Joop

Het Witte Huis onderzocht opties voor aanval op Iran

  •    •  
13-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
15870725062_120c91470a_z
De nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, John Bolton, heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vorig jaar september gevraagd welke opties er zijn om Iran militair aan te vallen. Zo’n offensief had een reactie moeten zijn op een mortieraanval in de diplomatenwijk van Baghdad, de Iraakse hoofdstad. Bij die gebeurtenis, in de buurt van de Amerikaanse ambassade, raakte niemand gewond. De daders maakten deel uit van een groep die wordt gezien als gelieerd aan Iran.
Bolton zag er kennelijk een kans in om zijn oude obsessie van stal te halen: een oorlog tegen Iran. Medewerkers in het Witte Huis en het Pentagon (de naam van het gebouw waar het ministerie van Defensie haar kantoor heeft) verbaasden zich over de lichtzinnige manier waarop Bolton over militair ingrijpen begon. Een voormalig medewerker zei tegen de Wall Street Journal: “Mensen waren geschokt. Het was verbijsterend hoe er werd gesproken over het aanvallen van Iran.”
Het is onduidelijk of er aan Boltons verzoek is voldaan, of Trump er van wist en of plannen voor een oorlog met Iran op dat moment of al eerder waren bedacht. Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad liet weten dat er continu wordt gedacht aan manieren om de Amerikaanse ambassade en het consulaat in Basra veilig te houden.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins215 jan. 2019 - 1:41

Koh, een facistishe regering die oorlog wil Het zal me niks verbazen. Jet facisme heeft maar een doel en dat,is de (niet-blanken) wereldbevolking inkrimpen en dat doe je met zoveel mogepijk burgerslachtoffers. Lieden als Wilders, Trump en Le Pen klinkt dit als muziek in de oren. En hun achterlijke domme achterban hippels vrolijk mee in de dodemanspoloneise.

Auslander
Auslander14 jan. 2019 - 22:57

“opties voor aanval op Iran” Ach ja, de oorlog(en) zijn het elixer van het leven voor imperialisten. 40 jaar geleden was het leger (van Shah) uit elkaar gevallen, er was overal volksopstand, gewapend strijd en miljoenen aanhang tellende oppositie en geen buitenlandse steun. Toen kon de VS niks uithalen tegen ayatollahs. Ook de door de VS gearrangeerde aanval van Saddam heeft in plaats van verdrijven van islamitische republiek deze geholpen nog steviger in de zadel te blijven en de hele oppositie uit Iran wegjagen. Nu, 40 jaar later, is hetzelfde islamitische regime een regionale macht met sterke en uitgebreide ideologische netwerk, een zelfstandige militaire basis en honderden miljarden kapitaal achter de rug, en niet te vergeten met opmerkelijke internationale steun van landen zoals China, Rusland, … Een oorlog met zo’n apparaat zal de VS tien keer duurder komen te staan dan Irak en Afghanistan bij elkaar en hun doden extreem hoog. Ik hoef niet de rampzalige gevolgen daarvan in de regio en voor Europa niet eens te noemen. De enige manier om zo’n regime weg te krijgen is hen omringen met een conflict loze regio. De rest zullen Iraniërs en de economie op zich nemen.

madbako
madbako14 jan. 2019 - 16:44

En maar zeiken over de oorlogszuchtige H Clinton.

msj_meijerink
msj_meijerink14 jan. 2019 - 13:42

Hahaha, ga op bezoek bij Jimmy Carter, vraag deze over zijn ervaringen met Iran aanvallen! :)

Purper Floyd
Purper Floyd13 jan. 2019 - 20:02

Vanuit de rol die grote delen van de wereld de US toebedelen is het niet vreemd dat er plannen zijn om landen, niet uitsluitend Iran, aan te vallen. Neem maar van mij aan dat specifieke plannen voor Iran er al liggen uit de tijd van de gijzeling van de US ambassade in Teheran, was het niet 1979 ? Da’s toch al zeker 40 jaar dus.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen13 jan. 2019 - 20:53

Het is natuurlijk wel in strijd met het Internationaal recht en het handvest van de VN. Als je de jurisprudentie naleest, dan zul je zien dat op bovenstaande misdrijven zelfs de doodstraf staat. Er is bijvoorbeeld geen enkel aanwijsbaar criterium te verzinnen waarom voor John Bolton andere regels zouden gelden als voor Hermann Goering.

Jay K
Jay K14 jan. 2019 - 10:32

@HM van der Meulen. Illegaal en in strijd met het international recht. Net zoals de aanvallen op Servie dus. Daar heft Amerika zich toen ook niet door laten tegenhouden.

Jacoba2
Jacoba213 jan. 2019 - 16:47

Het is alleen maar verstandig alle opties, alle mogelijkheden en eventuele onmogelijkheden te onderzoeken. Regeren is vooruitzien. Je kunt wel stellen dat dat weinig gebeurd en als het gebeurt zijn we verbaasd.

1 Reactie
Sachs
Sachs13 jan. 2019 - 23:11

Flauwekul. In 2003 gebeurde de aanval op Irak met dezelfde lichtzinnigheid, en ook toen schrokken de militairen zich te pletter. De gevolgen dreunen nog door. Check Boltons rol en zijn houvast aan neoconservatieve idealen en 'rechten'. Dan weet je één ding: die man mag nooit meer in de buurt van de macht komen, want hij doet het nog een keer.

Sonic2
Sonic213 jan. 2019 - 16:01

Dit is onderdeel van de "fantastische" keuze die een deel van de Amerikanen heeft gemaakt in 2016 en die door een aantal verraders in Nederland nog gesteund en gedoogd wordt ook. Geniet er nog maar minimaal twee jaar van. Laat het gerommel nog maar twee jaar doorgaan daar. Laat iedereen zien wat voor autocraat Trump is en wat voor complete gekken hij om zich heen heeft verzameld en laten wij er voor zorgen dat wij niet dit soort tuig in ons parlement verkiezen.

1 Reactie
Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins215 jan. 2019 - 1:40

Goed gesproken!

Appi Mohamud
Appi Mohamud13 jan. 2019 - 14:52

Als America nog een oorlog begint boycot ik persoonlijk alles wat met America te maken heeft, inclusief elk Nederlandse bedrijf en politici die daar nog zaken mee doen. Wie doet er mee?

6 Reacties
Purper Floyd
Purper Floyd13 jan. 2019 - 19:58

Lastig Appi, je kunt dan ook niet meer met je computer, tablet of telefoon Joop.nl lezen of hier reageren. Microsoft, Google (Android), Apple, intell, Athlon, Linux (deels), eigenlijk alles dus wat maar een link heeft met consumentenmedia komt uit de US. Bovendien raak je de weg kwijt met je auto, want ook het GPS voor je navigatie is in Amerikaanse handen. Zelfs je gas en benzine/diesel (ruwe olie) wordt in $ verhandeld. Als je nog even diep in je dagelijkse leven duikt zul je ontdekken dat het loskomen van de US nog complexer is dan de Brexit.

Perezoso
Perezoso13 jan. 2019 - 20:46

Dat is maar ten dele zo. Op de keper beschouwd komen die Apple en Android foontjes uit China. Die Intell en Athlon fabrieken staan ook merendeels elders. De olie mag dan wel in dollars gerekend worden, betaalt wordt ie mer euro´s, rands, colones etc. Geen Saoedi die je eurotjes gaat weigeren. En dan GPS. Nog even en dan is Galileo voor iedereen beschikbaar, gratis, nauwkeuriger dan GPS. En wat Linux betret, dat is sowiso gratis, dus daar verdient de VS niks aan.

HM van der Meulen
HM van der Meulen13 jan. 2019 - 20:47

Het is voldoende om elke keer als er een alternatief bestaat, daarvoor te kiezen. Ik koop nu al bij voorkeur Chinese hardware en gebruik Telegram in plaats van whatsup, etc.

Thuiszitter
Thuiszitter13 jan. 2019 - 21:50

Appi , ik begrijp je maar doe niet mee. Leven zonder mijn Harley is ook zo wat , geen computer dus mijn werk moet ik dan staken . Nee dat gaat mij niet lukken .

Purper Floyd
Purper Floyd13 jan. 2019 - 22:50

@perezo Dat diverse fabrieken ergens anders staan dan in de US wil nog lang niet zeggen dat US bedrijven of overheid er niks mee te maken hebben. Bovendien reageerde ik op appies stelling dat hij ‘alles’ wat met Amerika te maken heeft zou boycotten. Nou, dat ‘alles’ gaat zeker niet lukken wil je nog een beetje mee willen doen in de huidige samenleving. Zelfs de overheid van Iran draait op Microsoft Windows, moet ik nog meer schrijven ?

Appi Mohamud
Appi Mohamud14 jan. 2019 - 7:51

Je hoeft niet veel te doen on America te boycotten, stop met accepteren van de dollar. Als iedereen dat doet is America het armste land.

OlavM
OlavM13 jan. 2019 - 14:21

[Bolton zag er kennelijk een kans in om zijn oude obsessie van stal te halen: een oorlog tegen Iran.] Een volstrekt idioot en onverantwoordelijk plan. Deze man is een gevaarlijke, rabiate oorlogshitser. Dit heerschap kan, in combinatie met de ongeleide, grillige en labiele president Trump -tegen wie de FBI overigens persoonlijk een onderzoek blijkt te hebben gestart wegens vermoeden van samenspannen met de Russen-, zeer onbeheersbare internationale ontwikkelingen veroorzaken. Als ik het me goed herinner hadden de neoconservatieven rond G.W. Bush al ideeën in deze richting.

6 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt13 jan. 2019 - 16:13

Ja Olav, de wens van de VS aan te vallen op z'n Iraks of Afgaans een welgezind bewind aan te stellen heeft de politiek van dat land al vele jaren beheerst. Gelukkig is dat er nooit van gekomen hoewel de steun voor de opstandelingen in Syrie nauw met die wens verweven is. Gelukkig heeft Obama daar een eind aanbgemaakt en Hillary vervangen. Maar het blijft natuurlijk een mogelijkheid waar we rekening mee moeten houden. De Rabobank (denk ik) heeft een aantal jaren geleden een analyse gepubliceerd over de impact van zo'n gebeurtenis. Wellicht tijd omdit te actualiseren.

Klaas Punt
Klaas Punt13 jan. 2019 - 16:15

Lees:..... VS om Iran aan te vallen om.....

Nick the Stripper
Nick the Stripper13 jan. 2019 - 22:16

Dus omdat Bolton bijna een aanval op Iran had geïnstigeerd is het maar goed dat Clinton zou zijn vervangen? Waar haal je de nonsens toch vandaan?

Klaas Punt
Klaas Punt14 jan. 2019 - 8:51

Beste stripper, ik denk dat Bolton niet in de picture was toen Hilaary Clinton secretary of state was bij de administration van Obama. Maar wellicht heb je meer gestript dan alleen kleding...

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 jan. 2019 - 11:00

Klaas Punt 14 januari 2019 at 09:51 [ Beste stripper, ik denk dat Bolton niet in de picture was ] Ja, hallo, waarom begin je dan over Clinton en Obama te bazelen terwijl Bolton het onderwerp was?

Klaas Punt
Klaas Punt14 jan. 2019 - 21:07

Brave stripper, ik begin daarover in antwoord op: "Als ik het me goed herinner hadden de neoconservatieven rond G.W. Bush al ideeen in deze richting" OlavM. bazelen...nonsens --- duidelijk blijk van goede gesprekpartner. Voor ???

poeslief
poeslief13 jan. 2019 - 13:29

Nationale veiligheidsadviseur van de VS. Bolton. Mortieraanval in Bagdad, Irak. Geen slachtoffers. Daders gelieerd aan Iran, buurland van Irak. Lijkt er sterk op dat Bolton Irak als deel van de VS beschouwt. Wellicht dat een Bosatlas soelaas biedt.

2 Reacties
Perezoso
Perezoso13 jan. 2019 - 18:16

naah, die wordt verworpen als ´fake´...

Nick the Stripper
Nick the Stripper13 jan. 2019 - 22:12

Het enige wat die Trumpisten menen te weten over een bos is dat je de 'vloer' moet aanharken.