Joop

Het volksgericht tegen historica Jessica Krug is volstrekt over the top

  •  
06-09-2020
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
jessicakrug
Haar bekentenis lijkt als twee druppels water op de uitgebreide zelfbeschuldigingen die de slachtoffers van Stalins showprocessen in de jaren dertig moesten uitspreken.
Nieuws over een trieste affaire rond de Amerikaanse historica Jessica A. Krug is tot in de Europese media doorgedrongen: ze is van joodse afkomst maar maakte haar omgeving jarenlang wijs dat ze een Afrikaanse achtergrond had. Zelfs The Guardian , de BBC , de Standaard , de Volkskrant en – in de nacht van zaterdag of zondag zowat alle Nederlandse dagbladen – maakten er redactionele ruimte voor vrij. Welke achtergrond Jessica Krug precies had, varieerde in haar verhalen maar de laatste jaren gaf ze voor uit een zwart latino milieu in de Bronx te stammen.
Dezer dagen echter maakte zij schoon schip met een uitgebreide zelfbeschuldiging op de website Medium. De kop luidt: “De waarheid en het anti-zwarte geweld van mijn leugens”. De inhoud is navenant. Krug constateert dat zij geen genade verdient maar totaal gecancelled moet worden. Haar werkgever, de zeer gerenommeerde George Washington University, voldeed aan dit verlangen: ze is in afwachting van nadere maatregelen een half jaar geschorst. Voor studenten en staf die psychisch geraakt zijn door haar bedrog, staan hulpverleners gereed. Het schijnt dat Jessica Krug tot haar zelfbeschuldiging kwam omdat mensen in haar omgeving ontdekten dat er in haar verhalen over een jeugd in de Bronx teveel niet klopte.
Dat is de stand van zaken tot nog toe.
Jessica A. Krug was bezig met een nette loopbaan als historisch onderzoekster. Haar werkterrein betreft Midden-Afrika en het Caribisch gebied. Ze houdt zich vooral bezig met Afrikaanse invloeden op het westelijk halfrond waarbij haar bijzondere belangstelling uitgaat naar verzet tegen de ontmenselijking en depersonalisering, die centrale kenmerken zijn van het slavenbestaan. Ze schreef daar een dissertatie over, Fugitive Modernities: Kisama and the Politics of Freedom , die werd uitgegeven door Duke University Press. Dat is een heel kieskeurige uitgeverij. Kisama (of Quiçama) behoort tegenwoordig tot groot-Luanda maar was in de zeventiende eeuw een niemandsland waar gevluchte slaven een veilig toevluchtsoord vonden. Ze vormden er een functionerende maatschappij zonder centraal gezag.
Dit alles maakt duidelijk uit welke hoek bij Jessica Krug de wind waait. Ze heeft zich totaal met haar onderwerp geïdentificeerd. Ze wilde er niet alleen alles over weten, ze wilde er ook onderdeel van uitmaken als nazaat in de eenentwintigste eeuw. Wie een foto van haar ziet, begrijpt meteen dat ze voor dit streven haar – om in Nederlandse politietermen te spreken: getinte – uiterlijk méé heeft. Toch was zij een blank joods meisje uit Kansas City. Althans zo omschrijft zij zich zelf nadat zij jaren mede bekend had gestaan als Jess la Bombalera , haar bijnaam, eerst in de salsascene, de laatste tijd ook in de Black Lives Matter-beweging.
Dit verhaal heeft zijn trieste kanten maar het is niet uniek. Je zou de lui niet de kost moeten geven die zich een geheel verzonnen verleden hebben aangemeten omdat ze zich schamen voor hun werkelijke achtergrond. Jessica Krug uit Kansas City was liever Jess la Bombalera uit de Bronx. Ik heb ook wel eens onder reacties van mij geschreven Barão de café en ik had het wel aardig gevonden Austregésilo de Athayde te heten in plaats van Han van der Horst, ook al omdat deze geboren is in Caruarú waar ik lang geleden op het grote feest van Radio Liberdade de grote Luis Gonzaga de hand mocht schudden. Je ziet hoe gemakkelijk het uit de hand loopt en je zelfs in de buurt komt van identiteitsdiefstal.
Aan de andere kant: wat heeft Jessica Krug nou helemaal gedaan? Ze heeft haar omgeving, waaronder ook haar studenten, wijs gemaakt dat ze een heel specifieke latino-achtergrond had. Op haar officiële website en in haar wetenschappelijke werk vertelt zij niets over haar persoonlijk verleden. Of het zou moeten zijn dat zij haar proefschrift onder meer opdraagt aan haar grootouders van wie zij dansen heeft geleerd. Aan de andere kant: wie weet is het zo. Dan was het de horra in plaats van de rumba.
Toch ziet het er naar uit dat het in haar geval wel een beetje ver is gegaan. Wie weet heeft ze zelfs last van meervoudige persoonlijkheden. Dat er iets niet klopt blijkt ook wel uit de afschuwelijke, radicale, totale zelfbeschuldiging , die geen ruimte laat voor vergeving door haarzelf of door anderen. Ze schrijft bijvoorbeeld: “ I am no culture vulture, I am a culture leech (bloedzuiger).” Dan zit er toch wel een steekje aan je los. Het is ongetwijfeld een goed idee als ze hulp zoekt en een paar maanden uit de collegezaal wegblijft.
Daarna schone lei en verder met het leven!
Tenzij.
Tenzij die zelfbeschuldiging geen blijk geeft van een ontregelde psyche maar van de giftige cultuur die heerst in sommige krochten van de Black Lives Matter-beweging. Haar bekentenis lijkt als twee druppels water op de uitgebreide zelfbeschuldigingen die de slachtoffers van Stalins showprocessen in de jaren dertig moesten uitspreken. Die werden dan meestal gevolgd door zorgvuldig geregisseerde woede en razernij vanuit het publiek. Die regie is nu niet nodig. Ze komen zo ook wel. Haar schoonzus is inmiddels voor het voetlicht getreden. Ze verklaarde tegenover CNN dat de banden tussen Jessica en haar familie in Kansas City al twintig jaar verbroken waren. Ze was sneeuwwit. Het lieve schoonzusje zei ook: “Onze achternaam is bezoedeld. En alles wat we nu willen, is de ogen uit ons hoofd huilen. Mijn schoonvader draait zich om in zijn graf.” En: “Ze heeft elke zwarte vrouw een klap in het gezicht gegeven.”
Op twitter schrijft Robert Jones jr., die actief is onder de nick Son of Baldwin: “Familie, ik ben totaal geschokt en diep bedroefd. Jess la Bombalera, een activiste waar ik graag ruimte voor maakte en voor opzij ging en de microfoon aanreikte op dit podium, onthulde net dat ze een blanke vrouw is, die deed of ze zwart was.”
Jessica Krugs studenten doen inmiddels ook een duit in het zakje. Ze speelde de allerergste stereotype van de zwarte vrouw, de agressieve zwarte vrouw, zo zei er een tegen The Cut. Studente Rebecca Amali getuigde tenminste nog van enige geest met de opmerking: “Ze had me dit soort dingen ook zonder die minstrel show kunnen leren.” Ze is wel diep geraakt door het bedrog.
In The Guardian noemt columniste Arwa Mahdawi de zaak met Jessica Krug een typisch voorbeeld van wat zoveel blanken graag doen: op het internet de zwarte uithangen en zo populariteit verwerven. Zo ontdekte zij pas nog dat de Britse zangeres Rita Ora niet gemengdbloedig was maar blanke Albanese ouders had. Blank! Albanees! Het is affreus een treurig teken des tijds.
De verontwaardiging spat uit de Angelsaksische reactiekolommen naar buiten. Deze zaterdag verscheen zelfs een Wikipedia-lemma over de affaire.
De breed gedeelde verontwaardiging over het geestelijk probleem van Jessica Krug is volstrekt over the top. Deze getalenteerde historica moet voor de dokter verschijnen en niet voor een volksgericht. Als dit gif kan doorsijpelen, zal het de Black Lives Matter-beweging op den duur vermoorden.
Update: alle collega’s van Jessica Krug op de afdeling Geschiedenis van George Washington University hebben bij het bestuur om intrekking van haar vaste aanstelling gevraagd zodat ze kan worden ontslagen. Ze vertrouwen ook haar historisch onderzoek niet meer en beschuldigen haar van verraad.
Zij schrijven het volgende:
"The members of the faculty of The George Washington University Department of History are shocked and appalled by Dr. Jessica Krug’s admission on September 3, 2020 that she has lied about her identity for her entire career. With what she has termed her “audaciously deceptive” appropriation of an Afro-Caribbean identity, she has betrayed the trust of countless current and former students, fellow scholars of Africana Studies, colleagues in our department and throughout the historical discipline, as well as community activists in New York City and beyond. The discipline of history is concerned with truth telling about the past. With her conduct, Dr. Krug has raised questions about the veracity of her own research and teaching. Accordingly, the department calls upon Dr. Krug to resign from her position as associate professor of History at GW. Failing that, the department recommends the rescinding of her tenure and the termination of her appointment."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (100)

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 sep. 2020 - 8:37

Is een volksgericht niet per definitie over the top?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 sep. 2020 - 17:40

Wat bedoel jij ( of Han) met 'over the top' in dit verband?

Poeha
Poeha8 sep. 2020 - 7:29

Meneer van der horst vergeet dat vertrouwen een kernelement is van het onderwijs en dat een docent/universiteit een maatschappelijke functie vervult. Daarbij is liegen onacceptabel en niet slechts een kleinigheidje. Mevrouw Krug heeft het kernelement “vertrouwen” enorm geschonden en de maatschappelijke functie van een universiteit geschaad.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden7 sep. 2020 - 21:14

Vanwaar deze disclaimer? Met veel moeite heeft Han 3 artikelen gevonden waarin het verband wordt gelegd met BLM. Niet in The Guardian, de BBC, de Standaard en de Volkskrant, maar in the Businessinsider, Refinery21 en -en dat is natuurlijk wel ernstig- FamilieNieuws.com En die komen NIET uit de hoek van het antiracistisch activisme. Mark Huysman: "Vergelijking met Stalins showprocessen is een beetje onzinnig." Dat is nog mild uitgedrukt. We hebben te maken met de giftige cultuur die blijkbaar heerst in sommige krochten van de Angelsaksische reactiekolommen en eentje doopt zijn pijl in dat gif, om te kijken of hij de degenen die onder de banier van BLM actie voeren tegen het politiegeweld tegen mensen met een andere huidskleur daarmee kan raken: Han van der Horst.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2020 - 0:56

Deze reactie is nu een typisch voorbeeld van wat ik bedoel, de paranoia van het geheel. Ik word erom veroordeeld dat ik mensen die onder de banier van BLM actie voeren tegen het politiegeweld tegen mensen met een andere huidskleur probeer te raken. Die probeer ik juist niet te raken. Wat ik wel raak, staat in het artikel. Maar de BLM-activisten worden door mij consequent ondersteund. Heb ik echter kritiek op bepaalde uitwassen zoals we die zich zien ontwikkelen rond mw. Krug, dan word ik onmiddellijk bij de vijand ingedeeld. Geheel in de stijl van de totale demonisering van Jessica Krug, die rare dingen heeft gedaan maar dit deze totale veroordeling niet verdient.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden8 sep. 2020 - 2:54

HanvanderHorst: "Maar de BLM-activisten worden door mij consequent ondersteund." Dat is natuurlijk waar: de ene keer door een fout in de lezing van de historie recht te zetten, de andere keer door duidelijk te maken hoe door de simpele toepassing van een bordje het eerbewijs aan een koloniale moordenaar op magische wijze verandert in het tegendeel, weer een volgende keer door duidelijk te maken tegen wie je wel en tegen wie je beter geen actie kunt voeren en dan weer om de grenzen aan te geven van nog wel kan en wat niet, vanuit het gezichtspunt van de burgerlijke moraal, want je mag natuurlijk wel boos worden, maar wel netjes. En gelukkig altijd voorzien van de waarschuwing, dat als de actievoerders zich dáár niet aan houden, het toch echt gauw afgelopen zal zijn met BLM, want je doet het tenslotte om te helpen. En dat niet 4 of 5 keer, zoals het door deze samenvatting misschien wel lijkt, maar met de regelmaat van de klok. Ik ben diep geroerd. Alleen zoek ik deze keer nog steeds naar de aard van de verbinding die Han met BLM legt. Is het omdat de dame onterecht in naam van BLM het woord heeft gevoerd? Niet omdat iemand die wit is dat niet zou mogen, maar omdat ze zich onterecht uitgaf als iemand met een andere huidskleur? Is het omdat ze om die reden te hard wordt aangepakt door anderen die onder die banier actie voeren? "De verontwaardiging spat uit de Angelsaksische reactiekolommen naar buiten." Yep, maar dat is geen nieuws. Maar bericht die opgefokte Angelsaksische berichtgeving dan misschien over: "de giftige cultuur die heerst in sommige krochten van de Black Lives Matter-beweging." of wordt daar haar bekentenis vergeleken met eentje die lijkt: "als twee druppels water op de uitgebreide zelfbeschuldigingen die de slachtoffers van Stalins showprocessen in de jaren dertig moesten uitspreken."? Nee, geenszins: dat komt geheel en al voor rekening van Han en als dit door hem zelf verzonnen/veronderstelde gif kan doorsijpelen "zal het de Black Lives Matter-beweging op den duur vermoorden." Eerst haalde ik opgelucht adem, omdat de waarschuwing van Han deze ramp nog net kon voorkomen en toen dacht ik: wat staat daar nu eigenlijk? Je zou bijna denken dat hij probeert om die verontwaardiging uit de Angelsaksische reactiekolommen nog te overtreffen, maar dan gericht tégen BLM. Natuurlijk worden de BLM-activisten door Han consequent ondersteund, maar het staat zo raar. Als ik Han toevoeg: "Je moet niet zo liegen", help ik hem dan? Nee nee, Han niet boos worden! Ik wil helemaal niet impliceren dat jij liegt; het was maar bij wijze van voorbeeld. Ik probeer je alleen maar te helpen om te voorkomen dat je jezelf ongeloofwaardig maakt. Echt, ik heb alleen maar het beste met je voor, daar moet je niet paranoia van worden. Dat begrijp je toch zeker wel?

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2020 - 8:24

En opnieuw geeft Vrije Geluiden een voorbeeld van wat ik bedoel. Uitgangspunt leugen: je mag natuurlijk boos worden, maar wel netjes¨. Het gaat me niet over boos worden, dat dat niet mag, het gaat me om stalinistisch aandoende kritiek en zelfkritiek, waar we hier een voorbeeld van zien. Om paranoia. Om hysterie. Om flauwekul en onzin waarmee je de tegenstander alleen maar in de kaart speelt. Ik heb de eer daar nu en dan een regeltje aan te wijden.

Mark Huysman
Mark Huysman8 sep. 2020 - 8:46

@Han [Maar de BLM-activisten worden door mij consequent ondersteund.] Misschien zou je dan wat meer artikelen ter ondersteuning moeten schrijven. Ik lees nu wel erg vaak opinies van jou waarin je doorhakt op vermeende minpunten van BLM-activisten. Daarmee versterk je vooral anti-BLM sentimenten. Ik wil niet ontkennen dat sommige activisten doorschieten of wat dogmatisch worden, dat gebeurt altijd met een beweging die plotseling aan kracht wint. Bij de tweede feministische golf waren er volgens mij ook de nodige vrouwen die wat doorschoten in mannenhaat. Dat is denk ik ook niet zo vreemd na jaren van onderdrukking. Ten tijde van de burgerrechtenbeweging van de VS ontstonden er stromingen die opkwamen voor absolute segregatie in aparte staten zodat zwarten nooit meer last hoefden te hebben van blanke onderdrukking. Het kan geen kwaad om daar een kritische dialoog over aan te gaan. Maar dat moet denk ik wel gebeuren vanuit een duidelijke solidaire houding. En omdat de balans bij jou wel erg doorslaat naar kritiek op mensen/groepen die mogelijkerwijs met BLM betrokken zijn, mist het denk ik het doel. Je krijgt op dit forum vooral steun uit rechtse en (verbloemd) racistische hoek, dat zou je toch te denken moeten geven.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden8 sep. 2020 - 9:23

OK, deze keer gaat het Han dus om de "stalinistisch aandoende kritiek en zelfkritiek, waar we hier een voorbeeld van zien." Maar wie ziet hier nu eigenlijk die "stalinistisch aandoende kritiek en zelfkritiek"? Ik zie alleen maar een dame die kampt met min of meer ernstige identiteitsproblemen, die het slachtoffer dreigt te worden van een storm in het glas water van hysterische Angelsaksische pers. Dat is natuurlijk lullig voor haar, maar is het nou zo dat ik Han -die zo graag anderen de historische les leest- er aan moet gaan herinneren wat de aard was van Stalins showprocessen in de jaren dertig? Kleine moeite, graag gedaan - https://www.youtube.com/watch?v=25JpnWlEfvE Wie lijdt hier nu eigenlijk aan paranoia?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden8 sep. 2020 - 19:54

Dit was niet de eerste keer en het zal niet de laatste zijn, -indien nodig.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 sep. 2020 - 18:50

Ik stel alleen maar vast dat zo´n onderzoek er komt. Verder niet. En ik stel ook vast dat ze heel veel over zich heen krijgt aan woede en beschuldigingen. En die komen uit de hoek van het antiracistisch activisme.

2 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden7 sep. 2020 - 21:17

Vanwaar deze disclaimer? Met veel moeite heeft Han 3 artikelen gevonden waarin het verband wordt gelegd met BLM. Niet in The Guardian, de BBC, de Standaard en de Volkskrant, maar in the Businessinsider, Refinery21 en -en dat is natuurlijk wel ernstig- FamilieNieuws.com En die komen NIET uit de hoek van het antiracistisch activisme. Mark Huysman: “Vergelijking met Stalins showprocessen is een beetje onzinnig.” Dat is nog mild uitgedrukt. We hebben te maken met de giftige cultuur die blijkbaar heerst in sommige krochten van de Angelsaksische reactiekolommen en iemand doopt zijn pijl in dat gif en probeert degenen die onder de banier van BLM actie voeren tegen het politiegeweld tegen mensen met een andere huidskleur daarmee kan raken: Han van der Horst.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden7 sep. 2020 - 21:20

herstel: daarmee te raken

Poeha
Poeha7 sep. 2020 - 17:36

Meneer van der horst vindt dat mevrouw Krug haar werk prima heeft heeft gedaan. Echter, het vertrouwen dat een docent geniet is cruciaal. Dit blijkt uit diverse onderzoeken. O.a. https://nivoz.nl/nl/vertrouwen-als-vierde-basisbehoefte-goed-onderwijs-is-onderwijs-dat-deugt “ Emeritus hoogleraar Dolf van den Berg concludeert dat vertrouwen een onontbeerlijk element is in leerprocessen en onderwijs kenmerkt.” Het is mevrouw Krug die in een publieke functie haar vertrouwen heeft geschaad. De publieke verontwaardiging is daarom meer, maar dan ook meer dan terecht. Dat ze een goed boek heeft geschreven, wil niet zeggen dat ze bijdraagt aan de elementen die relevant zijn voor onderwijs.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2020 - 0:58

Je komt aan een Amerikaanse universiteit niet zo gemakkelijk aan een vaste aanstelling. Het betekent dat Jessica Krug een hele reeks goede beoordelingen heeft gehad. De publieke verontwaardiging is hysterisch.

Poeha
Poeha8 sep. 2020 - 6:09

Vertrouwen is een kernelement in het onderwijs, waarbij het gaat om kennisoverdracht. Dat komt ook in verschillende onderzoeken naar voren. Daarnaast gaat onderwijs ook over het ontwikkelen van studenten in de maatschappij en hebben universiteiten een maatschappelijke rol. Vertrouwen en de maatschappelijke functie zijn van wezenlijk belang. Als je dat schendt, is er terecht enorme verontwaardiging. Een docent kan het kernelement vertrouwen namelijk niet schaden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2020 - 9:44

Over welk vertrouwen gaat dit? Als student ben ik niet geinteresseerd in het priveleven van mijn docenten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 sep. 2020 - 17:46

'Over welk vertrouwen gaat dit? Als student ben ik niet geinteresseerd in het priveleven van mijn docenten.' Dat mag ook. Ik vind 'priveleven hier te breed/ Ik ben wel geinteresseerd in hoe mijn docuent in het leven staat. Vertrouwen verliezen in iemand die zich altijd anders heeft voorgedaan dan ze is, daar mag je wel op afknappen van mij. Van die hysterie ben ik trouwens nog niks tegengekomen. Waar lezen jullie al die gekte?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 sep. 2020 - 14:40

Waarom Jessica Krug zich niet verdedigt op basis van wetenschappelijk feiten is me niet duidelijk, maar misschien komt dat nog: Psycholoog/neuroloog: “We worden geboren als racisten” https://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/829010/psycholoogneuroloog-we-worden-geboren-als-racisten.html

Deugkeizer
Deugkeizer7 sep. 2020 - 11:22

Wat een verhaal vol met cherrypicking. De feiten zijn niet eens tegen over elkaar gezet en er worden al verre en symbolische conclusies getrokken. De hele context de persoonlijke ervaringen van het verhaal ontbreken nog aan alle kanten.

Rugleuning
Rugleuning7 sep. 2020 - 8:39

victimhood mentality is een businessmodel. Jussie Smollett weet er alles van.

Mark Huysman
Mark Huysman7 sep. 2020 - 6:36

De reactie van sommige mensen op het bedrog van Jessica Krug is misschien wat over-the-top inderdaad. Haar eigen zelfbeschuldiging is dat zeker. Maar dat is Han’s artikel ook vind ik. Vergelijking met Stalins showprocessen is een beetje onzinnig. Mensen deden daar bekentenissen over zaken die ze helemaal niet gedaan hadden. De bekentenissen werden gedaan omdat ze hoopten dat Stalin henzelf of in geval hun familie zou sparen. Wat die uiteraard niet deed. Iets dergelijks speelt hier natuurlijk niet. En eerlijk gezegd kan ik me voorstellen dat sommige mensen zich wat in hun wiek geschoten voelen. Die Son of Baldwin (een zwarte academicus/activist) schrijft bv dat hij in het verleden door haar onder druk gezet was om artikelen van haar te delen omdat zij ‘as a Black woman’ het recht had om naar geluisterd te worden. Niet helemaal duidelijk is of haar fake-identiteit puur het gevolg is van een psychisch probleem of dat ze het gebruikte om positie te krijgen binnen antiracistische kringen en op de universiteit.

13 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 sep. 2020 - 7:21

Wat denk je dan van de manier waarop ze wordt afgeserveerd door haar collega´s? Nog voordat er enige resultaat van enig officieel onderzoek bekend is. Dit is wel wat anders dan in je wiek geschoten zijn.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden7 sep. 2020 - 8:34

Han, het is allemaal een héél verschrikkelijke storm in een glas water, je zou er bijna in verzuipen, maar wat heeft het te maken met BLM?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden7 sep. 2020 - 8:37

Hebben ze al demonstraties tegen haar georganiseerd in NY, Chicago en LA misschien?

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 sep. 2020 - 9:30

Dit bijvoorbeeld https://www.insider.com/video-professor-pretend-black-attacks-ny-council-racism-police-blm-2020-9

Mark Huysman
Mark Huysman7 sep. 2020 - 9:40

@Han Dat lijkt me niet goed. Het is best mogelijk dat haar fake-identiteit ook de integriteit van haar academisch werk heeft aangetast, maar dat zal uit onderzoek moeten blijken.

Deugkeizer
Deugkeizer7 sep. 2020 - 11:45

Het is lastig om over te oordelen denk ik. Als buitenstander is het een heel ander verhaal dan iemand die er persoonlijk bij betrokken is en echt belazerd is. Feit is dat ze heeft gelogen en dat is al erg genoeg, lijkt mij. Dat is geen houding die je zou moeten tolereren omdat je nou eenmaal genade moet geven omdat het een onderwerp over ras betreft. Dat maakt het hele verhaal heel lastig om te begrijpen, denk ik. Duke university. Ik had er weleens wat webpresentaties van gezien. Ik vond veel van hun academische standpunten bij andere onderwerpen vaak ook nogal ver gaan en erg flexibel, deels onkritisch. Erg vernieuwend maar ook erg onorthodox. Blijkbaar heeft dat de weg opengebaand voor dit soort situaties.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2020 - 13:22

Mark Huysman "om positie te krijgen binnen antiracistische kringen en op de universiteit." Het is erg genoeg als dat nodig is om überhaupt positie te krijgen binnen antiracistische kringen etc... Dan klopt er met dat anti-racisme ook iets niet of ben ik nu in de war.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 sep. 2020 - 13:25

Jessica Krug heeft haar boek uitgegeven bij Duke University Press. Ik heb op hun site de inleiding gelezen en het maakt een degelijke indruk. Ik zie er geen Diederik Stapel in. Verder doceert zij aan George Washington University. In de ranking van US News staat deze op plaats 70. En op de World University Rankings 72e van de USA en 187e van de wereld. Voor Leiden is het de 70e van de wereld.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 sep. 2020 - 15:56

Han Uit het bericht 'The discipline of history is concerned with truth-telling about the past. With her conduct, Dr. Krug has raised questions about the veracity of her own research and teaching.' ('veracity': conformity to facts; accuracy) Iets anders kan ik niet vinden. Jij wil ook officieel onderzoek ('Nog voordat er enige resultaat van enig officieel onderzoek bekend is.') Dat is toch omdat je vindt dat haar gedrag vragen oproept? Of ben je onderdeel van de rare mix van heksenjagers (familie, studenten, collega’s) die haar op basis van ‘niks’ haar onder de bus willen duwen? Die commentaren gaan volgens mij allemaal over verloren vertrouwen, niet over en beoordeling van haar wetenschappelijke werk? De vraag of ze 'echt hulp nodig heeft' of dat ze gewoon gezond is maar dat ze door de BLM cultuur tot een zelfbeschuldiging heeft moeten overgaan, maakt van dat BLM een behoorlijk mind-controlling roesopwekkende enge sekte. Daar moet je dan wel wat onderbouwing voor geven. De vergelijking met die Stalin-nepprocessen en de regie die daarvoor nodig was om het beoogde resultaat te bereiken, meteen gevolgd door het grote verschil dat die regie nu niet nodig is. En wat dacht je van het feit dat er ook helemaal geen 'proces' is omdat de verdachte al heeft 'bekend' dat ze heeft zitten liegen. Dus als we de 'tenzij' kunnen ontkrachten zijn we weer gewoon terug bij: ze heeft hulp nodig'. En kunnen dat hele verhaal na 'tenzij' vergeten. Als dat nog lukt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2020 - 19:07

Het zijn haar collega's die haar alvast hebben laten vallen en willen dat ze zelf ontslag neemt terwijl er nog geen officieel onderzoek is gedaan. Zij heeft een vaste aanstelling en kan wellicht niet ontslagen worden op basis van liegen over haar ras. Net zomin als vanwege haar “clearly inexpert salsa dancing” en “awful New York accent.” Maar al met al is haar positie natuurlijk wel onmogelijk geworden. https://wjla.com/news/local/george-washington-univ-says-teacher-from-viral-blog-wont-teach-this-semester https://www.nytimes.com/2020/09/04/us/GWU-professor-jessica-krug.html Mia Bloom, a Georgia State University professor and terrorism analyst, said on Twitter. “She has tenure and lying about being a different race doesn’t qualify for one of the conditions in which you can lose tenure.”

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 sep. 2020 - 22:59

Haar collega's hebben het vertrouwen in haar opgezegd. dat klopt, maar dat is toch ook helemaal dat hier onderzocht gaat worden? Hier gaat onderzocht worden of die karaktertrek tot wetenschappeliijke schade heeft geleid. Vertrouwen in de persoon staat daar wat mij betreft los van.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2020 - 1:00

Danielle, die had ik zelf nog niet ontdekt, dat van het matige salsa dansen dat haar nu ook al aangewreven wordt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2020 - 12:26

Het lijkt er meer op dat "raciale affiliatie" zo'n explosief issue is dat de collega's in doodsangst zijn weggevlucht.

X4
X47 sep. 2020 - 6:12

Even los van het artikel zelf springt voor mij dit er uit: "Voor studenten en staf die psychisch geraakt zijn door haar bedrog, staan hulpverleners gereed." Wat voor cultuur heerst er tegenwoordig op universiteiten? Iedereen is maar gekwetst, beledigd, geraakt of volkomen overstuur bij het minste of geringste. Bij een academische vorming moet je tegen een stootje kunnen hoor. In een debat komen alle standpunten, meningen en argumenten voorbij en die zijn niet allemaal leuk of aardig. Maar tegenwoordig lijkt academische vorming van jonge studenten meer op het beschermen van kwetsbare zieltjes tegenover een boze buitenwereld.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden7 sep. 2020 - 2:12

Han - Op de eerste plaats schreef ik al, dat er ongetwijfeld nog wel meer mensen zullen zijn die last hebben van meervoudige persoonlijkheden of iets anders en dat ik me daar meestal niet mee bezig houdt, omdat me dat meer iets lijkt voor vakbladen en de roddelpers. Maar om jou een plezier te doen heb ik even snel de zoekfunctie van mijn browser gebruikt om te kijken of er bij de links die je geeft van The Guardian, de BBC, de Standaard en de Volkskrant de verbinding gelegd wordt tussen deze dame en Black Lives Matter, wat ik gelet op de inhoud van jouw stukje eigenlijk wel verwachte. Tot mijn verbazing bleek dat helemaal niet het geval. Daarop heb ik ook nog de andere links bekeken, in de veronderstelling dat je de link met Black Lives Matter toch niet helemaal uit je duim gezogen zou hebben. Dat blijkt echter WEL het geval. Dit anti Black Lives Matter stukje van je is het zoveelste in een reeks anti Black Lives Matter en anti KZOP stukjes van je. Al laat je dit gif nog zo lang doorsijpelen, het zal de Black Lives Matter-beweging noch KOZP uiteindelijk raken: je beschadigt slechts jezelf. Dus voor zover er al van overeenkomsten sprake is....

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 sep. 2020 - 7:36

https://www.businessinsider.nl/video-professor-pretend-black-attacks-ny-council-racism-police-blm-2020-9/ https://www.familienieuws.com/2020/09/06/zwarte-leerkracht-blijkt-een-bedrieger-ze-is-wit-video-amerika-blacknieuws/ https://www.refinery29.com/en-us/2020/09/10006538/jessica-krug-professor-white-pretending-black-gw

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 sep. 2020 - 7:40

Han gebruikt de verkeerde term. Het is het nieuwe antiracisme Hij had beter de term 'woke' kunnen gebruiken. Nieuwe generatie die beweerd antiracistisch te zijn maar feitelijk net zoals racisten een duidelijke scheiding van rassen voorstaat. Wat Han ook niet begrijpt is dat hij het nooit goed kan doen omdat hij een witte man is.

Rugleuning
Rugleuning7 sep. 2020 - 8:42

de Black Lives Matter-beweging beschadigd zichzelf en publieke eigendommen al maanden. Daar hebben ze Han niet voor nodig.

Aart van de aap
Aart van de aap7 sep. 2020 - 11:30

Ik sprak eens een heel labiele en griezelige activist van Bij1 Hij zegt zo : een witte oude man, daar hoef je niet eens mee te praten. Iemand als Han is per definitie al fout, in hun verknipte wereldbeeld. Maakt niet uit wat hij allemaal wel/niet zegt en vind. Je witte, oude, hetero docent, die professor is in de natuurkunde ? Jij als twintigjarige luistert daar niet naar, want hij is wit en oud en hetero. Het is dus een beweging vol haat, die 'intersectie' beweging.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout6 sep. 2020 - 20:46

Iedereen die zichzelf misbruikt zal uiteindelijk slachtoffer worden van denkbeeldige wolven die je pas in werkelijkheid ziet verschijnen op het moment dat je jezelf belachelijk hebt gemaakt. Dat is het tragische bij mensen die hun intuïtie niet laten schragen door feiten en cijfers.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden6 sep. 2020 - 19:37

Ik heb geen idee wie Jessica Krug is en er zullen ongetwijfeld nog wel meer mensen zijn die last hebben van meervoudige persoonlijkheden of iets anders. Ik houd me daar meestal niet mee bezig; dat lijkt me iets voor vakbladen en de roddelpers. "Tenzij." - Ha, nou komt het.... "Tenzij die zelfbeschuldiging geen blijk geeft van een ontregelde psyche maar van de giftige cultuur die heerst in sommige krochten van de Black Lives Matter-beweging." Ja, dat zou natuurlijk ernstig zijn, alleen is BLM geen beweging, maar een leus die wordt gebruikt door actiegroepen over de hele wereld tegen politiegeweld en voor gelijke rechten. Zou het misschien een kenmerk zijn van één van die actiegroepen of groepjes? Even verder lezen.... "De verontwaardiging spat uit de Angelsaksische reactiekolommen naar buiten. (...) De breed gedeelde verontwaardiging over het geestelijk probleem van Jessica Krug is volstrekt over the top." Als je de tekst goed leest is er dus helemaal geen sprake van "een giftige cultuur die heerst in sommige krochten van de Black Lives Matter-beweging", maar van de giftige cultuur die blijkbaar heerst in sommige krochten van de Angelsaksische reactiekolommen. Het "TENZIJ" van Han is slechts een enorme giftige stropopredenering, waar geen enkele bewijs op volgt, alleen maar meer van hetzelfde. "Als dit gif kan doorsijpelen, zal het de Black Lives Matter-beweging op den duur vermoorden." Het gif van de roddelbladen, het gif van de giftige cultuur die heerst in sommige krochten van de Angelsaksische reactiekolommen, het gif van Han van der Horst.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 sep. 2020 - 21:50

Als je dat stuk van mij leest, kom je er snel achter wie Jessica Krug is en wie haar belagen. En uit welke hoek die komen. Maar je kunt natuurlijk ook aan ontkenningsgedrag doen en proberen de boodschapper zwart te maken.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden7 sep. 2020 - 8:27

Han – Op de eerste plaats schreef ik al, dat er ongetwijfeld nog wel meer mensen zullen zijn die last hebben van meervoudige persoonlijkheden of iets anders en dat ik me daar meestal niet mee bezig houdt, omdat me dat meer iets lijkt voor vakbladen en de roddelpers. Maar om jou een plezier te doen heb ik even snel de zoekfunctie van mijn browser gebruikt om te kijken of er bij de links die je geeft van The Guardian, de BBC, de Standaard en de Volkskrant de verbinding gelegd wordt tussen deze dame en Black Lives Matter, wat ik gelet op de inhoud van jouw stukje eigenlijk wel verwachte. Tot mijn verbazing bleek dat helemaal niet het geval. Daarop heb ik ook nog de andere links bekeken, in de veronderstelling dat je de link met Black Lives Matter toch niet helemaal uit je duim gezogen zou hebben. Dat blijkt echter WEL het geval. Dit anti Black Lives Matter stukje van je is het zoveelste in een reeks anti Black Lives Matter en anti KZOP stukjes van je. Al laat je dit gif nog zo lang doorsijpelen, het zal de Black Lives Matter-beweging noch KOZP uiteindelijk raken: je beschadigt slechts jezelf. Dus voor zover er al van overeenkomsten sprake is….

Poeha
Poeha6 sep. 2020 - 18:42

“ Deze getalenteerde historica moet voor de dokter verschijnen en niet voor een volksgericht” Het volksgericht heeft onder andere mede via belastingen haar functie betaald als assistent professor. Het volksgericht heeft dan ook recht op verantwoording. Zo werkt dat. Bij een puur zakelijk conflict zou dat anders liggen.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 sep. 2020 - 21:59

Op het functioneren van Jessica Krug als docente of haar wetenschappelijke productie valt niets aan te merken.

Poeha
Poeha7 sep. 2020 - 6:09

Ze heeft de uitlatingen gedaan bij de uitoefening van haar functie. Ze heeft oa haar leerlingen bedrogen. Een rechter kan nog zo goed zijn, maar als hij in het dagelijks leven bedriegt, kan hij het publieke ambt niet vervullen. Zo zit dat.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 sep. 2020 - 7:40

Ze heeft een jeugd verzonnen. Heeft dat haar functioneren als docente in aanmerkelijke mate geschaad tot nog toe? Ik denk dat dat reuze meevalt. We hebben hier te maken met een persoonlijke tragedie.

OlavM
OlavM6 sep. 2020 - 16:51

Met "Koffie(huis)baron” is niets mis, want duidelijk een pseudoniem, Han van der Horst .Maar "Austregésilo de Athayde" zou wel enigszins brutaal zijn geweest, en sinds 1993 zou hij zelfs uit de dood moeten zijn opgestaan. Enigszins riskant dus. :) Ik heb zelf ook wel eens onder pseudoniemen geschreven, maar niet op Joop.nl, en ik onthul die dan ook niet. :) Ben het met Van der Horst eens dat Jessica Krug is doorgeslagen met haar zelfbeschuldiging. “Son of Baldwin” vind ik wel zeer scherpzinnig. Ik kan mij voorstellen dat hij zich door haar belazerd voelt. Overigens is in 2015 ook al een witte activistische vrouw, Rachel Dolezal, door de mand gevallen: zij claimde ook "zwart" te zijn, waarvoor feitelijk geen enkele basis bestond. Ze had haar uiterlijk hiertoe behoorlijk gemanipuleerd. Dat was toch wel enigszins schokkend. Maar een volksgericht is inderdaad totaal verkeerd, en maakt de toch al wel pijnlijke affaire nog pijnlijker. Treurig, eigenlijk.

5 Reacties
OlavM
OlavM6 sep. 2020 - 17:04

Ik zie nu dat Danielle Dafoe Dolezal ook al heeft genoemd.

OlavM
OlavM6 sep. 2020 - 17:14

Overigens: BLM is geen organisatie, en zelfs geen “beweging” te noemen. Het is een verzamelnaam, een leus waaronder veel antiracisten zich verenigen in hun acties. En dat geeft meer kracht. BLM zal niet "vermoord" kunnen worden. Uiteraard is het doel, dat op den duur niet meer onder deze leus acties zullen hoeven worden gevoerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2020 - 9:36

Dolezal had behalve Tsjechische en Duitse voorouders ook nog wat Native Americans in haar stamboom. Obama had een lelieblanke moeder en werd grotendeels opgevoed door haar eveneens lelieblanke ouders. Moeten we niet eens af van die raciale labels?

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2020 - 13:25

DanielleDefoe Als je antiracisme predikt lijkt me van wel! Ik kan dat niet anders duiden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2020 - 15:38

@Minoes, lijkt mij ook.

Rechtse Bal6
Rechtse Bal66 sep. 2020 - 16:48

er kunnen wel heel wat emphatische theorieen opgebracht worden , maar m.i. moet deze dame tegen zichzelf in bescherming genomen worden en niet op een psychologisch gebaseerd schild gehesen worden. In andere tijden waande men zich Napoleon ... en , ongeacht het IQ en/of opleidingsniveau , was begeleiding nodig. (tegenwoordig is dat dan dus mantelzorg ... gratis dus buiten de horizon van GGD en andere kostenposten)

Aart van de aap
Aart van de aap6 sep. 2020 - 14:56

Deze getalenteerde historica moet voor de dokter verschijnen en niet voor een volksgericht Hier ben ik het met je eens Han. Dit is wel degelijk een getalenteerd persoon natuurlijk. Maar ook een beetje labiel, blijkt. Tuurlijk flipt de BLM beweging wegens zo'n voorval. Ze flippen wel om minder haha. Kan je boos zijn. op iemand die mentaal ziek is ? Getalenteerde mensen zijn overigens wel vaker mentaal labiel.

GoudenBergen
GoudenBergen6 sep. 2020 - 14:48

Normale mensen zijn niet de hele dag bezig met huidskleur, gender en geaardheid. Normale mensen hebben niet de behoefte om iemand met een andere huidskleur, gender of geaardheid te spelen; dat doen ze alleen op toneel. Normale mensen hebben geen last van (Westerse) zelfhaat.

7 Reacties
Zandb
Zandb6 sep. 2020 - 15:50

Normale mensen bestaan dan ook niet.

GoudenBergen
GoudenBergen6 sep. 2020 - 15:57

@Zandb Niet in jouw bubbel maar wel in de normale wereld.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 sep. 2020 - 18:22

normale mensen gaan geen rechts extremistische floderaties als westerse zelfhaat parmoureren nee hoor

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden6 sep. 2020 - 18:43

Normale mensen zijn gewoon wit.

GoudenBergen
GoudenBergen6 sep. 2020 - 22:22

@Vrije Geluiden "Normale mensen zijn gewoon wit. " 80% van de wereldbevolking bestaat uit normale mensen, zij vertegenwoordigen het midden. Op de flanken bevinden zich extreemlinks en extreemrechts. Op de uiterste flanken houden zich de extremisten op, van linkse en rechtse snit.

GoudenBergen
GoudenBergen6 sep. 2020 - 22:23

Op deze site zijn een aantal linkse extremisten actief: marxisten, communisten, antifa's etc. Wie de schoen past, trekke hem aan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 sep. 2020 - 15:04

Normale mensen hebben niet de behoefte om iemand met een andere huidskleur, (...) te spelen; Ha, GB toch in het antipietenkamp, verrassend. Als hij zichzelf nu maar niet net tot links extremist heeft omgetoverd.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 sep. 2020 - 12:00

Afkomst is tegenwoordig nu eenmaal alles. Wie je voorouders zijn, wat je huidskleur is dat zijn zaken die er bij de wokers en bij extreem rechts erg toe doen. Dat zit kennelijk zo diep dat bepaalde mensen daarom gaan liegen. En die leugen is dan natuurlijk weer een doodzonde.

3 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap6 sep. 2020 - 20:55

Men voert tegenwoordig de opression olympics. Hoe zieliger je bent, hoe beter. Nietzsche noemde het de slavenmoraal, wat we hier zien gebeuren. De verheerlijking van zwakte. Iets dat voort kwam uit het christendom. Als je maar geslachtofferd bent, dan zit je goed Dus, wie staat er bovenaan in de twitter hierarchie ? Nou, dan moet je dus een zwarte transgender vrouw zijn, in een rolstoel, met psychische problemen. Dan ben je het zieligst dus het beste. Dan ben je gewoon de koning/koningin van twitter

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 sep. 2020 - 6:55

Weet je . Wij en dus ook @Han snappen het allemaal gewoon niet. Woorden waar wij een invulling aan geven betekenen voor de wokers iets anders. Ik vond dit stuk heel verhelderend. https://www.vrij-links.nl/artikelen/het-woordenboek-van-het-nieuwe-antiracisme/

Aart van de aap
Aart van de aap7 sep. 2020 - 10:26

Ik ken critical race theory wel. Ik heb er alleen niets mee. De anarchistische beweging in Nederland is ook door dit soort politiek vervuild. Terwijl het niet per se iets met anarchisme te maken heeft. Hetzelfde geld voor de sociaal democratische beweging. Ook door deze politiek geinfiltreerd. Terwijl het er niet per se iets mee van doen heeft. Europese sociaal democratie is niet hetzelfde als critical race theory uit Amerika. bedankt voor het stukje.

Karingin
Karingin6 sep. 2020 - 10:48

Nou ik kan me goed voorstellen dat je boos en gedesillusioneerd bent als je erachter komt dat je docent zulke grove leugens verkondigd blijkt te hebben. Het komt ook minstens over als goedkoop opportunisme, haar carrière zou misschien heel anders gelopen hebben als ze die achtergrond niet bij elkaar had verzonnen. Ze is gewoon een oplichter, kan ze nog zo getalenteerd zijn.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 sep. 2020 - 12:26

Dat boek lijkt me anders prima. Je kunt op de site van Duke University Press ook naar de inleiding https://www.dukeupress.edu/fugitive-modernities Ik hoop niet dat ze zo laf zijn om deze pagina''s te schrappen. Kijk er in ieder geval snel naar voor het te laat is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2020 - 12:56

Mijn UNI heeft het boek niet. Maar haar academische credentials zijn toch in orde? Dan gaat de kwalificatie "oplichter" veel te ver.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 sep. 2020 - 17:24

Danielle, Nog even over dat boek wat ik aan het lezen ben: 'Behave' van Sapolsky. Kun jij iets zinnigs over dat boek zeggen? Ik kan trouwens niet vinden dat al haar werk nu wetenschappelijk heeft afgedaan. Alle berichten gaan over 'violation of trust'. En dat lijkt me een terechte klacht in dit geval.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2020 - 21:01

@Kick het boek van Sapolsky heb ik niet gelezen. Het ziet er uit als een boek voor een zg "broader audience". Het is te dik om er even bij te doen. "Violation of trust" klinkt erg persoonlijk.

Salama.
Salama.6 sep. 2020 - 10:44

Waar gaat dit over. Als de paleontologen gelijk hebben stammen alle mensen af van oermensen die in Afrika leefden, en dan meer specifiek het gebied dat we tegenwoordig di Okavangodelta in Botswana noemen. Eigenlijk zijn we allemaal Afrikanen maar zijn uiterlijke kenmerken in de loop van honderden generaties veranderd door natuurlijke selectie (kouder klimaat, minder zonlicht) en spontane mutaties binnen van elkaar geïsoleerde bevolkingsgroepen. Laten we het er op houden dat we allemaal Aardbewoners zijn en leven op dezelfde blauwe bol die door de ruimte suist.

1 Reactie
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard6 sep. 2020 - 12:36

Salama; De allerbeste reactie die ik in lange tijd heb gehoord op dit forum! Hulde!! Het tekent je relativeringsvermogen waarvan ik wens dat veel meer mensen dit mogen ontwikkelen.

JaapBo
JaapBo6 sep. 2020 - 10:14

Bij mij roept het gedrag van mevrouw Krug medelijden en hoofdschudden op. Waarom doet iemand zo iets? De reactie alsof dit een belediging voor gekleurde mensen is snap ik ook niet. Zij voelde juist erg mee met gekleurde mensen. Als de BLM-beweging staat voor inclusiviteit, dan toont zij begrip voor mevrouw Krug. Als de BLM-beweging staat voor woede, verongelijktheid en het koesteren van de slachtofferrol, ja, dan worden ze boos. Dat is wel erg jammer, want als je racisme wilt bestrijden (en dat is nodig!), dan werkt dit afstotelijke gedrag absoluut niet!

NoahAmber
NoahAmber6 sep. 2020 - 10:08

Jess la Bombalera, een activiste waar ik graag ruimte voor maakte en voor opzij ging en de microfoon aanreikte op dit podium, onthulde net dat ze een blanke vrouw is, die deed of ze zwart was.” Dus eigenlijk niets meer of minder dan de vrouwelijke variant van Al Jolson.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 sep. 2020 - 13:02

Nou ze schilderde haar gezicht niet donker en dat deed al Jolson wel.

NoahAmber
NoahAmber7 sep. 2020 - 7:11

@HanvanderHorst 6 september 2020 at 15:02 Nou ze schilderde haar gezicht niet donker en dat deed al Jolson wel. Dat kevert dan een plusje op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 sep. 2020 - 9:54

Rachel Anne Dolezal's zaak lijkt hier enigszins op. Zij identificeerde zich als zwart hoewel ze blanke ouders had en veranderde legaal van naam . Zij werd "ontdekt" en verloor oa. haar baan als docent African studies aan de Eastern Washington University. Los van de financiele fraude, was er enorme opwinding om de foute afkomst. https://www.nytimes.com/2018/05/25/us/rachel-dolezal-welfare-fraud.html https://www.nytimes.com/2018/04/26/movies/the-rachel-divide-review-rachel-dolezal.html?action=click&module=RelatedCoverage&pgtype=Article&region=Footer

Fredje3
Fredje36 sep. 2020 - 9:34

Dit is alleen maar mogelijk en schadelijk in een maatschappij waarbij de boodschapper belangrijker is dan de boodschap en een maatschappij waarbij dat zo is, is ziek.

3 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 sep. 2020 - 10:50

Schadelijk, ziek? Fredje klinkt als zo'n geneesheer die met driftige ganzenpas komt aangesneld - hoor het aanzwellen van het gestamp van de laarzen tegen de muren - om 't een en ander te aderlaten, uit te snijden en te amputeren. We kennen die sjibbolets. Anderen proberen de Nederlandse taal uit te gummen, om op de resterende vlekken een nieuwe heilstaat vol met nacht en nevel te stichten. Steeds diezelfde, flauwe trucjes. Jongens, bedenk 's wat nieuws.

GoudenBergen
GoudenBergen6 sep. 2020 - 14:53

"Anderen proberen de Nederlandse taal uit te gummen" Er zijn heden ten dage nogal wat taalpuristen actief die het Nederlands willen zuiveren van woorden die mogelijk beledigend zouden kunnen zijn. Aan de andere kant verrijken ze onze moedertaal ook weer met fraaie Orwelliaanse uitdrukkingen.

Fredje3
Fredje37 sep. 2020 - 6:15

@Grietje Vleeshart, ik weet niet wat je hebt geslikt, gesnoven, gerookt, gegeten of gedronken, maar ik sla dit keer over.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 sep. 2020 - 9:31

Tragisch. Heftig, ook, die reacties van hen die zuiverheid in de leer eisen. Alle religies & ideologieën herschrijven de geschiedenis, tot op zeker hoogte. Uniek is het zeker niet. Ik ken mensen die naar Israël geëmigreerd zijn en joods zijn geworden omdat ze zich het lot van de joden tijdens de holocaust aantrokken. (Het omgekeerde komt ook voor: zie al die PVV'ers die moslim geworden zijn). De kronkels van Krug kunnen nog wel glad worden gestreken, maar God verhoede dat die BLM-beweging een sektarisch clubje wordt.

8 Reacties
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard6 sep. 2020 - 12:40

Die BLM beweging is al een sektarisch clubje. En ook nog 1 met liegende voormannen. Zie de vergeetachtigheid van Akwasi mbt zijn tweets van een paar jaar geleden waarin hij oproept tot het doden van Zwarte Piet en Sinterklaas..

OlavM
OlavM6 sep. 2020 - 16:59

@ dezeeuwgerard: [Die BLM beweging is al een sektarisch clubje.] Want een gezwets. BLM is geen organisatie, en zelfs geen "beweging" te noemen. Het is een verzamelnaam, een leus waaronder veel antiracisten zich verenigen in hun acties.

OlavM
OlavM6 sep. 2020 - 17:18

Herstel: Wat een gezwets.

Appel2
Appel26 sep. 2020 - 17:35

"God verhoede dat die BLM-beweging een sektarisch clubje wordt."???? Dat was zij al vanaf het begin. Net als als die identiteitsdenkers en aanverwante groepen die de "rechten" van door hen zogenaamde "oorspronkelijke" bewoners van allerlei landen in diverse werelddelen willen laten voorgaan op die van anderen. De idee dat de blanke mens die door dezelfden vereenzelvigd wordt met westerse mens als een te bestrijden entiteit beschouwd moet worden is een van de kenmerken van dat racistische sektarisme.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard6 sep. 2020 - 19:38

Beste Olav, Precies , een verzamelnaam van mensen met een liegende voorman dei moord predikt en een verdeel ipv een breng iedereen bij elkaar agenda.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard6 sep. 2020 - 19:42

Bovendien beste Olav, Bijna niemand is racist, zo wordt je genoemd als je bijvoorbeeld zwarte Piet verdedigd. Daar ligt het probleem, iedereen die een afwijkende mening heeft meteen racist noemen. Dat is geen teken van kracht van discussie maar zwakte, namelijk zonder inhoudelijke argumentatie.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 sep. 2020 - 22:57

Je hebt gelijk @Olav. We vormen geen beweging zoals de burgerrechtenbeweging er een was, of provo, of de dolle mina's. We zijn een heterogene, diverse, kleurrijke groep, zonder programma of agenda, die zich achter deze leuze schaart, en slechts de wens uitspreekt dat (rassen)discriminatie verdwijnt. Maar we kennen de dynamiek van zulke idealen; - de dialectiek die in de koppetjes van sommige 'adhesiebetuigers' rond raast. (Die niks is in vergelijking met de bigoterie van de gemiddelde provinciaal en heikneuter, maar toch beter vermeden kan worden: voor je het weet zit je middenin het Ezelisme).

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2020 - 12:46

@Grietje, ach ja Dolle Mina. Nu nog vnl bekend wegens de abortus demonstraties. Net als het abolitionisme en de civil rights beweging dat deden zou BLM vrouwen ook op een idee kunnen brengen. Politiegeweld beperkt zich niet tot mannen. https://theconversation.com/a-short-history-of-black-women-and-police-violence-139937

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden6 sep. 2020 - 9:18

"Als dit gif kan doorsijpelen, zal het de Black Lives Matter-beweging op den duur vermoorden." Han kan er maar niet aan wennen dat het om een leus gaat en niet om een beweging, die hij bij elke gebeurtenis waar hij zich over opwindt om de meest verschillende redenen naar de ondergang probeert te schrijven. De wens om wraak te nemen omdat ze hem Zwarte Piet hebben ontnomen zit wel heel erg diep bij hem, want 1 ding is duidelijk: als er gif doorsijpelt, dan vooral dankzij stukjes van mensen zoals hij. -

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 sep. 2020 - 12:27

Je kunt dat boek van haar beter lezen. Dan steek je ook nog wat op over de thema's waarover je je zo dik maakt. https://www.dukeupress.edu/fugitive-modernities

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden7 sep. 2020 - 2:22

Z_edje Norit.

Appel2
Appel26 sep. 2020 - 8:42

Veel Joodse mensen hebben zoals anderen een Europese ook vaak een Afrikaanse, Caraïbische, Indonesische (of Indo-Europese), en ook een Aziatische achtergrond als volk bij uitstek wat door racistische haat, het ons aller bekende antisemitisme. Het rechtvaardigt m.i. dan ook dat leden van dit volk meer dan vele andere, met dat over de wereld verspreid nog steeds gedeelde lot van antisemitisme in verschillende mate, een gezamenlijke achtergrond mogen claimen en dat in verder verleden ook hebben. Dat laat onverlet dat het je schade oplevert als je pertinente leugens hebt gebruikt maar gezien de overige oprechte betrokkenheid met andere door onrecht geraakte bevolkingen en haar deskundigheid zou ik haar daarbij niet zo veroordeeld willen zien en al helemaal niet zo beoordeeld.

2 Reacties
Appel2
Appel26 sep. 2020 - 10:08

Overigens is wat columniste Arwa Mahdawi in The Guardian noemt dat "de zaak met Jessica Krug een typisch voorbeeld van wat zoveel blanken graag doen: op het internet de zwarte uithangen en zo populariteit verwerven" al net zo racistisch en een bewijs dat de mens van welke kleur of afkomst ook onverdeeld is in de mate van voorkomend racisme. Jessica Krug is dus met haar Joodse achtergrond net zomin als een blanke te categoriseren, waar dat door zovele niet blanken en niet westerlingen t.a.v. Joden wel gebeurt, net zoals andere semitische of Noord-Afrikaanse volkeren die daarbij geen te onderscheiden kleur hebben anders dan Joden dat ook niet zijn en anders dus eveneens als blank te categoriseren zouden zijn. Daarnaast zijn vele westerse Europeanen ook weinig anders gekleurd dan diezelfde Noord-Afrikanen en leden van volken uit het Midden- en Nabije Oosten inclusief dus de Joodse mens. Tenslotte zijn westerlingen, en dan vooral de Europese, cultureel en in andere opzichten cultureel veel meer divers dan allerlei verschillend gekleurde niet westerse volken die veel vaker naar monoculturaliteit neigen of zelfs op te vatten zijn als monocultureel. Als je dan het in vrijwel alle gevallen onterechte generaliseren toepast dan geldt dat eerder die groepen dan de niet bestaande "blanke mens" als collectief. Mijn advies: Laat het helemaal achterwege als je je niet met recht het predikaat van racist wilt toe-eigenen. Columniste Arwa Mahdawi is met haar opmerking over blanken, net als anderen, er in ieder geval een.

Satya
Satya7 sep. 2020 - 7:54

Benieuwd naar die mono culturen. Waar vind ik die?