Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het was geen demonstratie in Rotterdam, het was een oproer

  •  
20-11-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
5914264f541edaca2fd5389ab5900b4a

© Oproer in Crooswijk 1934

Wat in Rotterdam gebeurde, is niet zomaar een incident. Vers twee is of de autoriteiten nu zullen proberen de oorzaken van die onvrede weg te nemen
De verontwaardiging over de gebeurtenissen in het Rotterdamse centrum is groot. Minister Ferdinand Grapperhaus maakte zich ongetwijfeld tot tolk van miljoenen Nederlanders door te verklaren: “De rellen en het extreme geweld tegen agenten, ME en brandweermensen gisteravond in Rotterdam zijn weerzinwekkend om te zien. Mannen en vrouwen die elke dag de straat op gaan voor onze veiligheid, zijn belaagd en bekogeld met stenen en vuurwerk. Ook hebben journalisten te maken gehad met geweld en zijn er forse vernielingen aangericht.”
Het gezag is blijkens de boze woorden van de bewindsman nog niet klaar met de daders. Er zal zware repressie volgen: “De politie en het Openbaar Ministerie doen er alles aan deze relschoppers op te sporen, te vervolgen en te straffen. Naar de schietincidenten doet de Rijksrecherche onderzoek, zodat duidelijk wordt wat er precies gebeurd is.”
De volkswoede is voorstelbaar maar mag ons niet blind maken over wat er daadwerkelijk gebeurde. Dit was geen demonstratie. Het was een oproer. Die komen in Nederland behoudens het supportersgeweld weinig voor. De tonelen van vernieling die dit weekend in de media te zien zijn, hebben in ons land weinig parallellen. Dat zijn de beelden van het Amsterdamse kroningsoproer in 1980. Of die van het Jordaanoproer in Amsterdam en vergelijkbare onlusten in het Rotterdam van de jaren dertig. Hieruit blijkt eens te meer hoe zeldzaam oproeren zijn in de Nederlandse geschiedenis.
Er zijn in Rotterdam aan alle kanten grenzen overschreden. De oproermakers wisten de politie aanvankelijk te verjagen. Ze maakten patrouillewagens buit en staken er minstens een in de hens. Ze stookten hoog oplaaiende vuren. Ze hielden de brandweer tegen. In de nacht van vrijdag op zaterdag lag de Coolsingel erbij als een slagveld. De politie kon alleen maar de overhand krijgen door versterkingen te laten aanrukken uit heel het land. Bovendien is er gericht geschoten. Ook werd het treinverkeer van en naar de stad stilgelegd. Dat is ongehoord: gericht schieten op oproerig volk en een hele stad isoleren.
Historisch gezien maken de machthebbers in Nederland korte metten met oproer. Na een keiharde aanpak op de dag van de onlusten zelf, volgt repressie en het stellen van stevige voorbeelden. Tijdens het oproer zelf wist de politie maar een beperkt aantal deelnemers in te rekenen – daarbij lijkt de wapenstok royaal gebruikt. Hierbij zal het echter niet blijven want de autoriteiten beschikken over moderne opsporingsmiddelen: de Coolsingel en omliggende straten hangen vol met camera´s. Wie met onbedekt hoofd en een voorwerp in de hand op beeld staat, mag een klop op de deur vrezen.
RP-P-OB-82.729

© Oproer te Rotterdam, 1690, Simon Fokke (toegeschreven aan), 1722 - 1784. Collectie Rijksmuseum.

Een traditioneel oproer in de Nederlandse traditie werkt aldus: de menigte valt de woningen aan van de gedragsdragers op wie men de pik heeft. De deur wordt ingetrapt. Iemand pakt de bijbel en geeft die bij de buren af. Daarna gooien de oproerlingen de hele inboedel op straat. Niets wordt heel gelaten. Alles gaat de vernieling in. Stelen of plunderen gebeurt nadrukkelijk niet. De oproerlingen wensen één ding duidelijk te maken: dieven zijn zij niet. Wie toch iets probeert mee te nemen, zal het voor altijd heugen. De buit wordt kort en klein geslagen of in de gracht gegooid. Een mooi Rotterdams voorbeeld is het Costermanoproer uit 1690. Het zal interessant zijn om te zien of en hoeveel er dan in Rotterdam is geplunderd.
Uit de berichtgeving valt in ieder geval nu al een andere overeenkomst met die heel oude oproeren te distilleren: de betrokkenen leken uit alle segmenten van de bevolking afkomstig te zijn. De meesten waren jong en beweeglijk maar Baudetfans, Wildersadepten en jonge moslims gingen zij aan zij de politie te lijf. Al verschilden de oorzaken, in hun gemoed broeide dezelfde drift.
Maak niet de fout dat het de armen en de slachtoffers van het kapitalisme waren, die hun onvrede naar voren brachten. Voor de rechter zal straks blijken dat de meeste daders werk hebben en een gezin. Daarom zullen hun advocaten clementie bepleiten. Het is immers in niemands belang het economisch fundament weg te trekken onder hun tot dan toe oppassend bestaan. De verdachten zullen op hun beurt verklaren dat ze ook niet wisten wat er in hen voer. Dat zij zich mee hadden laten slepen. Dat zij in essentie niet waren zoals zij zich op de Coolsingel hadden gemanifesteerd. Het zou mij verbazen als er verdachten optreden die proberen hun proces te politiseren.
Toch zijn oproeren in Nederland altijd een uiting van diepe onderhuidse onvrede. Dat moet nadrukkelijk worden vastgesteld. Wat in Rotterdam gebeurde, is niet zomaar een incident. Vers twee is of de autoriteiten nu proberen de oorzaken van die onvrede weg te nemen. Dat hebben ze in Nederland zelden gedaan. Integendeel: zij lieten hun tanden zien en uiteindelijk reageerde het volk met moedeloosheid. Ook nu zullen de machthebbers in ons land op deze afloop gokken: stel de nodige voorbeelden, tolereer niks en dan ebt het vanzelf wel weg. Er zijn tenslotte genoeg onderdanen die er bang voor zijn dat straks oproerlingen bij hen voor de deur de geliefde middenklasser in brand steken. Zij zorgen voor je verkiezingswinst.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (62)

henk-alexander
henk-alexander21 nov. 2021 - 22:57

De geschiedenis kent talloze oproeren die a.h.w. een seismografische functie hadden op het ongenoegen in een samenleving, althans een deel van de samenleving detecteerde - een thermometer gestoken in de samenleving. Nu zien we als brave burgers hoe het plebs als een uiteenspattende etterbuil de samenleving verziekt. Opmerkelijk dat niet erkend wordt dat het hier om een onaangenaam symptoom gaat. De oproerkraaiers kunnen, zoals het altijd is gegaan, hun straf tegemoet zien; van een boete tot celstraf en ander ongemak. Of hiermee ook het ongemak dat vandaag de dag op de deugdzame burger drukt enigszins wordt verlicht, is de vraag.

Bouwman2
Bouwman221 nov. 2021 - 15:25

Wat wordt het eertijds stil en ned'riig Rotterdam een boom vol kwade vrucht ontaardt van zijnen stam. Een hof vol hoge pracht, een winkel vol gebreken een spot van zede en tucht, een school vol linksen streken.... Bovenstaande zijn regels uit een anoniem vers uit 1729. Met als motto "Quantum mutatus ab ilo". Semper idem. .

frankie48
frankie4821 nov. 2021 - 11:39

"Maak niet de fout dat het de armen en de slachtoffers van het kapitalisme waren, die hun onvrede naar voren brachten. Voor de rechter zal straks blijken dat de meeste daders werk hebben en een gezin. Daarom zullen hun advocaten clementie bepleiten." Nee het waren niet de slachtoffers van de toeslagenaffaire, want die werkende gezinnen zijn door het neoliberale systeem met het vingerwijzen naar de verliezers, als gezinnen uit elkaar getrokken en konden in armoede verder leven. Maar het zijn zeker ook niet de winnaars van het neoliberale systeem, waarbij het handje boven het hoofd gehouden wordt. En compassie vragen van een rechter, daar zijn de afgelopen week hele rapporten over verschenen, ik geloof dat de conclusie was dat zij te veraf stonden van de mensen die elke maand elk dubbeltje moesten omdraaien!

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach21 nov. 2021 - 11:14

Hoe minder je hebt te verliezen, deste extremer (in de zin van minder voorzichtig) je daden. Kennelijk heeft een deel van de jeugd weinig te verliezen. Ja hoe los je dat op? Als we nu eens zorgden dat die kinderen wèl iets te verliezen hadden zoals een woning, een vaste baan, een schone omgeving en een toekomst? Zou dat kunnen helpen?

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman221 nov. 2021 - 15:27

Neen, want ook al heb je schier alles, je kunt ook dat verliezen.....

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -21 nov. 2021 - 11:14

Grapperhaus is nu typisch een bewindsman die reactief re(a)geert ; achter de feiten aan lopen, schreeuwen vanaf de zijlijn, verontwaardigd wat er gebeurt. Minister zijn is geen hobby voor ijdeltuiten maar een vak.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman221 nov. 2021 - 15:36

Piskijkers en wichelroedelopers worden nooit minister.... Een het is een vak, waar je veel voor moet opofferen en veel voor moet incasseren. Het zou mijn vak niet zijn, maar voor meneer Bal ook duidelijk niet. .

Mo4
Mo421 nov. 2021 - 9:15

Beste meneer van der Horst, een uitstekend stuk. Maar er is nog een reden voor de boosheid en frustratie , die tot de oproer in 010 heeft geleid. Al jaren wordt Rotterdam misbruikt door beroeps politici, die hun eigenbelang boven de belangen van de gewone rotterdammers zetten. En alles doen om maar in de landelijke politiek te komen. Ook als dit beleid slecht voor de stad rn zijn

3 Reacties
Mo4
Mo421 nov. 2021 - 9:43

En zijn inwoners is. En deze politici denken dat rotterdammers achtelijk zijn. Bekenste voorbeeld is die onderwijzer uit Bruinise. Die in Rotterdam al niet super was. Maar gepromoveerd naar de landelijke politiek, heel nederland van zijn wanbeleid laat genieten Hugo de Jonge. Maar de ellende gaat gewoon door. Fractievoorzitter van de VVD , vincent karremans afkomstig uit Wassenaar ! En cda lijsttrekker Christine Eskes afkomstig uit Linschoten ! Zijn 2 voorbeelden van de huidige misbruikers (carriere politici), die denken dat wij gek zijn. En alles doen om in de 2de kamer te komen. Een mooi voorbeeld van wanbeleid wat tegen de belangen van de gewone rottterdammers gaat ; Is de nieuwe verordering woningmarkt en samenstelling woonvoorraad 2021. Ingegaan 1-7-2021. Dit houdt in dat voor kamerverhuur vanaf 3 personen, een vergunning van de gemeente nodig is. Bedoelt om de woekerprijzen die huisjesmelkers (vaak vvd of cda stemmers ) vragen , 900 euro voor een kamer met gedeelde toilet en douche , tegen te gaan. Alleen is de nwe verordering puur gelul. Want de vvd (karremans) en het cda( eskins) hebben uiteraard een uitweg voor de huisjesmelkers laten bestaan. Die uitweg heet de WOONGROEP. Huisjesmelkers die in een bovenwoning 3 kamers laten timmeren en een minihuiskamer, noemen zo'n bovenwoning een woongroep. En kunnen nu nog steeds 3 maal 900 euro is 2700 euro voor een woning krijgen. Met dank aan de rotterdamse vvd en cda. En dan vinden ze het op het stadhuis en in het college, raar dat zoveel jonge mensen boos zijn. G2 was de druppel maar niet de oorzaak van de oproer.

Ed Verbeek
Ed Verbeek21 nov. 2021 - 11:08

@Born010west Maakt allemaal niet uit, als een land in angst is, moet er een gemeenschappelijke vijand gevonden worden, dan is er geen ruimte meer voor historisch relativeringsvermogen. Dat heb je altijd in de geschiedenis gezien.

Bouwman2
Bouwman221 nov. 2021 - 15:41

Nou, meneer Ed, u moet toch even het begrip relativeren een weinig relativeren.

Jonathan2
Jonathan221 nov. 2021 - 8:44

Ze kunnen die onvrede voor een deel niet wegnemen omdat die bij vele is gebaseerd op een alternatieve werkelijkheid. Ik ben geen fan van Rutte maar hier kan hij niet veel aan doen, en is met een ander beleid slechts te dele weg te nemen. Een deel was daar omdat zij weigeren verantwoording voor de gevolgen van hun daden te nemen en zichzelf in de slachtofferol plaatsen, wel of niet beïnvloed door de politieke agenda van een fascistische volksmenger en nu zwevend in een alternatieve werkelijkheid. Een deel was rellende jeugd, en deel zal mogelijk terecht vinden dat we in een maatschappij leven waarin voor sommige groepen hele andere regels en normen gelden dan voor andere groepen en niet het onderscheid kunnen maken tussen rechtmatige verantwoordelijkheid en onrechtmatig behandelt worden door je sociale status. Wat Rutte wel had kunnen doen, is dat als je regels instelt er dan serieuze consequenties moeten zijn als je deze overtreedt. Gewoon zorgen dat de regels worden nageleefd, mensen verantwoordelijk voor de gevolgen van hun daden maken. Dat had zeker een deel van de ellende kunnen voorkomen, en ook de duur van regels zeer waarschijnlijk verkort.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 nov. 2021 - 8:35

Over welke onderhuidse onvrede heeft Van der Horst het hier? Hij laat dat onbenoemd. Hij sluit elke column af met zijn mantra over de affaires rond het aardgas en de toeslagen. Daar is zeker veel ontevredenheid en verontwaardiging over, ook buiten de kring van betrokkenen en je zou dit 'onvrede' kunnen noemen maar die is niet onderhuids. Het verband met dit oproer zie ik niet. De kritiek op de aanpak van de pandemie is ook niet van de lucht maar ook dat is niet onderhuids. Een verband met dit oproer zie ik wel want opruiing doet zijn werk. Wat is dan wel de onderhuidse onvrede?

GMatth52
GMatth5221 nov. 2021 - 2:11

"Maak niet de fout dat het de armen en de slachtoffers van het kapitalisme waren, die hun onvrede naar voren brachten. Voor de rechter zal straks blijken dat de meeste daders werk hebben en een gezin." Juist diegenen die werk hebben, en ook al dan niet een gezin, zijn de slachtoffers van het kapitalisme. Omdat zij door hun werk de winsten voortbrengen, die de kapitalisten zich toe-eigenen. Ook de slachtoffers van de Toeslagenaffaire hebben veelal werk, en een gezin. Er zijn ook werkende armen. En Han van der Horst haalt heel toepasselijke woorden aan van minister Grapperhaus: "Mannen en vrouwen die elke dag de straat op gaan voor Ònze veiligheid, zijn belaagd en bekogeld (...)." ''Onze'' veiligheid, die van de kapitaalbezitters en de machthebbers. Het antwoord van de machthebbers zal keiharde repressie zijn.

Sonic2
Sonic220 nov. 2021 - 23:30

Ik denk vooral dat je overal nu ziet dat we in een grimmige en gewelddadige fase van de pandemie zitten. Het viel me vorig jaar al op hoe goed de overgrote meerderheid met de lockdown om ging. Nederland ging al handwassend, klappend voor zorgpersoneel de crisis door. En er was eensgezindheid. En uiteraard schaarde een groot deel van de bevolking zich achter de premier. Dat is een vrij bekend verschijnsel. Nu zitten we in de 2e fase van de pandemie en je ziet overal de pijn, rancune, het sentiment en de woede opborrelen. De verdeeldheid is enorm. Dit zijn de inleidende beschietingen. Ik denk dat we in januari en februari in rustiger vaarwater komen, maar de komende weken worden krankzinnig. Vooral als er 2G of lockdown komt zal het helemaal los gaan. En ook de toekomstige ontwikkelingen in de ziekenhuizen zullen deze achtbaan verhevigen. Het is op dit moment een best complexe en explosieve cocktail die op ontploffen staat. Ik blijf het herhalen. Het kabinet had met een beleid moeten komen wat voor mensen is vol te houden. Ze hadden minder naar virologen moeten luisteren en nooit winkels, kappers in het slot moeten gooien. En ook niet restaurants of terrassen. Het is aan het ontploffen allemaal. En natuurlijk gebeurt het geweld nooit door fatsoenlijk Nederland. Het zijn altijd weer dezelfde groepjes. Het gebeurt nooit in Haren, Paterswolde of Bergen. Het is altijd weer dezelfde groepen.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 nov. 2021 - 11:50

het zijn inderdaad de plekken waar de armen wonen maar dat is een hedendaags taboe , dus zegt rechts dat het de moslims zijn en links dat het de fascisten van baudet zijn armoe is niet hip - niemand komt nog op voor de armen

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2021 - 23:35

De rellen vonden plaats in de steden, niet in dorpen. Lui uit Paterswolde & Haren die wilde rellen konden prima in Groningen terecht.

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 nov. 2021 - 19:16

[Wat in Rotterdam gebeurde, is niet zomaar een incident. Vers twee is of de autoriteiten nu proberen de oorzaken van die onvrede weg te nemen] Wat is volgens jou die onvrede, Han? En wat als die onvrede vooral is aangewakkerd? Geëxploiteerd? Er zijn tegenwoordig nogal wat enablers actief. Enablers die maar wat graag angst zaaien, opruien en 'schuldigen' aanwijzen. Wat niet wil zeggen dat de 'demonstrerende' mensen geen reële problemen hebben, of terechte grieven. Maar wie in een gewelddadige oproer verzeild raakt, een oproer tegen corona-maatregelen, en daarbij optrekt met hooligans en extreem-rechts, die is toch ergens van boze burger in een nuttige idioot veranderd, dunkt mij. Het lijkt mij toch allemaal verdacht veel op 'pizza-gate'.

5 Reacties
gimli55
gimli5521 nov. 2021 - 7:59

@Le Chat Botté Heeft de jeugd van tegenwoordig nog perspectief in een positieve toekomst met het huidige politieke klimaat? Dat is de vraag die we onszelf moeten stellen en waarschijnlijk is het antwoord te vinden in het vertrouwen in de politiek, het vermogen van de politiek om de zaken nadelig te regelen voor de burger. Beloftes worden tegenovergesteld ingevuld in beleid. Zekerheid wordt afgebroken en verslechterd. Kijk naar de milieu en klimaat problemen en de onwil om daar iets aan te doen. Het gedrag van de politiek geeft weinig vertrouwen voor hun toekomst. Doe eens een stap terug en kijk naar alle verslechteringen op werkgebied, woningbouw, pensioenen, toekomst beeld voor de jeugd en de latere generaties. Een deel pakt aan, een deel zakt in en een deel zal in opstand komen. En een deel zal meelopen en alles accepteren. Je kunt wijzen, beschuldigen en verwijten, maar dat lost niet op voor de jeugd. Verwachten dat door strenger straffen, je dit kunt voorkomen, is wel erg naïeve. Kijk in het verkeer met steeds hogere boetes blijven mensen overtredingen maken. Het wordt geen middel maar een doel om geld te genereren, haalt de agent of BOA zijn target niet dan krijgt hij of zij een negatieve beoordeling. Heeft de jeugd nog toekomst in dit politieke systeem? Heeft de mensheid nog toekomst in dit huidige politieke systeem?

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 nov. 2021 - 15:09

@gimli Ik ben me zeer bewust van de systeemproblemen die wij, maar vooral jongeren voor hun kiezen krijgen. Maar het feit dat er onzekerheid is voor jongeren is nog geen bewijs dat iedere oproer daardoor ingegeven wordt. In tegendeel. Ik heb de indruk dat er meerdere factoren tegelijkertijd spelen: systeemcrises, future shock (Alvin Toffler), hubris (dat bepaal ik zelf wel; Dunning-Krugereffect), criminele omgeving (determinant hier is: (verbaal) geweld gebruiken om doelen te realiseren), desinformatie en intrigantenpolitiek. In mijn beleving is de oproer in Rotterdam vooral ingegeven vanuit de mix: hubris, criminele omgeving, desinformatie en intrigantenpolitiek en (vrijwel) niet vanuit systeemcrises en future shock.

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 nov. 2021 - 15:12

@gimli En ter aanvulling: "De jeugd" is een veel te brede container. Er is - bijvoorbeeld - nogal een verschil tussen de (perceptie van) problemen en drivers van kansarme versus kansrijke jongeren.

gimli55
gimli5521 nov. 2021 - 22:54

@Le Chat Botté Kijk daar kan ik het mee eens zijn, je kunt altijd nog een boom opzetten over de verdeling tussen de verschillende redenen. Gezien de andere grote steden, waaronder nu Brussel, zal dit vaker voor gaan komen. Blijven wijzen naar de verdeling, zal niets oplossen. Zo lang de jeugd en wij geen alternatief en geen perspectief meer geboden wordt, zal er in meer of mindere mate oproer optreden. Je kunt strenger straffen, maar dat zal weinig helpen. Ook in het verkeer worden nog steeds overtredingen begaan ongeacht dat het nu vele malen duurder is geworden dan in het verleden. Je kunt niet alles met poen oplossen, dat is de neoliberale manier van aanpakken. Bedankt voor je nuancering, daar heb ik wat aan.

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 nov. 2021 - 12:07

@gimli Heel prettig om te ontdekken dat we een 'common ground' hebben. Fijne dag!

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -20 nov. 2021 - 18:39

aan de kleding te zien was het gewoon een verzetje; niets politiek aan. Politie had gewoon hard moeten ingrijpen; etnisch profileren of niet. 20 arrestanten ... wat een afgang voor justitie.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 nov. 2021 - 17:11

Het is niet veel anders dan het geweld van voetbalsupporters. Door er een verklaring voor te geven geef je het een zekere legitimatie. Voor de voetbal rellen werden de coronamaatregelen genoemd als oorzaak maar waarom kwamen die rellen dan alleen voor bij voetbalsupporters? Deze rellen hebben ook geen oorzaak. De jongeren gebruiken de meme van onvrede om eens lekker los te gaan. Net zo min als de onvrede van fvd en pvv stemmers echt of enig politieke waarde heeft moeten we ook deze rellen niet willen politiseren. Het is te veel eer voor ze en voor je het weet roept een of andere sociaal wetenschapper dat we rekening met de gevoelens van deze groep moeten houden. FvD staat al klaar om deze straatvechters te omarmen en te gebruiken als waarschuwing voor wat er gebeurt als we niet naar Baudet luisteren.

Erik20
Erik2020 nov. 2021 - 16:42

Als je de beelden bekijkt zie je dat je het eigenlijk nauwelijks een demonstratie kan noemen. Dit waren grotendeels jongeren die alleen uit waren op rellen, met daartussen een enkele "echte" demonstrant. Maar dan nog hoor je mensen het goedpraten en het "verzet" noemen...

TwoTone
TwoTone20 nov. 2021 - 16:26

Het toont alleen maar meer aan dat er echt gestreden zal moeten worden voor de democratie en daarbij behorende vrijheden en grondwettelijke rechten. In het Eu tijdperk is alles wat met democratie te maken heeft verdrukt, covid heeft dit proces van verdrukking versnelt, overigens waarschijnlijk niet zo bedoeld door politici. Rellen gaan het tij niet keren. Gezocht moet worden naar goede bestuurders en politieke processen die weer de demo gaan respecteren.

1 Reactie
Ed Verbeek
Ed Verbeek20 nov. 2021 - 18:47

@twintone " en daarbij behorende vrijheden en grondwettelijke rechten" Ja, die grondwettelijke rechten en vrijheden, wie heeft het daar nog over?

gravin2
gravin220 nov. 2021 - 15:37

@han, "De meesten waren jong en beweeglijk maar Baudetfans, Wildersadepten en jonge moslims gingen zij aan zij de politie te lijf. Al verschilden de oorzaken, in hun gemoed broeide dezelfde drift." Ik snap deze zinnen niet, Het woordje "maar" doet een tegenstelling vermoeden. of staat er dat Baudetfans als enige in de opsomming jong en beweeglijk zijn?

1 Reactie
Robert Dilessen
Robert Dilessen20 nov. 2021 - 18:41

@gravin Misschien dat het de historicus van der Horst opvalt dat er bij maatschappelijke onrust nu voor het eerst ook witte raddraaiers onder invloed van populistisch rechts bij zitten. Eerder was het over het algemeen alleen op die schaal van links-extremistische jongeren zoals de diverse krakersrellen en nog andere, de Schilderswijkrellen van een paar jaar terug waar het vooral gekleurd reltuig was, rellen die te vergelijken zijn met de witte Duindorprellen die al evenzo gedreven werden door simpel reltuig, en tenslotte het diffuse amalgaam van rellende voetbalsupporters.

Robert Dilessen
Robert Dilessen20 nov. 2021 - 15:22

Het was net zo goed voetbalsupportersgeweld, gevormd door jongemannen van allerlei afkomst en etniciteit, als dat het het de maar al te bekende gekleurde en witte reljeugd was die bij iedere willekeurige aanleiding eigen wijken of plaatsen waar via social media is toe opgeroepen in slagvelden veranderen.

Bouwman2
Bouwman220 nov. 2021 - 15:22

Je wilt het palingoproer van 1886 enhet broodoproer van 1846 toch niet vergelijken met de Spaanse furie van 1576? Of de Beeldenstorm tien jaar eerder? De laatste poging tot revolutie was die Van Pieter Jelles Troelstra en die werd afgelast. Nederland is geen land van heldendom.en bepalende revoluties. De Vader des Vaderlands heet niet voor niets Willem die Zwijger.Wij kennen geen sterke mannen en grote schrijvers. Ook geen grote comonisten. We laten het bij Cornleis Dopper en die vervelende Simeon ten Holt. Er zijn ook geen grote filosofen. de enige was Baruch Spinoza en die had nog Portugese wortels ook. Nederlnd is een klein land en in vrijwel alles gemiddeld. een zesje dus. Laten we wel zijn, de meest gewichtige Nederlander was niet Annie MG. Maar HollebolleGijs.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 nov. 2021 - 21:39

Vanwaar deze weg-met-ons-reactie Bouwman?

MichelB2
MichelB220 nov. 2021 - 14:41

Rotterdam wordt kapot gemaakt door RJK, de gewelddadige hooligans van Feyenoord. Worden deze fsscisten gestopt ⁉️

1 Reactie
Jozias2
Jozias220 nov. 2021 - 21:08

@michel RJK is zeker gewelddadig maar fascistisch? Als iedereen fascistisch is is niemand fascistisch.

Hoi3
Hoi320 nov. 2021 - 14:21

''Dit was geen demonstratie. Het was een oproer. Die komen in Nederland behoudens het supportersgeweld weinig voor.'' Wat te denken dan van de avondklokrellen in Den Bosch? https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5225828/avondklokrellen-den-bosch-primera-celstraffen-rechtbank Het ligt meer voor de hand om te veronderstellen dat dit kwaad zich langzaam decennia lang al heeft kunnen invreten in de Nederlandse samenleving en zich niet zomaar met snoeihard overheidsoptreden (wapenknuppels/kogels/celstraffen etc.) meer zal laten temmen. Rutte4 zal de handen vol hebben om het tij enigszins te keren. De voedingsbodem voor volksoproer wegnemen gaat echt niet van de een op de andere dag. En dat zal dus echt niet gaan met alleen maar miljarden (klimaat) subsidies uitdelen aan de rijken en hun ondernemingen, hun villa's, hun Tesla's, hun biomassacentrales, vrijwillige euthanasie etc. En paupers de rekening laten betalen via allerlei achterdeurtjes als bijvoorbeeld de jaarlijkse villahypotheekcrisisverhuurbelasting van elk jaar weer 2 miljard. Waarvan Rutte 4 nu denkt 500 miljoen te gaan schenken aan op winst beluste woningcorporaties opdat die daar dan dure huurwoningen mee kunnen bouwen. En verhuren aan sociale huurders die dan ook weer villahypotheekcrisisverhuurbelasting uit de mond moeten gaan sparen om de schatkist te spekken. https://www.woonbond.nl/publicatie/winst-woningcorporaties Voor het overige ben ik van mening dat bijzonder onderwijs moet afgeschaft. Alle kinderen naar de openbare school. Want ook die tweedeling is een van bouwstenen die bijdraagt aan de voedingsbodem waarop onlusten e.d. gedijen. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die kinderen willen segregeren naar kleur, religie, afkomst etc.

3 Reacties
Jozias2
Jozias220 nov. 2021 - 18:05

@hoi Meer dan de helft van de aangehouden verdachten waren minderjarig dus ik denk dat de stelling dat het vooral jongeren waren die uit waren op sensatie en rellen aannemelijker is dan dat het ze echt ging om groot maatschappelijk onrecht zoals de belastingvoordelen voor mensen met een koopwoning....

gimli55
gimli5520 nov. 2021 - 21:23

@Jozias De minderjarige jeugd kijkt om zich heen en ziet dat de huidige politiek alle fundamentele problemen naar de toekomst doorschuift, er wordt hun geen perspectief geboden, die wij in onze jeugd wel hadden. Bij ons werkte de belofte nog dat wanneer we maar hard genoeg werkten, het later beter zou gaan. Dat is nu natuurlijk niet meer zo, zij krijgen de resultaten van het uitstel van Rutte 1 tm 7 voor hun kiezen. Geen perspectief en geen alternatief voor de toekomst, er zal vast een deel voor de sensatie zijn gekomen, maar je kunt net als bij de ongevaccineerden, niet alles over 1 kam scheren. Of ken je de demonstranten persoonlijk en weet je hun beweegredenen?

DaanOuwens
DaanOuwens22 nov. 2021 - 10:13

@ Kees/Jozias/gimli55 Alleen al het idee dat de rellende jongeren een politiek georiënteerde drive zouden hebben is al lachwekkend. Dat de segregatie van jongeren op school van enige invloed zou zijn is ook onzin. De wijken rondom het Rotterdamse centrum zoals Feyenoord, Crooswijk, Oude Westen en Middelland worden al grotendeels bevolkt door mensen met een kleurtje. Alleen de kop van Zuid is deels een witte enclave. Kees start weer eens een non discussie gebaseerd op zijn denkbeelden die in 1960 al gedateerd waren. En omdat er naast allochtone tieners ook Feyenoord hooligans deel uit maakten van de relschoppers is er sowieso al geen simpele verklaring mogelijk. De enige zinnige conclusie die eruit getrokken kan worden is dat in grote delen van de samenleving weerstand is tegen het geheel en dat de motieven daarvoor divers zijn. Er is afkeer voor Rutte, afkeer voor het liberale beleid, afkeer voor het coronabeleid, afkeer voor het Rotterdamse politie optreden, afkeer voor de Rotterdamse politiek. De rellen laten de verregaande defragmentatie van Rotterdam zien. De stad waar de maatschappelijk tegenstellingen het grootste zijn in Nederland. Dat is de reden voor de rellen. Maar het is nogal onverstandig en kortzichtig om daar het eigen politieke gelijk in te zien of te ontkennen dat er in de samenleving niet iets fundamenteel fout gaat.

gimli55
gimli5520 nov. 2021 - 14:00

"Wat in Rotterdam gebeurde, is niet zomaar een incident. Vers twee is of de autoriteiten nu zullen proberen de oorzaken van die onvrede weg te nemen." Ervaringen uit het verleden zijn een zekerheid voor de toekomst. Er zal worden geroepen voor hard aanpakken, strenger straffen, en eigen schuld vette bult. Rutte is een kei in de verdeel en heers tactiek en zal samen met Grapperhaus stevige taal uiten. Dat die stevige taal en beleid juist de oorzaak is gewest van de Toeslagaffaire maakt niets uit. Dit is een andere situatie en vraagt om een andere aanpak. Oh, nee het is dezelfde reflex die wel geldt voor deze demonstranten en niet voor de politici zelf. De ontspoorde rellen zijn volstrekt onacceptabel, echter dient er ook te worden gekeken naar de oorzaak, de gevolgen en de ineffectieve maatregelen. De zondebokken worden al te lang weggezet als dader, vergelijkbaar met het institutioneel racisme en discriminatie. Wat de politiek zaait, wordt ook geoogst door de politiek en helaas zijn er altijd onschuldige slachtoffers. Dat is van allen tijden en vergeet dan niet de 47.000 en de 270.000 en de 1350. Iedereen kan zelf bedenken over wie het gaat.

2 Reacties
Eid
Eid20 nov. 2021 - 19:07

@gimli55 Dus jongeren van 14 tot pakweg 20 jaar staan daar vanwege de onvrede met de toeslagaffaire. Ik denk t niet, ze staan daar vanwege de klimaat crisis. Toch? Klinkt logisch. Altijd mooi een zin die gaat als; .. rellen zijn onaccetabel, echter ( waardoor het voorgaande betrekkelijk zinloos lijkt). En dan komen alle excuses. Of is het gewoon jeugd die het logisch vindt altijd alles te krijgen in een door en door verwende maatschappij waar t nu een keer tegen zit...

gimli55
gimli5520 nov. 2021 - 21:15

@Eid Ik zou zeggen : Kom eens met een inhoudelijke onderbouwde uitleg, waarom de jeugd de politiek niet meer vertrouwt? Je kunt wijzen en wijzen naar Baudet en Wilders en voetbal hooligans, ik lees geen enkele onderbouwde uitleg. Wel veronderstellingen en verwijten, maar gen uitleg en oplossing voor dit probleem. Zoals gewoonlijk zal het weer kort door de bocht zijn en de eis om strenger te straffen, maar waar dat toe leidt, hoef ik je niet uit te leggen.

Division Bell
Division Bell20 nov. 2021 - 13:26

Dit was geen demonstratie noch een volksoproer, dit zijn gewoon een stelletje relschoppers uit de harde supporters kern van Feyenoord. Deze lui vervelen zich te pletter, geen kroeg geen voetbal dus dan gaan ze maar relschoppen, zijn beschouwen dit gewoon als vermaak hoe bizar het grootste deel van de bevolking dat ook mag vinden. Bij de vorige demonstratie in Rotterdam kwamen er ook een paar van hen naar de Erasmusbrug op het evenement af om met de politie te knokken, idem aan het eind van de BLM demonstratie daarvoor. Bijna altijd hebben ze helemaal niets met de organisatie of het doel zelf het gaat ze alleen om de aanleiding. Tegenwoordig houden ze ze nog redelijk koest in de jaren '60 tot begin '80 waren veldslagen tussen de ME en dit soort lui aan de orde van de dag. De Romeinen wisten het al, zonder brood en spelen gaat het mis.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland20 nov. 2021 - 14:45

De Romeinen wisten het beter - brood en spelen waren namelijk gratis voor iedereen .

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 nov. 2021 - 13:19

Ja, het was net supportersgeweld. Die waarschijnlijk niet was gebeurt als de regering fatsoenlijke vaccinatie levering, promotie en uitkomsten had georganiseert. Het is net alsof je elke vergadering zo druk polderen dat ze vergeten dat men Delta moet onderdrukken.

Ed Verbeek
Ed Verbeek20 nov. 2021 - 12:59

Waarom wordt niet vermeld dat het voornamelijk voetbalhooligans waren?

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 nov. 2021 - 14:21

Stond je erbij dan? Ken je die voetbalhooligans allemaal?

Ed Verbeek
Ed Verbeek20 nov. 2021 - 14:27

Ja Han, dat stond er er bij. Google maar even. Heb jij een idee waarom dat door zoveel media wordt weggelaten?

Bouwman2
Bouwman220 nov. 2021 - 16:42

.Je stelt een vraag die nu niet beantwoord kán worden. Want dat is nog prematuur. Dat is het juiste en serieuzer antwoord,

Robert Dilessen
Robert Dilessen20 nov. 2021 - 12:41

In Nederland ken ik buiten de Kroningsrellen nog genoeg andere vergelijkbare ernstige grootschalige gevallen van extreme geweldplegingen tegen politie, hulpdiensten, en ook have en goed van burgers en ondernemers. Zoals diverse krakersrellen en ook de dagenlange zeer ernstige Schilderswijkrellen waarbij politieagenten en hulpdiensten gewelddadig belaagd werden en er ook met grof geweld gepoogd werd het politiebureau binnen te dringen. Fotograaf Geronimo Matulessy, behalve voor Joop ook voor Vice actief, beschreef precies hoe ernstig dat was: https://www.vice.com/nl/article/4wj9zb/geronimo-matulessy-schilderswijk-289

MG1968
MG196820 nov. 2021 - 12:40

De poppenspelers over extreem rechts trekken wederom effectief aan de touwtjes.

2 Reacties
Rechtvznraap
Rechtvznraap20 nov. 2021 - 15:26

Hoezo weet je dat dit extreem rechts is ?

MG1968
MG196820 nov. 2021 - 17:40

@Recht De poppenspelers zijn extreem rechts. Kijk naar de kleur van degene die georganiseerd de onrust versterken b.v. in onze representatieve democratie. Dat zij ook mensen aanspreken die zichzelf als links definiëren daar heb je gelijk in. Zie ook de reacties op deze site. Maar sowieso. Het is in dit tijdgewricht extreem rechts dat de onrust tracht te exploiteren. Dat er nogal wat mis is geeft daar voedingsbodem aan. Het is jammer dat niet iedereen ziet dat het middel erger is dan de kwaal en dat nogal wat mensen ingezet worden als middel. Het doel van de Baudets c.s. is niet het welzijn van de Gimlis of de recht voor zijn raaps.

agnar123
agnar12320 nov. 2021 - 12:38

Ik weet niet of Rotterdam wel maatgevend is. In 1999 werd Feyenoord landskampioen. 'Uit pure vreugde' werd de stad afgebroken. Ik herinner me een beeld van een journaal van een radeloze vader en een kleine jongen, omgeven door een veldslag waar Beiroet tijdens het hoogtepunt van de burgeroorlog vredig bij was. Een agente werd later berispt, omdat ze een relschopper in zijn been had geschoten. Men had beter de andere agenten kunnen berispen, omdat ze niet geschoten hadden. Ik herinner me een tv interview met een Feyenoord 'hooligan' van heel wat jaren geleden. Een man van een jaar of 40, heel erg breed. Vertelde dat hij het leuk vond om naar een kroeg vol PSV-supporters te gaan om een vechtpartij uit te lokken. Deze man stelde, dat hij bang was van de jonge Feyenoord-supporters. 'Helemaal gek, kennen geen grenzen', was zijn conclusie. Als zo iemand dat op tv vertelt, maakt dat wel indruk. Als het in Rotterdam uit de hand loopt, loopt het blijkbaar meer uit de hand dan elders. Misschien moeten de Rotterdammers daar mee leren leven. Los van het bovenstaande heeft Han natuurlijk wel gelijk. Er is veel onvrede. Maar vooral: Uitzichtloosheid. Het vooruitzicht dat we nog 20 jaar het ene kabinetje Rutte na het andere krijgen. Dat over 20 jaar Rutte zegt, dat de toeslagen affaire snel opgelost moet worden en dat de Groningers nu wel eens enige compensatie zouden moeten krijgen. En dat hij zich niet kan herinneren, dat dat al eerder is gezegd. Als dat het vooruitzicht is, krijg je de neiging om mee te doen met de relschoppers. (Die neiging zullen we maar onderdrukken.)

8 Reacties
GHS
GHS20 nov. 2021 - 13:31

En daarbij de vraag: waren het wel echte Rotterdammers, of ( wat heel waarschijnlijk is) een stel lieden uit andere gemeenten, die afkwamen of rellen enz. Laat een volgende keer Rotterdam maar zijn mariniers inzetten.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 nov. 2021 - 14:22

Ze hadden anders wel het station afgesloten. Aan de andere kant: bij de kroningsrellen in 1980 waren er wel massaal deelnemers uit heel Nederland gekomen. Dat weet ik want ik was er bij.

DaanOuwens
DaanOuwens20 nov. 2021 - 15:25

@ GHS Jij schrijft: Laat een volgende keer Rotterdam maar zijn mariniers inzetten. Wat een hopeloos simplistische gedachte. Overigens heeft Rotterdam geen mariniers. Wel een stuk of 5 stadsmariniers. Lijkt mij niet genoeg. Bovendien zijn dat mannen en vrouwen in pak. @ HanvanderHorst Wat ik tot nu toe gehoord en gelezen heb, heb jij het prima opgeschreven: Baudetfans, Wildersadepten en jonge moslims. Er valt wellicht nog aan toe te voegen dat de Wildersadepten ook de Feyenoord supporters zijn. Die komen uit heel Nederland en hebben diverse grote Telegram netwerken die gebruikt worden mensen naar een speciale locatie te dirigeren. Dat moet wel gebeurd zijn, de hardekern komt niet alleen uit Rotterdam. Waar ik nieuwgierig naar ben, maar dat zal de komende dagen wel duidelijk worden, is wat die moslimjongeren daar zochten en ik begrijp dat Dockers United 010 een activistische havenarbeidersbeweging moet voorstellen. De motieven van dat soort clubs zou ik wel willen weten. Wat mij stoort is dat politie en politici blij worden van de camera's in het stadscentrum. Ik zou veel meer belangstelling hebben voor wat allemaal via social media aan communicatie tussen al die verschillende groepen is gebeurd. Dan kan je zicht krijgen op welke lui de lont hebben aangestoken. Ik denk dat dit vele verschillende netwerken zijn geweest. Die paar relschoppers die gepakt zijn, zijn niet degenen die aan de touwtjes trokken. En in ieder geval zullen de organisatoren van de demonstratie daar een actieve rol in gespeeld hebben.

Rechtvznraap
Rechtvznraap20 nov. 2021 - 15:27

Toen was extreem links nog heel groot.

MG1968
MG196820 nov. 2021 - 22:00

@Daan Zie jij dit als incident, als willekeurige uiting van onvrede die ook op een andere manier tot uiting had gekomen? Ik heb het idee dat extreem rechts op meerdere fronten de onvrede exploiteert en alles en iedereen inzet die ze als middel kunnen gebruiken om het maatschappelijke functioneren doelbewust te frustreren. Met als natte droom dat zwarte scenario waarbij de kans aanwezig is dat de zaak de-facto instort. Of het nu maatschappelijke onvrede, knokploegen, anti-socialen of religieus gemotiveerden zijn, alles en iedereen wordt ingezet -als middel gebruikt- om te ontwrichten. Welhaast terrorisme. Wellicht een complottheorie, maar in mijn ogen, als ik een Baudet c.s. was geweest en mijn invloed willen maximaliseren zou ik op die manier opereren. Ik sluit dat dan ook helemaal niet uit en als dat het geval is, is de focus op het voetvolk contraproductief omdat die focus de daadwerkelijke poppenspelers alleen meer munitie geeft. Wellicht is het ook niet zo bewust in gang gezet maar wordt gebruik gemaakt van de ontstane situatie. Vragen. Geen oplossingen. Maar we zullen het daadwerkelijke probleem goed moeten duiden en 'voetbalsupporter' of 'verschil in wereldbeelden' voldoen m.i. niet voldoende.

DaanOuwens
DaanOuwens21 nov. 2021 - 11:53

@ MG1968 Wat mij verrast is het gezamenlijk optreden van verschillende groepen relschoppers. Sommige mensen zagen allochtone jongens bijna tieners nog. Die zijn altijd wel te vinden in het stadscentrum en zijn afkomstig uit de direct omliggende wijken. Die kunnen snel een grote groep oproepen. Overigens veelal vervelende criminele ventjes. Maar er waren ook hardcore voetbalsupporters die zijn ook op de een of andere manier geïnformeerd over de mogelijkheid tot rellen. Die hebben ook de communicatielijnen om snel een grote groep te organiseren. Er was natuurlijk ook de groep wappies die er altijd is. Volgens de politie zijn dat er altijd een stuk of 50 in Rotterdam. Ik denk, speculatief, dat er verbanden zijn tussen extreem rechtse wappies en de voetbalsupporters. Dat langs deze verbindingen de voetbalsupporters georganiseerd zijn. De betrokkenheid van die allochtonen was bijvangst voor de andere relschoppers. Het droeg bij aan de feestvreugde. Vandaar dat ik meer belangstelling heb voor de communicatie via de social media dan voor de camera beelden. Maar dit is wat ik zelf kan bedenken op basis van de informatie die ik zelf zie en wat gezond bestand. Verder heb ik net zoals jij wel veel vragen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 nov. 2021 - 13:02

[Ik denk dat dit vele verschillende netwerken zijn geweest. ] Dat is een redelijke veronderstelling en de sociale media zullen bij oa. de communicatie een belangrijke rol hebben gespeeld. Die hadden bij de historische rellen uit 1980 nog geen rol van betekenis. Daardoor wordt de groep "aanstichters" wellicht ook lastiger aan te wijzen.

DaanOuwens
DaanOuwens22 nov. 2021 - 16:11

@ MG1968/ DanielleDefoe Ik vond dit wel aardig om te lezen. https://nos.nl/artikel/2406672-rellen-kogels-en-geweld-waarom-liep-het-dit-weekend-zo-uit-de-hand Dan zijn er blijkbaar nog meer mensen die dezelfde richting uit dachten als wat wij deden.