© cc-foto: Henk Binnendijk
Het is niet het eerste, waaraan je denkt bij het begrip 'klimaatcrisis', maar de klimaatcrisis blijkt ook een groot gevaar... voor ons cultureel erfgoed! In zijn recente boek 'De toekomst van het verleden ' legt de hoogleraar Kunstgeschiedenis Thijs Westerling uit waarom.
De zeespiegel stijgt almaar. Veel monumenten zoals kerken en tempels en zelf hele steden (Venetië!) zullen, als we maar almaar bezig blijven met achteloos Gods water over Gods akker te laten lopen, binnenkort niet meer te redden zijn
Vooral Nederland , met name de randstad Holland, ligt in de 'vuurlinie, zeg maar 'waterlinie' van nu af aan. Want hoelang ons bestaande systeem van dijken en afwatering in ons (gedeeltelijk onder zeeniveau) liggende Nederland op termijn nog zal voldoen is hoogst onzeker.
Volgens Westerling kan niet worden uitgesloten dat we binnen afzienbare tijd de laagliggende stadscentra in de Randstad en hun cultuurschatten zullen moeten verplaatsen naar elders. Ideeën daaromtrent heeft hij te over, bijvoorbeeld: 'Breek het Paleis op de Dam af en bouw het weer op in Apeldoorn..'.
In feite is de boodschap van de Rijksbouwmeester in zijn recente Bouwadvies voor de Komende Regeringsperiode in de kern hetzelfde. Er kan niet langer gebouwd worden op de laag geplaatste gebieden in Holland. In dit advies wordt bv. Gouda en directe omgeving, wegens de diepe ligging onder de zeespiegel, wat Bouwplannen betreft volledig opgegeven .
Wanneer bovenstaand (doem)scenario in werking treedt...wanneer onze dijken bezwijken gaan, de Hondsbossche voorop ... wanneer de Nieuwe Grote Watersnoodramp Nederland gaat treffen … wanneer heel Holland gratis op vakantie in het Koninkrijk Atlantis en dat voorgoed... daar zijn de beide heren vaag over. Maar dat het gaat gebeuren, daaraan wordt niet aan getwijfeld.
Regeren is vooruit zien. Wat dus mijns inziens het allereerst verplaats moet worden is niet het Paleis op de Dam , maar... het 'Regeringscentrum Den Haag', wil ons land als komend rampgebied niet onbestuurbaar worden. 'Den Haag' moet verplaatst naar de Hoge Veluwe. Er zit niet anders op. Omgeving Hubertushuis- Museum Kröller-Muller. Of als dat niet kan: Amersfoort sur mer.
Met die verplaatsing slaan we dan twee vliegen in een klap. Zowel het programma Omzigt als het programma Van der Plas benadrukt dat Nederland te zeer gefocust is op de Randstad en te weinig op de regio's en dat moet nodig veranderen. Zie hier dé oplossing voor de sores van Omtzigt en van der Plas: Den Haag-Veluwe!
En er is zowaar nóg een positieve bijvangst. Namelijk een (kleine) bijdrage contra de ontlezing. Het gedicht van Hendrik Marsman Herinnering aan Holland ( Denkend aan Holland ..) zal ons van nu af aan vast veelvuldig worden voorgeschoteld in allerlei media tot op Tik Tok toe!
Het eindigt zo:
de lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijze veelkleurige
dampen gesmoord
en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zij eeuwige rampen
gevreesd en gehoord
Ach, deed er maar een W a t e r p a r t ij mee aan de komende verkiezingen … ik zou het wel weten wat mijn stem betreft!
cc-foto: Henk Binnendijk
Nee, niks verplaatsen in de Flevopolder leven ze al jaren ruim onder zeeniveau. Het rivierengebied is meer een zorgendingetje. Te veel dijken. Maar zonder randstad, wat zou Nederland mooi en opgeruimd zijn
Nederland had moeten ophouden met bouwen zodra de zandruggen op waren.
Op het moment dat de zeespiegelstijging echt een probleem gaat vormen voor Nederland, heeft ons nageslacht volgens mij iets grotere problemen dan de cultuurhistorische waarde van het Paleis op de Dam. Een groot deel vd aarde is dan bijvoorbeeld al onleefbaar geworden, ecosystemen zijn bezweken en mensen zijn ofwel op de vlucht of verdedigen hun territorium.
Kneepkens. Maar hoezo die boel verplaatsen naar de veluwe ? Rechts én links in de Randstad is het over één ding altijd eens . In het oosten woont enkel Eeën inslikkend volk wat uitgelachen mag worden . Ga ff in de UK vragen of je de boel daarheen kunt overhuizen? Blijf je meteen ook weer in het westen.
Ik ben oprecht benieuwd waarom mijn vorige bijdrage is afgekeurd. Ik probeer een positieve bijdrage te leveren aan het genoemde probleem. Ik ontken niets, scheld niet. Geef aan hoe we een nog beter zicht op het probleem kunnen hebben ahv de aanwezige metingen. Neem een voorbeeld aan vdHorst die als hij het niet eens is met een reactie dan de reageerder beleefd van repliek dient. Nu heb ik geen idee.
Op zich best een goed idee om de randstad naar hoger gelegen gedeelten van het land te verplaatsen. Maar ik vind dan wel dat degene die de klimaatverandering op hun geweten hebben: Rechts, gewoon fijn in het westen moeten blijven. Sterker, halve garen en halsstarrige rechtse figuren als Henk Kamp kunnen het beste westwaarts gedorteerd worden.
@Break: Je bent je er wel van bewust dat in de grote steden in het westen links vaak de meerderheid heeft? Je weet ook dat de meeste vervuiling komt uit de grote steden?
Je realiseert je ook dat mileu en klimaat tot voor kort door rechts werd afgedaan als "linkse hobbie"? Linkse mensen leven veel milieubewuster en denken meer om het klimaat. Waar rechts nog lekker de wereld rond vliegt, liefts zo vaak als maar kan en bij voorkeur korte vluchtjes die je ook op de fiets had kunnen doen (bij wijze van spreken). Dus nee, alles wat rechts is mag gewoon fijn in het westen blijven wonen. Ik bedoel, je kunt ook blijven vliegen als je huis een meter of wat onder water staat, nietwaar? En vlees blijft ook wel te koop. Alleen ja, het is wat lastig autorijden als de Azoveel drie meter onder zeeniveau ligt, toegegeven. Maar rechts vind zichzelf geweldig dus heeft links het gewoon gedaan, of de buitenlanders, of de uitkeringsgerechtigden, of de werknemers, kortom alle andere wat normaal na kan denken zeg maar en niet geobsedeerd is door geld en haat.
Dit scenario was ook het thema van het kinderboek 'Niemand houdt me tegen', van Evert Hartman. Een verhaal over het Nederland in de 22ste eeuw. In deze setting is in de 21ste het grootste gedeelte van de Randstad onder gelopen. Amsterdam is verhuisd naar Overijssel. En Rotterdam is gered door een gigantische hoge dijk. Of ik het oordeel van een criminoloog en een hoogleraar Kunstgeschiedenis gelijk moet volgen in dit verhaal? Tja, op dit moment staat de waterwering er in Nederland nog goed genoeg voor om de huidige en toekomstige uitdagen wat betreft de stijgende zeespiegel aan te kunnen. Tuurlijk moet je continu waakzaam blijven, zie de waarschuwingen die er voor de Watersnoodramp in '53 al waren. Maar aan dit doemdenken hoeven we ook niet gelijk te doen.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Een knap staaltje cognitieve dissonantie van dom rechts Nederland: Blijven stemmen op partijen die niks willen doen tegen de CO2 uitstoot maar wel hoog van de toren blazen dat we de Nederlandsche cultuur moeten beschermen tegen dreiging van buiten af.
Zoals ook Indonesië een nieuwe hoofdstad krijgt: Nusantara. Want Jakarta gaat kopje onder.
@John: Vertel eens wat het zakken van Jakarta te maken heeft met de opwarming? Weet jij meer dan de wetenschappers?
Daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn. Zowel Amsterdam als Jakarta zullen op termijn onder de golven verdwijnen door niet duurzaam omgaan met de aarde.
@Joost: Jakarta zinkt weg. Dat klopt. Dat heeft echter weinig te maken met het stijgen van de zeespiegel.de reden is het onttrekken van grondwater uit de bodem voor drinkwater. Dat Amsterdam 2-3 cm per eeuw zakt (los van de effecten van de opwarming op zeewater) heeft te maken met de stijging van Noorwegen.
Neemt niet weg dat het dalen van de bodem een feit is en dat er niet op moet worden gebouwd.
@Danielle: En je punt is? In Jakarta wordt al nagenoeg niet meer gebouwd. Over niet al te lange tijd bestaat deze stad niet meer. Het punt was dat het probleem van Jakarta niets te maken heeft met het onderwerp waar dit artikel over gaat.
Goed lezen Polarisaro. Ik schrijf door niet duurzaam gebruik van de aarde. Zowel de zeespiegelstijging door teveel uitstoot van broeikasgassen als het onttrekken van teveel grondwater aan de bodem is niet duurzaam gebruik van de aarde. Beiden zijn het gevolg van de beklemmende sociaal economische ordening die we met elkaar in stand houden.
Zijdelings wel. Steeds meer mensen op lastige plaatsen zonder mogelijkheden ergens anders te gaan wonen.
Polen en Duitsland hebben ruimte genoeg. Verplaatst de randstad daar naar toe!
Die twee landen hebben, weliswaar op verschillende gronden, destijds een redelijke frustratie opgelopen met het zoeken van "lebensraum" in het oosten.
Turkije ligt voor een belangrijk deel in de Kaukasus. Je hebt daar grote steden op 2000 meter hoogte. Istanbul niet natuurlijk, dat ligt aan zee. De Turken hebben de provinciestad Ankara tot hoofdstad gebombardeerd omdat Istanbul al in te veel opzichten domineerde. Maar met de stijgende zeespiegel is het wel handig dat Ankara op bijna 1000 meter hoogte ligt.
De bevolking krimpt er en een geleidelijke verplaatsing van Nederlanders naar de Duitse steden zou moeten kunnen.