Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het wordt nooit wat met Tata Steel als de Nederlandse directie niets te vertellen heeft

  •  
01-06-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2222 keer bekeken
  •  
tatasteeldebat

Afgelopen week werd er een belangrijk debat gevoerd in de Tweede Kamer over de toekomst van Tata Steel Nederland. Alle woordvoerders van de politieke partijen zijn het er over eens dat de overheid subsidie verstrekt aan staalfabrikant Tata Steel om te verduurzamen. Dat zal gaan via een maatwerkafspraak. Partijen willen wel harde voorwaarden stellen. De minister van Economische Zaken en Klimaat vroeg aan de Tweede Kamer om een ‘mandaat’ en geen ‘dictaat’. ‘Er moet ruimte zijn om te blijven onderhandelen,’ stelde de minister aan de Tweede Kamer. De Kamerleden bleken tijdens het debat wel ‘makke schapen’.

Onderhandelingen gaan starten
De onderhandelingen tussen de overheid en Tata India kunnen beginnen. In de delegatie van Tata Steel zullen twee topbestuurders uit India het voor het zeggen hebben. Natarajan Chandrasekaran van Tata Sons en Koushik Chatterjee, Chief Financial Officer van Tata Group. Bikkelharde onderhandelaars die onlangs ook een deal gesloten hebben met de Britse regering over een steunpakket. De staalarbeiders en het management in verwarring achterlatend omdat zij zich door Tata India verraden voelen over de deal en straks alleen nog maar ‘pisbakkenstaal’ gaan maken met veel minder mensen.

Gijzelen
Minister Micky Adriaansens en haar mensen van het ministerie gaan de onderhandelingen in met een half tot 2 à 3 miljard euro op zak. Want dat hebben de externe adviseurs Hans Wijers en Frans Blom, in opdracht van de minister van Economische Zaken en Klimaat, in hun rapport ‘Hoe Tata Steel Nederland te verduurzamen’ onomwonden vastgesteld. De minister heeft carte blanche gekregen en ergens aan het einde van het jaar zal er een deal zijn die voorgelegd wordt aan de Tweede Kamer. Het proces van onderhandelen zal in het diepste geheim gaan plaatsvinden. Waar de directie van Tata Steel Nederland zit in de onderhandelingen, is onduidelijk. Econoom Arnoud Boot vindt dat de overheid een groot risico loopt als Tata Steel India niet doet wat zij belooft. Tata zal de overheid gijzelen met nog meer vraag naar subsidie. Het is publiek geld.

Kooks en Gasfabriek II
Wat we steeds hebben kunnen lezen is dat Tata India geen euro meer wil stoppen in de staalfabriek van IJmuiden. Dat betekent dat zij voor de hoogste bijdrage zullen gaan uit Den Haag. Kooks en Gasfabriek II zal een belangrijk onderdeel van de onderhandeling zijn. Tata India zal deze fabriek zo lang mogelijk open willen houden en als deze eerder dicht moet, zullen zij daar een prijs van de Nederlandse overheid voor vragen. En als Tata “eigen geld” in de transitie naar Groen Staal stopt, zal dat gebeuren door geld te lenen die op de balans van Tata in IJmuiden zal drukken.

Hoe de zelfstandigheid verdween
Met de fusie tussen British Steel en Hoogovens IJmuiden in 1999 verdween de zelfstandigheid van het staalbedrijf in IJmuiden en werd met de Engelse leiding het Angelsaksische ‘shareholdervalue’-besturingsmodel ingevoerd. Centraal werd het belang van één stakeholder gesteld en daarmee ook de top-down control. De overname in 2007 door Tata Steel heeft dit nog meer versterkt. Het veranderde het werkklimaat en de betrokkenheid van werknemers in negatieve zin. In veel processen gingen de Indiërs de dienst uit maken. Het Nederlandse staalbedrijf werd vol gehangen met schulden. De Nederlandse directie verloor nog meer zelfstandigheid in het bepalen en uitvoeren van strategische keuzes. En ook verminderde het innovatiepotentieel van de onderneming. De feitelijke zeggenschap zit ver weg in India en er werd een Europese directie boven de staalfabrieken van IJmuiden en Groot Brittannië geplaatst. Zwaar betaalde directeuren vormden het Executive Committee van Tata Europe. Ceo Henrik Adam fungeerde als zetbaas van India en gaf interviews weg waarbij de Nederlandse directies en hun prestaties volledig werden weggezet. Plannen met personeelsreductie voor IJmuiden vlogen je om de oren. Er werden ook pogingen gedaan om de regie te krijgen over de Nederlandse kaspositie waardoor de Nederlandse directie haar zeggenschap zou verliezen. Dit kostte boegbeeld Ceo Theo Henrar in 2020 de kop en hij verliet na vele dienstjaren het staalbedrijf.

Zeggenschap
De eigenaarsstructuur blijft een zeer heikel punt voor de staalfabriek in IJmuiden. Het wordt nooit wat met Tata Steel als de Nederlandse directie niets te vertellen heeft. Van het Nederlandse directielid Hans van den Berg kun je niet verwachten dat hij dit bevestigt. Maar wat hunkeren werknemers, management en directie naar een zelfstandige rol met zeggenschap. Tata Steel Nederland moet daarom sowieso een vetorecht krijgen bij keuzes in het komende onderhandelingsproces. En zoals voormalig president-commissaris van Tata Steel Jacques Schraven zei: ‘Het zou het beste zijn als de staalfabriek in IJmuiden gewoon weer op eigen benen komt te staan’.

Meer over:

opinie, tata steel
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

ikdoemaarwat
ikdoemaarwat
2 jun. 2024 - 19:01
Het wordt nooit wat met Tata Steel als de Nederlandse directie niets te vertellen heeft. Zeer neokoloniaal gedacht. De Indiers snappen het niet dus de witte Europeaan moet helpen de juiste keus te maken.
The Grand Wazoo
The Grand Wazoo
2 jun. 2024 - 7:38
De wezenlijk vraag is: willen we in Nederland überhaupt nog wel fossiele en/of co2 uitstotende industrie? Als het aan XR en andere activistische groepen ligt niet, maar die hebben het in Nederland (gelukkig) niet voor het zeggen. Dus wat wil de politiek? Houden we nog iets van maak industrie over waarin hoog gekwalificeerd personeel werkt of moeten we allemaal ons geld verdienen als life coaches, influencers of pakjesbezorgers? Je houdt je hart vast.
Farmer3.0
Farmer3.0
2 jun. 2024 - 7:01
Tata Steel is een bedrijf uit India. Hoogovens bestaat niet meer. Gebed zonder einde. Als Nederland zijnde; De poot stijf houden. Definitief afscheid nemen van het gezeur om geld uit India.
1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr2 jun. 2024 - 13:13
De oorzaak van het probleem? De verkoop van hoogovens aan een bedrijf uit India. Zij geven helemaal niets om de omwonenden. Net zomin als de Engelsen nooit iets gaven om de inwoners van hun voormalige kolonie India.
pahan
pahan
2 jun. 2024 - 6:07
Op eigen benen staan is natuurlijk al jaren een droom. Al die samenwerkingsavonturen hebben de ziel compleet uit het bedrijf gehaald, en hoewel er voldoende verdiencapaciteit lijkt te zijn om de eigen broek op te kunnen houden is alles zo dichtgetimmerd en weggegeven dat er geen weg vooruit zichtbaar is. Als het de Nederlandse overheid dan toch geld kost, laat maar klappen. Opdraaien voor de kosten van sluiten is overzichtelijker dan oeverloos geld naar India laten stromen om playboys te laten feesten. Het onvermijdelijke eind komt toch wel dichterbij, trek de pleister er maar af.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
1 jun. 2024 - 17:30
Mooi is dat, als de burger het milieu schaadt krijgen ze een boete en ze worden op kosten gejaagd door allerlei milieumaatregelen. Maar als een vervuilend bedrijf dat doet staat de staat klaar met een zak geld voor die jongens. Een bedrijf dat overigens gewoon verkwanseld is aan het buitenland waardoor de staat er amper iets over te vertellen heeft. Mooi werk mensen!
1 Reactie
Noam Salomon II
Noam Salomon II2 jun. 2024 - 13:10
Alle bedrijven in Nederland moeten zich aan dezelfde wetten houden, dus op zich maakt het niet uit of het in buitenlandse handen is. Punt is of de eigenaar daarom maalt. Als de overheid meer heeft te verliezen dan de eigenaar, heeft de eigenaar de mogelijkheid om de overheid te chanteren, dat is wat hier gebeurt.
Deugkeizer
Deugkeizer
1 jun. 2024 - 16:55
Dit is 1 groot spelletje van de Indiase overheid om te laten zien hoe het marktmonopolie van westerse landen wereldwijd werkt. Daarom kan het me eerlijk gezegd niet zoveel bommen. Niet europese landen waar niet blanken wonen maken dit al eeuwen mee.
1 Reactie
Noam Salomon II
Noam Salomon II2 jun. 2024 - 12:41
De Indiase overheid heeft er niks mee van doen. Tata Steel is een bedrijf van de Tata Group, die grotendeels eigendom is van Tata Sons, dat beheerd wordt door de steenrijke Tata-familie. Bij rijke mensen die nog rijker willen worden, spelen afkomst of huidskleur geen rol van betekenis.
EenMening6
EenMening6
1 jun. 2024 - 16:47
Hoogovens werd in 1918, nog tijdens WOI opgericht: "Het bedrijf werd gefinancierd door de Nederlandse Staat, de gemeente Amsterdam, Nederlandse ondernemingen en particuliere investeerders, en diende om minder afhankelijk te zijn van de import. " (wiki) Misschien moet Hoogovens, net als 106 jaar geleden, weer een Nederlands bedrijf worden, waar zowel de overheid als ondernemingen in participeren. Ik ben geen voorstander van onteigenen, tenzij het om landsbelang gaat.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor