRWA is de hulporganisatie waar momenteel vrijwel de gehele uitgeputte en uitgehongerde bevolking van Gaza van afhankelijk is. UNRWA heeft meer dan 13.000 medewerkers in Gaza. Meer dan 150 UNRWA-medewerkers zijn gedood bij Israëlische bombardementen op Gaza. Nederland heeft herhaaldelijk beweerd niet te kunnen beoordelen wat er zich precies in Gaza afspeelt. Nu blind afgaan op ongeverifieerde Israëlische beschuldigingen over 12 medewerkers getuigt van een onverantwoorde dubbele standaard. Israël is vaker met valse beschuldigingen gekomen, zoals over de dood van Shireen Abu Akleh en talloze mensenrechtenorganisaties. Het bestraffen van de bevolking van Gaza is roekeloos en ondoordacht. Nederland verergert met deze stap de humanitaire ramp in Gaza. Het riskeert het uiteenvallen van wat er over is van de humanitaire infrastructuur in Gaza. Onder andere Noorwegen en Ierland hebben aangegeven UNRWA te blijven steunen. The Rights Forum roept het kabinet op dit rampzalige besluit onmiddellijk terug te draaien.

DaanOuwens
DaanOuwens28 jan. 2024 - 8:43

@ Lopez Een aantal prima en goed onderbouwde reacties van jou op het artikel van Van der Horst. Hij laat echter in zijn respons op jou zien dat hij grote moeite heeft de feiten onder ogen te zien en liever gemakzuchtig blijft hangen in zijn eigen fantasiewereld. Ik denk dat jouw reacties noodzakelijk en zijn maar zijn respons laat zien dat een dialoog eigenlijk niets oplevert.

Bert van der Neut
Bert van der Neut28 jan. 2024 - 8:47

En dan is inmiddels bekend dat ruim 3.000 UNRWA medewerkers de 7 oktober pogrom luid en duidelijk bejubeld hebben. Dat lijkt mij toch een substantieel deel.

KastelijndesVaderlands
KastelijndesVaderlands28 jan. 2024 - 9:10

@Lopez " En over fris gesproken: kun je ons de bewijzen tonen? Heb je die gezien? " UNRWA heeft inmiddels aantal ontslagen, waarom zou dat zijn denkt u? Bovendien: wat maakt het uit? Als je de massa-slachtingen van 7 oktober kunt ontkennen - "want we weten niet wat er gebeurd is" - dan kun je ook dit ontkennen. Gewoon zeggen dat het niet gebeurd is.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen28 jan. 2024 - 9:39

Bert van der Neut, En dan is het bekend en zijn er filmpjes te vinden van dansende Israelis als er weer eens een Palestijns vluchtelingenkamp is gebombardeerd en zijn er eveneens door de Israëlische soldaten geposte filmpjes te vinden van door diezelfde soldaten van dooie Palestijnse kindertjes gejatte fietsjes. Israël heeft haar PR prima op orde, met bijvoorbeeld de nagebouwde Hamas tunnels. Jammer dat Gaza niet als attractie kan worden nagebouwd. En nu dat gelul dus over de UNRWA waarvan medewerkers betrokken zouden zijn bij de pogrom van 7 oktober. Bij de UNRWA werken Palestijnen die in het bezette gebied wonen en die zijn, na decennialang bezet te zijn vast wel "partijdig" althans: Dat zou ik wel zijn in hun geval. Wordt er ook een oordeel geveld over medewerkers van door het westen gesteunde Israëlische organisaties die betrokken zijn bij de illegale landroof door Israël en het stelselmatig vernietigen van Palestijnse oogsten? Oeps! Dat oordeel is natuurlijk geveld, de Israël adepten vinden het prima. En verder ben ik van mening dat de gijzelaars vrij moeten komen en hoop ik dat H.v.d.H persoonlijk het initiatief tot een klap en scandeerdemonstratie neemt.

android1984
android198428 jan. 2024 - 10:56

@lopez "Zullen we met veroordelen even de resultaten van het onderzoek van de VN afwachten, Han?" Goede vraag. Bijvoorbeeld 29-juli-2019 kwam via Al-Jazeera beschuldigingen naar buiten over machtsmisbruik, intimidatie, het onterecht declareren van vergoedingen en sexueel overschijdend gedrage van UNRWA medewerkers. "The ethics report claims that members of the inner circle “have engaged in misconduct, nepotism, retaliation … and other abuses of authority”. 90% van het budget van $1,1 miljard komt van VN naties. waarvan de helft door USA en EU. Deze organisatie is door westerse landen opgezet en betaald voor humanitaire hulp aan palestijnen. De afgelopen jaren hebben de palestijnen steeds openlijk beweerd dat het westen hun in de steek liet. En bij herhaling komt er informatie vrij over de verbondenheid met Hamas en misbruik. Wat telkens eindigd in een beloofd "onderzoek". En natuurlijk alvast boze reacties op het westen. Die moet gewoon geld en goederen leveren en haar b*k houden ofzo. Kritiek moet in ieder geval wachten op de uitslag van die onderzoeken....waar nooit een uitslag over komt. Dat er waterleidingen voor de palestijnen betaald zijn door de EU die ze gebruiken om raketten tegen israel van te maken. Er loopt een onderzoek. Ondertussen is de kritiek op het westen dat er een gebrek aan water is groot. Het is allemaal niet zo makkelijk en zwart/wit

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 11:07

@Bert "En dan is inmiddels bekend dat ruim 3.000 UNRWA medewerkers de 7 oktober pogrom luid en duidelijk bejubeld hebben. Dat lijkt mij toch een substantieel deel." Bron?

Bert van der Neut
Bert van der Neut28 jan. 2024 - 11:20

249.000 reacties in de UNRWA telegram groep, laten zien dat Hamas en UNRWA nauw verbonden zijn. Stoppen met de financiering en opheffen.

just29
just2928 jan. 2024 - 11:59

@android1984 Oeps, dat is een genuanceerde voorstelling van zaken. Ik betwijfel of Lopez daarvan gediend is ..

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 12:10

@Bert "249.000 reacties in de UNRWA telegram groep, laten zien dat Hamas en UNRWA nauw verbonden zijn. Stoppen met de financiering en opheffen." Nogmaals: bron?

Lopez
Lopez29 jan. 2024 - 0:58

@Kastelijn [UNRWA heeft inmiddels aantal ontslagen, waarom zou dat zijn denkt u?] Om dezelfde reden als UAWC in 2019 twee medewerkers ontsloeg die volgens Israël verantwoordelijk waren voor een aanslag op de Westoever waarbij een Israëlische vrouw omkwam: om hoe dan ook niet gecompromitteerd te kunnen worden. De rechtszaak tegen de twee is nog maar net begonnen, hun betrokkenheid bij de aanslag staat vijf jaar later nog verre van vast. [Bovendien: wat maakt het uit?] Hoe bedoelt u? Vindt u het soms normaal om zonder bewijs beschuldigd of ontslagen te worden? [Als je de massa-slachtingen van 7 oktober kunt ontkennen - "want we weten niet wat er gebeurd is" - dan kun je ook dit ontkennen. Gewoon zeggen dat het niet gebeurd is.] Wilt u zeggen dat UNRWA de aanval van Hamas ontkent of zo? Of spreekt u voor uzelf?

Lopez
Lopez29 jan. 2024 - 1:03

@Adrienne van Diepen [door de Israëlische soldaten geposte filmpjes te vinden van door diezelfde soldaten van dooie Palestijnse kindertjes gejatte fietsjes.] Inderdaad, en wat hadden ze een lol met hun gestolen kinderfietsjes, de dappere krijgers. En dan die militair die een enorm Perzisch tapijt had gestolen uit een huis waarvan de bewoners gevlucht waren, tsjonge wat was hij trots op zijn oorlogsbuit. En die Brit in Israëlische dienst die alle huizen langsging om de lades met lingerie leeg te halen en dat trots voor de camera te tonen: ‘Wat zijn ze toch ondeugend, die Gazaanse vrouwen!’ Ziehier ‘het meest morele leger ter wereld’. Zum kotzen. [Bij de UNRWA werken Palestijnen die in het bezette gebied wonen en die zijn, na decennialang bezet te zijn vast wel "partijdig" althans: Dat zou ik wel zijn in hun geval.] Ik ook. Maar afgaand op de commentaren hier zou menigeen vermoedelijk zelfs na 56 jaar bezetting en terreur braaf opzitten en de bezetter pootjes geven. [en hoop ik dat H.v.d.H persoonlijk het initiatief tot een klap en scandeerdemonstratie neemt.] Logisch, dat was ook het eerste dat bij mij opkwam. Maar in deze kringen zijn het altijd anderen die het moeten doen, met name de mensen die wél actief opkomen voor zaken die zij belangrijk vinden.

Lopez
Lopez29 jan. 2024 - 1:06

@android1984 U bent duidelijk niet in staat ook maar enig bewijs aan te voeren voor de zaak waar Van der Horst het over heeft. In plaats daarvan smijt u met van alles en nog wat en roept erachteraan dat daar onderzoek naar zou worden gedaan, maar er nooit ‘uitslag’ volgt. Zo kan ik het ook. De enige concrete zaak waar u op wijst heeft wel degelijk ‘uitslag’ en gevolgen gehad, namelijk ontslag, maar dat is u blijkbaar ontgaan. Verder, voor uw informatie: de UNRWA is in 1949 door de VN opgericht. De verwachting was voor maximaal drie jaar, aangezien de Palestijnse vluchtelingen dan allemaal naar huis zouden zijn teruggekeerd, nam men aan. Maar Israël blokkeert hun terugkeer tot de dag van vandaag en derhalve bestaat UNRWA nog altijd. Het jaarbudget is niet 1,1 miljard, maar 1,75 miljard dollar, en UNRWA kampt al een jaar of tien met tekorten. Westerse landen zijn belangrijke donoren (Nederland 13 miljoen per jaar), maar dragen per inwoner veel minder bij dan de Arabische landen. Onder Trump betaalde de VS niets. De bestedingen worden streng gecontroleerd en daar is Nederland nauw bij betrokken, er is geen sprake van dat westerse landen ‘hun b*k moeten houden’. En ook niet van ‘door de EU betaalde waterleidingen waar raketten tegen Israël van zijn gemaakt’. U verkoopt kletskoek. @just29 [Oeps, dat is een genuanceerde voorstelling van zaken. Ik betwijfel of Lopez daarvan gediend is] Welnee, dit is overbekende onzin om de UNRWA in diskrediet te brengen.

Pater
Pater29 jan. 2024 - 4:12

@Adreinne "nagebouwde Hamas tunnels"? Als je dit soort beweringen nodig hebt om de Palestijnse zaak te verdedigen doe je die zaak juist onrecht.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen30 jan. 2024 - 22:13

Pater, In Israël zelf zijn de tunnels van Hamas wel degelijk nagebouwd om de Israëlische bevolking te laten ervaren wat de gijzelaars meemaken. Als ik het me goed herinner heeft het NOS journaal hier nog aandacht aan besteed en beelden van laten zien. "De zaak geen goed doen" kan Israël prima zelf af, daar heeft dat land mijn hulp niet bij nodig.

JohnVKR
JohnVKR27 jan. 2024 - 22:26

"Het is nu aan de activisten van de BDS-beweging en andere organisaties die zich de zaak van de Palestijnen aantrekken, van hun kant Hamas onder druk te zetten. En stevig ook." Precies, Hamas moet de circa 130 Israëlische gijzelaars vrijlaten en Israël de meer dan 6000 Palestijnse gijzelaars.

Satya
Satya27 jan. 2024 - 22:23

Je hebt gelijk wat mij betreft. De blinde wraak op Palestijnen door Israël doet niets af aan de afgrijselijke situatie van de gegijzelden door Hamas. Daar dient inderdaad vanuit de pro Palestina beweging meer aandacht voor te zijn, allebei zijn gruwelijkheden tegen burgers en moeten gelijk in waarde zijn. In mijn beleving zou aandacht voor deze gegijzelden en eisen om vrijlating erg goed tegelijkertijd met actie tegen Israël gevoerd kunnen worden. Dit is de uitkomst van extremisme een kans geven.

ikdoemaarwat
ikdoemaarwat27 jan. 2024 - 22:00

Onschuldige burgers gijzelen is een oorlogsmisdaad. Punt.

3 Reacties
Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 11:08

Daar is denk ik iedereen het mee eens.

DaanOuwens
DaanOuwens28 jan. 2024 - 14:43

@ ikdoemaarwat Jij schrijft: Onschuldige burgers gijzelen is een oorlogsmisdaad. Punt. 24.000 onschuldige burgers doden is dat voor jou ook een oorlogsmisdaad?

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jan. 2024 - 14:16

De Palestijnen die vast zitten in Israel zitten daar al ver voor de oorlog.

Volrin
Volrin27 jan. 2024 - 21:56

"Het is nu aan de activisten van de BDS-beweging en andere organisaties die zich de zaak van de Palestijnen aantrekken, van hun kant Hamas onder druk te zetten. En stevig ook. Het kan niet meer bij terloopse en plichtmatige veroordelingen van 7 oktober blijven. Het wordt nu tijd op de stations te klappen en te scanderen voor vrijlating van de gijzelaars. Als Hamas dat weigert laat de organisatie zien dat zij lak heeft aan het internationaal recht. Dat geeft Israël een argument in handen om zich evenmin iets van de Haagse rechters aan te trekken. De halsstarrigheid van Hamas en het blatante gebrek aan respect voor de internationale rechtsorde en de rechters die uit naam daarvan spreken, schaden de Palestijnse zaak in hoge mate." Wat een stupide alinea. Hamas is geen organisatie die ook maar pretendeert mensenrechten of het internationaal recht te respecteren. En dat geeft Israël helemaal geen argument om zich zelf niks van het internationaal recht aan te trekken. Tenzij u met 'argument', 'drogredenatie' bedoelt. In de laatste zin begaat u een fout die u al eerder maakte en waarvan ik had gehoopt dat u nu toch echt wel beter wist. Hamas =/= Palestijnen. Net zoals Israël =/= Joden is. Met dit soort idiote redenaties slaagt u er enkel in te demonstreren dat u polemiek als doel heeft in plaats van oplossing of redelijke discussie.

Volrin
Volrin27 jan. 2024 - 21:52

"De BDS-beweging moet Hamas onder druk zetten om ze zonder voorwaarden te laten gaan." Hoe precies denkt Han dat je een terroristen organisatie kunt boycotten? Hoe denkt Han überhaupt dat Hamas zich ook maar iets gaat aantrekken van wat NL-ers van ze denken of vinden? "De houding van Hamas heeft in het Westen weinig aandacht getrokken. De berichtgeving concentreert zich op de verplichtingen die aan Israël zijn opgelegd. " Tot nog toe heeft elk nieuwsbericht wat ik gezien of gelezen heb, ook genoemd dat de gijzelaars vrij gelaten moeten worden. Het is niet gek dat de uitspraken over Israël meer aandacht krijgen: daar ging deze rechtszaak over.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2024 - 1:06

Als dat allemaal waar is en er zo´n onderscheid bestaat tussen de lijdende Palestijnse burgers en Hamas, dan is dateen reden te meer voor een solidariteitsbeweging met de Palestijnen om zich tegen Hamas te verzetten. Bijvoorbeeld voor de Palestijnen tegen Israël en Hamas. Is dat niet wat dan?

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 7:30

@Han Wederom gaat u totaal niet in op de punten die gemaakt worden en reageert u met een vraag waarvan de fout in die eerder genoemde punten staat.

JaapBo
JaapBo27 jan. 2024 - 21:40

De hele tijd dat whataboutisme terwijl Israël een genocide uitvoert. En dat doet Israël niet vanwege de gijzelaars, maar omdat het zoveel mogelijk land wil hebben, met zo weinig mogelijk Palestijnen. Er is maar een maatregel die geëist moet worden: een einde aan de apartheid, en gelijkwaardigheid voor Palestijnen. Dan komen de gijzelaars ook snel vrij.

2 Reacties
Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 11:09

Onjuist. Beiden zijn misdaden en beiden moeten stoppen. Zowel het gijzelen door Hamas als de misdaden van Israël.

JaapBo
JaapBo28 jan. 2024 - 17:52

@Volrin: als Israel haar racisme stopt zal Hamas ook stoppen …

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 jan. 2024 - 21:23

De gijzelaars gaan nooit allemaal vrij komen. De top van Hamas zit er voor de top van Hamas, en voor niemand anders, dat zie je wel aan de miljardairs die in het buitenland zitten. Er is natuurlijk een laag daar net onder, daarvan kun je de miljonairsvilla's in de Gaza strook ook gewoon op internet vinden, en die heeft dringend bescherming nodig. Ga er maar van uit dat de gijzelaars strategisch om deze mensen heen zitten. Alles om te voorkomen dat Israël niet zo maar een bom kan gooien zodra ze hun locatie kunnen bepalen. Israël zou deze top figuren een vrijgeleide kunnen geven om het land te verlaten en hun vrienden in het buitenland te gaan bezoeken, maar dat gaat ook niet gebeuren natuurlijk.

JaapBo
JaapBo27 jan. 2024 - 21:14

Han, het klopt natuurlijk niet dat alle gijzelaars burgers zijn. Velen zijn soldaten. Al die vermeende beestachtigheden die Hamas volgens Israëlische bronnen heeft begaan moet je ook niet zomaar voor zoete koek slikken. De NYT schreef een artikel over seksueel geweld, en toen bleek dat hun belangrijkste zaak verzonnen was. Er zijn ook veel aanwijzingen dat Israel op 7 oktober een “ Hannibal directive” uitvoerde, en veel Israëliërs zelf doodde. Wat gestopt moet worden is in de eerste plaats de genocide die Israel uitvoert, en in de tweede plaats dient de apartheid beëindigd te worden en Palestijnen gelijkwaardigheid te krijgen. Dan komen de gijzelaars ook vrij, want dan heeft Hamas geen reden meer ze vast te houden.

dirk den boer
dirk den boer27 jan. 2024 - 20:25

Netanyahu laat zich schamper uit, en Hamas reageert niet eens (zou ik ook niet doen, je gaat je belangrijkste kaarten toch niet zomaar uit handen geven, wat is dat nou, daarvoor heb je niet al die risico's genomen!). Het internationale recht gaat wel helemaal en mooi af hier, afgelopen uit, die tijd is over nou.....

5 Reacties
dirk den boer
dirk den boer27 jan. 2024 - 21:43

Door die oproep bestendigt het gerechtshof (is lichaam vd internationale gemeenschap) de patstelling, er hoeft niet echt iets te gebeuren....

Karingin
Karingin27 jan. 2024 - 21:51

Dat zie je toch verkeerd, er is amper handhaving mogelijk door allerlei redenen, maar de hele wereld kijkt wel mee. En beeldvorming is echt een heel belangrijk ding... Niettemin denk ik dat Israël hier zich nu blind voor zal tonen, want van hun eigen wanhopige burgers - de families van de gegijzelden trekken ze zich al maanden geen reet aan. En daarmee gaat Israël zich in de eigen voet schieten, als ze zo doorgaan zal het niet lang meer duren voor zelfs de VS ze niet meer de hand boven het hoofd kan houden. Het probleem met die instelling, die ze ongegeneerd breed uit meten, is dat Hamas dus ook die gijzelaars niet zal opgeven (voor zover die nog leven). Dit wordt -is al- een gigantische ramp, en Israël zal er niet best uitkomen. Het is zo triest! Mijn hart bloedt voor beide volken, dit wordt letterlijk een gebed zonder end

Lopez
Lopez28 jan. 2024 - 1:14

@Dirk den Boer Hoe bedoelt u, ‘Hamas heeft niet gereageerd’? https://www.middleeastmonitor.com/20240127-hamas-calls-on-international-community-to-oblige-occupation-to-implement-icj-decision/ Netanyahu’s reactie was meer dan ‘schamper’. Hij zei dat het Internationaal Gerechtshof ‘de lessen van de Holocaust niet heeft geleerd’. Het exploiteren en bagatelliseren van de Holocaust zitten hem en een aantal van zijn collega’s in het bloed. Meerdere Israëlische ministers beschuldigden het hof direct op hoge toon van antisemitisme en het steunen van ‘de nieuwe nazi’s’. @Karingin Handhaving moet van ‘ons’, de internationale gemeenschap, komen. Dat kan natuurlijk best, maar de wil om Israël aan te pakken ontbreekt. Tegen Hamas zijn onlangs aanvullende maatregelen genomen, bovenop de al heel lang bestaande boycot e.d. En zie eens hoe snel Nederland en andere landen nu de subsidie aan UNRWA bevriezen. Kan allemaal in een handomdraai. Israël daarentegen mag ongestraft vele tientallen VN-resoluties schenden en tientallen jaren oorlogs- en andere misdaden begaan, we kijken de andere kant op en blijven er volop zaken mee doen (wapenleveranties inbegrepen). De internationale gemeenschap houdt het ‘conflict’ uit volstrekt misplaatste solidariteit met Israël in stand, en ja, het is verschrikkelijk en verschrikkelijk triest. De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof is een interessante nieuwe toetssteen, die landen als Nederland verplicht Israël tot gehoorzaming te dwingen.

Pater
Pater28 jan. 2024 - 2:24

@Lopez Ik zie in de verklaring van Hamas geen woord over de veroordeling van het Hof van de gijzeling op 7 okt. of over de verplichting de gijzelaars, evengoed onschuldige burgers, vrij te laten. Dat is net zo eenzijdig als de Israëlische reactie. Dat betreur ik. U ook?

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 12:11

@pater "Ik zie in de verklaring van Hamas geen woord over de veroordeling van het Hof van de gijzeling op 7 okt. of over de verplichting de gijzelaars, evengoed onschuldige burgers, vrij te laten. Dat is net zo eenzijdig als de Israëlische reactie. Dat betreur ik. U ook?" Jezelf, of in dit geval Israël, vergelijken met een terroristische organisatie, is geen steekhoudend argument.

Anna R. Chist
Anna R. Chist27 jan. 2024 - 20:10

Als er iemand mensen gijzeld dan is de normale procedure om die gijzelaars vrij te krijgen. Niet het hele woonblok opblazen waar deze gijzelaars zitten.

6 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 jan. 2024 - 21:25

@Anna, bij een normale gijzeling zijn er een paar gijzelnemers, nu duizenden. Verder gaat het natuurlijk niet alleen om de gijzelaars. Israël wil gewoon zoveel mogelijk strijders en vooral infrastructuur en wapensystemen van Hamas vernietigen, zodat ze niet nog een keer gijzelaars kunnen halen.

Sam V
Sam V27 jan. 2024 - 23:22

@ Anna R. Chist Misschien kunt u even een link sturen naar de tekst van die procedure. Stond niet in mijn Handboek soldaat. U begaat de fout (net zoals vele progressievelingen) te denken dat de Westerse waarden die wij in 75 jaar vrede hebben omarmd, een luxe is die de hele wereld zich kan veroorloven.

Volrin
Volrin28 jan. 2024 - 11:11

@Sam V In uw handboek soldaat staat dat woonblokken moeten worden platgebombardeerd? En uw gezwets over Westerse waarden is precies dat, gezwets. Waarden zijn geen luxe, ongeacht hun geografische oorsprong.

Olav Meijer
Olav Meijer28 jan. 2024 - 14:34

@ A little bit of sunshine": [@Anna, bij een normale gijzeling zijn er een paar gijzelnemers, nu duizenden.] Hoe kom je daarbij? Hooguit nog zo'n 120 personen.

Anna R. Chist
Anna R. Chist28 jan. 2024 - 19:38

Verbaast me niks dat er niks over in het handboek soldaat stond. Soldaten nemen dergelijke beslissingen namelijk niet, die moeten slechts gehoorzamen.

Trees2
Trees229 jan. 2024 - 3:17

Het gaat hen niet om mensen. Ze willen daar een haven bouwen om olie en gas te exporteren. Israel is kleiner dan Nederland; daarom willen ze dat land hebben. 7 october is voor hen een aanleiding om meteen met de oorlog te beginnen. Waarom? Waarschijnlijk dachten ze dat met praten ze deze doelen niet zouden bereiken.

Middenman
Middenman27 jan. 2024 - 19:53

Van harte mee eens!

Anna R. Chist
Anna R. Chist27 jan. 2024 - 19:43

Na die duizenden moorden op kinderen, journalisten, artsen, VN-medewerkers en ga zo maar door? Allemaal heel leuk hoor en van mij moeten die gijzelaars gister al vrijkomen (als deze niet al lang ergens onder het puin liggen wat me erg waarschijnlijk lijkt) maar er is verdomme een genocide gaande. Israël is geen beschaafde natie en zal dan ook helemaal niet stoppen hiermee. Dan zijn die gijzelaars vrij en dan zeggen ze doodleuk dat ze doorgaan tot de laatste Hamasstrijder, kind, vrouw, kameel etc. is uitgeschakeld. Nee het gaat niet om de gijzelaars, dat heeft het nooit gedaan ook.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst27 jan. 2024 - 21:28

Het Internationaal Hof van Justitie denkt er anders over. Vind je dat Hof en zijn uitspraken maar flauwekul?

JaapBo
JaapBo27 jan. 2024 - 21:44

@Han: Het ICJ heeft helemaal niet gezegd dat het Israël om de gijzelaars te doen is, of dat Israël zal stoppen als de gijzelaars vrij komen. Dat zou ook wel raar zijn als het ICJ dat zou zeggen, want dat kan ze niet weten, en dan zou ze zich bevooroordeeld tonen

Volrin
Volrin27 jan. 2024 - 21:58

@Han "Het Internationaal Hof van Justitie denkt er anders over. Vind je dat Hof en zijn uitspraken maar flauwekul?" Waar denkt het Hof anders over? U bent heel vaag in uw reactie. Het Hof heeft nog geen uitspraak gedaan over de vraag of Israël genocide pleegt.

LaBou
LaBou 28 jan. 2024 - 6:57

"Vind je dat Hof en zijn uitspraken maar flauwekul?" Netanyahu en met hem Israël vinden dat met de huidige uitspraak inderdaad. Maar dáár horen we die vdH dan weer niet over. Het is gewoon weer meer van hetzelfde: ja maar Hamas.

Satya
Satya28 jan. 2024 - 9:15

"Vind je dat Hof en zijn uitspraken maar flauwekul?" Ja, stop er maar mee. Het gaat mee in het westers belang en beoordeeld westers landen anders. Vond jouw artikel waarin je een vergelijking tussen Gaza en toekomstige vluchtelingen kampen daar een uitstekend voorbeeld van. Als Afrikaanse leiders zo met mensen omgaan krijgen ze een tik op de vingers.

Anna R. Chist
Anna R. Chist28 jan. 2024 - 12:55

Het hof zegt niks over klappen op stations. U hebt alle gevoel voor proporties verloren. Er is een genocide gaande en elke dag vallen er honderden(!) onschuldige doden. En u blijft maar Jamaarhammassen.