Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het Westen plundert nog steeds de Indiase cultuur

  •  
10-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5735 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-05-10 om 13.28.15

© Beeld: YouTube / Murad Merali

India, het land dat door velen werd binnengevallen en geprobeerd te veroveren, waar zelfs Alexander de Grote dat niet lukte en stierf. Veroveraars zoals Mahmud van Ghazni, die India meerdere malen heeft geplunderd en het goud van een tempel als Somnath gestolen had en meenam naar Afghanistan.

Zoveel rijkdom gestolen, tempels vernield, hindoes vermoord, verkracht en bekeerd. Ook de Britten hebben rijkdommen van India gestolen waaronder kostbare juwelen.

En nog steeds anno 2022 zie je van dat laatste de erfenis terug.  Met trots worden in het Westen gestolen Indiase juwelen getoond. Dit keer droeg Emma Chamberlain tijdens het Met Gala een choker gestolen van de Maharaja (koning) van Patiala.

Maar goed zolang het Britse koningshuis nog steeds met trots de uit India gestolen duurste diamant ter wereld Koh i Noor draagt… maakt niemand zich druk, niemand die erover valt…

Crown_of_the_Queen_Mother_replica_at_Royal_Coster_Diamonds_exhibition

© foto: AlinavdMeulen, CC BY-SA 4.0

Indiërs zijn hardwerkende en vooruitstrevende mensen, zij zullen niet gaan staken en om excuses vragen, laat staan herstelbetalingen eisen, maar heb in ieder geval het fatsoen de gestolen juwelen terug te geven.

Los van de juwelen, claimt het Westen ook vaak eeuwenoude Indiase tradities zoals yoga, eetgewoonten en sinds kort body jewelry. Dat schijnt geïntroduceerd te zijn door Rihanna, althans dat beweert onder meer RTL Boulevard. Ik moest er zo hard om lachen. Tip voor al die hippe kippen, loop een Indiase kledingwinkel binnen en je kunt jouw hele lichaam versieren met sieraden. Ook een eeuwenoude traditie uit India 😉

IMG_8095

© Paro & Chandramukhi

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

dirk den boer
dirk den boer12 mei 2022 - 15:38

Het verschrikkelijke feit, dat derde wereld landen als India, Pakistan, Indonesie en Latijns Amerikaanse landen te verstouwen hebben is natuurlijk, dat ze bijna alle wetenschappelijke, techinische, medische, landbouwkundige en culturele en zelfs religieuuze commodities en verworvenheden aan de Europese cultuur te danken hebben, in een wereld waar gelijkheid en fairheid alles overheersend is geworden (in mijn jeugd nog niet hoor), lijkt mij dat een vreselijke werkelijkheid om te verstouwen. En wil niemand dat eigenlijk nog weten. Zelfs in China lopen ze gewoon rond in de voorbeelden van Colbert, en hebben ze alles wat traditioneel was min of meer verworpen voor ons type vooruitgang, hoezee, hoezee. hoezee....

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mei 2022 - 18:26

De Chinezen hebben voor zover ik weet met name historische stadscentra om zeep geholpen, maar geen boeken verbrand. De geschreven taal begon heel vroeg, 18de eeuw BC. Ze hebben 3000 jaar ononderbroken literaire historie achter zich al is die in het westen nauwelijks bekend. De invloed op de landen in de omgeving was immens.

Priyanka
Priyanka13 mei 2022 - 22:07

Het is waar dat meeste blanke mensen in een bubbel leven, ook wanneer ze in het buitenland wonen, merk ik heel vaak. Elk land heeft bijgedragen aan de wereld waarin we nu leven. Het westen was slim genoeg om te stelen (niet alleen rijkdommen maar ook kennis, wetenschap - medisch EN technisch) en te domineren terwijl de rest van de wereld dat niet nodig vond. Het is wel aardig om de hele wereld te plunderen, zichzelf te verrijken en automatisch een voorsprong krijgen op alles. Zelf een scheiding van staat en religie invoeren maar de rest van de wereld 'enlighten" met het "christendom" waar geen r**t van klopt. Leuk hoor. India is een ontwikkelingsland - 100 keer groot als Nederland. Het probleem is jouw superioriteitsgevoel dat alleen gebaseerd is op het feit dat je een rijk land woont. Een land dat een hele zwarte geschiedenis heeft, nog steeds zeer racistisch is etc. India voor jou, kleindenkend mens: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Indian_inventions_and_discoveries

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jun. 2022 - 12:44

WIKI is geen serieuze bron.

DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2022 - 21:20

Ik had het logisch gevonden als de schrijfster dit betoog had afgesloten meer de plechtige verzekering dat India zou stoppen met het spelen van hockey en cricket en Engeland de nederige maar welgemeende excuses zou maken voor het misbruik dat is gemaakt van typisch Engelse tradities. Dan was zij consequent geweest in een betoog dat eigenlijk kant nog wal raakt. De PvdA zal politiek niet van enige betekenis zijn in Barendrecht als dit de lokale visie van de partij is. Zelf vind ik die mondiale mix van cultuur en tradities wel mooi. Het maakt het samenleven niet altijd eenvoudiger maar meestal wel mooier hier in Europa maar ook in India. Het is een fundament onder sociale verbanden. Dus ik denk dat dit betoog de wereld niet mooier zal maken.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mei 2022 - 8:25

De Britten hebben hockey en cricket waarschijnlijk ook niet zelf uitgevonden maar geimporteerd van het continent en vervolgens weer doorgegeven. Een mondiale massacultuur maakt de wereld nog wel eens eerder saaier dan mooier maar "cultural appropriation" is niet tegen te houden.

DaanOuwens
DaanOuwens12 mei 2022 - 9:17

@ DanielleDefoe Weet je dat zeker? Ik heb mij er nooit zo in verdiept, maar het lijkt mij zo'n spin-off van de Engelse kostscholen. Ik heb ooit gevoetbald bij een club die ook cricket op het menu had en daar heersten wel typisch Engelse rituelen. Verder ben je te somber. Gedeelde culturele bagage wordt niet per definitie massa cultuur. Ik denk ook aan dit soort dingen. https://sagradafamilia.org/ Bijna iedereen kent da gebouw wel. Of de nachtwacht, of dat theater in Sydney of desnoods Pulp Fiction. Er zitten een heleboel zaken in mondiaal gedeelde bagage in ieder geval bij het enigszins ontwikkelde deel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mei 2022 - 10:28

Pulp Fiction is inderdaad een culturele icoon. Ibsen en Shakespeare worden overal ter wereld opgevoerd. Ook Engelsen zijn best goed in overnemen van tradities. De Victorianen bv waren dol op Indiaas eten. Niks mis mee, maar een McDonalds op iedere starthoek inspireert mij weer niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mei 2022 - 10:30

straathoek

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mei 2022 - 10:34

[Weet je dat zeker?] Jawel. Balspel mbv stokken is ook op meer plaatsen uitgevonden. Denk ook aan bordspelen.

dirk den boer
dirk den boer11 mei 2022 - 16:14

Ik lees dat die beroemde diamant de laatste 800 jr constant in handen is gevallen van die of die vorst, roverhoofdman, bedrieger, machtheber of veroveraar, en de laatste dus waren de Brittse veroveraars. In de Koran staat duidelijk dat veroveraars recht hebben op de oorlogsbuit, waarvan 20% voor God en de behoeftigen dient te worden opzij gelegd, en ik vraag me af of de Britten zich daaraan gehouden hebben (vrees van niet, want hadden hun eigen wetten). Hoe zit het trouwens met de Spaanse matten die Piet Hein ooit veroverde/buit maakte op de Spanjaarden? Waar zijn die gebleven? Teruggegeven alsnog, of gewoon ergens in museum onder glas uitstallen?

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer11 mei 2022 - 20:47

En dat spaanse goud was natuurlijk eigenlijk Inca goud, maar hoe kwamen die Inca vorsten aan al dat goud? Wie won dat en verwerkte het tot sieraden? Zo blijf je altijd achterop hollen met je nasporingen natuurlijk. Rousseau heeft dat duidelijk aan de kaak gesteld, maar zijn filosofie bleek te revolutionair, het moet wel beetje overzichtelijk en werkbaar blijven.

EenMening3
EenMening311 mei 2022 - 10:42

Zolang er mensen bestaan, hebben ze cultuur en kennis van elkaar overgenomen. Een goed voorbeeld zijn de Indiase (!) cijfers die via de Arabieren in Europa terecht zijn gekomen. Deze zijn veel gemakkelijker te hanteren dan de Romeinse; de laatste zijn hooguit geschikt om op een gebouw te zetten: anno domini MCDXXII. Je kunt overname van culturele elementen ook zien als een blijk van respect voor de andere cultuur. Je geeft daarme immers aan dat de oplossingen van de ander beter of mooier is dan de jouwe. Het begrip "cultural appropriation" is weer zo'n voorbeeld van het ver doorgeschoten woke "denken".

1 Reactie
EenMening3
EenMening311 mei 2022 - 11:35

of mooier is = of mooier zijn

dirk den boer
dirk den boer10 mei 2022 - 22:06

Ik ken nog wel een geval van appropriation/expropriation uit India, met enorme wereldwijde gevolgen, en rechtstreeks verantwoordelijk voor de ontbossing in Brazilie en rest van Latijns Amerika (zie Ontbossing...., deze week artikel). Al het vee dat daar in de (sub)-tropische gebieden gehouden wordt, deels voor export, graast op ontbost gebied geruimd voor Indiase veerassen (Ongole, Nelore, Bragman e.a.). Onze veerassen van gematigde regios (Europese, USA, Nw Zeeland) zijn ongeschikt voor die gebieden, vanwege gemis aan tolerantie voor hitte en tropisch ongedierte en plagen. Hier hebben de Indiers geen schuld aan uiteraard, alleen al omdat d koe daar heilig is. het zijn de fokkers en veehouders en concerns daar, die voor die ramp zorgen, dankzij het DNA van de geschikte, van oorsprong Indiase rassen.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer11 mei 2022 - 20:12

Bragman moet zijn: Brahman.

Broma
Broma10 mei 2022 - 21:45

Deze reactie is verwijderd

Mr Ed
Mr Ed10 mei 2022 - 17:50

De diamant waar het hier om gaat is van De Beers uit Johannesburg, moet hij dan niet terug naar Zuid-Afrika?

Markzelluf
Markzelluf10 mei 2022 - 16:17

Prima hoor, dat deze mevrouw India idealiseert en allerlei juwelen en zo terug eist. Maar om (alle) Indiërs als vooruitstrevend te bestempelen, dat geeft mij wel een heel ongemakkelijk gevoel. Het kaste systeem, gedwongen huwelijken, de omgang met verkrachte vrouwen, als je dat als progressief beschouwt, dan vraag ik me af of je begrijpt wat de ideeën zijn die de partij die je vertegenwoordigt voorstaat.

Berend22
Berend2210 mei 2022 - 14:40

Alsof of die Indiërs zelf van die lieverdjes waren. Er werd in die tijd behoorlijk wat afgevochten en veroverd waarbij de sterkste maharadja bleef leven. Uiteindelijk bleek Engeland de sterkste

tinekea2
tinekea210 mei 2022 - 14:30

Los van de juwelen, claimt het Westen ook vaak eeuwenoude Indiase tradities zoals yoga, eetgewoonten en sinds kort body jewelry. Ja, wat een schande he? Zomaar eetgewoonten stelen, hoe durven ze! Ik stel voor dat in Nederland alleen nog stampotten gegeten worden, want de rest is alleen maar afkomstig van het stelen van eetgewoonten van andere landen. Neem nou het stokbrood, dat kan je toch niet serieus gaan eten in Nederland, als je enig historisch besef hebt en je culture appropriate echt belangrijk vindt ?

3 Reacties
Mr Ed
Mr Ed10 mei 2022 - 17:45

Aardappels zijn ook gestolen van de native Americans (in had bijna indianen geschreven), dus die stampot wordt ook een moeilijk verhaal.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten10 mei 2022 - 19:10

Je zit goed hoor, ongeveer 45 procent van de inheemsen prefereert Native Americans, iets meer American Indian. Dat idee dat 'Indian' zo verschrikkelijk wordt afgekeurd klopt niet.

dirk den boer
dirk den boer10 mei 2022 - 21:46

Ik lees hier al 2x stampot ipv stamppot. Als ik stampot zie, denk ik aan de hond in de pot, niet aan boerenkool met worst of zuurkool met spek, en mis ik de stamper die zijn werk moet doen

omaoeverloos
omaoeverloos10 mei 2022 - 14:29

De moderne mens is ontstaan op de plek waar nu de Makgadikgadi zoutvlaktes liggen, zeg maar het huidige Botswana. Daar vind je dus de oorsprong van alle culturen zoals die heden te dage bestaan in al hun mengvormen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mei 2022 - 13:57

Mwa de eerste Afrikanen mengden zich (in bescheiden mate) met de Neanderthalers.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 mei 2022 - 13:45

Als ik zo wat lees over de Koh i Noor waren de Britten de laatsten in een lange rij rovers. Maar goed, zij zijn wel degenen die het juweel eventueel terug zou kunnen geven. Wat betreft die culturele gebruiken, zo werkt dat gewoon, men neemt dingen van elkaar over. Hoewel ik me kan voorstellen dat zo'n bewering dat Rihanna die lichaamsjuwelen 'geïntroduceerd heeft' inderdaad de lachlust opwekt.

Guido3
Guido310 mei 2022 - 13:26

Altijd een lastige discussie - tot hoe ver ga je terug? Is Nederland dan ook "gestolen" van de Spanjaarden? Of van de Romeinen (Italië)? En moet daarbij dus alles eigenlijk terug naar die landen (doen we eigenlijk al een beetje met de EU bijdragen :-)). Het het westen claimt helemaal geen tradities als yoga of body jewelry. Deze worden gewoon erkend dat ze uit India komen. Er wordt dus niets geclaimd. Anders heeft het westen ook curries, nasi, bami "geclaimd". En verder: je lichaam versieren met sieraden gebeurd ook in andere landen/culturen/tradities, dus niet "geclaimd" van India - ben geen historicus, maar misschien heeft India het wel "geclaimd" van ander culturen.

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer10 mei 2022 - 15:29

Het komt allemaal weer natuurlijk gwoon uit de USA, land vd puristen en schuldbelijders, cultural expropriation, hoe komen ze erop? Onze speculaaspop is dat ook, vol tropische kruiden, en vrijwel al ons eten in restaurants, want zelf komen we niet verder dan boerenkool met worst. Indianentooi op je kop? Oppassen hoor, daar stoot je mensen mee tegen het hoofd. Hoe anders was dat in de koloniale tijd, toen was alles half en half gestolen, overgenomen, geintegreerd, you name it. Mulligatawny soup ??, half indisch, half engels (want indiers eten geen soep) Hahaha....

Satya
Satya10 mei 2022 - 18:37

Dirk Je haalt dingen door elkaar. Kunstschatten teruggeven lijkt mij normaal, bv de Nubische. Vind het juist leuk als culturen elkaar verrijken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mei 2022 - 8:24

@Dirk Ik denk dat je 'cultural appropriation' bedoelt. Het punt over de sieraden en kunstschatten is mijns inziens terecht, het punt over yoga en het overnemen van eetgewoontes en recepten niet. Dat de wereld vroeger anders in elkaar stak is zo, maar dat rechtvaardigt niet dat wij daar tot op de dag van vandaag de vruchten van plukken. Daar zouden we meer aan moeten doen dan dat er nu gebeurt.

FreddyvD
FreddyvD10 mei 2022 - 13:23

Hmmm Heerlijk dat seperatisme. Als eerste neem ik aan dat de Maharaja van Patiala zijn rijkdommen op een eerlijke manier verkregen heeft en de reden waarom de Engelsen daar redelijk gemakkelijk huis konden houden was toch echt omdat al die kleine koninkrijkjes druk bezig waren elkaar uit te moorden. Verder is de Yoga die wij momenteel al een paar eeuwen kennen geen Indiase Yoga meer, maar een fusion een beetje vergelijkbaar met de Indische keuken zoals deze door Chineze restaurants hier in Nederland verkocht worden. Vormen van Yoga en ook het versieren van het lichaam is niet iets Indiaas, dit zijn zaken waar mensen al sinds de prehistorie mee bezig zijn. In alle continenten die we hebben, net zoals dat dreadlocks niet perse voor mensen met een Afrikaanse afkomst zijn omdat deze bij de oude Grieken en oude Kelten ook al voorkwamen. Ik snap ook niet waarom dit soort stukjes geschreven worden, waarbij men dus voornamelijk de verschillen wil aanduiden ipv de overeenkomsten en wereldwijd hebben wij mensen heel veel overeenkomsten. Bah!

Hansje6
Hansje610 mei 2022 - 12:23

Plunderen nog wel..... ja er is een punt te maken van gestolen erfgoed, maar zolang de Britse koningin nog welkom is in India zou ik mij als NL PvdA-er ergens anders om drukmaken, bijvoorbeeld kansenongelijkheid in NL of als je wil, de positie van de vrouw in India. Maar voor de PvdA zijn dit soort problemen al opgelost?

weereenmening
weereenmening10 mei 2022 - 12:11

De Patiala Choker is bij mijn weten ontworpen door Cartier. Dus qua cultuur toe-eigening is het de Franse cultuur die gestolen is. Op zich niet minder erg, maar toch wat dichterbij. Zo zie je maar weer dat iedereen een beetje cultuur steelt van elkaar. Of misschien beter gezegd, een stukje cultuur deelt met elkaar. Gelukkig maar, want elke cultuur heeft zijn voordelen en dat brengt de mensheid verder en dichter bij elkaar. En weet je wie er vooral voorstander waren om culturen te scheiden, ach laten we die kant maar niet op gaan. Dat is iig niet een cultuur element dat je wilt overnemen.