Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het wachten is op de Europese Lente

  •  
03-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2020-06-03 at 17.21.53

© BlackLivesMatter-demonstratie Rotterdam

Laten we samen de spiraal van ongelijkheid, vernedering en racisme doorbreken
In Europese steden wordt geprotesteerd uit verontwaardiging wegens de weerzinwekkende moord op George Floyd. Toch is het tamelijk gratuit als soortgelijke misstanden op ons eigen continent en onder onze eigen politieke verantwoordelijkheid voorkomen. Bestuurders lijken geen gevoel te hebben voor de onvrede die ook hier smeult over structureel politiegeweld. Dat blijkt uit de onverwacht hoge opkomst bij verschillende demonstraties in het land. Het debat richt zich op de nalatige handhaving van 1,5 meter én op de positie van de Amsterdamse burgemeester. Veel urgenter is dat de overheid niet op de radar heeft hoe dit sentiment ook hier leeft.
Samenlevingen worden verrast lijkt het. Nu de opstanden in Amerika en eerder in de Arabische wereld. Is een Europese lente denkbaar? Een opstand onder delen van de Europese bevolking, die plotsklaps tot stand komt na een onvoorzien incident?
De moord op George Floyd bleek het lont in het kruitvat van het ‘ land of the free and home of the brave ’. George Floyd, een man in nood, werkloos door de coronacrisis, werd op sadistische wijze vermoord door vier agenten. Het toont een bruut systeem van consequente vernedering en ongelijkheid. Een systeem dat al door Martin Luther King werd benoemd en veroordeeld: ‘Als we een onrechtvaardig systeem passief accepteren, worden we allemaal deelnemers van het kwaad.’
De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zit bij Op 1. Het zijn juist de dingen die hij niet zegt die de kijker naar adem doen happen. ‘Dit had nooit mogen gebeuren, dit hoort niet thuis in een democratie.’ Maar de ambassadeur zegt niets van dit alles, keurt daarmee het gebeurde goed en moedigt zo geweld tussen de regels door aan. ‘ Silence is violence ’ scanderen demonstranten op het Malieveld. Stilte juist van ‘witte’ burgers steekt, immers wie zwijgt stemt toe.
Wat doe je als burger als gezaghebbers normaal vinden wat niet normaal is? De Arabische Lente laat zien wat kan gebeuren. In Tunesië stak Mohammed Bouazizi zichzelf in brand. Als groentestalhouder jarenlang vernederd door de overheid en geslagen door de politie. De vernedering dreef hem tot zijn wanhoopsdaad. Het markeerde het begin van rellen die leidden tot de Arabische lente. Zoals de Amerikaanse journalist Thomas Friedman al zei, vernedering is een van de meest onderschatte politieke krachten.
In Nederland lijken we het altijd beter te weten voor andere landen. De beste stuurlui staan aan wal. Is het niet tijd om eens te kijken wat er onder onze politieke verantwoordelijkheid gebeurt? Ook in Europa voelt een grote groep burgers zich uitgesloten. Niet voor niets kreeg de Franse film Les Misérables van regisseur Ladj Ly veel aandacht in de pers en filmprijzen. Een noodkreet over de situatie van armoede, vernedering en ongelijkheid. We komen een film als Les Misérables in de veilige (thuis)bioscoop wel onder ogen, maar doen niets aan de structurele situatie die voor velen in de voorsteden van Europa bittere realiteit is.
Dit geldt ook aan de randen van Europa. Vluchtelingen in nood zijn de slachtoffers van onze besluiten. De Griekse politie ontvoert vluchtelingen. In Kroatië verft de politie rode kruizen op kaalgeschoren hoofden van vluchtelingen. Dossiers worden systematisch niet behandeld, kampen zijn onveilig en onleefbaar. De situatie is uitzichtloos. Ook de Nederlandse regering houdt zich niet aan de getekende verdragen en weigert vandaag opnieuw haar aandeel: 500 kinderen. Dit vreet aan onze medemenselijkheid en aan de Europese solidariteit.
Zullen we eens nadenken wat onze eigen samenleving mogelijk te wachten staat? In ons eigen land voelt een steeds grotere groep burgers zich uitgesloten en ongelijk behandeld. Het is niet ondenkbaar dat ook hier ‘zomaar’, vanuit gebrek aan representatie én structurele vernedering een grote beweging kan ontstaan. Denk aan het etnisch profileren bij de Belastingdienst, de honderdste afgewezen sollicitatiebrief van Fatima, de ontkenning van Zwarte Piet als racisme, of de administratieve lockdown waarin asielzoekers en statushouders jarenlang ronddwalen. De consequente overkill aan ‘witte’ experts tijdens de coronacrisis laat weer eens zien hoe het systeem van uitsluiting nog steeds werkt.
Het Amerikaanse congreslid Alexandria Ocasio-Cortez merkt op: ‘Als je het alleen hebt over een voorval zonder het te hebben over de condities die het veroorzaken, dan ben je hypocriet.’ Het is van groot belang om onze systemen én handelen telkens kritisch te bekijken. Laten we samen de spiraal van ongelijkheid, vernedering en racisme doorbreken. Ook hier kan zomaar de Europese lente aanbreken, uit het ‘niets’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Cageman2
Cageman24 jun. 2020 - 8:41

Als iemand zich achtergesteld voelt. Is dat dan gelijk een feit of kan dit ook vanwege beeldvorming en slachtoffergedrag zijn? Nederland scoort bijzonder hoog op de human development index, op de gini coefficient. Goed op social mobility. West europa multiculturaliseert in een ongekende snelheid en grootte. Dus nee, ik verwacht niet zo snel een europese lente. En zelfs al komen er rellen is het maar de vraag of dit wel volledig gegrond is. Turken voelen zich veel meer slachtoffer van racisme dan de chinese gemeenschap bijvoorbeeld. Terwijl er in turkije zelf serieuze vraagtekens gezet kan worden bij haar tolerantie en discriminatie. Beeldvorming maakt dus uit. Esseline die vanuit haar white savior complex nederlandse minderheden graag aanpraat en ophitst dat ze het hier zo vreselijk slecht hebben is dus allesbehalve een oplossing voor bestaande problemen. Ze draagt alleen maar bij aan wij tegen zij, en aan onbegrip en intolerantie tussen bevolkingsgroepen. Een beetje de omgekeerde Baudet. Die de beeldvorming op wit slachtofferschap wil sturen.

2 Reacties
MichelD
MichelD4 jun. 2020 - 11:28

"Als iemand zich achtergesteld voelt. Is dat dan gelijk een feit of kan dit ook vanwege beeldvorming en slachtoffergedrag zijn?" Een gevoel is subjectief waar een feit dat niet is. Dus inderdaad, een gevoel van achtergesteld zijn heeft een subjectieve kant, waar degene die zich zo voelt, voor een deel ook zelf over gaat. Hier heeft de schrijfster het kennelijk liever niet over.

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 jun. 2020 - 16:27

'Als iemand zich achtergesteld voelt. Is dat dan gelijk een feit of kan dit ook vanwege beeldvorming en slachtoffergedrag zijn? ' Er liggen op dit gebied stapels feiten. Bijvoorbeeld solliciteren met exact dezelfde brief/cv met als enig verschil een 'buitenlandse achternaam'. Heet jij 'Jan' of 'Piet' dan gaan zaken i.h.a. net even gemakkelijker als dat je 'Mohammed' heet.

Ch0k3r
Ch0k3r4 jun. 2020 - 8:26

"We komen een film als Les Misérables in de veilige (thuis)bioscoop wel onder ogen, maar doen niets aan de structurele situatie die voor velen in de voorsteden van Europa bittere realiteit is." Wie zijn 'we' in dit geval? Is het de witte mens die het leven van de gekleurde mens beter moet maken? En hoe dan? Door te vertellen hoe zij hun leven moeten lijden? Of gewoon geld geven, want dat is altijd de makkelijkste politieke oplossing? We hebben apps waarin mensen melding kunnen maken van etnische profilering. Het is constant in het nieuws. We zijn de hele tijd kritisch op het ambtenarenapparaat, maar wat wordt er tegenover gesteld? "Zullen we eens nadenken wat onze eigen samenleving mogelijk te wachten staat? In ons eigen land voelt een steeds grotere groep burgers zich uitgesloten en ongelijk behandeld. Het is niet ondenkbaar dat ook hier ‘zomaar’, vanuit gebrek aan representatie én structurele vernedering een grote beweging kan ontstaan." Die beweging vind echter niet plaats aan een kant, maar aan 2 kanten. En deze groepen worden tegen elkaar uitgespeeld. Dat gebeurde de afgelopen decennia al, maar het wordt steeds erger. Dat Ali geen baan kan krijgen is de schuld van Kees, en dat Kees veel belasting moet betalen is de schuld van Ali. De onder- en middenklasse wordt tegen elkaar opgezet, uitgebuit en de bovenlaag lacht zich de tyfus om halve burgeroorlogen vanwege Zwarte Piet en gratis Miele wasmaschines. Dus de Ali's staan nu te demonstreren, en de Keesjes gaan straks weer pro-PVV/FVD optochtjes houden terwijl ze elkaar naar het leven blijven staan. En de populistische partijen spinnen er goed garen bij. "Dit vreet aan onze medemenselijkheid en aan de Europese solidariteit." Europa is niet eens solidair onderling. Nooit geweest ook. "Ook hier kan zomaar de Europese lente aanbreken, uit het ‘niets’." Laten we het hopen van niet want die Arabische Lente heeft helemaal geen positieve uitkomst gehad.

Miss Piggy
Miss Piggy4 jun. 2020 - 7:08

Er wordt hier wel alles bij gesleept in dit betoog. Maar wat wil de schrijfster nou exact zeggen? Journalist Chris Aalberts schreef een tijdje geleden al dat de fout van progressieven vaak is dat ze een te brede boodschap met veel te veel verschillende standpunten uitdragen. Waardoor het voor 'normale' mensen niet duidelijk is wat ze nou precies willen. En het ' De consequente overkill aan ‘witte’ experts tijdens de coronacrisis' stukje, de bevolking is voor ongeveer 80% blank (of wit). Dan is idd de kans groot dat de meeste experts blank zijn.

Abu Al-Kafiruna
Abu Al-Kafiruna4 jun. 2020 - 6:48

Black lives matter. De levens van de ouderen en zieken, die nu extra zullen sterven, tellen niet. De verwoeste levens van horecaondernemers door de lockdown tellen niet. Familieleden die begrafenissen via Zoom moeten bijwonen, oude mensen die al maanden hun familie niet kunnen zien, de vele overleden zorgmedewerkers die zonder hulpmiddelen levens moesten redden, dit alles telt niet. En deze mensen willen ons de les lezen over ethiek Hieruit blijkt een duidelijker les. De les dat mensenlevens van gewone mensen klaarblijkelijk niet tellen voor deze sociaal bewogen moraalridders. Dat een cameramomentje en fijn rellen in de zomerzon belangrijker zijn dan mensenlevens. I rest my case.

Professor Scheurgras
Professor Scheurgras4 jun. 2020 - 6:44

Voel me niet aangesproken als “zwijgende meerderheid” en voel me zelfs gekrenkt! Heb heel mijn leven nog nooit iemand op huidskleur gediscrimineerd maar alleen op hun merites. Ben echt gekrenkt!

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty4 jun. 2020 - 6:28

"De consequente overkill aan ‘witte’ experts tijdens de coronacrisis laat weer eens zien hoe het systeem van uitsluiting nog steeds werkt." Zeer selectieve bewijsvoering om uitsluiting aan te tonen. Als er toevalligerwijs één of twee experts van kleur bij hadden gezeten, wat zeer goed had gekund, dan was er niets aan het hand geweest. Overigens, welke belemmeringen zijn er voor mensen met een migratieachtergrond om in ons landje een studie in die richting op te pakken?

Frits Jansen
Frits Jansen4 jun. 2020 - 0:19

Wat niemand schijnt op te vallen dat vrouwen die het wagen burgemeester te worden van een grote Nederlandse stad snoeihard gediscrimineerd worden. Halsema wordt al afgebrand nog voor de werkelijke toedracht bekend is. Aboutaleb had aan Amsterdam kunnen zien wat er mis kan gaan, riep op hoge toon dat hem zoiets niet zou gebeuren, en prompt gebeurt in Rotterdam hetzelfde. Alleen heeft Rotterdam door de "medewerking" van de Duitsers wat meer ruimte in de binnenstad.

1 Reactie
MichelD
MichelD4 jun. 2020 - 11:33

Leg eens uit waarom vrouwelijke burgemeesters snoeihard gediscrimineerd zouden worden? Ben heel benieuwd naar de statistische onderbouwing.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen4 jun. 2020 - 0:06

Mevr. van de Sande, hanteert u nu de Arabische lente als dreigement of als belofte? "De Arabische Lente laat zien wat kan gebeuren" Betere reclame tegen die demonstraties had je niet kunnen bedenken, althans vanuit het blanke perspectief. Als de Europese lente ook maar enigszins lijkt op de Arabische lente laat ik die liever aan mij voorbijgaan. Sterker nog, om burgeroorlog te voorkomen, en dat is waar die Arabische lente op is uitgedraaid in veel landen, zullen veel mensen zo repressief mogelijk stemmen. En ik ook.

Jozias2
Jozias23 jun. 2020 - 21:16

Hoe tragisch zijn dood ook was en hoe kwalijk het handelen van deze agent. Moord lijkt me vrij lastig hard te maken.

Rutger Groot
Rutger Groot3 jun. 2020 - 21:07

Het is onacceptabel wat er met Floyd gebeurd is, maar er moet nog bewezen worden dat Floyd "vermoord" is (voorbedachte rade bewezen?). Vervolgens beweerd de schrijver dat in NL sprake is van "structureel politiegeweld" en "toont een bruut systeem van consequente vernedering en ongelijkheid" of "spiraal van ongelijkheid, vernedering en racisme" uit welk onderzoek blijkt dit? Ja er is sprake van ongelijkheid en persoonlijk denk ik dar de ongelijkheid in levensverwachting onacceptabel is, maar een "systeem" van onderdrukking in Nl? Verval niet in slachtofferdenken en vooringenomenheid maar kom met feiten en concrete voorstellen hoe eea te verbeteten. Overigens, diverse inderzoeken naar anoniem solliciteren tonen aan dat dit geen effect heeft .https://www.trouw.nl/nieuws/anoniem-solliciteren-geen-succes-gemeenten-stoppen-alweer~b44245fc/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

rupsje2
rupsje23 jun. 2020 - 21:01

Een Europese Lente lijkt mij wel wat vergezocht want ondanks dat hier en dan richt ik mij nu allen even op Nederland op verschillende gebieden wel eens wat ''mis'' gaat lijkt mij de situatie ten tijde van voor de Arabische Lente en de situatie in de VS ivm politie geweld niet vergelijkbaar of in de verste verte in de buurt komend van hoe het er hier aan toe gaat. Natuurlijk kan er altijd op veel gebieden veel verbeterd worden maar bedenk wel dat je als samenleving nooit altijd iedereen het honderd procent naar de ''zin'' kan maken. een hand in eigen boezem steken kan voor veel mensen ook in sommige situaties enorm helpen. je moet zelf de handen uit de mouwen steken om er iets van te maken,niets komt vanzelf aan. voor mijzelf geld mijn motto: Luctor et Emergo.

becket
becket3 jun. 2020 - 20:33

Wat doet een sociaal psycholoog precies? Het stuk wekt weinig vertrouwen.

poeslief
poeslief3 jun. 2020 - 17:41

Laten we vooral hopen dat het geen hete zomer wordt. Letterlijk en figuurlijk.

Ithnairam
Ithnairam3 jun. 2020 - 17:25

De Griekse politie ontvoert vluchtelingen?!

Bart Houx
Bart Houx3 jun. 2020 - 17:21

"Wie zwijgt stemt toe?" Dus wie schreeuwt heeft gelijk? Wat zijn dit voor een kort door de bocht argumenten van een sociaal psycholoog? De mens deugt in overgrote meerderheid. Hoeft zichzelf echt niet op de borst te slaan om zich als anti-racist te bewijzen. Ook is het niet nodig bij demonstraties de anderhalve meter grens te schenden of - hoe gratuit - een zwart vierkantje op je socials te posten. De stille meerderheid is geen dader. De stille meerderheid heeft zich maandenlang netjes aan alle regels gehouden en verbaast zich nu over het gemak waarmee diezelfde regels terzijde worden geschoven. In een tijd dat oma's en opa's hun kleinkinderen nog niet mogen zien. Dat onze zorghelden eindelijk even op adem komen. En horeca ondernemers - heel voorzichtig - voor het eerst een terras openen. "Wie zwijgt stemt toe" is een vorm van generaliseren die de meerderheid van ons geen recht doet.

Max6
Max63 jun. 2020 - 17:20

"De consequente overkill aan ‘witte’ experts tijdens de Coronacrisis laat weer eens zien hoe het systeem van uitsluiting nog steeds werkt." Geld dit dan ook voor alle schrijvers / tekenaars hier op Joop die over dit onderwerp berichten... of hebben we hier te maken met professionals die toevallig wit zijn?

1 Reactie
MountEverest
MountEverest3 jun. 2020 - 21:30

Het is inderdaad opvallend hoe paternalistisch en patriarchaal deze overwegend witte/blanke wereldverbeteraars zich opstellen tegenover de rest van de wereld. Als ze beginnen tegen het onderwerp van hun affectie worden ze ook nog eens neo-koloniaal.

chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah3 jun. 2020 - 17:19

'De consequente overkill aan ‘witte’ experts tijdens de Coronacrisis laat weer eens zien hoe het systeem van uitsluiting nog steeds werkt.' De meerderheid van de bevolking in Nederland is dan ook, je raad het al: wit.

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen4 jun. 2020 - 0:25

Inderdaad. Prof. Aura Timen van het RIVM is overigens Roemeense. De collegezalen zitten tegenwoordig vol met allochtone meisjes alleen zijn die soms te timide om de top te bereiken. In China heersen niet alleen letterlijk "beestachtige" toestanden die tot pandemieën leiden, maar zitten ook veel virusdeskundigen. En Chinezen zijn ook niet "wit"

Arend Wortel
Arend Wortel4 jun. 2020 - 8:18

Inderdaad. Waarom geeft Esseline van de Sande niet meteen een paar voorbeelden van vooraanstaande Nederlandse virologen "van kleur" die heel graag aan de talkshowtafels hun verhaal willen doen, maar door het racisme bij de omroepen niet aan bod komen? Dat zou het verhaal een stuk krachtiger maken. Nu blijft op de achtergrond de mogelijkheid bestaan dat die mensen er in Nederland gewoon niet zijn, of dat ze wel bestaan maar geen behoefte hebben om op TV te verschijnen.